2024-11-28
今晚約咗朋友在銅鑼灣利舞台食晚飯,知道她喜歡食上海菜,特登帶她來到呢間位於16樓嘅「樂天皇朝」。店內面積唔算大,但座位夠晒寬敞,而且燈光柔和,餐廳職員服務態度極為積極,而且對待客人又有禮貌。🥢 招牌原味小籠包湯汁非常香濃,搭配上皮薄餡嫩嘅口感,小籠包鮮香可口,令人回味無窮。🥢 鮮肉鍋貼鍋貼外皮煎到金黃酥脆,裡面嘅餡料鮮嫩多汁,還有香醋調料嘅鮮美味道,口感非常豐富。🥢 醋醬海蜇頭海蜇頭夠晒爽口脆嫩,青瓜片又夠爽脆,而醋醬亦酸甜適中,既開胃又能解膩。🥢 肉碎欖菜乾煸四季豆經過乾煸嘅四季豆表皮微微起皺,但裡面仍脆嫩爽口,欖菜係呢道菜嘅靈魂,欖菜嘅甘香濃郁能滲入到四季豆和肉碎中,增添咗獨特嘅香氣和風味。🥢 雲吞雞 (半隻)我哋兩個人選咗半隻雞,打開個湯煲蓋已經聞到非常濃郁嘅雞香味,湯底非常濃香,而6粒大雲吞夠晒皮薄餡靚,口感鮮嫩,半隻雞肉非常嫩滑,入口即化。🥢 桃膠紅棗桂圓湯秋冬季最滋潤嘅甜品莫過於桃膠紅棗桂圓湯。桃膠夠Q彈潤滑,配埋紅棗桂圓嘅香甜,非常美味又夠潤喉。
🥢 招牌原味小籠包
🥢 鮮肉鍋貼
🥢 醋醬海蜇頭
🥢 肉碎欖菜乾煸四季豆
🥢 雲吞雞 (半隻)
🥢 桃膠紅棗桂圓湯