2020-07-13 302 瀏覽
平日lunch time嘅海港城,行落雖然無乜人,但幾乎每間餐廳都坐滿,喺無book枱嘅情況下,難得呢間仲有bar枱有位,就決定去試試 亦係我之前一直想試嘅餐廳。聽講呢度出名食松露,環境又靚。的而且確,每一道菜都有松露片,而且數量仲要唔少,望見好似值回票價咁!但每一道菜都食唔到有松露味😅就算直接放一塊松露落口,都係一啲味都無,就好似食緊一塊紙皮。話雖如此,如果撇除無松露味呢個缺點之外,如果當佢係一間普通西餐廳,其實佢每樣野食,本身都整得幾好味。而且環境真係坐得舒服,服務都值得一讚,不時睇下我地有無咩需要,耐心地介紹食物,同埋主動斟水。

2020-06-22
2020-07-06 399 瀏覽
今次我同朋友就試咗佢地$688嘅~松藝館4-course Tasting Dinner Menu 1️⃣ 龍蝦. 蜜瓜. 蕃茄. 松露蜜糖汁龍蝦肉好彈口,整體配搭幾清甜2️⃣ 海膽醬意大利飯. 松露 意大利飯煮得夠時間夠軟身,配搭埋海膽汁有驚喜,我喜歡3️⃣ 澳洲M6西冷牛排. 馬鈴薯泡沫. 松露對我黎講牛扒分量大,肉味好重,而且好juicy ,推薦4️⃣ 松露芝士球 外型真係同野生松露一樣,切開入面有驚喜,裏面係軟滑嘅芝士,入口非常美味總括我覺得呢個價錢,食物質素同份量算係抵食,而且餐廳環境都好靚!
今次我同朋友就試咗佢地$688嘅~

1️⃣ 龍蝦. 蜜瓜. 蕃茄. 松露蜜糖汁
龍蝦肉好彈口,整體配搭幾清甜

2️⃣ 海膽醬意大利飯. 松露
意大利飯煮得夠時間夠軟身,配搭埋海膽汁有驚喜,我喜歡

3️⃣ 澳洲M6西冷牛排. 馬鈴薯泡沫. 松露
對我黎講牛扒分量大,肉味好重,而且好juicy ,推薦

4️⃣ 松露芝士球

2020-07-04 385 瀏覽
食物質素好,服務也很到位,向侍應提出冷氣太凍, 他建議可以把我們這個區域的冷氣關掉,感覺好多了。 上的每一道菜的味道及賣相都非常優秀。 麵包有不同的選擇, 奶油及牛油的味道都不錯, 龍蝦濃湯味道份量適中, 不會太鹹,有濃郁的龍蝦味道, 最重要的是溫度十分適中, 入口的感覺非常好。 芝士的賣相吸引, 由淺入深慢慢嚐每一度芝士的味道,很好。 主菜的龍蝦及牛肉尤其精彩, 慢煮的龍蝦肉質非常彈牙, 配合龍蝦湯的湯汁, 味道豐富口感一流, 值得一試再試。 m6的澳洲和牛味道亦非常豐富, 肥瘦非常適中, 份量剛剛好, 唔會食到太飽。 伴碟的各種配搭都令到食物本身帶出不同層次的味道, 選擇也非常恰宜。 所提供的黑松露味道沒有太大變化, 如果可以提供更多種類及香味濃度的黑松露就會更勝一籌。

2020-07-04
2020-07-03 291 瀏覽
朋友説這間松露專門店的餐廳的午餐很不錯,特意請我過來吃。Set Lunch 有頗多的選擇,而且除了甜品外,其他的全部均有配上松露的。點了餐後,服務員就把一籃不同款色的麵包拿到桌上,我塗了一點店家製的牛油和松露忌廉吃了牛角包和硬麵包各一件,只是略嫌有點冷,但口感仍鬆軟,整體ok。湯品是松露龍蝦湯,這湯可能本身已是濃湯的關係,故此令松露的香味被掩蓋了,味道和一般的龍蝦湯差不多。我點了松露蘑菇意大利飯,飯粒有嚼勁,粒粒分明,配上松露和蘑菇,但吃上口只有淡淡的菇香,比預期中有少少失望。一朋友點了松露大蝦龍蝦汁意粉,我看見碟上的兩隻大蝦,十分搶眼。另一朋友主菜是3成熟的松露M6和牛西冷扒,松露的菇香與和牛內的牛油香應該頗為配合,但朋友説吃下來的油香和菇香不夠濃烈。最後我們並沒有另叫甜品便捧著自己的肚子埋單離開了。
朋友説這間松露專門店的餐廳的午餐很不錯,特意請我過來吃。

最後我們並沒有另叫甜品便捧著自己的肚子埋單離開了。

2020-06-29 357 瀏覽
食物一流都無用 因為服務九流侍應態度囂張 俾人感覺好唔耐煩 問多句都吾想 答你都係笑面虎openRice同社交平台度講星期日收22:30 但21:50 就催人走 問佢收幾點 答我:就收總結:好難得 成間鋪店員都一致地態度差 公司training 很一致👍🏿
食物一流都無用 因為服務九流

2020-06-28
慶祝紀念
生日
2020-06-23 458 瀏覽
我本人都真係幾鍾意食松露😋屋企長期有松露醬,就係鍾意佢嗰陣獨特嘅香氣,在鼻腔揮之不去的。知道尖沙咀有間松露主題嘅餐廳,當然要去試吓啦!打電話預訂嘅時候,知道要一星期後先有位,有啲失望,不過都證明咗呢間餐廳係備受追捧嘅!好嘢當然要等下啦。準時到達,環境好靚呀,就係舒服又簡單嘅裝修,有少少大自然嘅感覺,因為佢個落地玻璃關係啲陽光曬到入嚟,同埋直接睇到海景!連桌上嘅小擺設都係松露啊😃一早上網睇咗Menu,不過問吓侍應生,先知廚師都會根據每日唔同嘅材料,去換Menu嘅,今次嚟到我主要係為咗佢個油鴨髀💓因為本身好鍾意食所以其他嘢都冇乜考慮。叫咗三道菜套餐分別係溫泉蛋、油封鴨腿、是日甜點係一個類似藍莓慕絲嘅嘢。麵包唔好食嘅 😔我好鍾意食麵包㗎。呢個位有啲失望。個牛角包又淋又凍,其他麵包都係麻麻地冇乜口感,長型嗰個合桃提子包又太乾。啲星星係比佢個牛油同埋酸忌廉😔溫泉蛋係配左荷蘭醬,有少少松露片喺面。蘆筍好香,質感爽脆地啱啱好。如果有鬆餅係下便俾我配埋就好,溫泉蛋成隻擺落口唔係咁過癮🤣松露唔太濃味的,只係輕輕香氣 。用蘆筍點啲汁有少少heavy 。終於到主角😍油封鴨腿😍 要特登加$48 㗎,不過我同大

連桌上嘅小擺設都係松露啊😃

所以其他嘢都冇乜考慮。

叫咗三道菜套餐

分別係溫泉蛋、油封鴨腿、是日甜點係一個類似藍莓慕絲嘅嘢。

麵包

Œuf  Mollet

終於到主角😍油封鴨腿😍 要特登加$48 㗎,不過我同大家講係超抵。佢一嚟到已經香氣四溢啦
一切落去係Feel到個皮有Crack一聲咁,哇!好脆嘅。然後入邊啲鴨肉,可以一絲絲用叉扯出嚟,仲係好濕潤㗎!外脆內軟,就係呢啲
吉埋旁邊啲松露片,就有淡淡松露香氣,整體都唔係好濃,其實我期望更加濃味的。
入邊已經夠晒鹹,其實唔需要點樣點旁邊啲醬汁。旁邊啲醬汁都冇乜特別,好似只係鹹鹹地咁,食食吓仲會蓋過晒隔離啲松露片,如果可以轉一轉,做一啲特別嘅醬汁or seasonings,令人哋更加覺得與別不同就好。蔬菜可以更加有心機啲,因為食食吓肉都想食啲蔬菜中和一下。薯蓉中規中矩如果多啲奶味或者加啲芝士會好啲。
會再返嚟食呢個😋
油封鴨腿

甜品擺盤好靚,但都係普通西餐廳會食到嘅藍莓甜品味,中規中矩吧。黑色嗰啲應該係曲奇碎碎,本身酸酸地再加埋啲曲奇牛油香,咁樣作結不錯,如果個甜品再酸啲更好,可以中和一下啱啱食完飯嘅油膩呀嘛。

是日甜點

最後當然要喺嗰度,買返兩樽松露醬返屋企啦!好期待下次再過嚟食。希望我上面提及過嘅嘢,下次再嚟嘅時候會有所改善。

2020-06-22
油封鴨腿
2020-06-21 423 瀏覽
今日父親節,原本好開心同屋企人一齊去試這間新餐廳,因為評語好,就不妨試吓囉。點知一去到,未坐低張凳咋,就要我哋90分鐘還枱!這個就是我哋第一句聽到帶位服務員的讚美說話,而不是greeting happy Father’s Day。好啦到落單,我哋屋企人就叫set lunch,我自己就冇叫,叫左個main course truffle risotto, 開咗支red wine, 諗住開心下啦。隔咗一陣麵包(第一樣嘢食)來到,跟住我叫嘅main course truffle risotto都來到,唔係嘛??!!乜餐廳?我哋其實好唔明呢間所謂法國餐廳有冇人所謂管理㗎!我哋成日去唔同酒店或餐廳食法國菜,都唔會發生呢個問題,係嚴重的問題!!都唔明白點解可以屋企人食緊麵包,我就吃主菜,笑大人個口啦!可能90分鐘還枱,什麼嘢食都要上曬!服務態度又差,D人又唔專業,不過嘢食就好好味!但係服務好緊要。我想不會再去!

慶祝紀念
父親節
2020-06-21 369 瀏覽
2/5除了湯,前菜和奶酪之外,大部份菜式與松露的味道根本不能融合,那專門吃松露的地方又有什麼意思呢?菜式的味道只是不過不失,海膽意大利飯更是有點驚嚇,松露雞尾酒真的強差人意。Except for soup, appetizers and custard, most dishes can't be combined with the flavor of truffles. What's the point of eating truffles? The taste of the dishes is just right, the sea urchin risotto is a little scared, and the truffle cocktail is really unsatisfactory.#queenbeoly_middine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenB
2/5

#queenbeoly_middine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2020-06-16 6627 瀏覽
在痠情初期的一頓晚餐, 二月份同後來六月份人頭湧湧係真的是兩個世界,二月份的8點鍾餐廳只會有兩至三枱客, 六月份是座仕無退虛席, 同樣是用優惠劵的, 信心那回事是沒有辦法搞出來的, 同樣是還未有疫苗, 但大部份人好像已經有神功護體一樣,習慣了帶口罩, 習慣了關於疫情嘅新聞, 麵包籃嘅麵包幾款都是不錯的法飽, 搽包用的一半是牛油, 而另一半是用忌廉芝士松露混合物, 不過當晚的忌廉芝士混合物原本的欖核形被外表有點疙瘩狀的痕跡致不夠圓渾, 應該是在沒有適當的溫度環境下攤了一段時間所致,這種欖核形的表演手法差不多是Ricky的餐廳內的標誌之一, 希望餐廳方面多加注意, 此等暗語式細節在最初擺放客人面前實在不容有失!Artisan Salad$118 沙律份量夠, 大量松露片, 不過松露片真係吃不出什麼難忘嘅味道來! 我都想形容下真正的松露片同仿製的松露醬有多大分別, 可惜的是只能講真正的松露片似一片片好薄的木材片(有咬口少少嘅菇片?), 什麼淡淡的幽香呀~Sorry feel唔到, 有沾到沙律醋的話會感覺到微微酸之外, 或者如果在地掘出來即食又會是另一回事, 不過現在喺餐廳食到嘅係無什麼特別的

習慣了帶口罩, 習慣了關於疫情嘅新聞,

Artisan Salad$118 沙律份量夠, 大量松露片, 不過松露片真係吃不出什麼難忘嘅味道來! 我都想形容下真正的松露片同仿製的松露醬有多大分別, 可惜的是只能講真正的松露片似一片片好薄的木材片(有咬口少少嘅菇片?), 什麼淡淡的幽香呀~Sorry feel唔到, 有沾到沙律醋的話會感覺到微微酸之外, 或者如果在地掘出來即食又會是另一回事, 不過現在喺餐廳食到嘅係無什麼特別的氣味, 所以即使跟住的菜式內也有松露在內, 不過結果還是一樣,

Vol AU-VENT (Snails harbs puff pastry truffle shavings) $188 Puff升得相當漂亮, 餡料的蝸牛肉唔算好多, 呢個價係有點Over price.老實講只係兩件咸點而已

Mushroom Soup $108 同樣有點過了頭, 雖然菇味濃但怎樣說也只是個箘類嘅湯, 況且西湯係必定打成茸, 中間個白色泡泡的確令人加分嘅但超過一百嘅液體, 就係因為多咗幾片黑色嘅無味木片?

Lobster Bisque $138相對呢個貴三十但蝦殼湯起碼飲到個味, 蝦味濃但唔太出龍蝦嘅那種搶鏡嘅味道, 換來純正一點嘅蝦湯味,

Lamb Chops $358 這羊鞍燒得有水準,收貨! 擺碟似模似樣, 配合嘅紅酒汁亦濃厚味醇,

Truffle Ball $98 只是見人叫我又叫,用甜品來形容好像又有點偏離, 因為內裡又會食出點點嘅咸, 外層類似黑色木糠沒什麼味道, 不懂去欣賞它, 擺碟ok但這道甜點的亡顏色配搭太平淡, 只有黑, 白同深啡, 放於白色碟上, 如果放一兩點搶眼顏色的東西上去產生嘅效果會截然不同呢! 現在是太跟教科書做的效果, 有時作為甜品師傅總須要點創意吧!

Chocolate Ganache$78 純粹嘅純黑巧克力甘納許蛋糕加一球雪糕值呢個價嘅,

總括而言, 主菜係最物有所值, 如果沒有優惠劵的話適宜直擊要害式點菜吧!
Artisan Salad
Chocolate Ganache
Truffle Ball
2020-02-11
Lamb Chops
前幾日去海港城,所有餐廳都滿座就決定嚟呢間試吓。餐廳主打松露,我哋試咗$888嘅six-course menu。每碟菜都有松露片,但係又真係冇松露味㗎喎,我覺得呢點都幾犀利。🤔🥖餐前啲麵包又硬又唔夠熱,不過俾咗啲cream cheese spread幾特別同都好食。🦞龍蝦OK嘅,冇overcook到。但係啲汁好稀,所以個龍蝦同啲汁好似兩個唔關事既擺埋一齊🤷🏻‍♀️唔理解要啲汁黎做乜。⭕️煎帶子應該係我比較鍾意嘅一道菜,雖然切得比較薄身,不過都一樣無overcook到。蕃茄嘅調味都幾好,有少少acidity同洋蔥調味。OK合格✔️🥣龍蝦湯都不過不失啦,雖然唔係話好重龍蝦味,不過都有嘅。只係龍蝦湯本身比較濃味,我覺得唔使為咗gimmick而加松露,多左。🥣🍄Mushroom truffle soup都好味,好似我呀媽係屋企煮嘅mushroom soup。🥩本身見到個Menu話A6和牛就即刻嗌左,因為最近真係好鍾意食牛。叫咗medium rare,點知上到嚟我諗都有六七成熟。牛扒中間都好啲,不過邊位好overcook😣牛扒嘅marbling都唔多,再加上overcook...🙃🥵最嬲嘅係佢浸左啲滾
前幾日去海港城,所有餐廳都滿座就決定嚟呢間試吓。

🥵最嬲嘅係佢浸左啲滾水比我,辣親我條脷。加埋10%都$1000一個人,我唔知我比緊啲咩Service charge😓
同埋都係果句,點解冇松露味嘅?
2020-06-14
2020-06-09 1846 瀏覽
想試專食truffles嘅松藝館好耐, 而家book枱要去到6月中, 於是試下walk in🤣又有位喎👻Tasting menu都幾貴, 所以散叫左試下先😹staff簡單介紹左個menu, 話而家係用緊比較淡嘅夏松露😊個menu都整得好靚有介紹唔同嘅松露一黎就黎左麵包先, 配有海鹽松露牛油同黑松露cream cheese🧀 非常推介cream cheese點麵包好好食😆反而牛油就無乜松露味喇🙈croissant 好鬆脆👍🏻. 野菌濃湯•松露🥣 . $108呢個係餐廳其中一個signature starter, 賣相好靚, 湯嘅入口溫度啱啱好☺️有好濃郁嘅松露味😋個湯creamy得黎唔會好漏👍🏻入面仲有幾片松露tim!! 我地兩個人share, staff好醒目俾多個一樣size嘅碗我地😂. 意大利飯•蟹肉•松露 . $228呢個都係餐廳signature!!幾好食好多片truffles鋪面😋個risotto ho creamy飯粒分明黑松露味都好濃郁😋打開仲有好多三文魚籽😚😚少少咸香調味唔錯唔會令到個飯好漏, 都幾多mushroom, 不過蟹肉就唔多喇😕. L’ARTISAN 特色薄餅🍕

. 野菌濃湯•松露🥣 . $108

. 意大利飯•蟹肉•松露 . $228

. L’ARTISAN 特色薄餅🍕 . $178
切開左四片嘅pizza, 好多rockets, truffles and cheeseee, 個底就係茄醬, 比較普通, 而且略嫌個pizza唔夠薄同脆😗

. 焗千層薯餅•芝士松露 . $68
加左呢個sides, 都幾好食😋第一次食一片片嘅千層薯仔🥔同我想像中嘅薯餅有d唔同🙃個面焗得幾靚入面好多cheese, 但都係唔多truffles味, 不過加埋sour cream係好食嘅😌

. 松露芝士球 . $98
呢個係甜品黎😂staff話個造型係模仿緊野生松露嘅模樣😂😂😂又真係幾似好特別好似唔食得咁😂😂切開係有d almond, 但就無乜松露味, 食緊蛋糕個種cream cheese咁, 扮泥係朱古力餅碎幾好食😂

整體環境好靚好靜, 坐窗口位同卡位會好有feel☺️啱拍拖慶祝👫🥂有機會再試下lunch/dinner ge tasting menu🥳如果大家有harbour city coupon會好抵食!!

推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)
  • 野菌濃湯
2020-06-08 175 瀏覽
The food is delicious with good service.Seats are with nice view.would recommend pork main dish , it was roasted superb nice.the whole restaurant is full of truffle smell.however, some of the customers are too noisy very impolite lunch hr only allows 1.5hrs are not quite enough
Seats are with nice view.
seabass
soup
soup
2020-06-07 239 瀏覽
本人喜愛食松露,呢間餐廳所有食物主要都係圍繞着松露,所以今日有機會一試。環境不錯可以睇到維港嘅景色,係呢度另一個賣點。1. 三款麵包 配松露味牛油好味大家可以試下,好少地方會有。2. Mushroom soup不錯!推介,味道濃郁既松露味3. Seared Scallop個人覺得高級餐廳黎個,個味道高一般般,雖然佢又松露係帶子上面,但係食落味道唔出,好似食緊普通既煎帶子,不過佢下面有個醬汁味都都ok 4.Lamp Chops我比較鍾意食有蘇味嘅羊肉,呢個不太適合我,同樣地係無咩松露味,所以都有的失望。5. Tagliatelle 蜆肉都多,但味道正正常常咁拉,無咩太大驚喜6. Truffle Potato 佢個薯仔幾特別,一層層咁都幾好食可一試總括而言呢間餐廳嘅嘢食味道唔會有好多既松露味,但個環境就真係幾好咁。
環境不錯可以睇到維港嘅景色,係呢度另一個賣點。

2. Mushroom soup
不錯!推介,味道濃郁既松露味

3. Seared Scallop

4.Lamp Chops
我比較鍾意食有蘇味嘅羊肉,呢個不太適合我
,同樣地係無咩松露味,所以都有的失望。

5. Tagliatelle
蜆肉都多,但味道正正常常咁拉,無咩太大驚喜

6. Truffle Potato
佢個薯仔幾特別,一層層咁都幾好食可一試

2020-06-03 210 瀏覽
There are serval annoying flies around our table during the time we visited on a Sunday afternoon. We have reported the case through different channels but no reply from the management at all. This operation manager is completely ignorance on this issue.
2020-06-02 284 瀏覽
因為有商場優惠券,終於的起心肝去試一試。原價的價錢真係幾貴。座位因為限聚令,安排得比較逼夾,最後我倆寧願坐吧枱位置。講返食物,賣相味道真的很高分。服務都可以啦。當日點了週末 brunch set,所有嘅嘢都有松露。食物的名字忘記了,唔緊要,睇相📸真係乜都有松露如果你真係好鍾意食松露,應該嚟試一次

座位因為限聚令,安排得比較逼夾,最後我倆寧願坐吧枱位置。

真係乜都有松露
如果你真係好鍾意食松露,應該嚟試一次
2020-05-23
用餐優惠