2019-03-25
今日同夫君去開元朗便提出要到以前我們常到的街坊小店-梁記餃子,食豬扒以及爆多餡料的手工餃子。😬剛到7:00已經有好多人,內裡裝修簡單,坐位不算多,不少人外賣生餃子回家烹煮來吃!🥡因為太耐無黎既關係所以叫左2個酸辣豬扒米綫($41)🐷加$3就可以加埋3粒大大粒餃子,夫君要了韮菜豬肉,我要了鮮菇青椒雞肉餃。隨餐奉送豆漿或菊蜜!🥤那日店內較繁忙所以等了差不多15分鐘先有得食!每碗都有大量酸菜,豬扒依然鬆軟,外脆內軟!😋餃子粒粒都好大,有大量餡料,每款餃子都是新鮮製作,皮薄餡靚!⭐️ 韭菜餃非常香既韮菜味,鍾意食韭菜嘅你一定要試!⭐️ 鮮菇青椒雞肉餃呢款好特別係雞肉餃,出面比較好少有。雞肉比例相對較少,但每一啖都能嚐到青椒味,感覺健康!👍🏻份量頗多,如果比較細食可考慮淨餃加小食。🥟🍽如果想試多幾款唔同味道餃子,可考慮試8款什錦餃!😉
⭐️ 韭菜餃
非常香既韮菜味,鍾意食韭菜嘅你一定要試!
⭐️ 鮮菇青椒雞肉餃