2020-03-30 180 瀏覽
🇭🇰松露主題晚宴🇭🇰———————————松露闊條麵($198)黎間係一間係海港城 又望到下個境價錢又算合理嘅餐廳!ArtisanTruffe 係間主打松露嘅餐廳連餐前包個牛油都係松露牛油Overall對得住個價錢geh 不過唔好有太高expectation當佢係一間普通西餐廳咁就ok😂松露係香份量慷慨而闊條麵就可以再aldente d始終都覺得個意粉同個汁唔係一體🥺所以食得唔過癮🤦🏻‍♀️如果係慶祝呢 佢地會送即影即有架環境唔錯 夠靜 同闊落👏🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀———————————松藝館尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE303號舖
🇭🇰松露主題晚宴🇭🇰
———————————
松露闊條麵($198)
黎間係一間係海港城 又望到下個境
價錢又算合理嘅餐廳!
ArtisanTruffe 係間主打松露嘅餐廳
———————————
松藝館
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE303號舖
2020-03-26 259 瀏覽
來了這裏吃午飯。Set menu 有二道菜($208)或者是三道菜($248),菜式差不多全都加了松露,CP 值很高!我們點了二道菜set ,前菜點了湯+松露,蟹肉+ 牛油果+ 松露,兩樣東西都不錯主菜點了 「大蝦意粉」 ,「西班牙iberico 豬扒」 「大蝦意粉」味道比較淡,蝦也沒有鮮味,只是一般。「西班牙豬扒」好吃Iberico 豬扒肉質紮實,味道雖然比較淡,但是跟松露配合起來就剛好;時間也煮得剛剛好,不硬,也juicy 二道菜的份量已經好多,本來想去別家吃甜品,也吃不下。

「西班牙豬扒」好吃

二道菜的份量已經好多,本來想去別家吃甜品,也吃不下。
2020-03-24 194 瀏覽
I had rather high hopes given the restaurant’s rating. The first disappointment was when we requested to switch tables because the party next to us was too loud... like way too loud. The waiter said “sorry we still have a few groups coming in” but when there are clearly many empty tables. Food was nothing extraordinary. The duck confit I had as main course was very chewy and hard to cut. Not a pleasant for sure.

Not a pleasant for sure.

2020-03-21
2020-03-24 166 瀏覽
受疫情影響,眼見得幾枱客.環境舒服.服務一流,nice .一讚.主動介紹食品.龍蝦湯,可以但唔特別.分量細沒有wow 感覺.蘑菇湯普通,湯份量極細.單點應該大一點會好啲.松露龍蝦沙律好味.食得出龍蝦新鮮貨牛油果青蘋果他他OK.,啱港人口味我見佢哋個招牌松露意粉好似好吸引,即管試一試.唔掂.招牌松露意粉好一般,啲汁好似水一般,稀,完全不掛麵.呢碟粉冇下次,唔會再叫.羊扒豬扒用料唔差。幸好服務不錯,誠意搭救。
受疫情影響,眼見得幾枱客.環境舒服.

服務一流,nice .一讚.主動介紹食品.
龍蝦湯,可以但唔特別.分量細
沒有wow 感覺.
蘑菇湯普通,湯份量極細.單點應該大一點會好啲.

松露龍蝦沙律好味.
食得出龍蝦新鮮貨
牛油果青蘋果他他OK.
,啱港人口味
呢碟粉冇下次,唔會再叫.
羊扒豬扒用料唔差。
幸好服務不錯,誠意搭救。

黑松露蟹肉青蘋果牛油果他他
蘑菇湯
黑松露蟹肉青蘋果牛油果他他
蘑菇湯
2020-03-09 198 瀏覽
上月29日係我同男朋友拍拖記念日,佢book左依間餐廳睇住海景食brunch。唔知係咪疫情關係,餐廳好似只係得一個女侍應,見佢一個人service 咁多枱客人,而且佢都好禮貌,服務唔錯。個Set入面有沙律、湯、炸魚柳、M6和牛同蛋糕,全部都會加入松露配搭,我覺得哩個價錢,食倒咁多款好食嘅嘢,CP值幾高。

2020-03-04 258 瀏覽
今晚慶祝朋友生日特登揀左專煮松露菜式既松藝館😍地點位於海港城LCX,望靚靚海景🥰Menu入面唔少得介紹各種松露既類別同產地,包括有最珍貴既白松露夜晚唔算多人,可以靜靜傾下計嘆下美食😇值得一讚侍應service好好,朋友唔小心倒瀉杯水,侍應反應好快,立即第一時間處理提供幫助👍🏻👍🏻每枱客人都會有一籃麵包(無影到),配埋松露橄欖油好好味!我未試過食哂d餐包😳第一道菜係松露生牛肉片❤️❤️❤️❤️❤️😍好好味好開胃👍🏻仲有片片黑松露😋😋湯:黑松露野菌湯❤️❤️❤️❤️主菜:松露炆羊扒❤️❤️❤️❤️羊扒味道好好,無騷味😋主菜2: 虎蝦松露意大利麵❤️❤️❤️意粉一般,反而羊扒較惹味😊希望下次再有機會黎試下其他松露菜式😛😛

夜晚唔算多人,可以靜靜傾下計嘆下美食😇

第一道菜係松露生牛肉片❤️❤️❤️❤️❤️
😍好好味好開胃👍🏻仲有片片黑松露😋😋

湯:黑松露野菌湯❤️❤️❤️❤️

主菜:松露炆羊扒❤️❤️❤️❤️
羊扒味道好好,無騷味😋

主菜2: 虎蝦松露意大利麵❤️❤️❤️
意粉一般,反而羊扒較惹味😊

希望下次再有機會黎試下其他松露菜式😛😛
2020-02-02
  • 餐包
2020-03-02 6063 瀏覽
是日又想起呢間餐廳,決定去試吓!真係特登行過去嫁,要行到LCX最篤篤!以為今時今日無咩人出街枱都唔洗訂walkin有得食,錯哂!佢話無位就無位,問佢要等幾耐,佢哋一啲都唔再乎話“唔知嫁”🤷🏻‍♀️又特登行左過去又無得食?!(係!行過一次過去,佢話過左last order喇,無得食!)我決定係佢門口等!佢見我咁堅決,最後又有位咁比左吧枱我坐。咁即係有位啦!!!其實吧枱可以丫,風景如畫,係曬左啲...本來仲滿心歡喜嘅....好啦,滿心歡喜咁睇完menu叫左餐,等食。先黎餐前麵包,熱辣辣好食呀!仲有2款牛油添,一片個塊上面有啲松露鹽。Starter我地叫左鴨肝同沙律。香煎鴨肝,煎得好食既,側邊2塊梨味道重左啲,鴨肝味道較重,然後得面頭個幾塊松露咁,你係唔會食到松露味,同松露完全無關係囉....反而呢個凱撒沙律清清地就食到面個幾塊松露味喇!松露野菌湯都飲得到松露味,湯正常,唔係特別濃野菌個隻。龍蝦湯,又係錯嘅。比較濃味同咸既龍蝦湯蓋哂啲松露味,唔知做咩🤦🏻‍♀️跟住話說我地份主菜等左好耐好耐,然後好明顯錯誤比左一齊坐吧枱隔離既情侶,比我哋遲黎好多既隔離枱,本來我都按耐住,點知再另一隔離比我哋遲好耐

好啦,滿心歡喜咁睇完menu叫左餐,等食。

Starter我地叫左鴨肝同沙律。
香煎鴨肝

反而呢個凱撒沙律清清地就食到面個幾塊松露味喇!
凱撒沙律

松露野菌湯都飲得到松露味,湯正常,唔係特別濃野菌個隻。
野菌濃湯

龍蝦濃湯

跟住話說我地份主菜等左好耐好耐,然後好明顯錯誤比左一齊坐吧枱隔離既情侶,比我哋遲黎好多既隔離枱,本來我都按耐住,點知再另一隔離比我哋遲好耐先坐低既人都有得食了,我終於忍唔住問左下,然後呀女服務員有啲串加上眼神有啲凌厲咁話“係呀,唔好意思你哋個碟錯比左隔離枱,我哋再整緊嫁喇”嗱嗱嗱,佢自己都認左比錯隔離枱!
其實我真係感受唔到佢嘅歉意.....
終於黎啦,我碟大蝦意粉同松露又係無關係啦,由頭先個濃湯就知。普通龍蝦湯意粉囉,松露片又少,加上等左咁耐無哂食慾。個2隻蝦先慘不忍睹,一食就知佢煮左好耐,啲肉硬到呢.....
烤大蝦龍蝦汁意大利麵

牛扒係正常牛扒囉,叫5成熟,熟得滯囉...
烤澳洲M6和牛西冷牛扒

甜品本來係最好食既,原來松露同朱古力係最夾既!亦係成餐最有松露味嘅一道菜!但我粒Macaron呢?!menu話有嫁喎!!!!!!!算喇,食到心灰意冷我無再追問佢,反正唔會再嚟。
朱古力蛋糕,紅莓馬卡龍
呢餐食左成千蚊,只係午餐食左成千蚊!食咗好多氣落肚,食得出佢地唔休做,食得出佢地既食物到服務都無咩誠意。主題係食松露丫嘛,但好幾款食落都同松露無關係嘅!其實我連碗湯都等左好耐唔知點解🤷🏻‍♀️唔會再黎囉,亦唔會介紹朋友黎!
2020-02-29
5 分鐘 (堂食)
凱撒沙律
野菌濃湯
2020-03-02 246 瀏覽
嬲到我第一次寫食評🙄之前黎食過幾次 因為鐘意松露覺得好好味所以再返黎 同同一層既西餐比起 哩間真係好味好多 不過唔知點解所有野都同我之前黎食既完全唔同哂 之前既服務係非常之好 仲要食物好好味 每次食完都覺得好滿足 會諗幾時又再約朋友黎食過 但經過今次之後 我諗唔會再返黎👎🏻👎🏻我估唔到哩到連咁好食既麵包都轉埋 睇到個樣都覺得唔係路 同之前食開個d差好遠 野食又等得耐 每一度菜都等勁耐先有 連我飲開個隻白酒都無貨 想搵個員工問下野都難 成間餐廳得個幾個員工走黎走去 無諗過可以同之前變化咁大 其實成間餐廳質素下降到咁誇張 我覺得可以唔需要再返黎食 因為出面仲有大把餐廳好過佢
嬲到我第一次寫食評🙄
2020-02-29 194 瀏覽
3個女人仔約飯聚🍽提早喺OpenRice訂位大家都鍾意食黑松露 黎呢間就啱晒啦訂左18:45 岩岩由黃昏到入黑都睇到座位舒服有海景 建議坐入餐廳較中間位置會無咁熱同焗 散叫價錢亦算合理佢都有set可以點 我哋今日主要散叫想試多啲唔同嘅嘢 另外每人都點左杯酒🥂由於大家初頭唔知揀咩酒好 Waiter提供試酒 再比我地選擇自己愛好野食方便大家睇圖啦推介:松碌露蟹肉意大利飯 蟹肉牛油果🥑starter餐廳門口:有松露醬提供購買
3個女人仔約飯聚🍽提早喺OpenRice訂位

餐廳門口:有松露醬提供購買

2020-02-29
  • 松露蟹肉意大利飯
2020-02-27 259 瀏覽
非常失望既一餐 唔會再返黎同朋友約左係海港城食飯 諗唔到食咩好 經過松藝館 朋友話之前食過好好食 所以就諗住入去 係門口等左一陣 先見到一個員工跑過黎迎接我地 諗住平日應該無咁多人 但其實裡面已經full哂咁濟 點餐時朋友極力推介主菜要點油封鴨腿 點知個侍應同我講無貨 點完餐之後等左好耐都無麵包黎 見到成個場好似得客人無員工咁 好難先搵到一個侍應問到野 點知佢話今日無麵包供應 心諗有冇咁岩呀 想食咩無咩 朋友仲一路同我講哩度d麵包好好食 無諗過一間法國餐廳可以連麵包都無 一路飲緊個湯覺得無麵包食好似爭d野咁 之後等個主菜等左勁耐都未黎 想搵個人問下都無 見到d 待應忙到要跑黎跑去咁濟 成個場黎黎去去都係得個3、4個員工 見到佢地就慘 搞到我都唔好意思叫佢地 吹佢地快d 未試過食西餐食到咁 由入黎個刻就咩都要等勁耐 仲要哩樣無個樣無 不過最後埋單果陣 有個同事都係咁同我講唔好意思 仲請左我飲野 不過同朋友都真係唔會再返黎
非常失望既一餐 唔會再返黎

2020-02-27 298 瀏覽
Love all these newly opened restaurants in harbour city OTB . They are all built in massive piece of glass window just by the harbour. Stunning sea view of the light show as a side dish is no longer for  luxury only . Artisan  de la truffle has its  new branch opened from France . Very chill for a quality dinner at reasonable price. Lovely place to take your date out . scallop confit (scared scallops, asparagus, truffled shavings) $178snails, herbs, puff pastry, truffle shavings $188spaghetti, g

spaghetti, grilled king prawns, lobster sauce, truffle shavings $268

chargrilled Australian M6 sirloin steak

truffle cheese balls

truffle cheese balls $98
2020-01-04
truffle cheese balls
因為有海港城的100減50蚊coupon, 所以就選這家未試過的餐廳試試。它是以松露為主題,感覺幾特別。今天天氣超好,由於這家餐廳採光很好,可以看到無敵大海景,因此入到去感覺很正。我們點了2個Lunch set (@$208), 都選了2 course lunch set, 因為3 course 要加成$40, 感覺很唔抵。為了多試不同款式, 我們都選不同的菜式。點餐後會有3款麵包,味道不錯,而且牛油都有兩款,幾有心思。佢服務都唔錯,每道菜食完都會換餐具。前菜1: 松露雜菇湯; 味道很濃郁又好味,推薦!前菜2: 三文魚松露沙律: 三文魚一般, 松露是一片片乾片,味道一般, 不過很香,最好味係沙律菜, 加了酸酸的黑醋, 很開胃主菜1: 煎比目魚眼扒: 皮煎得很香,肉質比較冧,配菜不錯,不過這道菜式跟松露好像沒太大關系。整體我覺得是不錯的主菜2: 肉眼扒 (+$98): 個扒有點overcook,味道一般,而且超細份,比魚還要細,真係唔明點解要加錢……配菜OK, 不過都係唔係同松露特別夾最後埋單盛惠$565, 減去coupon$250, 都要$315,如果無咩優惠,下次應該就唔會再來了。

前菜1: 松露雜菇湯; 味道很濃郁又好味,推薦!

用餐優惠
現金券
2020-02-23 275 瀏覽
生日飯夜晚篇~續朝早飲完茶後夜晚黎到海港城松露屋!一直都5係松露特別fans~但有間專食松露啵當然要試試啦!我地叫左個4course tasting dinner menu!黎之前會有麵包~有普通鹹牛油同松露牛油!d麵包就5太特別好味⋯麻麻地d熱如果暖d就好啦松露牛油係好味ge!吞拿魚他他松露薯片($178)松露薯片原來係普通得3塊薯片然後加d松露片上去😂😂😂吞拿魚他他冇我之前講過係上環西班牙餐廳咁好味!有d失望⋯香煎帶子(1 of the 4 courses)好味lee個帶子煎得好香!加埋d松露味道再特別d!海膽醬意大利飯(1 of the 4 courses)啲海膽醬好濃!好正!加埋d黑松露片同魚子醬芝士好正!係份量少左d😂😂😂😂澳洲M6西冷牛排馬鈴薯泡沫醬(1 of the 4 courses)牛扒我哋叫咗medium但黎到有d過熟~每一口牛排夾住松露再點馬鈴薯泡沫醬都幾特別同夾!至於絆碟d菜我一向好鍾意食但佢lee d全部好生啊有陣草青味我個人覺得麻麻都幾好味ge個牛排!寬條麵忌廉白汁酒($198)佢會即場刨d松露片俾你!d麵質較硬~同5夠熱啊!如果熱辣辣會好味好多!味道不過不
生日飯夜晚篇~
續朝早飲完茶後
夜晚黎到海港城松露屋!
一直都5係松露特別fans~
但有間專食松露啵
當然要試試啦!

黎之前會有麵包~

有普通鹹牛油同松露牛油!
d麵包就5太特別好味⋯
麻麻地d熱
如果暖d就好啦
松露牛油係好味ge!

吞拿魚他他松露薯片($178)
松露薯片原來係普通得3塊薯片
然後加d松露片上去😂😂😂
吞拿魚他他冇我之前講過係上環西班牙餐廳咁好味!
有d失望⋯

香煎帶子(1 of the 4 courses)
好味lee個
帶子煎得好香!
加埋d松露味道再特別d!

海膽醬意大利飯(1 of the 4 courses)
啲海膽醬好濃!好正!
加埋d黑松露片同魚子醬芝士
好正!
係份量少左d😂😂😂😂

牛扒我哋叫咗medium
但黎到有d過熟~
每一口牛排夾住松露再點馬鈴薯泡沫醬
都幾特別同夾!
至於絆碟d菜
我一向好鍾意食
但佢lee d全部好生啊有陣草青味
我個人覺得麻麻

都幾好味ge個牛排!

寬條麵忌廉白汁酒($198)
佢會即場刨d松露片俾你!
d麵質較硬~
同5夠熱啊!
如果熱辣辣會好味好多!
味道不過不失啦!

松露芝士球(1 of the 4 courses)
因為生日
男朋友安排左寫字俾我🤣🤣
哇大個球甜到爛🦷!
佢係美國cheese cake咁
哎呀我麻麻啊🙈🙈
但賣相係qq ge!!
可以一試
但5會特別想encore😂😂😂
2020-02-22 244 瀏覽
與閨蜜慶生當然要吃得好好的!經過精心挑選下決定試試松藝館~名不虛傳整家餐廳不論頭盤,湯,主菜甚至甜品也包含了黑松露!幸好我這位閨密是個松露控當日我們開了一支riesling,他們的set menu不算貴,所以我們叫了一個set menu再加一個risottoOrder完食物後麵包就上來了,侍應還介紹我們了松露牛油,還有松露油!天呀!真的全部都是松露不久之後就上來scallop,scallop鮮而甜最喜出望外的是它的sauce酸酸甜甜跟scallop很配本身就很喜歡喝龍蝦湯,不過龍蝦湯要做得好真的很難!鮮而又要有龍蝦的味道,如果下得太重手變鹹!但這個龍蝦湯就是我要的味道龍蝦味突出但不會太鹹主角到場和牛入口即化,prefer medium rare 牛肉味不需要加任何醬汁來襯托!幾口就吃完了。。Risotto不過不失,特別就是侍應當場在你面前拿起松露刨在risotto上前,他好像當松露不用錢一樣不停的刨!我們看著也看爽了整體而言,松藝館不比其他高級fine dining 遜色!即使不喜歡松露的朋友們也該來嘗一嘗,真推薦
與閨蜜慶生當然要吃得好好的!經過精心挑選下決定試試松藝館~

龍蝦味突出但不會太鹹

主角到場
和牛
入口即化,prefer medium rare
牛肉味不需要加任何醬汁來襯托!幾口就吃完了。。

推薦

2020-01-03
慶祝紀念
生日
2020-02-20 161 瀏覽
極之愛吃黑松露既我 又點會捨得唔黎松藝館品嘗一下各款唔同既松露呢🤤🔸香煎鵝肝.紅酒🍷蘋果🍎.松露 $188一向都超級鍾意食鵝肝既我 去到邊度食西餐 逢係有既 我都會嗌黎食😋當然 唔係每一間既鵝肝都有返甘上下水準 但松藝館就做得幾好👍🏼佢既鵝肝個面煎得好香脆 將啲油份煎左出黎,所以食落唔會太油 但又保留左少少油脂溶係口腔入面 仲有啲松露碎片一齊入口,好正🤤再配埋用紅酒調味既蘋果 食完塊鵝肝之後解膩,好清新,一流👍🏼🔸焗千層薯餅 $68食主菜之前緊係要黎個前菜呢個簡直好食到癲左🤣可能因為我係薯仔🥔怪獸既關係 我覺得佢呢個真係勁勁勁好食🤤佢唔係平時係M記食開個隻薯餅 佢係一片片一層層甘烤上去疊埋一個 令到食既時候口感非常豐富 每一層薯片既中間都有搽左啲酸忌廉醬 幾開胃😋上面仲擺左執松露係到 符合曬佢餐廳個名呀🤣🤣大愛呢道菜式❤️🔸烤是日鮮魚柳🐟松露白酒牛油汁 $328我當日係問左個侍應生條魚係咩魚 但我唔記得左😅不過佢條魚係好食既 好有鮮味 可能有好多人都怕魚腥 但佢一啲都唔腥 魚既肉質都滑既 魚皮煎得好香 本身唔食魚皮既我都爭住食🤣🙈🔸松露碎烤美國頂級牛柳🐮

🔸香煎鵝肝.紅酒🍷蘋果🍎.松露 $188

🔸焗千層薯餅 $68
食主菜之前緊係要黎個前菜
大愛呢道菜式❤️

🔸烤是日鮮魚柳🐟松露白酒牛油汁 $328

🔸松露碎烤美國頂級牛柳🐮 $348
牛柳我一向都係食5成熟 因為我唔鍾意整到太熟 太熟會好韌 好難咬🙊
不過平時係其他餐廳嗌5成 通常都煎到7-8成🤦🏼‍♀️但佢呢到唔會 佢真係烤到5成岩岩好 一切就切到 肉質淋身幾嫩 外脆內軟 入面中間個層仲係紅色有啲啲血水出 呢個就係我最鍾意既牛扒熟成度😍
再配埋佢既松露碎 即時提升左舌尖既味蕾👅

🔸甜點🍮 松露芝士球 $98
其實我一向都唔太鍾意食甜品 但見佢呢個係「本店招牌」,就不妒試試佢啦🤷🏼‍♀️
佢一上枱 我就覺得佢好似煤炭屎鬼👻🤓哈哈哈😄不過最估唔到既係 佢又幾好食 唔會太甜 入面仲充滿住我好愛既Chesse🧀仲有啲朱古力脆脆🍫灑左係側邊 將咬開左一半既芝士球再沾下啲脆脆一齊食 又幾好食喎🤔😌

📍松藝館 Artisan De La Truffe
地址 : 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE 303號舖
2020-01-19
慶祝紀念