2008-09-22
晚上我和老公及他的同事夫婦二人一同去尖東的松坂料理吃一頓放題聯誼一番。$209的放題不像自助餐般放在擺設好的食物檯前自己夾,原來是在 order 紙上剔選(見笑了,我未食過放題)。好多食物啊!數數先:三文魚刺身(我和老公的同事均摯愛三文魚,叫了兩 round 才滿足啊!)、軟殼蟹卷、北寄貝壽司、金菇牛肉卷(原來同事太太好鍾意食金菇喎)、海謄手卷、鰻魚手卷、海鮮薄餅、炒雜菜(無菜味,得個辣字,都唔知似乜)、蟹籽沙律、螺肉沙律、茄子及南瓜天婦羅、吞拿魚及赤貝刺身、鰻魚壽司、煎餃子、脆豆腐、冬菇天婦羅、雞軟骨串(唉~過了火,好乾韌)、炸蝦天婦羅(我唔食得,但見好大隻、好長、好彈性,同事的太太大讚好新鮮彈牙)、煎雞翼、燒雪魚骨、燒三文魚頭、燒春魚(點解咁細條既?)、甜蝦刺身和送的每人一隻北海道帆立貝,最後食埋香濃的紅豆雪糕,真係好飽、好飽….呀!其實仲有個牛肉火鍋架,不過最終都無送到黎,唔通隻牛在松坂飛緊過黎未到步?不過算啦,都飽喇,cancel 左佢。總括來說,刺身類好鮮好正,但熟食又鹹又過晒火,麻麻地,不過款式都真係幾多,都算 OK 既。