2019-07-01
依一日我哋兩人嚟食呢間在太和嘅泰國餐廳。店嘅裝修都幾靚,我地七點左右入去嘅時候個天仲有少少光,店內望出門外感覺舒服。首先嚟咗頭盤嘅青木瓜沙律,因為我哋怕辣所以請咗店員幫我地點好小辣。木瓜好清新爽脆,配上清甜嘅紅提子同埋花生,仲有青檸檬汁及酸辣汁,好涼快同埋開胃。跟住我哋仲叫咗有小食拼盤,上枱嘅時候啱啱炸起熱辣辣,有炸春卷、魚餅、蔗蝦等等不同小食,配合埋酸甜醬,我哋雖然兩個人但可以有唔同款式食物試到。之後到我哋嘅主食海鮮焗飯!上枱嘅時候我好有驚喜,佢好有心思咁樣分開焗飯同埋椰青水。椰青水係直接飲嘅,好清甜。 焗飯佢真係做到爆漿嘅感覺,面頭加咗濃椰漿,多到流出來。裏面嘅炒飯底都好有椰香味,就咁食飯都好好食。而海鮮有青口、大蝦、帶子等等,好足料。我哋食列椰青肉都用鐵匙羹「不」埋出嚟食。我哋兩個人叫嘅嘢飲都好有特色。依杯乳酪沙冰好好飲,入邊仲有新鮮嘅藍莓。呢杯朱古力飲品裏有朱古力百力支、oreo、同埋Kitkat。雖然浸在朱古力飲品裏面,但係食落口都好脆。依餐嘅食物都唔錯,食得好開心。非常之飽!😊 絕對值得下次同多d朋友再來
依杯乳酪沙冰好好飲,入邊仲有新鮮嘅藍莓。