2021-01-08 116 瀏覽
呢間西貢林記小食好多年歷史,好多時嚟開西貢,有d肚餓又或者食得唔夠飽,就好自然唸到要嚟林記排隊買番幾條腸粉食。位置其實起條好暗的小巷度,但好近小巴站頭。通常都好多人排隊,不過唔洗等好耐。必食腸粉,又滑又抵食,加埋醬料正丫。雖然好多人嗌燒賣,不過其實我覺得燒賣就一般,質感普通,只係可能因為西貢少d小食檔選擇所以先多人嗌。另外嗌左個粉果,都多料既但就有少少貴。如果想坐起度食其實得好少位,同埋唔好預有人會抹枱。
  • 腸粉
2020-12-03 286 瀏覽
位於「西貢」「高富樓」樓下舖位,「西貢小巴總站」旁邊的小食店「林記小食」,「林記小食」最吸收我的小食食品,是港幣二十元八條的豬「腸粉」。不過後來我在「旺角」購買外賣自取「咖喱牛腩飯」作為晚飯食品,乘坐專綫小巴回來「西貢小巴總站」之後,還需要為晚餐裡面的「雞肉」食品而煩惱。於是我在「林記小食」裡面,購買了一隻外賣「雞髀」食品。「林記小食」的「雞髀」不是以油炸方式,而是以「油浸」的方式製作而成。所以享用「林記小食」製作的「雞髀」食品,不用擔心「雞髀」會因為擱在一旁閒置太長時間,會令「雞髀」的實際口感放涼,「雞髀」裡面的滷水甜味味道也沒有因此變淡。當然,如果食客不是住在「西貢」,又不是考慮購買「雞髀」之後即場享用的話,攜帶「林記小食」「雞髀」乘坐交通工具返回「九龍」、「沙田」或者「將軍澳」的話,就可能要小心「雞髀」肉會完全吸收「滷水汁」。「雞髀」裡面的肉若然把甜味「滷水汁」完全吸收入去的話,吸收完所有「滷水汁」之後的「雞髀」肉實際口感,相對會變得有過腍,稍為欠缺彈性口感感覺了。幸好我住在「西貢」,購買「林記小食」的「雞髀」,立刻步行返回家裡面,享用小食食品「雞髀」,加上主菜食品「咖喱牛腩飯」

幸好我住在「西貢」,購買「林記小食」的「雞髀」,立刻步行返回家裡面,享用小食食品「雞髀」,加上主菜食品「咖喱牛腩飯」而組成的晚餐,對「雞髀」實際口感影響很輕微而已,口感仍然有彈性。

「林記小食」「雞髀」實際製成品在我徒步返回家裡面之後,「雞髀」表面仍然有少許滷水醬汁剩餘下來,對「雞髀」肉的實際甜味也沒有構成影響。

至於「林記小食」即場浸泡的滷水汁「雞髀」食品,「雞髀」實際售價價錢只賣港幣十六元正,比八條版本「腸粉」小食食品還要便宜港幣四元,論性價比當然比「腸粉」更加抵食。

但是我覺得「林記小食」的「滷水」汁「雞髀」,還是比較適合在「西貢」即場享用,多過外賣自取在「西貢」以外地方享用。在這樣情況下,住在「西貢」的我少有地獲得好處,有機會的話隨時可以再幫襯。

雞髀

2020-11-14
雞髀
2020-08-05 224 瀏覽
餐廳全日禁食好選擇2020-07-30 普普通通唔難食又無咩特別的但勝在老字號1. 魚蛋(無陳皮味,勉強彈牙)2. 燒賣(食唔出魚肉定豬肉味)3. 炒面(唔會太油不過唔熱)4. 腸粉(都係靠醬汁)5. 牛肉球(唔算好大舊,幾好食)6. 豬皮(好索汁)7. 牛丸(無乜特別)叫事頭婆比多啲芝麻,真係會比多,服務算不錯。埋單$73蚊夠2人份量,無落雨可以默默坐係公園同麻雀仔爭食🦜🦜
餐廳全日禁食好選擇
2020-07-30
普普通通唔難食又無咩特別的但勝在老字號
1. 魚蛋(無陳皮味,勉強彈牙)
2. 燒賣(食唔出魚肉定豬肉味)
3. 炒面(唔會太油不過唔熱)
4. 腸粉(都係靠醬汁)
5. 牛肉球(唔算好大舊,幾好食)
6. 豬皮(好索汁)
7. 牛丸(無乜特別)
叫事頭婆比多啲芝麻,真係會比多,服務算不錯。

2020-07-30
2020-07-14 204 瀏覽
之前都有睇過唔少文章介紹香港出名燒賣有邊幾間,而林記就係其中一間喇,出名在於每日新鮮手製燒賣;呢一日經過林記時,其實已經同老公食飽左,但都好想試下出名嘅燒賣同平時有咩分別,所以我地都叫左一串試下;由於我食得辣嘅,店員話直接浸埋辣醬比我,第一啖入口覺得比較粉,無咩魚味,始終係被介紹過,所以我地都抱有期待咁去試,確實係令我覺得有d失望嘅不過都有讚嘅地方:個辣醬好香,夠辣夠惹味,如果配腸粉我覺得應該幾好食嘅,如果下次經開都會比多次機會佢,叫腸粉黎試😋
由於我食得辣嘅,店員話直接浸埋辣醬比我,
魚肉燒賣
2020-07-05
2020-07-06 152 瀏覽
每次去西貢都必而去篤返兩串!食辣既朋友又喜歡掃街呢d地道小食的話呢間小店我最喜歡就係牛柏葉la佢獨有既秘製辣汁真係食我食完又想食辣得好過引果隻!每次經過都會好想比佢既秘製辣玩轉我個舌頭呀!重點係要配埋冰凍五花茶!!下火一流西貢福民路58-72號高富樓地下14號舖
每次去西貢都必而去篤返兩串!
食辣既朋友又喜歡掃街
呢d地道小食的話
呢間小店我最喜歡就係牛柏葉la
佢獨有既秘製辣汁真係食我食完又想食
辣得好過引果隻!
每次經過都會好想比佢既秘製辣玩轉我個舌頭呀!
重點係要配埋冰凍五花茶!!下火一流

西貢福民路58-72號高富樓地下14號舖
2020-03-19 307 瀏覽
全香港最好味嘅牛丸🍢@西貢林記每次唸起小食, 一定唸起西貢嗰間林記, 老公讀U嗰陣已經成日幫襯, 據說仲係好多夜meow嘅蒲點.•當中一串三粒嘅牛丸係最正嘅🤤, 勁香牛味, 仲彈牙到一個點; 燒賣係幾個姨姨即場包魚肉堅彈堅好食; 豬腸大大舊, 十蚊四條腸粉混醬口感滑滑der.•Menu好多小食, 魷魚🦑, 碗仔翅, 炒麵, 魚蛋...做得好味嘅鋪頭買少見小好彩近屋企隨時黎食都得.•俾錢時無留心老闆講咩原來粢飯擺左向外嘅熱櫃, 返返去老闆都認得我😛. 栥飯超超超級軟糯, 推介!•
全香港最好味嘅牛丸🍢
@西貢林記
牛丸

豬腸

2020-03-12
牛丸
豬腸
2020-03-05 141 瀏覽
西貢林記小食呢個名就咁同人講,可能大家都未必知係邊間,但一講到西貢碼頭食泰國嘢隔離果間小食店,相信好多人都知道,尤其成日去開西貢碼頭船 P 既朋友仔同行山既人。呢間小店大大話話都起碼有十年歷史,比我既感覺都係幾抵食既 ; 今日同朋友行完山之後就黎咗碼頭等車返屋企,見有啲肚餓同重有一段時間先有車,所以就叫咗啲嘢黎食下。叫咗腸粉、燒賣、粉果、豬大腸、豬生腸配秘制醬汁 ; 腸粉薄身之剩幾滑溜,而且十蚊重有四條 👍🏻 大腸同生腸係其他地方都未必做到呢個價,每串只係六蚊炸 😍 而且個秘制醬汁亦幾惹味,唯獨有點美中不足就係個粉果,兩個粉果一夾起嚟啲皮就爛,可惜可惜。

2020-02-06 85 瀏覽
味道比以前差咗,仲要服務態度超差,一啲都唔友善。自問自己有禮貌,都唔知啲大嬸咁冇禮貌,想轉要外賣盒,大嬸超惡態度,一面轉一面鬧,又唔係唔洗俾錢!真係想cancel 唔要!😤
2020-02-06
下午茶
2019-12-04 259 瀏覽
以前我曾經光顧過西貢小巴站旁邊,「高富樓」 樓下的港式街邊小食店「林記小食」。不過以前光顧「林記小食」,多多少少都是因為以前「林記小食」在深夜時段,旁邊還有售賣生滾粥品的小檔攤。反而現在「林記小食」旁邊的位置,深夜時段好像已經再沒有再賣生滾粥品,驟眼看「林記小食」的食品,好像跟以前的食品沒有太大的改變。現在的「林記小食」腸粉,雖然稍嫌腸粉口感被食店蒸得太腍,但是勉強仍然能夠用竹籤挑起被完全蒸熟的腸粉,而且腸粉未有斷裂跌下來的跡象。至於「林記小食」腸粉配備的醬料,包括有甜味的芝麻醬、海鮮醬、鹹味的豉油,還有辣味的辣椒醬。或者是我現在已經食了很多次辣味食品,所以今次忽然想加入辣椒醬進入腸粉裡面。結果我發現「林記小食」裡面提供的辣椒醬,辣椒醬裡面的味道頗辣,辣味是辣到我未能完全接受的水平。我一食到加入「林記小食」辣椒醬,就連甜味的海鮮醬和芝麻醬,都被辣椒醬的辣味所凌駕和掩蓋住。至於「林記小食」腸粉味道其他的部分,海鮮醬和芝麻醬的味道都很甜,而且芝麻醬裡面的芝麻味道還有一陣非常濃厚的芝麻香味,再灑一層芝麻在腸粉上面,腸粉的口感變得更爽口。唯獨是「林記小食」的辣椒醬味道,我覺得味道辣得連我自己也

唯獨是「林記小食」的辣椒醬味道,我覺得味道辣得連我自己也難以完全接受。我現在有點覺得「林記小食」的腸粉,還是只配海鮮醬、芝麻醬和豉油就夠了。

因為配上海鮮醬和芝麻醬後的「林記小食」腸粉,味道除了有甜味之外,還有濃厚的芝麻香味,加入了辣椒醬之後,辣椒醬的辣味反而破壞了芝麻醬的原有甜味和香味。
腸粉

我看我以後再光顧「林記小食」,腸粉雖然可以繼續購買,但是我應該不會再選擇為腸粉,加入辣味的辣椒醬。

至於「林記小食」裡面其餘的飲品和小食食品,我下次光顧時比較想購買「冰凍豆漿」,跟一串兩粒的「牛肉球」。
2019-11-07
2 分鐘 (堂食)
2019-12-01 126 瀏覽
飛的到西貢嘆完碗太陽蛋沙嗲牛麵,但完全唔夠飽呢!女皇剛才不合口味,仍然肚餓要黎補補倉。上船前食多碟腸粉就差不多,其實都想食埋豉油雞髀,如果太飽就唔好啦!食飽飽可以安心出海喇。見餐牌寫住雞脾?從來未食過脾臟,什麼味道呢?腸粉,四條腸粉只 $10 蚊夠經濟。混醬才是精髓,有點孤寒不夠大量,未能將所有腸粉撈得均勻,辣醬甜醬麻醬芝麻豉油!蒸得透徹無馬虎,熱辣辣彈彈嫩滑充滿米香,不硬不粉無異味。混醬甜辣咸香共冶一爐,融合得天衣無縫。腸粉,混醬走辣醬,女皇不吃辣的。沒有辣味即時大打折扣,蒸得不夠時間?微溫粉硬兼備,不嫩不滑極度失望。魚蛋,只暖不熱,硬實咸咸地。粉果,超強油術滿口油,餡料空盪盪,只食到粿皮味道。牛柏葉,爽爽沒有味道。水魷,脆卜卜淡如水。所有味道全靠濃濃沙嗲汁,甜而不辣,添味不少。

腸粉混醬
腸粉混醬走辣醬
魚蛋、粉果、牛柏葉、水魷
2017-04-09
$30 (早餐)
2019-06-25 202 瀏覽
喺西貢等車嗰時太肚餓,就喺附近搵咗間小食嚟試下,佢就喺正巴士條馬路7仔隔離 地理位置好方便佢仲要係第一間舖 我叫咗 20蚊腸粉有八條連埋個外賣盒 仲嗌咗兩串燒賣同埋一串魚蛋佢個燒賣好好笑口 腸粉都好滑 而佢個辣醬都好好味唔算太辣。

2019-06-02 162 瀏覽
第一次試林記小食,叫左魚蛋燒賣加辣汁。魚蛋普普通通冇乜特別;燒賣同出面嗰啲有小小唔同,外型長身小小,中間透透地,有小小魚味,唔會話一舊粉咁。十五蚊過下口瘾都可以啦。
魚蛋燒賣

辣汁好味

林記小食 真係由細食到大近10年好多時宵夜都係佢,睇住佢慢慢變差。加價唔緊要,食物質素都愈嚟愈差,食物嘅原材料一定係換咗其他選擇。通常去親都係食腸粉燒賣加腸仔腸粉:蒸到太冧 有時仲好爛  醬料正常  個甜漿帶酸唔太好燒賣:以前食燒賣大粒彈牙,而家佢嘅燒賣好細粒  食落好似麵粉咁,痴住個口一PAT咁  好失望但係辣汁係自調 好味的。腸仔:普通腸一條  裹腹用順帶一提呢間小店一直態度都好差咖喇,無論早更晚更,啲阿姐好似想鬧你咁。但係食物以前係OK所以冇所謂,但係而家No way 喇
林記小食 真係由細食到大
近10年好多時宵夜都係佢,睇住佢慢慢變差。

通常去親都係食腸粉燒賣加腸仔

腸粉:
蒸到太冧 有時仲好爛  醬料正常  個甜漿帶酸唔太好

燒賣:
但係辣汁係自調 好味的。

腸仔:
普通腸一條  裹腹用
腸粉燒賣加腸仔

順帶一提
但係食物以前係OK所以冇所謂,但係而家No way 喇

2019-04-17
5 分鐘 (堂食)
腸粉燒賣加腸仔
2019-03-19 162 瀏覽
朝早入黎西貢食個快早餐係得哩度,地點超級方便而且全部都係輕食,去茶餐廳嗰d 又驚食得太飽其實之前都食過一次,嗰次食腸粉+燒賣,腸粉冇乜特別,但個燒賣我印象中都幾難食下之後前幾個月見到d 傳媒又報道邊度邊度又有手工燒賣,哩間竟然係其中一間,於是我再比多次機會佢,買串燒賣黎試下點手工法,睇下係佢出左問題定我味覺有問題口感方面係一d 都唔彈牙,食落好似d 肉霉霉地咁,冇魚味,手工仲差過機造,你都係入貨把啦,真係唔好食囉

2018-05-31 435 瀏覽
去西貢梗係去行山啦,但係行山又驚肚餓,雖然出門口之前已經食左少少野食,但之後搭車搭左搭左咁耐車,到西貢之後通常都會再食少少野先出發,如果再食個正餐就太誇張啦,可能食到兩、三點都未上到山,所以就求其搵d 小食啦,比如呢間嘅腸粉同魚蛋味道都還好 ,價錢以西貢嘅餐廳黎講算好好合理。不過,因為價錢比較平,所以對用餐環境唔好要求咁多,d 位都只係摺台同摺凳,而且可能唔夠位的話,就直接拎住企係到食一食就好,仲可以快d 食完就出發。