小朋友放完暑假,開始上學了 媽媽們多返少少自由時間 ~~ 儍媽就約了靚媽出來飲茶傾下偈 ... 沙律蟹柳春卷 炸得香脆又不油膩的蟹柳春卷不只啱愛吃香口食物的儍媽 也啱哂愛食蟹柳的靚媽朋友 原隻鮑魚雞粒酥一客有 3 隻,鮑魚好大隻,賣相精緻又吸睛鬆化的千層酥中間夾著蠔皇雞粒,再配上Q彈的鮑魚一起食,真是好滿足 ~~ 黑松露海鮮餃 黑松露好香,外皮薄而軟糯,裡面包著滿滿彈牙的鮮蝦和鮮甜的帶子,好吃 ~~ 濃湯節瓜浸魚肚魚肚含豐富的膠蛋白,多吃對皮膚好好的這客濃湯節瓜浸魚肚份量不少,裡面有很多魚肚 吸滿湯汁的魚肚滑爽稠黏,節瓜也煮得夠入味最後,當然要食埋甜品至滿足 ... 西米蓮茸焗布甸其實儍媽不太鍾意食焗布甸,但是一上枱就被撲鼻的香味吸引 ... 食了一口點知就出事 ... 比我追住食 ... 食了半客 ...因為裡面加入了少少好香的芋茸而我至怕的蓮茸份量不太多,所以不太甜如果換番點細粒少少的西米仲好食這兒的午市孖寶都幾抵食可惜,兩個口食不到太多 ...下次要搵多幾個靚媽嚟開餐先 ~~** 以上分享是我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
小朋友放完暑假,開始上學了
媽媽們多返少少自由時間 ~~

儍媽就約了靚媽出來飲茶傾下偈 ...

沙律蟹柳春卷
炸得香脆又不油膩的蟹柳春卷不只啱愛吃香口食物的儍媽
也啱哂愛食蟹柳的靚媽朋友

原隻鮑魚雞粒酥
一客有 3 隻,鮑魚好大隻,賣相精緻又吸睛

黑松露海鮮餃

濃湯節瓜浸魚肚
魚肚含豐富的膠蛋白,多吃對皮膚好好的
這客濃湯節瓜浸魚肚份量不少,裡面有很多魚肚

吸滿湯汁的魚肚滑爽稠黏,節瓜也煮得夠入味

最後,當然要食埋甜品至滿足 ... 西米蓮茸焗布甸
點知就出事 ... 比我追住食 ... 食了半客 ...

因為裡面加入了少少好香的芋茸
而我至怕的蓮茸份量不太多,所以不太甜
如果換番點細粒少少的西米仲好食

這兒的午市孖寶都幾抵食
可惜,兩個口食不到太多 ...
下次要搵多幾個靚媽嚟開餐先 ~~

2017-09-07
午餐
  • 原隻鮑魚雞粒酥
  • 濃湯節瓜浸魚肚
2017-09-25 124 瀏覽
呢間茶樓最出名除左茗茶之外就係食海鮮呢度既海鮮我諗係數一數二既新鮮 今次食左覺得要推介比大家既就係龍躉斑兩味價錢唔算太貴, 但勝在性價比高好味又抵食 翡翠淮山炒龍躉球呢個做法既能保持到龍躉球既鮮味, 龍躉球肉質鮮嫩加上新鮮既關係, 唔洗搞太多花神就已經好好味加上有淮山, 健康得黎, 當佢吸收左龍躉球既味道,更加可口!! 爽脆既口感加上龍躉球既鮮味!! 正 云耳金瓜蒸頭腩第二味就係蒸頭腩, 我覺得最巧廚師既就係時間既控制, 蒸太耐既話會好UN但係呢味係蒸得岩岩好, 頭腩既味道完全唔腥, 而且冇骨, 岩哂我地呢D懶人食另外云耳吸收到蒸完頭腩既精華勁鮮味!! 最後連配菜都食哂就知有幾野味!!
呢間茶樓最出名除左茗茶之外
就係食海鮮
呢度既海鮮我諗係數一數二既新鮮

今次食左覺得要推介比大家既就係龍躉斑兩味
價錢唔算太貴, 但勝在性價比高
好味又抵食

翡翠淮山炒龍躉球
呢個做法既能保持到龍躉球既鮮味, 龍躉球肉質鮮嫩
加上新鮮既關係, 唔洗搞太多花神就已經好好味
加上有淮山, 健康得黎, 當佢吸收左龍躉球既味道,
更加可口!! 爽脆既口感加上龍躉球既鮮味!! 正

云耳金瓜蒸頭腩
另外云耳吸收到蒸完頭腩既精華
勁鮮味!! 最後連配菜都食哂就知有幾野味!!
2017-09-01
  • 龍躉斑兩味
2017-09-25 127 瀏覽
今天陪屋企既長者黎到呢家幫襯左多年既酒家WAITER熱悄既招呼係呢度既特色今日叫左既有 栗子南瓜芋頭煲成個煲勁健康, 又栗子又南瓜又芋頭, 估唔到原來味道都幾夾下最勁既地方係廚房既處理令到南瓜同芋頭都冇煮到溶哂咁我原本係唔太喜歡吃南瓜但呢個煲既南瓜又甜又香口, 幾岩我口味食落口感一流!!! 上湯蒜子浸莧菜我習慣左出街食飯一定要點菜食今次揀左呢個係叫上湯蒜子浸莧菜莧菜份量都幾多下, 少有餐廳菜係咁多莧菜好青甜, 成個菜色味道一流!!!
今天陪屋企既長者黎到呢家幫襯左多年既酒家
WAITER熱悄既招呼係呢度既特色

今日叫左既有

栗子南瓜芋頭煲
最勁既地方係廚房既處理令到南瓜同芋頭都冇煮到溶哂咁
我原本係唔太喜歡吃南瓜
但呢個煲既南瓜又甜又香口, 幾岩我口味
食落口感一流!!!

上湯蒜子浸莧菜
我習慣左出街食飯一定要點菜食
今次揀左呢個係叫上湯蒜子浸莧菜
莧菜份量都幾多下, 少有餐廳菜係咁多
莧菜好青甜, 成個菜色味道一流!!!
2017-09-11
  • 栗子南瓜芋頭煲
2017-09-25 122 瀏覽
而家多左好多新式點心店但我都係鐘意去酒樓食多D一黎食既係氣氛二黎食既係人情味 呢間係少有保留住舊式飲茶感覺既酒家入面都幾光新,一黎到侍應就好熱情咁問我地想飲咩茶我地叫左個龍井茶 等左5分鐘都冇, 新沖好既茶就已經送到 我地今次係叫小菜食飯成程我最深印象就係呢一道菜式令我一直不能忘記 杏汁花膠豬肺湯本身都唔係太喜歡食杏製品但估唔到呢個湯會令我對佢有完全不同既感覺廚師放了極多既材料在入面有瘦肉, 花膠, 豬肺, 雞腳等等全部都係勁滋潤既材理最後仲整多個紅豆沙勁養生!! 煲到入哂味吃紅豆沙糖水真是一在樂事
而家多左好多新式點心店

令我一直不能忘記

本身都唔係太喜歡食杏製品
但估唔到呢個湯會令我對佢有完全不同既感覺
廚師放了極多既材料在入面
有瘦肉, 花膠, 豬肺, 雞腳等等
全部都係勁滋潤既材理

最後仲整多個紅豆沙
勁養生!! 煲到入哂味
吃紅豆沙糖水真是一在樂事
2017-09-15
  • 杏汁花膠豬肺湯
2017-09-24 181 瀏覽
今日又出街食飯啦,同爸媽食都係食中菜穩陣啲我地三個人七點半到黎到,場內都幾多人。我估因為東園會做婚宴擺酒,所以門面都幾有擺酒場地feel。上茶後就上埋小食,又幾好食wo,有豆角、鴨胸同菜蒲等,酸酸地,幾開胃!去酒樓食飯,一定要睇下有咩特價先最抵莫過於呢個冬瓜盅!好大個,材料好豐富!有花膠、螺頭、草菇、蝦球同鴨粒等。食到最後都仲有好多料冬瓜燉得好淋,冬瓜肉一筆就開,好好肉!個湯好清甜,唔多油,勁多螺肉。我地每人飲左成三四碗,好滿足!$58超抵!脆米吊燒雞第一次食用脆米去整燒雞,又幾脆wo,比就甘燒脆好多!雞肉好嫩滑,幾肥美,雞皮好香口,跟沙薑醬,唔夠既可以點唔錯!士多啤梨骨食得多生炒骨,食下士多啤梨骨又幾合胃口!酸酸甜甜甘,幾開胃。肉嫩,唔鞋,肥肉較少,多為瘦肉。幾中意呢味!食完飯有紅豆沙或綠豆沙送!好棉,唔會太甜!紅豆大粒,好沙,唔會剩係得水,好香果皮味。職員好好禮貌,不時為我地換碟。當我地筆冬瓜盅時,都會主動幫手,讚!
今日又出街食飯啦,同爸媽食都係食中菜穩陣啲

前菜

酒樓食飯,一定要睇下有咩特價先

最抵莫過於呢個冬瓜盅!
好大個,材料好豐富!有花膠、螺頭、草菇、蝦球同鴨粒等。
原個螺豆花膠燉冬瓜盅

食到最後都仲有好多料

唔錯!

士多啤梨骨

食完飯有紅豆沙或綠豆沙送!
好棉,唔會太甜!

紅豆大粒,好沙,唔會剩係得水,好香果皮味。

前菜
原個螺豆花膠燉冬瓜盅
2017-09-21 202 瀏覽
在灣仔上班已兩年多了,想吃的餐廳大多也吃過了,就是沒吃過鄰近的東園,所以今天決定和同事試試。午市時段人山人海,幸好我們 12點半就到了。滬江小籠包 ($27) 比平時的小籠包大,裡面滿載著湯汁。我用筷子吉破,然後先把燙口的湯汁啜光,再把小籠包放在口裡。做到皮薄餡靚又多汁確實不簡單,這個是必吃之選喔!黑松露海鮮餃 ($33) 其實和蝦餃很相似,但這個的皮較厚,而黑松露味道也不算太特岀。勝在蝦肉大粒入味,而且還爽口彈牙。吃厭蝦餃的可試試。客家鹹茶粿 ($27) 比較小機會吃,當然要吃吧。煙韌又腍的外皮包著很多花生在內,味道鹹鹹甜甜很有趣。剁椒蒸大魚頭 ($52) 真的超正。魚肉新鮮鮮嫩,而魚暈蒸得又入味滑溜,配上辣椒汁,味道十分惹味。但因含有大量辣椒,所以不吃辣的就建議不要試了。最後點了什菌淮山浸菜苗 ($68) 清清腸胃,味道清淡,還有很多淮山和香菇,確實足料。

2017-09-20
2017-09-16 121 瀏覽
是夜和家母外出用膳灣仔東園是今晚的選擇先來一壺是日足料靚湯酒樓以瓦煲奉上例湯據說用缸瓦煲煲出來的湯品特別美味是因為瓦煲受熱均勻散熱慢使湯料更出味此花生雞腳湯湯渣極多味道鮮甜濃郁媽媽說肯定沒有下味精另點了鳳梨咕嚕蝦球甜酸汁有點過甜但蝦肉大隻皮脆肉爽口配對是下飯之選黑松露畔塘炒龍躉球鮮香有荷蘭豆和蓮藕作配菜龍躉肉嫩也炒得非常香口西米蓮蓉焗布甸絕對是懷舊之舊尤記得小時候常嚷著要吃現在只剩下舊式酒樓有售賣最後酒樓也敬送馬蹄露和紅豆沙作甜點懷舊與創新今夜都已經盡情地細味
是夜和家母外出用膳
花生雞腳湯
鳳梨咕嚕蝦球
西米蓮蓉焗布甸
2017-09-16 79 瀏覽
屋企人聚餐最岩就係食中菜,一壺茶不停加水,慢慢食慢慢傾今晚就家庭一員,喺灣仔揀左間裝修都幾靚既酒樓食飯喺灣仔地鐵一出行兩步已見大大個招牌,好易搵裝修靚,座位好闊落片皮鴨,例牌$108,大大碟,新鮮熱辣片出黎,夾埋個幾特別既薄餅皮食,出色杏汁花膠豬肺湯$198好香杏汁味又好足料既湯,絕對唔係普通例湯水,好回味五果炒素雞$78, 呢個餸清清地,青瓜、栗子、素雞、腰果加白果,好味又健康欖梅砵仔骨$88食肉獸濃味之選家常便飯,味道好,抵食又要坐得舒服唔限時間,加分
屋企人聚餐最岩就係食中菜,一壺茶不停加水,慢慢食慢慢傾

今晚就家庭一員,喺灣仔揀左間裝修都幾靚既酒樓食飯

喺灣仔地鐵一出行兩步已見大大個招牌,好易搵

裝修靚,座位好闊落

杏汁花膠豬肺湯$198
好香杏汁味又好足料既湯,絕對唔係普通例湯水,好回味

欖梅砵仔骨$88
食肉獸濃味之選

家常便飯,味道好,抵食又要坐得舒服唔限時間,加分
2017-09-14 104 瀏覽
朋友仔聚會,想食片皮鴨,她揀左東園酒家宴會廳,餐廳位於灣仔,好近地鐡站,十分方便杏汁花膠豬肺湯,絕對喺我杯茶😜湯呈現奶白色,唔喺好杰,杏仁味道濃,鮮甜美味加埋花膠,十分滋潤片皮鴨做緊特價,抵食片皮鴨皮燒得好香,鴨肉又唔駭,加埋青瓜及香蔥,更加惹味叫番個清凊地素菜,五果炒素雞,黃黃綠綠瓜菜,又有多款果仁,賣相唔錯青瓜,黃椒清新爽脆,估唔到素雞味道好有雞味,一尐都唔似素粟子腍甜,呢個菜既健康又好味免費糖水有3 款,馬蹄露,紅荳及綠荳糖水㨂左馬蹄露,馬蹄露好滑,又唔甜
杏汁花膠豬肺湯
杏汁花膠豬肺湯,絕對喺我杯茶😜
湯呈現奶白色,唔喺好杰,杏仁味道濃,鮮甜美味
加埋花膠,十分滋潤
片皮鴨
片皮鴨做緊特價,抵食

片皮鴨皮燒得好香,鴨肉又唔駭,加埋青瓜及香蔥,更加惹味
五果炒素雞

青瓜,黃椒清新爽脆,估唔到素雞味道好有雞味,一尐都唔似素
粟子腍甜,呢個菜既健康又好味
馬碲露
免費糖水有3 款,馬蹄露,紅荳及綠荳糖水
㨂左馬蹄露,馬蹄露好滑,又唔甜

片皮鴨
五果炒素雞
馬碲露
2017-09-13 208 瀏覽
話說今日同媽媽出去食飯,所以就揀左間中餐。一入去都幾靚。左邊有樓梯右邊有𨋢<每日足料靚湯——眉頭花生雞腳湯>我地叫左個每日足料靚湯,今日係眉頭花生雞腳湯。<每日足料靚湯——眉頭花生雞腳湯>淨係睇啲湯渣都知道真係好足料。呢個湯份量超多,差唔多有成6-7碗。除左份量多之餘,可能因為材料足既關係,個湯好濃,但又唔係味精既濃味,好似自己係屋企煲嗰啲咁。另外,店內既待應勁好,係會幫埋你潷湯,係自動自覺嗰種,服務態度100分!<豉油雞(半隻)>呢個豉油雞一放底已經聞到好香既雞味,超級期待。<豉油雞(半隻)>一食,啲雞完全無雪味,只有好香既豉油味同雞味,相比其他酒樓好味好多!<士多啤梨骨>士多啤梨骨我都係第一次見,食落唔係好重士多啤梨味。雖然個骨係炸既,但係食落都唔覺得膩,同埋都唔算韌。<鮮百合咕嚕素肉>真係有鮮百合,媽媽好喜歡!個人唔食素肉我就唔鐘意,不過個咕嚕汁都整得幾好,唔會太稀又唔會太滐,酸度都岩岩好!整體而言,我好推介呢間酒樓!食物質素好,店員服務態度都好好(而家好少搵到服務態度咁好既食肆),價
話說今日同媽媽出去食飯,所以就揀左間中餐。
一入去都幾靚。
左邊有樓梯
右邊有𨋢

<每日足料靚湯——眉頭花生雞腳湯>
我地叫左個每日足料靚湯,今日係眉頭花生雞腳湯。
<每日足料靚湯——眉頭花生雞腳湯>
淨係睇啲湯渣都知道真係好足料。

<豉油雞(半隻)>
呢個豉油雞一放底已經聞到好香既雞味,超級期待。

<豉油雞(半隻)>

<士多啤梨骨>

鮮百合咕嚕素肉
<鮮百合咕嚕素肉>

整體而言,我好推介呢間酒樓
食物質素好,店員服務態度都好好(而家好少搵到服務態度咁好既食肆),價錢又合理。
2017-09-04
2017-09-12 76 瀏覽
呢度可以話我地成班同事的飯堂,lunch呢度飲茶,OT呢度dinner食完坐巴士回家,極之方便。為左呢個飯堂寫一篇食評算唔話得啦掛,哈哈,唔好以為平日灣仔區的酒家會無乜人,呢晚係星期三晚全場爆滿呢。當呢度飯堂除左方便仲有價錢合理啦!小菜幾十蚊,都係貴茶餐廳少少。今晚除左叫小菜,店長強烈推薦呢個黑松露燕窩,一上枱已經聞到好香松露味,食落口直頭每啖都咬到燕窩碎,香濃得黎唔太溜,好味!OT完係要對自己好d。叫左幾款小菜,帶子蒸豆腐,帶子爽甜,口腐香滑,清清地,唔錯。因為無特登點菜,就再來個清清的肉碎蒸茄子,配埋蝦干特別惹味,茄汁滲透曬d鼓油汁,送飯一流。講到送飯點可以無肉,點左碟士多啤梨骨,酸酸甜甜好開胃,送飯一流,太好味食完先醒起唔記得影相Hahahaa埋單仲有甜品送,紅豆沙我至愛,粒粒大紅豆,唔會太甜,每次來都叫姐姐比大碗d我唔該。正!

最近朋友轉了新工, 返灣仔, 所以很多時間可以與我吃午餐晚餐 上星期五大小姐說她不用開ot 而且又近月尾, 她出了份大糧 所以很豪氣地請我吃餐好~ 地點亦隨我選, 想起了有次公司在灣仔的東園酒家吃飯 食物質素不錯, 水準很有保證 所以就先預訂好位置 準時來到這裡飽餐一頓吧! 又時令秋天了~酒家這裡推出了多款新菜式, 我看到有大大隻的黃油蟹了!!! 雖然索價不菲, 但是看到隔離枱點了一隻, 吃得津津有味的樣子 所以就渣主意點了一隻黃油蟹二個人分着吃~ 另外還點了個花膠杏汁燉豬肺湯補補, 價位約hkd 198, 但就足四人享用, 價錢是可以接受, 所以也點了一窩分享~ 二位女生最後點了黃油蟹, 花膠杏汁燉豬肺湯,脆皮吊燒雞,波士頓龍蝦一隻(芝士焗). 看來很大胃口的樣子呢(笑) 先上的是脆皮吊燒雞, 份量十足! 一燒好就上桌了, 熱辣辣香噴噴, 令人口水直流! 雞皮是又薄又脆, 很香口很美味! 最驚喜的是它的雞肉很嫩滑亦充滿雞味! 平時這菜在酒席間都不是我杯茶, 因為大多弄得又咸雞肉又冇味, 但這裡的吊燒雞真的很有驚喜!!! 水準非常高呢~~ 好味! 接着是花

上星期五大小姐說她不用開ot
而且又近月尾, 她出了份大糧
所以很豪氣地請我吃餐好~
地點亦隨我選, 想起了有次公司在灣仔的東園酒家吃飯
食物質素不錯, 水準很有保證
所以就先預訂好位置
準時來到這裡飽餐一頓吧!

所以就渣主意點了一隻黃油蟹二個人分着吃~

看來很大胃口的樣子呢(笑)

接着是花膠杏汁燉豬肺湯 - 這份量夠3-4人喝了~
充滿濃濃的杏汁味道,非常滋潤, 喝得出是用上很多材料來敖製而成!

本身是豬肺迷, 很喜歡吃豬肺呢~~~

這裡的豬肺份量都很多, 每份大約有5-6大塊豬肺呢~

豬肺清潔功夫不錯, 咬下去完全沒有酥臭怪味, 是很清香的味道!

另外它的肉質亦很有彈性, 沾些醬油來吃, 實在有很幸福的感覺

輪到黃油蟹了~雖然是點了較平(hkd 288)的普通黃油蟹, 但已是不得了!

原隻大大隻肥0都0都的黃油蟹上桌, 飄來一肌清香的蟹膏味道過來,立即要把它分開來看看蟹膏如何!

一打開, 嘩了一聲! 蟹膏真的很多很多!! 除了鮮紅色的蟹膏外, 整隻蟹都有着泥黃色的黃油膏, 咬下去真的非常鮮甜, 整個口腔都是滿滿蟹膏的清香, 個人覺得這款蟹都已經好好吃, 下次一定要再試極品的那款, 相信一定會有更大的驚喜!

總括來說, 鮮甜芳香, 是值這個價錢!

輪到芝士焗龍蝦- 亦是水準之上, 完全不會叫你失望~ 大大隻的龍蝦又爽又彈牙! 那個鉗子的肉真很很多! 用上芝士來焗更加惹味, 底層鋪了很多伊面, 每條都吸了滿滿的芝士, 很飽肚又美味!

還有, 這裡的侍應服務員都親切有禮, 特別是經理, 為我們介紹了這許多菜, 有空的時候還會和客人談談菜式的質素, 最後還送上紅豆沙綠豆沙, 美味再加上人情味, 實在是午巿晚飯好去處~

東園酒家宴會廳
灣仔軒尼詩道71-85號熙華大廈地下及1樓
2017-08-17
1 分鐘 (堂食)
2017-09-11 2334 瀏覽
東園早於大有商場時,已經幫襯,不過自從弟弟十幾前結婚搬酒之後,已經好少來過東園,上個月路過灣仔,看到東園已經搬到上址,因此今晚專程來到,懷緬一下。經過經理介紹下,我們要了蜜汁叉燒皇($118)、蝦子柚皮伴花菇($98)、桃膠淮山雲浸勝瓜($88)、例湯-金銀菜煲唐排隔山肉($128)蜜汁叉燒皇,叉燒係半肥瘦,肉質好淋,外表燒得好正,兩邊的頭和尾,有少少燶。😋😋😋蝦子柚皮伴花菇,柚皮相當入味,花菇好厚身,如果蝦子再多一點,就會更好味。金銀菜煲唐排隔山肉,隔山肉其實係蝴蝶腩,雖然係例湯,飲得出係無味精,仲要煲咗好耐,而且好大煲,足夠我們每人三碗,因為平時好少係屋企煮飯,所以飲到足料靚湯,已經好滿足。桃膠淮山雲浸勝瓜,桃膠係近期大熱,上網搜尋知道,桃膠即是桃樹產物,是桃樹皮裂開,所流出的樹脂液作天然修復,當樹脂遇空氣凝結後,會成為硬身晶體,就成為桃膠了,經浸泡烹調後,口感似蒟蒻,卻更煙韌富彈性,由於桃膠含有非常豐富的植物性膠原蛋白,具嫩滑肌膚及增加皮膚彈性效果,兼通血脂降膽固醇,難怪廣受 歡迎。其實桃膠無乜味,反而有魚湯浸淮山、勝瓜又幾清,平時食咁多肉,清清腸胃都好。飯後經理仲送甜品-綠豆沙

、例湯-金銀菜煲唐排隔山肉($128)

蝦子柚皮伴花菇

桃膠淮山雲浸勝瓜

飯後經理仲送甜品-綠豆沙、紅豆沙、流沙包,雖然係免費,質素一些都不差,流沙包仲好熱,而且仲好流沙潻,可惜太飽,如果唔係再叫多個來吃👍👍👍
綠豆沙、紅豆沙、流沙包
流沙包
蝦子柚皮伴花菇
綠豆沙、紅豆沙、流沙包
流沙包
2017-09-11 65 瀏覽
今日約埋D朋友一齊,因朋友係灣仔返工關係,所以我哋揀咗一間係灣仔老字號嘅酒家,東園酒家。諗返起其實我細細個都經常同屋企人來呢度飲茶。雖然呢間酒家係老字號,但係佢嘅菜式係非常之新穎同埋美味。今日我哋叫咗幾樣當日餐廳推介嘅菜式,涼菜,呢個一睇好似平時我哋去食high tea 既feel, 三小碟,燒腩肉,素雞,鎮江肴肉。夠晒睇頭。燉湯,夠晒足料,大大章魚煲湯,真的有點像家的感覺。本人比較喜歡食牛柳,所以就決定叫咗中式牛柳,份量大不在講,而且仲要好好味。美味十足。

雖然呢間酒家係老字號,但係佢嘅菜式係非常之新穎同埋美味。

今日我哋叫咗幾樣當日餐廳推介嘅菜式,

燉湯,夠晒足料,大大章魚煲湯,真的有點像家的感覺。

2017-09-11 57 瀏覽
一年一度同小學朋友嘅聚會有到,我哋通常都會揀一啲比較冷門嘅嘢食,但係因為今日有個朋友係灣仔返工遲咗嘅關係,所以我哋喺灣仔覓食,但係好多餐廳都已full 了,所以我哋決定去食中菜,揀咗東園酒家。雖然聽個名好似比較舊式,但看一看餐牌,非常有特色,唔係一般嘅酒家嘅晚餐餐牌,環境都算係非常寬敞。最意外嘅係員工都非常有禮貌及細心,介紹菜式嘅時候都好有禮貌。因為有朋友喜歡吃素菜,我哋揀咗荷花鼎湖上素,呢味菜非常特色健康,爽口嘅云耳配上爽脆蓮藕,最特別嘅係餸菜下面會有香芋酥在素菜下面。😍😍😍 黑松露帶子蝦球賽螃蟹,蟹肉非常夠,拌上蛋白及帶子,最特別係平時得餐廳會用嘅蟹子而現在用黑松露取代,👍🏻😘懷舊中式牛仔骨,雖然連呢個牛仔骨係比較舊式嘅菜式,但係甜酸醬汁調味得非常好,令人回味三小碟涼菜,燒腩仔,素雞,肴肉。呢個真係夠晒特色,不過份量唔算太大,喜歡吃的一定要打孖上,先至夠滿足。生煎包,不會太油膩,熱辣辣仲會有香脆嘅皮👍🏻

三小碟涼菜,燒腩仔,素雞,肴肉。

生煎包,不會太油膩,熱辣辣仲會有香脆嘅皮👍🏻