2023-02-10 54 瀏覽
🇯🇵呢間日本過江龍都開左好一段時間,一早想食好耐 #東京チカラめし 奈何門口長期人龍🐲…琴晚經開附近,難得唔駛等位,就決定晚餐係度解決🥢店員見我一條友,就俾我坐拉麵店式bar枱,享用一人前~😌一坐低見到有QR code擺喺枱上,落單唔駛5分鐘已經有野食😎佢以元祖燒牛肉丼成為人氣見到佢個旨辛牛燒肉定食幾吸引🤤但呢排食得太多煎炸野,唔想再食辣🔥🐮最後決定整個牛燒肉定食🍱($63)燒牛肉比我想像中大碟,香濃肉汁配白飯一流🍚隨餐附送一個生菜沙律🥗中和返濃味啱唒👍🏻咁嘅價錢來講,野食算高質!下次去要試吓燒牛肉丼!
奈何門口長期人龍🐲…

琴晚經開附近,難得唔駛等位,就決定晚餐係度解決🥢

店員見我一條友,就俾我坐拉麵店式bar枱,享用一人前~😌

佢以元祖燒牛肉丼成為人氣
見到佢個旨辛牛燒肉定食幾吸引🤤
但呢排食得太多煎炸野,唔想再食辣🔥

🐮最後決定整個牛燒肉定食🍱($63)
燒牛肉比我想像中大碟,香濃肉汁配白飯一流🍚
隨餐附送一個生菜沙律🥗中和返濃味啱唒👍🏻

咁嘅價錢來講,野食算高質!
下次去要試吓燒牛肉丼!
燒牛肉定食
燒牛肉定食
來自日本,寫晒日文又排晒隊咁,一直都心郁郁想試下性價比有幾高。好難先有機會可以有充裕嘅時間派隊,今日終於得償所願。menu 好清晰,大門口都有,方便叫外賣。其實以平價速食店嚟講,佢有成行卡位,仲要係落地玻璃對住行人路,畀你兩個人坐一張枱,其實係幾chilllll😂😂😂😂不過我今日就坐咗中間位,都係路口位小小迫啦~跟住我個鹽燒牛肉丼(配餃子3件) $58自己另加左隻溫泉蛋,要$15當碗飯一擺到我面前嘅時候,🤨我見到上面打咗個芡,感受怪怪的。食落味道就其實冇乜嘢嘅😂但問題仲出咗係啲餃子度係凍同淋咗,又無乜汁咁😂😂😂但我比較醒目,所以叫咗隻蛋撈落碗飯度就實無死☺️☺️☺️咁都可以自己加豉油,同埋其他調味料啦。最左邊嗰支就倒極都有成啖油喺上面😂😂結論係用$73價錢,無嘢飲。又唔係覺得真係好驚艷🤔🤔🤔🤔好趕嗰陣可以食下。
好難先有機會可以有充裕嘅時間派隊,今日終於得償所願。

menu 好清晰,大門口都有,方便叫外賣。

不過我今日就坐咗中間位,都係路口位小小迫啦~

跟住我個鹽燒牛肉丼(配餃子3件) $58
自己另加左隻溫泉蛋,要$15
當碗飯一擺到我面前嘅時候,🤨
我見到上面打咗個芡,感受怪怪的。
食落味道就其實冇乜嘢嘅😂

但問題仲出咗係啲餃子度
係凍同淋咗,又無乜汁咁😂😂😂
但我比較醒目,所以叫咗隻蛋撈落碗飯度就實無死☺️☺️☺️

咁都可以自己加豉油,同埋其他調味料啦。
最左邊嗰支就倒極都有成啖油喺上面😂😂

2023-02-06 33 瀏覽
約了在旺角Forest 見面, 朋友卻因為OT放飛機, 唯有自己一個去填肚, 揀了最就近的東京チカラめし餐廳有卡位及少量吧枱, 可用QR code點菜,  想吃點熱的就選了野菜燒牛肉定食套餐還有海帶湯, 不是味精湯, 驚喜是附送的沙律用上紫椰菜, 夠新鮮而且吃來充滿水份, 口感好; 額外叫的泡菜也夠鮮味, 不錯不錯上枱時熱辣辣, 煙霧離漫, 野菜分量超多, 燒牛肉也不少, 在熱辣辣的鐵板上香味四溢, 基本上只吃椰菜及牛肉已經六七成飽題外話, 多位店員雖然有點忙, 但見有不同客人要幫忙, 也非常熱心, 沒有怠慢, 十分讚

• 多位店員雖然有點忙
  • 但見有不同客人要幫忙
  • 也非常熱心
  • 沒有怠慢
  • 十分讚
2023-01-19 64 瀏覽
東京チカラめし係日本燒牛丼元祖 主打平價牛丼飯 不過係香港都係第一次食 係餐廳入面食飯 真係有種去左日本🇯🇵既感覺🤭 裝修氣氛都好似 環境好舒適☺️鹽燒牛肉丼配唐揚炸雞2件($58)/燒牛肉丼配餃子3件($58)牛肉份量都幾足 片片都大大片 鹽燒牛肉相對清淡 燒牛肉就重口味啲 有濃郁醬油味 另外加配溫泉♨️蛋($15) 玉子撈飯 即刻upgrade 左🫶🏻🫶🏻炸雞就大大件 餃子餡就唔太多 皮亦厚身左些少 不過勝在大件夾抵食😆😆估唔到過左江價錢都好親民👍🏻另外我地叫左份燒豚肉($45)豚肉係淡醬油味 味道唔錯 不過豚肉比起牛肉肉質比較實正 個人都係鍾意牛肉多啲

好耐冇返鄉下🇯🇵 但係又想食牛肉丼飯… 朋友搵左呢間 係日本燒牛肉丼飯元袓 開到黎香港呀‼️ 唔使搭飛機都食到日本嘅味道。餐廳裝修保留左好傳統嘅日本風格,入到去真係好似去到日本嘅店舖咁樣🤭 好有親切感。🤔又想食牛肉,又想食豚肉 落單嘅時候糾結咗…2秒!結果全部叫晒🤣 餐廳係QR code形式落單,我要左一個燒牛肉丼配餃子🥟(3件) 並盛 $58 + 溫泉玉子🥚 $15 👉🏻 並盛分量女仔食好足夠,+$10 可要大。牛肉份量好多,醬汁甜甜地 加埋溫泉玉子 話咁快就食晒成碗飯👍🏻👍🏻追加燒豚肉 $45 👉🏻 份量都好多,豚肉厚厚一片 配埋煮到入晒味嘅洋蔥🧅 好正😋泡菜 $12 👉🏻 太多肉都想食啲菜😂 泡菜撈飯定係就咁食都好好食👍🏻今時今日喺香港呢個價錢食到咁正宗嘅日本丼飯,店舖座位闊落 無加一 簡簡單單食個飯真係唔錯嘅選擇。

2023-01-18
2023-01-15 47 瀏覽
以前去日本趕行程都會快食日本餐,今次終於可以喺香港慢慢享受日式丼!CP值超高嘅日式丼,以QR code 落單~枱上仲有多款醬汁可以自行添加~🍖燒牛肉丼(配餃子3件) $58牛肉好香噴噴,牛味豐富入口有嚼勁,配上牛汁撈飯好惹味😍 飯喺日本珍珠米粒粒分明好有咬口!🥟餃子煎得香香,外皮煙韌餡料夠入味3小件配搭剛剛好🍳溫泉玉子 $15 加埋落啲飯度撈混一齊食好香口🤩🍗唐揚炸雞3件 $18送上枱時香噴噴,3件大大件嘅炸雞!外皮炸粉唔會太厚,入口嫩滑啖啖肉

枱上仲有多款醬汁可以自行添加~

🍖燒牛肉丼(配餃子3件) $58

🥟餃子煎得香香,外皮煙韌餡料夠入味3小件配搭剛剛好

🍳溫泉玉子 $15
加埋落啲飯度撈混一齊食好香口🤩

🍗唐揚炸雞3件 $18
2023-01-14 41 瀏覽
📌東京チカラめし以招牌嘅日式燒牛肉丼打響名堂,其實餐廳嘅豚肉丼都好正想豐富啲可以追加配菜、炸雞、餃子等🥟價錢經濟實惠,性價比高餐廳嘅裝修充分還原日本風味✨見到枱面嘅醬料架、膠水壺,都有種身處日本嘅錯覺✴️鹽燒豚肉丼配餃子 $58薄切嘅豚肉帶點鹽味鹹香加上少少黑椒碎,簡單但係好味豚肉嘅少少肥膏,食落軟嫩有油香唔好睇少飯上面嘅大蔥,同飯一齊食真係好正,當初愛上食豚肉丼就係因為佢🤣另外追加溫泉蛋同味噌湯,感覺更完滿✴️餃子日式餃子都唔錯🥟一份3隻剛好一人獨享外層煎得微脆唔油膩,內裡肉汁滿滿,趁熱食超滋味
📌東京チカラめし

以招牌嘅日式燒牛肉丼打響名堂,其實餐廳嘅豚肉丼都好正

想豐富啲可以追加配菜、炸雞、餃子等🥟
價錢經濟實惠,性價比高

✴️鹽燒豚肉丼配餃子 $58
薄切嘅豚肉帶點鹽味鹹香加上少少黑椒碎,簡單但係好味

豚肉嘅少少肥膏,食落軟嫩有油香

另外追加溫泉蛋同味噌湯,感覺更完滿

✴️餃子
日式餃子都唔錯🥟一份3隻剛好一人獨享
外層煎得微脆唔油膩,內裡肉汁滿滿,趁熱食超滋味
之前都嚟過呢間日本過江龍燒牛丼元祖😎除左出名丼飯 仲有好多平靚正嘅選擇🤑例如鐵板定食🍱咖喱餃子🥟炸雞🍗上菜速度亦都好快 啱晒打工仔🙌🏻.📌鐵板野菜燒豚肉定食 $70定食嘅醬汁甜甜地 撈埋豚肉椰菜好夾 有令人想不停食嘅感覺🫶🏻豚肉煎得幾香又入味 肥瘦相間❣️不過肉嘅份量就唔太多🥺入面比較多椰菜同洋蔥絲🥬🧅可能因為醬汁唔太多 所以菜唔係幾索汁 食到蔬菜嘅清甜味 椰菜仲好爽脆😚不過鐵板上到枱唔算好熱 有少少失望🙍🏻‍♀️白飯用左日本米 食落好綿好香🍚定食仲配左沙律同味噌湯🥗沙律係好清甜新鮮嘅椰菜絲同粟米🌽而味噌湯味道正常 入面有海帶同油揚🍲 .📌旨辛豚燒肉定食 $78同上面差唔多 都係配左沙律同埋味噌湯 不過就多左隻溫泉蛋同泡菜🥚呢款嘅醬汁似韓式辣椒醬+豆瓣醬醬汁 帶微辣🌶隻温泉蛋令豚肉嘅味度昇華左🥳雖然蛋味唔出 但豚肉撈埋左蛋 變得更香更滑🤤.📌燒豚肉(追加) $45燒豚肉同定食嘅肉質同味道都有啲唔同🤫味道似住家炒嘅豚肉片 冇加啲特別醬汁調味 感覺只係爆香洋蔥再加豉油去炒🧅碟肉上到黎已經有少少凍😪

📌鐵板野菜燒豚肉定食 $70

📌燒豚肉(追加) $45
定食-沙律
定食-味噌湯
2023-01-08 105 瀏覽
日本過江龍燒牛肉丼初初開店嘅時候好似話好多人架好彩我個日平日去等咗一陣就有位啦😊呢到丼飯款式都幾多有少少花多眼亂 🙈鐵板燒野菜燒牛肉定食 📍$70牛肉質素都ok, 而且同野菜份量都算幾多,用黎送飯好岩👍🏻 跟餐仲有沙律同湯,平時食唔夠菜一定要揀呢個呀 咖哩飯配燒牛肉📍$65當然係用咗日本甜咖喱,容易入口,啱哂啲唔食得辣嘅朋友,牛肉即叫即煮,仲有好多牛肉汁,飯就用咗珍珠米,好香口唐揚炸雞 📍$18唐揚炸雞的炸得香脆可口,出脆內嫩,咬開咗仲有肉汁渗出來,很不錯的!餃子 $18配菜我地揀咗餃子3件,餡料都幾多,但最特別要提提佢個酸酸地又好開胃嘅自家製醋,搞到我點咗好多 😂
日本過江龍燒牛肉丼

餃子 $18
咖哩飯配燒牛肉
唐揚炸雞
2023-01-06 84 瀏覽
牛肉丼飯係一樣我間唔中就會想食嘅嘢😄今晚經開旺角就嚟咗呢間日本過江龍專門店,叫左個熱辣辣既鐵板餐~👅旨辛牛燒肉定食鐵板嚟到香噴噴😎跟餐有沙律同麵豉湯牛肉肥瘦均勻,搭配爽口嘅椰菜同我額外加配嘅泡菜,更加惹味,愈食愈開胃😂天氣涼涼地食住呢個又熱又辣又香既野食,視覺嗅覺味覺都係一種享受😆呢度除咗牛肉飯之外,都有豚肉同咖喱等等,好多選擇😯絕對係高質既平民日本料理🙌🏻#旺角美食 #牛肉飯推介 #日式牛肉飯 #日式丼飯 #鐵板燒牛肉 #日式咖喱飯
牛肉丼飯係一樣我間唔中就會想食嘅嘢😄

👅旨辛牛燒肉定食
旨辛牛燒肉定食加泡菜

鐵板嚟到香噴噴😎
跟餐有沙律同麵豉湯

呢度除咗牛肉飯之外,都有豚肉同咖喱等等,好多選擇😯
絕對係高質既平民日本料理🙌🏻

旨辛牛燒肉定食
2023-01-06
10 分鐘 (堂食)
  • 旨辛牛燒肉定食
2023-01-05 41 瀏覽
恨左好耐既日本燒牛丼今日終於食到喇🤩之前岩岩黎到香港要大排長龍先可以食到,今日襯住長假期完左既第一個工作天,一放工就即刻去朝聖,希望唔太多人排隊入座啦!我放工坐東鐵旺角東落,沿火車橋行過去大約五至10分鐘,舖頭就係麥花臣球場斜對面,地點十分方便。去到嗰陣未有太多人,一入去就即刻有位坐,有Bar 枱同卡位揀今次我坐卡位,座位好舒適寬躺,仲有貼士教埋我點樣食牛丼先最滋味今次我叫咗一個溫泉玉子牛丼一個壽喜燒同埋兩支茶牛丼同溫泉玉子係分開上既,牛丼有店員送上嚟嗰陣香噴噴好吸引,加咗溫泉蛋喺上面之後撈埋牛肉汁啲飯吸收晒牛肉汁同埋溫泉蛋嘅精華,食落鮮甜美味。冬天就最啱打邊爐啦,咁啱又見到有牛肉壽喜燒加烏冬,凍凍地就梗係要食埋啦🥰 除咗有壽喜燒汁同牛肉之外仲有芋絲大蔥菜豆腐冬菇,個鍋真係好大份,可以兩個人share 食
恨左好耐既日本燒牛丼今日終於食到喇🤩

今次我叫咗一個溫泉玉子牛丼一個壽喜燒同埋兩支茶

燒牛肉丼(配溫泉蛋)

壽喜燒

2023-01-03
燒牛肉丼(配溫泉蛋)
壽喜燒
2023-01-05 107 瀏覽
之前經過見到大排長龍,已經心動想去試,所以今日收工就一早飛奔過去,我建議大家可以喺旺角東站落車比較近。由於我哋比較早到,所以唔使點樣排隊就可以入到去食。一入到去我哋就即刻揀咗牛肉壽喜燒配烏冬 $98燒牛肉丼配溫泉蛋 $58快樂嘅肥仔水(可樂)$12大紅袍烏龍茶 $16壽喜燒有滿滿嘅牛肉,咁嘅價錢有咁多牛肉性價比真係高燒過嘅牛肉就比較香口,配埋滑捋捋嘅溫泉蛋,味道一流加埋嘢飲都唔使$200就落到樓,價錢都唔錯我哋食完之後已經出邊有人排緊隊,唔想等太耐嘅話話真係要早少少嚟到
一入到去我哋就即刻揀咗

牛肉壽喜燒配烏冬 $98

燒牛肉丼配溫泉蛋 $58

快樂嘅肥仔水(可樂)$12

大紅袍烏龍茶 $16

壽喜燒有滿滿嘅牛肉,咁嘅價錢有咁多牛肉性價比真係高

燒過嘅牛肉就比較香口,配埋滑捋捋嘅溫泉蛋,味道一流

加埋嘢飲都唔使$200就落到樓,價錢都唔錯

溫泉蛋
燒牛肉丼
牛肉壽喜燒配烏冬
每次行過這餐廳門口總見到有人排隊,只差人龍是長是短 今日見到只有兩三個人在排隊 正好lunch肚子在響 跟在隊尾排隊試試看。•一入到餐廳就聽到店員用日文熱情的打招呼 雖然是快餐店,頗有氣氛的🤣 今年的冬天冷飈飈的,看到餐牌有期間限定的壽喜燒不用想,就點這款!•牛肉壽喜燒$98 加烏冬 $10 不用多等,店員一下子把牛肉鍋送上枱 壽喜燒不能不配烏冬吧自己一鍋烚下烚下 也是一種小確幸 對著火鍋暖恰恰的,冷冰冰的手指終於有正常體溫一片片的牛肉片疊得小山般高 豪不吝嗇的份量 一片片夾起 滾熟 放入口 幸福的味道 ❤️原本想加菜 好在沒有 鍋中已有足夠的娃娃菜 🥬🥦又香又甜,還有金針菇,冬菇,再配上烏冬 又飽肚又好食好滿足 👍🏻暖洋洋走出餐廳,滿足!•餐廳算乾淨企理 店員忙得來但態度熱情有善上枱速度好快好食又抵食 難怪這麼多人排隊 下次會再encore~ •As usual, menu for ref
每次行過這餐廳門口總見到有人排隊,
只差人龍是長是短
今日見到只有兩三個人在排隊
正好lunch肚子在響
跟在隊尾排隊試試看。

一入到餐廳就聽到店員用日文熱情的打招呼
雖然是快餐店,頗有氣氛的🤣
今年的冬天冷飈飈的,
看到餐牌有期間限定的壽喜燒
不用想,就點這款!

牛肉壽喜燒$98 加烏冬 $10
不用多等,店員一下子把牛肉鍋送上枱
壽喜燒不能不配烏冬吧

豪不吝嗇的份量
一片片夾起 滾熟 放入口 幸福的味道 ❤️
原本想加菜 好在沒有
鍋中已有足夠的娃娃菜 🥬🥦
又香又甜,還有金針菇,冬菇,
再配上烏冬 又飽肚又好食

好滿足 👍🏻
暖洋洋走出餐廳,滿足!

餐廳算乾淨企理

店員忙得來但態度熱情有善
上枱速度好快
好食又抵食 難怪這麼多人排隊
下次會再encore~

As usual, menu for ref

牛肉壽喜燒$98 加烏冬 $10
去旺角食買野 一個人搵野食最簡單就係快靚正既快餐 行過見到呢間日本過來的 就不妨一試 😆Menu 提供的比一般的速食快餐都多,有齊牛豬不同的的選擇,燒的/芝士味的/curry的 任你選擇有個鐵板上好吸引,但因為是辛辣的所以沒有試.. 最後選了吉列豬扒定食,餃子,南蠻炸雞,order後才發覺沒有order 出名的牛丼豚當😅,下次要再試下。😎✨餃子x3 $18小食上菜速度好快,轉眼已經在你的枱上,溫度都是可以斷接受的,餃子味道可以,都有小量肉汁和煎得剛好,呢個價錢值得一試。✨南蠻炸雞 x3 $18 南蠻炸雞3件$18 真係好抵,仲要炸得唔油,雞件都係滑的,滿有驚喜! 如果可以再新鮮炸更熱辣辣上枱的話,就更出色。✨吉列豬扒定食 $65這個比小食需要多一點時間,應該是新鮮炸吧。有湯有大量椰菜,豬扒既份量係勁多,一個男仔都未必可以食得晒😂,汁有正常的吉列汁和沙律醬,豬扒亦炸得唔錯,不油不膩,而且炸粉都薄。猜佢出名的牛/豚丼更值得一試,下次再來食~ 可以一個人再試的餐廳 而且位置方便 地鐵出口一個字內會行到的。

Menu 提供的比一般的速食快餐都多,
有齊牛豬不同的的選擇,
燒的/芝士味的/curry的 任你選擇
有個鐵板上好吸引,
但因為是辛辣的所以沒有試..

✨餃子x3 $18

✨南蠻炸雞 x3 $18

✨吉列豬扒定食 $65
猜佢出名的牛/豚丼更值得一試,下次再來食~

可以一個人再試的餐廳
而且位置方便 地鐵出口一個字內會行到的。
日本人氣元祖牛肉飯連鎖店開到黎香港喇~還記得新開店時大排長龍o̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ 終於都吃到了主打多款cp值牛肉/豚肉丼飯 以鐵板燒即叫即烤 食左牛肉丼飯果然入味非常 而且定價合理還有冬天必試的暖笠笠鐵板/壽喜燒定食喔(*ˊ˘ˋ*)下次想試香港限定的邪惡芝士燒牛丼.ᐟ‪‪.ᐟ環境都幾寬敞舒適 分別有吧枱/雅座位置 莫明有置身日本的錯覺 是我太想念嗎( •᷄ὤ•᷅).▫鹽燒牛肉丼配温泉蛋 L $68有兩個size可以揀 先撈勻牛肉汁再吃用上牛腹脅肉即叫即整 滿滿薄片牛肉質地軟嫩配搭葱花&鹽燒醬汁香濃惹味(ᯅ̈ )撈勻流心溫泉蛋口感更滑嫩濃厚.ᐟ‪‪.ᐟ.▫牛肉壽喜燒 $88 轉烏冬 + $10超喜歡吃鍋物的我 果斷選擇壽喜燒( ¨̮ )湯底調味剛好不會太甜 味道濃甜比起燒牛肉更有肉感 牛味都更香~配料有金菇.豆腐.芋絲.娃娃菜等唔配飯都可以轉配烏冬 飽肚好吃!.▫餃子 $18內餡是椰菜豬肉餃 有醋汁可以點 如果可以再脆身啲就更香口𖦹‎.𖦹‎⸝⸝⸝.▫雲抹日式綠茶 $16
日本人氣元祖牛肉飯連鎖店開到黎香港喇~

主打多款cp值牛肉/豚肉丼飯 以鐵板燒即叫即烤
食左牛肉丼飯果然入味非常 而且定價合理
還有冬天必試的暖笠笠鐵板/壽喜燒定食喔(*ˊ˘ˋ*)
下次想試香港限定的邪惡芝士燒牛丼.ᐟ‪‪.ᐟ
環境都幾寬敞舒適 分別有吧枱/雅座位置
莫明有置身日本的錯覺 是我太想念嗎( •᷄ὤ•᷅)
▫鹽燒牛肉丼配温泉蛋 L $68

有兩個size可以揀 先撈勻牛肉汁再吃
用上牛腹脅肉即叫即整
滿滿薄片牛肉質地軟嫩
鹽燒牛肉丼配温泉蛋

配搭葱花&鹽燒醬汁香濃惹味(ᯅ̈ )
撈勻流心溫泉蛋口感更滑嫩濃厚.ᐟ‪‪.ᐟ

▫牛肉壽喜燒 $88 轉烏冬 + $10
牛肉壽喜燒

超喜歡吃鍋物的我 果斷選擇壽喜燒( ¨̮ )
湯底調味剛好不會太甜 味道濃甜
比起燒牛肉更有肉感 牛味都更香~

配料有金菇.豆腐.芋絲.娃娃菜等
唔配飯都可以轉配烏冬 飽肚好吃!
▫餃子 $18

內餡是椰菜豬肉餃 有醋汁可以點