2023-03-14 48 瀏覽
前排係大圍見到積富街開了一間新的居酒屋,當然要約個朋友入去飲返杯,傾下偈。選了辣味螺肉夠晒入味,而且冰凍彈牙,送酒一流。來一杯青蘋果梳打和巨峰啤酒,果味香濃,正。牛油果三文魚沙律三文魚和牛油果都好新鮮,令整份沙律都唔需要加上大量醬汁來調味。三色腐皮海賊有吞拿魚、蟹子蟹肉和三文魚,總有一款岩你口味,原條梭子魚,賣相不錯,件件厚切燒皮,油香十足,入口彈牙,個人覺得不沾醬汁,味道更突出。福崗凍蕎麥麵,配料裡有天婦羅脆脆、蔥、紫菜碎、蘿蔔蓉和溫泉蛋,入口滑嫰,天婦羅脆脆提昇不少口感。

三色腐皮海賊
有吞拿魚、蟹子蟹肉和三文魚,總有一款岩你口味,

大圍開左唔少好chill既餐廳、Café,行下行下發現一堆村屋入面有間日式居酒屋,非常突出!全個餐廳都用上實木做設計,樓底好高,座位寬敞,餐廳設有吧枱、塌塌米、小房間等位置。即叫即整,上菜速度快,服務態度非常友好。 - 沙律、剌身、壽司 -⦁角切剌身和風沙律 $88⦁活平目魚 $188⦁三色腐皮海賊 $98🥗角切刺身都幾厚肉,口感豐富,配上和風沙律,非常開胃。🐟活平目魚平時好少見,主廚切成12片厚薄均勻,魚味唔重,口感嫩滑無筋,而且好新鮮。腐皮包裹住三款唔同口味的食材,最鍾意係蟹肉🦀口味,蟹味清香鮮甜。 - 燒物 - ⦁阿波尾雞翼 $46⦁免治雞肉棒 $38⦁汁燒雞頸肉 $38🐤阿波尾雞採取放養方式,不含生長激素同抗生素,天然健康。阿波尾雞翼的外皮燒得香脆,肉味香濃,而且好有彈性。🐤免治雞肉棒基本上系居酒屋名菜之一,香脆外皮,雞肉軟綿,肉汁豐富,蘸上蛋液更加香滑。🐤非常少見的雞頸肉,肥瘦適中,肉質比起其他部位更有彈性同嚼口。 - 麵食 - ⦁福岡凍蕎麥麵 $88用上溫泉蛋🥚、炸天婦羅碎🍤、木魚絲,配上鮮甜既高湯,mix埋冰凍的蕎麥麵,簡簡單單的食材,整體好鮮甜清爽。

- 沙律、剌身、壽司 -
⦁角切剌身和風沙律 $88

⦁福岡凍蕎麥麵 $88

- 飲品 -
⦁士多啤梨梳打 $48
⦁青蘋果梳打 $48
兩杯梳打清爽夠氣,味道唔假,士多啤梨味🍓較青蘋果味🍏甜。兩杯既顏色用黎打卡,真係好靚。

2023-03-09
2023-03-11 380 瀏覽
[ #caloriefoodie大圍 ]• 木 子 居 酒 屋 •🐿-位於大圍新開嘅日式居酒屋🏮有一種地區小店嘅感覺一入到去 有榻榻米嘅位置 裝修風枱頗日式另設有包廂 好適合一大班人敍敍舊 飲下酒 傾下計-🐟 活平目魚 (12切)💰$188平目魚係專屬刺身級數嘅魚初初味道比較淡 口感有嚼勁 但越食越有魚鮮味-🦀 松葉蟹鉗(2隻)💰$88蟹鉗肉質結實、飽滿 蟹肉一啖咬唔晒 -🍽 原隻磯煮鮑魚💰$65鮑魚燒得頗淋身 加上用醬汁煮熬過 食落甜甜地廚師預先切開咗兩舊 方便進食-🦪 岩手縣三田灣岩蠔💰$88生蠔超大隻 大約有掌心大細 肉質飽滿爽口 少量海水味卡路最近係英國返嚟 佢話同borough market嘅蠔有得比-🦪 吉列廣島蠔 💰$88食完生蠔 再試炸蠔٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 一共有三隻 再配個沙律🥗炸蠔酥脆 炸粉唔算好厚 但蠔嘅味道就唔係好突出配上特製醬 味道有少少似大阪燒嘅甜醬-🦐 雜錦天婦羅 💰$88估唔到有幾多唔同款式 最鍾意係蝦 外脆內鮮有蝦、魚、冬菇、茄子、青椒、番薯等等-🐮 厚燒牛舌心💰$98呢款係今日嘅MVP 真係燒得超級好食燒到大約七成熟 中間呈粉嫩狀態 肉質超腍有牛味如果下
[ #caloriefoodie大圍 ]

🐟 活平目魚 (12切)💰$188

平目魚係專屬刺身級數嘅魚
初初味道比較淡 口感有嚼勁 但越食越有魚鮮味
🦀 松葉蟹鉗(2隻)💰$88

蟹鉗肉質結實、飽滿 蟹肉一啖咬唔晒
🍽 原隻磯煮鮑魚💰$65

炸蠔酥脆 炸粉唔算好厚 但蠔嘅味道就唔係好突出
配上特製醬 味道有少少似大阪燒嘅甜醬
🦐 雜錦天婦羅 💰$88

估唔到有幾多唔同款式 最鍾意係蝦 外脆內鮮
有蝦、魚、冬菇、茄子、青椒、番薯等等
🐮 厚燒牛舌心💰$98
厚燒牛舌心

呢款係今日嘅MVP 真係燒得超級好食
燒到大約七成熟 中間呈粉嫩狀態 肉質超腍有牛味
如果下次嚟嘅話 都一定會嗌返佢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🍻 日本三得利啤酒 💰$58
📍 大圍積富街33號積康樓地下E-G舖

#caloriefoodie
厚燒牛舌心
2023-03-09 69 瀏覽
大圍出名多食肆,亦都有好多出名嘅小店,今日就跟住住大圍嘅朋友搵嘢食,朋友話呢間日式居酒屋新開,裝修都幾吸引,就一於過嚟試吓餐廳裝修以木系做主打,仲有好多燈籠,同日本特色嘅旗幟,就好似置身日本嘅感覺一樣✨胡麻豆腐蕃茄沙律$88沙律菜非常新鮮爽脆,用咗日式豆腐,超嫩滑,豆味濃,仲有一片片蕃茄加胡麻醬,酸酸甜甜好開胃✨吉列廣島蠔$88蠔脹卜卜而且好鮮甜,外面包住一層薄薄的天婦羅🍤脆漿,炸得好香口,但一啲都唔油膩,點埋天婦羅醬汁一齊食更惹味✨木子刺身盛合5點$328五款刺身,分別有拖羅,深海池魚,白身魚,炙燒梭子魚,海膽,拖羅極度肥美,入口柔潤鮮甜,深海池魚🐟油脂最豐富,入口即溶,梭子魚火炙後油香盡情發揮,味道份外鮮甜,白身魚,油脂含量適中,入口味道帶有香滑魚鮮味,海膽非常飽滿,入口充滿鮮味✨厚燒牛舌心$98做得好出色,師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無✨汁燒雞頸肉$38雞頸肉即脖子肉,因雞隻經常轉動此部位,肉質有彈性,富嚼勁✨豚肉豆苗卷$48估唔到豆苗加豚肉個口感係咁清新,豆苗的爽脆清甜,可以解到豚肉嘅油脂感,食落無咁重罪惡感✨燒

✨胡麻豆腐蕃茄沙律$88

✨吉列廣島蠔$88

✨木子刺身盛合5點$328

✨厚燒牛舌心$98

✨汁燒雞頸肉$38
雞頸肉即脖子肉,因雞隻經常轉動此部位,肉質有彈性,富嚼勁

✨豚肉豆苗卷$48

✨燒飯團🍙$28
個飯團外圍燒得好香脆,唔會過濃,仲有紫菜包住一齊食好香口

✨巨峰梳打$48
✨柚子生啤$58
黎到居酒屋🏮,當然要啤一啤佢,柚子生啤好特別,係餐廳的推介,梳打有果汁成份,酸酸甜甜好開胃
2023-03-07 400 瀏覽
大圍啲村屋一帶有好多有質感嘅小店,而呢間居酒屋仲係啱啱新開嘅添🪔!入到去真係覺得好似返咗日本咁,木系而且好溫暖嘅感覺🪵。前菜叫咗個牛油果三文魚沙律,三文魚厚切勁肥美🐟,而且食落好香油脂~吉列廣島蠔好大粒🦪,而且佢嘅吉列炸粉做得非常出色,酥脆得嚟啲麵包糠係粒粒分明🍞~更重要嘅係完全無多餘嘅油份,完全唔會整腍咗啲炸皮~好少食到咁好嘅吉列炸皮,非常驚艷👍👍!呢個12切嘅活平目魚真係好新鮮😋~雖然魚味唔重,但係非常嫩滑,完全無筋,係比較少見嘅刺身款式~燒物要等得比較耐🕑,但絕對值得等候!佢嘅阿波尾雞翼只係稍稍用鹽調味已經好夠🐔,雞肉鮮嫩彈牙,要雞皮就好香脆~勁愛食雞皮嘅我仲叫多咗串阿波尾雞皮,又係只用少少鹽調味,已經好香好好食😋😋~呢個密集恐懼症嘅有啲驚🙈所以都係快啲放入口😂😂豚肉配上醬汁燒得好香,但係稍嫌燒得略乾🐷~加上豆苗爽口又juicy,配搭唔錯🥬~呢個福岡凍蕎麥麵只係好簡單咁有溫泉蛋🥚,木魚絲同炸天婦羅碎碎~但係簡單配搭起嚟又令人好回味~木魚絲嘅配搭埋高湯味好鮮甜~而炸天婦羅碎碎雖然浸住湯,但都keep到脆度好一陣子~估唔到咁簡單嘅蕎麥麵咁正😋~作為居酒屋當然有好多酒類🍶,但因為第二朝
入到去真係覺得好似返咗日本咁,木系而且好溫暖嘅感覺🪵。

吉列廣島蠔

更重要嘅係完全無多餘嘅油份,完全唔會整腍咗啲炸皮~
好少食到咁好嘅吉列炸皮,非常驚艷👍👍!
吉列廣島蠔

呢個12切嘅活平目魚真係好新鮮😋~

活平目魚

燒物要等得比較耐🕑,但絕對值得等候!

阿波尾雞翼

呢個密集恐懼症嘅有啲驚🙈
所以都係快啲放入口😂😂
豚肉配上醬汁燒得好香,但係稍嫌燒得略乾🐷~
加上豆苗爽口又juicy,配搭唔錯🥬~
豚肉豆苗卷

但係簡單配搭起嚟又令人好回味~
木魚絲嘅配搭埋高湯味好鮮甜~
而炸天婦羅碎碎雖然浸住湯,但都keep到脆度好一陣子~
估唔到咁簡單嘅蕎麥麵咁正😋~
福岡凍蕎麥麵

作為居酒屋當然有好多酒類🍶,但因為第二朝有重要活動所以作罷...
呢個青蘋果梳打幾清爽又唔會好假味🍏~
母親大人叫咗佢最愛嘅白桃汁🍑,香香甜甜都唔錯~
青蘋果梳打 & 日本和歌山白桃汁

呢間新餐廳估唔到幾有驚喜😍,各款菜式都好出色~
不過居酒屋通常都好嘈🗣~
可能呢度樓底高,又係新店,所以唔會太多嘈雜嘅聲音~
不過就少咗種居酒屋嘅氣氛🍻~
2023-03-06
阿波尾雞翼
豚肉豆苗卷
福岡凍蕎麥麵
  • 阿波尾雞皮
2023-03-03 134 瀏覽
開張沒多久,食物新鮮,座位寬敞,要極力推介海膽及刺身,梅酒也好喝。而且服務很熱情,有效率。燒物非常熱呼呼的送上,超好的體驗!非常適合情侶及家庭到訪,而且地點便利,附近也有糖水店,配套一流!