2023-11-02 25 瀏覽
尖沙咀周圍都好多人,行去佐敦突然見到餐廳名為AV,裝修又shocking pink好正正子,就揀左呢間拉麵店。餐廳原來新開,老闆one man band,成碗拉麵嘅擺位超靚,睇得岀佢好用心。岀面好少拉麵係峴肉貝類做主材料,峴肉新鮮夠甜,對得起主角嘅地位流心日本蛋好好味,再加左兩煮叉燒,始終食拉麵,個叉燒都好重要,叉燒好似人手卷過,半肥瘦嘅肉夠哂分明,軟林林好好食!!鐘意食海鮮又鐘意叉燒,跟我咁嗌就無錯喇拉麵加$20有小食又有嘢飲。青檸冷泡茶酸酸甜甜,非常開胃!雞卷外皮包住脆脆炸過嘅腐皮,口感一流,好快手就食哂!蝦就比較細條少肉,志在幾有蝦味!炸蝦同餃子一般,都係個啲口味,不過不失,口痕想食炸雞都有得食

鐘意食海鮮又鐘意叉燒,跟我咁嗌就無錯喇

2023-11-02 37 瀏覽
放工係尖沙咀搵食,行過見到一間特色小店,店內裝修好有風格,好港風!打卡一流。拉麵價錢$100左右,店內全由師傅一人打理,用心烹調製作,點餐時會推介那一款湯配那一款軟硬度的麵較合適,務求提供一碗睇得又好食的拉麵。白鳥湯拉麵一看賣相已經好吸引,湯底不會死鹹,也不會有一層油,清澈透明的湯底帶有濃厚的豚味,湯底比外面的拉麵店優勝。雞肉片肉質軟腍,同湯底非常夾。豚骨湯拉麵 $88豬骨湯底簡單得黎又唔平淡,濃濃的鮮甜味,麵條煮得十分爽口,食落感覺到麵條彈性岩岩好,完美地吸附了湯汁的滋味。配料方面,豚肉片鮮嫩多汁,海苔增添了微妙的風味層次。小食小鋼炮雞卷以為是普通野,但雞肉肉質嫩滑,加上店家特調味道,非常特別。日式餃子外皮煎到少脆,入面肉汁鎖死,一啲都唔乾身!

白鳥湯拉麵

豚骨湯拉麵 $88
小食小鋼炮雞卷
以為是普通野,但雞肉肉質嫩滑,加上店家特調味道,非常特別。

日式餃子
外皮煎到少脆,入面肉汁鎖死,一啲都唔乾身!
2023-10-25
1K
2023-10-31 99 瀏覽
📍位置:近佐敦站 D 出口,由柯士甸道步行約十分鐘。🏠環境:紅色的門面,門口有部電子遊戲機,等位時可以玩,室內面積較細,三張二人枱和一行吧枱,牆身裝有霓虹燈和日本風漫畫作裝飾,挺有日本動漫店氣氛。🤵🏻服務:人手下單,只有老闆一人負責,忙着煮拉麵和招呼客人,態度很親切,不收加一。🍽️晚市:主打日式湯拉麵🍜,有七款湯底選擇,並提供多款小食配料和飲品🥤。🥢春貝湯拉麵🍜 $118 + 溏心蛋🥚$15 + 🥬菠菜$8 + 木耳$8有兩隻扇貝和四隻蜆、完整的溏心蛋、木耳和菠菜。湯底鹹鮮味濃郁😍,麵身彈牙,扇貝香煎嫩身🥰,入口無沙,蜆清甜😋,整體不錯。🥢火辣絵湯拉麵🍜 $98 + 溏心蛋🥚$15湯底是豚骨,呈紅白色,應該是加了辣油,味道很濃烈帶辣勁😆,兩片厚切叉燒🥩經炙燒後帶油香,肥多於瘦肉,配肉碎、菠菜和完整的溏心蛋,很豐富☺️。溏心蛋黃是流心😍,醃得入味,很棒。🥢入味大鮑魚 $36/隻鮑魚已切塊,入口彈牙結實,醬汁烹調夠入味。🥢麻麻🥬大菠菜+🍋青檸話梅冷泡茶🍵 $20🥬菠菜葉嫩身,淋上大量芝麻醬味道搭配,而冷泡茶剛好清新解膩。
📍位置:近佐敦站 D 出口,由柯士甸道步行約十分鐘。
春貝湯拉麵
有兩隻扇貝和四隻蜆、完整的溏心蛋、
木耳和菠菜。
湯底鹹鮮味濃郁😍,
麵身彈牙,扇貝香煎嫩身🥰,入口無沙,蜆清甜😋,整體不錯。
🥢火辣絵湯拉麵🍜 $98 + 溏心蛋🥚$15
湯底是豚骨,呈紅白色,
應該是加了辣油,味道很濃烈帶辣勁😆,
溏心蛋黃是流心😍,醃得入味,很棒。
🥢入味大鮑魚 $36/隻
鮑魚已切塊,入口彈牙結實,醬汁烹調夠入味。
🥢麻麻🥬大菠菜+🍋青檸話梅冷泡茶🍵 $20
2023-10-28
春貝湯拉麵
最近食咗呢一間拉麵店,真心要推介個門面比較細 座位不多 日式動漫感覺只有一張簡單的沒有任何圖片的點餐紙 當店員細心對單 服務態度 加分了到拉麵🍜端我的面前熱騰騰的香氣和溫度 精緻的擺盆 先細嚐一口湯 再吃一口海鮮 和拉麵好像已經很久沒有吃到如此優質的拉麵我去的時間 店唔客人數量不多 店員跟我們講一講製作拉麵湯底的過程感受他對每一樣料理品製作的熱情和認真的態度不知不覺我也把湯底完完全全的喝掉小食每一樣也有兩件的份量 可以跟朋友一人一口 分享滋味相比起連鎖式拉麵店的經營手法每一套的定食 這裏的自由度多了 可以自己自由選擇飲品和小食出面仲有一部可以打得嘅街機,超開心!🤍濃蝦湯拉麵 $118混上多種海蝦,如花竹蝦/赤蝦/九節蝦/虎蝦等,材料精心炮制而成,湯身濃而不濁满滿 蝦膏蝦油,鮮味十足🤍春貝湯拉麵 $118選取牛奶貝,比一般海蜆肉更大粒更好食配上炙燒扇貝,滿滿海洋嘅味道🤍入味大鲍魚(1隻)$36把鮑魚起殼切一半,充滿彈性,味道一流,實在是精心製作的必食項目。🤍唐揚大廣島蠔( 2隻)$48一咬落去就知道選用優質嘅廣島蠔,炸完之後都仲好大隻,香脆鮮甜。🤍日式餃 2隻 +冷泡茶$20🤍麻麻大菠菜

最近食咗呢一間拉麵店,真心要推介
個門面比較細 座位不多 日式動漫感覺

可以跟朋友一人一口 分享滋味
相比起連鎖式拉麵店的經營手法
每一套的定食
這裏的自由度多了 可以自己自由選擇飲品和小食

出面仲有一部可以打得嘅街機,超開心!

🤍濃蝦湯拉麵 $118
满滿 蝦膏蝦油,鮮味十足

🤍春貝湯拉麵 $118
選取牛奶貝,比一般海蜆肉更大粒更好食
配上炙燒扇貝,滿滿海洋嘅味道

🤍入味大鲍魚(1隻)$36

🤍唐揚大廣島蠔( 2隻)$48

🤍日式餃 2隻 +冷泡茶$20

🤍麻麻大菠菜(半份)+ 罐装汽水 $20
2023-10-29 42 瀏覽
🥚蛋美喺日本食唔夠拉麵🥹🫶🏻佐敦性價比極高日式拉麵店❣️🤩超足高質料勁推必回頭🫡.呢間鋪面細細以動漫風為主🤍食食下抬頭望下menu裝飾幾有心思:>主打佳餚伴美人^^‼️值得提嘅係老闆雖然個日得一個人但上菜都頗快🥺🤍最最最驚喜係食物好好好高質🥹👏🏻✨小店唔易做大家經過食下就知好值得支持🥺🤍.1️⃣ 廣島蠔拉麵+日式糖心蛋+日式餃子2隻+冷泡茶(酸梅青檸茶)(💰$128+15+20)🤍呢碗嘢好正😆配料超足❣️黑蒜湯底配自製豚肉球、木耳、蔥😽❣️最值得讚係廣島蠔好鮮甜🥺係真係日本個隻大大粒又唔腥🤩加埋糖水蛋畫龍點睛好好好滿足🥹❣️俾我見到佢係用曉嘅蛋🥺🤍呢個價錢俾拉麵我覺得好值‼️🤍日式餃勁脆身咬落去啲肉係滿‼️茶飲都好鐘意🥹飲落酸酸甜甜養生解膩之選😽✨2️⃣白鳥湯拉麵+日式糖心蛋+吉列蝦2隻+冷泡茶(麥茶)(💰$118+15+20)🤍真係唔好睇少佢啲雞🥹啲雞係慢煮先整到咁嫩滿有四大塊配微微奶香嘅湯底大滿足‼️🥹✨當然唔少得蛋😽😆話說麵嘅軟硬度都要讚😛佢係剛好嘅煙韌食落又唔辛苦抵讚😘😘🤍炸物就更加唔使講🤭 $20包小食又包嘢飲好抵‼️ 又熱又脆又有肉😽🤭3️⃣小食 - 宮崎人南蠻雞 (💰$48)、麻麻大菠菜 (💰
🥚蛋美喺日本食唔夠拉麵🥹🫶🏻
佐敦性價比極高日式拉麵店❣️🤩
超足高質料勁推必回頭🫡

3️⃣小食 - 宮崎人南蠻雞 (💰$48)、麻麻大菠菜 (💰$28)
🤍必須強調炸物真係一定要食‼️其實賣點唔係脆身而係啲肉真係好嫩滑🥹🥹🥹炸完都保到水其實難度好高🥹🤍麻醬菠菜就食拉麵見到都會叫😽當涼拌菜開胃😽✨
🤍[9/10]
#蛋美在尖沙咀 #香港美食 #尖沙咀美食 #佐敦美食 #蛋美在佐敦 #蛋美吃日本菜
#日本菜 #旺角 #佐敦 #美食推介 #慢煮 #拉麵 #廣島蠔 #綠茶 #吉列蝦 #南蠻雞 #糖心蛋 #日本蛋 #帆立貝 #日式餃子 #灸燒 #中華沙律 #菠菜 #雞 #白湯 #黑蒜 #香港拉麵 #香港美食 #動漫 #香港必食
真的很久沒有吃拉麵啦!這天跟男友來到尖沙咀逛街特地來到比較少來到的漆咸圍,來吃吃之前經過這邊而發現的特色拉麵店 MIDV344 廣島蠔湯拉麵 $128FSDSS645 火辣絵(豚骨)湯拉麵 $98吉列蝦2隻配冷泡茶 +$20宮崎人南蠻雞2件配冷泡茶 +$30店家售賣的拉麵只有7款而已,但每款都各有特色,老闆也會細心地介紹每款拉麵的配搭,總會找到心水口味!這次選了廣島蠔湯拉麵,湯頭散發著濃郁的蠔肉香氣,一碗有3大隻有半隻手掌大的廣島蠔,老闆用火槍燒過味道更濃郁香口,連湯頭一同食用更好吃呀~ 老闆還加入一匙份量左右的肉末,混和湯頭再吃會多一重豬肉的香氣!男友就點了火辣絵(豚骨)湯拉麵,由於這個拉麵的描述感覺比較辣所以請老闆做一份小辣版,入口一嚐原來是麻辣的豚骨湯底來啊~ 就算小辣的話也感受到那種又麻又辣的感覺,嗜麻辣的朋友不妨來挑戰一下!配料是火炙過的日式叉燒,三大片厚薄適中也是選取了肥瘦剛好的部份,火燒過後更是油香四溢,男友很滿意這個!店家的拉麵選用了坊間較少採用的曲麵,麵身的質感跟配料可以自由選擇這個很好;由於我們都是硬麵愛好者,「夠硬」的麵身就最合適,曲麵煮得爽彈有口感,可惜的是男友
MIDV344 廣島蠔湯拉麵 $128
FSDSS645 火辣絵(豚骨)湯拉麵 $98
吉列蝦2隻配冷泡茶 +$20
宮崎人南蠻雞2件配冷泡茶 +$30

店家的拉麵選用了坊間較少採用的曲麵,麵身的質感跟配料可以自由選擇這個很好;由於我們都是硬麵愛好者,「夠硬」的麵身就最合適,曲麵煮得爽彈有口感,可惜的是男友本就不愛吃曲麵而我就不喜歡吃起來有鹼水味所以有打折扣;但兩款的湯頭跟食材處理都是非常好要推薦!
單吃拉麵不滿足嗎?加二十至三十塊錢就有小食跟飲品了!餃子賣光就要一份吉列蝦,外酥內軟,蝦身幼長裡頭還有點像薯泥的柔軟口感,蠻不錯的;老闆推薦我們吃宮崎人南蠻雞,原因是「吃得不是香脆感而是吃雞肉的嫩!」,果然入口不是太酥脆但咬開炸雞肉嫩有肉汁,配他他醬不會膩很開胃啊!至於冷泡茶就分別有大麥茶跟青檸話梅冷泡茶,兩者都有減膩消滯的功效,不錯啊~

小鋼炮雞卷 $38

小食類同樣款式不多,而且不少項目已在加配套餐內,餘下的就只有這個搞鬼名字的「小鋼炮雞卷」最吸引!問過老闆說這是用上雞皮包裹著雞脾肉後再炸,雞皮帶油香超酥脆,內裡雞肉扎實有咬口,整個超好吃非常加分!超推薦!
店家是開設在尖沙咀漆咸圍,就非常寧靜的一個小社區,穿過一堆韓國餐館旁邊的一條小巷中就找到了!鮮紅色的門面非常易找,看到一間小店門口有小型遊戲機的就對了~ 這裡開業不足兩月,從正門、店名、內裡裝潢到食物名稱也感覺跟日本的情色事業有關聯似的,玩味十足但不可以色色啦,其實老闆是一個經驗豐富又喜好日本文化的拉麵師傅,每款拉麵的食材組合都是精心設計,非常欣賞老闆的用心!不過要留意一下店內最多只能十人左右,加上由下單、烹調、收銀到清潔都是老闆主理,需要多點時間等候美食,怕悶的話可以先到門外的遊戲機玩樂完再吃啊!
2023-10-23
2023-10-28 55 瀏覽
朋友介紹有閒AV主題既拉麵店,咁特別就去試下先。晚上七點多來到,小店只有九個座位,我地入埋坐就FULL左了,好彩呀唔使排隊。店内裝修幾得意,用上彩色霓虹燈,紅紅綠綠的幾有feel😆而店家亦提供好幾款湯底的拉麵同小食,仲有得轉做套餐添。🍜白鳥湯拉麵+溏心蛋白雞湯底配上雞叉燒,全部都係雞😋湯底濃郁鮮味,唔膩亦不過鹹,好啱口味,仲飲晒啲湯添。麵條有嚼勁,麵質揀左適中啱我口味。溏心蛋用上曉雞蛋,蛋黃特别紅,勁流心正呀。🍜大賞繪豚骨湯拉麵+溏心蛋+豚片朋友揀左豚骨湯底配上豚肉叉燒,豚骨湯底都好濃,飲落有黏口感,個人覺得少鹹的,但朋友就係鍾意佢夠濃味。叉燒半肥瘦,雖然未到入口即化,但口感也不錯呀。🐓小鋼炮雞卷個名咁得意咪試下😆咬落爆汁的雞肉卷,外層肉雞皮包著,爆得香脆呢。🥟日式餃餃子正常的日式炸餃子,一客四隻有點少貴。🦪廣島隻蠔加餐揀左炸蠔,咬落有蠔汁正呀。🍤吉列蝦朋友跟餐揀要炸蝦,炸得香脆連蝦尾都食埋。🥤冷泡麥茶 & 青檸柑桔茶轉餐可要汽水或冷泡茶,而冷泡茶都有兩款,前者有麥香幾好飲,後者有啲酸,但朋友話正好去去豚骨濃湯的膩。飲晒啲湯,好飽好滿足的一餐。小店只有老闆一人,我見幾枱人都叫好多小食,

🍜白鳥湯拉麵+溏心蛋

🍜大賞繪豚骨湯拉麵+溏心蛋+豚片

🐓小鋼炮雞卷

🥟日式餃餃子
正常的日式炸餃子,一客四隻有點少貴。

🦪廣島隻蠔
加餐揀左炸蠔,咬落有蠔汁正呀。

🍤吉列蝦
朋友跟餐揀要炸蝦,炸得香脆連蝦尾都食埋。

🥤冷泡麥茶 & 青檸柑桔茶

飲晒啲湯,好飽好滿足的一餐。

小店只有老闆一人,我見幾枱人都叫好多小食,但老闆無錯單之餘,仲出餐出得幾快添,勁👏
2023-10-25
2023-10-28 17 瀏覽
尖沙咀新開嘅拉麵店朝日大勝 A V ラーメン店名AV 取自Asahi-Victory. 店舖雖小. 但內外嘅裝修都充滿日本風情湯底均傳承自老日本. 秉承濃郁、清香、甘甜更多達7款湯底可以選擇🐷大賞絵(豚骨)湯拉麵每次去新嘅拉麵店當然要試佢外基本嘅豚骨湯湯底香濃. 甜而不膩麵條竟然係曲麵. 彈牙有咬口🍜春貝湯拉麵有牛奶貝同炙燒扇貝. 牛奶貝蜆味濃且肉厚扇貝肥厚鮮甜成個湯底充滿滿滿嘅海鮮香氣🥢小鋼炮雞卷外皮炸到好香脆. 外脆內軟🥢宮崎人南蠻雞老闆話呢款炸雞唔係食外脆而係食雞肉質地同個醬一咬落去果然肉質嫩滑好多汁. 配埋個醬真係好高質🥢唐揚大廣島蠔大大隻好鮮嫩肥美. 重好juicy唔會有腥味

湯底均傳承自老日本. 秉承濃郁、清香、甘甜
更多達7款湯底可以選擇

老闆話呢款炸雞唔係食外脆而係食雞肉質地同個醬
一咬落去果然肉質嫩滑好多汁. 配埋個醬真係好高質

🥢唐揚大廣島蠔
大大隻好鮮嫩肥美. 重好juicy唔會有腥味

最近尖沙咀開咗間朝日大勝 A V ラーメン,主打日式拉麵🍜玩味拉麵小店裝潢貫徹日本歌舞妓町風格,以紅色牆壁同霓虹燈佈置有好幾款拉麵🍜叫咗大賞繪豚骨湯拉麵店主每日用超過二十多斤嘅豬骨熬制而成長達8小時,每啖湯都充滿香濃豬骨味🐖仲帶有少少骨膠源嘅口感湯底真材實枓,冇加其他味精,所以即使飲湯都唔會口喝👍🏻配枓好豐富,有齊豚肉片、糖心蛋、木耳、菠菜、炸蒜等其中豚肉片用火槍炙燒後,油脂味好香啊,半肥瘦嘅口感太令人難忘🔥另外一款魅黑繪豚骨湯拉麵,湯底同樣用上豬骨熬制,加入黑蒜🍜每口拉麵都充滿香蒜味~小食特別喜歡小鋼炮雞卷,脆香雞皮包住雞肉,口感外脆內軟😋
最近尖沙咀開咗間朝日大勝 A V ラーメン,主打日式拉麵🍜

有好幾款拉麵🍜叫咗大賞繪豚骨湯拉麵

店主每日用超過二十多斤嘅豬骨熬制而成
長達8小時,每啖湯都充滿香濃豬骨味🐖
仲帶有少少骨膠源嘅口感
湯底真材實枓,冇加其他味精,所以即使飲湯都唔會口喝👍🏻
配枓好豐富,有齊豚肉片、糖心蛋、木耳、菠菜、炸蒜等

另外一款魅黑繪豚骨湯拉麵,湯底同樣用上豬骨熬制,加入黑蒜🍜

每口拉麵都充滿香蒜味~

小食特別喜歡小鋼炮雞卷,脆香雞皮包住雞肉,口感外脆內軟😋

2023-10-25 42 瀏覽
📍朝日大勝 A V ラーメン (尖沙咀)呢間餐廳嘅裝修同餐牌都好有玩味,不過原來出品好用心。👩🏻第一次喺香港搵到間想encore嘅拉麵店🍜!超鐘意佢哋嘅春貝湯底。✨春貝湯拉麵 $118飲第一啖會覺得好清爽,之後先食到貝類嘅鮮甜。除咗兩隻炙燒過嘅帆立貝,仲有唔少新鮮而且略帶海水味嘅蜆肉。👩🏻平時好怕太濃厚太膩嘅湯底,所以呢款啱晒我!✨小鋼炮雞卷 $38薄薄嘅酥皮脆卜卜。雞肉嘅肉質係雞腿肉嗰種彈性,咬落仲好多汁。✨麻麻大菠菜(半份)+冷泡茶 $20菠菜細嫩清爽,撈埋麻醬好開胃!✨魅黑絵(豚骨)湯拉麵 $98呢款比起春貝湯濃好多,不過並非坊間常見嗰種濃到稠嘅豬骨湯。湯底鮮甜唔油膩,黑蒜味道唔算極重。叉燒大大片,肉質軟熟,略略炙燒過味道特別香。✨入味大鮑魚 $36磯煮鮑魚嘅調味,重甜小辣。✨日式餃2隻+冷泡茶 $20餃子細細隻,但肉餡飽滿同多汁。📍朝日大勝 A V ラーメン (尖沙咀)尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下5號舖

✨春貝湯拉麵 $118

✨小鋼炮雞卷 $38

✨麻麻大菠菜(半份)+冷泡茶 $20
菠菜細嫩清爽,撈埋麻醬好開胃!

✨魅黑絵(豚骨)湯拉麵 $98

✨入味大鮑魚 $36
磯煮鮑魚嘅調味,重甜小辣。

✨日式餃2隻+冷泡茶 $20
餃子細細隻,但肉餡飽滿同多汁。

2023-10-21 86 瀏覽
新開既拉麵店,店舖雖然小小的,但店外店內都好吸睛,霓虹燈和日本風漫畫,尤其是每款拉麵都有各自美女代表,成功吸引到我不停影相。餐廳主打日式湯拉麵,並提供多款小食配料和飲品,麵質還可以選擇軟硬度。店內只有老闆一人負責,忙着煮拉麵同時招呼亦很好,食物亦很好味,feel到老闆的用心。春貝湯拉麵有扇貝和海蜆,仲有半隻塘心蛋、木耳和菠菜。海鮮味道鮮甜,拉麵軟硬度選擇適中,湯底亦鮮甜好味飲左好多。廣島蠔湯拉麵脹卜卜的廣島蠔煎香過,啖啖肥美蠔肉,非常滿足!拉麵軟硬度選擇柔軟,湯底充滿鮮豪味非常讚!入味大鮑魚鮑魚爽口彈牙,醬汁烹調真的夠入味。宮崎人南蠻雞炸雞配沙律醬和沙律菜,雞肉炸到外脆內嫩,熱辣辣好味道。日式餃子煎餃子外脆脆,配沙律醬食香口。麻麻大菠菜菠菜係涼爽,用上芋麻醬味道搭配。大麥冷泡茶和白桃烏龍冷泡茶清香。

入味大鮑魚
鮑魚爽口彈牙,醬汁烹調真的夠入味。

宮崎人南蠻雞
炸雞配沙律醬和沙律菜,雞肉炸到外脆內嫩,熱辣辣好味道。

日式餃子
煎餃子外脆脆,配沙律醬食香口。

麻麻大菠菜
菠菜係涼爽,用上芋麻醬味道搭配。

大麥冷泡茶和白桃烏龍冷泡茶

大麥冷泡茶和白桃烏龍冷泡茶清香。
大麥冷泡茶和白桃烏龍冷泡茶
📍朝日大勝AV ラーメン @asahivictory_av‼️尖沙咀新開拉麵店‼️經過呢間拉麵店好幾次,終於俾佢嘅裝潢吸引咗♪(´ε` )雖然小店細細,但拉麵竟然有七款湯底選擇😳三款湯底各有特色私心最喜歡濃蝦湯拉麵,蝦味鮮濃無比🆙另外廣島蠔湯拉麵都唔錯!一啲都唔腥✨反而基本嘅豚骨湯拉麵就較為普通感覺好似海鮮嘅湯底會有特色啲😉拉麵麵條揀左較硬,整體還好!感覺湯頭比麵條出色( ・᷄ὢ・᷅ )📍朝日大勝AV ラーメン @asahivictory_av尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下5號舖
📍朝日大勝AV ラーメン @asahivictory_av
‼️尖沙咀新開拉麵店‼️
經過呢間拉麵店好幾次,終於俾佢嘅裝潢吸引咗♪(´ε` )
雖然小店細細,但拉麵竟然有七款湯底選擇😳
三款湯底各有特色
私心最喜歡濃蝦湯拉麵,蝦味鮮濃無比🆙
另外廣島蠔湯拉麵都唔錯!一啲都唔腥✨
反而基本嘅豚骨湯拉麵就較為普通
感覺好似海鮮嘅湯底會有特色啲😉
拉麵麵條揀左較硬,整體還好!
感覺湯頭比麵條出色( ・᷄ὢ・᷅ )

📍朝日大勝AV ラーメン @asahivictory_av
2023-10-19 44 瀏覽
今日去左尖沙咀試一間新開既特色拉麵店,舖頭內外都好有日本風叫左兩個拉麵同幾個小食試下春貝湯拉麵 $118有元貝同蜆,夠哂份量,拉麵麵質彈牙掛湯火辣絵(豚骨)湯拉麵 $98好小有拉既拉麵咁出色,有香濃豬骨味又夠辣,叉燒半肥瘦剛好小鋼炮雞卷 $38唐揚大廣島蠔 2隻 $48雞卷同蠔都好脆口,外脆內juicy全套: 吉列蝦2隻+汽水/冷泡茶 $20宮崎人南蠻雞 2件+汽水/冷泡茶 $30小食新鮮炸起夠哂香脆飲品我地揀左麥茶同埋白桃烏龍,正常發揮啦
今日去左尖沙咀試一間新開既特色拉麵店,舖頭內外都好有日本風

叫左兩個拉麵同幾個小食試下

春貝湯拉麵 $118
有元貝同蜆,夠哂份量,拉麵麵質彈牙掛湯
火辣絵(豚骨)湯拉麵 $98
好小有拉既拉麵咁出色,有香濃豬骨味又夠辣,叉燒半肥瘦剛好

小鋼炮雞卷 $38
唐揚大廣島蠔 2隻 $48
雞卷同蠔都好脆口,外脆內juicy

全套:
吉列蝦2隻+汽水/冷泡茶 $20
宮崎人南蠻雞 2件+汽水/冷泡茶 $30
小食新鮮炸起夠哂香脆
飲品我地揀左麥茶同埋白桃烏龍,正常發揮啦
2023-10-17 45 瀏覽
當我去了一間拉麵店,餐廳裝修好多特色,尤如去日本歌舞妓町品嚐了貝湯拉麵、廣島蠔湯拉麵和吉列蝦貝湯拉麵。湯頭濃郁而清爽,貝類的鮮味融入其中,為整碗拉麵增添了豐富的海鮮風味。貝肉的柔嫩質地令人愉悅,每一口都充滿了鮮美的海洋滋味。配上彈牙的拉麵麵條廣島蠔湯拉麵。散發著濃郁的海鮮香氣。蠔湯的口感豐富滑潤,每一口都充滿了鮮嫩的蠔肉的香甜。吉列蝦。蝦肉的質地柔嫩,外脆,搭配著醬汁的調味,為整個食物帶來了豐富的風味。
當我去了一間拉麵店,餐廳裝修好多特色,尤如去日本歌舞妓町

品嚐了貝湯拉麵、廣島蠔湯拉麵和吉列蝦

2023-10-14 90 瀏覽
最近佐敦開咗開新嘅拉麵店 店舖雖然唔大 但裝修佈置玩味十足✨門外霓虹燈寫住 即係AV拉麵🤣另外仲放咗部街機喺度望一望餐牌 用•番號•點拉麵 其他小食又小鋼炮雞卷 又入味大鮑魚咁 依然令人意亂精迷🫣ꕥ 大賞絵湯拉麵ꕥ 白鳥湯拉麵大賞絵係豚骨湯 湯底濃郁而不膩 而白鳥湯呈奶白色 質地順滑帶奶香味 正🤤兩款湯底飲完都無口乾感 而麵質可以自選 適中對我哋嚟講真係啱啱好 有咬口唔太稔🥢而麵底係曲麵 坊間亦少有 我覺得口感更好呢配料方面 大賞絵嘅豚叉燒經炙燒後帶油香 有4片 份量亦算多 但對比起我更鐘意白鳥湯嫩滑嘅雞叉燒🐓拉麵可以加錢轉套餐 配一款小食同飲品 麻麻大菠菜(半份) 日式風味嘅麻醬菠菜相信無人會抗拒 ꕥ 宮崎人南蠻雞宮崎嘅經典鄉土料理🇯🇵炸雞雖然未至於好脆卜卜 但入面依然保留到肉汁 大大件啖啖肉 加上塔塔醬 幾開胃
最近佐敦開咗開新嘅拉麵店 店舖雖然唔大 但裝修佈置玩味十足✨門外霓虹燈寫住[AVラーメン] 即係AV拉麵🤣另外仲放咗部街機喺度

ꕥ 大賞絵湯拉麵
ꕥ 白鳥湯拉麵
大賞絵係豚骨湯 湯底濃郁而不膩 而白鳥湯呈奶白色 質地順滑帶奶香味 正🤤兩款湯底飲完都無口乾感 而麵質可以自選[夠硬•適中•柔軟] 適中對我哋嚟講真係啱啱好 有咬口唔太稔🥢而麵底係曲麵 坊間亦少有 我覺得口感更好呢
ꕥ 宮崎人南蠻雞