2019-09-22 171 瀏覽
因為某幾間賣黑糖茶的台灣茶飲店進駐香港,又引到香港人為了杯茶而大排長龍了。那一天,人在銅鑼灣,太太說要我代買一杯珍珠奶茶,好奇的我當然想去一去那新開的人龍好店試試。不過,人龍又真的太長了,而且 "珍珠' 賣晒,更加之冇癮。結果,半條人龍消化了,許多人同我一樣,被消化到隔幾間舖,而出品又帶點獨得及神秘的《木衛二鑄茶所》。在銅鑼灣賣台式飲料,是不需要一個大店舖的。但店方故意地留了少少空間來擺放一些令到店子帶有文青味同古早學園風的東西,而且還有一個在室內,可供人立飲及等飲料的小空間,在鬧市小店的這一個小空間內飲下野,聊聊天,雖不舒服但會給忙碌的你我有一個寫意的感覺。其飲料出品的選擇都算比較多,所以店子有個比較大的沖調飲品的工作坊。人多好辦事,縱使某些飲品製作上比較複雜,但 staff 多,清人龍,清籌號的工作都很快。點了一杯木衛紅奶茶,加了蜜香珍珠,就成為太太喜愛的珍珠奶茶味道。他們用的,是 Assam tea (印度的阿薩姆紅茶),茶味比一般台式奶茶濃,加了黑糖,加了 creamy 的牛奶,味道既濃又甜。我們已經叫了少甜,但黑糖的甜,蜜香味珍珠的甜,令到奶茶自身的甜味提升了不少。是一杯好茶
是一杯好茶,黑糖的味道,變成了台灣茶的 Assam 紅茶,令整杯茶的感覺都很奇特。味道雖是新奇,但喜不喜歡這感覺,就很個人了。
$30 (其他)
2019-08-30 279 瀏覽
銅鑼灣最多台式飲品店集中地是在渣甸街,幸福堂 、幸福周未 、老虎堂 、木衛二及樂法,最後選了木衛二,之前飲過木衛二的茶味夠醇厚,喜歡濃郁茶香,藍伯爵茶是必試之選!木衛二提供兩款珍珠,蜜香、茶香,既有口感,亦為奶茶添加香甜味道👍😋今次老闆介紹了泰戈爾冰茶 $39,青檸鮮檸較清新酸甜,啱晒夏天飲。價錢稍高,由於呢度是銅鑼灣渣甸街旺鋪,租金都要十幾萬,另用靚茶葉等靚食材,成本較高,因此定價也會相對提高。珍珠奶茶店遍地開花,不同品牌各有特色,競爭激烈,要點突圍而出 🤔?💗食物有特色, 有與別不同:木衛二有兩款珍珠選擇,蜜香、茶香,既有口感,亦為奶茶添加不同香甜味道👍😋另外奶蓋、手沖現泡、水果茶,氣泡飲品都有特色。💗品牌包裝鮮明有Icon易記入腦品牌的命名、用色、格調帶來的 #型格星球風格🌔🔮 及 文青風 ,與周邊的快飲食店有明顯不同。💗環境舒適店鋪雖是外賣店,亦設有長台供客人稍為放置隨身物,方便立飲 ,另設有多個手機充電口(不包括線)可為手機充電,如無帶線就可選擇前台有付費的ChargeSpot 🔋(有時會提供購物優惠),服務周到😌 南豐紗廠分店更大,有座位可坐,另有🔮星球🌹甜品🍰好吸引😋💗服

💗食物有特色, 有與別不同:

💗品牌包裝鮮明有Icon易記入腦

💗環境舒適

南豐紗廠分店更大,有座位可坐,另有🔮星球🌹甜品🍰好吸引😋

💗服務良好
少不了店員服務要好,儘符合顧客要求👍

最近政局時勢緊張,老闆坦然生意年頭已受貿易戰影響,現在更受影響,尤其是週末假日。生意大減,要面對高租金真是頭痛😓希望業主可減租俾租客,木衛二fans要多來呀,發揮香港人的 #互撐精神 🤝💪

🍒Cherry攻美食評分(10分滿分)
飲品:8分
環境:8分
定價:7分
整體:8分

泰戈爾冰茶 $39
2019-08-26
3 分鐘 (堂食)
  • 加珍珠
  • 泰戈爾冰茶
  • 奶霜觀音
2019-06-26 310 瀏覽
🍶 奶霜觀音奶蓋份量唔係特別多,而且口感唔夠厚。芝士味唔夠濃,而且味道偏甜。因為我比較鍾意偏鹹味嘅奶蓋,所以呢一個,對我黎講唔太討好。個人鍾意芝士奶蓋,所以試下,應該無下次。
🍶 奶霜觀音
2019-06-26 440 瀏覽
奶霜法芙娜 $44 (👅: 8/10)黑可可+手工奶蓋+藍伯爵茶+oreo碎本來打算叫奶霜藍伯爵 後來見到呢杯直情係奶霜藍伯爵2.0 當然要試下 何況仲有我最鐘意既oreo碎係芝士奶蓋上面😍 飲落奶蓋帶可可粉既香味同好重Oreo既餅碎味 沉醉左係個奶蓋 個茶味幾清新因爲味道偏淡 完全好大對比 不過口感好豐富 又有朱古力又有芝士奶蓋 仲有oreo 🤤奶霜觀音 $32 (👅: 7.6/10)手工奶蓋+鐵觀音呢度有好多種茶同奶茶 無乜果茶抹茶或者鮮奶個啲 選擇比較小 同平時飲開好唔同haha 表示係鮮奶控🤪但友人想飲於是試下 呢杯既奶蓋冇我揀個杯味道咁濃郁 完完全全係芝味十足🤩帶小小鹹甜味幾好飲茶味都幾香濃btw個杯茶未攪勻前勁靚其實佢既奶蓋夠實同厚 做得幾好唔會偏死甜🧐 不過友人話珍珠都唔差 其實宜家香港有咁多間台式野飲 對我黎講差唔多😹
奶霜法芙娜 $44 (👅: 8/10)
黑可可+手工奶蓋+藍伯爵茶+oreo碎

奶霜觀音

奶霜觀音 $32 (👅: 7.6/10)
手工奶蓋+鐵觀音

2019-03-06
10 分鐘 (堂食)
2019-06-18 240 瀏覽
我經常出街都會買茶飲,今日聽朋友介紹銅鑼灣有一間製作出來的茶幾好飲,佢每次經過都會買一杯,所以今次就特登過來朝聖一下!!怡和街開滿不同的茶店,全部都大排長龍!幾經辛苦穿穿插插下先行到這裡!店舖以藍白為主色,望起來特別舒適!Menu有好多選擇,有普通的茶,奶茶,奶霜,Tea Latte,阿里山手沖現泡茶葉,連手作果茶和無酒精雞尾酒都有!!因為朋友話<奶霜觀音>係店主推薦,所以點左呢個試下!<奶霜觀音> 在觀音茶上方蓋上一層好厚的奶霜,不僅飲到奶香,舌頭仲感受到細膩棉滑的口感!!配搭無乜苦澀味的觀音實在太好飲,難怪係店主推薦!!下次經過銅鑼灣,我都會再買來飲!!

下次經過銅鑼灣,我都會再買來飲!!
外賣自取
下午茶
2019-06-06 191 瀏覽
銅鑼灣既老虎堂多人就係人都知,但隔離間木衛二你地又知唔知,有無試過呢?今日,就去試下呢間主打茶香既店鋪!今次試左佢款藍伯爵茶!味道係非常好!最特別既地方係佢喺伯爵茶味道上面加上左一陣淡淡既花香,令到個茶底非常之香!令人回味既味道!再暫,奶既比例岩岩好,唔會個奶味搶左茶底既味道!唯一美中不足既係叫左3成甜,但甜味嚴重不足,呢個要改善一下! 可能叫5成甜味道上會好好多!不過,木衛二喺心目中既評價都好高!茶味濃呀!

藍伯爵茶

藍伯爵茶
2019-05-28 150 瀏覽
木衛茶那提+蜜香珍珠 $30茶味濃 加埋鮮奶好香滑店員推介蜜香珍珠係有蜜糖製造而成 珍珠煙韌帶有清甜 而且份量好多唔會飲兩啖就冇曬唔怪得嗰個去叫都會另加珍珠除咗黑糖珍珠之外仲有其他好選擇 值得一試
木衛茶那提+蜜香珍珠 $30
茶味濃 加埋鮮奶好香滑
店員推介蜜香珍珠係有蜜糖製造而成
珍珠煙韌帶有清甜 而且份量好多唔會飲兩啖就冇曬
唔怪得嗰個去叫都會另加珍珠
除咗黑糖珍珠之外仲有其他好選擇 值得一試
2019-05-23 179 瀏覽
銅鑼灣越開越多嘢飲,見到呢間好似幾特別,就決定試下,個人因為鐘意飲茶多啲,所以就嗌咗個鐵觀音latte加茶香珍珠鐵觀音latte加茶香珍珠我點咗微糖少冰,因為我怕好甜嘅嘢飲,所以微糖就啱啱好,茶味好香,飲落好香鐵觀音😋奶味唔會太重,唔會蓋過茶香,好啱我我個人其實唔太喜歡咬珍珠,但見佢有茶香珍珠,好似幾特別,所以就加嚟試下,食落好香茶味,就算我已經飲緊茶,但珍珠嘅茶味都會食到有唔同,幾特別🤣覺得下次可以再試埋其他🤣🤣🤣
鐵觀音latte加茶香珍珠
覺得下次可以再試埋其他🤣🤣🤣
2019-05-17 170 瀏覽
藍伯爵茶那堤 +茶香珍珠 ($29+$3)奶霜觀音 +蜜香珍珠 ($32 +$3).在開滿台式珍珠奶茶店的銅鑼灣,真的很容易有選擇困難症~今次係老x堂同幸x堂果條街,發現左呢間令人耳目一新既茶飲店,竟然脫俗地唔隨波逐流賣黑糖鮮奶,梗係要試下!其品牌同裝修都有宇宙既元素🌌,今次我地叫既兩款飲品都靚靚漸變效果,睇番相先發覺原來幾似木星🌍,唔知店方係咪因為咁所以改名為木衛二呢.餐牌選擇都幾多,所以最後我地選左兩杯招牌飲品~飲落就知唔係虛有其表!左邊的是藍伯爵茶那堤🥃,伯爵茶味很濃烈,反而奶味就無咩🍼,飲落都幾順滑,建議配埋珍珠,味道會豐富d!.不過小編更喜歡奶霜觀音😍,奶霜即係芝士奶蓋,飲落好香濃,因為鐵觀音無伯爵茶咁重味,所以茶香更為清新,奶蓋配埋鐵觀音成啖咁飲,味道幾有層次,甜度剛好又唔會太膩,小編覺得比喜茶既金鳳茶王更為出色😉,奶霜同茶香既對比做得更自然!.最後一定一定要讚下d珍珠,兩杯飲品分別加左茶香珍珠同蜜香珍珠,珍珠咬落口感煙韌,味道都幾特別😛,尤其係茶香珍珠,即使本身已經飲緊茶,都會食得出d珍珠自己既茶味~.btw荃灣南豐砂廠分店有埋星球蛋糕好想試☄️總括而言經過都一定會再enc
藍伯爵茶那堤 +茶香珍珠 ($29+$3)
奶霜觀音 +蜜香珍珠 ($32 +$3)
在開滿台式珍珠奶茶店的銅鑼灣,
真的很容易有選擇困難症~
今次係老x堂同幸x堂果條街,
發現左呢間令人耳目一新既茶飲店,
竟然脫俗地唔隨波逐流賣黑糖鮮奶,
梗係要試下!
其品牌同裝修都有宇宙既元素🌌,
今次我地叫既兩款飲品都靚靚漸變效果,
睇番相先發覺原來幾似木星🌍,
唔知店方係咪因為咁所以改名為木衛二呢

餐牌選擇都幾多,
所以最後我地選左兩杯招牌飲品~
飲落就知唔係虛有其表!
左邊的是藍伯爵茶那堤🥃,
伯爵茶味很濃烈,
反而奶味就無咩🍼,
飲落都幾順滑,
建議配埋珍珠,
味道會豐富d!
不過小編更喜歡奶霜觀音😍,
奶霜即係芝士奶蓋,
飲落好香濃,
因為鐵觀音無伯爵茶咁重味,
所以茶香更為清新,
奶蓋配埋鐵觀音成啖咁飲,
味道幾有層次,
甜度剛好又唔會太膩,
小編覺得比喜茶既金鳳茶王更為出色😉,
奶霜同茶香既對比做得更自然!
最後一定一定要讚下d珍珠,
兩杯飲品分別加左茶香珍珠同蜜香珍珠,
珍珠咬落口感煙韌,
味道都幾特別😛,
尤其係茶香珍珠,
即使本身已經飲緊茶,
都會食得出d珍珠自己既茶味~
btw荃灣南豐砂廠分店有埋星球蛋糕好想試☄️
總括而言經過都一定會再encore個奶霜觀音!
2019-05-11 148 瀏覽
終於清埋老虎堂果條街最後一間飲品,呢間就冇黑糖珍珠嘅,但係就有珍珠奶茶,睇過唔少人飲過嘅評語都冇乜負評嘅,#泰晤士茶那堤配蜜香珍珠 $32,泰晤士茶唔知係乜茶 😂 但係飲落好清香,好似 earl grey 個味,奶味就正正常常啦,如果濃啲會更好,珍珠咬落都幾有咬口嘅,係熟哂嘅,帶少少蜜糖味咁,種少少甜嘅甜味會令人想食哂,不過 earl grey 個味真係好勁 😂😂 整體都唔錯嘅,值得一試 🤘🏿-木衛二銅鑼灣怡和街 22 號地下 3 號舖
木衛二
銅鑼灣怡和街 22 號地下 3 號舖
2019-05-09 162 瀏覽
點左木衛茶那堤(即係斯里蘭卡紅茶底既鮮奶茶) 加珍珠。 一飲落口, 驚喜佢茶味咁濃! 上次點伯爵茶覺得好淡茶味,估唔到今次咁大轉變。珍珠揀左蜜糖味,好有咬口,同天仁既珍珠好似。但杯野價錢貴過天仁.....下次會試台灣阿里山茶底。
點左木衛茶那堤(即係斯里蘭卡紅茶底既鮮奶茶) 加珍珠。
一飲落口, 驚喜佢茶味咁濃!
下次會試台灣阿里山茶底。
2019-04-21 174 瀏覽
可能這家「木衛」跟老虎堂同一條街所以沒什麼人排隊剛吃完炸雞好膩想喝點清新的點了「手作鮮芒果🥭沙冰」沒想到~超。好。喝 有芒果肉,芒果汁好像還有茶,不會像一般的台式飲料有很重的糖漿味,很清新🌿因為沙𣲙打得不夠滑所以我覺得融化後更好喝🤘🏻這陣子如果想喝台式飲料大概都會在這家買~
可能這家「木衛」跟老虎堂同一條街所以沒什麼人排隊
剛吃完炸雞好膩想喝點清新的
點了「手作鮮芒果🥭沙冰」
沒想到~超。好。喝
因為沙𣲙打得不夠滑所以我覺得融化後更好喝🤘🏻
這陣子如果想喝台式飲料大概都會在這家買~
手作鮮芒果沙冰
2019-04-21
10 分鐘 (外賣自取)
手作鮮芒果沙冰
2019-04-08 1025 瀏覽
怡和街上有數家台式茶飲,當中又不乏具話題性的品牌,木衛二鑄茶所要突圍並非易事。命名走的是文青風,木衛二鑄茶所就是一派小清新路線,未必會到大眾的青睞,但以「茶」作為主角,也不愁沒有追隨者。木衛二吸引我的是「手沖現泡茶系列」,可惜店員表示這系列因現泡的關係要等上二十分鐘,要知道時間就是金錢,只好退而求其次,選最基本的鐵觀音珍珠($25)。選用台灣的鐵觀音很有味道,茶香不俗不帶苦澀,選了無糖更能帶出茶香,更驚喜的是那蜜香珍珠煙靱度適中,少有遇到的水準。對於厭倦了奶蓋黑糖的人而言,木衛二就是小眾的另類選擇。

對於厭倦了奶蓋黑糖的人而言,木衛二就是小眾的另類選擇。
2019-02-04
5 分鐘 (堂食)
2019-03-10 257 瀏覽
黑糖鮮奶熱潮不減,可我還是喜歡清新的茶葉味道,入口甘醇而不苦澀。🍵這家開在黑糖鮮奶旁的鑄茶所,🌱著重茶葉產地的原味,有出于泥而不染的雅氣脫俗。奶蓋藍伯爵的藍伯爵比平常的伯爵茶多了紫藍色的矢車菊花瓣🔮更有花香味,也像星空主題般夢幻。 奶蓋貼心地自動去冰,濃郁香滑🥛 我們加了五元要了鐵觀音果凍,茶凍非常有茶味,不帶甜的加添口感🥰冬天來一杯限定的熱栗子蒙布朗🌰濃濃的紅茶跟手磨粒粒栗子蓉十分配合,暖在心頭❤️

栗子蒙布朗

5 分鐘 (堂食)
栗子蒙布朗
  • 鐵觀音果凍
2019-03-09 179 瀏覽
#藍伯爵奶茶 $27銅鑼灣真係勁多台式飲品每次去都諗到頭都爆都唔知飲邊間好🤯見依間門面靚靚地就試下今次小編試咗伯爵奶茶加蜜糖珍珠每一啖伯爵茶都香味濃郁 不過太香 同茶味偏淡小編就唔太鍾意🤷🏻‍♀️但珍珠好食🤤 唔會煮得太甜或煮得太耐😆下次可以試其他建議大家去飲都加珍珠🤤評分:5/10
#藍伯爵奶茶 $27
銅鑼灣真係勁多台式飲品