2024-12-15 526 瀏覽
生日來到食omakase☺️前菜已經好好食🥹蠔🦪更加係想encore😍成個set有24碟師傅好細心介紹每一碟食物🥘環境都好舒服😌好有禮貌❤️主菜都好好味!
2024-12-15
2024-12-04 922 瀏覽
十分美味及新鲜的一餐,最難忘的海胆非常肥美,色澤光鲜,不會有腻的感覺,再加上炸了的紫菜,冷熱的溶和,十分掛念!另有壽司夾上新鲜的魚生,由淡味吃至濃味,味覺一流!
2024-12-01 794 瀏覽
趁好朋友生日,一齊去試中環月山日式料理餐廳的Omakase。餐廳環境舒服,室內設計很特別,廚師發辦都坐在木船設計的Bar枱前。而餐廳另一邊吃set lunch,有落地玻璃,可以看到中環街景。侍應生態度親切、細心,還細聲告訴我已預備好生日甜品給我的朋友。而廚師為我們詳細講解食材產地來源,亦分享了特別的烹調方式,令我們用餐特別愉快。其中海膽紫菜脆餅很特別,滿滿的海膽放在紫菜脆餅上,一口咬下去既有海膽的清甜,同時有紫菜的脆香,味蕾很滿足喔!另外,吞拿魚腩脆脆燒賣也很吸引。滿滿的吞拿魚腩蓉放入預先炸好的脆皮,外觀像港式燒賣,視覺與味覺都很有衝擊。我和朋友吃完之後整體都十分滿意,材料很新鮮,配搭很有驚喜,CP值超高,真是高質的Omakase,我一定會再同家人來吃啊! #香港日式美食餐廳 #中環美食 #香港生日餐廳 #中環城景 #CP值高 #香港美食 #氛圍感餐廳 #香港旅行 #香港美食打卡

2024-11-30 739 瀏覽
This Japanese omakase cuisine is a remarkable culinary experience that embodies artistry, precision, and seasonal freshness. Each meal is a carefully curated journey, where the chef selects the finest ingredients to create a harmonious balance of flavors and textures. The attention to detail and the skillful presentation elevate not just the food, but the entire dining experience. Diners are invited to trust the chef's expertise, often resulting in delightful surprises that reflect the essence of Japanese culture. The intimate setting and personalized service further enhance this exquisite gastronomic adventure, making omakase a true celebration of culinary craftsmanship.
在最後一天的Chill E.A.T,光顧了月山。第一次到訪,餐廳環境優雅,氣氛十足。師傅友善,樂於介紹食材。由熟悉每種食材的日文可見師傅對於日式料理有份熱愛,亦欣賞師傅的創意料理手法。
2024-11-30
水雲車海老梅酒漬蕃茄
黑松露海膽醬墨魚
煙燻鰹魚山葵
炸多春魚配青檸海鹽
2024-11-14 1170 瀏覽
這家餐廳的食物新鮮可口,服務態度親切。特別推薦他們的Omakase,食材每天由日本新鮮運到,再由廚師在客人面前處理。環境舒適,是聚餐和約會的好地方,絕對值得一試!

• Omakase
哈囉大家好!我今日嚟咗中環H Queen's嘅「月山」試佢哋全新推出嘅午市omakase,環境舒服,食物質素又高,真係好值得推介!開胃前菜,鮮味揭序 🥚🦀首先上嘅係松葉蟹茶碗蒸,蒸蛋滑溜溜,面頭鋪滿蟹肉絲,鮮甜味十足,暖笠笠好舒服,作為頭盤真係一流!之後就係鹿兒島墨魚配海膽醬同紫蘇花,新鮮墨魚爽口彈牙,配埋濃郁嘅海膽醬同埋紫蘇花嘅清香,簡直係完美配搭!跟住就到岩手縣煙熏鰹魚,鰹魚油脂豐富,調味用咗炸乾蔥、芝麻醬同山葵,層次感十足,不過略嫌有啲膩。精緻料理,層次分明 🐟🤤嚟到我最期待嘅環節——北海道慢煮鮟鱇魚肝!魚肝入口即溶,creamy嘅口感加上濃郁嘅味道,一啲都唔腥,真係令人回味無窮!壽司盛宴,款款驚喜 🍣🥢第一件壽司係鹿兒島白星鯛魚,魚肉鮮甜爽口,非常新鮮!之後嘅熟成深海池魚,口感更加爽脆,食得出係高質貨色!接下來嘅北海道甘蝦用花雕酒同醬油醃過,蝦肉爽彈鮮甜,酒香四溢。時令嘅秋刀魚,魚油香濃,肉質鮮嫩,正值最佳狀態!灸燒鰆魚魚皮微微焦香,魚肉嫩滑,食落好滿足!長崎中拖入口即溶,完全冇筋,魚油味勁香,真係令人一試難忘!壓軸出場嘅係馬糞海膽,師傅毫不吝嗇咁將海膽鋪滿紫菜天婦羅上面,形成

開胃前菜,鮮味揭序 🥚🦀

精緻料理,層次分明 🐟🤤

壽司盛宴,款款驚喜 🍣🥢

接下來嘅北海道甘蝦用花雕酒同醬油醃過,蝦肉爽彈鮮甜,酒香四溢。時令嘅秋刀魚,魚油香濃,肉質鮮嫩,正值最佳狀態!灸燒鰆魚魚皮微微焦香,魚肉嫩滑,食落好滿足!長崎中拖入口即溶,完全冇筋,魚油味勁香,真係令人一試難忘!壓軸出場嘅係馬糞海膽,師傅毫不吝嗇咁將海膽鋪滿紫菜天婦羅上面,形成強烈嘅視覺衝擊!脆卜卜嘅天婦羅配上creamy嘅海膽,口感豐富,真係超級豪華嘅享受!

熱食驚喜,創意十足 🔥🥟

除咗壽司之外,仲有其他熱食!蔥吞拿魚腩脆脆燒賣係即場製作,師傅用火槍炙燒吞拿魚腩,逼出香噴噴嘅魚油,再混合拖羅蓉、黃椒碎、蘿蔔、蔥花,最後放入炸過嘅春捲皮,整成燒賣嘅形狀。食落魚油味香濃,口感豐富,打卡一流!另一道熱食係燒一夜干馬友魚*
,魚皮香脆,魚肉鹹香,配埋青甘橘味噌醬更加惹味!

完滿收尾,暖心滿足 🍜🍦

最後嘅主食係雞湯素麵,配上雜菌,味道清淡,為呢餐豐富嘅omakase畫上完美句號。甜品係芝麻雪糕,芝麻味香濃,雪糕上面仲插左塊脆片帶有芝麻糖嘅味道,為呢餐omakase增添咗一份甜蜜嘅回憶。

最近經一位很喜歡發掘寶藏日料的朋友推薦訂了這家米芝蓮一星日山的姊妹店Omakase·月山環境裝潢以日式舟屋及漁村為主題🎋店內有一艘超大型的木船圍繞着壽司吧檯還有庭園風的小木橋 環境幽美舒適!晚餐是十六品的Omakase 每一款顏值都很高🤍前菜印象特別深刻的是小豆島真蠔🦪搭配柚子酸汁 淡淡海水味 肉質嫩滑 很creamy🥹另外岩手縣鰹魚被槀草煙燻過後 香氣撲鼻再加入芥末及洋蔥搭配一起吃 味道非常濃郁!重點推薦的是北海道鮟鱇魚乾 像芝士般綿滑真的一點腥味都沒有!鮮味在口腔爆炸🔥壽司方面 長崎中拖羅魚油甘香而無筋 完全不膩整條魚最美味的部位Kama-Toro 吞拿魚頸腩搭配紫穌葉梅醬 入口即溶的美味實在不容置疑💯每年的秋天都是秋刀魚最肥美的季節!燒過的岩手縣秋刀魚 加入薑汁豉油 油脂豐厚肉質超級肥美鮮嫩 吃過後真的令人一再回味😍海膽紫菜脆餅 滿滿海膽鋪滿超酥脆的紫菜脆餅上海膽味道濃郁甘香 非常鮮甜 一口滿足感爆棚‼️ 北海道慢煮蝦夷鮑魚配上鮑魚乾醬 軟嫩入味外表像中式點心的蔥吞拿魚腩脆脆燒賣 創意十足師傅很用心的先用猛火燒過魚腩以逼出魚油再將吞拿魚腩蓉混合魚油/黃椒碎/蔥花/蘿蔔蓉放入炸過後的
最近經一位很喜歡發掘寶藏日料的朋友推薦
訂了這家米芝蓮一星日山的姊妹店Omakase·月山

環境裝潢以日式舟屋及漁村為主題🎋
店內有一艘超大型的木船圍繞着壽司吧檯
還有庭園風的小木橋 環境幽美舒適!

晚餐是十六品的Omakase 每一款顏值都很高🤍

前菜印象特別深刻的是小豆島真蠔🦪
搭配柚子酸汁 淡淡海水味 肉質嫩滑 很creamy🥹

另外岩手縣鰹魚被槀草煙燻過後 香氣撲鼻

再加入芥末及洋蔥搭配一起吃 味道非常濃郁!
重點推薦的是北海道鮟鱇魚乾 像芝士般綿滑
真的一點腥味都沒有!鮮味在口腔爆炸🔥

壽司方面 長崎中拖羅魚油甘香而無筋 完全不膩

整條魚最美味的部位Kama-Toro 吞拿魚頸腩
搭配紫穌葉梅醬 入口即溶的美味實在不容置疑💯

每年的秋天都是秋刀魚最肥美的季節!
燒過的岩手縣秋刀魚 加入薑汁豉油 油脂豐厚

師傅很用心的先用猛火燒過魚腩以逼出魚油

再將吞拿魚腩蓉混合魚油/黃椒碎/蔥花/蘿蔔蓉
放入炸過後的春卷皮內 形成燒賣形狀 口感很豐富

十六品吃到最後真的撐到不行🥹 甜點也必須要吃
北海道赤肉蜜瓜跟哥斯達黎加粉紅菠蘿 香甜多汁!
2024-10-05
  • 蔥吞拿魚腩脆脆燒賣
  • 吞拿魚頸腩壽司
  • 小豆島真蠔
  • 北海道鮟鱇魚乾
  • 岩手縣秋刀魚壽司
  • 海膽紫菜脆餅
這次來到位於中環一間高級日式料餐廳「月山」廚藝團隊是來自他的姊妹餐廳——位於尖沙咀的日本米芝蓮一星餐廳「日山」 未到訪之前已經對餐廳有所期待😍 週末晚上只提供Dinner Omakase ($1288)提供16道美味精緻的菜式🤩《先付》‣ 赤足海老 • 秋田 蒪菜採用了來自熊本的蝦蝦肉很新鮮! 所以很鮮甜配上酸酸甜甜醬汁很開胃《刺身》‣ 平目來自北海道的平目平時就叫它“左口魚”魚片配上花瓣,味道豐富👅‣ 香川 小豆島真蠔生蠔的口感香脆而且大大隻,好吃!‣ 岩手 本鰹鰹魚肉質夠新鮮!《小砵》‣ 鮟鰜魚肝來自北海道的鮟鰜魚肝吃起來口感綿滑,沒有平時肝臟的口感很好吃😋‣ 白鰻鰻魚魚皮香脆 魚肉仍然是很嫩滑《壽司》‣ 北寄貝‣ 池魚 ‣ 秋刀魚‣ 長崎 吞拿魚中腹‣ 長崎 吞拿魚大腹個人尤其喜歡中拖羅和大拖羅油脂味道實在是太濃郁、太香口了!‣ 海膽來自北海道的海膽也非常新鮮,完全沒有腥味~《酒肴》‣ 蝦夷鮑魚北海道鮑魚肉質軟身做到如此軟身實在很考功夫《甜品》‣ 雞蛋蛋糕‣ 日本水果第一次吃紅肉菠蘿肉質鮮甜 哈密瓜也很清甜💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟吃完之後覺得每一款
這次來到位於中環一間高級日式料餐廳「月山」
廚藝團隊是來自他的姊妹餐廳——
位於尖沙咀的日本米芝蓮一星餐廳「日山」
未到訪之前已經對餐廳有所期待😍

週末晚上只提供Dinner Omakase ($1288)
提供16道美味精緻的菜式🤩

配上酸酸甜甜醬汁很開胃

刺身
‣ 平目
來自北海道的平目
平時就叫它“左口魚”
魚片配上花瓣,味道豐富👅

‣ 香川 小豆島真蠔
生蠔的口感香脆
而且大大隻,好吃!

‣ 岩手 本鰹
鰹魚肉質夠新鮮!

《小砵》

‣ 秋刀魚

‣ 長崎 吞拿魚中腹

‣ 長崎 吞拿魚大腹

個人尤其喜歡中拖羅和大拖羅
油脂味道實在是太濃郁、太香口了!

‣ 海膽
來自北海道的海膽也非常新鮮,
完全沒有腥味~

肉質鮮甜

哈密瓜也很清甜

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
吃完之後覺得每一款菜式都是很有心思設計出來的
以中環地段來說,這個價錢+質素屬於合理水平
推薦大家來試試喔!!

💰Total: $2833.6 ($1416.8pax 已包括10%服務費)
📍月山|
中環皇后大道中80號H Queen's 19樓
2024-08-09 2844 瀏覽
今次介紹嘅餐廳「月山」係米芝蓮餐廳「日山」嘅姊妹店,一入到餐廳就見到一艘木船,船上係日式刺身嘅吧枱設計。而另一則就要穿過竹林,飽覽中環城市景色。先付香檸海蜇 • 花穗紫蘇啫喱海蜇釀入青檸當中,爽口又吸收哂青檸嘅酸味。慢煮鮟陳魚肝•五香滷水入口即溶,味道又相當濃郁。柔煮鮑魚•有馬山椒口感有嚼勁,同時山椒又可以提升鮑魚嘅甜味。向付北海道牡丹蝦•紹興酒漬味道相當鮮甜,又有淡淡嘅酒香。日本季節眞蠔 •話梅啫喱選用兵庫縣嘅黃金蠔,因為話梅啫喱帶出酸酸甜甜嘅味道。九州金槍魚•瑤柱醬油潰選用金槍魚赤身嘅部位,配搭瑤柱醬和瑤柱粒,營造出瑤柱嘅香味。揚物北海道海膽•魚子醬•金槍魚腩蓉•響鈴紫菜脆餅外型有啲Taco嘅響鈴紫菜脆餅,選用北海道馬糞海膽、千島湖魚子醬、潮州菜譜,每一啖都係海鮮嘅鮮味。旬味九州渡蟹•萵筍千切•花雕梅酒漬選用日本九州渡蟹,蟹殼顏色有啲似花蟹,但係肉質就會結實好多。用咗花雕同埋梅酒做成漬物,所以酒香會好突出。燒物秋田若”九鳥” •山椒蔥油•若桃甘露煮選用日式烤鵪鶉,加入山椒、蔥油和充滿桃味嘅若桃做調味。鵪鶉做到外脆內軟,味道帶有蔥香又有香桃味。御食A5 和牛慢烤叉燒•糖心赤玉•士鍋飯

先付
香檸海蜇 • 花穗紫蘇啫喱
海蜇釀入青檸當中,爽口又吸收哂青檸嘅酸味。

慢煮鮟陳魚肝•五香滷水
入口即溶,味道又相當濃郁。

柔煮鮑魚•有馬山椒
口感有嚼勁,同時山椒又可以提升鮑魚嘅甜味。

向付
北海道牡丹蝦•紹興酒漬
味道相當鮮甜,又有淡淡嘅酒香。

日本季節眞蠔 •話梅啫喱
選用兵庫縣嘅黃金蠔,因為話梅啫喱帶出酸酸甜甜嘅味道。

九州金槍魚•瑤柱醬油潰

燒物
秋田若”九鳥” •山椒蔥油•若桃甘露煮

御食
A5 和牛慢烤叉燒•糖心赤玉•士鍋飯
店員會在鍋上倒入點燃嘅料酒,可以聞到酒香滲哂入飯粒入面。用上宮崎和牛和宮崎蛋,和牛經過4小時慢煮,每一啖都係油脂香。

楊枝甘露
宮崎芒果•柚子雪芭•河內晚柑
最後當然唔少得甜品,宮崎芒果配搭柚子雪葩,每一啖都係個香嘅味道。
2024-08-03 2327 瀏覽
慶祝生日飯 好精緻嘅日本會籍今晚叫咗個會席 有六七道菜 款款都好精緻好美味 特別係個和牛合壽喜燒 紅蝦同鮑魚 都好好食 幾高質素對得住個價錢環境又好坐窗口位 對住中環高樓大廈街景侍應服務好好 好有禮貌唯一可改善地方 做壽喜燒同土鍋飯 可以放在客人面前整會比較好😁
慶祝生日飯 好精緻嘅日本會籍
2024-08-01
  • 北海道雲丹金槍魚腩杯
  • 慢煮北海道鮑魚
2024-07-19 2624 瀏覽
終於有機會試吓 #H_Queen’s 的餐廳——星期日的晚上,假期的中環,是一份寧靜,亦是一份冷清。——先付是 珍味先付八方柔煮八爪魚 · 海草莖 · 千切大根 · 甘酢沖繩水雲 · 枝豆 · 塩麴水果番茄 · 胡麻冷奴 · 青瓜麥味噌有乾冰伴碟,氣派非凡。向付是 季節刺身盛合三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 · 縞鰺鮮甜美味再來的是卷物三文魚卷 吞拿魚卷 月子卷跟住就是串燒雞腿肉配青橘味噌 · 豚肉車厘茄配紫蘇梅醬 ·焦糖沖繩菠蘿 · 蔥塩手羽先 . 日本香菇即燒即上碟,不油膩,夠入味。已經有微微的飽肚感,再來個北海道海鮮鍋。內有蜆、大蝦、魚、豆腐清清甜甜接着就是御食主菜角切刺身丼 和 鰻魚丼大大件刺身方塊,配壽司飯,認真一流。食完已經太飽,要打包鰻魚丼明天做午餐。最後的甘味是日本和菓子酸酸甜甜,總結整晚的美好體驗。
終於有機會試吓 #H_Queen’s 的餐廳
北海道海鮮鍋

——
星期日的晚上,假期的中環,
是一份寧靜,亦是一份冷清。
——
先付是 珍味先付八方
有乾冰伴碟,氣派非凡。

向付是 季節刺身盛合
三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 · 縞鰺
鮮甜美味

再來的是卷物
三文魚卷 吞拿魚卷 月子卷

跟住就是串燒
即燒即上碟,不油膩,夠入味。
珍味先付八方

季節刺身盛合

已經有微微的飽肚感,
再來個北海道海鮮鍋。
內有蜆、大蝦、魚、豆腐
清清甜甜
燒菠蘿  燒菇

接着就是御食主菜
角切刺身丼 和 鰻魚丼
大大件刺身方塊,配壽司飯,認真一流。
食完已經太飽,要打包鰻魚丼明天做午餐。

最後的甘味
是日本和菓子
酸酸甜甜,總結整晚的美好體驗。
串燒拼盤

日本和菓子
  • 角切刺身丼
  • 鰻魚丼
2024-06-23 3090 瀏覽
其中一餐生日午餐,憑記憶記錄下每一貫….🌟富山縣螢光魷魚、沖繩水雲,松葉蟹茶碗蒸 ~-開頭已經見師傅碳燒緊螢光魷魚非常之香🌟愛媛縣海爐魚,梅酒啫喱紫蘇花~酸酸美美好開胃🌟神內川梭子魚 芝麻柚子皮唐辛子~👍🏼👍🏼👍🏼油脂好豐富超好食🌟日本高知縣鰹魚 芝麻醋~配搭出鮮味,層次更加昇華🌟靜岡縣金木鯛~靚嘅名貴魚唔擔心唔好食🤭🌟風海水道拱深海池魚~呢個冇乜印象🤪🌟島根donchichi 池魚 ~肥美池魚一向係我嘅最愛~🌟長崎最大養殖中心 鯖魚~魚味好香好重(唔係腥)🌟利尻 白海膽 ~鮮甜好味如果份量多啲會再開心啲🌟北海道特大帆立貝~啖啖肉正常發揮🌟大拖羅 ~如常地肥美入口即溶🌟福岡馬友,青椒味噌,生桃 ~ 烤得好香口,成個配搭一流!🌟江戶前玉子燒 ~好飽冇食到整體嚟講材料新鮮配搭層次豐富,不過我個人都係比較喜歡有酸度硬度嘅舍利🙈環境舒適,除咗壽司吧枱,可以坐窗邊位置都好開揚。所有waiter 好斯文講嘢好輕聲溫柔,有禮貌服務好,唯一想comment就係成個環境太靜太拘謹,唔知係咪因為午餐,而其他同台食客亦冇人order酒,大家冇乜交流,靜靜地食完靜靜地離開😂😂同我一般食omakase嘅氣氛好唔
其中一餐生日午餐,憑記憶記錄下每一貫….

🌟愛媛縣海爐魚,梅酒啫喱紫蘇花~酸酸美美好開胃

🌟日本高知縣鰹魚 芝麻醋~配搭出鮮味,層次更加昇華

🌟靜岡縣金木鯛~靚嘅名貴魚唔擔心唔好食🤭

🌟風海水道拱深海池魚~呢個冇乜印象🤪

🌟島根donchichi 池魚 ~肥美池魚一向係我嘅最愛~

🌟長崎最大養殖中心 鯖魚~魚味好香好重(唔係腥)

🌟利尻 白海膽 ~鮮甜好味如果份量多啲會再開心啲

🌟北海道特大帆立貝~啖啖肉正常發揮

🌟大拖羅 ~如常地肥美入口即溶

🌟福岡馬友,青椒味噌,生桃 ~ 烤得好香口,成個配搭一流!

🌟江戶前玉子燒 ~好飽冇食到

環境舒適,除咗壽司吧枱,可以坐窗邊位置都好開揚。

所有waiter 好斯文講嘢好輕聲溫柔,有禮貌服務好,唯一想comment就係成個環境太靜太拘謹,唔知係咪因為午餐,而其他同台食客亦冇人order酒,大家冇乜交流,靜靜地食完靜靜地離開😂😂同我一般食omakase嘅氣氛好唔同,會比較適合i人冇壓力食完走人🫣
2024-06-09
  • 神內川梭子魚 芝麻柚子皮唐辛子
  • 利尻 白海膽
  • 福岡馬友,青椒味噌,生桃
2024-06-11 2752 瀏覽
生日飯… 梗係留港消費食好啲,唔想omakase吖,食set 可以知道食d 乜嘢,預先book 左,但當晩只有三枱客。入去裝修設計好靚,今晚坐角落頭位近窗,舒服自成一角。依餐由日食到天黑😂, 揀左Nami summer set 同一個$14xx set , 其實食物非常有質素,有最時令最新鮮食材,有啲造得好有心機,有美食同藝術的結合感覺。都唔會樣樣去介紹,但當晚慢煮鮑魚、紅蝦,海膽真係一決,其他d 前菜等等也好好味… 飽住走,最後個甜品以清新的生果作終結⋯⋯正最後原來做其集團member 個Nami set 有七折,埋單$27xx 2 位,係貴嘅,但物有所值😜👍

入去裝修設計好靚,今晚坐角落頭位近窗,舒服自成一角。

2024-06-10
生日
-月山 🌙月山主打用新鮮時令海鮮同當造食材 締造唔同風味既日式料理今期就以融合中日精髓為概念 推出全新菜單「日粵薈萃」每道菜都完美將日本時令食材同料理技巧融入粵式味道每道菜都好好味 又好有驚喜 將色香味都昇華至另一層次!✨ 日粵薈萃 ($988/位 ; 需一日前預訂)先付+ 香檸海蜇 · 花穗紫蘇啫喱 選用佐賀產赤水母既海蜇 加左檸檬汁同紫蘇花做啫喱調味 微酸開胃+ 柔煮鮑魚 · 有馬山椒 選用大連鮑魚 沾上鮑魚肝醬同有馬山椒葉 惹味得黎唔會蓋過鮑魚原有鮮味+ 慢煮鮟鱇魚肝 · 五香滷水選用青森產鮟鱇魚肝 估唔到用滷水煮製都好夾 又非常入味 當中既八角香氣撲鼻 向付+ 九州金槍魚 · 瑤柱醬油漬瑤柱醬油漬赤身 就連上面啲瑤柱碎碎都係醬油漬度夾出黎 口感幾特別+ 北海道牡丹蝦 · 紹興酒漬 用左紹興酒漬既牡丹蝦 醃得非常香 食落好甘甜+ 日本季節真蠔 · 話梅啫喱 選用長崎真蠔 蠔邊爽口帶有海水味 肉身鮮甜飽滿 食落唔腥 話梅啫喱仲帶出清新果香 揚物+ 北海道海膽 · 魚子醬 · 金槍魚腩肉 · 潮州菜脯 · 響鈴紫菜脆餅 當晚最中意既就係呢個"TACO" 好有驚喜!集合多種名貴食材 -
月山 🌙

月山主打用新鮮時令海鮮同當造食材 締造唔同風味既日式料理
今期就以融合中日精髓為概念 推出全新菜單「日粵薈萃」
每道菜都完美將日本時令食材同料理技巧融入粵式味道
每道菜都好好味 又好有驚喜 將色香味都昇華至另一層次!

✨ 日粵薈萃 ($988/位 ; 需一日前預訂)

先付

+ 日本季節真蠔 · 話梅啫喱
選用長崎真蠔 蠔邊爽口帶有海水味
肉身鮮甜飽滿 食落唔腥 話梅啫喱仲帶出清新果香

揚物
當晚最中意既就係呢個"TACO" 好有驚喜!
集合多種名貴食材 - 新鮮拖羅蓉 + 馬糞海膽 + 魚子醬等等
首先用上京都產腐皮海苔同響鈴炸左個好鬆脆既外殼
而飯上面既拖羅蓉混潮州菜脯代替日式黃瓜
再加上紫蘇花 + 馬糞海膽 + 魚子醬
​成個組合都非常大膽 食落係有少少油膩感但整個味道口感層次都真係好豐富!!

旬味
+ 九州渡蟹 · 萵筍千切 · 花雕梅酒漬
用上陳年花醋 + 和歌山南高梅酒去醃漬渡蟹
而萵筍係用左XO醬 + 油醋汁 去做中華風涼拌
整個組合食落其實都幾似花雕醉蟹 不過就真係好新鮮又啖啖肉 食得好過癮
個人幾欣賞個特別擺碟方式: 用醋浸淋左個殼再blend 出呢個形狀

燒物
+ 秋田若鴿 · 山椒蔥油 · 若桃甘露煮
選用秋田縣產20日初生乳鴿 配搭高知縣山椒
肉質超嫩 食落麻香多啲 冇苦澀
另外可以配搭炸左京蔥絲 + 山椒葉一齊食
伴有青綠色若桃 食完乳鴿後用黎清清口腔 食落一D都唔酸反而幾有甜味
可惜既係個份量有D偏細 食到意猶未盡 如果畀成隻我都食得晒!!

御食
+ A5 和牛慢烤叉燒 · 溏心赤玉 · 土鍋飯
用上A5 和牛西冷部位作為慢烤叉燒
上菜時店員會即席倒個玫瑰露係煲邊再點火
令玫瑰露滲入成個"煲仔飯"入面 都幾打卡 又好香口
聽講呢個「叉燒」係用左4個鐘 慢煮 除左海鮮醬之外 仲有頭抽老抽同玫瑰露去調味
食落真係會誤以為自己食緊超軟腍既「叉燒」
如果呢個飯有埋飯焦既話應該會更加正!
配搭宮崎蛋同珍珠米一齊食 個人認為如果個飯都有多D「叉燒汁」會更正!

+ 九州走地雞清湯

甘味
+ 楊枝甘露
其實係用左河內晚柑 + 寒天QQ + 柚子雪葩整成
當中既「椰奶」就用北海道牛奶黎代替
食落係有偏酸 但都好清爽~

整體黎講 成個菜單 每一道菜都好帶到有意想不到既味道 值得一試!
2024-05-20