2020-05-04 977 瀏覽
打卡黃店之選!每次經過呢個位一定大排長龍😂❤️不過唔洗擔心,因為佢地超級快手,沖野飲好快手😍見到要等10幾個都係眨吓眼就過😌😌-必叫一定係呢個藍伯爵茶Latte🥛🍵$36 (+$4茶香珍珠)-Earl Grey茶味非常香濃,呢黎茶底奶茶好special🥳一飲落口就茶香滿溢!必點茶香珍珠😍非常彈牙味道獨特!我叫左半甜少冰,叫左半甜好似令茶味更加出😍珍珠都有少少甜味,所以整體balance翻!一定要叫呢款🥰
  • 藍伯爵茶奶堤
2020-04-17 924 瀏覽
最近翻看過往的貼文,發現我從未介紹任何飲品🙈有見及此,今次我會介紹一間我常去的店和常買的飲品給大家🤟🏻-這次介紹的店是一間來自台灣的茶飲店,由開張至今我已一直光顧,因為近公司🙈飲品主要以茶類為主,其次為奶茶和果茶,款式大概有30多款,可以選擇糖的多少、冰的份量和2種口味的珍珠(茶香珍珠和蜜香珍珠)👍🏻-1️⃣奶霜觀音 Tie-guan-yin milk foam tea (微糖,另加蜜香珍珠$4)(sweet level: quarter; add $4 for honey flavour bubbles)$36自從第一次點了這個後,我就沒有轉過其他🙈選擇微糖是因為這樣才能品嚐淡淡的茶香,而觀音的茶香味道不會太澀,很易入口👍🏻奶霜非常幼滑,咸香味道很濃🤤最後加錢點了用蜂蜜煮過的珍珠,甜甜的,整個配搭都很好喝😋
2020-04-10 617 瀏覽
每次泥親銅鑼灣,想飲芝士奶蓋就一定會泥木衛二,仲要次次都係食完隔離間渣哥就泥度飲番杯點左招牌飲品奶霜觀音,同其他飲品店一樣,有得揀甜度同埋冰既份量,每次都搞錯少糖同微糖既分別,店員都好友善咁提醒,今次就揀左少糖少冰,懶係健康啲成日都飲呢間,就係因為佢個觀音既茶味非常香,第一啖既芝士好cream,再飲落去個茶味中和番芝士奶蓋既甜,飲到最後,通常個奶蓋既部分會沉左,同啲茶mix 埋一齊,又係另一番味道。手搖飲品店大行其道,周圍都有一間,要係當中突圍而出真係唔容易,要繼續加油!

2020-04-09
5 分鐘 (外賣自取)
2020-04-04 537 瀏覽
佢啲奶蓋同茶底都係好出色🙈 每次飲都會覺得好驚艷 所以今次就帶埋朋友一齊再去試 今次我就試佐奶蓋藍伯爵 $37 🙆🏼‍♀️ 我想講層奶蓋厚到一個點之餘~我隔佐一個鐘之後先飲依然係飲到果層厚度同奶霜既香滑豐厚口感又唔會話好膩😍😍飲落真係瞬間幸福佐🥰 茶底藍伯爵用佐矢車菊黎整~所以飲落帶少少花香味. 茶底真係每次飲都覺得好甘香🥺 好似好少地方可以飲到 仲加佐蜜香珍珠 咬落好煙un同真係咬到蜂蜜味😍 另有黑糖茶香味~
奶蓋藍伯爵
奶蓋藍伯爵
  • 奶霜藍伯爵
🎖好清新既💛💛💛茶飲🌿.飲野都唔係亂咁飲,幾口乾都唔係隨便飲,呢間野絕對值得去一試💛💛💛飲左呢個手作果茶無酒精系列既仲夏接骨木沙冰,所有冰同甜度都係固定😝但唔會話太過甜😋加埋打碎左既薄荷葉🌿非常清新醒胃!但係宜家唔會拎住野飲邊行邊飲既時勢之下,啲冰就溶得唔夠快,要等下先可以飲到底😆😆下次一定再黎買💪🏻💛因為實有有好野仲想試飲下,要試晒成間野既所有野飲先得呀😍😍😍
🎖好清新既💛💛💛茶飲🌿
2020-03-26 307 瀏覽
呢間真係又黃又好飲 嗰陣喺連登見到件事更加adore💛鋪頭超級顯眼 四方八面都係連儂牆 又有好多文宣😆奶霜觀音 $32呢個係佢哋嘅推介果然真係好正٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و鐵觀音比我印象都係比較老人家唔係個個啱飲🤭但佢嘅茶入濃淡適中又幾fresh 顛覆左我既印象😛個奶蓋更加出色 佢係偏輕盈所以會比較快融入杯茶☕️奶味同杯茶好夾 溶咗之後又可以當奶茶咁飲😆係正渣哥隔離 飲完再去買返串又得(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
呢間真係又黃又好飲 嗰陣喺連登見到件事更加adore💛
鋪頭超級顯眼 四方八面都係連儂牆 又有好多文宣😆

奶霜觀音 $32
呢個係佢哋嘅推介果然真係好正٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
鐵觀音比我印象都係比較老人家唔係個個啱飲🤭
但佢嘅茶入濃淡適中又幾fresh 顛覆左我既印象😛
個奶蓋更加出色 佢係偏輕盈所以會比較快融入杯茶☕️
奶味同杯茶好夾 溶咗之後又可以當奶茶咁飲😆
係正渣哥隔離 飲完再去買返串又得(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
  • 奶霜觀音
坊間飲開好多珍珠奶茶店好多都係用奶粉去沖,即使加錢轉用鮮奶都總係覺得欠缺茶香味🤔!今日行過怡和街見到一間貼滿「香港加油」字句嘅珍珠奶茶店,作為香港人梗係要入去支持吓💪🏻~餐牌上面有林林總總嘅選擇,淨係茶底選擇都已經有 4-5 種,今次我就揀咗店長推介嘅「奶霜觀音」!第一啖先飲咗鋪喺茶面濃濃嘅奶霜,比起 X茶 嚟講相對無咁甜而且奶香味濃郁更多,後尾爬返文先知原來佢地係用法國鐵塔牌嘅 Cream and Cheese 去製作奶霜,誠意十足啊😋!

5 分鐘 (堂食)
  • 奶霜藍伯爵
2020-03-09 308 瀏覽
好飲,但係唔抵飲,一杯野飲都要起碼28蚊杯,我飲個杯鐵觀音奶茶淡淡哋,嗌全糖都唔算話好甜,以前,一杯鐵觀音奶茶(唔加珍珠)就25蚊,加珍珠就28蚊,但係而家都加晒價啦,唔加珍珠都要28蚊,加咗珍珠之後都要32蚊杯,以前加珍珠只係加3蚊,而家就加4蚊。環境又唔係話好大,不過入面就有個連儂牆,就俾人寫吓啲民意,星期六日公眾假期就勁多人幫襯,星期一至五就冇咩人幫襯👍😋😋👍😋😋👍😋👍😋👍
2020-03-08
外賣自取
$32 (其他)
香港人必撐小店❤️之前係荃灣分店飲過已經覺得好好飲,加上佢係良心店緊係要再大大力支持🥰奶霜觀音($32)佢既芝士奶蓋好幼滑,咸甜度岩岩好,而且奶蓋既份量都幾多,茶底回甘味濃好好飲💕下次要再加埋珍珠試下😛
奶霜觀音($32)
2020-02-02
2020-01-14 452 瀏覽
木衛二鑄茶所 #銅鑼灣 #黃店 💛💛💛喺銅鑼灣已經開咗幾年,之前一直未受關注,最近因為係旺店所以多咗好多人支持,曾經聽過有人話唔好飲,但係我又覺得OK喎。奶霜藍伯爵 $34雖然唔係太飲得出藍伯爵同埋普通伯爵有咩分別,但的確好香伯爵茶味。而且佢嘅奶霜打得好滑,帶點鹹香,甜度恰到好處。間鋪頭有幅好大嘅連儂牆,俾大家隨意表達訴求,值得大家都多多支持!木衛二鑄茶所 (銅鑼灣)銅鑼灣怡和街22號地下3號舖
木衛二鑄茶所 #銅鑼灣 #黃店 💛💛💛

奶霜藍伯爵 $34

木衛二鑄茶所 (銅鑼灣)
銅鑼灣怡和街22號地下3號舖

2020-01-07 367 瀏覽
返黎銅鑼灣,其實周街都黃店。食完晚飯比較夜又想飲杯野滿足下,唔少台式飲品店都閂左,唯獨木衛二收11點。派水、罷市、捐星火、義賣,位於怡和街既佢每次遊行都會同香港人打打氣。十月飲食男女報道有出佢,黃色經濟圈真係有用架,佢話多左四成生意。咁佢啲茶係幾好飲既~$34 奶霜藍伯爵 微甜奶霜香甜,唔似外面果種濃烈,唔會搶到茶味。奶同茶既比例調得好準,茶揀微甜岩岩好。佢個連儂打卡位真係不得了,較晒射燈咁,唔影真係對唔住佢。
咁佢啲茶係幾好飲既~
$34 奶霜藍伯爵 微甜

佢個連儂打卡位真係不得了,較晒射燈咁,唔影真係對唔住佢。
2020-01-06
5 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2020-01-06 360 瀏覽
甘岩要係附近等巴士,估唔到1 月都係甘熱。。梗係要買杯野飲成個冬天都迷上左奶蓋紅茶依間直頭寫埋係觀音,觀音平時味濃d,所以少飲,但配上奶蓋應該幾夾預設已經係走冰,依個幾好,甜度亦可以調,我就揀左無甜一入口先飲奶蓋,口感厚滑再飲耐d 就飲到茶味,觀音果然較濃味但兩者溝埋係岩岩好

甘岩要係附近等巴士,估唔到1 月都係甘熱。。

梗係要買杯野飲

成個冬天都迷上左奶蓋紅茶

奶霜觀音

依間直頭寫埋係觀音,觀音平時味濃d,

所以少飲,但配上奶蓋應該幾夾

預設已經係走冰,依個幾好,甜度亦可以調,我就揀左無甜

一入口先飲奶蓋,口感厚滑

再飲耐d 就飲到茶味,觀音果然較濃味

但兩者溝埋係岩岩好

2020-01-04
10 分鐘 (堂食)
2019-12-13 312 瀏覽
每次經過都好想試 終於比我d支持到💛同埋鋪頭入面有星火既捐錢箱 大家都可以出一分細力💛💛·金鑽鳳梨綠茶 $44呢個甜度同冰量係無得自己adjust既🙊🙊但係好彩佢無話超甜 都幾好飲 而且個底好多菠蘿😍😍·📍銅鑼灣怡和街22號地下3號舖📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓118號舖
金鑽鳳梨綠茶 $44
📍銅鑼灣怡和街22號地下3號舖
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓118號舖
金鑽鳳梨綠茶
10 分鐘 (堂食)
金鑽鳳梨綠茶
納入狠狠懲罰系列原因 - 提供免費冰水、連儂牆、文宣postcard銅鑼灣必定要幫襯既黃店,每次行過都勁多人飲既珍奶店,每次買完都要等好多張飛要排好耐但都係值得等,齊齊撐起黃色經濟圈。成個店面都寫滿哂memo紙,入面就算連張枱都貼滿哂,仲繼續不停有人痴緊上去,仲有幾款抗爭明信片可以拎,款款都勁靚。每款茶都會有樽茶葉放出黎俾人聞下先揀,大家鍾意邊款都可以睇一睇個茶香先,珍珠都有茶香同蜜香兩款,仲寫左點製作同埋有咩分別,另外仲有個月球打卡位。《奶霜觀音》($32):飲奶霜緊係要一啖就咁倒落囗,就係濃濃既奶蓋再有清清既茶配搭,奶霜厚身而且咸香度好夠,加上茶味出既觀音勁快就飲完一杯。《藍伯爵奶茶》($27):斯里蘭卡既藍伯爵茶唔係度度都有,茶味都係咁好飲奶又香滑,珍珠可以揀左黑糖同茶枝做既茶香珍珠,唔好太甜清新一啲,另外仲可以揀蜂蜜煮既蜜香珍珠。店名:木衛二鑄茶所地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖餐牌

店名:木衛二鑄茶所
地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖

餐牌

2019-11-17
15 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
2019-12-06 328 瀏覽
話說行行下街有啲口渴想買杯野飲, 透過和你Eat見到依間飲品店係黃店就決定試下一行到黎就見到店內有連儂牆比香港人寫心聲🤜🏼🤛🏼今次試左佢地嘅奶霜觀音(半糖)半糖可以更加試清楚鐵觀音嘅茶香味, 奶蓋鹹香帶甜, 連埋鐵觀音一齊飲好match, 而且口感仲會更幼滑! 如果大家口渴又唔想咁heavy我會推介紹依款
一行到黎就見到店內有連儂牆比香港人寫心聲
🤜🏼🤛🏼
今次試左佢地嘅奶霜觀音(半糖)