2023-07-24 58 瀏覽
🍗蜂蜜蒜茸炸雞 拼甜辣炸雞外皮裹滿醬汁 但依然香脆 😋不過呢兩種口味都比較甜 ,建議嗌其中一個味 +原味 會比較好海鮮蔥餅份量好大,煎得幾香海鮮都唔少 食落啖啖都有料👍
🍗蜂蜜蒜茸炸雞 拼甜辣炸雞
外皮裹滿醬汁 但依然香脆 😋
海鮮蔥餅
份量好大,煎得幾香
海鮮都唔少 食落啖啖都有料👍
2023-07-21 64 瀏覽
而家韓國食物成行成市,之前睇完韓劇,總係會走去李家食炸雞,想像一下自己同千頌伊一齊飲啤酒。可能先入為主,可能喺味道正宗,可能係保持水準,呢度既炸雞,已經成為我既comfort food。 🍖其實呢度有好多嘢食,望住隔離枱,捲住成抽芝士嘅bb豬肋骨,running man成日食既海鮮炸醬麵,雪白顏色嘅雪濃湯,我都冇叫。係咩原因呀?因為我要食炸雞吖!🍖炸雞嘅味道真係好多,青辣椒蛋黃醬炸雞炸雞喺辣得過癮之選。蜂蜜蒜蓉炸雞,甜甜地,喺女仔既首選。今次我選擇左半半有兩個原因,第一喺岩岩睇完一套韓劇,半半哩個字好有親切感。第二係因為我本來想食甜辣炸雞,點知見到上面講嘅芝士豬肋骨,就叫埋芝士口味。我地叫左無骨炸雞,一口一個,又脆又嫩,配合炸彈酒,爽爽!✨️🍺呢度既炸彈酒冇得自己玩,但可以成個Tower上,豪爽又夠晒gur.

2023-07-19 77 瀏覽
尖沙咀呢一間炸雞店一向都出名決定黎試下😝.一坐低餐廳就會比2碟前菜包括酸蘿蔔和椰菜 比大家開下胃😆.黎呢度一定要叫炸雞!!!真係好好食🥹🤤🤤🔥原味炸雞 $168估唔到份量會咁大碟熱辣辣脆卜卜 即叫即炸外皮非常香脆!入面做好Juicy 有滿滿嘅肉汁🤤🤤仲俾咗一碟甜酸醬不過唔使點都已經好好食😆.🔥泡菜餅 $138泡菜餅真材實料😝入面除咗好多泡菜仲有海鮮魷魚😚😚如果餐廳可以有醋提供應該會更加好🤣(超鍾意點醋食).🔥雪濃湯 $168係一個我好鍾意嘅牛骨湯😚🤤入面嘅牛肉都好林好滑湯原汁原味 充滿牛骨精華入邊仲有少量麵條好快俾我地清晒成碗湯🤣🤣絕對推介😎😝🔥
尖沙咀呢一間炸雞店一向都出名
決定黎試下😝
一坐低餐廳就會比2碟前菜
包括酸蘿蔔和椰菜 比大家開下胃😆

黎呢度一定要叫炸雞!!!
真係好好食🥹🤤🤤

🔥泡菜餅 $138
泡菜餅真材實料😝
入面除咗好多泡菜
仲有海鮮魷魚😚😚
如果餐廳可以有醋提供應該會更加好🤣(超鍾意點醋食)

🔥雪濃湯 $168
  • 泡菜餅
  • 原味炸雞
  • 牛骨湯
2023-07-18 123 瀏覽
📍李家呢間元組級既炸雞店應該大家都食過,周圍都開滿分店,經常大排長龍😼人氣相當高😍餐廳由韓國人打理,夠曬正宗!裝修亦都好有韓國風,有種去咗轉韓國嘅感覺💓🍯蜂蜜炸雞拼盤 $198全盤都係雞翼同雞髀,所以唔洗驚會食到雞胸肉,好爽!🤣個外皮就算食到最後都依然係脆嘅,完全唔會淋曬。炸雞薄皮爆汁,炸到勁香口!蜜糖蒜蓉醬🍯食落味道甜甜地,係小朋友應該都鍾意食既味道🤤食到半路如果驚會太膩,上面嘅蒜泥就可以幫手解膩啦!🤩份量方面真係超級多,適合3-4個人share食就會啱啱好😌🌶️香辣鳳爪 $198強烈推薦要叫依個香辣鳳爪,醬汁味道超濃、超香!!味道甜甜辣辣,辣到我流晒鼻水,但又停唔到口係咁食😝佢係真係幾辣🌶️唔係講笑!所以食唔得辣嘅朋友可能要練一下先挑戰呢碟🫣食到有少少膩嘅時候,擺係底下嘅洋蔥就啱啱好可以用黎解膩,而且仲可以食到洋蔥本身嘅少少甜味,兩者夾埋一齊食真係好正🥳🫓泡菜餅 $138依款泡菜餅裏面嘅泡菜味道偏酸,泡菜嘅味道唔係幾辣,越食落幾開胃!佢仲有一個鹹味嘅醬汁配埋可以一齊食。而成個餅煎得外脆內軟,可以食到個邊係脆卜卜😼除咗泡菜之外,其實佢都落咗少少魷魚,有口感之餘又提升左成個泡菜餅嘅味道🥳⭐️
📍李家

🍯蜂蜜炸雞拼盤 $198

🌶️香辣鳳爪 $198

泡菜餅

🫓泡菜餅 $138

⭐️好味指數: 9.5/10

📍李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
泡菜餅
  • 蜂蜜大蒜炸雞
李家可以話係香港嘅元祖級韓式炸雞店 未食過都一定聽過佢個名~ 咁岩去開尖沙咀就決定去試下佢地嘅炸雞🍗• 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)$109 🐓 4.4/5半份有8件炸雞 2個人食岩岩好 炸皮只係薄一層 炸得好香脆 每件雞都包滿曬蜜糖 唔會過甜 好味!不過蒜味唔算突出🧄• 芝士辣雞炒年糕 $178 🧀 2/5芝士分量十足 好邪惡 年糕好食 比起平時食嘅韓式年糕更加煙韌 但個辣雞真係大伏(圖三)💥 超級嚡口 全部細細粒 一大浸煲湯味 係連年糕汁到遮唔住嘅怪味 店家話佢地唔係用雞腿肉而係用雞胸肉 其實唔係雞胸肉嘅問題 係又嚡又有怪味 總之就係唔推薦 可以直接食炒年糕💣

• 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)$109 🐓 4.4/5

• 芝士辣雞炒年糕 $178 🧀 2/5
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2023-07-08 70 瀏覽
因為要去附近覆診,所以揾下附近有咩好食,上網見到呢間由韓國人主理嘅餐廳,俾佢個炸雞吸引~😍坐低冇耐都見到有韓國人嚟幫襯,證明真係一間好正宗嘅韓國餐廳。🍗蜂蜜炸雞拼盤炸雞拼盤份量好足夠,有雞翼、雞髀同雞鎚。全部都炸到卜卜趣,外皮香脆、繼續keep到好嫩,蜜糖食到停唔到口😋😋🐮牛肉炒粉絲韓式炒粉絲一定要趁熱食,條條分明,仲有啲雜菜,配埋啲甜醬油食到舔舔脷😋🐷豬肉泡菜湯熱辣辣嘅豬肉泡菜湯,泡菜超多,酸酸甜甜勁開胃,食完炸雞再飲湯好解油膩👍🏻🌟🌟 外賣盒勁有誠意😍由於每款食物得好足份量,食淨幾件雞就叫咗外賣盒拎走。紙盒好貼心有埋錫紙,將啲炸雞放返入去再拎返屋企焗爐焗熱佢,又有好好味嘅炸雞食啦~👍🏻👍🏻👍🏻

🍗蜂蜜炸雞拼盤
蜂蜜炸雞

🐮牛肉炒粉絲
😋

🐷豬肉泡菜湯

🌟🌟 外賣盒勁有誠意😍
蜂蜜炸雞
📍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖係尖沙咀行完街,個friend話想食韓仔嘢,我就記得山林道有間超正嘅炸雞店😂😂😂當然去試啲老字號嘢👍🏻👍🏻1. 海鮮葱餅🍕$168 - 超脆口,正宗必食韓式薄餅,用蛋加海鮮,有洋蔥,魷魚,蠔仔,蝦同蔥花煎出嚟,配料充足不過一定要配佢自家製辣豉油,勁香口👍🏻👍🏻2. 芝士拼辣BB豬骨🧀🐷$298 - 平時一定會叫炸雞,好少韓國餐廳有BB😆😆我哋一見到佢拼埋芝士咁就一定要叫,愛食辣嘅朋友一定要叫,豬骨🐷🦴十分香濃帶有勁香嘅辣味,再加上溶咗嘅Mozzarella cheese 簡直係食到唔停到口👍🏻👍🏻👍🏻3. 西柚梳打🍹$38 - 打卡一流,不過甜咗少少🤏🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️環境好有南韓炸雞店feel, 坐得好舒服😁😁😁真係一間好正嘅山林道隱世小店,一定推介俾朋友食
📍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

海鮮葱餅
芝士拼辣BB豬骨
2023-01-26
15 分鐘 (堂食)
海鮮葱餅
芝士拼辣BB豬骨
2023-07-04 280 瀏覽
💕熊妹好耐都冇去韓國🇰🇷,都好耐冇食過韓國菜啦。講起韓國菜,《李家》的炸雞絕對係數一數二出名的炸雞店, 十個有八個都會食過。熊妹之前疫情時就食過外賣,反而未去過店鋪堂食。今日終於有時間同樹熊過嚟尖沙咀分店一試。📌原來尖沙咀分店由以前的金巴利道搬咗去山林道,能夠在食肆林立的山林道立足,店鋪肯定有一定份量啦。📌店舖唔算好大,以木板🧱裝潢為主,間出好多4-6人卡位,變成可以容納多啲食客,今次熊妹於假日下午時分到黎,都坐左好幾枱客。📌餐牌📋有各款大路韓國美食,首先有多款口味的招牌炸雞,韓國小食有辣炒年糕、芝士雞蛋卷同泡菜餅等等,另外當然唔少得韓國的經典主食韓式湯鍋、鐵板燒牛肉、豬肉,炒粉絲等等。前菜📌熊妹同樹熊一坐低,就有店員送上韓式前菜醃蘿蔔同埋沙律菜絲。醃蘿蔔做得好好超級爽口,酸甜適中,好開胃。沙律菜絲上面鋪上千島醬汁,酸酸地,食大餐前有菜疊下個胃,幾好。甜辣炸雞拼盤, $198首先熊妹梗係要試吓《李家》咁出名的炸雞啦。不嬲熊妹都覺得韓國炸雞入邊甜辣口味係最好味,因為甜辣醬同脆口的炸雞好夾,甜甜辣辣又有雞肉味,而且最能代表韓國風味。韓國炸雞多數都分有骨同無骨,甜辣炸雞拼盤就係包含雞中翼,雞

前菜

醃蘿蔔做得好好超級爽口,酸甜適中,好開胃。

甜辣炸雞拼盤, $198
首先熊妹梗係要試吓《李家》咁出名的炸雞啦。

韓國炸雞多數都分有骨同無骨,甜辣炸雞拼盤就係包含雞中翼,雞下髀同雞槌,熊妹都偏好揀有骨的,因為有骨嘅炸雞同雞肉炸埋一齊會更加鮮嫩多汁,而且有骨頭噀下,相信會好惹味。

甜辣炸雞拼盤
拼盤份量好多,雞中翼同雞槌有6件,另外大大件雞下髀有2️⃣大件放係中間,好吸睛。

果然名不虛傳,首先《李家》的炸雞就係出名在真係外皮脆內裡肉嫩,外皮脆度又唔會比醬汁整到變淋,內裏雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋口,每件雞都大大件啖啖肉,甜辣醬酸酸甜甜帶丁點辣,非常開胃,熊妹想講的係連骨頭都可以噀出肉汁味,所以話炸雞揀有骨係冇錯嘅,《李家》的甜辣炸雞真係必食之選。

海鮮炸醬麵
海鮮炸醬麵, $198
📌樹熊一定要食主食,未試過炸醬麵又鐘意食海鮮,就一於試吓。

韓式的炸醬麵🍝其實係好杰身嘅黑色醬油,撈上韓式拉麵,醬汁味食落去係鹹鹹地又帶點甜,韓國菜調味都係喜歡係本身菜色的味道加點甜味再吊味,幾特別。

海鮮配料有魷魚🦑,墨魚仔🐙,蝦仁🦐等等,都幾多料,份量好大一碟,好似食「大碟麵」咁。

拉麵口感都有嚼口唔係一pat pat,係一款好傳統嘅民間主食,非常飽肚。

西柚梳打
Rainbow Soda ,$38
炸雞梗係要飲有氣嘅飲品gur一gur去喇。

喺彩虹梳打入邊,熊妹就揀咗最喜愛嘅西柚,從來西柚加梳打🍹係非常配合的。

西柚彩虹梳打系列入面係粉紅色的,好鮮豔奪目的顏色。

酸酸甜甜又有氣,梳打飲品真係好配合炸雞,《李家》推出呢款彩虹梳打系列🌈真係好適合配炸雞

📌《李家》做炸雞真係做出左名堂,成功係有原因的,原因就係好味。
2023-07-02
甜辣炸雞拼盤
海鮮炸醬麵
西柚梳打
2023-06-24 114 瀏覽
估唔到星期日下午茶時段都幾多位 難得地아저씨識廣東話 落單無問題!點點下菜以為食得幾款 點知最後飽到上心口🤣唯有慢慢睇住韓團MV聽下歌仔 又傾下計咁食啦。。。🦔👉半半炸雞(原味+甜辣) 반반치킨 $178唔知大家係 有骨派/無骨派呢😛以前貪方便點過無骨 但味道、感覺等總係差啲 所以小妹都係選有骨😎多達9款口味仲可以自選半半!成大碟真係二人食都有點吃力 原味味道唔會比甜辣差👍🏿鍾意香脆多肉嘅實好鍾意食 。。。🦔👉辛辣麵 신라면 $58雖然平時都食到🤣但就係想黎食較地道嘅味道 小銅鍋原煲上咁食感覺就係唔同啲😆剛剛煮好就即食最啱!麵質Q彈 又有蛋絲同蔥 如果有埋芝士就好🤭。。。🦔👉海鮮蔥餅 해물파전 $168海鮮配料不少 大蝦仁都有幾件仲要質感幾新鮮 同食開嘅有點出入 雖然係韓式沾醬汁但粉有點厚 餅底唔係嗰回事。。。🦔👉無酒精麗塔(西柚子) $78無酒精啱哂呢個炎夏飲😂飲完頭腦仲可以精醒幹活 幾特別嘅設計 倒轉嘅rita慢慢灌入座碎冰😆真係幾大枝 so igable又抵飲 飲極仲有 量力而為真係要share飲!

👉半半炸雞(原味+甜辣) 반반치킨 $178

👉辛辣麵 신라면 $58

👉海鮮蔥餅 해물파전 $168

👉無酒精麗塔(西柚子) $78
2023-06-22 75 瀏覽
想食韓國炸雞,必定會想起李家!老字號岀色韓式炸雞店,水準質素高!原來尖沙咀分店搬了鋪,但也無阻我吃炸雞既衝動!蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)雖說是半份,但分量十足,有六大件!蜂蜜加上蒜蓉,蒜味香濃惹味,外皮超級香脆,而且炸皮夠薄,雞肉炸到嫩滑非常Juicy,即使吃到最後,炸雞仍然保持香脆粟米炸雞(半份) 粟米甜濃湯味的炸雞,還伴有粟米和粟米片,兩款炸雞肉質鮮嫩,非常嫩滑,充分鎖住肉汁,雞肉略帶胡椒味,帶點辣度魚餅湯湯內有數款韓式魚糕,片狀、柱狀、魚餅魚味香濃,湯窩內有芽菜同蘿蔔片,湯底帶辣度,不吃辣的朋友可能會覺得有點刺激。桃汁桃味香濃,清甜解渴解辣,甜度適中,不錯李家炸雞(尖沙咀店)📍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)

粟米炸雞(半份)

魚餅湯

桃汁
桃味香濃,清甜解渴解辣,甜度適中,不錯

李家炸雞(尖沙咀店)
📍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

2023-06-22 170 瀏覽
好多年前已經聽過李家呢間韓國炸雞店 終於第一次到訪原來唔單止有炸雞食 一般韓國料理嘅餸菜都有~炒粉絲呀泡菜煎餅呀湯品麵類個啲都有半半炸雞🍗揀咗無骨~蜂蜜蒜蓉味同埋青辣椒蛋黃醬兩隻味 整體炸雞肉質ok 唔會乾柴但又未去到好多肉汁 份量足夠 下次會想試吓甜辣&醬油味 芝士辣雞炒年糕芝士有拉絲效果😋雞唔辣 年糕彈牙 好大碟 如果用鐵板上應該更吸引!! 總括味道:7.5/10 服務:7.5/10 ( 韓國哥哥叔叔好可愛🤣)環境:7.5/10座位都闊落 係冷氣大咗啲性價比:7.5/10
好多年前已經聽過李家呢間韓國炸雞店 終於第一次到訪

半半炸雞🍗
揀咗無骨~蜂蜜蒜蓉味同埋青辣椒蛋黃醬兩隻味

整體炸雞肉質ok 唔會乾柴但又未去到好多肉汁
份量足夠 下次會想試吓甜辣&醬油味

總括
味道:7.5/10
服務:7.5/10 ( 韓國哥哥叔叔好可愛🤣)
環境:7.5/10座位都闊落 係冷氣大咗啲
性價比:7.5/10
2023-06-22 66 瀏覽
好鐘意食炸雞既一定唔可以錯過呢間~李家炸雞有幾間分店🥰今之已經係我第三次黎食😋.前菜有一大碟既酸蘿蔔同生菜絲開開個胃幾惹味😆叫左份超人氣蛋捲~幾大份幾多芝士!啖啖都有芝士 仲拉絲🥰蛋好滑 好香蛋味😋配埋芥末同蕃茄醬🥫一流😆炸雞可以叫半份~如果想試哂兩款口味就岩了😋好特別 一大pat醬淋左係炸雞上面仲有滿滿既洋蔥絲 好夾😆蒜香🧄都好特別~蒜香味好重好入味!海帶年糕湯好足料🫡年糕非常煙韌好咬口 好掛汁好入味海帶湯好清甜 帶少少既咸味🥰每次食都好滿足~好似返左轉韓國🤭下次會再黎!
好鐘意食炸雞既一定唔可以錯過呢間~
李家炸雞有幾間分店🥰
今之已經係我第三次黎食😋
前菜有一大碟既酸蘿蔔同生菜絲
開開個胃幾惹味😆

叫左份超人氣蛋捲~
幾大份幾多芝士!
啖啖都有芝士 仲拉絲🥰
蛋好滑 好香蛋味😋
配埋芥末同蕃茄醬🥫一流😆

炸雞可以叫半份~
如果想試哂兩款口味就岩了😋
好特別 一大pat醬淋左係炸雞上面
仲有滿滿既洋蔥絲 好夾😆
蒜香🧄都好特別~蒜香味好重好入味!

海帶年糕湯好足料🫡
年糕非常煙韌好咬口 好掛汁好入味
海帶湯好清甜 帶少少既咸味🥰

每次食都好滿足~好似返左轉韓國🤭
下次會再黎!

2023-06-18 68 瀏覽
⭐️李家(山林道)📍位於:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖中意食炸雞既朋友,一定要去李家食半半炸雞(原味+甜辣) $178佢既炸雞熱辣辣好香口,份量夠多,雞肉滑滑的😋甜辣比較好食,佢個汁好正香辣鳳爪($198)佢個鳳爪必食,個醬汁甜甜辣辣非常好食,食到唔夠喉配啤酒簡直一流芝士粟米($128)勁多芝士,香噴噴芝士辣雞炒年糕 ($178)份量好多,芝士又係勁多,個辣汁又勁開胃🤤香辣蝸肉雜錦冷麵($188)份量都好多,冷麵煙煙韌韌好易入口,食唔哂,打包返屋企食
⭐️李家(山林道)
📍位於:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈
地下2號舖

中意食炸雞既朋友,一定要去李家食
半半炸雞(原味+甜辣) $178

香辣鳳爪($198)
佢個鳳爪必食,個醬汁甜甜辣辣非常好食,食到唔夠喉
配啤酒簡直一流

芝士粟米($128)
勁多芝士,香噴噴

芝士辣雞炒年糕 ($178)
份量好多,芝士又係勁多,個辣汁又勁開胃🤤

香辣蝸肉雜錦冷麵($188)
份量都好多,冷麵煙煙韌韌好易入口,食唔哂,打包返屋企食

2023-06-07
  • 香辣鳳爪
2023-06-14 69 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷李家 @尖沙咀山林道💁🏻芝士拼辣韓式豬手 $298芝士狂人最愛,睇住啲芝士慢慢咁溶化,療癒感十足。溶化後嘅芝士可以拉到超超超超長拉絲,睇見都流口水店員比埋個夾我地教我地用夾瘋狂咁卷芝士豬手配芝士都係第一次試,辣辣地相當開胃💁🏻泡菜餅 $138超巨型泡菜餅,味道唔會太辣,有泡菜織中間,非常爽口是否推薦↩️?✅邪惡芝士拼豬手,必試‼️下次要試埋拼Bb 豬骨先得😋😋
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷李家 @尖沙咀山林道

💁🏻芝士拼辣韓式豬手 $298
芝士狂人最愛,睇住啲芝士慢慢咁溶化,療癒感十足。
溶化後嘅芝士可以拉到超超超超長拉絲,睇見都流口水
店員比埋個夾我地教我地用夾瘋狂咁卷芝士
豬手配芝士都係第一次試,辣辣地相當開胃

💁🏻泡菜餅 $138
超巨型泡菜餅,味道唔會太辣,有泡菜織中間,非常爽口

是否推薦↩️?
✅邪惡芝士拼豬手,必試‼️下次要試埋拼Bb 豬骨先得😋😋
  • 芝士拼辣韓式豬手
2023-06-09 93 瀏覽
啱啱係韓國旅行番黎唔夠1個月,就已經掛住炸雞啤酒了 哈哈哈哈哈專登搵間韓國連鎖店頂頂隱🤣🤣,個醬汁真係完全同韓國一樣味(雖然食落都仲係同韓國差啲~~) 不過ok la唔洗飛都食到🤣👍🏻👍🏻👍🏻另外,意想不得嘅係佢地嘅燒五花肉!! 超出色!!超淋 完全唔會over cook,仲要肥瘦比例剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻💸💸甜辣無骨炸雞(半隻)$103蜂蜜大蒜無骨炸雞(半隻)$118燒五花肉 $208罐裝啤酒 $48📍李家炸雞地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號鋪

💸💸
甜辣無骨炸雞(半隻)$103