餐廳: 本原純素
資訊:

2022-12-12 491 瀏覽
對食肉獸來講,去素食餐廳係一件特別體驗。今日同朋友就有機會一試呢間位於中環的素食西餐廳!餐廳係樓上鋪,一啲都唔細,非常闊落。而且裏面的裝潢唔單止靚,仲非常符合素食概念,打卡一流。既然而家興無麩質食物,我哋主菜就試咗:👉🏼彩虹牛油果沙律碗 $118七色沙律唔單止靚,更重要係唔同顔色食物旺旺含有唔同嘅營養,非常適合素食者。呢款沙律配埋香橙醋,夠哂好味。特別鐘意牛油果同苜蓿芽,非常新鮮。👉🏼紅咖哩雜錦蔬菜天貝 $138唔查都唔知,田貝係印尼一種用黃豆發酵而成嘅食物,蛋白質含量同牛肉差唔多,而且有豐富維他命B雜,唔係素食者都應該食多啲。紅咖喱唔會太難,配埋酸種麵包非常好食。👉🏼雜莓高蛋白奶昔 $58唔單止賣相靚,而且食得出唔同味道嘅莓汁,加埋蛋白質奶粉打shake,健康又好味!👉🏼三層朱古力蛋糕 $78呢款朱古力蛋糕夠晒特別,用咗草莓醬,剛好中和返朱古力嘅甜味,所以食晒成舊都唔會膩。👉🏼芒果乳酪蛋糕 $78特別鍾意敲到好趣嘅杏仁片,而且放芒果一啲都唔孤寒,落足料!乳酪甜甜酸酸,好好食。聽住餐廳嘅爵士音樂,環境舒服,食物高質素,值得回頭再食。

既然而家興無麩質食物,我哋主菜就試咗:
👉🏼彩虹牛油果沙律碗 $118

👉🏼紅咖哩雜錦蔬菜天貝 $138

👉🏼雜莓高蛋白奶昔 $58

👉🏼三層朱古力蛋糕 $78

👉🏼芒果乳酪蛋糕 $78

聽住餐廳嘅爵士音樂,環境舒服,食物高質素,值得回頭再食。
2022-12-07 438 瀏覽
多得朋友食素,所以依家見到啲好食嘅素食餐廳,就會諗起佢,然後bookmark定一齊試😘呢間都係我喺IG廣告見到幾吸引,所以好耐之前同朋友去咗💚🥕紅咖喱雜菜天貝配蒟蒻麵 $138非常足料,有西蘭花苗、椰菜、豆腐、甘筍、粟米仔等等,啲雜菜好入味又唔會好辣,蒟蒻麵就好爽彈,秋冬食呢個暖粒粒就啱曬😋🍕四重芝士楓糖薄餅 $128呢間其實我前排前食,記憶中我麻麻哋佢個餅底,但芝士嘅鹹香加埋楓糖嘅香甜真係幾特別🙂🍫朱古力蛋糕 $68嚟到唔食甜品點得㗎?所以叫咗個朱古力蛋糕,蛋糕鬆軟又多士多啤梨粒粒,朱古力味濃而不膩👍🏻

🥕紅咖喱雜菜天貝配蒟蒻麵 $138

🍕四重芝士楓糖薄餅 $128

🍫朱古力蛋糕 $68
2022-07-26
放工約左親去食飯,近來食得太多Meat,攪到個人都Meat Meat 地🤣 所以最尾去左食Vegan 餐廳,搵搵下就搵到Root Vegan-一入到去就已經覺得裝修好靚呀嘅感覺走嘅係型格工業cafe 風,加上泰系嘅vegan 食物,好似返左清邁一樣,堅想去多次清邁旅行-吾可以吾提嘅係可以出去嘅露台,真心好正,係中上環有如此一個Relaxing cafe-叫嘅係 Red Curry Veggies & Tempeh ($138)--我地配嘅係Sourdough bread,麵包真係好好味,點咖喱就岩晒,天貝係非常好嘅食材,低脂高蛋白,配上植物奶base 嘅咖喱,舒服,低脂,正金黃色之天貝- Cheese Bagel,超好食,入面仲有芝士粒粒做夾心,單食都好夠味,連咖喱又係一流-作為芝士控見到Four Cheese Maple Pizza已經失心瘋,吾可以吾點,因為有Maple syrup 所以可以當dessert 食-飲品我地點左Mixed Berries Protein Shake & Black Sesame Tofu Smoothie-真心好好味,Mixed Berries 嘅酸甜
一入到去就已經覺得裝修好靚呀嘅感覺

金黃色之天貝

真心好好味,Mixed Berries 嘅酸甜,Black Sesame 嘅Richness,作為今晚一個好好嘅Ending
2022-12-05 1222 瀏覽
成日都見素食朋友去Cafe 都冇咩岩食,特登搵左間真· 素食Cafe ~ 係中環Donki 上一個路口就會見到間餐廳既旗仔,係大廈既一樓。我地叫左個all day breakfast 同泰北咖哩金麵配腐皮雞腿 $138All day breakfast $138有沙律,牛油果,大啡菇,粟米,車厘茄,BBQ天貝,酸種麵包同奇亞籽布丁。好多食材係到,最令我印象深既係BBQ天貝。素食朋友話天貝係發黃豆既發酵食品,唔係間間都處理得好。呢間連佢都讚處理得好同好食👍🏻作為一般食客既我就覺得天貝好特別,口感厚實,食到黃豆既香味,加埋外面酸甜酸甜既醬,係好食~ 泰北咖哩金麵配腐皮雞腿$138呢個真係必叫,首先腐皮雞腿好脆,食落香口。麵既面頭仲有好多炸好左既脆脆係到,連麵一齊食多左一種口感。咖哩本身甜味重啲,少少辣,食得辣既我表示好惹味。重點佢既湯係濃架!!!黑糖肉桂咖啡$58 杯咖啡打得好好,肉桂味岩岩好。三層朱古力蛋糕$68食完係要食埋甜品先算完滿~呢個朱古力蛋糕面頭有好多士多啤梨🍓係到已經直擊少女心,仲要佢唔係死甜,而家朱古力本身既味道,口感creamy 唔膩。舖頭仲有香港本土出產既發酵茶Komb
成日都見素食朋友去Cafe 都冇咩岩食,
特登搵左間真· 素食Cafe ~

All day breakfast $138
好多食材係到,最令我印象深既係BBQ天貝。

泰北咖哩金麵配腐皮雞腿$138
呢個真係必叫,首先腐皮雞腿好脆,食落香口。
麵既面頭仲有好多炸好左既脆脆係到,連麵一齊食多左一種口感。
咖哩本身甜味重啲,少少辣,
食得辣既我表示好惹味。重點佢既湯係濃架!!!
泰北咖哩金麵配腐皮雞腿

黑糖肉桂咖啡$58
杯咖啡打得好好,肉桂味岩岩好。
黑糖肉桂咖啡

三層朱古力蛋糕$68
食完係要食埋甜品先算完滿~
呢個朱古力蛋糕面頭有好多士多啤梨🍓係到已經直擊少女心,
三層朱古力蛋糕

舖頭仲有香港本土出產既發酵茶Kombucha - 大杯茶,都好值得去試下!

舖頭有室內室外既位置,環境舒服,覺得好岩同姊妹上去食野Chill 下,當然自己一個上去都覺得好舒服~
泰北咖哩金麵配腐皮雞腿
三層朱古力蛋糕
2022-12-02 254 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜位於中環嘅一間樓上素食店,同傳統素食店嘅感覺好唔同,充滿植物佈置,感覺好健康🍀✅日本小山園抹茶Bagel$32呢排好熱愛Bagel,仲要有我中意嘅抹茶味,梗係要試下,呢度嘅Bagel唔算好大件,我比較中意有餡料,呢款主要係純Bagel,但係抹茶味好香,Bagel外皮好脆,口感都唔錯🥯✅泰式小食拼盤$188沙嗲雞、雞腿、魚餅、春卷、黃豆脆餅各3件,食嘅時候真係似到唔記得咗自己食緊素,最似就係沙嗲雞串🐔而且小食拼盤同平時嘅泰式風味一模一樣,唔講應該唔知係素食🤣🤣樣樣都好好食,最正係扮雞腿嘅腐皮卷,入面全部都係腐皮,口感豐富😋✅草莓朱古力蛋糕$68蛋糕都幾大件🍰口感同普通蛋糕有小小唔同,但係味道都唔錯,朱古力味好濃🍫🐻總結臨走時留意到座位旁邊有個盒子,餐廳和其他機構合作提倡環保意識,可以自製VR眼鏡👓網上觀看相關片段,都幾有趣🪴📍本原純素 (中環)中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅日本小山園抹茶Bagel$32

✅泰式小食拼盤$188

✅草莓朱古力蛋糕$68

🐻總結

📍本原純素 (中環)
中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖
2022-12-01 3297 瀏覽
[ 本原純素 Root Vegan ]平時食得多好西,偶爾都想行吓Green day,呢間餐廳啱哂我。Weekdays Lunch Menu✿ C. 紅咖哩雜錦蔬菜天貝 $138配咗蒟蒻麵,而配料有西蘭花苗,粟米筍,泰國口圓茄,天貝,豆腐,椰菜苗,甘筍。蒟蒻麵爽脆,配搭多種蔬菜, 咖喱汁夠味,好食得黎又健康😋✿ F. 韓式野菜鮮蔬拌飯 $118配料有芝麻菠菜 甘筍 炆冬菇 鹵豆腐 烤紫菜 翠玉瓜,再加韓式辣汁🌶味道同平時餐廳食嘅韓式伴飯好似,但配料方面就健康好多,仲有齊多種配料,食落口感唔錯,好惹味👍🏻👍🏻✿ Combo 是日餐湯/迷你沙律/$34或以下飲品一杯 +$38 3選2 呢個Combo 都幾抵食,揀咗是日餐湯,係南瓜湯,香濃又甜。✿ 薑黃燕麥奶丨抗炎抗氧 $48飲品方面簡咗呢款燕麥奶,好香薑黃味,味道不太甜。薑黃素抗氧化能力佳,有抗菌、對腸胃好的效果,鐘意養生人士可試下😀總結🫦估唔到食素都可以食到飽,食得健康之餘,味道唔錯,想瘦身既可以來試試新式既素菜Cafe。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿本原純素 Root Vegan地址: 中環威靈頓街112-114
[ 本原純素 Root Vegan ]

Weekdays Lunch Menu
✿ C. 紅咖哩雜錦蔬菜天貝 $138
蒟蒻麵爽脆,配搭多種蔬菜, 咖喱汁夠味,好食得黎又健康😋

✿ F. 韓式野菜鮮蔬拌飯 $118

✿ 薑黃燕麥奶丨抗炎抗氧 $48

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
本原純素 Root Vegan
地址: 中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖
電話:98509558
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 紅咖喱雜菜天貝配蒟蒻麵
1K
星期六又要上班了,但明顯地中環的人流減少了很多,找了一間樓上素食咖啡店慢活半日閒。📍位置:在中環街市過馬路上一小段斜波,轉入右邊的小巷,咖啡店就是在私人住宅一樓,只是我公司距離七分鐘。🏠環境:設有室外露台和室內座位,座位沿牆身分佈,中間是收銀和擺放蛋糕櫃,其中一邊牆身畫有大笨象,露台和角落擺設了各種植物盆栽,綠意寫然。🤵🏻服務:設最低消費一百元,並收加一。🍽️午市:假日沒有套餐。🍜泰北咖哩腐皮雞腿🍗拌麵🍜 $138這是招牌菜,湯底是濃郁的咖喱🥥椰子味,質地稠密,配菜有腐皮雞腿🍗、甘荀絲、杏鮑菇絲、脆雲吞皮和一碟鹹菜辣醬,腐皮卷得實而有脆脆口感,很棒🤩,而辣醬是將湯提升到另一個味道,整體飽肚又好吃😙。🍰House Slice Cake $48是日蛋糕🍰是焙茶柿子,面層灑了朱古力🍫碎,中間夾雜了果肉,焙茶忌廉是很濃茶味,吃起來一點也不膩,這個蛋糕質素高👍🏻,很驚喜😍,日後會為了蛋糕再來😚。🫖蔓越莓阿薩伊果茶 $48一壺熱茶配玻璃杯,要等茶味變濃,是很香的莓果,配蛋糕一流。

其中一邊牆身畫有大笨象,
露台和角落擺設了各種植物盆栽,綠意寫然。

🤵🏻服務:設最低消費一百元,並收加一。

🍽️午市:假日沒有套餐。

🍜泰北咖哩腐皮雞腿🍗拌麵🍜 $138

腐皮卷得實而有脆脆口感,很棒🤩,
而辣醬是將湯提升到另一個味道,整體飽肚又好吃😙。

🍰House Slice Cake $48
是日蛋糕🍰是焙茶柿子,面層灑了朱古力🍫碎,中間夾雜了果肉,

🫖蔓越莓阿薩伊果茶 $48
一壺熱茶配玻璃杯,要等茶味變濃,是很香的莓果,配蛋糕一流。
2022-11-26
  • 焙茶蛋糕
放工行過嚟威靈頓街,想食素,在OpenRice睇到這間餐廳,幾好喎。餐廳裝修以清新時尚為主,亦有室內露台座位。🌿脆炸新豬肉丸生菜盞$88一客有六粒炸得十分香口既新豬肉丸,配泰式燒烤醬,用沙律生菜包嚟食,幾惹味。其實植物肉令我擺脫咗傳統素菜嘅印象,因為佢主要成份係植物蛋白質,唔駛怕唔夠營養,亦拓濶咗我對素食的興趣。🌿泰北咖喱金麵配腐皮雞腿$138腐皮雞腿🍗係以小雪條棍包著多層腐皮,賣相都幾得意,咖喱湯麵配以甘筍絲、杏鮑菇絲、脆雲吞皮,仲有碟酸菜及紅葱,口感豐富,感覺健康。🌿紅菌茶$58香港🇭🇰製造嘅紅茶菌,有多種口味選擇,我選咗「荔枝玫瑰🌹味」口感酸酸甜甜,有氣的,解喝好飲。店員偏向年輕,打扮時尚, 而且親切有禮,亦令此素食餐廳增添了活力~✨

🌿脆炸新豬肉丸生菜盞$88

🌿泰北咖喱金麵配腐皮雞腿$138

🌿紅菌茶$58

2022-11-27 159 瀏覽
我一向喜歡這間新派素食餐廳🌱而這間小店的素食食品深深吸引著我!每次去到中環午餐都想幫襯。平時我比較怕中東個種curry, 但呢間素食址的「紅咖喱天貝蒟蒻麵」便合我心水!加上蔬菜又好吃,蒟蒻麵彈牙,與紅咖喱🍛配合得很!素式生菜包🥬好有創意的類似泰國🇹🇭生菜包,徒手用生菜包配料,有點辣味而好滋味!再配一杯燕麥奶咖啡☕️ 十分寫意!Root Vegan 中環威靈頓街112-114號1樓102-103室

平時我比較怕中東個種curry, 但呢間素食址的

素式生菜包🥬

再配一杯燕麥奶咖啡☕️ 十分寫意!

Root Vegan
中環威靈頓街112-114號1樓102-103室
朋友👱🏻‍♀️約我週末喺中環食飯,佢話有時要食得清淡啲,唔好成日食肉,仲話食肉有如食慾(佢就咁口講出嚟我初初唔知佢講乜😆),最終佢帶出主題,話要帶我食素,朋友咁一番苦心,我就梗係開心樂意奉陪囉😆$188 嘅「泰式🇹🇭小食拼盤」:裏邊有 沙嗲雞、魚餅、雞腿、黃豆脆餅、春巻,各三件🤩,全部都幾好食😆,特別係:「魚餅」口感有啲似魚肉又有啲似蟹肉😋;「黃豆脆餅」非常脆卜卜仲真係食到一粒粒硬硬哋嘅黃豆😋;「雞腿🍗」外邊明顯係用腐皮包住好香口😋$88 嘅「脆炸新豬肉丸生菜盞 配泰式燒烤醬」:「新豬肉丸」外邊脆脆哋裏邊都幾軟熟😋;最好味係嗰個「燒烤醬」,有啲似酸汁不過味道更有層次,沾「新豬肉丸」食,好惹味😋$68 嘅「焙茶忌廉蛋糕」:蛋糕唔係好甜,幾啱我口味,仲有淡淡嘅焙茶清香😋;蛋糕上邊仲放咗無花果 同 龍珠果🤩

紅咖喱雜錦蔬菜天貝配蒟蒻麵🥬$138聽聞喺中環開咗幾間食素嘅Cafe🤩特登去試一試😇呢個咖喱相當有驚喜😍首先微辣但係非常惹味😗另外佢個配菜都好特別🤩除咗有蘿蔔😍粟米仔🤣之外仲有天貝😛同埋泰國圓茄🍆天貝食落去好似係黃豆組成嘅餅😆好特別😇另外配咖喱真係一流🤩佢仲可以揀飯或者麵或者包😆試咗佢個蒟蒻麵😍口感非常之好值得一試泰式雜錦拼盤(串燒&魚餅)$68真係瞇埋眼都覺得自己食緊真嘅魚餅同埋串燒😇完全以前食素嗰種怪異嘅口感😊配埋佢個特色辣醬非常惹味😀同埋香口🤩個魚餅超級重魚嘅鮮香味😍一定要叫越式香茅烤杏鮑菇生菜包🍄$88配料非常之多☺️有紅生菜😍青瓜😙洋蔥😍同埋醃製蘿蔔😌就咁食菇偏重口味😜但係配埋個生菜就啱啱好😂佢個形狀同埋厚薄🤣勁似食真嘅肉咁😊非常之Fresh😙係好開胃嘅菜燕麥奶咖啡☕️$48超級重奶味😆好似飲緊豆漿咖啡🥰咁好棉滑😙同埋好香咖啡味😆都幾特別😚同埋拉花好靚🤪

紅咖喱雜錦蔬菜天貝配蒟蒻麵🥬$138

泰式雜錦拼盤(串燒&魚餅)$68

越式香茅烤杏鮑菇生菜包🍄$88

燕麥奶咖啡☕️$48
2022-11-26 147 瀏覽
📍本原純素(中環)中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖近排食咗好多肉嘅我,食返啲素嚟平衡返個心態。店舖環境優靜,坐得舒服,仲有露台位,喺個洗滌心靈嘅地方👉泰北咖哩金麵配腐皮雞腿 💰$128 +38轉餐😋😋😋😋./5餐湯飲落有種好熟悉嘅感覺,但又講唔出係咩嚟,後來問店員先知係椰菜花湯,味道唔錯。開頭以為雞腿由素整成再用腐皮包外層炸香,點知食落去係成隻都係腐皮😍😍,用支雪條棒做個形,睇落去同真雞腿無分別,好有心思☺️☺️。腐皮雞腿、紅蘿蔔絲、菇絲、炸雲吞皮脆片,吸埋咖哩湯,真係好好味。咖哩湯唔太辣,好香椰汁味。好少地方有蒟蒻麵食,我就加咗$10轉麵底,轉咗做蒟蒻麵,食幾多都唔怕啦😆😆😆👉沙嗲雞串伴黃豆脆餅 💰$38😋😋😋😋.3/5雞串食落同真雞肉無分別,像真度極高,沙嗲汁好惹味,好想加個白飯撈汁食。脆餅點泰式醬又得,點沙嗲汁又得,唔點都得,點樣都好食👉麻辣雲耳💰 $18😋😋😋😋/5食落好開胃,唔算辣,食唔停口,筷子都唔捨得放低。我個人覺得可以辣多小小。睇落份落好小,但食極都有👉紅棗桂圓薑茶 💰$54😋😋😋😋.3/5跟餐加差價飲品。用上透明玻璃壺,從外已睇到好足料,有紅棗、
📍本原純素(中環)
中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖

😋😋😋😋/5

👉紅棗桂圓薑茶
💰$54
😋😋😋😋.3/5
跟餐加差價飲品。用上透明玻璃壺,從外已睇到好足料,有紅棗、桂圓肉、杞子、薑粒,樣樣都好多。紅棗整碎哂,好出味。茶好濃,睇得出係煲過,而唔係焗水出黎。飲得出係果糖嘅甜,無加調味料,原汁原味。呢啲天氣最啱飲,飲完又潤又暖。

👉抺茶紅豆貝果
💰 $32
😋😋😋😋/5
一入店舖已經比個麵包櫃吸引住,望到有bagel已經一早order定,仲要係我最鐘意食嘅抺茶味,一定要試下。我叫店員最後先上,當甜品咁食。抺茶有小小苦味,紅豆唔太甜,夾埋一齊就啱啱好。bagel焗熱咗,熱呼呼,好煙韌,一口接一口,唔覺意就食哂成個。

回頭: yesYesyes!!! 真係冇諗過食齋都可以咁滿足。甚至比正常餐好食!餐廳仲有戶外可以坐,環境好舒適☺️☺️☺️絕對會再嚟🫶🏾

#kermit食在中環
2022-11-21 234 瀏覽
✅超出色新派素食✅裝修舒服乾淨✅員工非常友善 細心推介菜式👧🏻傳統中式素食食得多!全新式Cafe style 真係第一次亦充滿驚喜😋特別介紹位於中環既 <<ROOT VEGAN>> 🌱👧🏻泰式小食拼盤🌱沙嗲雞、雞腿 🌱$68 🎊超!出!色!沙!嗲!雞!好老實講,食完成餐飯無感覺係食完素食餐廳,像真度真係太高,再加上沙嗲醬調味,完全置身於泰國餐廳吧🤩出色!👧🏻🌱台式鹽酥蓮藕杏鮑菇 🌱$78太懷念台灣夜市炸的酥酥脆脆的杏鮑菇,啖啖都大大件,撒上白胡椒粉,好幸福😋😋👧🏻🌱紅菜頭蓉露筍貓耳朵 🌱$128 又係好有驚喜既意粉! 貓耳朵處理時間PERFECT! 有彈性有口感❤️再加入左果仁,營養酵母,充滿住營養素,色香味俱全👧🏻-年輕人開既素食Cafe,的確要幫襯幫襯🌱-食物質素有保證,又充滿創意營養,經過一定會再去👧🏻#香港Cafe#中環#中環素食#素食餐廳
✅超出色新派素食
✅裝修舒服乾淨
✅員工非常友善 細心推介菜式

特別介紹位於中環既 <<ROOT VEGAN>> 🌱

泰式小食拼盤
🌱沙嗲雞、雞腿 🌱$68
🎊超!出!色!沙!嗲!雞!

🌱台式鹽酥蓮藕杏鮑菇 🌱$78

🌱紅菜頭蓉露筍貓耳朵 🌱$128
又係好有驚喜既意粉! 貓耳朵處理時間PERFECT!

👧🏻
-年輕人開既素食Cafe,的確要幫襯幫襯🌱
-食物質素有保證,又充滿創意營養,經過一定會再去👧🏻

#香港Cafe#中環#中環素食#素食餐廳
Vegan restaurant with fusion Asian dishes and more. 🌱  📍𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 / 𝐒𝐡𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐖𝐚𝐧 𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 @rootvegan.hk  Starting this Instagram account and connecting with more fellow plant-eaters has got me discovered more veggie restaurants in Hong Kong! Root Vegan is one of them I would have missed otherwise.☝🏻  𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 (𝗟𝗮𝗿𝗴𝗲) (HK$188) 𝚅 𝙰𝙵 Approved by my meat lover friends ✅. We got the large serving which was perfect to share among the three of us. Everything was really good, I liked the spr

📍𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 / 𝐒𝐡𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐖𝐚𝐧
𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 @rootvegan.hk

Thai Appetiser Platter (Large)

Approved by my meat lover friends ✅. We got the large serving which was perfect to share among the three of us. Everything was really good, I liked the spring roll and the tempeh crisps in particular.
🤤 4.5/5

𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗞𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 (HK$128) 𝚅
Korean Kimchi Burger with Fries

Was expecting more kimchi flavour but it was actually the peanut sauce taking the spotlight 🥜 which may not be everyone’s cup of tea.
🤤 3/5

𝗡𝗼𝗿𝘁𝗵𝗲𝗿𝗻 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗗𝗿𝘂𝗺𝘀𝘁𝗶𝗰𝗸 ($128) 𝚅 𝙰𝙵
Northern Thai Curry Noodles with Chicken Drumsticks

Finally a vegetarian Khao Soi! Did not disappoint at all- the “chicken drumsticks”🍗 went quite well with the veggies. The broth was light and non-oily, would be even more perfect if there was slightly more heat and a stronger coconut note.
🤤 4/5

𝗗𝗮𝗻 𝗗𝗮𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 ($118) 𝚅 𝙰𝙵
Dan Dan Linguine

This one has the same peanuts flavour as the burger but it makes more sense here because it’s Dan Dan flavour. Interesting fusion but I think it’d be more enjoyable for me if it was a normal soup noodle. This one is a hot one. 🌶
🤤 3.5/5

🌱 Vegan paradise: Everything served is vegan, other than the menu, they also have a corner for bagels 🥯 and cakes 🍰, as well as other vegan goodies.
🙌 Friendly service.
💰 HK$130-200 pp
⭐️ Overall rating: 4/5
🤔 Revisit? Yes, eager to try their miso bean curd ramen 🍜 (weekday lunch only) next time!
成餐飯最出色最有驚喜係泰式小食拼盤既沙嗲雞😍😍😍口感、味道整到同真肉一模一樣!沙嗲醬勁惹味😋😋唯一缺點係比較細舊,食兩三啖就食曬唔夠喉,早知成盤拼盤揀曬沙嗲雞!拼盤入面另一樣係黃豆脆餅,不過不失,似印尼蝦片個類既零食。四重芝士pizza!落埋楓糖漿咁食幾特別!睇落覺得薄餅好細,但成餐飯兩個主食一個小食已經可以食到好飽。泰北咖喱金麵配腐皮雞腿,湯底係超級濃郁既咖喱椰子湯底我飲曬每一滴湯底,又係嫌個湯底份量唔夠多,只係岩岩好夠撈麵…朋友生日,餐廳係甜品碟上寫字寫得好靚
拼盤入面另一樣係黃豆脆餅,不過不失,似印尼蝦片個類既零食。

泰北咖喱金麵配腐皮雞腿,湯底係超級濃郁既咖喱椰子湯底

朋友生日,餐廳係甜品碟上寫字寫得好靚

• 沙嗲雞
  • 泰北咖喱金麵配腐皮雞腿