2019-03-26 195 瀏覽
今日難得經過尖東去紅磡條橋,當然要入去食一食林昌記的魚蛋啦,佢係我食個魚蛋店當中,價錢既合理,魚蛋又好味嘅一間魚蛋檔。今日我叫咗咖喱魚蛋,佢嘅魚蛋係白色嘅,估計應該係有用油慢慢炸過,食落口好爽口同好彈牙,另外再加埋佢秘製嘅辣醬,真係好好味。特別提一提大家就係個秘製辣醬要自己加落去,並唔係每一碗都有。大家不妨經過可以食一食。佢有原味、香辣、咖喱、炸金蛋同炸金角,我只係試過頭三款,未試過炸金蛋同炸金角好唔好味⋯

<<生在美食天堂,點可以唔識食>> <<I born in Paradise of Food,but what Food do we have?>> 魚蛋wo,咖喱魚蛋wo依間鋪頭真係每次經過都心癢癢想入去幫襯下雖然係唔起眼既地方。正~細份份量剛剛好,魚蛋周圍都有得食,但係依到就特別彈牙,辣油夠香咖喱味都值得試,唔夠辣再加辣油一齊吃裝修:就係普通小店,都是整潔的了價錢:定價10$細份20$大份相當好,係依個唔鐘意硬幣既年頭
魚蛋wo,咖喱魚蛋wo
依間鋪頭真係每次經過都心癢癢想入去幫襯下
雖然係唔起眼既地方。
原味加辣

咖喱味都值得試,唔夠辣再加辣油一齊吃

裝修:就係普通小店,都是整潔的了

2019-01-29 317 瀏覽
多次經過紅磡火車站去尖東既天橋 見到一間小食店好多人排隊 終於去試一下 結果一次愛上林昌記有幾款小食 魚蛋 燒賣 炸金蛋(炸魚蛋) 炸金角炸金蛋真係好好食!人手打 即場製作 即場炸 細細粒 再配合埋沙律醬 外脆內彈牙

林昌記有幾款小食 魚蛋 燒賣 炸金蛋(炸魚蛋) 炸金角

• 金蛋
2019-01-29 256 瀏覽
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀L小姐講左10次話從來無食過甘正既魚蛋簡直人間美味😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀由於不嬲唔好魚蛋燒賣所以都無為意😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今日行開尖沙咀見佢盛意拳拳於是就試左😍一試真心不得了⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣林昌記以自家製白魚蛋聞名,8成魚肉,2成麵粉,所以口感彈牙又有鮮味。曾於深水埗桂林街夜市,創下3日賣10萬粒魚蛋的神話。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣原味/咖哩魚蛋(16粒)💲20 (推介👍🏻)💭入口彈牙,唔會成口粉💭而且彈得黎,入口即溶😝💭配埋自家製辣椒油,香而不辣💭果然真材實料😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣炸金蛋💲20 (推介👍🏻)💭超香脆,內裡魚蛋入口即溶💭配上千島醬,超惹味😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣炸金角💲20 (推介👍🏻)💭炸魚片頭,外脆內嫩💭可選配千島醬/泰式辣醬💭個人比較中意千島醬🤤💭L小姐就中意泰式辣醬 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀◤ 林昌記 ◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🗺∶尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖🍟Food:🔥🔥🔥🔥
#fridayla_tst
一試真心不得了
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣原味/咖哩魚蛋(16粒)💲20 (推介👍🏻)
💭入口彈牙,唔會成口粉
💭而且彈得黎,入口即溶😝
💭配埋自家製辣椒油,香而不辣
💭果然真材實料😍😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣炸金蛋💲20 (推介👍🏻)
💭超香脆,內裡魚蛋入口即溶
💭配上千島醬,超惹味😍😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣炸金角💲20 (推介👍🏻)
💭炸魚片頭,外脆內嫩
💭可選配千島醬/泰式辣醬
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥💯
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
好#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #香港美食 #香港必食 #魚蛋 #香港魚蛋 #fishball #林昌記 #尖東 #尖東美食 #hongkong #streetfood
2019-01-09 310 瀏覽
神秘隱藏menu唔講你未必會知,原來魚蛋專家《林昌記》除咗招牌嘅白魚蛋同咖哩魚蛋之外,原來仲有金蛋金角賣,金蛋其實啫係炸魚蛋,可能大家會覺得冇咩咁特別,不過試完之後諗法會不一樣,因為佢嘅炸漿非常薄,緊密咁包住魚蛋,食起黎熱辣辣外脆內軟,加埋千島醬真係好好味!絕對冇誇張,大家經過記得試下喇!👍🏻👍🏻
金蛋Golden  Fishball
金蛋Golden  Fishball
✴️林昌記 | #尖沙咀 .特製手作海鮮燒賣 🦑🐙讀Poly u 的回憶 其中一個是放break 醫肚必到尖東橋上的林昌記食魚蛋粒粒彈牙真係好正豬肉魚肉燒賣就食得多 本身食緊林昌記招牌白魚蛋 🍢 望見有好多新品 老闆見我眼望望就介紹要試墨魚八爪魚燒賣 🦑🐙.中意海鮮既我 今次再幫襯就試下 😎 燒賣咬落爽彈 食到粒粒八爪魚 味道好濃郁 後勁帶點章魚味 口感豐富〰值得一試 手工製一次唔會蒸太多份量 所以有機會要等 ❣️.🔹海鮮燒賣 $15/9粒
✴️林昌記 | #尖沙咀 .
特製手作海鮮燒賣 🦑🐙
粒粒彈牙真係好正
🔹海鮮燒賣 $15/9粒
2018-12-28
5 分鐘 (堂食)
2018-12-18 272 瀏覽
今天在尖沙咀吃完下午茶,甜甜的蛋糕,陪朋友回學校拿東西,她說這家的魚蛋很好吃,所以就買了一小杯試試看。店舖在理工大學走出來的天橋,有一個小凹處。原味魚蛋(小,$10)有原味、咖哩和炸魚蛋,炸魚蛋要1630後才有。這次我們點了原味的魚蛋,是白色的,口感軟爽,稍微彈牙。十塊錢有七顆,魚蛋給我們之前老闆會用特別的器具幫魚蛋脫水。重點是桌上的辣椒油,很香,不太辣,買魚蛋必須必須必須要放!突出魚蛋的香味,以香為主,以辣為輔。

店舖在理工大學走出來的天橋,有一個小凹處。
原味

原味魚蛋(小,$10)
2018-12-18
原味
2018-12-11 202 瀏覽
加班後必食嘅林昌記魚蛋超彈牙,咖喱味好香濃,原味更加突顯魚嘅鮮味,價錢偏貴,但係水準相當高!最最最鍾意食金蛋,每次即叫即炸,熱辣辣脆薄薄,外脆內軟,加埋千島醬真係無得頂!
加班後必食嘅林昌記

2018-11-20 311 瀏覽
每次行過由紅磡往尖東方向嘅天橋,都會見到角落有間小店人頭湧湧。起初無為意,直到有一次朋友帶我去,先知道原來我一直走寶!🔹原味魚蛋 16粒/$20佢有細碗同大碗之分,兩個人食所以揀咗大碗。一粒粒白雪雪嘅魚蛋真係好吸引,視覺上已經滿足咗。每碗都係新鮮熱辣辣,唔會好似坊間地鋪咁比啲暖嘅又或者凍咗嘅你食,每一啖都好爽口彈牙,而且唔油膩。魚肉味濃,肉質紮實,唔會食到成口粉或者食到空氣魚蛋。呢個價錢食到呢種魚蛋都幾吸引。除咗原味魚蛋之外,仲有其他款式揀,仲有炸金角添!如果同朋友黎食,建議嗌多幾款一齊happy share!真係會口痕食上癮,依家每次經過都會心思思想食一碗!📍林昌記尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖..環境分數:7.5/10食物分數:8/10Encore分數:8.5/10

🔹原味魚蛋 16粒/$20

佢有細碗同大碗之分,兩個人食所以揀咗大碗。

📍林昌記
尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖

環境分數:7.5/10
食物分數:8/10
Encore分數:8.5/10
-#🍎👧🏽 【令人吃上癮的白魚蛋🐟】呢間舖頭應該好多人識(?)大鄉里的👧🏽都係近呢幾個月先知尖沙咀分店 位於尖東橋中間放學經過成日忍唔住買黎食🤦🏼‍♀️😂-🔹雙拼魚蛋 大 ($20/16粒)即係白魚蛋+咖喱魚蛋👅魚蛋超彈牙 白魚蛋 魚味好香🤤🤤🤤想惹味啲 可以加店舖專用辣椒油/辣油🌶(不過嗜辣的友人 覺得辣度一般🤔)咖喱味少少辣 可以接受🤧呢個價錢 同份量 都算幾抵🤓⭐️評分:8/10-🔹炸金蛋 ($20/11粒)炸魚蛋配千島醬 超邪惡啊😻👧🏽本身唔好油炸食物 不過呢個真係好食炸漿夠薄👍🏼 有張吸油紙喺底 唔算油 炸得外脆內軟 呢款魚蛋份量少啲😮不過唔緊要啦🤣 老闆仲好大方咁加勁多千島醬😈😈 好好人🧡 成個配搭好正!⭐️評分:8/10-呢度仲有炸金角 同海鮮燒賣 等其他小食同樣受歡迎㗎🤤

#🍎👧🏽 【令人吃上癮的白魚蛋🐟】
呢間舖頭應該好多人識(?)
大鄉里的👧🏽都係近呢幾個月先知
尖沙咀分店 位於尖東橋中間
放學經過成日忍唔住買黎食🤦🏼‍♀️😂
🔹雙拼魚蛋 大 ($20/16粒)

即係白魚蛋+咖喱魚蛋👅
魚蛋超彈牙 白魚蛋 魚味好香🤤🤤🤤
想惹味啲 可以加店舖專用辣椒油/辣油🌶
(不過嗜辣的友人 覺得辣度一般🤔)
咖喱味少少辣 可以接受🤧
呢個價錢 同份量 都算幾抵🤓
⭐️評分:8/10
🔹炸金蛋 ($20/11粒)

炸魚蛋配千島醬 超邪惡啊😻
👧🏽本身唔好油炸食物 不過呢個真係好食
炸漿夠薄👍🏼 有張吸油紙喺底 唔算油
炸得外脆內軟 呢款魚蛋份量少啲😮
⭐️評分:8/10
呢度仲有炸金角 同海鮮燒賣 等其他小食
同樣受歡迎㗎🤤
為何放工總是餓🙈 今天下班由尖沙咀走到紅墈站這邊,沿著科學館道一直走,本已成功抗拒橋下小食的誘惑,最終走到天橋上,還是抵不住林昌記的「金蛋」魔力。食過好幾遍,水平都沒有變差,每次也是即點即制,所以吃好西是要等的!除了魚蛋以外,林昌記其實還有炸金角,之前在旺角分店吃過還有蝦子麵的,但這家就好像沒有。炸金蛋 $20(11粒)即炸彈牙魚蛋配上微涼的沙拉醬,冷熱交融,加上外脆內彈牙的口感,鮮味魚肉,實屬下班後的一大享受😋

炸金蛋 $20(11粒)
炸金蛋

10 分鐘 (堂食)
  • 金蛋
2018-08-03 590 瀏覽
中意食佢過炸金角,因為唔係度度都有得食,炸得金黃鬆脆,行過路過就唔好錯過啦,$20 有8件,合理!魚旦就見人見智啦,不過,希望唔好自制長龍,入面位叔叔 slow motion ,錄影機都做唔到咁慢動作,一個客買$10 魚旦都搞成$5分鐘,有時店裡有3個人,都係得一個去做,另兩個企係度,同D客你眼望我眼,最耐試過5個客等成20分鐘,終於由5個客谷到10幾個客,利用顧客羊群心理係冇錯,買個一次仲會唔會有下次,我依家經過見到有2個人都唔會買,經驗要做10分鐘布景板
2018-08-03
10 分鐘 (外賣自取)
  • 炸金角
2018-05-27 817 瀏覽
第一次去到買魚旦,個阿叔問要咩魚旦,睇圖片有辣魚旦 咖啡魚旦 同冇落料的魚旦。咁好禮貌同個阿叔講(唔知佢係唔係老闆)要辣魚旦。但佢好串咁話:辣咪姐係普通魚旦囉,辣料自己落咁冇家教都算,到我落料試食。第一啖唔係好夠味,走去再落。個小器啊叔就話:又落?再落其他人唔洗落啦其實做人小器計較唔緊要,怕蝕底咪自己幫人落料唔好放出黎比人任落囉開頭仲要串人話要自己落,而且人人味覺唔同,人人需求份量都未必一樣要限人就唔好扮大方啦,我情願你幫我落,第一次食獨門醬料,根本唔了解落幾多先合適再者,就算有客落哂你d料,都唔會導致後面客人冇得落,只係導致老闆要要加料姐。講到咁偉大怕後面客人冇得落,其實承受唔到少少的成本風險姐。好唔好食係其次,人品最重要。又小器又冇禮貌。咁樣真係唔好學人做生意。 唔想受氣建議唔好咁傻比錢去受人氣。
第一次去到買魚旦,個阿叔問要咩魚旦,
睇圖片有辣魚旦 咖啡魚旦 同冇落料的魚旦。
咁好禮貌同個阿叔講(唔知佢係唔係老闆)要辣魚旦。
但佢好串咁話:辣咪姐係普通魚旦囉,辣料自己落

咁冇家教都算,到我落料試食。
第一啖唔係好夠味,走去再落。
個小器啊叔就話:又落?再落其他人唔洗落啦

其實做人小器計較唔緊要,
怕蝕底咪自己幫人落料唔好放出黎比人任落囉
開頭仲要串人話要自己落,
而且人人味覺唔同,人人需求份量都未必一樣

唔想受氣建議唔好咁傻比錢去受人氣。
2018-05-23 592 瀏覽
雖然我係尖沙咀返工,但係其實想食林昌記真係一啲都唔容易呀!因為其實都唔係咁順路!點知今日真係好想食好想食!而且因為今日天氣太熱啦!真係都想搵一個自己好想食既comfort food !讓自己開心一下!實在太耐冇去啦本來淨係想去點一個「金蛋」,即係炸魚蛋!啱啱要到見到有一個食緊炸三角形嘅嘢!咁我咪問姐姐呢個係咩囉!佢話呢個係「金角」!我毫不猶豫咁就點左個「金角」! 佢等左五至8分鐘啦出到嚟金黃色真係好鬼吸引!加左少少沙律醬!再加埋佢哋嘅招牌辣椒油!Wow!yummy..ʕ•͡દ•ʔ❥ꋧ!脆卜卜好好味呀!我唔記得數下裏面有幾多粒但係我印象中食極都仲有!$20一客我真係覺得好抵*真係我今日想既comfort food 啦

實在太耐冇去啦
本來淨係想去點一個「金蛋」,即係炸魚蛋!

啱啱要到見到有一個食緊炸三角形嘅嘢!
咁我咪問姐姐呢個係咩囉!
佢話呢個係「金角」!

我毫不猶豫咁就點左個「金角」!

佢等左五至8分鐘啦
出到嚟金黃色真係好鬼吸引!
加左少少沙律醬!再加埋佢哋嘅招牌辣椒油!
Wow!yummy..ʕ•͡દ•ʔ❥ꋧ!脆卜卜好好味呀!
真係我今日想既comfort food 啦
炸金角
外賣自取
炸金角
  • 原味魚蛋
2018-04-16 648 瀏覽
在尖沙咀行到去紅磡嘅路上,就會發現到在天橋嘅轉角有一間不太起眼嘅小食店 - 林昌記。每次嚟都有唔少街坊或者學生排緊隊叫嘢食,呢到嘅魚蛋好出名。有一次,林昌記嘅老闆喺我落單之際,問我有無興趣試新菜式 - 金蛋,見到有隱藏餐單,當然要試試看。原來金蛋係炸魚蛋,每粒魚蛋都唔需要炸粉就落去炸,好香口,值得一讚係老闆加上咗秘製嘅辣椒油同千島醬,有甜有辣,一路食唔停。之後再去林昌記,原來即使老闆唔喺到,餐單又無,都可以同姐姐落單要金蛋,所以大家不妨一試喔!

金蛋
金蛋