2019-06-30 2890 瀏覽
裝修後都没有來過,通常都是來吃午餐的,今次就約了同事吃晚餐,可惜最终他們有事來不到,既然枱已訂就不要浪费啦!由原來五人枱改成二人枱,先上個開胃菜,醃萝卜,酸酸哋名符其實開胃菜,點了兩個湯,一個是蟹肉粟米羹,另一個是海參燉羊肚菌,再點了有個白露旬炒蝦球,蝦肉爽彈有鮮味,和乾炒和牛河粉(抵食),每人分到三碗,和牛大大件又夠冧

2019-06-06
2019-06-07 2178 瀏覽
以前嚟過欣圖軒。食品質素都唔錯。服務亦都合乎水準。今晚嚟到呢度係提前慶祝端午節。預先已訂了花膠湯片皮鴨 居然連前菜都要等成個鐘。 收尾發覺原來係留咗單 咁高級嘅酒店食肆居然會係咁。請埋啲人又唔熟手 一不單止服務差面食物亦都非常重手咁鹹啊士氣又差個Belt boy 喺度玩電話 總之一去到就發覺員工十分懶散。 係個大堂經理稍為好啲 成家人仲食咗成萬四蚊諗住呢間野都算係曾經有米之蓮冇理由咁差㗎永不錄用叫返做麗晶都冇用
請埋啲人又唔熟手 一
不單止服務差面食物亦都非常重手咁鹹啊

成家人仲食咗成萬四蚊

諗住呢間野都算係曾經有米之蓮冇理由咁差㗎

永不錄用
叫返做麗晶都冇用
Chinese cuisines have always been my favourite comfort food. While I particularly enjoy dim sum, I also like Chinese stir-fries and high-end Cantonese dishes. Recently, I have been to the re-design and a newly renovated Chinese restaurant – Yan Toh Heen. I am super excited to share the experience since it is the second visit after my first to celebrate my 21st birthday.Yan Toh Heen is located at the lower level of the Intercontinental Hotel. It has an elegant and gorgeous interior, a hand-carved
Yan Toh Heen is located at the lower level of the Intercontinental Hotel. It has an elegant and gorgeous interior, a hand-carved jade corridor, and breathtaking harbour views of the Hong Kong Island.
We are so lucky to have Tea Master to make and serve us Charcoal Brewed Tieguanyin Supreme.
First, come some candied walnut. It is TO-DIE-FOR!!! I can’t stop myself from eating the whole plate but we ended up finishing 3 plates of walnuts. Teehee 😀
Next is a platter of signature Yan Toh Heen dim sum which are made into 3 colourful dumplings. They include steamed lobster and crabmeat dumpling with vegetables, steamed carabinero shrimp dumpling with homemade XO chili sauce and steamed scallop dumpling with black garlic.
The three chili dippings served aside are amazing too.
Followed by Chef’s Dim Sum Selection. A steamed garoupa dumpling is so eye-catching as it is made into a cute little goldfish. The two glutinous dumplings are filled with sea cucumber & pear and wagyu beef & black truffle respectively and they are both so crispy on the outside. My favourite goes to the crispy prawn dumplings served with a delicious homemade mango & yuzu mayo.
We also tried a few seasonal and authentic wok-fried dishes. I loved the lobster with black garlic and herbs cooked in Cognac, as well as the incredibly tender wagyu beef diced and stir-fried with black peppercorns, served in a deep-fried crispy golden wheat flour basket. A highlight goes to one of the Chef’s signatures – crispy rice served with carabinero shrimp bouillon. The rice stays crispy in the broth and the Spanish oyster is particularly so meaty and fresh.
Last but not least, Yan Toh Heen’s desserts are must-have. The Mango Sago is stunningly presented over dried ice with a smoky effect, very chill and delicious. The chia seeds pudding also looks impressive with some osmanthus on the side, longan fruit and a scoop of homemade ginger ice cream, which reminds me of my homemade ginger milk ice cream.
2019-04-24
用餐優惠
試食活動
2019-04-16 3356 瀏覽
第一次來 intercontinental 洲際酒店, 對上一次只係來飲,第一次來欣圖軒晚飯,第一個印象係佢地個中菜廳裝修好靚,好典雅既設計, 服務由外面到入坐,服務都係6星級, 到點茶及點菜時,由於我地有5位,各人想法不同,職員都好有耐性來一一講解,非常有耐性地提供意見及等我地做決定,中間仲要一邊點菜,一邊仍在想加菜,所以絕對要俾個LIKE佢地既專業服務及態度先來免費的柚子豆腐,非常清新,之後海折同一般用陳醋調味不同我最喜歡係素菜腐皮卷,外脆內軟,非常好食, 花膠桂花翅既花膠無乜味及硬,呢點有進步空間, 另外家人都非常喜歡海爐魚及雞, 魚皮非常脆,魚肉鮮嫩,雞亦係外脆內軟,裡面肉質好嫩滑木耳,及燒肉都有極高水準,但燒脆鱔就比較失望,因為唔脆而且有魚腥味, 希望日後會有改善飯後甜點都係非常推介!

先來免費的柚子豆腐,非常清新,之後海折同一般用陳醋調味不同

飯後甜點都係非常推介!
  • 素菜腐皮卷
2019-03-21 2747 瀏覽
新年既拜年飯選擇左呢間餐廳,整體表現係全5星!無論環境,味道,服務都係一級。果然米之蓮即係米芝蓮,呢個價錢係絕對超值👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每一碟食物都好精緻,對住個海景食飯真係加爆分😍😍雖然菜品分量小,但好精緻而且味道十分佳,當日忍唔住做左一晚港女不斷影相😋當日叫左呢個menu,每份望落好似超少咁,但食到最尾甜品時已經好飽🤣🤣甜品既擺設都好有心思呢款甜品真係超令😍😍😍
每一碟食物都好精緻,對住個海景食飯真係加爆分😍😍

甜品既擺設都好有心思

呢款甜品真係超令😍😍😍
2019-02-09
  • 鮮蝦蟹肉脆春卷
2019-02-21 7959 瀏覽
農曆年後,總有幾餐同朋友一齊聚一聚嘅開年飯,其中一餐就印象好難忘,就喺晌香港洲際酒店獲米芝蓮兩星嘅「欣圖軒」,從餐牌內頁嘅介紹,更喺福布斯五星嘅食肆。雖然,小弟唔會全然信晒啲乜星物星,不過,今次到訪過「欣圖軒」食午餐,享受咗一次粵菜藝術,就知其摘星有因,絕非僥倖!餐廳嘅入口位就位處食自助餐嘅「港畔餐廳」側旁,門面其實有點唔顯眼,不過,入到去你就知咩叫做深藏不露。原來餐廳剛由另一邊位置搬過嚟,屬全新面貌,由門口入到大廳,就會輕易發覺都喺以優雅嘅玉石做主題,中國人對玉石可謂情有獨鍾。先介紹吓接待處對出呢個位置,最初匆匆入去大廳時都無為意,以為只喺一個淺池,之後再細看,天花垂落嚟呢個其實喺印章,「欣圖軒」三個大字正正清晰鮮明倒映晌水池中,非常有心思。再經過由墨綠色玉石砌成嘅大門框後,影入眼簾就喺一條長長嘅長廊,長廊兩旁喺以人手鑲嵌咗用珍珠貝殼刻畫嘅圖案,一邊抽象咁展示出海岸、山脈……等等意境線條,另一邊則勾畫出富中國色彩嘅松樹與梅花,喺對中國文化嘅一種重視。此外,沿路、以及大廳,都放置咗唔少藝術品,雖然,小弟對藝術嘢一竅不通,但予人更感高雅脫俗。卒之嚟到大廳用餐區,感覺豁然開朗,因為,原來餐
卒之嚟到大廳用餐區,感覺豁然開朗
,因為,原來餐廳嘅對出景觀就喺「星光大道」,適逢「星光大道」工程完結再開放,加上落地大玻璃,令景觀非常開揚,燦爛嘅陽光映照入嚟,予人心懭神怡、精神倍添嘅感覺;而且,枱與枱之間編排闊落,亳無拘束感
而整個「大客廳」,可細味嘅裝修何止一、兩點?就好似啲絲綢屏風,唔介紹都唔知,除咗人手製作之外,屏風均用咗6種唔同層次嘅綠色絲線,以構成6層絲網,形成三維嘅層次效果;仲有,當中更以中國其中四種最能代表四季嘅花卉作主題,並以蘇州雙面刺繡、珠仔同青銅金屬定製,所以,前後睇都喺一樣咁精細,令整體更具古雅盎然
其實除環境寫意外,枱上嘅擺設亦顯出高雅精緻,好似小小一盆粉紅蘭花,襯啲插花技巧,已營造出好寧靜感;而一整套玉石餐具:餐碟托板、餐巾、湯匙、筷子及筷子托,唔單單喺用嚟食嘢咁簡單,更提高觀賞價值。
平時去飲茶,坐落就更喺叫飲咩茶,呢道一樣有鐵觀音、龍井、壽眉、普洱……等等常見嘅茶葉供應,茗茶每位收$26,不過,如果你對中國茶有要求,又或好奇一啲特級嘅茶葉,依度一樣可以滿足到你。單喺講茶,已獨立有一本茗茶嘅餐牌,如大紅柑普洱茶、布朗山百年古樹普洱茶、芝蘭水仙、天山珍稀野菊、炭焙茶皇鐵觀音……等等
,細看之後真喺讓小弟長知識,特聘專人搜羅各地得獎珍稀茶葉,更設有茶藝師作品茶指導,為咗將傳統粵菜與中國茗茶可以好好配合,更使人領略中國茶道之博大精深
鳳凰桂花香 $108 / 位

不過,要一嚐此等特級茗茶,就需要有多點付出。呢一款「鳳凰桂花香」睇餐牌嘅介紹,屬半發酵烏龍茶,來頭唔小架,榮獲2011、2014年香港茶藝博覽會烏龍茶組冠軍,亦喺茶藝師嘅推介之一,功效有消脂去膩、強化血管、降胆固醇。色澤清澈而金黃,性平淡雅而清香。
鳳凰桂花香
琥珀合桃

餐前等待點心之際,一口清幽嘅烏龍茶,一口琥珀合桃,一清一濃,平衡不過。啲琥珀合桃喺自家製,入口非常香脆,而且,去足衣,完全無苦澀味,再者,合桃面蓋上薄薄一層糖漿,恰如其分,絕無過甜嘅問題。
醬料6式

一般而言,到酒樓食點心,慣性不外乎辣醬,就喺豆瓣醬,但「欣圖軒」貴為星級酒店嘅中菜,豈會咁平凡。待點心送上前,先嚟6款醬料,左邊一組喺浙醋配薑絲、陳皮梅子醬、自家配方海鮮醬油,右邊一組喺海南黃椒醬、港式香辣醬、濃香豆瓣醬。究竟點配搭,簡單而言,隨心就得嘞,無需太拘束。
醬料6式
極品三式海鮮餃 $168

嚟到「欣圖軒」,點心嘅賣相都會預期喺極盡心思,就好似呢一道以長型蒸籠嘅出品「極品三式海鮮餃」:黑松露帶子餃、金箔燕液龍蝦餃、長腳蟹肶菜苗餃,單喺睇食材用料已知有幾矜貴,再加上別出心裁嘅配搭,每一件都好有個性,而且,手功好細緻,餃皮薄而柔韌唔黏牙、原片黑松露散發陣陣幽香、帶子清甜富鮮味、龍蝦肉鮮爽彈牙、菜苗刴得細膩清新……,將食材嘅鮮味原原本本咁帶出,真喺美食嘅藝術。
至尊香脆三重奏 $168

另一道招牌點心喺香脆為賣點嘅「至尊香脆三重奏」,3道點心分別喺杏片蜜桃海鮮筒、鴨肝香芋白玉佩、香芒牛油果焗蟹盒,貌似平平無奇,其實,貫徹配搭有心思。海鮮筒以米紙卷做成,入口十分香脆,鴨肝夾香芋,出奇地襯喎,而焗蟹盒內填滿咗絲絲蟹肉,混入芒果及牛油果,令味道更豐富。
至尊香脆三重奏
柚子明蝦角、黑松露和牛咸煎堆、星斑海鮮金魚餃

今次無放啲餐牌資訊出嚟,因為上返佢哋官網就有齊晒。而其實,以上3款點心都喺散點嘅點心嚟,每客各3件,賣$75、$88、$88,不過,如果有部份點心好想試,人少少又點唔得幾多籠,喺可以事先跟餐廳經理溝通吓作出預訂,做成一份份「自定」三小碟、四小碟嘅點心小拼盤。明蝦角外皮包得摺紋細緻而香脆,加入柚子肉令味道清爽咗,和牛咸煎堆喺小弟最欣賞嘅點心,幽香得嚟有份鹹脆,而金魚餃造型像真,裡面嘅星斑肉堅喺滑溜到不得了!
花膠燉響螺 $280

有時食嘢,如果有留意啲細節位,就會發覺一道菜嘅好與壞,除咗用料,仲有就喺心機。當一打開蓋,湯色絕對喺清澈見底,喺清到半滴油都無,可見隔油嘅工序幾用心,而味道卻喺清甜且滋潤;撈上嚟睇睇有花膠、響螺,都喺大件嘅靚貨,咬落去花膠嘅膠性更有少少啜牙嘅感覺,響螺卻喺爽口帶韌勁,最好就喺沾少少海鮮醬油吊吊味。
脆釀鮮蟹蓋 $238

餐牌中有一系列「劉師傅巧手推介」,劉師傅喺邊個?餐牌中有介紹,佢就喺「欣圖軒」背後嘅靈魂人物,有超過30年粵菜經驗嘅行政總廚劉耀輝師傅。至於「脆釀鮮蟹蓋」喺巧手推介之一,整個蟹蓋炸得金黃,面層做得薄而香脆,卻喺全無油膩感,炸功了得,咬開裡面,啲蟹肉唔喺一絲絲,而喺一梳梳,白汁底又唔會太杰身,恰到好處,叫人食得十分暢快。
蒜片青尖椒爆和牛 $300

依個亦喺另一道「劉師傅巧手推介」菜式之一,查實晌餐牌中標價喺$600,怕一客太多食唔晒,但又想試,可以向餐廳查詢一下可唔可以做半份,眼前呢一客就喺半份嘞,其實話半份,一樣唔少,賣點就喺用上好靚嘅和牛,仲切得比一般大粒啲,所以,入口更具口感,且甚有油香;其餘嘅細節位亦無馬虎,如青尖椒炒到爽脆不辣,啱晒我,更伴以不少雞脾菇,就連啲雞脾菇為求美觀都切成精條狀且大小均一架。
蒜片青尖椒爆和牛
櫻花蝦八寶焗飯 $148 / 位

講到啲飯麵,要留意一下,就喺部份菜式喺以每位計,部份喺碟頭計。「櫻花蝦八寶焗飯」以小瓦煲上枱,既古雅,又能更有效保溫。八寶焗飯喺以烤鴨肉、芋頭、瑤柱炒成,本身已經好夠味,再加埋啲櫻花蝦,就當然更有畫龍點晴之效啦,最正喺飯粒分明,入口有份清爽感。
櫻花蝦八寶焗飯
香芋奶凍伴糖心紫薯 $100

最後,嚟一道甜點「些牙」吓,但最估唔到,原來「欣圖軒」晌甜品方面都下咗好多苦功,唔喺單單兩、三中式糖水咁簡單應酬吓,而喺有多款中西式甜點,部份更用上特別嘅食材。我哋呢個奶凍,香芋味非常突出,奶凍嘅質感柔滑而挺身,啲糖心紫薯則煙韌有咬口,好有薯香。
香芋奶凍伴糖心紫薯
餐後,餐廳更會送上一份小禮品以示謝意,希望客人用餐愉快,冀再次光臨。而小禮品裡面喺茉莉花茶茶葉,可謂物輕情意重
,此外,因時值農曆新年,更有一封利是,仲以為會唔會喺啲餐廳優惠券,原來喺一張紅卡及一個朱古力金幣,前者以英文介紹乜嘢喺豬年?利是又喺乜?後者則帶點祝賀的意思,實在好有心思。
「欣圖軒」嘅用餐環境予人舒服寫意喺無庸置疑,而服務更絕對喺酒店應有嘅級數,亦會為客人嘅需要而盡量作出安排。據介紹,如果晚上嚟用餐,更有點像品嚐法國菜般高級餐飲(Fine Dining)嘅細膩。食物方面,除用料精、廚藝紮實,更有好多創新嘅意念,當然,晌度食一餐飯絕不便宜,但加上環境、服務,仍喺物有所值,遇上特別嘅日子,確喺一個很好嘅選擇
櫻花蝦八寶焗飯
2019-02-04 2943 瀏覽
同友人慶祝生日,去咗尖咀洲際酒店中餐廳欣圖軒,係米芝蓮二星餐廳,Kiwi我大出血,二人食咗千八蚊🙈不過,都係果句,最緊要好食!龍帶玉梨香-好特別!估唔到帶子、蝦同梨可以整成一道菜式。賣相整得好靚,好似馬卡龍咁,玻璃紙放係底令到粒帶子外表七彩顏色🌈而食落好有層次感,味道清新,帶子同蝦味道鮮甜。焗釀鮮蟹蓋-店員悉心介紹菜式,仲幫我地加喼汁減少油膩感。個面炸得好香脆,一篤開陣陣蟹香味流出,入面有啖啖蟹肉混合啲cream,好正🤤至於其餘嘅有脆皮龍崗雞,桂花瑤柱炒花膠絲同櫻花蝦八寶焗飯,味道都唔錯但比起首兩道菜就相對失色。除咗美食仲有維港美景

至於其餘嘅有脆皮龍崗雞,桂花瑤柱炒花膠絲
同櫻花蝦八寶焗飯,味道都唔錯但比起首兩道菜就相對失色。

除咗美食仲有維港美景
2019-02-03
2018-08-25 4730 瀏覽
欣圖軒的環境一流,夠寬闊,不過中菜廳一般會比較嘈雜,想安靜,可能要訂位時要求靠邊的位置。食物方面,食材可說是一流,明顯都是上上之選,但味道方面則較為遜色。首先中菜大多強調新鮮熱騰騰,即叫即煮,這樣材突出味道及鑊氣,可惜我們當天的菜色上枱時都只是暖暖,即使是砂窩上的魚柳也不熱。小食的合桃做得很出色,如果想外帶,$100 小盒。屋企人推介焗蟹蓋,事實上,非常足料,蟹肉很多,面焗得很脆,$238 一個是合理,但味道上則沒特別,可加一點醋吃。XO醬露筍炒蝦,用料好,蝦很夾口,但XO 醬味淡,材料都沒什醬料味,像各自獨立。魚柳及無花果炒菜就太鹹。做得最好吃的是薑蔥撈麵,鹹淡適中,如果麵的鹼水味減少會更完美。壽包上枱時很有氣氛,很用心。整體服務質素極好。我們4人用餐,折後$3xxx,原價$4xxx。
小食的合桃做得很出色,如果想外帶,$100 小盒。
魚柳及無花果炒菜就太鹹。
壽包上枱時很有氣氛,很用心。
整體服務質素極好。
我們4人用餐,折後$3xxx,原價$4xxx。
2018-08-16 4128 瀏覽
又來到我最喜愛其中一間中餐,就係欣圖軒啦!今次知客安排我倆坐近窗口位,望下海景,心礦神怡,再望着枱上玉石攞設,更覺貴氣;欣圖軒本身點心款式吾太多,所以就叫了一款點心和兩個小菜嘗嘗蝦餃脹卜卜,蝦肉彈牙,皮夠薄,點上余均益辣椒醬,和牛面珠,夠冧,well done都吾怕 un,一流蒸班腩,魚肉鮮甜,加上豉油汁好好味,撈白飯侍應話一人份量只得兩件,所以建議 order兩份。欣圖軒每次都能保持水準,不愧係2星食肆。
欣圖軒本身點心款式吾太多,所以就叫了一款點心和兩個小菜嘗嘗

蝦餃脹卜卜,蝦肉彈牙,皮夠薄,點上余均益辣椒醬,

和牛面珠,夠冧,well done都吾怕 un,一流

蒸班腩,魚肉鮮甜,加上豉油汁好好味,撈白飯
侍應話一人份量只得兩件,所以建議 order兩份。

欣圖軒每次都能保持水準,不愧係2星食肆。
2017-07-31
午餐
2018-08-13 3852 瀏覽
雖然我唔算係一個非常熱愛食中菜的人,但係如果係好味的中菜,我又非常願意嘗試☺️ 今次黎到的欣圖軒已經係連續第四年獲得米之蓮二星美譽,實在令人更加有所期待。餐廳位於洲際酒店地下,入口有點兒隱蔽,但係沿着指示牌都好快搵到。餐具係用玉石做主題,非常高貴。一早已經預定左片皮鴨,果然無令人失望。燒到色澤非常漂亮,格紋一致,而家非常大隻。配埋片皮鴨一齊食的醬有三款,仲有唔同配料,客人可以自由mix&match出自己最鍾意的組合。剩返嘅鴨肉拎左黎炒,配埋生菜包住食,又係另一種口感。餐廳最後免費送上中式甜品,賣相同味道都唔錯。

剩返嘅鴨肉拎左黎炒,配埋生菜包住食,又係另一種口感。

餐廳最後免費送上中式甜品,賣相同味道都唔錯。
2018-08-13 3199 瀏覽
同一班朋友相約聚餐,有人提議去洲際酒店內嘅中菜廳欣圖軒,大家一致和議。之前諗住上網睇定有咩菜色好介紹,結果發現原來呢間餐廳連續四年獲得米之蓮二星😱 即時令到我期待感上升🔝因為餐廳位於洲際酒店來,所以如果有預先打電話去預留窗口位的話,會睇到維港景色。我非常推介佢地既黑豚肉叉燒,燒得好香,色澤漂亮,而且入口好嫩滑,唔會覺得好乾。另外焗釀蟹蓋都好正!裡面全部都係滿滿的蟹肉🦀😍我地並無特別點甜品,但係餐廳竟然送上特色中式甜品,好surprise呢!
2018-08-11 1502 瀏覽
公司大佬生日,當然要隆重其事成班同事為佢慶祝一番。我哋揀咗位於洲際酒店入面的中餐廳欣圖軒,見到網上評價幾高。餐廳其中一個賣點應該就係窗口的位置可以望到維港景色,即刻令食中菜都變得有浪漫感覺。因為我們有六個人,所以可以叫多幾款菜式share。🦆片皮鴨係必點菜色之一,建議要預先打電話預訂,而且可以將鴨二食。片皮鴨燒得非常香脆,色澤均勻,肉質嫩滑。🐖另外令我好深刻嘅係蜜汁黑豚肉叉燒,叉燒表面燒成微脆口感,咬落去有種叉燒要融化的感覺,口感好豐富。
2018-08-08 1615 瀏覽
係英國日子耐咗,唔多唔少都會掛住中菜嘅味道。未返到香港已經約定友人訂定餐廳順道聚舊。   連續四年獲得米芝蓮二星的欣圖軒,水準一直保持,當然要來拜訪一下。餐廳位於洲際酒店地下。入咗大堂後,要先行一段路再落一層樓梯先到,都幾隱閉,但途中一直會有指示牌。到達餐廳後,半落地大玻璃可飽覽維港景色。枱與枱之間相隔一段距離空間十足,可以盡情暢所欲言。溫馨提示:訂位時可要求窗口位坐底後,晶瑩剔透的玉器餐具盡入眼簾黑蜜琥珀合桃小食極度香脆之於甜度適中,同行友人大讚更吃清光位於荷葉飯後方- 脆皮龍崗雞半隻$290雞皮薄脆而不膩,唯獨是有點咸,可能本人比較喜歡清淡花膠廖參湯$560/位講起清淡,中式湯一定走唔甩。呢碗花膠廖參湯用料十足,湯面一啲油都無,飲得出煲咗好耐。如果大碗啲會更好,湯怪表示唔足喉。飄香荷葉飯$90/位英國成日都食西餐,總會有想念飯的味道。點咗一人份量。友人都是女生,所以Share 都夠。紅酒是品酒師推介中式甜品$0甜品是餐廳贈送,味道不過不失,免費東西不能要求太多。每件都十分精緻小巧,像真度100%順帶一提,夏天關係同友人都穿上小背心,服務員都細心問到:「需要換位置/要披肩嗎?」食物到
係英國日子耐咗,唔多唔少都會掛住中菜嘅味道。
未返到香港已經約定友人訂定餐廳順道聚舊。

溫馨提示:訂位時可要求窗口位
坐底後,晶瑩剔透的玉器餐具盡入眼簾

黑蜜琥珀合桃小食
極度香脆之於甜度適中,同行友人大讚更吃清光

位於荷葉飯後方- 脆皮龍崗雞半隻$290
雞皮薄脆而不膩,唯獨是有點咸,可能本人比較喜歡清淡
花膠廖參湯$560/位

飄香荷葉飯$90/位

紅酒是品酒師推介
中式甜品$0
甜品是餐廳贈送,味道不過不失,免費東西不能要求太多。

每件都十分精緻小巧,像真度100%

食物到齊後,亦細心問到:「食物如何?紅酒如何?」服務質素

最後埋單約$1500/位
下次會想試午膳
2018-08-07
2018-08-02 6048 瀏覽
曾在這裡吃過生日晚餐及飲過生日茶,這些是第三次到訪,也是第三次慶祝生日;始終高貴玉石主題環境、優美海景(可惜被裝修工程擋了一半...)及米芝蓮2星都是吸引因素。 到劉聯發茶莊品過茶後,坦白說近年越來越少茶能夠打動味蕾;喝一口水準平平的茶後,率先上檯的琥珀合桃香脆不再,似是擺了一陣時間,沒以前的驚艷好吃啊!接著是 豉油皇櫻花蝦炒腸粉 ($160),賣相味道都不差,但以此天價會期望更出眾口感。 晶瑩筍尖鮮蝦餃 ($88) 及 蟹皇蒸燒賣 ($88) 也上檯了;蝦餃我沒吃,據朋友分享水準正常,還有懷舊筍尖元素是最吸引之處;燒賣就估不到的好吃,是少數讓大家折服味蕾的出品。 接下來還有 生煎和牛餅 ($75),成品煎得不夠香脆,個子又小不太吃得出箇中和牛滋味;而 黑菌金霞素菜餃 ($66) 比預期漂亮,但味道還是平凡有欠火花。 主菜環節,矜貴馳名的 香烤片皮鴨 已經去到$1,438/隻!非常驚人,我們決定選點其他燒味類,首先是 玫瑰豉油雞 ($220),滿有玫瑰露香氣出眾,雞件也嫩滑入味,是另一款大家覺得值回票價的水準出品。 但 桂花蜜汁燒脆鱔 ($298) 就未如理想,一來菜式的碟邊本身就黐

桂花蜜汁燒脆鱔 ($298) 就未如理想,一來菜式的碟邊本身就黐笠笠(在這等餐廳來講是不可接受!),重點是鱔本身未夠肥美厚身,口感不太理想,口味也偏甜了~

雖然水準不似預期(還十分巴閉要收每位$200的擔保金!),這頓生日飯整體還是開心的,尤其後來仙氣飄飄的 萬壽蟠桃包 ($210/6隻) 登場,無論是壽星還是其他院友都樂透了!

除了樣靚,萬壽蟠桃包味道也不錯;最後加上 金箔燕窩雞蛋撻 ($168/4隻),徹底滿足了!之後大家又各有各忙,下次生日飯局,就是慶祝8月三位土匪生日了,哈哈~

最後... 根據食友分享,根據酒店網頁分享,欣圖軒 剛剛又搬位了,所以這頓飲茶可算是最終回憶了;同時此情不在的,還有上回到訪時,還是 士多啤梨打扮的妹妹,為什麼時間總是快得那麼殘忍呢?
2018-07-11
2018-06-21 3140 瀏覽
上星期五同朋友慶生 去左米芝蓮2星既欣圖軒食午餐 點既主要係點心:香芋火鴨雪山包-外皮夠脆 幾口味鮑魚海鮮芋酥(原名唔記得)-上面係鮑魚 下面係芋頭酥,餡料好足 有好多蟹肉,亦有芋頭既香味,值得一試!極品三式海鮮餃-分別係黑松露帶子餃(左)、鮮斑餃(中)、長腳蟹菜苗餃(右),個人最鍾意帶子餃,非常鮮味!金魚餃-可能因為食左三式餃,覺得呢個無咩特別,個人認為叫左三式餃可以唔駛叫呢個XO醬炒蘿蔔糕-蘿蔔糕本來係好普通既點心,但呢度整得好好味,蘿蔔糕本身好綿,味道亦好好,非常推薦!最後既甜品揀左比較特別既薑汁雪糕, 上面係薑汁雪糕,旁邊配上龍眼肉,下面就係奶凍,口感好豐富!
香芋火鴨雪山包
香芋火鴨雪山包-外皮夠脆 幾口味