2023-07-16
放工去奧海城買嘢,經過樂天經典原來係食星馬粵菜,決定去試試。星馬金磚豆腐 $68————————————外皮極度鬆化,獨特嘅調味料包括味椒鹽、少少芝麻,入口超香脆,炸到金黃嘅外皮,一咬落去包住非常滑嫩嘅豆腐,層次感好分明,係我食過最好食嘅炸豆腐🤤古早魚香老鼠粉煲(S) $78————————————同朋友兩個人食飯,好多餸都可以揀細中大份量,真係非常貼心。濃郁嘅海鮮高湯令銀針粉入晒味,配搭咗酸柑汁同鹹魚末,所以帶點鹹香同少少酸味,非常有特色嘅老鼠粉煲🍲新加坡海南雞(半隻) $138————————————皮嫩肉滑,採用走地雞,配上餐廳自家製薑黃醬同辣椒醬,昇華咗雞嘅鮮味。招牌酸柑香茅凍 $36————————————夏天最正嘅甜品,唔會太甜,淡淡嘅果香,酸柑嘅味道好Fresh,少少嘅香茅甜味,成個配搭真係剛好,食完正餐,食埋依個甜品,真係好滿足。冇諗過星馬粵餐廳嘅甜品可以咁好食!
星馬金磚豆腐 $68
古早魚香老鼠粉煲(S) $78