2021-08-19 73 瀏覽
位於旺角的桔梗,是一間佔地近5000尺的台灣過江龍咖啡店。品牌由香港人年輕人引入,在2019年開幕至今,人氣依然旺盛,人流不斷。不論午市,還是晚市,大多需要等位或訂座,如此受歡迎,絕對是因為開店理念清晰。大部分去咖啡店的客人,都要想找個空間感十足,環境和位置舒適的餐廳,與朋友們好好談天或休息一下。而桔梗的選址,完全符合這個原則。不但地方超大,佔地兩層,而且設有落地玻璃,樓底極高,用餐過程好舒適~不過人客太多,有時候也會太過嘈雜啦~店內設計跟隨總店裝潢風格,店內走文青田園風,有乾花、書櫃、木製餐桌等等。最近餐廳換了新餐牌,提供日式料理,所以我們也選擇一份試試。雙人日式套餐 $528套餐包括: 炸雞與台式五味醬、熱炒魷魚伴明太子醬、京蔥檸檬味豬腩、炙烤吞拿魚佐芥末蛋黃醬、涼拌毛豆、三種小菜、溏心蛋、茶漬飯兩碗 和 時日甜品。套餐份量和款式種類豐富,不錯唷!炸雞與台式五味醬。炸雞大大塊,炸得很酥脆,雞肉相當軟腍,調味不俗。炙烤吞拿魚佐芥末蛋黃醬。吞拿魚魚肉鮮濃,炙烤過更好吃。京蔥檸檬味豬腩。豬腩肉肥瘦相間,正好有檸檬中和了油膩感哦~鹹食之中,我們最愛茶漬飯,一碗是明太子,一碗是三文魚碎。拌匀
位於旺角的桔梗
,是一間佔地近5000尺的台灣過江龍咖啡店。

,所以我們也選擇一份試試。

雙人日式套餐 $528

套餐份量和款式種類豐富,不錯唷!

炙烤吞拿魚佐芥末蛋黃醬。吞拿魚魚肉鮮濃,炙烤過更好吃。

京蔥檸檬味豬腩。豬腩肉肥瘦相間,正好有檸檬中和了油膩感哦~

鹹食之中,我們最愛茶漬飯
,一碗是明太子,一碗是三文魚碎。拌匀配料,鹹香惹味,味道不錯呀。

時日甜品是焙茶巴斯克芝士蛋糕 蛋糕的焙茶味超濃,有意想不到的驚喜呀。
2021-07-30
2021-08-19 62 瀏覽
桔梗好大間,weekend好多人嚟食, 但座位都隔得幾開,唔會有壓迫感! 每日手打蝦餅🍤 (定食配飯)手打蝦餅有三件,有大大舊蝦肉彈牙好食,非常出色👍🏻配有檸檬及mustard醬都好夾! 另外有細細碟菇,枝豆同糖心蛋一隻,份量剛剛好夠一人食😋😋😋 特製玉子醬油清湯烏龍面🍜有糖心蛋一隻,烏龍面比較淋身同份量較輕盈,味道清淡😊 熱炒魷魚明拌太子醬🦑炒魷魚好有驚喜🥰🥰🥰份量幾大份,魷魚大大件又唔會太過煙韌, 烹調得剛剛好👍🏻 而且好惹味,有好多明太子😍, 不會過鹹,配白飯食一流😋 抹茶提拉米蘇🍵呢個tiramisu直得一讚😍,抹茶香濃微甜👍🏻,cream 唔會好膩,一個人都會想食晒成個😋😋😋

每日手打蝦餅🍤 (定食配飯)

特製玉子醬油清湯烏龍面🍜
有糖心蛋一隻,烏龍面比較淋身同份量較輕盈,味道清淡😊

熱炒魷魚明拌太子醬🦑

抹茶提拉米蘇🍵

2021-08-16 137 瀏覽
好耐無去桔梗原來已經由西餐風格轉變成台灣風格既咖啡小酒館menu亦都唔同咗今次食呢個兩人餐京蔥檸檬味豬腩豬腩片既爽脆口,微微煎得香脆薄切豬腩片配上檸檬汁一解油膩及帶來清新口感仲叫咗兩杯凍牛奶抹茶熟炒魷魚配明太子醬咸鮮既明太子醬令魷魚嘅鮮味更加提升魷魚軟稔佐酒就一流啦涼拌毛豆及小菜三碟小菜三條都係一啲開胃菜酸酸甜甜炸雞與台式五味醬香脆雞球,做法有啲似中式嘅咕嚕雞五味醬都係酸酸甜甜灸烤鮪魚配蛋黃芥末醬即係輕輕燒過既吞拿魚醬汁比較鹹一點,可能係配清酒既關係由於朋友唔飲酒呢啲小食都係偏向佐酒會比較搭配明太子茶漬飯鹹鮮明太子配少少芥辣味道有幾夾以朋友嗰碗係三文魚茶漬飯最後仲有伯爵紅茶焦香芝士蛋糕配帶點鹽味既奶蓋醬伯爵菜咪幾濃,芝士蛋糕幾香滑表面焗得焦香更令到伯爵茶味更突出
好耐無去桔梗
原來已經由西餐風格轉變成台灣風格既咖啡小酒館
menu亦都唔同咗

今次食呢個兩人餐

京蔥檸檬味豬腩
豬腩片既爽脆口,微微煎得香脆
薄切豬腩片配上檸檬汁一解油膩及帶來清新口感

佐酒就一流啦

涼拌毛豆及小菜三碟
小菜三條都係一啲開胃菜酸酸甜甜

炸雞與台式五味醬
香脆雞球,做法有啲似中式嘅咕嚕雞
五味醬都係酸酸甜甜

灸烤鮪魚配蛋黃芥末醬
即係輕輕燒過既吞拿魚
醬汁比較鹹一點,可能係配清酒既關係

由於朋友唔飲酒
呢啲小食都係偏向佐酒會比較搭配

明太子茶漬飯
鹹鮮明太子配少少芥辣味道有幾夾
以朋友嗰碗係三文魚茶漬飯

最後仲有伯爵紅茶焦香芝士蛋糕
配帶點鹽味既奶蓋醬
伯爵菜咪幾濃,芝士蛋糕幾香滑
表面焗得焦香更令到伯爵茶味更突出

90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【雙人日式套餐】 HK$528.(👦) 店舖內裏空間非常之大,樓高兩三層,唔會好有壓迫感,記得以前係要走去收銀處落單🙈🙈 但現時已經改用手機下單😂😂 睇到呢度嘅朋友,或者會覺得以前都已經去過桔梗😃 但係!🧒今次之所以寫食評分享就係因為餐廳喺1個月多d之前就轉咗menu,而且係成個menu風格改做日台居酒屋😊😊 以前係到食意粉燉飯就應該要去姊妹店先食到啦🤣🤣.既然改左menu就緊係試下呢個雙人日式套餐😛😛 套餐包左飲品/清酒、涼拌毛豆、三種小菜、炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬、炸雞與台式五味醬、熱炒魷魚拌明太子醬、京蔥檸檬味豬腩、茶漬兩碗&溏心蛋,最後重有份精選甜品😋😋.整體嚟講🧒會覺得唔錯,成個套餐都有好幾款菜式係有驚喜嘅味道👍👍 餐廳盡管轉左menu都係keep到質素🥰🥰 其中🧒最滿意既菜式係炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬同京蔥檸檬味噌豬腩😍😍.炙烤鮪魚真係做到邊位少少火炙但魚肉重係係刺身既感覺,非常之出色👍👍 京蔥檸檬味噌
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
(👦)自稱三星米芝蓮食評家
(🐥)自稱拉麵沾麵專家
👉 主打不專業食評🍽️
👉 快閃飲食著數🤑
____________
👉 不專業食評🍽️
【雙人日式套餐】 HK$528
炙烤鮪魚真係做到邊位少少火炙但魚肉重係係刺身既感覺,非常之出色👍👍 京蔥檸檬味噌豬腩燒得剛剛好配上醬汁,作為小食黎講都非常吸引,整體用餐體驗好好,值得一去!💛
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
2021-08-15 250 瀏覽
之前見到朋友打卡,發覺桔梗好似轉左餐牌,由西式轉成日式再加少少台式元素。揀左個雙人日式套餐,岩晒有選擇困難既我地,唔使諗食咩🙈其實個餐都幾多野食,又有兩大碗茶漬飯,所以一定夠食😋✨✨🎈🎈雙人日式套餐 $528炸雞與台式五味醬熱炒魷魚拌明太子醬京蔥檸檬味豬腩明太子茶漬飯鮭魚茶漬飯溏心蛋涼拌毛豆三種小菜炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬精選甜品清酒一瓶/抹茶牛奶2杯我個人最推介就係京蔥檸檬味豬腩,薄切豬腩片再配檸檬蜜糖,真係岩晒我口味😋😋另外溏心蛋亦都做得好好,有蛋香之餘,咸味亦適中👍🏻👍🏻至於主食茶漬飯,餐廳都好貼心安排左明太子同鮭魚各一😋不過如果我覺得可以有飯或者餐牌上的烏龍麵可以揀就好啦🙈🙈同埋Wasabi同埋湯另上會更好,因為影一影相就好快發漲😆😆
✨✨
三種小菜
精選甜品
清酒一瓶/抹茶牛奶2杯

京蔥檸檬味豬腩

另外溏心蛋亦都做得好好,有蛋香之餘,咸味亦適中👍🏻👍🏻
溏心蛋

三種小菜、溏心蛋、涼拌毛豆
精選甜品  -  芝士蛋糕
  • 溏心蛋
2021-08-15 57 瀏覽
入面環境超大,極高樓底心情都好啲🤤 座位同座位之間都有一定距離,夠曬空間同朋友傾野食野👍🏻今次黎見到佢有個日式雙人套餐👀 啲野食一黎到發現超多🤣 我認為係3人套餐至真😝炸雞與台式五味醬薄薄既一層炸衣包住去皮去骨雞肉,雞肉好滑,咬落去有肉汁~鐘意加重味道既可以點台式五味醬~熱炒魷魚拌明太子醬🦑上枱熱辣辣,魷魚加上明太子更有口感🤤京蔥檸檬味豬腩豬腩肥瘦分明,色澤幾好,加上京蔥都幾香。但由於本人本身唔鐘意食肥豬肉口感既野,所以對我黎講豬腩煎得唔夠耐😕 但喜歡半肥瘦口感既朋友就岩曬啦茶漬飯超級好食!本身個茶底已經好有味好好食😋再加上兩碗飯一個拼三文魚一個拼明太子,撈埋兩款黎食味道更豐富😋炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬好少食呢個組合既野食,又幾好食wor~ 鮪魚口感軟軟地😋仲有各式各樣既小菜焦糖咖啡芝士蛋糕🍰?!套餐甜品都好用心,都係出動店鋪既招牌甜品~ 雖然食正餐都已經食到好飽,但食甜品係有第二個胃架,更何況佢既咖啡味咁香😋

今次黎見到佢有個日式雙人套餐👀
啲野食一黎到發現超多🤣 我認為係3人套餐至真😝

熱炒魷魚拌明太子醬🦑
上枱熱辣辣,魷魚加上明太子更有口感🤤

茶漬飯

炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
好少食呢個組合既野食,又幾好食wor~ 鮪魚口感軟軟地😋

仲有各式各樣既小菜

焦糖咖啡芝士蛋糕🍰?!
  • 炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
2021-08-15 54 瀏覽
之前食桔梗係食西餐,知道佢最近出咗個日式雙人套餐,就決定要懲罰吓佢💛呢個套餐好豐富,質素都好好!1. 炸雞與台式五味醬🍗🍖炸雞好香脆,一上到黎熱辣辣,太急住食,爭啲辣親個咀!炸雞再加埋台式呢張好特別,有別於一般嘅日式炸雞炸雞!2. 熱炒魷魚伴明太子醬🦑魷魚感覺好新鮮,食落好脆口,唔同啲唔新鮮嘅魷魚,一上到黎已經林晒,呢個魷魚加埋明太子醬,有少少似蝦醬嘅味道,非常驚喜!3. 京蔥檸檬味豬腩🐷呢個豬腩係用玻璃肉整嘅,肥瘦層次分明,一半肥一半瘦,食落好香豬肉味,加埋京蔥同檸檬,就中和左肥肉嘅肥膩感覺4. 炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬呢個真係十分之驚喜,睇個樣都唔知原來係吞拿魚,一咬落去唔會有更,喺口中吞拿魚嘅油香味就出晒嚟,下次黎都一定要encore 呢個!5. 茶漬兩碗🍚🍚茶漬兩碗分別係明太子同三文魚,份量都好大,所以食咗咁多樣菜之後仲有兩個飯,真係物超所值!6. 伯爵茶芝士蛋糕伯爵茶同芝士嘅香味都超級濃郁,喺是芝士嘅味道嘅時候,又會有啲伯爵茶嘅味道彈出嚟,兩種味道不斷互相交替,好似製造緊一個交響樂咁,真係味覺上嘅享!仲有糖心蛋、涼拌毛豆、同埋三種小菜,呢個價錢食到咁多樣嘢,仲要每一樣嘅質素都咁高

1. 炸雞與台式五味醬🍗🍖

2. 熱炒魷魚伴明太子醬🦑

3. 京蔥檸檬味豬腩🐷

4. 炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬

5. 茶漬兩碗🍚🍚

6. 伯爵茶芝士蛋糕

仲有糖心蛋、涼拌毛豆、同埋三種小菜,呢個價錢食到咁多樣嘢,仲要每一樣嘅質素都咁高真係好難得!

2021-08-12 221 瀏覽
之前已經同朋友嚟食過幾次桔梗,多數食開risotto同埋意粉,感覺都係西式cafe但係今次嚟嘅感覺唔同曬和風日式料理比較多,而且仲有清酒飲 冇預先book位,店員畀咗個近門口有燈牌嘅位置畀我哋係燈牌嘅加持下,影嘢食相彷彿每一張都自動打燈,夜晚食到好似日頭咁日式嘅清酒最好飲就係大吟釀,清純得嚟又唔會太乾!細細地一支300毫升嘅酒,加兩個雪凍咗嘅清酒杯,每人都可以飲番兩/三杯店員拎嚟嘅時候仲好貼心咁幫手擰開咗個蓋, 服務唔錯 明太子熱炒魷魚顏色令人好吸引,熟咗嘅明太子呈粉紅色,覆蓋喺每一片魷魚上面,食落鹹鹹地+辣辣地再加上檸檬汁同蔥花係幾清新嘅配搭 檸檬蜜糖燒豬腩肉, 普通嘅五花腩煮完用火槍再燒,火炙嘅香味加上大蔥,調味唔算好多,主要係靠旁邊嘅檸檬同蜜糖食落豬肉表皮嘅部分有啲韌同埋難咬,建議可以煮耐少少讓到佢淋身啲 炸雞好嫩滑,配五味甜酸醬五味粉嘅味道唔太出,反而有啲似茄汁就咁食唔落醬其實都已經夠味,粉薄,雞肉嫩滑 鹽燒吞拿魚配沙律醬, 和風嘅燒汁同沙律醬配搭起上嚟,呢個組合好似食緊章魚小丸子,加上蔥花,味道配搭冇得彈 三文魚茶漬飯同明太子茶漬飯兩碗飯都大大碗,三文魚係煎香過嘅,食落味道唔
但係今次嚟嘅感覺唔同曬
和風日式料理比較多,而且仲有清酒飲

冇預先book位,店員畀咗個近門口有燈牌嘅位置畀我哋

ひやしぼり

店員拎嚟嘅時候仲好貼心咁幫手擰開咗個蓋, 服務唔錯

ひやしぼり

再加上檸檬汁同蔥花係幾清新嘅配搭
香蔥檸檬味噌豬腩

炸雞與酸甜五味醬

炸雞好嫩滑,配五味甜酸醬
五味粉嘅味道唔太出,反而有啲似茄汁
就咁食唔落醬其實都已經夠味,粉薄,雞肉嫩滑

三文魚茶漬飯同明太子茶漬飯
兩碗飯都大大碗,三文魚係煎香過嘅,食落味道唔係好濃,反而湯底有海苔同埋鰹魚嘅味道
明太子係有少少辛口嘅,配上芥末撈埋一齊食好爽

其實佢啲餸都幾多,但係配搭茶漬飯食有解膩嘅作用

精選甜品係伯爵茶巴斯克蛋糕

呢度嘅甜品質素都唔錯,蛋糕入面真係軟心,食到cream cheese嘅口感
表面焦香,再加埋白色流質嘅cream,一齊食落口感好smooth

成個套餐2個人食好多,份量仲包括三種日式漬醃小菜,生蒜胡椒涼拌毛豆,溏心蛋等等......
套餐甜品仲要一人食半個cake,食到捧住個肚走!
記得以前嚟呢度食嘢,感覺好大陣油煙味

今次嚟到,淨係覺得空間感好大,而且坐落好舒服,空氣又清新

睇呢menu嘅轉變都係配合返用餐嘅環境而設
  • 伯爵茶巴斯克蛋糕
2021-08-12 71 瀏覽
很久沒有來旺角的桔梗了,原來現在晚上有得吃日式菜!餐廳依舊環境寬闊,有大量座位,加入了不少日本的佈置。我們兩個人見有二人日式套餐,所以便點來試試!這個套餐還包了清酒,都幾抵食!三款漬物,漬物酸咸咸,加入茶漬飯食特別美味!炸雞與台式五味醬,炸雞炸得外層脆身,雞肉肉質嫩滑而且juicy,加上還有酸甜汁,可以減去油膩的感覺!熱炒魷魚拌明太子醬,魷魚爽口彈牙,拌入了明太子醬一起炒,每塊魷魚都有不少明太子粒粒,味道咸香,帶有微辣,口感豐富!京蔥檸檬味豬腩,豬腩有稍稍燒過,帶有少少脆感!豬腩肉和膏的比例平均,可點上附有的檸檬醬,酸酸甜甜十分開胃!炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬,特別喜歡稍稍燒過的吞拿魚味道,能夠帶出魚的味道,特別甘香,吞拿魚內裡還是刺身,加上還有芥末蛋黃醬,味蕾有多重刺激,十分惹味!茶漬兩碗配溏心蛋,兩碗的配料都有少少不同,一碗是明太子,另一碗是三文魚!兩者的湯也是清清的,拌入蔥花、紫菜和芥末一起吃特別美味,而且這碗茶漬飯份量也不少,很飽肚!還配有溏心蛋,蛋黃位置都是流心蛋,味道甜甜的,十分美味!毛豆,毛豆面頭有少少鹽份,食落脆口,用來送酒一流!精選甜品,這天的甜品是巴斯克芝士蛋糕,是伯爵茶
三款漬物,漬物酸咸咸,加入茶漬飯食特別美味!
毛豆,毛豆面頭有少少鹽份,食落脆口,用來送酒一流!
精選甜品,這天的甜品是巴斯克芝士蛋糕,是伯爵茶味,口感有點像雪糕,食落有淡淡的伯爵茶香味,都不錯的!
大吟醸清酒,有一枝細清酒,兩個人飲份量已經很多,而清酒味道甘甜,都算幾易入口!
2021-07-22
2021-08-11 57 瀏覽
跟友人說起原來我未去過好受歡迎的café桔梗,朋友話簡直難以置信,立即約我去吃晚餐! 難得在旺角鬧市中竟然有佔地三層的café,以台式小清新風格為主,樓底極高,又有落地玻璃窗,我覺得坐得舒服、空間感又十足,絕對適合hea下聊天! 開放式的廚房,更有親切感! 天台還有水煙提供~幾chill 我們點了雙人日式套餐,menu見到好豐富! 上菜都好快,套餐包了一枝清酒,好吸引!放滿枱上更覺豐盛!涼拌毛豆和三種小菜很喜歡這種小碟開胃菜,酸酸甜甜,伴飯一流!每款菜式都好精緻炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬燒過的吞拿魚更加充滿油香,魚肉幼滑無渣,芥末蛋黃醬令味道更加提升,絕對是錦上添花!京蔥檸檬味豬腩豬腩肉一層肥一層瘦交替,加上清新的檸檬調味,一點也不覺得油膩!還有甜甜的醬可以沾上,出奇地夾!熱炒魷魚伴明太子醬魷魚爽口彈牙,加上明太子醬快炒,惹味到不得了,下飯菜色!炸雞與台式五味醬炸雞用了雞俾肉,非常大件,雞肉好juicy,炸粉包裹全雞肉,香脆!有去了台灣的感覺!茶漬2碗加溏心蛋茶漬飯有我最愛的明太子,幾大碗,但因為有美味的餸菜, KO一碗飯完全沒難度!清酒整瓶上,味道順口。甜品竟然有伯爵茶巴斯克芝士蛋糕!好香

開放式的廚房,更有親切感!
天台還有水煙提供~幾chill
我們點了雙人日式套餐,menu見到好豐富!
上菜都好快,套餐包了一枝清酒,好吸引!

放滿枱上更覺豐盛!
涼拌毛豆和三種小菜
很喜歡這種小碟開胃菜,酸酸甜甜,伴飯一流!
每款菜式都好精緻

熱炒魷魚伴明太子醬
魷魚爽口彈牙,加上明太子醬快炒,惹味到不得了,下飯菜色!

茶漬2碗加溏心蛋

清酒整瓶上,味道順口。

甜品竟然有伯爵茶巴斯克芝士蛋糕!好香伯爵味,不會太甜,但又好幼滑好香芝士味!太滿足了!
所有菜式都很有心思,值得多多光顧!
2021-07-25
2021-08-11 70 瀏覽
說變就變的天氣,在今年的香港,似乎特別明顯。譬如,在走進梗桔之前,外頭還是擁著陽光,沒想到在喝完日日燕麥奶搖,用完餐之後踏出門口,倏忽變換的陰雨和晴天,總讓人捉摸不定,眼前成為一座濕漉漉的城市,幸好仍可在梗桔躲雨。每日手打蝦餅定食包含小菜,溏心蛋及白飯,我們都喜愛這裡的溏心蛋,微甜的滋味,加上細滑半熟的蛋黃,超有水準,完全不輸給日式拉麵店的溏心蛋。至於小菜毛豆沒有多餘的調味,吃出毛豆的甜味,黃蘿蔔絲則清清爽爽,夏天吃挺舒服。一口咬下手打蝦餅,蝦餅外層真的很酥脆,而且吃起來完全沒有油膩感,裡面的餡料也是一絕,塞滿了完整爽彈的蝦仁,熟度掌握得恰到好處,再混合香草,味道錦上添花。媽媽私心最愛凍京都抹茶鮮奶,凍京都抹茶鮮奶有著漂亮的漸層,一入口有種意料之外的抹茶茶香在濃醇鮮奶中竄出,每喝一口,抹茶鮮奶風味讓媽媽印象深刻。抹茶提拉米蘇表現一點不馬虎,享用時格外放鬆,媽媽毫無忌憚地一口接一口,不知不覺一整個吃光。抹茶提拉米蘇抹茶味道細膩純正,光是把鼻子湊近,就輕易讓人感受到濃濃的抹茶氣息,抹茶控千萬不能錯過。日日燕麥奶搖(芒果)成成為我近日最喜歡的飲品品項,梗桔利用芒果的調性,與燕麥和乳酪融合,交

日日燕麥奶搖(芒果)成成為我近日最喜歡的飲品品項,梗桔利用芒果的調性,與燕麥和乳酪融合,交疊成新的層次,芒果的香甜,乳酪的酸美,燕麥的清新,教人回味無窮。

炸雞翼佐明太子芥末優格醬炸得不賴,雞皮香脆,雞肉蠻嫩口的,內餡包覆的明太子吃起來微辣,格外開胃。明太子芥末優格醬不會過於膩口,反而增色增香,使炸雞翼濃到不能再濃,味蕾都被滿足。
2021-08-11 63 瀏覽
之前嚟過桔梗一次,但係嗰陣時轉咗做週末市集,試唔到佢嘅嘢食而家見到佢重開餐廳,終於有機會試吓個Menu同埋之前好唔同,西式變做日式嘢食,唔知系唔系轉左手呢<蕃薯條配酸梅醬$68>甜甜地配酸酸地嘅醬料,都幾得意<炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬$98>呢個係三文魚刺身,厚身得來都幾新鮮<炸雞翼佐明太子芥末Yogurt$68>炸雞翼入面釀左厚厚的明太子醬,芥末yogurt 醬唔算太夾,可以唔沾就咁食<鮭魚茶漬飯$78>茶漬飯有驚喜,湯底清清地有茶香,鮭魚有鮮味<特製玉子醬油清湯烏龍麵$88>烏龍麵味噌湯底好普通,唔值呢個價錢<焙茶巴斯克芝士蛋榚$52>芝直蛋糕有淡淡焙茶香,烤過的焦香味好正桔梗野食質素其實都ok,不過性價比唔高,好細份唔飽肚Book 枱個陣話限一個鐘十五分鐘,去到其實有一半位都無人位,但系待應一到時間就迫你賣單想趕人走咁

之前嚟過桔梗一次,但係嗰陣時轉咗做週末市集,試唔到佢嘅嘢食
而家見到佢重開餐廳,終於有機會試吓

<蕃薯條配酸梅醬$68>
甜甜地配酸酸地嘅醬料,都幾得意

<炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬$98>
呢個係三文魚刺身,厚身得來都幾新鮮

<炸雞翼佐明太子芥末Yogurt$68>

<鮭魚茶漬飯$78>
茶漬飯有驚喜,湯底清清地有茶香,鮭魚有鮮味

<特製玉子醬油清湯烏龍麵$88>
烏龍麵味噌湯底好普通,唔值呢個價錢

<焙茶巴斯克芝士蛋榚$52>
芝直蛋糕有淡淡焙茶香,烤過的焦香味好正

桔梗野食質素其實都ok,不過性價比唔高,好細份唔飽肚
2021-08-10 40 瀏覽
最近發現桔梗換左餐牌 菜品偏向日式😋 就黎試試囉 🏵🏵🏵雙人日式套餐 $528 🏵🏵🏵 🍴三種小菜 +涼拌毛豆+ 炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬三款小菜入邊最鐘意食佢個醃蘿蔔😋 毛豆唔係用鹽,反而用蒜焗,又幾特別😋 郁魚比較有嚼勁,唔會過韌而且帶有香味,就算配埋芥末蛋黃醬都食得出佢既鮮甜感。🍴炸雞與台式五味醬炸雞皮好酥脆,炸粉好薄😍 雞肉本身已經醃過, 個人覺得略嫌有啲咸,但肉汁同埋滑嫩既口感係一流😄 🍴熱炒魷魚拌明太子醬魷魚炒得脆嫩~ 本身以為明太子醬會好咸,竟然唔係😋 反而增添口感 🍴京蔥檸檬味噌豬腩豬腩肉厚薄適中,一層肥一層薄夾住,肥肉唔膩,口感煙韌😹 基本上唔洗醬料已經好好味🍴茶漬兩碗 +溏心蛋一碗係三文魚,另一碗係明太子。熱辣辣既漬飯食落肚,好有實在感😋 溏心蛋整得勁靚,口感線密又順滑😍 🍴 ひやしぼり果香豐富既大吟釀~食鮪魚時飲佢就最岩😍口感細緻清爽🍶
最近發現桔梗換左餐牌 菜品偏向日式😋 就黎試試囉

🍴茶漬兩碗 +溏心蛋

🍴 ひやしぼり

果香豐富既大吟釀~食鮪魚時飲佢就最岩😍口感細緻清爽🍶
2021-08-09 107 瀏覽
桔梗有新menu,梗係要試下。唔係食意粉,飲奶昔,而家係行日式風格。二人行,叫左雙人日式套餐。套餐528蚊都包幾多野。1)台式五味醬炸雞:呢味送做得幾出色。 即叫即炸,皮好脆,肉嫩滑,冇雪味。2) 熱炒魷魚配明太子醬:魷魚薄切,剛剛好熟, 唔會好Un,面頭有好多明太子醬。鐘意明太子醬嘅有食神啦。3)京蔥檸檬味豬腩:豬腩肥美,本身用左京蔥煮香,汁另上。4)溏心蛋,同相一樣,做到溏心效果。唔會太咸5)涼伴毛豆:因為佢用左少少蒜蓉拌毛豆,比平時食嘅好味啲😂6)炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬: 一次吞拿魚好咗蛋黃醬咁,厚切,尚算新鮮。7 )我哋冇叫清酒,叫咗綠茶鮮奶。 暖笠笠嘅鮮奶喺底,面頭係濃郁嘅綠茶奶,拉左花好靚!好味
桔梗有新menu,梗係要試下。
唔係食意粉,飲奶昔,而家係行日式風格。

二人行,叫左雙人日式套餐。

套餐528蚊都包幾多野。

3)京蔥檸檬味豬腩:豬腩肥美,本身用左京蔥煮香,汁另上。

4)溏心蛋,同相一樣,做到溏心效果。唔會太咸

5)涼伴毛豆:因為佢用左少少蒜蓉拌毛豆,比平時食嘅好味啲😂

2021-08-09 46 瀏覽
嗰日諗住同朋友喺旺角搵間Cafe食完野可以慢慢坐喺度睇書 印象中記得呢間Cafe店舖好大又可以俾人慢慢坐所以嚟咗 原來佢開夜晚七點晚市 咁就喺門口等咗陣開OpenRice睇定佢有咩好食 但入到去先發現原來menu已經全部轉晒 只係得返一啲日式食物 冇晒意粉西餐嗰啲 價錢仲要好進取 嗰下都有少少失望 因為想食嘅已經唔同 加上選擇十分有限 所以只係求其嗌咗三樣嘢試試 食物質素正正常常 係健康嘅味道 但如果你問我會唔會再嚟就真係唔推介了🥲