2019-10-21 539 瀏覽
鍾意飲咖啡,住喺大西北都唔多唔少嘅選擇,平時搭輕鐵去虹橋,到景峰站之前經過都見到樂到呢間咖啡店,外面睇落去唔錯,weekend冇嘢做的起心肝去試吓入到門口咖啡店環境好好,店嘅最入邊仲有啲發燒音響播緊歌,成個環境感覺氣氛都好chill~ 坐低攞咗menu見有手沖問問幾錢,老闆指咗我去過咖啡架到揀,唔同地區唔同價錢唔同嘅豆,d咖啡豆樽嗰度有清楚解釋,仲可以開來聞下適唔適合自己叫咗杯手沖嗌咗件蛋糕,咖啡手勢唔錯除咗果味仲有少少特別嘅伏特加味道,遇到啲特別味道嘅豆感覺都唔錯~因為都算近屋企之後再去多左一兩次,佢哋有提供熟食,都試過佢哋嘅all day同意粉,坦白講唔算有咩特別突出,但感覺家常亦都好食, 平時食個飯飲杯好咖啡休閒下都唔錯Lofe Coffee Soda, 個名好似係咁,espresso加青檸同埋好似唔知加咗啲咩,turn out出嚟有啲香茅嘅味道,幾特別,但唔太啱我口味, 我都係會選擇返手沖或者美式聽老闆講佢哋自家製嘅檸檬芝士蛋糕,淡淡地唔會太甜,比較清爽嘅感覺佢仲有虹吸,見佢啲Menu話老闆推介,再下一次去我會試吓~ 環境氣氛咖啡都係平均質素以上,一個coffeeholics放

佢仲有虹吸,見佢啲Menu話老闆推介,再下一次去我會試吓~ 環境氣氛咖啡都係平均質素以上,一個coffeeholics放假可以去坐下休息下既好地方~

2019-10-20
  • 手沖咖啡
  • 美式咖啡
  • 拿破崙意粉
2019-09-19 492 瀏覽
樂啡難得同男朋友夾到假一齊放 就捉佢黎陪我係屯門試下cafe 呢間cafe我幾次經過都比佢吸引住覺得佢有少少屬於台灣風格既咖啡廳 都係著重於悠閒放鬆類型 香港真係買少見少同埋佢望落古舊風格 但入到去 佢既裝潢都幾時尚而入到去 會見到好多黑膠碟同唱片令我諗番起以前聽歌用既唱片機 好懷舊風 好有特色 同埋感受到店主對於咖啡同享受音樂既追求店鋪入面既擺設 都呈現住店主對自身既要求同對經營咖啡廳既一種熱誠至於食物方面我地叫左碟all day breakfast 咁佢同平時all day breakfast都一樣 有腸有蛋有菇之類 而我覺得個牛角包都幾唔錯 熱熱地咁 幾好食 有牛油香另外之前聽同事講過呢度有個叫疏乎厘多士呢個唔好睇佢個樣平平無奇但其實佢好好味 有蛋味 食入口好綿 再加埋朱古力醬同蜜糖 甜度適中 呢個值得一試我會推薦比住屯門既人 覺得呢間小店 有用心去經營 店鋪既擺設同裝潢都睇得出好有心思 鐘意享受音樂同飲下咖啡 不防可以黎呢間coffee shop 放鬆下心情
樂啡

我地叫左碟all day breakfast

另外之前聽同事講過呢度有個叫疏乎厘多士

呢個唔好睇佢個樣平平無奇

2019-09-10 363 瀏覽
近來心情就有如周遭環境一樣,陰霾密佈。呼吸著鐵一般的壓力。朋友叫著離開一下家門,找個地方吸新空氣。屯門牛遠離市區,總是找不到休息空間。即使被稱為大西北的鄉野,也是寸金尺土,還是我仍停留在二十年前香港,接受不了現在。網上看到它,陽光味很重,就走進去感受。老闆重重的打造這裡,每個位置用心經營。叫了中烘焙的Piccolo,果味酸度突出,值得嘗試。哭夠了,想找空間呼吸,推薦這裡,不要再躲在抑鬱的家裡好嗎?
近來心情就有如周遭環境一樣,陰霾密佈。
呼吸著鐵一般的壓力。
朋友叫著離開一下家門,找個地方吸新空氣。

叫了中烘焙的Piccolo,果味酸度突出,值得嘗試。

哭夠了,想找空間呼吸,推薦這裡,不要再躲在抑鬱的家裡好嗎?
Piccolo
2019-09-10
$35 (早餐)
Piccolo
2019-08-19 357 瀏覽
早上揍完仔仔返playgroup後, 同老公過黎朋友介紹的咖啡店食下野.過到黎, 應該剛開舖, 仍在準備中, 安坐後, 簡單點左一份早餐同 兩杯咖啡~地方佈置得很有心思, 令客人坐得好舒服.我的榛子Mocha估唔到個味道可以咁夾, 既有榛子香, 又有Mocha既味道~在外間我好少飲到~我喜歡有甜甜味道既咖啡, 呢杯正合我心意.老公的富士山咖啡 ( 哈哈, 忘記左叫咩), 樣子好可愛!一份All day breakfast 也很用心製作, 呢個奶油脆包真係好好味, 佢地冇晒牛角酥就轉左呢款俾我地, 又好好味喎. 麵包外脆內軟.呢度地理位置雖然唔理想, 但試過後就會想再黎過. 因為呢度確係令人好relax~
過到黎, 應該剛開舖, 仍在準備中,
安坐後, 簡單點左一份早餐同 兩杯咖啡~

地方佈置得很有心思, 令客人坐得好舒服.

我的榛子Mocha
我喜歡有甜甜味道既咖啡, 呢杯正合我心意.

老公的富士山咖啡 ( 哈哈, 忘記左叫咩),
樣子好可愛!

2019-07-11
早餐
2019-07-01 354 瀏覽
裝修舒適,最岩休息一下,嘆杯凍飲~呢度有全日早餐,岩晒訓得晏既我~店員服務態度一流,好好招呼,十分有禮~座位舒適,慢慢飲杯野,食個早餐,聽下歌,感覺非常好,會再去!
裝修舒適,最岩休息一下,嘆杯凍飲~
呢度有全日早餐,岩晒訓得晏既我~
蜂蜜檸檬梳打
卡邦尼意粉
蜂蜜檸檬梳打
卡邦尼意粉
2019-06-22 397 瀏覽
今朝起身,想揾間cafe hea 下,即刻諗起呢間樂啡…其實都黎過好多次,每次都俾佢地嘅咖啡同音樂深深吸引住,總係一坐就個多,兩個鐘頭…整間cafe最重要嘅其中一環,可以話係套專業嘅音響,黑膠唱盤,CD 機,靚喇叭,樣樣都有,仲有老闆最自豪嘅原聲母帶…每次聽陳百強,張國榮嘅歌曲,都令人忘記晒平日嘅憂傷同唔開心嘅嘢…咖啡係另一個重点…手冲咖啡總是會帶有驚喜,今日試左老闆推介呢雲南白蘭地…香味撲鼻…第一口喝下去…就好似白蘭地嘅味道,回味無窮…食物方面…種類不太多,不過都係用心制作~今次点左咖喱牛肉,咖喱嘅香味令人食慾大增…另外亦点左全日早餐,多種食品,適合貪心嘅人
今朝起身,想揾間cafe hea 下,即刻諗起呢間樂啡…

手冲咖啡
咖啡牛肉
全日早餐
$150 (早餐)
手冲咖啡
咖啡牛肉
2019-05-11 403 瀏覽
懷舊唱片相信大家也看過吧但我我這些小朋友沒有機會聽到在這家餐廳竟然還有得聽從而看得出店主是很熱愛音樂和咖啡把兩者同時享受 樂在其中聽聽這些美美的唱片 音樂比現在的好很幸運地還可以聽到古董唱片機·Pink Salt Dirty HKD$45·優眠茶 HKD$45味道不過不失 來享受一個悠閒的下午與家人/朋友享受一下音樂嘆咖啡挻好CP值挻高的咖啡廳 地理位置雖然不算太好但鄰近兩個輕鐵站 也算方便吧支持香港小店 絕不會遜色於大型咖啡廳店主與客人打成一片 是小店才有的情懷

懷舊唱片相信大家也看過吧

支持香港小店 絕不會遜色於大型咖啡廳
店主與客人打成一片 是小店才有的情懷

2019-05-07
2019-05-06 327 瀏覽
食飽飽想飲杯咖啡,朋友話見到佢屋企附近新開咗間,想去試下環境好舒服,好文青,地方好闊落。不過套HIFI 開得好大聲,所以我哋決定坐向街嘅高凳朋友叫咗Affogato ,個espresso 好飲但係佢無問清楚,以為係雲尼娜雪糕,同預期唔同,個雪糕牛奶味,唔係好甜,仲有D淡。最後佢分開嚟食個梳乎厘西多有驚喜,軟綿綿,又無油膩感,送咖啡剛剛好。我就叫咗杯海鹽髒髒,係凍奶加espresso,咖啡濃度就會有層次,加上杯邊有一圈海鹽,飲落會多一點清新。如果飲唔到太濃,咖啡師話可以攪勻嚟飲。 不過因為係凍奶,飲起嚟覺得唔熱唔凍,好奇怪,有少少唔慣。下次再嚟試下正餐,有All day breakfast 同意粉。最後一題就係可能係村屋,所以有蚊囉,屋主要考慮一下安裝滅蚊燈。
食飽飽想飲杯咖啡,朋友話見到佢屋企附近新開咗間,想去試下

個梳乎厘西多有驚喜,軟綿綿,又無油膩感,送咖啡剛剛好。

Affogato
海鹽髒髒
梳乎厘多士
海鹽髒髒
梳乎厘多士
2019-04-28 309 瀏覽
星期日的休息,諗唔到做啲乜,於是諗住搵間Cafe可以坐下Hea下。之前搭輕鐵嘅時候,路過見到呢一間感覺好舒服嘅Cafe,於是就想一試,試咗之後會好想再去多一次。因為環境真係好舒服,店內用咗一個好大嘅位置去放置音響,睇得出店主係好有心思嘅。食物方面我哋兩個人叫咗兩樣嘢再加兩杯咖啡。首先係all day breakfast,雖然望上去好似唔係好多嘢不過食落嘅時候都覺得幾有份量。我鍾意係all day breakfast見到有牛角包,牛角包充滿着牛油嘅香味非常唔錯。另外生菜加咗醋醬感覺非常清新我本人非常喜歡。整體來講我覺得足料價錢都OK。另外我地點左一個疏乎厘多士,一開始睇個名嘅時候以為應該係輕量嘅甜品,點知一嚟到見到原來都幾大份。疏乎厘當時嘅質感令我覺得好驚喜,軟綿綿嘅多士充滿着蛋漿,之後再加上蜜糖同朱古力醬,係出奇地配合。加埋咖啡,就係完美的週末。

加埋咖啡,就係完美的週末。

2019-04-22 203 瀏覽
從葵芳店開始已很新賞樂啡的咖啡,是少有我會單為左杯咖啡一來再來的地方。今日老闆介绍新研發的檸檬梳打咖啡,雖然咖啡味吾濃,但好清新,夏天最啱飲!可能搬舖後只賣咖啡維唔到本,宜家有一啲簡單食物可以order, 今日叫咗個All Day Breakfast,坦白講真係一般般無特別,始終佢呢到都係咖啡最吸引不過睇得出老細真係好用心沖咖啡同醉心音樂,仲同我地介紹所播的Jazz樂曲。希望老闆能堅持理想,繼續分享美妙的音樂同咖啡。

希望老闆能堅持理想,繼續分享美妙的音樂同咖啡。
2019-04-05 381 瀏覽
今日放假見新墟開左間Cafe就黎坐下休息下,原本樂啡開係葵涌既工業大廈到,哩家搬左過黎屯門。假日生意都幾好,經常都滿坐,野食好多都已經sold out。晏就3至4點黎有啲日落陽光照住幾舒服同光線都幾靚。咖啡都幾好飲,我見好多客人都飲cold brew應該唔錯,杯係有小小傳統中式感覺。試左all day breakfast同pasta味道都okay,份量略嫌有啲少。———————————————————————音樂同環境應該係哩到主要想帶比客人既野,但小弟我不懂音響。另外老闆都好親切同街坊客人關係都好好,整體係到嘆個Tea都幾舒適。
晏就3至4點黎有啲日落陽光照住幾舒服同光線都幾靚。

———————————————————————

2019-02-01 424 瀏覽
屯門區難得有一個舒適可hea的地方。店員樂於分享咖啡的點滴,介紹不同地區咖啡豆的分別,看到出他對咖啡的熱愛。店內只有數枱顧客,但店員同每枱都有所交流,感覺親切,值得一讚!食物雖然選擇不多,但我寜願店主專注咖啡口味,不要喧賓奪主。今次點了薯條。味道不算特别,但不經油炸,是與朋友hea談時口痕的一個好選擇。在今日的香港,很難得有cafe可讓香港人坐底,慢慢欣賞,細心品賞。很慶幸,路經發現,從此多了一個蒲點:

2019-02-01