因為朋友住土瓜灣所以想喺佢屋企附近食完野就想去佢屋企坐吓,上網睇到依一間大排檔好似好好評語所以就早一個星期就book定啦。同朋友加埋三個人叫咗三樣餸香煎黑松露墨魚餅 - 依個超級好味,首先賣相超級吸引,每一碟餸都會有一個小紙牌叫你請上台即食,好得意好細心!味道好有黑松露味!而且啖啖都有墨魚粒,係我食過最好食嘅墨魚餅楚撚記小炒王 - 好有鑊氣!韭菜花好好食仲有炸魚仔同埋腰果燕麥炸蝦球 - 呢個餸好得意,蝦球好脆口,燕麥又有啲甜甜地,又出奇地好夾!最後每一堂都會送番薯糖水,唔使錢飲完又暖笠笠!依間都算係高質嘅大排檔,而家時不時都掛住!想再去食呀

同朋友加埋三個人叫咗三樣餸

香煎黑松露墨魚餅

楚撚記小炒王

楚撚記小炒王 - 好有鑊氣!
韭菜花好好食仲有炸魚仔同埋腰果

燕麥炸蝦球

最後每一堂都會送番薯糖水,唔使錢飲完又暖笠笠!

依間都算係高質嘅大排檔,而家時不時都掛住!想再去食呀
香煎黑松露墨魚餅
楚撚記小炒王
燕麥炸蝦球
2018-12-29 496 瀏覽
我唔係一會花時間寫食評的一個食客,係因為感覺太差不吐不快。店名過其實,order左幾樣網上推介食物,都唔覺有乜特別,只係不過不失,要排半小時入坐唔值,水準好一般,地方亦唔舒適,CP值太低,特別想提係炸大腸感覺最差皮唔脆太蘇亦咬唔開,真唔明白點解會訂枱先有得食。完
2018-12-26 562 瀏覽
今日聖誕節緊係要去食聖誕大餐。我心目中的聖誕大餐係食火雞配紅酒。即係食豪華西餐。但今日老公帶左我去尼間位於土瓜灣既楚撚記食大排擋。門口好多人排隊。可想而知,好受歡迎,係咪真係甘好食呢。等左30-45分鐘,終於到我地啦。今日我地聖誕節緊係叫好多好多好多野食,要食餐豪華大排擋。首先,麻辣韭菜鴨血煲,尼碟好好食。因為本人好鍾意食鴨血,佢既鴨血好滑,同台灣鴨血一樣。再配上麻辣,辣辣的好惹味!推薦啊!另外,飛天通菜and土魷肉餅,我就覺得普通無咩特別。仲有個必食豬手,個個都話一定要食。講真,的確唔差,肉質嫩滑皮脆有膠質。但我覺得份量少左d。海鮮雜菜煲,唔錯!避風塘炒田雞,尼碟真係好好食。佢個避風塘整得好出色,好乾身又惹味,就甘配飯食已經可以食半碗。再加上佢個田雞炸身,卜卜脆肉嫩,出色👍👍而咕嚕肉佢有個拉絲糖,賣相非常好,味道都唔錯。唔怪得甘多人黎食啦。總結,彈的是份量比較少,讚的是有鍋氣,味道好味,有幾碟都好出色。未食過的可以黎食👍👍
另外,飛天通菜and土魷肉餅,我就覺得普通無咩特別。
海鮮雜菜煲,唔錯!
而咕嚕肉佢有個拉絲糖,賣相非常好,味道都唔錯。
唔怪得甘多人黎食啦。
海鮮雜菜煲
避風塘炒田雞
麻辣韭菜鴨血煲
炸豬手
2018-12-17 427 瀏覽
昨晚本来想去试试上海美华的小笼包和豆浆油条,结果去的时发现只有早上才有,失望时突然发现路对面有这家一直想试试的大排档,只不过男朋友吃了个面包吃不下太多,就随便点了两个菜,味道都还OK,燕麦虾球,量少了点,这周末食的三家,荃湾的老四火锅小厨,夏面馆和这家,最好吃是夏面馆的黄金虾
2018-12-10 546 瀏覽
《揾食@ 土瓜灣》食環境嘅地方就唔❌介紹畀大家啦介紹啲個個都可以應付而又確實好味的俾大家啦😁跟朋友三個人一齊去呢一間小炒度食晚飯經濟實惠。三個人四個送埋單450蚊其實仲有好多餸想食不過得三個人食唔得多首先黑松露牛丸真係出色的豉椒炒蜆啲錢就麻麻地新鮮所以我覺得一般啫啫通菜色香味俱全值得一試田雞+雞啫啫煲夠野味呢間下次可以encore最緊要係。食完返到屋企味精唔多😋大家記得book位。無得 walk in去開土瓜灣嘅你可以一試
《揾食@ 土瓜灣》

豉椒炒蜆啲錢就麻麻地新鮮所以我覺得一般
啫啫通菜色香味俱全值得一試
田雞+雞啫啫煲夠野味

呢間下次可以encore

最緊要係。食完返到屋企味精唔多😋

大家記得book位。無得 walk in

去開土瓜灣嘅你可以一試
  • 燕麥金沙蝦球
2018-11-30 568 瀏覽
經土瓜灣地膽介紹﹐今日就來到楚撚記試試這裡的撚手小菜第一道酥炸黑松露醬芝心牛丸用著滕搖籃盛著的﹐非常精緻外面有點微炸的表面﹐少許硬身牛丸本身很彈牙!咬下去變感受到牛丸的根腱口感入面是黑松露醬和芝士﹐兩種味道配搭得宜芝士味"平衡"了黑松露味﹐使濃味的黑松露不會影響牛肉的味道但芝士本身的味道卻較淡﹐整體良好第二道是避風塘田雞香噴噴的調味料山蓋著田雞田雞外表焦香﹐非常吸引吃下去口質可以﹐如果更滑會較好避風塘味就沒感受到辣味﹐只有蒜香﹐扣了少許分數最後一道是咸蛋炸魚皮這個賣相跟前面的很有落差外表看上去不是很脆身雖然沒有香脆外皮﹐但咸蛋味很重魚皮的香脆補救了外皮太軟的不足叫了上面三道菜﹐豈能不點啤酒呢?!我點了這裡的手工啤 - 桂圓手工啤沒想到大排檔也有這玩意而且桂圓也是相當具特色的味道﹐很有創意這酒釀得很好﹐酒身較厚喝下去慢慢滲出濃濃果香﹐也較微酸﹐相信就是桂圓的味道口感也很乾淨﹐相信是為了讓食客可以快點品嚐下一口美食而設﹐非常貼心我個人很喜歡如果是追求尾韻的朋友﹐這種就不太建議埋單每人$150 (另叫了白飯)﹐價錢相當合理﹐如不點酒會更便宜
經土瓜灣地膽介紹﹐今日就來到楚撚記試試這裡的撚手小菜
酥炸黑松露菌醬芝心牛太
第一道酥炸黑松露醬芝心牛丸
用著滕搖籃盛著的﹐非常精緻
外面有點微炸的表面﹐少許硬身
牛丸本身很彈牙!

咬下去變感受到牛丸的根腱口感

外表看上去不是很脆身
雖然沒有香脆外皮﹐但咸蛋味很重

魚皮的香脆補救了外皮太軟的不足
桂圓手工啤
叫了上面三道菜﹐豈能不點啤酒呢?!
我點了這裡的手工啤 - 桂圓手工啤
沒想到大排檔也有這玩意
而且桂圓也是相當具特色的味道﹐很有創意
這酒釀得很好﹐酒身較厚
喝下去慢慢滲出濃濃果香﹐也較微酸﹐相信就是桂圓的味道
我個人很喜歡

如果是追求尾韻的朋友﹐這種就不太建議

2018-11-27
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
酥炸黑松露菌醬芝心牛太
咸蛋炸魚皮
桂圓手工啤
  • 酥炸黑松露醬芝心牛丸
2018-11-26 433 瀏覽
在土瓜灣的一間風味大排檔,值得推介的是飛天通菜、沙拉骨、牛丸(如你能接受黑松露的味道)。菠蘿生炒骨的排骨無肉,不推薦,而田雞雞煲份量也少,但味道卻實不錯。飯後還送糖水,結賬每人不用$120
2018-11-22 578 瀏覽
Openrice 有得 online 訂座實在太方便,因為實在太好生意,去親都一定大排長龍!所以最好預先訂位,就冇走雞嘞 🙃雖然食客滿座,但冇乜漏單情況 😁 而且店內光猛整潔,餐具乾淨,每枱之間又唔會太逼,就算帶埋小朋友都可以安坐 😍而小菜呢,都係巧手小菜,即使爆場都無損食物質素 😋 推介大家可以一試 🍺藍妹 (大) $29豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $66金針雲耳蒸滑雞 $69咸蛋蒸肉餅 $68香煎蓮耦黑松露墨魚餅 $84金沙蛋黃九肚魚 $73豬油撈飯 (碗) $18白飯 (碗) $12

🍺藍妹 (大) $29

2018-11-15
香煎蓮藕黑松露墨魚餅
金沙蛋黃九肚魚
2018-11-18 554 瀏覽
今晚歺飯,簡直精彩🎉5個人食13個餸,一個老火湯加多一個豬油飯,簡直係大胃王上身😅不過原因都係因為食物好味炒得又好鑊氣,一路吹水一路食飯,唔覺唔覺越叫越多,不過美食當前又食得晒😊大家以為叫咗好多餸,一定好貴,最後原來每人都係夾二百多元,真係勁抵食!特別推介🗣全部同鹹蛋有關係嘅菜式都做得非常之出色,極之香口。黃金蛋黃炸魚皮極之正,千祈唔好錯過👍🏻另外豉椒鵝腸,都係用肥美嘅鵝腸去炒,食到心花怒放😋小炒王通常都係一間餐廳小菜必試嘅菜式,因為一試就知道師傅斤兩有幾多。結局係必選之作,一定要試🙌🏻另外一個最為欣賞嘅係老火湯「菜乾豬肺湯」材料十足,煲得夠晒火喉👏🏻👏🏻總結係平靚正,肯定要再幫襯😚😚😚😚😚
今晚歺飯,簡直精彩🎉

另外豉椒鵝腸,都係用肥美嘅鵝腸去炒,食到心花怒放😋

結局係必選之作,一定要試🙌🏻

總結係平靚正,肯定要再幫襯😚😚😚😚😚
2018-11-16
  • 鑊氣豉椒炒蜆
  • 楚撚記小炒王
2018-11-18 398 瀏覽
終於有機會去試呢間人龍店大排檔啦~老豆問食邊間時 佢呆左聽我講粗口😂其實係個店名黎嫁😂間野叫#楚撚記大排檔等到9點先有得食 真係好多人🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🕴🏻👬👨‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦黃金白飯魚 🐟 市面少見 咸蛋味我至愛 一口接一口食唔停!黑松露香煎墨魚餅 🦑 金黃香脆 黑松露香味濃郁炒飯中我至愛既福建炒飯另點豬油撈飯🍚$18 豉椒炒蜆 算中size 不過好多殼😕魚香茄子🍆 越食越開胃既追加下次預埋其他朋友仔去試炸豬手🤤 芝士琵琶豆腐原來係鯪魚肉豆腐 豆豉醬爆雞香到隔離枱個個望住流口水馬拉盞炒通菜 唔知點解朋友話辣既?我食辣之人 真係食唔出🙈別怪我咕嚕肉配拔絲 個拔絲我一個食哂最後仲有糖水送添!少見的有凍既清補涼!好清甜☺️有龍眼好正!仲可以揀番薯糖水🍠不設加一 特色小菜 即使3間鋪位都仲係咁多人難怪👍🏻
終於有機會去試呢間人龍店大排檔啦~
老豆問食邊間時 佢呆左聽我講粗口😂
其實係個店名黎嫁😂間野叫#楚撚記大排檔
黃金白飯魚 🐟 市面少見 咸蛋味我至愛 一口接一口食唔停!
黑松露香煎墨魚餅 🦑 金黃香脆 黑松露香味濃郁
下次預埋其他朋友仔去試炸豬手🤤
芝士琵琶豆腐原來係鯪魚肉豆腐
豆豉醬爆雞香到隔離枱個個望住流口水
咕嚕肉配拔絲 個拔絲我一個食哂
最後仲有糖水送添!
少見的有凍既清補涼!好清甜☺️有龍眼好正!
仲可以揀番薯糖水🍠
不設加一 特色小菜 即使3間鋪位都仲係咁多人
難怪👍🏻
  • 豆豉醬爆雞煲
  • 清補涼
2018-10-31 463 瀏覽
見此店都幾多人等位, 而且都支持吓舊區的小店. 所以於閒日晚上6點半WALK-IN試吓.等店員安排完BOOKING, 5分鐘們已經有位.點了3個菜式.1) 楚撚原隻脆皮炸豬手, 幾期待因在紅磡區1間小店食過相似的菜式, 今次此店係做到"脆"同夠"味道", 但真係"炸"耐左, 肉質已被提升到由"脆LEVEL"去到"硬+乾LEVEL", 係有能力界損我條"利"相比起紅磡那款, 還能保持肉質濕度及柔軟度, 真的被比下去.2) 蒜香骨, 炸槳完全包住每1件肉同骨, 一口咬吓去, 係有經多的熱油流出,應該係豬骨內的油份. 肉質調味不夠入味. 只有厚同油的感覺3) 楚撚記小炒王, 蝦+ 腰果+小量的海鮮+蔬菜等的配合, 真的不錯總括: 1) 係預期之中中水平.             2) 係中下之水平.             3) 係中上之水平. 以隨時要等位+限時食野. 同食物的性價比, 我會去"真"大排檔食. 應該吾會再到此店.
見此店都幾多人等位, 而且都支持吓舊區的小店.
所以於閒日晚上6點半WALK-IN試吓.
等店員安排完BOOKING, 5分鐘們已經有位.
點了3個菜式.
今次此店係做到"脆"同夠"味道", 但真係"炸"耐左,

應該係豬骨內的油份. 肉質調味不夠入味. 只有厚同油的感覺

總括: 1) 係預期之中中水平.
             2) 係中下之水平.
             3) 係中上之水平.
2018-10-30
5 分鐘 (堂食)
  • 楚撚記小炒王
2018-10-28 528 瀏覽
前陣子有住土瓜灣既朋友推介楚撚記呢間小炒話平靚正 於是又去試下 兩個人去到walk in 等左15分鐘到啦坐低叫枝啤酒飲下先啦 好攪笑 戰鬥碗 用碗飲酒架呢個又係一個特色 第一次甘樣飲☝🏼兩個人叫左三個送 唔食得多1)田雞2)豬手3)炒通菜每一味都有讚無彈 無失望位 好夠獲氣可能本身無期望 所以有意外驚喜😂😂👍🏼拿係讚好耐都無食過甘正既小菜👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼食完後同自己友再分享話去食呢⋯⋯都已經好難卜位啦😂我地成十二個人 要卜到下個月期囉 所以呢 ..又要等待機會唔知幾時先可以試到甘正既小菜啦
前陣子有住土瓜灣既朋友推介楚撚記呢間小炒

好耐都無食過甘正既小菜👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
食完後同自己友再分享話去食呢⋯⋯

2018-09-17
2018-10-22 419 瀏覽
我們六點前到 服務員講冇訂位冇位,我們只有兩人 咁啱有位畀我哋,很久沒有嘗試大排檔了,叫咗幾碟小菜 大家可以參考一下 味道一般 風格不錯,豬手 乾身咗少少 唔啱我口味,最好嘅 最好食就係肉餅及男人的浪漫豆腐火腩 都不錯,但有點不好的就是椒鹽黃金粟米 沒有椒鹽味 蛋黃也無味 粟米又唔甜 一個粟米可以砌九份一碟只有八片, 老闆真識做生意。
2018-10-21
5 分鐘 (堂食)
2018-10-18 515 瀏覽
見食評禁多人讚,朋友都話好想試下,就特登去到土瓜灣揾食,位置係喺一個似係巷口嘅地方,舖內地方好狹窄,座位都好迫下。有部份店員服務態度唔係太好,明明見倒,舉手叫幾次落單都冇理。好多菜式個名都好有特色(但睇完唔記得左),好多都係重口味(炸同辣),啱哂而家香港人嘅口味。兩個人叫左椒鹽鮮魷,金菇肥牛煲,豉油王炒麵……椒鹽鮮魷 - 炸粉略厚,唔夠鬆化,但都夠脆,但敗筆係鮮魷嘅肉好薄(未見過椒鹽鮮魷會用禁細隻冇肉嘅鮮魷),變左食落好似得舊炸粉咁,其實如果肯用啲大少少嘅鮮魷,會好食好多,佢嘅老闆應該去試下"七X小廚"嘅椒鹽鮮魷,肉厚粉薄,真係好食! 其實呢度嘅廚師手藝唔差,如果肯用好少少嘅食材,會更受歡迎。金菇肥牛煲 - 味道ok,但略嫌汁太多。豉油王炒麵 - 賣相幾好,但味道一般,唔覺好似食評寫到禁好味。整體黎講,小菜嘅賣相幾好,份量都ok,但由於食材影響味道,扣哂分! 同座位之間太狹窄,唔係一個可以舒適咁同朋晚飯吹水嘅地方! (感覺似係想客人食完好快快走咁)
有部份店員服務態度唔係太好,明明見倒,舉手叫幾次落單都冇理

好多菜式個名都好有特色(但睇完唔記得左
),好多都係重口味(炸同辣),啱哂而家香港人嘅口味。
兩個人叫左椒鹽鮮魷,金菇肥牛煲,豉油王炒麵……
金菇肥牛煲 - 味道ok,但略嫌汁太多。
2018-10-07 594 瀏覽
就試下有咩咁巴閉,要一個月前訂枱。九點walkin 九點半已有位。椒鹽鮮尤唔鮮,黃金蛋白飯魚濕既,梅菜蒸菜心烚完再蒸,鼓油王炒麵咸到有胗病。求飽肚可以,但唔會再去。同服務員講提下師父太咸,問我想點🙆🙆話食過冇得換👍🏻👍🏻我唔食過點知咸吖亞嬸👏🏻👏🏻👏🏻值得讚只有咕嚕肉個焦糖伴碟