🌸《樓上大排檔· 大排檔· 灣仔》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 古法炒蜆 $128炒蜆好有鑊氣🙆🏻‍♀️ 蜆肉大粒而且爽口,好新鮮👍🏻調味亦都岩岩好,唔會好咸,但係送飯一流🥳-招牌脆皮乳鴿一隻 $78乳鴿都幾大隻,一開二,兩個人黎食一隻就岩岩好🤩 乳鴿皮好脆口,淨係食皮都回本😂-金沙涼瓜條 $58小編好鍾意😂 本身唔太鍾意涼瓜,但係加左鹹蛋黃一齊炒,同埋涼瓜既時前處理手法,唔苦之餘,仲愈食愈香口,推薦❗️-📍 樓上大排檔 灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🤍-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #灣仔美食 #灣仔黃店 #
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🤍
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #灣仔美食 #灣仔黃店 #灣仔美食地圖 #大排檔 #炒蜆 #脆皮乳鴿
2023-06-13 169 瀏覽
我好鍾意食小菜😋又比我發掘到一間正野💁🏻‍♀️超級推介比我嘅讀者⭐️位於灣仔嘅❦樓上大排檔❦裝修以懷舊香港作為主題,周邊有桑拿浴室,麻雀館,夜總會,當舖等等,喺到食飯好似返左八九十年代噤😆設有兩間玩味嘅VIP房,呢到主打係避風塘菜式,呢度啲小菜全部高水準👍🏻當晚一個普通嘅星期一,入座率達九成😱原來呢到個廚房係前❦喜記炒蟹❦總廚主理😳喜記炒蟹好出名,多名人幫襯都唔使介紹,重點呢到價錢親民,服務一流🫶🏻。真心超推介比大家😋八味炸豆腐 呢啲炸豆腐好考功夫,豆腐炸皮勁薄,外脆內軟,重有我最鍾意嘅准鹽😋👍🏻👍🏻正拔絲咕嚕肉 受我老公影響,出街食小菜,我必點咕嚕肉,因為自己整工序太多啦,份量超多,肉質嫩滑啖啖肉🤭醬汁教得好好,酸甜道適中👍🏻👍🏻准山炒蓮藕片 呢個餸鮮味有益,炒得好好食,准山同蓮藕片好爽身,我同媽咪好快手食晒隻碟👍🏻魚雲煲 我好鍾意食魚,所以魚我都係必叫😋魚雲炸至金黃香脆,啲魚鮮嫩到不得了👍🏻👍🏻黑蒜蝦仁炒飯 呢個飯上枱已經聞到個種鑊氣香🤤粒粒分明,最正係加左黑蒜炒,黑蒜好高營養價值,我一口氣食左正三碗😆👍🏻👍🏻飲品 凍奶茶 百香果檸檬梳打 大大柸,而家天氣熱,夠晒解渴👍🏻👍🏻記得唔好錯

記得唔好錯過臨尾嘅彩蛋💁🏻‍♀️就係贈送嘅糖水😋我地今晚係蕃薯糖水侍應話落左好多薑去煲,真材實料👍🏻甜味濃郁❤️正
2023-06-12
  • 黑蒜蝦仁炒飯
  • 蕃薯糖水
2023-06-09 841 瀏覽
灣仔呢間樓上大排檔裝修充滿懷舊港式風味,比起舊式大排檔舒適乾淨,冷氣充足~ 好多小菜同海鮮都充滿避風塘口味~椒鹽九肚魚 $98九肚魚外皮炸到好香脆,粉漿啱啱好唔會太厚~ 裏面魚肉又軟又嫩滑~ 加咗炸蒜之後更香口惹味,送酒一流~XO醬炒海螺片 $148海螺片好爽口鮮味,加埋西蘭花同XO醬爆炒好惹味好有鑊氣,整體又唔會太鹹~拔絲咕嚕肉 $138咕嚕肉炸到好香口,肉質啱啱好唔肥膩~ 醬汁酸甜,拉開見到有拔絲效果,配合青椒同菠蘿好開胃~古法炒蜆 $128蜆肉都幾大隻幾鮮味~ 通常炒蜆都係豉椒炒,呢個古法炒蜆好特別,加咗九層塔香味比較重,比較似泰式風味~ 黑蒜蝦仁炒飯 $108炒飯炒到金黃色,粒粒分明,配合黑蒜同蝦仁入口甘香~ 百香果檸檬梳打 $25梳打加入新鮮百香果非常清新,酸酸的好開胃,夏日消暑一流~ 整體來講,菜式充滿大排檔特色,新鮮有鑊氣~ 樓面服務積極友善~ 環境乾淨企理~

椒鹽九肚魚 $98

XO醬炒海螺片 $148

拔絲咕嚕肉 $138

古法炒蜆 $128

黑蒜蝦仁炒飯 $108
炒飯炒到金黃色,粒粒分明,配合黑蒜同蝦仁入口甘香~

百香果檸檬梳打 $25
梳打加入新鮮百香果非常清新,酸酸的好開胃,夏日消暑一流~
百香果檸檬梳打

百香果檸檬梳打
2023-06-07 93 瀏覽
“招牌脆皮乳鴿”($78/隻)“必食蟹油炒麵”($108)“黑松露滑蛋蝦球”($108)“鮮淮山炒蓮藕片”($108)“老街韭菜雞紅”($68)“百香果檸檬梳打”($25)“凍檸茶”($19)想食大排檔小炒但又唔想咁熱坐街邊咁嚟呢間灣仔嘅樓上大排檔就岩哂🤣餐廳裝修用上懷舊香港風,打卡一流😆呢道食物選擇都算幾多有避風塘風味,撚手小菜,前菜小食所以我地就各點咗啲trytry😛招牌脆皮乳鴿油香十足🤤外層炸到脆卜卜,入面啲肉仲好嫩滑點埋五香淮鹽一齊食超級正😍蟹油炒麵都係餐廳招牌之一🦀炒麵油潤,條條分明😋加埋辣椒醬一齊食好惹味🌶黑松露滑蛋蝦球一上枱已經好香😍好鍾意佢個蛋唔會炒到好老☺️蝦球都大大隻,而且夠哂爽口🦐鮮淮山炒蓮藕片食落香口好過口癮😝韭菜豬血就食得多,雞血就真係第一次🐔雞血質地十分嫩滑,仲冇咩腥味😚唔覺唔覺就清哂成碟😆飲品方面就點咗百香果檸檬梳打,凍檸茶🍋最後仲每人送上一碗老薑蕃薯糖水食埋真係飽到上心口🤣
“招牌脆皮乳鴿”($78/隻)
“必食蟹油炒麵”($108)
“黑松露滑蛋蝦球”($108)
“鮮淮山炒蓮藕片”($108)
“老街韭菜雞紅”($68)
“百香果檸檬梳打”($25)
“凍檸茶”($19)

想食大排檔小炒但又唔想咁熱坐街邊
咁嚟呢間灣仔嘅樓上大排檔就岩哂🤣
餐廳裝修用上懷舊香港風,打卡一流😆
呢道食物選擇都算幾多
有避風塘風味,撚手小菜,前菜小食
所以我地就各點咗啲trytry😛
招牌脆皮乳鴿油香十足🤤
外層炸到脆卜卜,入面啲肉仲好嫩滑
點埋五香淮鹽一齊食超級正😍
蟹油炒麵都係餐廳招牌之一🦀
炒麵油潤,條條分明😋
加埋辣椒醬一齊食好惹味🌶
黑松露滑蛋蝦球一上枱已經好香😍
好鍾意佢個蛋唔會炒到好老☺️
蝦球都大大隻,而且夠哂爽口🦐
鮮淮山炒蓮藕片食落香口好過口癮😝
韭菜豬血就食得多,雞血就真係第一次🐔
雞血質地十分嫩滑,仲冇咩腥味😚
唔覺唔覺就清哂成碟😆
飲品方面就點咗百香果檸檬梳打,凍檸茶🍋
最後仲每人送上一碗老薑蕃薯糖水
食埋真係飽到上心口🤣
2023-06-07 286 瀏覽
應舊同學邀約,嚟灣仔杜老誌道「樓上大排檔」食晚飯。聽說餐廳係由喜記炒蟹前總廚主理,主打避風塘菜式。餐廳裝修以懷舊大排檔做主題,店內佈置很有特色,有不少 old school 元素,例如快餐店、粉麵舖、夜總會、遊戲機中心、大押等,打卡位超多,影相呃 like 一流!天氣熱辣辣,所以一坐低就每人先點杯凍飲降降溫。揀咗大話七同百香果檸檬梳打,前者酸酸甜甜,入口好清爽;而後者亦甜度適中、果味香濃。接著是一客前菜小食老街韭菜雞紅 ($68),韭菜翠綠嫩甜,吃下去完全無渣,雞紅滑身得嚟又夠爽口,而且唔會一夾就散,配埋啲韭菜食,味道唔錯。招牌脆皮乳鴿 ($78)  乳鴿嘅色水好靚,鮮明有光澤,鴿肉滑嫩細膩,陳皮滷水完全通透入味,加埋香燒脆皮,吃罷齒頰留香!樓上小炒皇 ($148)  小炒皇香味十足,食得出廚師嘅炒功有兩道,腰果脆卜卜、蝦乾鹹香惹味,夾埋啲魷魚、三色椒、珍珠干貝同韭菜花一齊食,口感好豐富。淮山炒蓮藕片($108)  師傅炒得好夠鑊氣,淮山同蓮藕片都很爽口,加上油份適中,感覺好健康。蟹油炒麵 ($108) 炒麵煙韌彈牙,由火喉以至份量都拿捏得啱啱好,入口帶蟹油香氣,而且食到底都無多餘油份
蟹油炒麵 ($108) 炒麵煙韌彈牙,由火喉以至份量都拿捏得啱啱好,入口帶蟹油香氣,而且食到底都無多餘油份,做足一百分。
食完飯仲有蕃薯糖水送,蕃薯粉腍清甜,味道超正。
2023-06-01 112 瀏覽
隨着路邊攤和冬菇亭日漸被淘汰,找到有鑊氣的大排檔真的買少見少😭幸好還有很多有心人在樓上鋪延續這道港式味道和風情,這次到訪的就是位於灣仔的樓上大排檔👏🏻一進門會發現很多懷舊和大排檔元素的裝置,喜歡打卡的朋友一定喜歡😃始終食物才是主角,加上聽聞餐廳由喜記炒蟹前總廚主理,非常期待🥢紅燒乳鴿皮脆肉嫩!新鮮炸出來熱辣辣,一口氣就吃光!金勾椰菜粉絲煲金勾指的是蝦米,上菜時在熱煲內和雞蛋、粉絲攪拌🔥陣陣鮮鹹香隨着輕煙撲鼻而來,開胃之選!蠔仔菜脯煎蛋不得不說他們用的雞蛋真的很香!蠔仔也很厚實,很下飯的一道菜式👍🏼魚雲煲鑊氣十足,魚頭新鮮,芡汁非常惹味。同桌的老人家表示非常滿意。老街韭菜雞紅雞血非常嫩滑!沙茶汁也很出色。把普通的街頭菜式發揮得這麼極致,很加分✅最後一提,他們的熱情果特飲和飯後糖水也好喝,不要錯過。

紅燒乳鴿
皮脆肉嫩!新鮮炸出來熱辣辣,一口氣就吃光!

金勾椰菜粉絲煲

蠔仔菜脯煎蛋

魚雲煲

老街韭菜雞紅

最後一提,他們的熱情果特飲和飯後糖水也好喝,不要錯過。
2023-06-01 478 瀏覽
#灣仔地膽 今次係為外國客揾港式風味小炒!原來好近公司嘅杜老誌道6號就有好多選擇!喺7樓嘅樓上大排檔,滿滿懷舊港式風味,仿如走進時光隧道打卡位勁多! 餐牌主打粵菜、小炒、煲仔菜及海鮮等。🥩拔絲咕嚕肉 $138顏色鮮艷嘅咕嚕肉,夾起有小小拉絲,用上半肥瘦豬排肉,肉質扎實;醬汁酸酸甜甜配上有新鮮菠蘿,十分醒胃!🐟薑蔥魚雲煲 $128滿滿炸過嘅魚雲,再以惹味的醬汁及薑蔥煲仔煮忟過,香口又惹味,鐘意食魚嘅必試!🦑蟹油炒麵 $108 :成座山咁多嘅炒麵,香噴噴嘅蟹油,炒麵乾身唔油膩,同爽口嘅芽菜、洋蔥等一齊食多種口感!最後加埋傳統辣醬簡直冇得彈!🥬馬拉盞生菜煲 $98: 最愛呢個啫啫生菜煲!唐生菜口感清新爽口,配上鹹香滿滿嘅馬拉盞、蝦乾等,香氣撲鼻,必點之選! 🥗泰式無骨鳳爪 $58:前菜點了泰式無骨鳳爪,鳳爪QQ彈彈,辛辣又冰凍!🍠番薯糖水 :晚市送嘅番薯糖水,香甜又好味!🥤飲品點了港式凍檸茶及百香果檸檬梳打,凍檸茶夠哂地道,梳打不會太甜幾好。樓上大排檔地址📍:灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓

🥩拔絲咕嚕肉 $138

🐟薑蔥魚雲煲 $128

🍠番薯糖水 :晚市送嘅番薯糖水,香甜又好味!

樓上大排檔
地址📍:灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
2023-05-28 216 瀏覽
疫情後嘅母親節其實早一個月已經開始搵飯店酒樓無非想大家食得開心啲周圍搵,都知道母親節一定係食套餐行遍九龍油尖旺香港灣仔銅鑼灣中上環啱食嘅六人套餐超級貴要成三仟蚊稻香個套餐又唔啱食美心中菜套餐係外賣搵吓OpenRice 發現依間飯店打電話去問當日可以唔使食套餐於是立馬book枱母親節當日飯店張餐單其實同平日嘅晚餐價錢一樣最重要有我娘親最鍾意食嘅炸子雞其實除咗椒鹽鮮魷外其他幾味小菜我都覺得好好食我就最鍾意食八味椒鹽豆腐唔油㗎個黑蒜頭蝦仁炒飯都好好食當日因為我哋6:30開始食飯所以啲餸都嚟得好快OK啦冇俾人加附加費食完飯仲有碗番薯糖水送不過就超甜
疫情後嘅母親節
其實早一個月已經開始搵飯店酒樓
無非想大家食得開心啲

周圍搵,都知道母親節一定係食套餐
行遍九龍油尖旺香港灣仔銅鑼灣中上環

馬拉盞啫啫生菜部
麥朝薯仔牛柳粒
XO醬肉碎芥蘭煲
2023-05-23 75 瀏覽
味道可以,午餐餐牌選擇好似都有10樣,可能我食lunch,出品算是正正常常頹飯啲friend。可能夜晚會有多啲選擇及可以食炒嘢。Set lunch有湯,有嘢飲,又大份,男仔都會食得飽。幾廿蚊俾佢!裝修的而且確很有心思,有大排檔的感覺。可以喺大排檔IG餐廳嘅代表。如果想去食大排檔,又怕熱,又怕污糟,這裏就是你該來的地方!

如果想去食大排檔,又怕熱,又怕污糟,這裏就是你該來的地方!
朋友從外國回來,今次難得聚會就帶她一嘗港式大排檔,今次帶她去到位於灣仔的〔樓上大排檔〕,店內有不少打卡位,而且最緊要是有冷氣,餐廳主打避風塘菜式,而且亦是由喜記炒蟹前總廚主理。店內裝潢都是圍繞著懷舊大排檔為主題,而且更有不同的特色門面,有快餐店、大押、粉麵鋪、機鋪、夜總會、麻雀館等,而且檯櫈更滲入大排檔等元素,店舖環境面積寬敞,座位與座位之間都很闊落,而且還有兩間特色廂房,最適合一大班朋友去聚餐吃飯的地方,店中最驚喜位是洗手間由門口到裡面,整個設計都仿古舊升降機,真是玩味十足,記得要去洗手間看看。【招牌脆皮乳鴿(隻) 】 (HK$78)乳鴿外皮炸得非常香脆很有光澤,肉質嫩滑,炸得乾身,不油膩,撕開吃很有大排檔風味,我很喜歡新鮮炸起脆皮的口感。【金沙脆魚皮】 (HK$60)這道菜我朋友很喜歡,魚皮熱騰騰炸起,香脆而乾身不油膩,外層沾了不少鹹蛋黃,用鹹蛋炒過的魚皮特別好味,很邪惡,但味道很好。【薑蔥桶蠔煲】 (HK$188)這道菜朋友亦讚口不絕,薑蔥桶蠔煲通常都是要到大排檔才可以吃到,大大隻蠔,外面沾滿惹味的醬汁及薑蔥,桶蠔邊位微微焦脆,咬開就是鮮味及蠔汁,推薦~【拔絲咕嚕肉】(HK$13

【招牌脆皮乳鴿(隻) 】 (HK$78)
招牌脆皮乳鴿
【金沙脆魚皮】 (HK$60)
金沙脆魚皮
【薑蔥桶蠔煲】 (HK$188)
薑蔥桶蠔煲

【拔絲咕嚕肉】(HK$138)
酸酸甜甜的濃稠醬汁,掛上鬆脆可口半肥半瘦的肉排,帶有微微拔絲的效果,配菜有紅椒及菠蘿,開胃之選。
【蟹油炒麵】(HK$108)
炒麵是用炸蟹的油炒作而成,炒得乾身不油膩,麵質爽彈,很有鑊氣。
【百香果檸檬梳打】(HK$25)
【凍檸茶】(HK$18)

〔樓上大排檔〕
香港灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
7/F, Kwan Chart Tower, 6 Tonnochy Road, Wan Chai, Hong Kong
2023-05-06
  • 招牌脆皮乳鴿
  • 金沙脆魚皮
  • 薑蔥桶蠔煲
2023-05-10 93 瀏覽
一直都好鍾意食大排檔鑊氣小炒,不過有時又怕環境唔乾淨,所以成日都想去又卻步。今次呢間樓上大排檔就唔怕啦!佢係新派嘅大排檔,乾淨企理,但裝修用番懷舊風,好有地道風味😁 呢間餐廳係由喜記炒蟹前總廚主理,所以餐廳主打避風塘菜式,鑊氣十足😏金沙脆魚皮🐟($60) - 抵食之選,非常之大碟,份量足夠幾個人慢慢食。蛋黃起沙沾滿每一塊魚片,配杯啤酒正🍻蜂蜜柚子脆蝦球🍤($108) - 幾特別嘅菜式,通常都係食椒鹽或者避風塘蝦球,今次試柚子味酸酸甜甜,好開胃。XO醬肉碎芥蘭煲🥬($98) - 熱辣辣煲仔小菜,上枱咋咋聲😍 肉碎好惹味,建議叫碗白飯撈黎食!樓上小炒王🥗($148) - 小炒王係大排檔signature dish,由韭菜花做base加上蝦仁海鮮腰果排埋一碟,呢度嘅海鮮好大粒又無雪味,高質👍🏼黑蒜蝦仁炒飯🍛($108) - 炒飯粒粒分明,黑蒜帶少少微甜,食幾多都唔怕漏😊

2023-05-09 567 瀏覽
前排同男朋友講開好耐冇食過大排檔,跟住就搵到依間樓上有冷氣嘅大排檔,啱晒我咁怕熱嘅人😆餐廳仲有唔少打卡場景位添👍🏻燒椒醬皮蛋 $48先來個冷盤,皮蛋白爽彈,蛋黃甘香,配上酸酸辣辣嘅剁椒醬好開胃😋蠔仔菜脯煎蛋 $98我同男朋友都好鍾意食蛋😆呢個蠔仔菜脯煎蛋啱晒我哋胃口,蠔仔肥嘟嘟,加上爽脆粒粒菜脯,煎蛋好香而且有口感👍🏻樓上小炒皇 $148嚟呢啲大排檔,當然要食鑊氣小炒😍呢個小炒皇材料豐富,除咗有惹味韭菜花之外,仲有爽嫩魷魚鬚、爽口蝦仁、嫩滑小帶子、甘香大蝦乾,配上原粒腰果,炒得香口惹味😋馬拉盞生菜煲 $98呢個生菜煲又係超級香,原個砂煲相上枱熱辣辣,爽脆生菜加上椒絲肉碎蝦乾上枱之後即快炒均勻,香氣四溢😋我呢個重口味人士就覺得如果馬拉盞味道再濃一啲會更加惹味🙈星洲炒米粉 $108星洲炒米粉咖喱味道超香,米粉加入芽菜、韭黃,增加爽脆口感之餘,仲提升香氣😋配料仲有蝦仁、叉燒、洋蔥、蛋,每一口米粉都好夠餡👍🏻

燒椒醬皮蛋 $48

蠔仔菜脯煎蛋 $98

樓上小炒皇 $148

馬拉盞生菜煲 $98

星洲炒米粉 $108
2023-05-06 124 瀏覽
大排檔比人感覺好大油煙味,地方很熱又冇咁乾淨,最近去了新派大排檔,位於灣仔杜老誌道一間《樓上大排檔》裝潢有懷舊特色,很多主題(粉麵檔、快餐店、夜場、大押、遊戲機等。。)地方很寬敞,都算乾淨,有冷氣的🤭我地點了🐓泰式鳳爪🌶魚雲煲🐟 XO醬肉碎芥蘭煲🥬招牌脆皮乳鴿🦆蟹油炒麵飲品百香果檸檬梳打🍋凍檸茶哩度小炒果然唔錯🔥推薦佢地魚雲煲同芥蘭煲好夠穫氣,魚雲肉質係新鮮,芥蘭煲又唔會過哂火,肉碎辣辣地好惹味😋🦆乳鴿都係必食,外皮好卜卜脆,肉質唔鞋👍蟹油炒麵炒得好夠穫氣🔥好香口😋最後仲有甜品番薯糖水送添

飲品百香果檸檬梳打🍋凍檸茶

🦆乳鴿都係必食,外皮好卜卜脆,肉質唔鞋👍
蟹油炒麵炒得好夠穫氣🔥好香口😋最後仲有甜品番薯糖水送添

2023-05-04
  • 招牌脆皮乳鴿
2023-05-05 91 瀏覽
一家人出街食飯,叫送食飯最好不過金沙脆魚片$60份量幾大,叫一客share 食最好咸蛋黃鋪滿魚片好香口古法炒蜆$128洗得乾淨食唔到沙,蜆肉夠肥美鼓汁唔會太咸,幾唔錯淮山炒蓮藕片$108蓮藕片平時少食,炒完原來幾爽口淮山黏黏地,清甜好味脆片炸大腸$80炸大腸唔會太厚身,薄脆仲好食星洲炒米粉$108炒米粉略嫌太油,份量幾佛心米粉系粗身米粉,有咬口百香果檸檬梳打$25飲品大大杯,飲落好夠喉,梳打唔會太甜凍檸茶$19凍檸茶茶底濃,唔太甜
一家人出街食飯,叫送食飯最好不過

金沙脆魚片$60
份量幾大,叫一客share 食最好
咸蛋黃鋪滿魚片好香口

古法炒蜆$128
洗得乾淨食唔到沙,蜆肉夠肥美
鼓汁唔會太咸,幾唔錯
淮山炒蓮藕片$108
蓮藕片平時少食,炒完原來幾爽口
淮山黏黏地,清甜好味
脆片炸大腸$80
炸大腸唔會太厚身,薄脆仲好食
星洲炒米粉$108
炒米粉略嫌太油,份量幾佛心
米粉系粗身米粉,有咬口
百香果檸檬梳打$25
飲品大大杯,飲落好夠喉,梳打唔會太甜
凍檸茶$19
凍檸茶茶底濃,唔太甜
灣仔/銅鑼灣懷舊裝潢大排檔My friend and I went to a restaurant called "Upstair Dai pai dong" (樓上大排檔)located in 7/F, Kwan Chart Tower, 6 Tonnochy Road, Wan Chai灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓the restaurant decorated in vintage HongKongese Dai pai dong style,quite playful and nostalgicStirfry Squid, Shrimps and Vegetables樓上小炒皇HKD$148nice seasoning.the squid is soft and springy.the shrimp is sweet.the dried shrimp addes nice umami flavour to the dishSingaporean Stirfry rice vermicelli 星洲炒米粉HKD$108with nice flavourful curry
灣仔/銅鑼灣懷舊裝潢大排檔

the squid is soft and springy
the shrimp is sweet

星洲炒米粉
HKD$108

with nice flavourful curry taste
with luncheon meat,shrimp,shredded pepper

Stirfry Chinese yum and lotus root
淮山炒蓮藕片
HKD$108
healthy and wholesome
crisp and crunchy

Baby Oyster preserved radish omelette
蠔仔菜脯煎蛋
preserved radish addes crunchiness to omelette
the Baby Oyster is succulent and add nice sea note umami flavour to the omelette

pepper Century egg
燒椒醬皮蛋
the chopped pepper enrich the flavour of the Century egg
served as cold starter