2020-04-02 474 瀏覽
我是酸菜魚的fans, 因為在大陸食過酸菜魚之後成日在香港都想搵到個味道,所以周圍去搵周圍食,今日黎到九龍城e 間鋪頭,在環境同店的設計都冇乜好感(女人鐘意睇外表先😎)入到去只見工老闆娘同老闆忙於照顧客人,座位唔多,但枱枱都坐滿我就叫左酸菜魚同干鍋肥腸酸菜魚一上枱,聞到陣味同賣相都相當出色,識食一定飲下個湯先,個湯真係超好味,一飲啖我就同我男朋友講以後食酸菜魚一定要黎e 間, 夠酸夠味👍🏻魚的份量都好足,好滑,好嫩,我地加左萵筍,入面仲有d 薯粉,薯粉都夠林又入味,2個人食剛剛好👍🏻👍🏻接下來就係干鍋肥腸,我要讚的是佢地整得好乾淨,入面冇肥膏(我個人不喜歡)炒得好香口,咬落去有脆脆的感覺,非常好,下次可以的話一定叫多d 朋友黎幫襯

我就叫左酸菜魚同干鍋肥腸
酸菜魚

干鍋肥腸

酸菜魚
干鍋肥腸
2018-01-30 716 瀏覽
前一段時間接著有以九龍城寨作主題的電視劇及電影,現在的九龍城寨已是沒有了腥風血雨,變成了休憩玩樂的公園。經過公園走出大街馬路,就到達有口福。尖椒皮蛋 $43記得小時候對皮蛋沒有好感,討厭它黑忟忟,長大後吃過才知其美味,尤其配上紅酒,簡直是中西合壁的昇華。而這次吃的是黃色的,味道沒有黑色的那麼強烈,蛋白晶瑩半透,蛋黃呈糊狀,入口軟綿粘口!干煸四季豆 $52喜歡吃四季豆,沒有時令限制,不會質素參差,相對來說亦能存放較耐,不易變質。四季豆爽脆軟彈味清甜,加上肉碎及辣椒等更帶惹味!樟茶鴨 $98半隻提起吃川菜,第一時間都要想起辣。但其實川菜不辣的菜式也十分出色,樟茶鴨就是其中一款我愛吃而又不辣的美食。皮酥香脆,陣陣柴木及茶葉煙燻香,鴨肉充足油香羶香,再沾上醬汁,更惹味! 胡椒豬肚雞 $198 半隻在寒冷的冬天,吃個胡椒豬肚雞,補身又暖身。喝幾口滋補暖湯,一股暖流流入心,寒意盡去。雞件及及豬肚都不少,未有偷工減料。雞件大隻肉不鞋,豬肚軟腍爽彈,有嚼勁而不韌。

尖椒皮蛋 $43

干煸四季豆 $52
四季豆爽脆軟彈味清甜,加上肉碎及辣椒等
更帶惹味!

樟茶鴨

樟茶鴨 $98半隻

胡椒豬肚雞

胡椒豬肚雞 $198 半隻

2018-01-02
胡椒豬肚雞
2018-01-27 320 瀏覽
平時同屋企人食飯都離唔開大商場內嘅集團餐廳,早幾日揸咗架車同屋企人出九龍城食飯,麗都九龍城揀咗間食四川菜嘅餐廳,見到咁多人排隊就知道一定有好嘢食我阿媽就最鍾意食秋葵,貪佢營養高,又有助腸度暢通,而哩度既秋葵係用美極炒過,份外惹味可口叫咗條烤魚,味道濃郁,而且與經油炸過,份外香脆,而且保持肉質鮮嫩,加上帶來配菜吸收左濃郁嘅湯底精華魚肉質好厚身,啖啖肉,好鮮味最家常小菜嘅生炒骨,呢度嘅生炒骨醬汁特別濃郁,醬汁緊緊鎖係排骨表面

魚肉質好厚身,啖啖肉,好鮮味

2018-01-22 352 瀏覽
約舊同事食飯有人推介話呢間好食又實惠見地點都算方便我地所我決定去試下環境雖然簡單但卡位幾好坐近幾年鐘意左食烤魚久唔久會同朋友食下呢間可以話幾出色我地叫左諸葛烤活魚雖然半條不過都好大份啊!條魚煎過來好香啊d配料好好食同好豐富有好多芽菜同腐皮我地叫左小辣個湯底酸酸辣辣相當醒胃但唔會太過酸同鹹魚肉相當嫩滑超好食萵筍好鐘意食呢個味道好清新獨特響鈴自家炸超脆黃金魚腐豆腐好彈牙薯仔食落好粉安格斯肥牛粒朋友們都鐘意食牛佢地話呢度d牛唔錯呢個入口即溶手打墨魚丸肉質超彈牙油麥菜d菜好大份啊新鮮爽口天地一號陳醋酸酸地好好飲好開胃整體好滿意
約舊同事食飯

久唔久會同朋友食下

呢間可以話幾出色

我地叫左諸葛烤活魚

雖然半條
不過都好大份啊!

條魚煎過來

天地一號陳醋
酸酸地
好好飲好開胃

整體好滿意
這年聖誕節要工作的我, 沒機會與朋友享受聖誕大餐, 但難得有朋友相約提早做聖誕. 就著大家都是住黃大仙區又愛吃辣, 選了這家之前來過於九龍城有提供四川菜式的小店. 這天來的比較早, 大約是6點多, 店子裡的客人不太多, 坐得較舒適. 本來想點烤魚或雞煲, 但朋友說不太餓, 反而想吃些川式涼菜, 小菜, 幸好這裡的菜式亦豐富. 尖椒皮蛋是朋友點的, 這裡用上的是黃皮蛋, 其實味道與黑皮蛋具別不大, 但感覺是平常皮蛋帶碱性的那種獨特味道較輕, 較易入口. 辣油的辣度不高但配上芝麻很香口. 點過了皮蛋, 但還是愛吃川式的涼拌前菜, 麻辣豬肚或豬耳都喜愛, 最後點了質感腍軟的豬肚. 整個辣油的味道及芝麻的香味與皮蛋一樣, 但豬肚的腍軟口感很好吃. 樟茶鴨是其中一道川菜類我喜歡的菜式, 這裡的鴨做出來煙燻味雖略有不足, 但鴨肉乾身而肉質鮮美, 也算做得不錯. 四季豆炒出來頗爽脆而油潤, 少許的辣度吃起來更惹味. 最後的主菜是辣子雞. 整碟炒出來雖然滿是辣椒乾, 其實辣度不會去到噴火的地步, 反而有點嫌辣度有點不足. 雞肉乾身略為入味, 伴上花生及辣椒乾特別覺得惹味. 買單的價格大約是300左右,
尖椒皮蛋
辣油的辣度不高但配上芝麻很香口.
麻辣豬肚絲
樟茶鴨 (半隻)
干煸四季豆
四季豆炒出來頗爽脆而油潤, 少許的辣度吃起來更惹味.
重慶辣子雞
雞肉乾身略為入味, 伴上花生及辣椒乾特別覺得惹味.

買單的價格大約是300左右, 以2人份量的晚餐來說, 種類豐富而充實, 味道亦不錯.
2017-12-18
麻辣豬肚絲
樟茶鴨 (半隻)
重慶辣子雞
  • 樟茶鴨
2017-12-24 144 瀏覽
今日去九龍城買狗糧,就順便吃個晚飯。今晩想食中菜。見呢間門牌好搶眼嘅紅色名, 門口可以泊車,一路食一路睇住架車,就呢間啦!酸菜生魚。大大碟,上枱熱辣辣,香噴噴!生魚片好多,應該有成條生魚!份量足,塊塊都鮮嫩完整!原來個底有好多牙菜,同埋有我好愛又有益嘅薯粉。吸曬啲精華正呀!!樟茶鴨,皮脆肉嫩, 鹹香惹味!唔錯!胡椒雞煲。好多胡椒粒喺度,驅寒驅風一流 !唔單止有黑胡椒仲有參鬚、紅棗等藥材 ,夠曬補!雞肉肉質唔錯!新鮮豬肚夠淋同入味!啲湯熱辣辣飲落去好暖胃!

樟茶鴨,皮脆肉嫩, 鹹香惹味!唔錯!

2017-12-13 73 瀏覽
星期三放工需要叉電,跟同事到九龍城試川菜,剛路經小店,門外已經充滿川菜香味,於是衝了入店!二個人有卡位,無限時,坐得舒服天氣冷冷的所以吃明爐活魚!配料頗多,有二大頁選擇小店不但有明爐活魚、雞煲。仲有小菜,一次過很難選擇哦!諸葛烤活魚有幾種魚選擇,我們選了鯇魚半條,可以再加其他配菜上菜時,很驚訝,半條?!問店員是否上錯了一條魚給我們。確定這是半條.....太大吧,是四人份呀!薯粉是我必要的,一份很多,入口彈牙,濃濃的川菜風味,愛吃QQ的,必吃!鵝腸肥美,很香,美味個菜,又係份量超多,新鮮脆椒雞軟骨,香脆,乾身,送酒佳品嚮鈴是即炸,不用浸湯吃也很好吃!咬落去脆脆,浸湯吸滿湯的香辣雖然是小店,但服務也很貼心!讚

二個人有卡位,無限時,坐得舒服

天氣冷冷的所以吃明爐活魚!
配料頗多,有二大頁選擇

小店不但有明爐活魚、雞煲。仲有小菜,一次過很難選擇哦!

諸葛烤活魚有幾種魚選擇
,我們選了鯇魚半條,可以再加其他配菜

鵝腸肥美,很香,美味

個菜,又係份量超多,新鮮

脆椒雞軟骨,香脆,乾身,送酒佳品

雖然是小店,但服務也很貼心!讚
2017-12-13
2017-12-07 70 瀏覽
今日好趕時間 因為要去見客 但係好肚餓 就求奇入左去食 叫到有個五香肉丁麵 夠悍快 就叫呢個啦 等左一陣好快就有野食喇 五香肉丁味濃 麵身都彈牙 我鐘意食硬身既公仔麵 所以呢個黎講都唔錯架
2017-12-01 87 瀏覽
約咗班好辣之徒食晚餐,近日天氣涼涼地,於是辣妹一號提議去九龍城有口福打邊邊!不過我對佢啲麻辣小食比較有興趣,淨係睇餐牌都有幾十款選擇。我哋先叫咗個夫妻肺片、尖椒皮蛋,同一個辣味炒薯條。唔係講笑,真係好食到不得了!特別係個尖椒皮蛋,皮蛋係金黃色嗰種,香口得來充滿蒜香同辣味!仲有佢個炒薯絲炒得火候剛剛好,薯仔炒完仲係好爽脆,辣味美若隱若現攻上黎!食完小食,就到我哋嘅火鍋時間,由於之前食過麻辣雞煲,所以今次想試吓佢嘅辣味酸菜魚鍋。呢個酸菜魚非常之精彩,燒過嘅魚再放落呢個好惹味嘅湯裏面煮,酸酸辣辣而且啖啖肉,加上豐富嘅配菜,好多芽菜、酸菜、芹菜,最好味係墊底嘅豆腐皮,吸晒成鍋魚湯嘅鮮味,野味非常!食完條魚,就用返呢個酸辣魚湯底打邊爐,呢度嘅火鍋配料,每樣都細細碟,價錢抵,咁就可以叫多幾樣!最值得讚嘅係嗰啲雪花肥牛,激香牛味仲要脂肪均勻入口即溶!👍👍👍仲有佢哋自家製嘅即炸響鈴亦係非常出色,店員多次強調係即叫即炸,叫我地盡快食,我哋趁住佢仲係熱辣辣,一下子就清晒碟,唔好辜負廚師嘅一番心意。🤣🤣🤣
不過我對佢啲麻辣小食比較有興趣,淨係睇餐牌都有幾十款選擇。

我哋先叫咗個夫妻肺片、尖椒皮蛋,同一個辣味炒薯條。

2017-11-01
  • 鮮炸響鈴卷
2017-11-30 72 瀏覽
之前去過九龍城有口福食飯,覺得唔錯,所以決定同屋企人黎食飯。屋企人都話位置好方便,好容易搵到。我哋六點去到,唔係太多人好快就坐低左。有好多火鍋配料。首先點左個天地1號陳醋,酸酸地好開胃。我首先出場嘅係諸葛烤活魚,屋企人唔食得辣所以選擇咗香醬,烤鯇魚雖然得半條,但係都分量十足,入邊有大量牙菜同鮮腐皮,而且魚肉結實鮮甜。頂級手切肥牛,脂肪分布平均,肥瘦適中,而且肉質嫩滑。安格斯肥牛粒,脂肪雪花狀,入口即溶,肉嫩多汁。手打墨魚滑,肉質爽口彈牙,鮮味十足。黃金魚腐,表皮呈金黃色,咬落非常彈牙。油麥菜新鮮翠綠,萵筍片味道最特別,薯仔片好粉。響鈴香脆好有豆香味,而且唔肥膩。紅薯粉晶凝通透,放落湯度吸收左湯嘅精華,味道一流。
屋企人都話位置好方便,好容易搵到。
我哋六點去到,唔係太多人好快就坐低左。
有好多火鍋配料。
首先點左個天地1號陳醋,酸酸地好開胃。
頂級手切肥牛,脂肪分布平均,肥瘦適中,而且肉質嫩滑。
安格斯肥牛粒,脂肪雪花狀,入口即溶,肉嫩多汁。
手打墨魚滑,肉質爽口彈牙,鮮味十足。
黃金魚腐,表皮呈金黃色,咬落非常彈牙。
油麥菜新鮮翠綠,萵筍片味道最特別,薯仔片好粉。
響鈴香脆好有豆香味,而且唔肥膩。
紅薯粉晶凝通透,放落湯度吸收左湯嘅精華,味道一流。
  • 鮮炸響鈴卷
  • 諸葛烤活魚
  • 安格斯肥牛粒
  • 頂級手切肥牛
2017-11-26 91 瀏覽
今晚原本約左两位潮州達人去九龍城食潮州打令、點知天氣突然轉凍、所以大家改變主沉想去打邊爐、因諗住食完暖笠笠! 潮州大叔鐘意食魚、呢間出名食酸菜,鍋、潮州大叔之前同朋友食過次、話最啱去啤一啤 !我地先叫咗一條酸菜魚、揀咗冇乜骨嘅鉗鱼、講明我唔好辣、自己叫咗小辣、在我來講非常正、酸酸辣辣好開胃。條魚冇乜骨啖啖肉、不過唔小心咬中咗一條色泡撇!即時中招!!!即隊两杯啤酒先解到辣! 條鱼食到咁上下、先至再叫其他火鍋料、最正係手切雪花肥牛肉、個個都話非常正 ! 一睇啲雪花脂肪纹肥瘦比適中、輕輕滚一滚即食!另外一樣就係佢哋自家製嘅炸響铃卷、食得出好香豆味、而又唔肥腻、夾完個碟底都冇乜油!其他 啲火鍋料都好新鲜 !鲜淮山好爽!滑滑豬红 一班老友暢暢快快食火鍋飲啤酒!盡興而歸!下次再跟潮州大叔食地好嘢 !
因諗住食完暖笠笠!

其他 啲火鍋料都好新鲜 !

鲜淮山好爽!

滑滑豬红

2017-11-23
2017-11-18 61 瀏覽
本來打算和久不出城的朋友吃雞煲,但經過見到烤魚給吸引了進去。我吃過無數次雞煲但就是沒試過烤魚。店內有雞煲有烤魚,滿足兩個願望燒魚有幾款選擇,我們選了少骨的鍘魚吃完後再打邊爐,最適合大胃王們聚會店內全是打邊爐加啤酒汽水好熱鬧,另可單點小菜牛肉,丸,餃,魷魚,海鮮,菜......麵,薯粉等等都有,我們決定吃了魚後再選佔了大半張餐桌的超大盤魚,上面鋪了芽菜,不喜歡的就挑走湯底下有腐皮魚中間切開了兩面平放,上枱即煮10分鐘。湯底可選麻辣,酸辣。大中小辣。我們選麻辣小辣等吃時先點個麻油豬耳,好久沒吃過這涼菜,有點咸,不過還是繼續不停吃魚切開了兩邊,熟得挺快。鰂魚沒有細骨啖啖肉,湯不會辣,下次可以點中辣會更痛快。朋友很餓,他快手就清掉半條魚後加,麻辣鍋必備蟹柳吸收豐富湯汁,美味萵筍不易變淋,爽口薯粉數量有限要吃早點下單,我們下了單後旁邊桌想點也沒了兩人份吃得好滿了

店內有雞煲有烤魚,滿足兩個願望

燒魚有幾款選擇,我們選了少骨的鍘魚

吃完後再打邊爐,最適合大胃王們聚會

店內全是打邊爐加啤酒汽水好熱鬧,另可單點小菜

佔了大半張餐桌的超大盤魚,上面鋪了芽菜,不喜歡的就挑走
湯底下有腐皮
魚中間切開了兩面平放,上枱即煮10分鐘。
湯底可選麻辣,酸辣。大中小辣。
我們選麻辣小辣

魚切開了兩邊,熟得挺快。
鰂魚沒有細骨啖啖肉,湯不會辣,下次可以點中辣會更痛快。
朋友很餓,他快手就清掉半條魚

後加,麻辣鍋必備蟹柳
吸收豐富湯汁,美味

萵筍不易變淋,爽口

薯粉數量有限要吃早點下單,我們下了單後旁邊桌想點也沒了

兩人份吃得好滿了

2017-11-16
  • 麻辣雞煲(半隻)
  • 鰂魚鍋
  • 蟹柳
  • 薯粉
2017-11-10 108 瀏覽
秋風起,令我好掛住呢道既胡椒豬肚雞煲,突登帶個朋友黎試下,水準依然出色,連朋友都讚不絕口除左胡椒豬肚雞煲、亦有麻辣雞煲同烤魚🤤🤤亦有簡單湯底邊爐可以揀,邊爐配料亦都唔少!另外重有小菜食,真係有排都試唔曬🙈天地一號蘋果醋大支$36胡椒豬肚雞煲半隻$198用料豐富,真係好滋補除左雞同豬肚主角外、重有紅棗、杞子、黨蔘等等,個煲真係非常惹味,胡椒味夠,飲完一碗又一碗雞肉質地好結實,啖啖肉就算加左兩次湯,湯底依然惹味!!唐生菜$30配胡椒湯底烚真係好夾好入味另一主角特級手切肥牛$218第一次邊爐叫$200以上既牛👉🏻👈🏻但真係一分錢一分貨,試完返唔到轉頭脂肪分佈均勻,入口牛味濃有口感,厚薄適中🤤🤤手打三寶丸$88蝦丸入面有原隻蝦係到爽口彈牙九龍城,除左泰菜,「有口褔」都係好選擇

除左胡椒豬肚雞煲、亦有麻辣雞煲同烤魚🤤🤤

亦有簡單湯底邊爐可以揀,邊爐配料亦都唔少!
另外重有小菜食,真係有排都試唔曬🙈

天地一號蘋果醋大支$36

胡椒豬肚雞煲半隻$198
用料豐富,真係好滋補

雞肉質地好結實,啖啖肉

就算加左兩次湯,湯底依然惹味!!

唐生菜$30
配胡椒湯底烚真係好夾好入味

另一主角

特級手切肥牛$218
第一次邊爐叫$200以上既牛👉🏻👈🏻
但真係一分錢一分貨,試完返唔到轉頭

脂肪分佈均勻,入口牛味濃有口感,厚薄適中🤤🤤

手打三寶丸$88
蝦丸入面有原隻蝦係到
爽口彈牙

九龍城,除左泰菜,「有口褔」都係好選擇

2017-11-09
2017-11-03 83 瀏覽
天氣開始轉涼啦,夜晚放工黎到九龍城都感覺到大風咗,氣溫都低咗幾度,好想食返啲熱辣辣的食物暖下身。行到城南道,見到呢間門口招牌十分鮮紅搶眼的香辣烤魚雞煲店,就二話不說拉咗朋友一齊入黎試下。餐版主要係揀個煲先,辣雞煲或者烤魚都得,再加散叫一啲火鍋材料打邊爐碌黎食諸葛烤活魚,半條鯇魚,小辣,湯底好惹味,夠麻辣,有花椒調味,大量新鮮豆芽菜,半邊鯇魚,有少少⻣,魚肉鮮甜滑嫩,吸收湯底的精華,底仲有麵條,彈牙爽口頂級手切肥牛,一大碟切得每一塊都好靚,牛肉味濃厚,有咬感,非常值得一試蕎芛,新鮮,晶瑩通透,煮淋身啲入味,好解膩紅薯粉,本身都好淋身,擺落去煮幾分鐘就食得,夠彈牙。
蕎芛,新鮮,晶瑩通透,煮淋身啲入味,好解膩
紅薯粉,本身都好淋身,擺落去煮幾分鐘就食得,夠彈牙。
2017-11-01 666 瀏覽
九龍城除泰國菜多外,有很多小菜餐廳都很有水準的。是日同朋友又到九龍城「有口福」開餐!「有口福」屬街坊小店,主打川菜,平日都經常爆滿餐廳以川菜為主打,大部分都辣。烤魚和雞煲都是餐廳招牌菜,配以各種配料打邊爐又是另一個食法。重口味朋友一定喜愛先從一個涼拌海哲開開胃,海哲爽口,青瓜清甜,不吃辣的朋友都不用擔心。再來我的最愛「美極秋葵」,近期很多餐廳都引入秋葵貪其健康,又可促進胃腸蠕動,有益於助消化,益腸胃。秋葵本來無味,配以美極好香好惹味!口水雞都好唔錯,雞肉嫩滑,醬汁麻與辣度剛好,加上芫茜花生更香雞斬到不會有碎骨,雞胸啖啖肉又不會鞋。最後一個牛油大蝦不過不失,大蝦夠啖啖肉,但略嫌牛油味不夠。「有口福」仲入選為優秀開飯火鍋店,果然有料到
九龍城除泰國菜多外,有很多小菜餐廳都很有水準的。
是日同朋友又到九龍城「有口福」開餐!

「有口福」屬街坊小店,主打川菜,平日都經常爆滿

餐廳以川菜為主打,大部分都辣。
涼拌海哲
美極秋葵

口水雞

雞斬到不會有碎骨,雞胸啖啖肉又不會鞋。
最後一個牛油大蝦不過不失,大蝦夠啖啖肉,但略嫌牛油味不夠。
牛油蝦

「有口福」仲入選為優秀開飯火鍋店,果然有料到

2017-10-10
美極秋葵