2023-05-15
月山係東京百年老店、日本米芝蓮餐廳日山嘅姊妹店,主打omakase同傳統日式會席料理。餐廳以日式船屋同竹林為設計主題,走高檔路線🎏空間感足夠,服務周到。午市omakase $888一位,有十五至十七貫,個人認為除左食物,依個價錢係包括左服務同環境嘅😝除左主角刺身壽司外,幾款固定菜式都好食,包括混合蝦漿令口感似古早蛋糕嘅江戶前玉子燒、九州清雞湯舞茸菇配麵同北海道赤肉蜜瓜配草莓大福都唔錯!食omakase其中一個好處係可以多了解看似簡單但實際博大精深嘅日本料理🍣迪師傅用心同詳盡介紹每貫嘅特色。以下係我印象最深刻嘅幾貫:🍱 前菜 (𝟠/𝟙𝟘)前菜包括蟹肉茶碗蒸、荷花嫰芽、柚子雜菌、新鮮菊花同山葵葉,師傳指示由左至右咁食,由淡食到濃。荷花嫰芽質感甚有驚喜,同埋好似食緊果凍咁!柚子雜菌十分開胃,茶碗蒸就比較普通。第一次食新鮮山葵,莖比葉味道濃烈,都幾得意😆🦑 愛媛縣烏賊 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)師傅將魷魚切成麵條狀,魷魚彈牙之餘十分黏口,配濃濃嘅海膽汁同紫蘇花,無論口感同味道都係極緻享受,我食多五份都冇問題🥰🐙🍋 北海道水八爪魚 (𝟡/𝟙𝟘)師傅話依種八爪魚腳長一米,皮嘅質感比較軟滑似啫喱狀,但吸盤就好爽
除左主角刺身壽司外,幾款固定菜式都好食,包括混合蝦漿令口感似古早蛋糕嘅江戶前玉子燒、九州清雞湯舞茸菇配麵同北海道赤肉蜜瓜配草莓大福都唔錯! 食omakase其中一個好處係可以多了解看似簡單但實際博大精深嘅日本料理🍣迪師傅用心同詳盡介紹每貫嘅特色。以下係我印象最深刻嘅幾貫:
🍱 前菜 (𝟠/𝟙𝟘)
師傅話依種八爪魚腳長一米,皮嘅質感比較軟滑似啫喱狀,但吸盤就好爽脆,適合作為刺身食用。八爪魚配柚子酸汁,吸盤配青檸汁,一道菜內同時享受到兩種質感同口味,幾特別👍🏻
鰹魚煙燻味濃配黃芥末籽,焦化京葱意想不到大有驚喜,配搭鰹魚食有助增加層次,獨立食好似食緊零食咁,停唔到口🤤
正值當造季節,十分新鮮同肉質上乘!
金目鯛係日本市場分為三個等級,其中以地金目鯛品質最佳,無論係新鮮度、脂肪含量都係最頂級。好肥美同味道好濃厚,好好食!
拖羅係吞拿魚魚腩,其中大拖羅係較為肥美嘅下半段。蛇腹係真正最高級嘅大拖羅,雪花紋最多、油份豐富而入口即溶,真心有幸福感🥰
肉質清爽,調味清新,十分喜歡嘅一貫!
🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟