2007-12-12 26 瀏覽
見DBS $88位任食就黎試下,都知會係湯底,飲品,醬料樣樣另計,食物份量少都唔緊要,咪order多次,而係跟本無咩選擇...仲要唔夠侍應,想order多次都難,但差不多夠2hrs侍應就會彈出問要唔要last order無就幫你埋單...但係身邊d枱係無人lor,出面亦唔見有人等位,埋單$660食d咁既野認真唔抵!!
2007-12-11 17 瀏覽
我個人比較喜歡d酸酸甜甜食物,試左依隻五柳海上鮮丸,忍唔住要介紹俾大家!丸內有青瓜、蕎頭,兩者都爽又脆,而且佢混左幾種蔬菜入粒魚肉丸度~盡辟去腥味已!一粒丸仲有甘筍、木瓜、甜薑,味道酸酸甜甜,好醒胃,有心思!!!
2007-12-10 3 瀏覽
六個人去打邊盧..埋單九折都要成七百幾蚊!叫咗一碟肥牛一百蚊,仲諗住大大碟,原來得果幾片肥牛..仲有丸四五十蚊一碟,又係得幾粒,超唔抵食LOW... 而且食野時間仲有限制添. 要兩個半小時要你走人!如果唔係D 咩任飲任食,大家都唔好去幫襯佢..去其它地方食仲便宜過佢,又多選擇...如果依間真係有任飲任食既咪去下LOW
2007-12-03 3 瀏覽
好多人話有骨氣貴,其實貴唔緊要,最重要係質素;昨日阿媽又話想食豬骨煲,於是走左去有骨氣食:湯係熬至奶白色的;d豬骨漲卜卜又軟又香,豬軟骨係好鬆化,又有咬口又入味,唔會好似湯渣咁,反而可以用來送飯!d湯唔會起哂油,所以我同阿媽都例叫豬骨煲!雖然佢地已經無得任飲lu,不過唔似得聚xx咁點都要茶芥錢,你飲水咪唔收你錢囉!所以慳家如我咁就飲水囉!
2007-12-03 9 瀏覽
天氣凍凍地,就同d朋友仔去打個邊爐先,我地7:25到去到,點知一去到個男咨客話要等到9:30先可以入得,傻嫁!已經餓嫁喇,仲要等咁耐.....
2007-12-02 3 瀏覽
上星期五到這間有骨氣吃火鍋,其實有DBS 卡都唔係平好多....真係收咗你個任食價...之後乜野配套都要收錢...要杯水又要錢..飲品又唔係平...但其實貴唔係問題,質素才算重要,這間東西食物款式少不特止,而且無論你寫幾多碟都好..都係只會來一個特定身份量...很多火鍋店都會有限時,都如果當時無客的話都應該唔會趕人走掛...這間有骨氣就係咁,身邊大把空枱,都會趕你走...仲會無啦啦拿埋你個煱趕你走...真係可惡...這間野真係貴得來服務又差...真係唔建議大家去這間野....同樣價錢大把其他選擇..

2007-11-29 3 瀏覽
朋友聚舊加上天氣轉涼又可以打邊爐,友人預訂了檯,未夠7時已座滿了人,是日用指定信用卡優惠可以每位$88,不過加埋其他雜費,加加埋埋差不多要$300,但比起無指定信用卡惠顧當然抵食幾好多。2小時其實都唔係好夠時間,因為佢地以到達門口起計時,坐低睇下有咩湯底、食物等等, 開始起筷其實實際得O個個幾鐘食,有d唔夠喉...食物、服務整體都算唔差, 食物都算新鮮,比起有d任食既地方(例如:寧x 本人已不敢恭為) 個人最喜歡都係有骨氣的水晶奶黃包, 必吃。

2007-11-27 8 瀏覽
很久沒有來有骨氣了, 上次係去灣仔店. 剛好係拍攝黑社會的日子, 跟大D碰過頭. 是晚見天氣涼了, 就想來打個邊爐.好多人等位, 但不知為何文迪能夠馬上入坐, 奇. 來這裡, 都係任食比較抵, 就點了以下食物.水晶叉燒包水晶奶皇包x 2大澳蝦醬丸菜肉雲吞鮮製牛滑招牌四寶丸雪花肥牛x 3招牌正豬骨鮮豬面青脆皮芝士腸炸魚皮出前一丁唐生菜金菇菜手唧魚茸麵$68任食: 8分, 先講食物份量係每碟也不太大, 像叉燒包, 奶皇包等等係每次一人一件, 正適合我們二人, 可以食多幾樣. 有些店係一碟已經好大碟, 想試多點也不成.先講招牌推介, 火鍋點心係這裡的賣點, 當然要試. 水晶叉燒包感覺上係怪怪的, 鹹鹹的叉燒包好像跟火鍋不太匹配. 但係水晶奶皇包就好正, 熱辣辣的奶皇, 淥完一大輪之後, 係近乎液體同固體之間, 食落口滾滾的, 奶皇味濃郁, 要再追加一碟先夠皮. 大澳蝦醬丸入面係有鹹蝦醬味, 比一般的蝦丸有點不同, 也幾香口. 鮮製牛滑其實不算很大份, 但係每次只係一小舊一小舊地片落去個湯底到, 吃多幾次已經不太想吃了. 牛滑食落口其實好像吃山竹牛肉, 感覺一般. 菜肉雲吞大大粒, 皮係厚了點

水晶叉燒包
出前一丁
唐生菜
金菇菜
手唧魚茸麵

先講招牌推介, 火鍋點心係這裡的賣點, 當然要試. 水晶叉燒包感覺上係怪怪的, 鹹鹹的叉燒包好像跟火鍋不太匹配. 但係水晶奶皇包就好正, 熱辣辣的奶皇, 淥完一大輪之後, 係近乎液體同固體之間, 食落口滾滾的, 奶皇味濃郁, 要再追加一碟先夠皮. 大澳蝦醬丸入面係有鹹蝦醬味, 比一般的蝦丸有點不同, 也幾香口. 鮮製牛滑其實不算很大份, 但係每次只係一小舊一小舊地片落去個湯底到, 吃多幾次已經不太想吃了. 牛滑食落口其實好像吃山竹牛肉, 感覺一般. 菜肉雲吞大大粒, 皮係厚了點, 味道也幾好. 招牌四寶丸就普普通通.

另外的火鍋配料, 理所當然地要了雪花肥牛, 肥牛也真的有雪花, 但係肉質一般, 不過叫做肥瘦適中, 都可以的. 見這裡的豬骨煲出名, 就叫了個招牌正豬骨自製豬骨煲. 放了大大舊, 幾肥的豬骨入去湯底後, 係越來越入味. 始終原本的芫茜皮蛋湯底係比較淡, 加了豬骨會比較濃一點. 炸魚皮幾脆, 也不錯.

這裡另一特別食物係手唧魚茸麵, 見係特價$20, 又要了一個. 當然係玩的意義比較大, 不過唧得太大條的話, 係幾難夾的. 魚茸麵本身的魚茸味道不太突出.

收費方面, 用DBS又或者現金也可以任食, 唔好以為無DBS就唔得. 但係俾現金的話就無湯底同飲品特價. 茗茶係$8位, 但係可以選擇唔開茶. 好像我們叫了藍妹, 就無再開茶. 其實這樣的彈性也較大, 反正好多人食火鍋也會飲啤酒汽水的, 這安排係比較抵的. 醬油係收$10位, 係必收的, 不過只有一碟豉油. 但如果要沙茶醬或者蒜頭等等, 就每碟要收$10.

$68的任食, 其實選擇已經相當多. 有8項招牌推介, 33項火鍋配料, 31項菜項目, 另外有6項特價$20的火鍋點心, 我們就要了其中一項手唧魚茸麵.

見其他人好像有很多不好的經歷, 但我們是晚又覺得不錯. 食物水準幾好, 又有些特別的火鍋料, 值得試試. 收費也幾經濟, 環境也不差, 又有大電視看. 落單方面, 基本上叫了的食物也有來, 係有早有遲, 不過起碼無漏單. 人手係不足, 但係其中一位亞姐態度係好誠懇, 另外加湯收碟等等也做足, 服務係滿意了.

其實整體係幾好的, 又或者下次成班人一切再食過.

是晚收費:
醬油$10 x 2
加一$25
總共$269
2007-11-26 1 瀏覽
幾好吖,每人百零蚊,d牛唔錯,豬骨煲用料好足,我地連鍋裡d唐排都食埋,好入味!起碼唔係俾d豬o既頭頭尾尾去煲.不過醬油另外收錢.又真係掃興d.但其實野食水準係唔錯
2007-11-19 5 瀏覽
星期日晚上同一班朋友到尖沙咀有骨氣食火煱, 真係未曽試過食吃到咁一肚氣!1.訂枱7:00pm, 中午一點巳打來提醒一定要準時, 仲好串咁話, 我地冇留枱的, 好不禮貌!2.我地去到才知散叫都要限時兩個半鐘交枱, 見任食限時兩個鐘, 都冇咩分別只好選任食啦!3.$88所謂任食, 入到去全枱十位十個水杯空空如也, 叫佢比茶來先, 佢即話任食的話茶錢要另計8蚊位, 水都唔比杯, 簡直係一絕!4.湯底調味全部要另計!5.一行十人個煲又細, 火又唔夠, 叫佢加個爐?? 當然又要另計啦!6.煲蓋一早被收走, 問佢拿問足三次至好勉強比你, 但最搗笑係比個蓋大過個煲?? 再問仲好笑…..係細到放埋落湯到?? 7.Order 貴野永遠都係無左, 菜呀豆腐呀就比足!8.肥牛係叫三蝶來一蝶, 個半鐘多d就叫last order, 我地咪一於一張單只叫五蝶肥牛囉, 十分鐘後只來一蝶, 我地問佢”五蝶喎?”佢地就即答到”呀, 咁仲欠四蝶, 我睇睇!”跟住就冇回音, 於是我地咪一於死等! 差不多埋單時, 再三追問下, 最後一次過來了三蝶! 始終…..還是久一蝶呢!9.埋單至好野, 竟然係十一位? 其實由訂枱到

4.湯底調味全部要另計!
7.Order 貴野永遠都係無左, 菜呀豆腐呀就比足!
9.埋單至好野, 竟然係十一位? 其實由訂枱到入座一路巳講左好多次係十位, 好多食物佢地都識得比十件一蝶我地, 但埋單可以數到十一位, 擺明係乍乍帝帝以為我地唔check單啦!

總之一句講……黑店一間!
2007-11-14 6 瀏覽
比起之前做的$88實際得多,有肥牛,叉燒包等,今次有埋任飲,真係好扺,職員都OK,唔係話好醒目,不過都唔會成錄葛咁囉!

2007-11-08 10 瀏覽
成班同事食飯,去有骨氣打邊爐,因為我老頂好鍾意佢地d水晶奶黃包。叫左個黑豚肉~黑豚肉切得好薄,食落好有肉香,可能係貴野....心理作用,覺得有入口即化開之感。又要左個冬瓜盅湯底~d冬瓜蓉呀瑤柱絲呀火鴨絲味道好鮮甜,D雞絲有少少鞋,不過整個鍋好有屋企湯水的感覺!!!!總好過俾一大鍋味精水你打邊爐! 我地食散叫o既, 三十幾蚊一碟; 我D同事又覺得值WOR~比起寧X 或者雲X黎睇~都十幾蚊一碟~仲要好似貓飯咁得幾粒,咁我就寧願俾多十蚊要碟好D勒!侍應服務好殷勤又講唔上,但都挺好禮貌!!我地打去訂枱 果陣,個侍應好詳細咁話佢知附近邊度有得泊車…我覺得OK wor下次會再落去!不過宵夜時間都幾多人ga!

2007-10-17 1 瀏覽
一次去, 上個monday 一行四人, book 左7.30, 姐姐話9.30還, 坐2樓, 雖然佢任食唔係多款, 但都叫ok 啦食下食下, 食到9.15, waiter 走黎話, last order, 仲有無野落, 我地見都食得差唔多飽, 咁無再落, 食埋枱上個d, 過左9.30 佢都無黎趕我地走, 都食到9.45 先叫佢黎埋單, 攪下呢攪下路, 10 點先動身走人.... 可能係二樓關係,個場都唔係好爆! 個friend 遲黎行錯一樓佢就話下面爆得好勁!!!
可能係二樓關係,個場都唔係好爆!
個friend 遲黎行錯一樓佢就話下面爆得好勁!!!
日前,為咗遷就從外國返来嘅老人家(因平時去開跑馬地嗰間),就嚟Le間(TST 堪富利士道) 試吓。奇景一: 致電訂枱時.Reception 姐姐話-6點半冇問題,不過7:45時要交枱...!? 于是问-如果不是 而是的話而又未食完-咁點算呀? Le 位阿姐只係話7:45時要番張枱......吓!?奇景二:當天進場時,侍應小姐亦千叮萬囑地話7:45時要番張枱......唉!奇景三:進場後-7:45時交枱之魔咒依然冤鬼咁繼續缠繞...嗰 D 侍應個個嘅態度好似呠呠街D鳳姐咁........噢!奇景四: 當時現場只得60%-70%客,出面冇人等位...终於在7:30時,佢地很主動地同你熄爐及遞單比你找數,而我地亦都冇哂Mood了,惟有埋單走人...壹個仙贴士都唔俾,以示不滿。.....Oh...No..!?火鍋之所以受歡迎,除咗D食物要得之外,現場氣氛亦相当重要,三五知己,互相吹水,慢慢吃...自命為火鍋界中之品牌,但係咁嘅服務態度,真是哂廣告费,所以各位有骨氣嘅食友,千萬不要去邦襯,費事貼錢買難受。
奇景一: 致電訂枱時.Reception 姐姐話-6點半冇問題,不過7:45時要交枱...!? 于是问-如果不是[任食] 而是[散叫]的話而又未食完-咁點算呀? Le 位阿姐只係話7:45時要番張枱......吓!?
奇景三:進場後-7:45時交枱之魔咒依然冤鬼咁繼續缠繞...嗰 D 侍應個個嘅態度好似呠呠街D鳳姐咁...[老细快D...老细快D..!? or 好似無頭東宫咁...[快D俾番個頭(張枱)我。].....噢!
火鍋之所以受歡迎,除咗D食物要得之外,現場氣氛亦相当重要,三五知己,互相吹水,慢慢吃...[有骨氣]自命為火鍋界中之品牌,但係咁嘅服務態度,真是哂廣告费,
所以各位有骨氣嘅食友,千萬不要去邦襯,費事貼錢買難受。
2007-10-06 11 瀏覽
It was a really bad day, the service is poor I never had, the food is okay but there isn't much choices at all. My friends and I ordered some beefs, it tooks more than 15 minutes to come. NO ICE WATER SERVED!!!! WTF!!! GIVE US HOT WATER!!!