2020-02-17 208 瀏覽
閨蜜生日飯👯‍♀️想試好耐終於有機會食到😋兩個人叫左2個 main course加1個sides同甜品嗌完野食就上麵包大推呢個麵包配松露橄欖油👍🏻👍🏻👍🏻烤美國牛柳配松露碎 $348比較乾 肉汁較少 但賣相一流👍🏻寛闊條麵配忌廉白汁汁 $198係我比較期待 結果都冇失望😋😍店員亦都好細心咁等我哋準備相機先開始刨松露👍🏻👍🏻焗千層薯餅配芝士松露 $68呢個有驚喜 咬落去有滿滿既芝士驚太膩仲可以配上sour cream🤪Truffle Cheese ball🍄$98 外面沾上食用碳粉所以望落去好似煤炭屎鬼咁 而旁邊兩棵蘑菇就用蛋白餅去整 整體來講都唔鋪😋
閨蜜生日飯👯‍♀️想試好耐終於有機會食到😋

呢個有驚喜 咬落去有滿滿既芝士

驚太膩仲可以配上sour cream🤪

Truffle Cheese ball🍄$98
2020-02-15 148 瀏覽
抱着一試的心態踏入松藝館,先是門口的接待員笑容非常甜美,不久一陣陣濃烈的松露氣味刺激着你的嗅覺。(這個味道不是人人喜歡呢!)今晚是我同丈夫的二人世界,我們被安排在玻璃窗邊的二人枱。環境清靜,窗外能看見美麗的維港夜景,我們點了兩個套餐,前菜龍蝦、蜜瓜、蕃茄配蜜糖汁,非常清新可口,令人非常期待接下來的菜色。我的第二道菜是香煎帶子松露莎莎及海膽意大利飯,丈夫則點了龍蝦濃湯;雖然所有菜式都是以松露配搭,但食材味道分明,沒有被濃烈的松露喧賓奪主。再來便是主菜,香烤豬扒及澳洲M六西冷牛扒,牛排一上到桌上,丈夫已不停的說很香⋯很香⋯,五成熟煎得非常到位,而我的香烤豬扒亦香軟美味,汁料帶微絲的酸甜,將肉的膩口感覺完全減退!最後就是甜品松露芝士球,這個甜品實在是甜得不能接受!這個套餐美中不足的便是沒有包餐飲,只能額外單叫了一杯熱咖啡。套餐$688.00一位再加一服務費。這一頓是味覺與視覺的享受。
(這個味道不是人人喜歡呢!)

最後就是甜品松露芝士球,這個甜品實在是甜得不能接受

海膽意大利飯
2020-01-28 397 瀏覽
和同事二人吃午餐,環境OK,光線充足舒服,「慕名」松露而來,食物分量OK有松露片,不過松露片沒什麼香味。服務有點強差人意,西裝外套邊不小心幾乎都在麵包籃裏面,碰到剛烘的麵包🍴都不會主動去換要問才去。點菜的也只有一位,要「經理」專程來落單,其他都很像很忙,但餐廳不是太多人。拍環境照的時候,服務員都會擋著,服務似乎沒有培訓不太專業。試一次都好也無妨,午餐應該都可以接受的,食物味道其實都可以,他們的午餐Menu有一半選擇都是要加錢的,但看到他們餐桌上有做優惠買三送一,如果是買三送一日也不嫌行得比較遠,都是一個不錯的選擇。
2020-01-15
2020-01-16 295 瀏覽
家姐請食嘅生日晚餐,非常滿意💯環境靚食物質素超好服務態度非常良好,黑松露炒蛋完全唔孤寒,每一啖都超重黑松露味道仲有佢哋好出名嘅法國油封鴨,鴨皮香脆唔油膩,下次有日子慶祝都會再幫襯

慶祝紀念
生日
2020-01-12 424 瀏覽
小人從來都不太喜好松露的味道,不過友人堅持之下,姑且陪他一趟。餐包單是餐前的麵包已見講究,一碟三個,但款款不同:法包、牛角包以及乾果包,隨上的除了常見的牛油之外,竟然還有香蔥松露忌廉,小人覺得要兩樣一起塗上才最滋味!野菌濃湯 · 松露本身已是既濃香且稠密的野菌湯已極綿密順滑,加上松露的香氣更為錦上添花。寛條麵 · 白酒汁 · 巴馬臣芝士 · 松露巴馬臣芝士撈寛條麵一吃入口,先嚐到芝士的鹹香和煙靭的麵條,還有畫龍點睛的松露更令整碟麵更上層樓。白酒汁只覺香滑,不聞酒味,配搭得宜。意大利飯 ·蟹肉 · 松露蟹肉意大利飯覺起來糊糊的,但吃下飯粒分明,汁液亦濃杰適中,蟹肉也不少。松露增添鮮香,可令飯沒那麼滯口。每一碟的松露片都是侍應在客人面前即場刨出來的,份量勁多,乃松露控的天堂,一餐由頭到尾的松露餐更令小人對松露的抗拒從此改觀!

餐包
Bread

野菌濃湯 · 松露
Soupe Aux Champignons

寛條麵 · 白酒汁 · 巴馬臣芝士 · 松露
Tagliatelle Creme De Parmesan Au Vin Blanc

意大利飯 ·蟹肉 · 松露
午餐
Bread
Soupe Aux Champignons
  • RisottoAuCrabe
  • TagliatelleCremeDeParmesanAuVinBlanc
  • SoupeAuxChampignons
知道海港城有很多高水準高質的美食今次有朋友請客當然揀我喜歡吃的法國餐因為平時真係冇乜機會食到朋友收工收得夜我哋成九點先到仍然有不少客人在進餐侍應很體貼先給我們兩杯暖水暖暖胃餐廳裝修以木為主而且空間好大好舒服最嘆為觀止係落地玻璃可以望到外面的維港海景真是人生一大享受餐牌有套餐選擇還有一些散叫食物Dinner Tasting Menu 的食物我們都啱食還可揀 4 or 6 courses相信日頭來吃Lunch環境風景也是不錯而且會員更可專享四人同行一人免費的優惠在等候食物期間先吃一些法式餐包牛油也有兩款選擇蔥粒牛油很特別呢SCALLOP CONFIT北海道帶子一共有四件拌碟還有一些蘆筍 意大利青瓜配以松露青豆蓉 白松露油食落去更加Creamy最重要係北海道帶子非常新鮮SQUID INK RISOTTO成日都怕食到個咀好污糟的墨魚汁意大利飯也是配以這裏主打的松露碎簡直係食咗一啖即刻追住食配以好特別嘅鹹蛋黃一齊食原來有另一番風味POACHED HALIBUT主菜點了我喜歡的比目魚配以海葡萄 羊肚菌忌廉汁本身比目魚的魚油滲透晒出嚟食落去好像滿口都是Omega 3魚肉很鮮嫩很有益呢甜品也有很多款式
知道海港城有很多高水準高質的美食

每款菜式賣相精緻瑰麗
我們兩人消費都只是$1514
平均消費每人$800有找
感覺這餐法國菜值回票價
為咗同朋友慶祝生日,專登book咗尖沙咀海港城海運大廈,可以望到香港夜景、備受讚譽的全球知名松露餐廳品牌Artisan de la Truffe「松藝館」。平時都好少食法國菜,嚟到晚餐既興奮又緊張,餐廳門口有很多松露產品展示,門口近有大大個招牌,容易搵到。餐廳除咗室內位置之外,仲有長長的室外露天位置,出到去望到今晚景色很美。我哋兩人唔算太肚餓,所以叫咗4 Courses Menu。前菜的淮山及大黃沙律,配以火箭菜及紅菜頭黑松露蜂蜜,賣相很別緻,爽口嘅淮山加上軟林林質地的紅菜頭,有幾種口感。我一向喜歡飲湯,就咁選了龍蝦濃湯,飲一啖果然非常香濃,入面仲有細細隻蝦肉,新鮮爽口。牛魔王的我當然揀選左澳洲M6和牛西冷牛排配以松露牛油醬汁,牛排煎得很香,叫了七成熟,中間呈現嫩紅色的肉質,很軟口很鮮嫩呢!最後還有濃郁的紅莓甜品,為呢一餐豐盛的法國菜畫上句號。

我哋兩人唔算太肚餓,所以叫咗4 Courses Menu。

最後還有濃郁的紅莓甜品,為呢一餐豐盛的法國菜畫上句號。
2020-01-04 236 瀏覽
朋友生日,花了很多心思安排那一間餐廳慶祝。知道閨蜜很喜歡松露的香氣,所以就一早預約了「松藝馆」。我們一坐下時應馬上遞上「法式面包」和兩款奶油。一款是原味,另一款有香草,兩款都很好吃。看了一會兒菜單後,我們決定放肆一下。三個人叫了7道菜。「田園沙律」非常清新的口感,蔬菜新鮮,配上黑松露,為我們這晚餐揭開序幕。「煎带子芦笋松露」帶子外脆內軟,松露很柔嫩,只是温度稍微有點不夠熱。「慢煮烤雞胸」健身人士絕對必食。原來雞胸也可以很好吃的。「意大利飯蟹肉松露」意大利飯的軟硬度剛剛好,適合中國人的口感。配上香濃的醬汁和蟹肉,啖啖松露香,每一口都是享受。「松露巴馬臣芝士白酒汁寬條麵」寬條麵的軟硬度剛剛好,是中國人的口感。慢慢享受每一口香濃的芝士和松露醬汁。黑松露pizza竟然沒有人推薦?這是什麼神仙Pizza,真的很好吃。性價比高,如果你有吃過中環Ciak的松露pizza,一定不需要我解釋了。「Truffle Cheese Balls」這是最後的甜品。餐廳為我們寫上Happy birthday,還點上蠟燭。令人驚喜的是旁邊白色的糖霜伴碟,有很強很濃的黑松露香味,一定要吃掉啊!餐廳擁有絕對美麗的維多利亞

看了一會兒菜單後,我們決定放肆一下。三個人叫了7道菜。

「慢煮烤雞胸」健身人士絕對必食。原來雞胸也可以很好吃的。

餐廳擁有絕對美麗的維多利亞海景,打卡拍照一流!
法包
  • 松露芝士球
  • 松露蟹肉意大利飯
  • Truffle Cheese Balls
2020-01-02 301 瀏覽
松露,一樣好有個性化既食物,真係好睇個人自己喜唔喜歡佢既味道,我覺得就好似榴連咁,一係鍾意,一係就唔鍾意。你問我,我就覺得佢好香,所以我都幾鍾意食有關松露既野,如果你鍾意嘅話,咁就啱啦,呢一間餐廳就係專食松露嘅地方,佢有好多同松露唔同嘅菜式配搭,值得一試㗎佢就位於海港城海運中心最出既延伸位置,門面都清晰而見,感覺都幾高級今次我就直接介紹d野食啦,唔講咁多!當落完order之後,店員就會拎一d麵包比你,主要有軟硬兩款,同時亦有兩款唔同味道既牛油可以搽落麵包度,最特別既係,有一款牛油係有香草味香草味既牛油再沾上店員特別比你既松露油及松露黑醋,我覺得佢地個味道非常夾,而且有強勁既松露味,絕對值得一試架第一道菜式先有 Crab Timbale,呢個係蟹肉。牛油果摩士。再配上松露,係一道前菜菜式,賣相簡單得黎又有種高級既感覺,主角當然就係中間果個牛油果摩士啦!牛油果摩士感覺易入口又健康,食落佢既味道好清好舒服,配埋上面蟹肉 及 松露呢個配搭既 toppings,味道及口感就有強烈既對比,係一個幾新鮮既 starter 菜式主菜今晚有兩個,第一個係 L’ Artisan Pizzeta,係一個特色

牛油果摩士啦!

主菜今晚有兩個,第一個係 L’ Artisan Pizzeta,係一個特色薄餅黎,食個薄餅都有松露元素,先有松露番茄醬係底,上面亦有芝士,火腿及松露

上面黑色一塊塊既就係松露了,你見到薄餅既餅皮就曬薄,所以食落又脆又舒服,上面有厚厚既意大利芝士,中間重有火腿同松露,味道夠,口感又有重煙韌,係一個幾唔錯既 pizza

第二個主菜係 Tagliatelle with cream sauce,即係寬條麵。配上忌廉白酒汁。巴馬臣芝士 及 松露,係一個非常吸引,又好有歐洲味道既 pasta,單單見到上面既松露塊都夠吸引啦!

呢個寬條麵就真係夠曬煙韌,掛汁能力又高,食完又唔會感到太膩,所以唔錯既

最後有呢個 Truffle Potato,我認為佢係一個性價比好高既菜式,雖然佢只係一個用 $68 就可以加到既 side dish,但係佢既賣相,味道及價錢,都一定會令你滿意

外面焗到金黃色既千層薯仔,上面最頂層焗到將近燒焦既頂部,加上小量松露塊,果陣香味,果種吸引既程度,真係不得了

食落就更係!焗到香口既千層薯仔,食起黎非常有口感,當中重夾雜左少量芝士,沾點埋少少松露醬,真係更無得頂!鍾意食薯仔既真係必叫架!

最後,真係補上一張小弟既食相
食物好食,有埋呢個咁既海港景,真心會令你好 enjoy 今個晚餐!值得一試架
2020-01-01 163 瀏覽
Everything was with black truffle, from drinks, starters, main course, dessert and coffee had truffles in it!! With the beautiful sea view setting it felt like truffle heaven!Ideal place for couple’s to have romantic dinner.Food review:Surprisingly the truffle flavour was not very aloud, but subtle though some dishes hardly any flavour.Lobster salad was mediocre, and was a small portion tiny lobster meat and bland in flavor.Scallop starter with asparagus was good but couldn’t taste the truffle

Food review:

Scallop starter with asparagus was good but couldn’t taste the truffle flavour.
Main course duck confit was cooked well and tender. Highly recommend!
Main course tagliatelle with garlic and cream to my surprise was also bland. This was a bit disappointing consider this dish was a classic dish. There was hardly any taste of truffle and even the garlic cream was not strong.
The creme brûlée was good but again truffle flavour was missing even though there was a big chunk of black truffle on top.
For the price paid we expected the truffle essence in the food would be unforgettable.

Service:
Service was ok though near to end we did get that feeling of the waiters rushing us to leave but it was still early about 10pm.

Decor and venue:
Nice Victoria Harbour view which is great to take yr partner for a romantic dinner.
But the tables was very small for 2 people seating so we had asked if we could change to a 4 person table.

Generally:
It was a good experience to try different dishes with truffles. However, hope the food flavour will improve as that’s the whole point of this restaurant theme then I wl definitely go back.
Lobster  salad
Tagliatelle  with  garlic  and  cream
Scallops
Creme  brûlée  with  black  truffle
  • Duck  confit
2020-01-01 13965 瀏覽
喺講食嘢之前,先不得不提一入門口嗰個無敵大海景, 我哋夜晚嚟到一坐落去全玻璃遙望 尖沙咀碼頭對出夜晚嘅海景,真係冇得輸!!好 講返嘢食。 我叫咗個4 course嘅晚餐,加咗一份松露pizza,一份超級好食嘅cream sauce配焗薯,同埋一份甜品。晚餐套餐先來一份鮮甜醒胃配上新鮮松露嘅帶子,分4件方便share。 帶子食酪鮮甜並唔係一般嘅冰鮮貨色亦沒有任何雪味,配上少許松露增加味蕾刺激。主菜係安格斯牛配上新鮮黑松露, 牛扒我叫左5成熟。 牛扒處理得十分妥當,用松露油先煎香兩邊,火喉控制好,不失肉汁。而本身肉質亦都十分軟淋肉味濃 ,十分之美味。 牛扒上嘅松露味不算突出唔會蓋過牛扒本身嘅肉味。闊條麵配上侍應係上臺後即刻磨嘅黑松露,黑松露嘅香味由闊條麵熱淋淋嘅熱汁一齊帶出黎,真係好香!!!跟餐既墨汁意大利飯亦相當有驚喜!! 意大利飯飯則煮到軟硬適中較有咬口,濃濃嘅湯汁亦都煮哂入曬啲飯粒裏面。最有驚喜嘅係焗薯仔,面頭勁多芝士,咬落啲薯仔外面脆入面軟,正!最後嘅甜品都係創意滿分,佢嘅擺盤就係模仿黑松露喺泥土生長嘅環境,所以係黑色粉包住嘅芝士蛋糕,旁邊嗰兩舊“蘑菇”係用糖霜造嘅,好特別!
5 分鐘 (堂食)
  • 松露芝士球
2019-12-27 6670 瀏覽
自從有左松露醬之後,感覺松露已經變左平民化美食,依家愈黎愈少餐廳會原片加入菜色中。久唔久都想索下松露陣香氣既,所以約左朋友黎到呢間係海港城既法國菜 - 松藝館 Artisan De La Truffe。係海港城3樓既盡頭,係餐廳入面望出去就係維港海景,休閒舒適。餐包餐包都有3款:長法包、圓包同牛角包,配海鹽牛油同cream cheese,可以根據自己口味配搭。芝士火腿拼盤 $298因為決定唔到食芝士定火腿,最後揀左拼盤,其實對兩個人黎講份量幾大。芝士同火腿大概各4-5款。法式油封鴨腿 $298話說自從幾年前睇完日劇天海佑希既三星級營養午餐之後我就對油封鴨呢道菜色有無限幻想,可惜試過好多間既都好伏。今次見呢到既油封鴨highlight左做廚師推薦,決定試下佢。賣相同香氣都非常討好,外皮香脆內層軟綿,鴨味香濃,的確唔錯。烤澳洲羊扒 $358非常厚身既羊扒,肉質鮮嫩多汁,配埋松露香氣扑鼻。焗千層薯餅 $68呢個係optional side-dish黎的,一開始見其他枱客人食物份量頗少,擔心食唔飽既情況下order,但結果係飽到一半都食唔哂。在此奉勸大家如果想試,點一個share已經好足夠。味

餐包

芝士火腿拼盤 $298
Ham n Cheese Platter

法式油封鴨腿 $298
Duck Confit

烤澳洲羊扒 $358
Lamb Chops
Lamb Chops

非常厚身既羊扒,肉質鮮嫩多汁,配埋松露香氣扑鼻。

焗千層薯餅 $68
Truffle Potato

呢個係optional side-dish黎的,一開始見其他枱客人食物份量頗少,擔心食唔飽既情況下order,但結果係飽到一半都食唔哂。在此奉勸大家如果想試,點一個share已經好足夠。味道黎講絕對係值得一讚的,層數夠多,食落有微微鬆脆既感覺,芝士味夠哂濃郁,每啖都好滿足兼飽肚。
Ham n Cheese Platter
Duck Confit
2019-12-26 173 瀏覽
餐廳位於海港城最岀部分可以觀賞到靚靚夜景聽個名就知以松露為主最碟菜都會融入松露 使人齒頰留香Vol-Au-Vent D’escargots田螺香草酥皮撻松露 $188酥皮撻鬆化香脆 田螺彈牙松露帶岀田螺鮮味Côtelettes D’Agneau Grillées 烤澳洲羊扒松露 $358羊扒岀色 火喉控制得好肉質鮮嫩多汁 肥瘦均勻Risotto Au Crabe 意大利飯蟹肉松露 $228松露最佳配搭之一就係意大利飯加上啖啖蟹肉 非常滿足Crème Brûlée 法式焦糖燉蛋 松露果仁糖 $98想不到甜品都可以配搭松露焦香中滲岀松露味 一改松露菜式固有觀念Fromage À La Truffle松露芝士球 $98松露配香濃芝士 互相輝映
餐廳位於海港城最岀部分

Fromage À La Truffle
松露芝士球 $98
松露配香濃芝士 互相輝映
2019-12-24 171 瀏覽
第一次吃松露主題餐廳,好興奮。餐廳位於海港城,這一代的餐廳地段優越,不少餐廳都擁有海景,這家也不例外!就到聖誕,擺放了很多裝飾,好有節日氣氛。餐牌介紹了松露品種和松露菜式。餐廳提供的麵包,有兩款牛油,也有橄欖油和黑醋。麵包入口幾有咬口,不會好似食風。⭐️法式油封鴨腿松露$298鴨腿同樣有松露相伴,外皮香脆無比,嚐一口,外脆內嫩,鴨肉不乾柴,沾點醬汁,不錯吃。⭐️熱情果啫喱海綿芒果啫喱$78上面是熱情果啫喱,下面是偏濕潤的芒果海綿啫喱,入口酸甜,不過不失。

第一次吃松露主題餐廳,好興奮。

餐牌介紹了松露品種和松露菜式。

法式油封鴨腿松露

⭐️法式油封鴨腿松露$298
法式油封鴨腿松露

⭐️熱情果啫喱海綿芒果啫喱$78
熱情果啫喱海綿芒果啫喱

2019-12-24 141 瀏覽
今晚在海港城吃飯,這家餐廳裝潢高雅,接待處陳列松露等產品,另一處是紅酒櫃,放置了不少紅酒。進入餐廳,餐廳燈光柔和,木質地板配搭木制桌椅,有卡座,也有多人座位,也有一排吧台,面對絕美的維多利亞夜景。翻開餐牌,菜式大部分以松露入饌,設有聖餐套餐,也可以單點菜式。 點餐不久便送來三款麵包,其中一款是紅莓麵包,可以配搭牛油、醋或橄欖油,麵包紮實鬆脆。⭐️野菌濃湯松露$108 湯上有一抹泡沫,上面點綴著幾片松露。入口濃稠,有淡淡的野菌味,容易入口。⭐️香煎鴨肝紅酒蘋果松露$188鴨肝配搭奢華的松露,將菜式提升到另一個層次。鴨肝入口肥厚滋味,配上紅酒蘋果,酒味和蘋果的酸甜味正好中和了鴨肝的膩感,另外雜莓醬的酸味也使鴨肝的味道更順口清新。⭐️意大利飯蟹肉松露$228上菜後,店員在我們面前刨松露,兩下功夫,片片松露便鋪在飯上。松露味道比較淡,配上蟹肉野菌飯,米飯煮得軟硬適中,啖啖矜貴,配上三文魚籽,增加口感。⭐️法式焦糖燉蛋松露果仁糖$98法式燉蛋,旁邊還有水果和蛋白糖陪襯。外面是焦糖燉蛋,戳破頂層的焦糖,裡面還有臻子果仁糖,味道不會過甜,不過不失。▫️每款菜式都讓客人大口大口吃松露,盡現奢華,價錢合理,但味道

⭐️野菌濃湯松露$108

⭐️香煎鴨肝紅酒蘋果松露$188

香煎鴨肝紅酒蘋果松露

鴨肝配搭奢華的松露,將菜式提升到另一個層次。

香煎鴨肝紅酒蘋果松露

⭐️意大利飯蟹肉松露$228

法式焦糖燉蛋松露果仁糖

⭐️法式焦糖燉蛋松露果仁糖$98
法式燉蛋,旁邊還有水果和蛋白糖陪襯。

法式焦糖燉蛋松露果仁糖

▫️每款菜式都讓客人大口大口吃松露,盡現奢華,價錢合理,但味道不算有驚喜。