已經有一段日子沒有到「櫻之城」,今次帶了幾個朋友,一共5人一齊分享這裡的美食。選擇這裡的原因有幾個。第一,當然是食物質素,喜歡💕這裡的拉麵、餃子🥟同其他食物。第二是喜歡這間小店的老闆娘很窩心,親切友善!第三是環境令人覺得好似屋企/民宿的感覺!😊由於今次人多,所以終於可以點多一些不同種類的食物啦!🤪同埋,今日先發現原來店內的餐牌都有所更新。多了很多不同小食的選擇及多了不同雙拼選擇!我覺得這主意我很不錯👍🏻 因為之前我多數自己一個人食,我根本沒可能食到太多食物,但如果有雙拼選擇的話,我便可以試更多不同類別的食物。Good 💡 idea! 🪴開始要點餐啦!我自己首選是「拉麵🍜」,因為平時多數食豬骨湯拉麵(或者鯖魚飯)今日我便選了「黑蒜豚肉拉麵」,因為我好喜歡佢濃郁的黑蒜頭味道👅,我覺得好好食,湯頭同蒜頭🧄比例配合得很好,很平衡,不會被蒜頭搶晒風頭!😼所以另一個小姐朋友A,都跟我一齊食同款拉麵。我自己比較細食,所以便點了「小面」,因為不想浪費食物。而另一位朋友M先生,他說想食辣,所以他選擇了「辛辣味的豚肉拉麵」,另一個朋友Y小姐便喜歡食牛,所以她選擇了「和風牛肉配吉列豬扒烏冬」。另外,今日都試

另外,今日都試了新款食物「滑蛋雞扒拉麵」 ,不過沒想到是「碟上」。驟眼睇,好似肉絲炒麵的感覺!哈哈😄!

我們仲有炸墨魚條,炸蝦,雞串燒,煎餃子🥟,中華沙律,炒菜心苗,冰粉。。。
真係好豐盛的一餐😌

食物方面,想講一講新的「滑蛋雞扒拉麵」,一上台,我們5人都「嘩」一聲,覺得賣相很靚!當然,味道先最重要❗️當我夾起面時,才發現原來面的中間位置,竟然有大家都喜愛的芝麻沙律醬,酸酸又甜甜的,配了滑滑蛋和滑滑雞,很搭配,又開胃。我個人便很喜歡這個組合!好👍🏻食。好味😋!推薦大家可以一試😙

至於,黑蒜豚肉拉麵,都是一如既往的好食,濃濃的黑蒜湯,一上台,聞一聞,立即食指大動!大家已經急不及待的大口大口吃下去!

其他朋友都讚辣味拉麵嘅湯底,好好味。不過我自己還是鍾意黑蒜湯底! 湯面的配菜,真的不得不提是「糖心蛋」!真係好滑,流流心,軟軟的。好好食😋!紫菜同粟米🌽粒粒,也是我所喜愛🤩的!
能夠在午餐食到暖暖的湯麵🍜,我個胃都頓然覺得好幸福!🌷

至於小食方面,大家都好鐘愛煎餃🥟,雞肉串,中華沙律🥗及冰粉。

今日可以帶到幾位朋友到此食飯,雖然他們是第一次到這裡食飯。但他們都認為能夠從食物中,感受到這小店充滿着濃濃的親切味道,對食物充滿熱誠,完全係用心去製作和經營。

總結:
我們幾個都食得津津有味,我們全部食到捧腹而走。能夠三五知己。一同享受美味的食物的同時,又可以良朋歡聚!真的好開心!🫶🏻🫶🏻

我們會再次光臨😻😻支持小店!

P.S.哈哈😂食完這一餐,可能要跑幾個圈做返運動先得!
去咗幾次櫻之城,(就嚟變我飯堂!)每次都好好滿意🥰佢哋嘅拉麵湯底好濃郁,豚肉嫩滑!個frd話煎鯖魚好香脆。咁我今次就試咗個滑蛋照燒雞扒飯,都幾有水準,性價比高,大滿足😋小食嘅話,煎餃子同唐揚炸雞熱辣辣勁香口,外脆內嫩,加埋免費水果茶,甜味適中,飲完好解膩。🙂‍↕️🙂‍↕️真係幾ok!!😙我會推薦比其他朋友黎食!

去咗幾次櫻之城,(就嚟變我飯堂!)每次都好好滿意🥰

真係幾ok!!😙我會推薦比其他朋友黎食!
2023-11-27 483 瀏覽
由小食到主食都好難食好似好多嘢揀 有小食,有主食,有野飲間野又細細間幾得意。。。點知野食一到,個綠色水草沙律勁硬,咩綠茶芝士糯米糍,求其沈啲綠茶粉喺面頭,啲水草硬到唔應該食,因為食完胃唔舒服。個叉燒拉麵求其整左兜野出嚟就算,成餐得個叉燒叫做正常,啲面hea到,個湯又hea,想問下點食得入口?俾心機整唔得既? 唔係求其整啲野出來就可以收人$7x-$8x 架可一不可再 本身想支持吓啲小店都唔得。啲同胞呀姐點解煮野可以求其到甘?
由小食到主食都好難食
好似好多嘢揀 有小食,有主食,有野飲
間野又細細間幾得意。。。點知野食一到,
俾心機整唔得既?

唔係求其整啲野出來就可以收人$7x-$8x 架
可一不可再
本身想支持吓啲小店都唔得。啲同胞呀姐點解煮野可以求其到甘?

由於近來比較忙,所以很久都沒有經過這家愛心小店食飯。這一天,也是第一次到這裡食「晚飯」。本打算點我平日愛食的鯖魚飯,可是,我又怕要等很久(因為都是立刻煎)。所以,最後我便點了「玉子豚肉飯」我已經怕食不了,早已要求「少飯」。但,廚房都給了不少飯(對我來說)哈哈😄這一晚,我覺得個飯,好好👍🏻食!之前都曾經食過,但今日真的好好食😋!因此,最後我都把查碗飯都食完了!今晚的豚肉,有少少焦香,肥肉部分都很甘,豚肉醃很入味。再配上半熟滑蛋,上面再淋了一些照燒汁(我估是),很搭配,很好吃😋!我沒想到,原來晚飯的餐牌跟午餐是一樣。而且還配果茶(有熱有冷),都是大大杯的,也好飲。這一家良心小店,用心經營,我眼見客人都食得開心!一家大小,都能食到開開心心,我自己有幸成為其中一位食客,我也很開心呀!會繼續支持小店😊

所以,最後我便點了「玉子豚肉飯」
我已經怕食不了,早已要求「少飯」。
但,廚房都給了不少飯(對我來說)哈哈😄

這一晚,我覺得個飯,好好👍🏻食!
之前都曾經食過,但今日真的好好食😋!
因此,最後我都把查碗飯都食完了!

會繼續支持小店😊
滑蛋豚肉飯
滑蛋豚肉飯
2023-03-29 1066 瀏覽
話說有個朋友個細佬系讀聖保羅書院,聖保羅書院喺正呢間餐廳對面,佢細佬系咁推介佢試呢間小店,佢試完又覺得吾錯就推介番比我,於是兩個一齊去食👅✿ 醬油溏心蛋 / 章魚燒 $58醬油溏心蛋醬油就唔算明顯,溏心蛋部份就真係好好味,蛋香味十足🥚章魚燒都比想像中好食😋🐙唔會話好粉咬落實在,章魚粒煙韌。✿ 紅糖冰粉傳統重慶甜品,紅糖水清甜,冰粉似台式愛玉咁爽滑Q彈,做到解膩作用。✿ 麻辣唐揚炸雞撈烏冬 $58成個組合好新穎!日式炸雞就成日食,配埋麻辣別有特色🔥麻辣似四川戈隻麻辣,不過辣度當然低好多,邊食烏冬邊刺激味蕾🥵炸雞少脆,都好味。✿ 滑蛋吉列豬扒飯 $65滑蛋非常多💛蛋香味濃郁而且滑溜溜🍳表面就塗滿日式醬汁,甜甜哋吾錯。然後豬扒少脆,肉質新鮮,連埋滑蛋食好有日式風味🇯🇵✿ 水果茶 老闆送水果茶比我地飲,味道天然,好似係蜜桃味🍑可能係自家製☺️

✿ 醬油溏心蛋 / 章魚燒 $58

✿ 紅糖冰粉

✿ 麻辣唐揚炸雞撈烏冬 $58

✿ 滑蛋吉列豬扒飯 $65

✿ 水果茶

2023-03-25
2023-03-08 636 瀏覽
放工約了一個老友聚餐,她在香港大學那邊工餘進修,今次她介紹了一家位於西營盤與香港大學之間的日式餐廳,叫櫻之城。她說這裡的食物價錢不貴,味道挺不錯。她帶我進去後,靚靚老闆娘從廚房出來跟她打招呼,十分熱情殷勤,感覺好像認識了好久似的,老闆娘簡單介紹了餐牌菜式,沒久就繼續返回廚房忙着了。餐牌的套餐不到100元,有小食有飲品。今次我們分別點了拉麵定食套餐($88)︰蕃茄濃湯豚骨豚肉拉麵、手制鮮肉煎餃同抹茶芝士年糕。拉麵湯頭濃郁,豚肉肥嫩而不膩,拉麵彈牙,讓我一口接一口,忍不住一直品嚐。手制鮮肉煎餃,皮薄餡靚酥脆,鮮肉味道香噴噴,讓我吃得津津有味。至於抹茶芝士年糕,質地柔軟夠Q,芝士餡咸甜,作為飯前或飯後小食都是一個不錯的選擇。我老友就點了日式吉列豬扒豚肉炒烏冬,配中華沙律和手制鮮肉煎餃($78+28),炒烏冬色澤奪目,配上惹味醬汁,面頭鋪了吉列豬扒。豬扒炸得外脆內嫩,炸粉不多,啖啖豚肉鮮香。朋友點了紅糖冰粉,估不到這裡可以吃到冰粉呀。冰粉夠清甜。飲品方面,我們點了檸檬水和水果茶。櫻之城有一家充滿溫情的日式小店,不妨一試。

蕃茄濃湯豚骨豚肉拉麵

手制鮮肉煎餃子

抹茶芝士年糕

日式吉列豬扒豚肉炒烏冬
紅糖冰粉

飲品方面,我們點了檸檬水和水果茶。

櫻之城有一家充滿溫情的日式小店,不妨一試。
2023-03-08
蕃茄濃湯豚骨豚肉拉麵
手制鮮肉煎餃子
抹茶芝士年糕
日式吉列豬扒豚肉炒烏冬
紅糖冰粉
早兩星期與友人兩點幾到「櫻之城」食了拉麵。友人今次試「辛辣豚肉拉麵」,而我今次便試「黑蒜豚肉拉麵」。比起豬骨湯底,加入了黑蒜的湯底更顯濃郁,湯麵一送上台面,便已經聞到香噴噴的黑蒜味。未食便已經食指大動。😊而且湯麵內的糖心蛋都好好食!半流心的,蛋白又軟軟的。好好食😋。由於我個人都比較喜歡食蔥,因此,湯麵內配合了一些蔥絲,我都覺得十分搭配。當然,主角豚肉都依然出色!至於,友人食的辛辣拉麵,她說湯底都好好味。不過,佢點的是「小辣」(因為她不是很會食辣的)。所以,辣度對她來說是剛好的。總括來說,我們二人在當天上午,辛苦完成了一輪工作之後,到這小店食了一碗熱騰騰的拉麵,填飽肚子,已經覺得十分滿足。

當然,主角豚肉都依然出色!

2022-06-08 922 瀏覽
黎開呢頭做野,鍾情日本🇯🇵野嘅我揀咗呢間。一點鬆午飯時間入到去都只得一個客人,心諗會中伏,點知係有驚喜!午餐🥣起多選擇,我揀咗吉列豬扒滑旦飯,上菜有啲慢,等咗大約十分鐘先到,一黎到發覺個份量超大,最後我只係食咗一半,唔係唔好食,而係真係食唔晒🙈講返嘢食,個豬扒係炸得好味,鬆脆又唔會乾身,但我就覺得滑蛋煮得過熟,冇咗滑蛋嗰種效果😅 不過整體味道都係中上!店員超好人又會同食客傾下計,下次會再試吓其他嘢👌🏽

店員超好人又會同食客傾下計,下次會再試吓其他嘢👌🏽

2022-06-02
午餐
今日到櫻之城買外賣午餐,本來想點平日喜歡食的鯖魚飯。不過,早排見同事食咗牛肉飯。好似好好食咁。所以今日我又試下個牛肉飯。這個牛肉飯,附送半隻蛋。不過,令我覺得最好是,洋蔥。午餐的洋蔥,炒得好好!完美炒出洋蔥的甜味,可能本身我都好喜歡食洋蔥。因此,見到有很多洋蔥,我睇見已覺得好滿足。肥牛都ok ! 不錯👍🏻的一個午餐😙以小店來說,真係已經好窩心,做得很好。每道菜式都能夠感受到老闆娘及廚師的心機。他們對食物的質量和品質的堅持。令作為食客的我,都食得安心,放心和開心😃特別在疫情下,食店(小店)能堅持✊經營下去,我們這些小市民先會多一個選擇的機會。

外賣自取
2022-04-19 573 瀏覽
今日去香港大學附近行龍虎山和西高山順便去了山頂之後沿路折返到四點左右肚子餓了就去了附近覓食見水街和第三街附近開了一間新的日式餐廳價錢不貴非常合理在港島區來說真心佛心餐廳問了老闆有什麼推介原來老闆剛研究菜式未來就推出的新菜式問我們有沒有興趣新菜式當然想試於是就誤打誤撞點了牛肉烏冬❤️牛肉烏冬$52牛肉份量超級了而且每片牛肉都相當足料重點是牛肉都是剛剛熟不老不柴入口口感一級棒易咬不會有渣鮮嫩滑嫩配上洋蔥真是絕配👍🏻👍🏻👍🏻烏冬吸收了湯的精華每一條烏冬都非常彈牙不會煮得太軟身🧡玉子豚肉飯$52人氣之選豚肉同樣厚切肉質扎實加上玉子的嫩和豚肉呈果凍狀肉是燉得軟爛這個菜式和外面食的不一樣這是用煎蛋的方式上面鋪滿豚肉淋上醬針把整片蛋鋪在飯上蛋嫩滑之餘豚肉仍保持q彈狀態真心不錯果然是人氣之選加上飯量真心多小胃的兩個都夠吃自選配菜2份$28💛日式炸雞翼2件這也是新菜式雞翼大大隻外皮酥脆但一點都不乾味道剛好不會太咸炸完的雞翼肉質非常嫩滑肉汁鎖於雞翼內不會乾柴吃完兩隻還想再吃🤣🤣🤣💚紅糖冰粉1客這應該是四川菜吃完辣之後必點的甜點之一想不到在日式餐廳也能點到紅糖的焦香甜味不會太死甜冰粉滑滑的透明的非常好看飯後吃

今日去香港大學附近行龍虎山和西高山

冰粉滑滑的
透明的非常好看
飯後吃碗冰粉
完美的為這餐畫上句號

總結:老闆人很好 也為我們推介了不少人氣食物 每個餐都有一杯飲品 加上出菜快 我點點完一會就可以吃了
下次會再光顧的

📍 櫻之城 (西環)
西環薄扶林道29C-29D號廣德樓地下A2號舖
2022-04-18 297 瀏覽
鮮茄豚骨濃湯豚肉拉麵$58,🍜豚骨湯原本就同番茄搭配起來好match,融合高湯的味道加上番茄的鮮甜,🍅拉麵不僅濃厚,而且非常美味。豚肉好香滑,厚切質感,🐷更加滋味誘惑。自選配菜兩份$28,紅糖涼粉,章魚燒🧊涼粉晶瑩剔透,紅糖帶來天然甜味,🥣清新冰涼。章魚燒可愛彈牙,🥢非常有日式感覺。中華沙律,凍檸茶。🇯🇵日本昆布清涼爽翠,灑上一點小芝麻做點綴,可口菜餚呈現於眼前😉friend表示好中意!
鮮茄豚骨濃湯豚肉拉麵$58,

自選配菜兩份$28,紅糖涼粉,章魚燒

中華沙律,凍檸茶。
2022-04-14 232 瀏覽
如果對拉麵要求唔高,呢間食肆係唔錯選擇,起碼價錢親民,cp值高,平均價$5x有交易,不妨一試。🥢鮮茄豚骨濃湯豚肉烏冬⭐️⭐️⭐️我鍾意食烏冬多過拉麵,而且對烏冬有些少要求,一定要煙韌,但呢度啲烏冬係腍同鞋,再加上湯底有啲咸,真係扣晒分,但果四塊入口即溶嘅豚肉幾好味,可以挽回不少分數。🥢黑蒜豚骨濃湯豚肉拉麵⭐️⭐️⭐️至於拉麵,湯底係好香黑蒜味,但拉麵就比較腍同唔夠彈牙,同我響數字屋買果啲好類似,還ok吧,畢竟呢個價位唔可以要求咁高。二人共消費:$102 (外送速遞)

🥢鮮茄豚骨濃湯豚肉烏冬⭐️⭐️⭐️

🥢黑蒜豚骨濃湯豚肉拉麵⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$102 (外送速遞)
2022-04-05
20 分鐘 (外賣送餐)
黑蒜豚骨濃湯豚肉拉麵 $58豬骨濃湯超足料 蒜頭味道濃厚 鹹香味重 有日本東京嘅質素 值得一讚嘅係 鋪喺上面嘅豚肉唔係一般嘅日本叉燒 而係厚度接近一cm嘅肥美嘅豬腩肉🤩 入口即溶 肉味香濃 肉質細嫩 有驚喜‼️😆 拉麵軟硬度適中 配合整得啱啱好嘅溫泉蛋、增加甜味嘅粟米粒、同大塊紫菜 誠意十足👅辛辣豚骨濃湯豚肉拉麵 $58雖然湯底一樣 但黑蒜味同辛辣味分別都好大 冇咗蒜頭嘅香濃鹹香 換來嘅係類似日本博多嘅地獄拉麵香辣味道 辣辣滋味極有層次 厚切叉燒吸滿辣湯 好過癮🤬🤯 兩款拉麵仲連埋一杯嘢飲 抵食👍🏻👍🏻
黑蒜豚骨濃湯豚肉拉麵 $58

辛辣豚骨濃湯豚肉拉麵 $58

2022-02-26 131 瀏覽
On my way back home, I walked past this ramen shop and was attracted by their decor and choice offered. Sakura House was located at Pok Fu Lam Road, several minutes walk from HKU MTR.They offered set meal as well as ala carte menu. They provided ramen, rice, side dishes, soup, desserts and drinks etc. For every ramen ordered, they will come with a free drink. Spicy tonkotsu ramen - The staff helped to separate the ramen from the soup so that the ramen will not become soggy. Ramen came with slice

Spicy tonkotsu ramen - The staff helped to separate the ramen from the soup so that the ramen will not become soggy. Ramen came with sliced pork, egg and seaweed. Slice pork was chewy and juicy, with some lean fats in it. Egg was soft and smooth while the ramen was very chewy. Soup was spicy and flavourful, to my liking.
外賣自取
2022-02-21 133 瀏覽
呢一間位於西環薄扶林道嘅餐廳真係好靚!今次去咗探朋友,所以就去咗呢一間日本餐廳食嘢!叫咗一個好吸引嘅鮮茄豚骨豚肉濃湯拉麵, $55嘅價錢來講,真係非常之超值!好鍾意呢一度嘅鮮茄湯底,酸酸甜甜咁,再加埋上面嘅豚肉真係好吸引!豚肉非常肥美,有入口即溶嘅感覺!整體來講係非常高質抵食的!