2013-09-21
已是第三次惠顧此店, 第一次係剛開業不久, 質素OK, 但門口既reception就發夢咁, 我拿了飛等叫號碼, 點知佢竟然叫我後一個number的入座, 我問佢點解, 佢答我: 「你齊人就入得」 吓! 咁點解我拎飛時唔講我知??? 費解!!第二次是與同事食lunch, 叫左個lunch set, 無甚特別.今次…中秋節, 媽話想去食泰國菜, 近近地, 又食返佢. 今次點既菜跟以往有點不同.冬蔭功(二人份量) $88, 辣味夠, 只有一隻開邊蝦, 蝦唔算太彈牙, 亦唔會太淋, 中規中矩啦, 另外都一定會有冬蔭公必有的草菇.醃燒豬頸肉沙律($82), 一端上枱就聞到酸酸的味道, 好醒胃! 個汁絕對有響泰國食既水準, 配菜新鮮, 豬頸肉稍硬, 一定要浸住個汁先會軟D. 食到個底, 好多汁, 太酸太咸了, 反而剛上枱時食就岩岩好鹹魚炒芥蘭($78), 咸魚是正方形一粒粒的, 唔係碎晒, 讚! 芥蘭炒得不錯, 呢碟好搶手.香焗芋頭飯($88), 以煲上, keep住熱力. 味是很夠的, 只是感覺上似臘味飯多於泰式菜成餐飯最恐佈就係呢碟泰皇咖喱軟殼蟹($168)!!! 真係不知所謂! 咖喱是香
冬蔭功(二人份量) $88, 辣味夠, 只有一隻開邊蝦, 蝦唔算太彈牙, 亦唔會太淋, 中規中矩啦, 另外都一定會有冬蔭公必有的草菇. 醃燒豬頸肉沙律($82), 一端上枱就聞到酸酸的味道, 好醒胃! 個汁絕對有響泰國食既水準, 配菜新鮮, 豬頸肉稍硬, 一定要浸住個汁先會軟D. 食到個底, 好多汁, 太酸太咸了, 反而剛上枱時食就岩岩好 鹹魚炒芥蘭($78), 咸魚是正方形一粒粒的, 唔係碎晒, 讚! 芥蘭炒得不錯, 呢碟好搶手. 香焗芋頭飯($88), 以煲上, keep住熱力. 味是很夠的, 只是感覺上似臘味飯多於泰式菜 成餐飯最恐佈就係呢碟泰皇咖喱軟殼蟹($168)!!! 真係不知所謂! 咖喱是香的, 略帶甜味, 這個可接受. 但個蟹….發生咩事呀?? 硬到咁? 牙骹都咬甩咁滯! 第一舊夾起的是爪位, 所以很硬, 我都比多次機會佢, 努力地搵舊鉗位, 終於搵到, 一咬開, 都係好硬中間既所謂肉的部份比豬肉乾/牛肉乾更乾! 而且黃晒…..呢個係翻炸好多次出黎既效果! 其實真係應該試到第二至三舊就叫經理過黎換左佢, 奈何…我地各人試左兩舊後已所剩無幾…
題外話/補充資料:
若果真係泰國廚師主理既話, 唔應該比呢個質素既軟殼蟹客人食, 響泰國食既軟殼蟹係D肉是熟透既白色兼有汁的, 而唔係咁樣起渣及乾, 仲要收$168?? 成餐飯最貴但最唔好食!
枱上只有叉匙, 用叉來夾菜很不方便, 於是問店員拎對筷子, 但無講明用意, 不過店員都好醒目, 見我們4人就拎4對比我地. 不過我地最終只拿一對來夾菜.