2018-10-22 136 瀏覽
元朗其中一間粉麵店最愛之一,炸雲吞真係好出色,外面炸到脆卜卜,但唔會好油膩,入面又足料,平時我屋企打邊爐都會買d雲吞返去碌黎食都一樣咁好食,所以來到餃子是必叫的。豬扒同雞翼都係必食,份量又夠,放左上粉麵上面都唔會淋晒,好香口,今次第一次試佢個豬手 ,好入味👍🏻🤤🤤🤤🤤 店內還有炸鯪球,即叫即炸,大大粒,感覺唔油好乾身, 熱辣脆卜卜。地址: 梁記餃子麵坊 (元朗) 元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖

2018-10-21 117 瀏覽
放工問同事元朗附近有咩好食,想食啲清清地又飽肚既野,近排食得太過heavy,咁我同事就suggest 去食湯餃。 梁記係朗屏西鐵站附近,行5分鐘左右就到。我叫左個雙拼餃子,要左白菜餃同韮菜餃。一碗雙拼34蚊有9-10粒餃子。我見到佢地真係隻隻都係用人手包架好考功夫,睇得出好有誠意。白菜餃餡肉同菜比例配搭好好,勁鮮甜唔會一咬就散哂。韮菜餃適合較重口味既人,每隻都味道濃郁,勁飽滿。佢仲有好多其他出面好少見既餃子,青瓜餃南瓜餃咁,下次一定要黎試下

2018-10-18
2018-09-22 297 瀏覽
至愛水餃 😋😋自從係元朗食過一次就久唔久都要去止下癮,無他都係因為抵食同好食❤️ $34 雙拼淨餃有 8 粒無論任何角度睇都睇唔到隻🥄,好足料好大粒,做唔到一啖就擺哂入口🙊 佢除左一款蕃茄牛肉餃之外其他都係豬肉餃,我最愛青瓜同沙葛呢兩款,好清新😍沙葛餃我真係無係其他地方食過,正啊👍🏻 佢既雞翼同鯪魚球都好食架,記得試埋~之前驚傳佢唔做,搞到我傷心左幾日😭,點知原來佢俾人惡搞,其實佢地只係返左大陸兩日😑 咁大整蠱!嚇親寶寶了,要食返夠本定下驚🤣
至愛水餃 😋😋

沙葛餃我真係無係其他地方食過,正啊👍🏻

佢既雞翼同鯪魚球都好食架,記得試埋~

• 沙葛豬肉餃
  • 青瓜豬肉餃
2018-09-18 201 瀏覽
味道鯪魚的味道堂食的是客,外賣的企門口等就算裏面有位冇客坐都唔比你企喺入面等食完堂食叫多份外賣的都係企出去等啦以前堂過,餃子皮厚,全蝦雲吞味道怪,豬扒炸到乾到冇朋友,米線碎到呢......唯一鯪魚球仲係鯪魚味,就求其買黎加餸,結果係未食先焗桑拿,再加極無禮既伙記同扮撞聾既厚面皮老細堂食的是客,外賣的唔係客
味道鯪魚的味道
堂食的是客,外賣的企門口等
就算裏面有位冇客坐都唔比你企喺入面等
食完堂食叫多份外賣的都係企出去等啦
以前堂過,餃子皮厚,全蝦雲吞味道怪
堂食的是客,外賣的唔係客
外賣自取
  • 門口桑拿
2018-09-14 178 瀏覽
一個人的晚餐,唔想食咁多唯有清清地走去食碗餃子米線。叫咗碗番茄牛肉餃子併南瓜豬肉餃子米線加多杯銀菊露都好似係$38,真係好抵食。一碗米線有七粒餃子,全部大大隻皮薄涵靚南瓜好甜,好新鮮番茄超多
一個人的晚餐,唔想食咁多唯有清清地走去食碗餃子米線。

一碗米線有七粒餃子,全部大大隻皮薄涵靚

南瓜好甜,好新鮮

番茄超多
2018-09-10 188 瀏覽
呢到最出名就係食餃子雲呑,有如其名。之前食過好幾次,每次午市時間黎到都好滿座,出面又有人等外賣,所以等待時間有啲耐,試過等左十幾分鐘。餃子有好多種口味,而且都有蔬菜,比較健康。之前食過南瓜餃子,個感覺好fresh!另外,都推薦全蝦雲呑,食落真係啖啖蝦架!佢仲有其他小食,炸鯪魚球係好出名!另外,可以叫皇牌套餐,會配埋野飲。佢既豆漿係比較淡唔會好甜~今次食左麻辣鮮蝦雲呑河粉,麻辣方面好似得辣味,無乜香味。雲呑方面有五粒,份量都幾多,而且咬落去就會見到完整既一隻蝦,又爽脆又新鮮!讚!

呢間餃子小店其實已經食過好多次喺我讀書時期 仲未裝修前已經成日食最鐘意食上湯什錦淨食可以食到8款唔同味道同餡料嘅餃子除左傳統嘅味道 亦加入好多特別嘅口味雖然已經加左價但味道依舊美味 都係咁大粒餃子皮好薄滑 餡料豐富甜美白菜餃子我自己好鐘意食白菜所以勁多白菜餡加埋豬肉絕對夠哂惹味!北京香菜餃子甘香韭菜餃子香甜南瓜餃子唔係一般店用嘅南瓜蓉食到一粒粒超多嘅南瓜餡好香甜美味!推介!清爽青瓜餃子清甜蘿蔔餃子鮮菇青椒餃子(雞肉)雖然唔係好鐘意食青椒但加埋雞肉一齊食 口感豐富味道唔錯!菜脯沙葛餃子8款味道中最出眾必定係菜脯沙葛餡料味道用左小菜食嘅菜脯加入餃子內再加埋沙葛 食落超清甜爽口!推介!清甜蘿蔔餃子菜甫沙葛餃子+3蚊食麻辣湯底發覺只係清湯加左羹麻辣醬冇乜特別 對唔食得辣既我都接受到所以都係推介番清湯仲鮮味餃子keep返一貫水準 皮薄餡靚肉同配料比例均勻而且豬肉好juicy唔會死死實實沙葛同白蘿蔔都十分清甜1碗8粒性價比極高!酥炸鯪魚球$38/5粒鯪魚球大大粒 即叫即炸外層炸到黃金色 熱辣辣香噴噴肉質彈牙可口富有魚味再配上泰式辣醬 酸甜美味!
呢間餃子小店其實已經食過好多次

甘香韭菜餃子

香甜南瓜餃子

唔係一般店用嘅南瓜蓉
食到一粒粒超多嘅南瓜餡
好香甜美味!推介!

清爽青瓜餃子

清甜蘿蔔餃子

鮮菇青椒餃子(雞肉)

雖然唔係好鐘意食青椒
但加埋雞肉一齊食 口感豐富
味道唔錯!

菜脯沙葛餃子

8款味道中
最出眾必定係菜脯沙葛餡料味道
用左小菜食嘅菜脯加入餃子內
再加埋沙葛 食落超清甜爽口!
推介!

餃子keep返一貫水準 皮薄餡靚

肉同配料比例均勻
而且豬肉好juicy唔會死死實實
沙葛同白蘿蔔都十分清甜
1碗8粒性價比極高!

酥炸鯪魚球
$38/5粒

鯪魚球大大粒 即叫即炸
外層炸到黃金色 熱辣辣香噴噴
肉質彈牙可口富有魚味
再配上泰式辣醬 酸甜美味!
2018-08-15
20 分鐘 (堂食)
  • 清甜蘿蔔餃子
  • 香甜南瓜餃子
  • 甜美白菜餃子
  • 菜脯沙葛餃子
  • 酥炸鯪魚球
自從佢好耐之前煮雜錦餃子比我時,煮到好多隻啲皮都穿哂,我真係負面到好耐無去幫襯🤭以前既我都食開雜錦餃子加豬扒,配支裝忌廉(我的最愛😍)但因為想避開我唔想要既青椒餃同香菜餃😂,我放棄左雜錦啦🥟🥟 今晚揀左A餐💰HKD39轉左做麻辣,變左麻辣湯原味豬扒米線,另加$3可以三隻餃子/雲吞,我揀左三隻南瓜餃子(又係最愛😝)呢個餐真係好抵食,加$3有多三隻餃子🥟🥟🥟🤤 當然,飲品我都係揀左支裝忌廉啦,係味好麻甩婆可能啲餃子真係太薄,佢三隻🥟中都有一隻又整穿左🤭都唔算好爛既,可能係我本身中意食南瓜,對我黎講係好好食!另外,佢個炸豬扒又係必食之選既,但係美中不足之處,就係只要跟餐咁叫佢,就永遠無得另上,除非係叫小食單點😢浸係湯度好快就淋哂呀!但我每次都仲係會叫來食🤭(唔捨得放棄)如果食餃子但對湯好有要求既人,呢度係會令你失望,因為佢并沒有出面果啲老火湯豬骨湯做湯底比你,只會係煮完餃子果啲清湯咁。愛辣既人最好都係加返麻辣酸辣之類,否則口味偏淡,因此佢都有醋、辣椒醬提供比客人隨意添加👍🏻👍🏻餃子同麵餐既價錢係好實惠,只係單點既小食有啲啲貴,但都值得一試,尤其係酥炸鯪魚球,成日都見到好多人點架🌝👍🏻👍🏻👍🏻

今晚揀左A餐💰HKD39

餃子同麵餐既價錢係好實惠,只係單點既小食有啲啲貴,但都值得一試,尤其係酥炸鯪魚球,成日都見到好多人點架🌝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 豬扒米線
呢間每次經過都要等位 咁岩可能落雨見有位就入左去食🙈 其實好耐之前食過已經覺得唔錯-🔹上湯什錦淨食(8隻) $35 #餃子系列菜甫沙葛餃/蘿蔔餃/香菜餃/白菜餃/青瓜餃/鮮菇青椒餃/南瓜餃/韭菜餃#選擇困難症 食什錦就岩哂 一次過試哂唔同味皮薄餡多🥟係正嘅🙈 加埋上湯食就更加分不過可能因為皮薄嘅關係 一開始已經有d係爆左 不過都無損佢嘅味道 最好味我覺得係1⃣韭菜餃2⃣白菜餃👍🏻真係好濃好足料好正蘿蔔餃帶小小鮮甜都幾好味鮮菇青椒餃就好香菇味 但我就唔太鐘意配青椒南瓜餃就特別得黎都唔錯菜甫沙葛餃就帶點爽口 都夾嘅香菜餃鐘意芫荽嘅朋友會幾鐘意最後青瓜餃我就真係麻麻啦😐😂食8粒已經飽左 都幾抵食💬下次想食可以買生餃返屋企自己煮
🔹上湯什錦淨食(8隻) $35 #餃子系列

香菜餃鐘意芫荽嘅朋友會幾鐘意
最後青瓜餃我就真係麻麻啦😐

😂食8粒已經飽左 都幾抵食

💬下次想食可以買生餃返屋企自己煮
上湯什錦淨食(8隻)
2018-06-28 461 瀏覽
今日約咗一個元朗嘅朋友度探佢。所以順便喺呢邊食晚餐。我朋友帶咗我去一間食餃子麵嘅餐廳叫梁記。佢話呢間餐廳抵食又好食,聽到都有少少期待。去到門口餐廳已經有餐牌介紹食物。由於不想食麵,所以選擇了我喜愛的韭菜餃only。啲餃子好好美,好有韭菜味,口感爽口,加埋杯豆漿,不太甜。價錢都系三十幾蚊,抵食又美味!
韭菜餃
豆漿

韭菜餃
豆漿
2018-06-16 505 瀏覽
我好鐘意食餃子,所以經過見到呢間餃子專門店一定要試下。好多款唔同既餃子,花多眼亂!!真係想試哂,有一款什錦餃應該可以試哂!!下次必試今次就試左菜甫沙葛餃(豬肉)拼香甜南瓜餃(豬肉)。我叫左剩餃無叫麵底。因為真係太鐘意食餃子碗餃子一上就想大叫!嘩!好多啊!正啊有成九粒餃子,仲有蔥花,成碗野一上就好香!湯底都好清甜唔會太咸。香甜南瓜餃,餃如其名,好香好甜,南瓜淋得黎唔會散哂,成舊餃好實淨,餃皮又薄,真係一粒又一粒,停唔到口!菜甫沙葛餃,對沙葛真係毫無抵抗力,好清爽清甜,配埋菜甫仲有紅蘿蔔,真係絕配,好好食!!叫野食仲可以加$4有豆漿,好有豆味,成餐都好滿足!一定要再食!
我好鐘意食餃子,所以經過見到呢間餃子專門店一定要試下。
好多款唔同既餃子,花多眼亂!!
真係想試哂,有一款什錦餃應該可以試哂!!下次必試

叫野食仲可以加$4有豆漿,好有豆味,成餐都好滿足!
一定要再食!
  • 菜甫沙葛餃
  • 香甜南瓜餃
2018-05-09 495 瀏覽
識我既都知我係一個超級餃子迷誓要食開全香港最好食既餃子😚😚歡迎大家留言喔~👉🏿✨淨食雙拼餃子 hkd 34 💸📌我要左香甜南瓜餃子同菜甫沙葛餃子~上到黎啲餃子真心勁大粒又賬卜卜😍仲要係超級好食呀😭😭南瓜餃子唔會話淨係得啲蓉,仲可以俾你咬到南瓜既實體,勁full呀食落口!真係啖啖肉啖啖餡👍🏿而菜甫沙葛餃子就夠晒特別,食落好爽脆,加左菜甫唔會話好加怪,反而仲出奇地夾呢😳個湯清清地,都好好飲呀✨

👉🏿✨淨食雙拼餃子 hkd 34 💸

個湯清清地,都好好飲呀✨
2018-05-01 419 瀏覽
黎梁記預咗要等一陣,座位實在唔係寬敞,但係去完必定會再去,只因佢嘅雜錦餃子非常好味,而且仲有味醬排骨或豬扒,一定令你食指大動清甜蘿蔔餃子: 有著紅蘿蔔嘅甜美,令餃子入口味道別具一格!甜美白菜餃子: 最正路嘅餃子味道。香甜南瓜餃子: 有好明顯嘅南瓜味,真係好甜!鮮菇青椒餃子: 好少人用青椒做餡,係梁記先會咁有創意,亦創出美味!清爽青瓜餃子: 要清爽嘅你必選!甘香韭菜餃子: 食完青瓜味食韭菜味,一淡一濃,味道差異好明顯,好有趣!北京香菜餃子: 呢個係我嘅最愛,香菜確係香菜!

清甜蘿蔔餃子: 有著紅蘿蔔嘅甜美,令餃子入口味道別具一格!

甜美白菜餃子: 最正路嘅餃子味道。

香甜南瓜餃子: 有好明顯嘅南瓜味,真係好甜!

清爽青瓜餃子: 要清爽嘅你必選!

北京香菜餃子: 呢個係我嘅最愛,香菜確係香菜!

2018-04-27 369 瀏覽
豐富到爆既什錦餃子麵,成碗麵比八隻餃子冚住咗,好似唔見哂D麵咁,好靚仔,好吸引。 其實這裏既什錦餃子麵不得不推介, 因為通常叫餸都係双併、三併或頂多四寶, 對於饞嘴嘅我其實係未能得到滿足的,個心係好想嘗試各款味道,所以呢到一碗麵裏面有八種口味嘅餃子,真係好開心!呢到嘅餃子其實有九款再加魚肉雲吞,如果要什錦餃子麵,佢會比其中八款比你。九款餃子分別係:白菜餃子、北京香菜餃子、蘿蔔餃子、 甘香韭菜餃子、 南瓜餃子、冬瓜餃子、菜脯沙葛餃子、番茄牛肉餃子、 青椒餃子(雞肉) 和 魚肉雲吞。每一款都食得出材料既味道, 絕對唔會得一個味大家入黎元朗一定要食,包你話好!

大家入黎元朗一定要食,包你話好!

2018-03-15 603 瀏覽
有咁多人幫襯確實有佢嘅原因,你一定要唔怕逼,坐就坐得好唔舒服,諗住同朋友一路傾計,一路嘆就唔好去啦,一張細圓枱貼牆都要逼四個落去,稍肥d,稍唔肯讓都手碰手😰 只能講大件夾抵食 😂😂