2004-08-11
今朝突然要做信差, 而且仲係近中午時份出差, 無理由唔蛇一蛇去食返個舒服d既午餐, 約定朋友係timesquare樓下, 點知突然行雷閃電落大雨, 近近地就上食通天搵食.最後選擇左我同朋友都未試過既梁山泊, 成間店舖的裝修都好特別, 有d似古裝高級客棧咁, 真係有d古裝大俠feel. 其實周圍環境好黑, 不過每張台都有一棧射燈照住, 幾特別下.睇左一輪餐牌都無咩idea, 簡單咁叫左一個二人商務套餐, 其中選擇左:1.金銀菜南北杏生魚湯: 似乎唔夠老火同唔夠生魚味, 比較清淡左dd.2.三款冷盤: 幾精緻咁用三片生菜載住, 其中有燻小魚, 辣椒肚絲, 涼拌海哲. 自己最欣賞燻小魚, 幾香甜好味, 涼拌海哲就太清, 無咩味, 辣椒肚絲就似乎只有辣味.3.主菜兩款: 蕃茄骨, 蕃茄汁好香甜有d似我屋企煮咁既style, 排骨好入味鬆軟, 幾討好! 回鍋魚片, 辣左小小, 不過魚片幾香口好味~ 兩款主菜都唔錯, 只係細左小小, 每碟只有4件.4.三鮮蒸餃, 似小籠包多d, 而且唔多鮮味, 只屬一般.另送果汁一杯, 都算幾認真~ 服務十分有禮貌~
4.三鮮蒸餃, 似小籠包多d, 而且唔多鮮味, 只屬一般.
另送果汁一杯, 都算幾認真~ 服務十分有禮貌~