2017-07-06 945 瀏覽
六月初一約咗一班朋友聚會,原本想去上樓cafe包場,但係去過銅鑼灣幾間實地視察後,最後都係決定揀去本真東后齋,因為地點方便,而且環境舒適,好啱一大班人聚會食飯,因為有成25人,所以整晚餸菜都交由男經理安排落單,以自助餐形式,大家都食得好開心,亦不會浪費食物,今次25人包咗大半個場,下次如果再多啲朋友,真係可以包全場聚餐,相信更加熱鬧及開心,不過下次就要再加多啲餸菜,因為有好多朋友都覺得好好食,可惜唔夠食。總括:價錢合理,人多亦可以試到多啲唔同嘅菜式,環境舒適,適合喜歡食素嘅朋友包場聚會,加上侍應不多,讓人感覺更自由,更似私人包場聚會。

2017-06-24
長話短說:上年年尾食過第一次後,一星期內食3次。之後約齋友去都會重點推介呢間。食開齋嘅都知多數齋都真係好齋,淡口味。所以黎呢度好有驚喜,識食一定食特別嘢:水煮魚,炸金菇,杏汁湯,每次必叫,呢三樣冇得輸椒鹽,褒仔,麻辣,鐘意濃口味嘅,推如果想食中齋,呢間真係選擇多,so far食咁多次都好食,當然都有冇乜特別嘅送,但一間好嘅餐廳,有幾樣撚手小菜,仲想點?只係得個杏汁湯,我都一定會番黎再食。好有heart嘅中菜齋
長話短說:

水煮魚,炸金菇,杏汁湯,每次必叫,呢三樣冇得輸

椒鹽,褒仔,麻辣,鐘意濃口味嘅,推

只係得個杏汁湯,我都一定會番黎再食。

好有heart嘅中菜齋
  • 杏汁湯,椒鹽金菇,椒鹽豆腐,水煮魚
2017-06-20 462 瀏覽
green monday素友飯局漸漸變成試食冒險,專挑未試過的食店去試。繼續鎖定銅鑼灣,今次係登龍街永光中心的本真東后齋。食店走真派路線,裝修ok,但空間比想像中細。入lift見係25樓頂樓,心想頂樓食店通常貴,因為租貴。果然。$328二人餐,咪睇佢可以揀三款餸,我地揀左小食炸鬚鬚,桃子骨,紫菜荔茸卷,黑松露炒淮山乜乜乜,每碟份量少,又令小編懷念起一心。肥仔待應話三個人唔可以淨叫二人餐,要叫多碟,態度麻麻,不過我地唔到肉酸嘅人計較,我地就叫多個蕃茄松茸荷葉飯。呢個飯竟然係第一個上,明顯係白飯淋上汁,個籠老年咁大,但係呢飯就好一般,大家樂肉醬煎蛋飯素版,荷香? 咩黎架?食得架?夠膽收$128,素友M問左幾次:呢碟野貴喺邊? 其他食物味道不過不失,以價錢黎講性價比低,簡稱唔抵食。最欣賞係個杏汁湯同個鬚鬚,杏汁好杏,鬚鬚口感好似。黑松露炒麵,冇黑松露味,份量與海皇粥店相若,味道也近似,素友M又大叫有墨松露味都算,其他味都無,無呀,0 呀🙄!(笑屎我)。埋單每人$180,係GREEN MONDAY飯局以來,最貴一餐,OVO CAFE都好似係咁上下,但OVO有特色啲囉!

黑松露炒麵
2017-06-19
2017-06-19 227 瀏覽
三個女仔,慣咗星期一去食齋。今次揀咗呢間,一入去個環境都算幾雅緻。諗住三個女仔叫個二人餐,再叫多一樣野。個侍應話嗌二人餐要叫多一個餸(唔知佢呢一句野有乜特別意思),其實我哋都打算叫多個荷葉飯食,終於啲餸菜到咗就知道乜嘢意思,勁小巧喎。重點:🙄個$128荷葉飯真係唔知貴在乜,白飯底,個汁味道勁普通,又唔太夠熱。個黑松露汁炒乜乜乜,無松露味都算,其他味都無,無呀,0 呀🙄!個黑松露炒麵又係冇黑松露味,又無乜鑊氣盛盛盛味,好似去咗海景粥店食嘅炒麵咁😔。其他都勁一般😞。二人餐要三百幾蚊,個荷葉飯要$128 ,連埋茶介埋單五百幾蚊。價錢唔係話非常之貴但係食之無味囉。
其他都勁一般😞。
Came here a few times for lunch and really enjoyed their lunch sets. The seating is quite comfortable and they have a large round table for big groups. Highly recommend this place!
2016-08-05
午餐
2016-10-13 2044 瀏覽
入到黎餐廳,見到一尊足7尺既觀音像,空間雖然唔算好闊落,燈光帶點泛黃,卻令人覺得氣氛好柔同平靜,妙!起菜先黎「杏汁菜膽炖榆耳湯」,一上枱已經聞到杏汁香味,傑身得黎唔會好漿,連埋入味既耳及白菜膽一齊食,口感同味道都比傳統杏汁豬肺湯更突出!至於小菜方面其實係二人餐分量,所以我地決定試齊「靈芝菇南瓜蒸百合、松露醬木耳秋葵炒淮山」、「鮮露筍百合炒野竹笙」同「蜜桃柚子骨」4碟小菜。其中我最愛既柚子骨,蜜桃汁酸酸甜甜,十分開胃,柚子骨其實係用腐皮包着蓮藕炸,咬落爽脆,味道一試難忘!唔好睇每碟得2人餐分量,其實飲埋湯都真係幾飽,最後仲有「松仁黑松露炒飯」。

2016-10-10 1615 瀏覽
假日想嘆番一盅兩件😏但又想食得健康d? 🙆🏻不如試番個素食飲茶啦🍵潮呀!😂出場的甘筍鹹水角造型可愛😍咸水角搓成尖角形👍🏻再用芹菜充當小甘荀的葉🌱賣相相當精緻呀!😍雖然係素鹹水角☘但味道絕不比坊間的咸水角遜色架!💪🏻外皮香脆而不油膩👏🏼輕甜的外皮配上微咸的內餡☺️層次感豐富,非常惹味呀😋
假日想嘆番一盅兩件😏

雖然係素鹹水角☘
但味道絕不比坊間的咸水角遜色架!💪🏻
外皮香脆而不油膩👏🏼
輕甜的外皮配上微咸的內餡☺️
層次感豐富,非常惹味呀😋
2016-04-16
午餐
2016-09-13 3883 瀏覽
不得不說,本真東后齋係我目前最鐘意既一間素食店,我覺得係最好食既、亦係回頭率最高既一間店。 首先係環境,不論燈光、擺位等等都令人有一種好舒服既感覺。一個大大的觀音像令氣氛頓覺祥和,輕輕鬆鬆地吃一餐。 我多次光顧set dinner,並試左一次下午茶。Set Dinner 的菜相當平實、有湯、前菜、主菜、主食及甜品。雖然清淡、但卻係我最欣賞既一點。因為只係用最簡單、最普通的食材、煮法已經可以咁好味。 杏汁湯好勁,奶白色既湯中有著幼幼的杏粒,唔需要加任何肉類已經引起到湯的香甜。如果係冬天整返碗真係會暖到入心! 主菜入面既柚子骨真係好好食,用一舊蓮藕包住塊片炸,再配上雜椒同柚子蜜去整。蓮藕同柚子蜜既味道非常配合,有田園既感覺。 炸魷魚鬚又係真心推薦俾大家,一定要食。其實我都唔清潔究竟本真東后齋係用左咩材料製作炸魷魚鬚,我只可以話佢完完全全騙過我條脷,素魷魚比鮮魷魚肉質更加滑同細緻,沾上酸汁、灑上丁點兒幻鹽、等待它在你口中溶化的感覺絕對是很妙的。 糖水又係正到飛起,會不定時轉味的。外面賣的雪耳糖水有兩種style:一種係連埋啲雪耳一齊煮列溶曬、好濃;一種係水還水、雪耳還雪耳

我多次光顧set dinner,並試左一次下午茶。Set
Dinner

糖水又係正到飛起,會不定時轉味的。外面賣的雪耳糖水有兩種style:一種係連埋啲雪耳一齊煮列溶曬、好濃;一種係水還水、雪耳還雪耳。後者明顯似係冇咁足料、齋整熟啲雪耳加啲甜既水。本真東后齋既雪耳糖水好妙、係兩者的中間;既唔會食到好濃好飽既糖水,又唔會食到偷工減料既「糖」水,所以剛剛好。
同事無意中在Groupon看到本真 ‧ 東后齋的午市套餐優惠。 於是,相約另外兩位同事和我一同吃午餐。 東后齋易名為本真 ‧ 東后齋後,這是我首次光顧。 她們對這裡的食物讚不絕口。 後來還多買了晚餐的團購優惠券,預備再次光顧! 四人午市套餐是$196,已包括每位$8的茶費和加一服務費。 雖然是優惠套餐,小菜的份量卻不小。 所以相當划算。 其實從前吃過這裡的點心和小菜。 味道是不錯的。 只是價錢不太經濟。 二人套餐包括兩款小菜(從八款小菜中選擇)和白飯兩碗。 團購餐單上註明「4人餐之份量為2人餐份量之兩倍」。 所以,我認為是兩款小菜的份量加大至四人份量的意思。 (白飯也是兩碗變成四碗。) 原來非也。 我們可以多選兩款小菜。 對我們來說是驚喜呢! 菠蘿咕嚕肉。 咕嚕肉是猴頭菇。 外層的粉漿薄而香脆。 猴頭菇軟滑。 而且是熱騰騰的送上來,聞到的酸味很濃烈。 甚為刺激食慾。 腰果七彩炒素丁。有翠玉瓜、甜紅椒、腰果、素肉丁和像素魚丸的東西。她們很喜歡那些素肉丁的味道。 咖喱野菌素面根。咖喱汁頗辣。面根其實是枝竹。還以為是咖喱齋的麵根……還有番茄、杏鮑菇、冬菇等。最適合下飯。 麻婆豆腐。豆腐很滑

於是,相約另外兩位同事和我一同吃午餐。

東后齋易名為本真 ‧ 東后齋後,這是我首次光顧。

她們對這裡的食物讚不絕口。

後來還多買了晚餐的團購優惠券,預備再次光顧!

四人午市套餐是$196,已包括每位$8的茶費和加一服務費。

雖然是優惠套餐,小菜的份量卻不小。

所以相當划算。

其實從前吃過這裡的點心和小菜。

味道是不錯的。

只是價錢不太經濟。

二人套餐包括兩款小菜(從八款小菜中選擇)和白飯兩碗。

團購餐單上註明「4人餐之份量為2人餐份量之兩倍」。

所以,我認為是兩款小菜的份量加大至四人份量的意思。

(白飯也是兩碗變成四碗。)

原來非也。

我們可以多選兩款小菜。

對我們來說是驚喜呢!

菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉。

咕嚕肉是猴頭菇。

外層的粉漿薄而香脆。

猴頭菇軟滑。

而且是熱騰騰的送上來,聞到的酸味很濃烈。

甚為刺激食慾。

腰果七彩炒素丁
腰果七彩炒素丁。

有翠玉瓜、甜紅椒、腰果、素肉丁和像素魚丸的東西。

她們很喜歡那些素肉丁的味道。

咖喱野菌素面根
咖喱野菌素面根。

咖喱汁頗辣。

面根其實是枝竹。

還以為是咖喱齋的麵根……

還有番茄、杏鮑菇、冬菇等。

最適合下飯。

麻婆豆腐
麻婆豆腐。

豆腐很滑溜。

然而,辣的程度很低,因為被咖喱汁比下去。

白灼田園菜
另外,四人餐會加送白灼田園菜一碟。

這天是菜心。

然而,不知道店員是否出錯了。

附送的醬油是有酸味的。

那可能是醋吧?!

踏雪無痕(椰汁杞子雪燕糖水)
甜品,都是極吸引女士們的。

我們看到桌上有「踏雪無痕」這個甜品推廣($48)。

被「雪燕」這個食材吸引了。

據餐廳介紹,雪燕是珍貴植物木髓分泌物。

我想,與桃膠相似。

泡過後變得晶瑩剔透,與燕窩相像,故名為雪燕。

它的營養價值不比燕窩小。

能提高人體免疫調節,增強兒童大腦開發。

又可以抑制癌症之生長及轉移。

美容方面,它具有補水保濕、減脂潤腸作用。

能調節人體膠原蛋白生長,使皮膚豐滿、緊實及富有彈性。

這「踏雪無痕」其實是椰汁杞子雪燕糖水

細碎的雪燕口感像雪耳般爽軟。

可以從相片中看到糖水內有不少雪燕,口感非常豐富。

糖水又香甜又滑。

我喜歡椰汁的味道,所以這款糖水很合我口味。
2016-08-30
用餐優惠
團購
菠蘿咕嚕肉
麻婆豆腐
踏雪無痕(椰汁杞子雪燕糖水)
  • 踏雪無痕
2016-06-22 2828 瀏覽
老公仔生日想食素菜, 但又唔想食太傳統的....經朋友介紹來左改革後的既"本真東后齋"~四川加粵菜...真係要試試 交通方便, 一出銅鑼灣站行2-3分鐘就到...上到去餐廳, 裝潢雅致!一坐底即刻叫左個餐前小吃"椒鹽金菇"....好似食緊炸薯條但健康好多!"杏汁菜膽榆耳湯"味道非常濃郁!本人係杏汁豬肺湯冧巴溫粉絲,以後可以用呢湯代替了終於上火辣辣嘅"四川水煮魚"啦一上枱未食已經聞到濃濃香噴噴嘅麻辣味!老公仔一路食,一路抹汗,一路話正!香口三色拼盤⋯三種不同味覺口感,唔開估係乜東東,大家去食下就知!令一摯愛'石鍋有機小米松茸飯'⋯⋯用石鍋上非常夠熱,有少少飯焦食落好有口感!餐廳非常有心,知道我哋有人生日,送上"福祿壽包"⋯中間嘅七色花太靚啦,差啲食埋落肚(服務員及時制止)原來係裝飾品!最後上嘅就係神秘甜品,餐牌都仲未有"椰汁杞子雪燕糖水"⋯⋯口感同食燕窩冇分別好正!
椒鹽金菇
四川水煮魚
香口三色拼盤
石鍋有機小米松茸飯
椰汁杞子雪燕糖水
  • 杏汁菜膽榆耳湯,