2021-09-18 37 瀏覽
番工前食餐美味午餐初初以為係食西餐,點知晏就夜晚唔同咗就係咁,我就點左🍱京蔥檸檬味增豬腩定食豬腩肉切得厚薄適中食果時加上檸檬汁同埋漿汁酸酸甜甜😋 如果加多幾片肉會更好珍珠米加上飯素👍日式香味最正係隻滷蛋🤤好回味

番工前食餐美味午餐
初初以為係食西餐,點知晏就夜晚唔同
咗就係咁,我就點左

如果加多幾片肉會更好

珍珠米加上飯素👍日式香味

最正係隻滷蛋🤤好回味
2021-09-17 47 瀏覽
呢間餐廳嘅環境有啲似台式嘅裝修風格, 裏面用咗木系嘅枱同櫈, 再加上有啲綠色嘅植物, 裏面有一个好大嘅裝飾櫃放咗啲花瓶做擺設。手打蝦餅定食, 蝦餅係用手打出來, 呢件蝦餅係煎的, 蝦餅有三件, 呢個蝦餅會包埋一片檸檬,同埋沙律醬。另外有2隻流心蛋。玉子醬油清湯烏龍麵, 呢個餐有一碗烏龍麵,仲有包2隻流心蛋。/朱古力奶, 朱古力味比較濃。呢間餐廳冇限時嘅, 我哋大約坐咗個半鐘頭先走。餐廳嘅位置,如果係朗豪坊行過嚟大約三分鐘左右。

另外有2隻流心蛋。

朱古力奶, 朱古力味比較濃。
呢間餐廳冇限時嘅, 我哋大約坐咗個半鐘頭先走。
餐廳嘅位置,如果係朗豪坊行過嚟大約三分鐘左右。

2021-09-17 54 瀏覽
桔梗原來轉咗style喎! 走日式餐廳路線,同之前嘅西餐cafe路線好唔同,所以決定今次一於try try佢!【雙人日式套餐】 HK$528.咁多碟入面最好食嘅主菜係「炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬」,炙烤鮪魚即係燒過嘅吞拿魚刺身,微微燒過,再配芥末蛋黃醬一齊食都真係幾惹味!味道都幾夾,唔錯😋 另一道「菜京蔥檸檬味噌豬腩」味道好開胃,有檸檬既酸味,而且豬腩位都係半肥瘦,入口油脂好香口,好食😍我地2個食餸都7成食啦,但如果$528一個套餐嘅話,CP值又真係唔太抵嘅🤔 散嗌食物絕對會開心啲咁囉!完~

【雙人日式套餐】 HK$528

2021-09-17 37 瀏覽
旺角真係有好多好多好野食,好多時都花多眼亂,唔知食乜好。呢間餐廳係我好多朋友都有推介過,所以就黎試吓~一入到黎感覺真係好大,旺角好少可會有咁大間嘅餐廳,而且仲做倒兩層,超多枱,我諗平時黎食都好易搵倒位我地都好懶,唔想諗食咩,所以就叫個二人套餐,見佢咩都有齊晒,仲有酒飲,好似幾抵食首先黎咗支大吟釀,平時唔多識飲酒嘅我都覺得佢好易入口,甜甜地有米香,而且唔好見佢細細支,慢慢飲飲到最尾都仲有細半支淨,好抵飲呀毛豆同三種小菜,毛豆夠凍而且新鮮,小菜嘅漬物唔會太濃味,而且個蠔係一啲臭味都冇,好有驚喜~炙烤鮪魚係好香嘅魚味,輕輕烤過之後個油香味係更加明顯~個蛋黃醬都加得岩岩好,唔會搶咗個魚嘅味道兩種茶漬飯分別係三文魚同埋明太子,兩個我都覺得好好味,因為個湯底味道好足夠,配個飯食飽肚之餘又唔會口寡寡溏心蛋都係穩陣嘅,熟度岩岩好,食落有幸福感京蔥檸檬豬腩個汁好夾個豬,而且個豬燒完之後,唔會覺得好肥,食晒成碟都唔覺得滯明太子炒魷魚都係好唔錯,見倒佢上枱都幾大碟,啖啖肉好有滿足感。佢唔似平時嘅明太子醬咁太鹹,反而係個味道剛剛好,就咁食都好夾炸雞配台式五味醬個雞係新鮮熱辣炸起,所以非常之熱,個醬食落有少少甜

溏心蛋都係穩陣嘅,熟度岩岩好,食落有幸福感

炸雞配台式五味醬
個雞係新鮮熱辣炸起,所以非常之熱,個醬食落有少少甜甜酸酸,用黎配炸野都好消滯
我想讚吓個菜,雖然係伴碟但都靚靚仔仔同洗得乾淨,對我黎講好重要!

最後上埋個甜品,估唔到係咁大份,唔係平時果啲求求其其嘅切餅,食落口當然都冇令人失望,好香嘅奶味同埋抺茶味,食完呢個一定會生理同心理上都飽飽

我覺得整體上個二人餐都係抵食嘅,兩個人六百蚊有找,仲有酒飲,而且個餐嘅配搭都好恰當,每款菜都好岩用黎送酒,加上環境又靚,同朋友黎chill吓最好不過~

2021-09-15 44 瀏覽
去唔到日本旅行,所以黎到桔梗試咗佢哋推出嘅雙人日式套餐,當去咗日本食個日式料理。套餐裏邊有炸雞與台式五味醬、熱炒魷魚伴明太子醬,魷魚大大碟明太子落足料、京蔥檸檬味豬腩,豬腩肥瘦適中,加咗檸檬份外清新嘅感覺、茶漬飯兩碗同埋糖心蛋、炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬,鮪魚肉質結實,呢款幾好食😋!烤過鮪魚會更香。👍🏻甜品方面係伯爵茶芝士蛋糕🍰,另外配上呢個伯爵茶味嘅醬汁,伯爵茶味更香濃,芝士份量亦都好足!幾好食😋

其實之前已經去過佢觀塘果間西餐,都幾好食,今次終於試到旺角店,原來變左食日底套餐,實在太好喇,我地呢D選擇困難症就唔使諗野~哇也太多野食了吧?上極都未上完既D野食..先黎沙律同野飲,抹茶是必叫的吧!好多肉類,當中我晒中意係個炸雞,個醬好好食,甜甜酸酸咁,很下飯。另外個燒吞拿魚都係唔錯食既,因為佢有好多前菜,都係酸酸地開胃既,所以再食魚味落去就顯得份外清新,再啪一隻糖心蛋,其實都已經好飽~本身唔係好食八爪魚,因為牙唔好,但呢個八爪魚都幾稔,另外仲有個豚肉,唔會太咸也都燒到軟硬適中,真係飽到捧住個肚走。當我以為食完的時候,仲有個甜品呀!個抹茶TIRAMISU真係好好食!!CHEESE同MATCHA味都夠出,一定會再食呢個~特登黎買~
套餐

Tiramisu
灸燒呑拿魚
抹茶
2021-09-12 37 瀏覽
之前都去過呢間餐廳食過幾次今次見到新出咗個雙人日式套餐就同朋友一齊去試吓日式套餐$528 加一🥢炸雞與台式五味醬炸雞嘅外皮好鬆脆同薄唔會食到炸粉嘅感覺 nice 👍🏼 五味醬甜中帶酸可以中和到炸物的熱氣感🥢熱炒魷魚拌明太子醬炒魷魚嘅程度啱啱好唔會太過乾身咬落有少少Juicy🥢京蔥檸檬味啫豬腩🥓雖然係食肥肥又香口嘅豬腩但係因為加咗檸檬就感覺好清新同fresh🍋而且豬腩肉質彈牙🥢鮭魚茶漬&明太子茶漬+糖心蛋茶漬份量好多味道都好濃個人認為鮭魚茶漬更加好味😋🥢涼拌毛豆加小菜x3毛豆加左鹽既調味而其中一款小菜係調左味嘅蠔🥢炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬微微烤過嘅吞拿魚加上芥末蛋黃醬味道非常夾令到平時少食吞拿魚刺身嘅我都覺得好味🥄白玉柚子撻柚子撻酸酸甜甜🍨係一款好適合夏天食嘅甜品🌞☕️玄米茶飲品我哋揀咗玄米茶一大壺既茶可以慢慢飲
之前都去過呢間餐廳食過幾次

☕️玄米茶
飲品我哋揀咗玄米茶
一大壺既茶可以慢慢飲

2021-09-12 45 瀏覽
之前每次路過都排曬長龍今日早咗少少 見到冇人排隊就即刻入去啦 呢度係用QR code自助點餐嘅 由於唔想諗食乜嘢 就簡單咁點咗雙人日式套餐喇跟餐清酒係免費嘅 不過我哋最後揀咗凍嘅抹茶鮮奶總共係有七款食物 跟餐仲有個甜品添大概十分鐘就有嘢食啦 真係好豐富呀擺到成枱都係 兩款茶漬飯 分別係明太子同埋三文魚飯係用珍珠米夠哂煙韌彈牙 所以就算係浸咗喺啲湯度都唔會淋曬👍🏻個人認為明太子個碗出色啲 因為味道比較濃涼拌毛豆 平時食啲毛豆通常都就咁白烚 但係佢呢度就用咗好多蒜蓉醬撈 第一次食到呢種整法 新鮮熱炒魷魚拌明太子醬每塊魷魚都好厚身又充滿住明太子 魷魚熟度啱啱好軟身 唔會話好韌香蔥檸檬味噌豬腩香烤嘅豬腩肉再加啲檸檬汁落去 減低咗佢嘅 油膩感 (罪惡感) 令人忍唔住食多左兩塊炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬鮪魚嘅外層有炙燒過嘅香味 內層肉嫩 套餐甜品係焙茶味巴斯克芝士蛋糕其實食曬以上咁多嘢嘅時候都已經好滿足😅 不過女仔係有第二個胃去食甜品嘅 呢個芝士蛋糕都冇令我哋失望 滿足到我哋第二個胃😆雖然有啲膩 抹茶鮮奶🍵絕對係好值得order因為佢嘅味道 星x克係非常相似 就係有好濃嘅抹茶香味但係有飲到鮮奶味😍真係已

跟餐清酒係免費嘅 不過我哋最後揀咗凍嘅抹茶鮮奶

真係已經唔知幾耐無飲過了
絕對冇後悔叫咗呢杯而冇嗌到sake

京都抹茶鮮奶
2021-09-11 60 瀏覽
今日中午黎到旺角呢間好有文青feel既餐廳桔梗,入面環境非常之大,位置都好闊落,坐得好舒服,坐響度食野感覺好chill, 約埋三五知己吹水呢個地方一流好relax, menu有單人套餐,包括主菜、溏心蛋、小菜同埋白飯。嫩煎鮭魚套餐好好味既珍珠米加左飯素更惹味,香煎三文魚皮脆卜卜好正!三文魚扒肉結實,可以選擇點刺激既芥辣醬,想清清地又可以點蘿蔔蓉!京蔥檸檬味噌豬腩套餐一般會覺得豬腩會好肥,但呢間餐廳既豬腩洽到好處,肥瘦均勻,肉質鮮嫩,配埋佢特色既味噌醬,酸酸甜甜好開謂,份量都好足夠,非常推薦!炸椒鹽柳葉魚好抵食,感覺好似大條版既多春魚,炸得好脆,而且佢係冇多春魚既苦味!加d檸蜜汁,或者點沙律醬食好滋味!
今日中午黎到旺角呢間好有文青feel既餐廳桔梗,
入面環境非常之大,
嫩煎鮭魚套餐
京蔥檸檬味噌豬腩套餐
一般會覺得豬腩會好肥,
炸椒鹽柳葉魚
2021-09-11 69 瀏覽
尋日趁着阿媽放假,佢話唔想煮飯,我哋就嚟到旺角呢邊搵好嘢食~我哋見到呢間出名嘅黃店,就上嚟試吓,嚟之前記得要book位!因為真係有好多人日式二人套餐$528呢間餐廳嘅特色套餐有唔同款式嘅日本菜,幾精緻,幾特別~炸雞與酸甜五味醬大大隻炸雞🍗炸得好香,外皮好香脆~入邊係熱辣辣而且好Juice嘅雞肉!一咬啲肉汁就出晒嚟,食得好滋味熱炒魷魚拌明太子醬炒魷魚好香🦑有明太子醬,鹹鹹地,魷魚幾有咬口,幾好味😋香蔥檸檬味噌豬腩比較多肥豬肉,瘦肉相對少,食落軟淋淋,幾特別三種小菜有鹹鹹地嘅小菜,同埋酸酸甜甜嘅小菜,各有風味涼拌毛豆鹹鹹地嘅涼拌毛豆,感覺幾健康炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬幾香嘅烤鮪魚,配埋辣辣地嘅芥末蛋黃醬,感覺幾新鮮,幾特別~茶漬兩碗 溏心蛋有三文魚茶漬飯同埋明太子茶漬飯,配埋溏心蛋,流心嘅感覺唔錯,飯鹹鹹地,幾好食😋抹茶巴斯克芝士蛋糕係套餐甜品,抹茶味🍵蛋糕好濃郁🍰而且凍凍地,兩個人食啱啱好

日式二人套餐$528
呢間餐廳嘅特色套餐有唔同款式嘅日本菜,幾精緻,幾特別~

炸雞與酸甜五味醬

熱炒魷魚拌明太子醬
炒魷魚好香🦑有明太子醬,鹹鹹地,魷魚幾有咬口,幾好味😋

香蔥檸檬味噌豬腩
比較多肥豬肉,瘦肉相對少,食落軟淋淋,幾特別

三種小菜
有鹹鹹地嘅小菜,同埋酸酸甜甜嘅小菜,各有風味

涼拌毛豆
鹹鹹地嘅涼拌毛豆,感覺幾健康

炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
幾香嘅烤鮪魚,配埋辣辣地嘅芥末蛋黃醬,感覺幾新鮮,幾特別~

茶漬兩碗 溏心蛋

抹茶巴斯克芝士蛋糕
係套餐甜品,抹茶味🍵蛋糕好濃郁🍰而且凍凍地,兩個人食啱啱好

2021-09-10
2021-09-10 89 瀏覽
朋友話想食呢間 我就未食過 咁就去試吓啦 Book咗7:30 去到reception 話入座起計用餐一個半小時 但朋友未到 咁我就打去問吓佢哋到未 只係行入左兩步打電話 門口個哥哥仔已經喝住我哋叫我哋企後面唔好企入去 心諗咩事呀 呢下已經好冇癮 又落雨又行到個人好熱 入到嚟啲態度仲要咁樣之後我哋就照拎枱坐住先 落單係掃QR code 點左一個 京蔥檸檬味噌豬腩 一個手打蝦餅一碟熱炒魷魚拌明太子醬同埋一碟清炒台灣香腸蒜心嘢食黎到 睇到真係x出嚟 成餐飯好似食緊前菜小食咁 份量少到我哋四個人都要就住食京蔥檸檬豬腩就真係 蔥啦 檸檬啦同埋豬腩擺埋一齊囉 豬腩無京蔥爆香過 冇檸檬汁醃過 原來啲蔥同檸檬只係裝飾 賣60幾蚊唔該晒手打蝦餅一啲特色都冇 出邊泰式蝦餅都好食過佢三舊盛惠$88 一嚿幾啖就食晒熱炒魷魚拌明太子醬 就係將啲炒魷魚同埋醬撈埋一碟 算係叫做好食嘅一碟後來再點多一個三文魚茶漬飯再點多個烏冬 先勉強夠飽 但完全唔特別完全係唔值$88個飯同$78個烏冬囉勁細碗根本完全唔夠食餐牌仲有$28一個白飯👍啲嘢食影咗相 份量多少見仁見智我哋只係食咗少少再影 可以想像下本來有幾多我都已經唔講你係
呢下已經好冇癮 又落雨又行到個人好熱

貴夾唔飽四個字形容呢間野

成餐飯最嬲係食完都唔夠飽
唔會再有下次
2021-08-09
120 分鐘 (堂食)
  • 白飯
2021-09-10 27 瀏覽
旺角大把野食就係人都知今日我地就去左位於砵蘭街既桔梗食晚餐今次經過見人唔多就入去😎入座後掃QR code直接落單我地兩個人第一次黎咩都想試就直接叫左個二人餐 二人餐就好似將餐牌上7成既單點都放哂入去😍先上枱既係茶漬同小菜 兩碗暖暖既茶漬泡飯一個係配明太子 另一碗就係配三文魚另外重會有溏心蛋茶漬泡飯味道好好 猶其係配明太子咸咸地既明太子配泡飯剛好打個平衡 唔會太咸或太淡小菜方面有蠔仔 醃菜同毛豆之後其他主食都陸續上枱炸雞配台式五味醬 真正既外脆內軟 而且非常juicy京蔥檸檬味豬腩煎香左既豬腩香口而不油膩 配埋甜甜酸酸既檸檬醬真係夏天既最佳菜式·熱炒魷魚配明太子醬 熱炒係台灣好興既食法 炒香左既魷魚撈埋濃濃既明太子醬出其地夾而且明太子粒粒分明 增加左口感最後一個就係烤鮪魚佐蛋黃醬半熟既鮪魚 嬾滑得黎又有口感配有wasabi既蛋黃醬又係一個幾新奇既食法飲埋杯綠茶鮮奶真係捧住個肚番屋企餐牌上重有好多想試既菜式下次一定要再黎
旺角大把野食就係人都知

配有wasabi既蛋黃醬又係一個幾新奇既食法

飲埋杯綠茶鮮奶真係捧住個肚番屋企
餐牌上重有好多想試既菜式
下次一定要再黎

「桔梗」喺旺角砵蘭街獨佔鰲頭,面積超大,佔地三層,落地大玻璃嘅門面好吸睛。可惜無論我夜晚定日頭嚟,佢都係咁Full House,多人到直頭唔接Walk-in客😖。有見及此,我同朋友呢晚就預先訂定位,不過去到都係好多人🙈,好多訂咗枱嘅人。但好彩店員有齊客人資料,所以入座安排好順暢。餐廳有好多位,但依然咁滿座,證明人氣真係超高👏。雙人日式套餐👫($528),桔梗以台灣興行嘅咖啡小酒館模式經營,主打台日菜式,另提供各式酒水。呢度食物選擇多,但嗌餐就唔使煩,而且感覺仲好豐富添。涼拌毛豆以及三種小菜,四款前菜都唔同顏色🌈,視覺效果繽紛。毛豆以外,幾款小食都係開胃菜,醃到酸酸的,但老實講我就唔係好辨認到佢哋原本係乜食材。炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬,🐟鮪魚即係呑拿魚,魚片四邊炙燒得好均勻,燒過嘅部份特別香,而魚肉就保持彈性,配合埋芥末蛋黃醬食,非常夾。熱炒魷魚拌明太子醬,🦑魷魚份量多,每塊都佈滿明太子粒粒,脆脆的,幾得意。而魷魚質感本身亦都唔韌,所以整體算唔錯。香蔥檸檬味噌豬腩,🐷豬腩片煎得幾香,肥瘦適中,但底部有啲軟骨就扣咗分。伴旁嘅檸檬汁好出色🍋,帶點蜜糖味,加埋雙蔥食,風味一流。炸雞與酸甜五味醬,🍗
炸雞與酸甜五味醬
炸雞與酸甜五味醬,🍗炸雞係多樣菜式之中最遲送上,估計係因為需時油炸。炸衣又薄又脆,雞肉甚厚,肉質細嫩,沾上甜酸醬食可解油膩。
茶漬兩碗
茶漬兩碗🍚:明太子茶漬飯以及鮭魚茶漬飯,茶漬飯好大碗,兩款口味各有千秋,三文魚嗰款較有口感。茶漬湯嘅茶味頗為突出,但上菜時飯已浸於茶湯內,即等如泡飯,令到飯粒過稔過濕。
溏心蛋
溏心蛋,🥚伴飯有溏心蛋,一人有一隻,開邊上,流心效果算係合格啦。
抹茶芝士蛋糕
是日精選甜品抹茶芝士蛋糕🍰,佢係近嚟大熱嘅巴斯克焦香芝士蛋糕,焦焦嘅外皮散發住香氣,蛋糕層則非常軟身柔滑,抹茶味恰到好處。
凍京都抹茶鮮奶
飲品方面,套餐提供多款選擇,可揀清酒或茶,惟彈性不足,因為二人都要揀同一樣,齊冷齊熱😅,幸好我哋一致心儀凍京都抹茶鮮奶。Latte富有奶香,唔會太甜,但就略嫌細杯咗啲。
總括嚟講,桔梗呢個雙人日式套餐一個字形容晒:飽,飽飽飽,味道亦都不俗😉。未幫襯過之前,都聽過餐廳評價好壞參半,不過親身食完後我覺得其實都OK👌。題外話,呢度天台可以食水煙,有興趣嘅不妨嚟試吓。
抹茶芝士蛋糕
2021-09-08 56 瀏覽
星期日嚟開旺角 終於試左間想食好耐的黃店💛見到menu 有好多都想試~~ 最後簡咗京蔥檸檬味噌豬腩定食🍚配左小菜、溏心蛋、飯素飯 個京蔥腩肉意外地幾入味 好易送飯食 京都鮮奶抹茶🍵 大熱天配凍抹茶 好正😍😍😍整體嚟講 十分不錯!下次會想試下其他定食同甜品🍮!

配左小菜、溏心蛋、飯素飯
個京蔥腩肉意外地幾入味 好易送飯食

京蔥檸檬味噌豬腩

京都鮮奶抹茶🍵 大熱天配凍抹茶 好正😍😍😍
京都鮮奶抹茶

整體嚟講 十分不錯!下次會想試下其他定食同甜品🍮!
京蔥檸檬味噌豬腩
京都鮮奶抹茶
2021-09-06 69 瀏覽
終於有機會嚟到試一下桔梗,聽說之前二人套餐是台灣菜,今次是二人日式套餐HKD 528 ,有八道菜,包括七個鹹點和一個甜點,可以加HKD 98要兩杯抹茶鮮奶,或是加HKD 128要清酒。❤️炸雞與台式五味醬 - 算是比較好吃的,炸雞新鮮炸起,雞多汁嫩滑,不過炸皮和肉分離,配上檸檬汁吃比較清新的感覺。❤️熱炒魷魚拌明太子醬 - 明太子份量夠多,但是配上魷魚炒在一起好像不是太夾,明太子一粒粒的分散在魷魚的上面,吃不到明太子和魷魚的鮮味。❤️京蔥檸檬味豬腩 - 這個加檸檬汁配豬腩味道比較好吃,配上提供的醬汁反而甜味太重,不是太好吃。❤️茶漬兩碗 - 兩碗飯一上枱便已經加了茶湯,開始食嘅時候味道較好,我喜歡明太子的那碗,加了紫菜味道很夾,吞拿魚的那款比較淡。吃到一半的時候飯已經過淋,餐廳可以留意一下控制飯的軟硬度,例如考慮將茶湯分開另上。❤️糖心蛋 - 好吃的糖心蛋,做得到裏面有一點流心的效果。❤️涼拌毛豆 三種小菜 - 普通的涼拌小菜,毛豆吃起來鹹鹹的,送酒很夾。❤️炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬 - 正常發揮,鮪魚比較淡,而且烤得不是很香的感覺。❤️是日甜品 - 是抹茶巴斯克蛋糕,覺得比較濕,水份太多,好像只得cre

❤️糖心蛋 - 好吃的糖心蛋,做得到裏面有一點流心的效果。

❤️是日甜品 - 是抹茶巴斯克蛋糕,覺得比較濕,水份太多,好像只得cream沒有蛋糕的感覺。

❤️清酒 - 朋友比較少喝酒,今次這個清酒濃度比較低,比較易入口,如果不是太能喝酒的人也適合。