係旺角區返工嘅我今日同同事行遠少少,去左試依間期待左好耐嘅Cafe,我就試左佢地嘅三文魚游游游,係一個好Juicy嘅白汁三文魚意粉,個形狀幾特別,砌到成條魚咁,個三文魚都幾新鮮,而最特別嘅地方係個意粉,比較粗身,食落非常有飽腹感,而同事就點左個All Day Breakfast,旨在打卡靚靚,佢話都幾好味,所以Cafe黎講桔梗嘅食物有質素,味道不俗,而且食得飽,絕對值得一試,午餐14:00前仲送咖啡,我就點左杯Mocha,太口渴,飲左啖先記得影相,桔梗嘅環境好大,氣氛好chill,可以襯食lunch輕鬆一下,實在太幸福。
All Day  Breakfast
Mocha
All Day  Breakfast
  • All  Day  Breakfast
2020-12-28 423 瀏覽
一日一黃店 旺角鬧市深黃文青Cafe桔梗呢間有幾黃 我就唔多講啦 都唔需要由我黎證明之前好多朋友仔負皮呢一間店 多到懷疑有打手今日就等我黎試試 詳細講一講今日評價啦.呢日假日大概12點半去到 岩岩唔洗等位(lucky)用餐期間出面keep住有5-10人排隊門口需要探熱 先可以就入座望落入面環境幾闊落 2人坐 張台算好大員工數目多到 求其都影到 at least 10個以上(係到傾計)所以員工反應絕對好快‼️落單要自己出 出面bar台落單‼️餐具 水 紙巾 要自己行出去 自助拎餐牌種類 算好少 (可睇圖).人均大概$150 文青Cafe 價錢還好⭐️台北燉牛肉意粉$98 味道完全唔似台北燉牛肉 叫麻辣芝士汁意粉 會適合啲小辣 好彩我係鍾意食麻辣 應該鍾意食譚仔嘅都OK fusion菜 可能好多都食唔慣 但呢個真係幾夾👍🏻意粉軟硬適中👍🏻3片牛肉 有油香 厚度適中🤦🏻‍♀️男仔食完未必飽 小貴.⭐️打卡專用dirty$42一上台 咖啡味幾香👍🏻幾有層次感 表面係熱nutty咖啡👍🏻下面係凍牛奶 幾特別鍾意飲咖啡 既朋友應該會幾適合.整體食物水平中上 但性價比唔高感覺服務可以做多少少 做完會加分例如
一日一黃店 旺角鬧市深黃文青Cafe桔梗
呢間有幾黃 我就唔多講啦 都唔需要由我黎證明
之前好多朋友仔負皮呢一間店 多到懷疑有打手
今日就等我黎試試 詳細講一講今日評價啦
呢日假日大概12點半去到 岩岩唔洗等位(lucky)
用餐期間出面keep住有5-10人排隊
門口需要探熱 先可以就入座
望落入面環境幾闊落 2人坐 張台算好大
所以員工反應絕對好快
‼️落單要自己出 出面bar台落單
‼️餐具 水 紙巾 要自己行出去 自助拎
餐牌種類 算好少 (可睇圖)
人均大概$150 文青Cafe 價錢還好
鍾意飲咖啡 既朋友應該會幾適合
整體食物水平中上 但性價比唔高
感覺服務可以做多少少 做完會加分
例如:提供口罩袋 入座幫客人消毒雙手
(呢個價位 我覺得幫客人拎餐具 添水係好基本 仲要員工望落都偏向得閒 但佢竟然要自助 所以呢個位 我負皮👎🏻)
疫情期間客人自助拎餐具 始終唔係咁好
此外收據上面 wifi pw有個小驚喜 但我就唔post出黎啦
留返比 朋友仔 自己去發掘啦
加油 有d位置可以改善 加油啦
#桔梗 (旺角)
地址:旺角砵蘭街160號地下至2樓
⭐️評分:
味道:4/5 食物質素冇問題
環境:4/5
服務:2/5 基本上冇咩服務 但收加一
抵食:2.5/5
2020-12-22 237 瀏覽
未禁晚市嘅時候,同朋友嚟食 dinner 餐廳好寬敞,有設計感,但座位唔太舒服,問職員有無籃或者櫈去放物件,佢就回覆我地無同無位放😰 攞住好多嘢根本食得唔舒服晚餐 menu 只有兩個套餐揀,無散叫😞 感覺突然,根本無得揀,所以就叫咗個$368 (未加一)嘅雙人餐歐式酸種麵包配特製抹醬麵包好香,而且熱辣辣上枱👍🏻 搽麵包嘅醬麵好好食!有驚喜. 藜麥花園沙律份量對兩人嚟講係多嘅,都幾好,菜都新鮮,我自己本人幾鐘意食藜麥,有益丫嘛😏 台式烤野菇燉飯好食!主菜兩個飯感覺份量就一般,我諗男仔可能一個飯唔太夠😂 野菇舖飯面賣相唔錯,意大利飯好入味,而且好 creamy 感 台式燉牛肉燉飯原來係台灣式嘅意思係麻辣牛肉,中左伏... 唉,我唔太喜歡麻辣🧐 但喜歡嘅朋友應該會鐘意食,而且佢連飯都有麻辣汁,佢嘅牛都係入味嘅,只係我覺得辣同唔鐘意姐😔 所以最後食唔到牛,亦食唔到飯 是日甜點比較驚喜,因為個麻辣牛肉辣到條脷無咩感覺😂 黃色嘅顏色好鮮明,原來佢係熱情果汁配蛋白脆脆,非常好食👍🏻👍🏻 酸酸甜甜嘅感覺好正❤️餐廳係自助形式,即係出去自己點餐,要自己攞餐具咁,水都係自己出去攞杯攞水,但就有加一服務費.

未禁晚市嘅時候,同朋友嚟食 dinner

歐式酸種麵包配特製抹醬
麵包好香,而且熱辣辣上枱👍🏻 搽麵包嘅醬麵好好食!有驚喜.

藜麥花園沙律

台式烤野菇燉飯

台式燉牛肉燉飯

是日甜品

餐廳係自助形式,即係出去自己點餐,要自己攞餐具咁,水都係自己出去攞杯攞水,但就有加一服務費..... 其實真係唔太知有咩服務需要俾服務費。menu 收緊中上餐廳嘅價位,但完全無服務嘅餐廳😑
2020-12-22 338 瀏覽
打住黃店旗號 直接向客人勒索餐廳全自助 0服務 店員態度差憑咩收10%服務費? 叫左個alldaybreakfast, 平平無奇得黎,個滑旦係無味嘅,我諗係溝太多cream/奶,最恐怖係連奶味都無...唔通係溝水?講埋杯cappuccino,睇款好似幾靚仔 ,以為係意式啡,有晒拉花又盛,飲落去淡過你飲 Starbucks。價錢,一個allday+杯啡,$176,下? tea咋食環境? 我唔覺。質素? 無食人情味? 西口西面都叫人情味嘅話我當佢有 一句講晒,無下次。
打住黃店旗號 直接向客人勒索
餐廳全自助 0服務 店員態度差
憑咩收10%服務費?

叫左個alldaybreakfast,
平平無奇得黎,個滑旦係無味嘅,
我諗係溝太多cream/奶,最恐怖係連奶味都無...
唔通係溝水?

講埋杯cappuccino,睇款好似幾靚仔 ,
以為係意式啡,有晒拉花又盛,
飲落去淡過你飲 Starbucks。

價錢,一個allday+杯啡,
$176,下? tea咋
食環境? 我唔覺。
質素? 無
食人情味? 西口西面都叫人情味嘅話我當佢有

一句講晒,無下次。

2020-12-15 4642 瀏覽
由於「砵蘭街」台灣咖啡餐廳「桔梗」有「中場休息」,加上食店餐牌裡面提供的食品都是偏向西式為主,跟我比較期望的中式港式食品有點不同。所以我等到下午六點重新開門,只選擇付款購票,購買享用一杯熱朱古力「莫卡咖啡」,飲完「莫卡咖啡」之後,再徒步前往其他地方享用晚餐。「桔梗」製造的熱「莫卡咖啡」飲品還有另外一個名稱,叫做「起源港口」,至於為什麼「桔梗」的熱「莫卡咖啡」另一個名稱叫做「起源港口」,我個人也不太清楚實際的原因。我先不評價「桔梗」「莫卡咖啡」裡面的味道,反而先評論一下「桔梗」「莫卡咖啡」表面上的鮮奶拉花圖案,圖案看似不是非常複雜的圖案,但是我始終看不明白咖啡裡面的拉花圖案是什麼東西。不過由於「桔梗」「莫卡咖啡」飲品裡面加入了鮮奶,加上「莫卡咖啡」飲品裡面也加入了甜味「朱古力」材料,所以「莫卡咖啡」實際製成品裡面的味道很甜,「朱古力」跟「鮮奶」甜味把「咖啡」原本的苦味暫時掩蓋住。聽說「桔梗」本來還有閣樓位置,不過我光顧「桔梗」期間,只是坐在樓下享用「起源港口(莫卡咖啡)」飲品而已,所以未有見過「桔梗」閣樓實際狀況。但是我後來發現「桔梗」的晚餐餐牌裡面,始終沒有提供適合我享用的晚餐食品,所

但是我後來發現「桔梗」的晚餐餐牌裡面,始終沒有提供適合我享用的晚餐食品,所以我覺得在「桔梗」享用到一杯甜味的「莫卡咖啡」,對我來說已經達成目標,將來還未知有沒有機會再光顧了。

起源港口(莫卡咖啡)

2020-11-28
10 分鐘 (堂食)
起源港口(莫卡咖啡)
2020-12-13 304 瀏覽
本身book左位打算來桔梗💛食晚餐,突然間又話冇左晚市堂食,咁唯有改為weekend午餐啦。午餐menu的選擇比較少,但好處係無限時,岩唒一邊傾計一邊慢慢食。桔梗落地大玻璃, 旺角少見的開揚寬敞,舒適的環境一向係其中賣點。店內採取自助式,拿著枱號到收銀處點餐之後就可以安坐等食。兔仔拉花嘅cappuccino 好快就送到,為午餐揭開序幕,pasta有3個選擇,疫情下就唔share, 我哋分則點左三文魚游游同干貝轉圈圈,兩個意粉嘅白汁都好creamy, 帶子煎得金黃香脆,𥚃面juicy 桔梗最近亦係牛頭角和觀塘開左姊妹店Lagom Kaffee,一樣貫切開揚舒適環境,咁就可以區區都有高質咖啡和食品
干貝轉圈圈
2020-12-12 358 瀏覽
話說我同男友1940去到佢叫我坐大桌 同其他人share冇問題但張桌好唔舒服我見隔離有二人桌 果陣未落單出面冇人我問左waitress可唔可以轉佢話可以 佢汁完咪轉我男友出去買野食果陣佢個帶位好似喝狗咁喝我我冇叫你轉位 你做咩轉過黎佢語氣同聲線係大聲到成間鋪頭人全部望住我但我冇話佢只是好有禮貌咁話我未叫野食 我坐前問左你同事 你同事話冇問題先轉 不如你冷靜少少問問你同事先 我唔坐唔緊要 但唔需要用咁大聲去問我 我係客人佢之後咪問同事 問完走過黎 冇道歉只是好hea咁話咁係坐但要一個鐘交桌男友同我叫咩冇咩加上剩既全部都是味素食左八百幾Risotto 又水又難食得杯latte係入得口我知道佢是黃但你係我 你都like唔落喇
話說我同男友1940去到

得杯latte係入得口

我知道佢是黃
但你係我 你都like唔落喇
2020-12-12
對餐廳的第一印象是:竟然在旺角市中心都能樓高3層加起來大約5000尺左右!店內寬敞,空間感十足,人多的時候都幾嘈吵,半自助式服務,有一種回到校園飯堂,聽著同學打鬧的聲音。而且簡約風格的裝修,更合適一眾文青!奶油鮭魚 煙燻奶香鮭魚肉是煮熟了的魚肉碎,口感一般,但鮭魚鹹味讓忌廉汁加添了一點點的點綴。入口沒有那麼單調,忌廉汁本身帶奶油香味,但卻不算濃厚,加些鮭魚的鹹香就剛剛好。若然,醬汁能更掛麵一會更好。軟殼蟹小漢堡烘焗過的甜漢堡,配上香脆的軟殼蟹,少量蟹膏加持,華而不膩,醬汁微酸很開胃!配菜並不是一般的薯仔或薯角,而是炸魚,加不敗的蜜糖芥末,超可口的~海鹽焦糖拿鐵

奶油鮭魚 煙燻奶香

軟殼蟹小漢堡

海鹽焦糖拿鐵
2020-12-08 162 瀏覽
最初開業時嚟食過lunch 但選擇唔多指定只可以叫lunch set嘅嘢所以就諗住搵日夜晚嚟食但係排隊排到阿媽都唔認得曾經試過book咗枱都叫我喺出面繼續排隊嬲嬲地放棄咗最近疫情關係少咗排隊嘅人龍終於可以嚟試試佢溫泉蛋烤雞凱撒沙律最初見到時仲擔心啲雞會好乾但係原來食落都唔鞋口 溫泉蛋匿埋咗喺下面 加埋羅馬生菜好新鮮干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯呢個超好味 有五隻大大隻嘅干貝燉飯入面又有煙燻三文魚碎燉飯好creamy 口感好豐富
最初開業時嚟食過lunch 但選擇唔多

呢個超好味 有五隻大大隻嘅干貝
燉飯入面又有煙燻三文魚碎
燉飯好creamy 口感好豐富
2020-12-03 299 瀏覽
挺著黃店的旗號,又如何最令人費解的是要收服務費,卻沒有服務,頂多就是上餐收盤經open rice訂座,6點左右,差不多準時到達,入座至點餐用了半個小時,到19:15分有職員提醒我們用餐只剩15分鐘,19:30要交枱⋯⋯而由入餐廳到點餐都沒有一個職員提醒我們有用餐時間限制,我們只有一半的進度,我們亦沒有多大理會,反正早我們之前入座的都完全沒有要離開的意思,我也質疑職員有否溫馨提示他們?食物質素還可以,重口味,沒多大驚喜,但份量並不多,收費卻不平,總體不值,性價比低最後要了一個外賣盒,卻索價$5,一個普通不過的膠盒,還不包膠袋⋯⋯
挺著黃店的旗號,又如何
最令人費解的是要收服務費,卻沒有服務,頂多就是上餐收盤
2020-12-02 3739 瀏覽
黃店💛很多人,記得提早預約~環境超闊~很熱鬧。收+1服務費,提供探熱和搓手液~PS: 餐具紙巾和水要自己出去拎~去櫃檯點餐Dinner set A $368(5碟)#歐式酸種麵包 #🥯 有點像健康的那種麥麵包,沾秘製抹醬幾特別,有少少像咖啡的味道#藜麥花園沙律 #🥗有一些果仁配搭和沙律醋感覺健康,好吃😋#台式燉牛肉飯 味道超級驚喜,像麻辣海底撈湯味精的燴飯....牛肉幾香和淋#麻油雞燉飯味道像平時的瘦肉粥😂還有薑粒...感覺像中式的意大利飯-..-雞胸肉粗糙(兩款飯都不合我的口味,充滿中式口味😂有點奇怪)#是日精選甜品 甜甜的雜果雪葩幾有趣,吃到有點像菠蘿、麒麟果的味道🤔旁邊有很多水果粒:火龍果、草莓、芒果等等~底下有點像脆脆龍鬚糖餅#炸薯條配黑松露醬 $78波浪形薯條熱烘烘脆卜卜~配秘製黑松露美巧滋醬好吃😋很特別,黑松露味比較清淡#蜜桃綠茶 #🍵 $48 超級清淡~沒什麼味道~健康服務質素:5/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
黃店💛很多人,記得提早預約~環境超闊~很熱鬧。
收+1服務費,提供探熱和搓手液~

PS: 餐具紙巾和水要自己出去拎~去櫃檯點餐

Dinner set A $368(5碟)

#歐式酸種麵包 #🥯
歐式包

#藜麥花園沙律 #🥗
藜麥花園沙律🥗

有一些果仁配搭和沙律醋感覺健康,好吃😋

#台式燉牛肉飯
台式牛肉燉飯

味道超級驚喜,像麻辣海底撈湯味精的燴飯....牛肉幾香和淋

#麻油雞燉飯
夜市麻油雞燉飯

(兩款飯都不合我的口味,充滿中式口味😂有點奇怪)

#是日精選甜品

環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

薯條配黑松露醬
2020-12-02 251 瀏覽
🐟奶油鮭魚 煙燻奶香🤍(Salmon,cream sauce pasta) $78⠀今次朋友叫咗去親Cafe都一定會出現喺Menu上嘅三文魚意粉👩🏻‍🍳⠀嚟到嘅時候同我朋友想像中嘅三文魚有少少出入👀,朋友覺得應該會有一塊塊嘅煙三文魚,但可惜原來成碟都係熟咗嘅三文魚碎。🌝食落口嘅時候醬汁充滿三文魚香味而且係👧🏻最愛嘅creamy texture👅👅同超級濃忌廉香味,每一條都比醬汁包裹着。但因為係忌廉嘅關係,食到後面有少少膩💁🏻‍♀⠀⠀👸🏻干貝公主意粉 最愛松露王子 (Scallop,Truffle cream sauce pasta) $98⠀一上枱就比佢嘅香味吸引住,中間有三粒金黃色嘅干貝點綴。同三文魚意粉一樣,意粉嘅texture都係好Creamy同彈牙😆😆,呢碟嘅黑松露味同奶油配合得啱啱好,黑松露味唔會過重,味道平衡。干貝有本身嘅鮮甜味,處理得都唔錯。✨✨⠀⠀🐷蘋果照燒鐵板豬三明治🥪(pork, Teriyaki sauce, apple, egg sandwich) $98⠀依份主食係咁多份入面賣相最吸引~左邊有細細份沙律🥗配上蜂蜜醬,幾特別。包入面有生菜🥬 、菠蘿、蘋果、豬頸肉

依份主食係咁多份入面賣相最吸引~左邊有細細份沙律🥗配上蜂蜜醬,幾特別。包入面有生菜🥬 、菠蘿、蘋果、豬頸肉同煎蛋,係一口咬唔晒嫁😱。豬頸肉好爽口,加埋新鮮蘋果同菠蘿🍍,成件事變得好fresh。但整體味道冇太大驚喜,所有野都中規中矩。🙈🙈🙈⠀
我會prefer食意粉多啲。⠀
2020-11-30 237 瀏覽
我本來好好好期望食呢間,order 左一個all day breakfast. 點知個presentation 從個包到腸到蛋都麻麻,d料都好粗糙。我食完本來想去order 多杯奶昔。但老人痴呆冇睇到檯號。個waitress 問我嘅時候,我呆左一呆。點知個waitress 秒我咀,話你吾知就番去睇,吾好阻住下位。佢把聲又寸又惡,我嬲到即克換場。呢個係我人生中第一個食評,因為真係好嬲。
2020-11-27
2020-11-22 632 瀏覽
黃店係要撐,但唔係盲撐,如果有間黃店係賣屎唔通個個黃人都衝住去食,咁叫撐黃?係需要理性去分辨唔好盲目追黃,有以上感覺係因為以下經歷1需收服務費,無服務提供係要全自助(付錢order如M記,餐具及水要自取(衰過M記)除了出餐(基本茶記服務)2環境,在外看覺得環境幾好,入到內溫度重高過條街,冷氣欠缺,在內一看感覺像大型飯堂,人聲少不免3)價錢,晚餐限了兩人以上餐,衹有兩個set可選擇一個$3xx另一個$5xx,咁如果一個人或三個去食,可以食咩??價格少貴但如果品質ok冇所謂,反正可以接受4)食物品質,叫左牛肉燉反及麻油雞燉反加左黑松露醬薯條,首先份量偏少,味道質素不值價錢,牛肉有渣,咬唔停,牛肉燉反亦無寫明係辣,應該要標明,避免客人叫錯,正因為收左服務費,但冇服務員細心提聲,所以我係叫錯左架,不過算了照食,另外麻油雞燉反,有麻油香,但冇麻油味,雞塊重係"鞋"既😲 ....算,我重薯條應該最安全,點之一見果pat黑松露醬同薯條係分開放,果pat醬要我配薯條食,最多食到4/1就無,我係正常點醬比例,真心x出黎,算明知無可能叫佢加醬,我唔係乞兒,所以我唯有叫佢加茄汁頂住先.....總結,黃友們可
總結,黃友們可一不可再,虛有其表,要懂優劣,有比較才有進步,我地先有好野食,thanks
2020-11-22
2020-11-22 262 瀏覽
係旺角等緊art jam又未夠時間,同朋友有少少餓,就想搵一間靚靚哋又坐得舒服嘅Cafe Hea下,於是就諗起桔梗。桔梗出名旺場,起初都擔心無位,好彩去到都只係排咗10分鐘到。之前尼都係嗌意粉或者飯呢啲主食,今次唔係好肚餓,所以就決定試吓小食。叫左想試好耐嘅是拉差辣美乃滋雞中翼同埋溫泉蛋雞肉凱撒沙律。雖然係小食,但係份量一啲都唔使細。是拉差辣美乃滋雞中翼個樣睇落已經好惹味,炸得熱辣辣,外皮香脆,入面雞肉就依然juicy,點埋佢特製是拉差辣醬撈Mayonnaise ,辣得尼又甜甜地食雞翼呢啲咁熱氣嘅嘢,當然要有一個沙律清下熱啦。溫泉蛋篤開有流心嘅蛋黃,令到沙律菜唔會乾爭爭,生菜相當新鮮爽脆,不過我略嫌雞肉燒得太乾,不過整體都係好食。

2020-11-17
10 分鐘 (堂食)
  • 特製雞中翼