2023-10-02 231 瀏覽
中秋節正日,選擇了新開張呢間「大排檔」。本人好喜歡去大排檔,但阿女聽到「大排檔」有啲擔心,因為之前試過比九龍灣嘅屋村大排檔嚇親。今次呢間食得非常安心,樓面到廁所都非常乾淨!懷舊裝修,仲有張麻雀枱比大家打卡,正👍🏼由於做節關係,揀咗個八人餐,燒鵝非常有水準,芝士伊麵味道啱啱好,大龍躉兩味最啱老人家食、重點係雞煲翅,食到一家大細都話要encore。可能新開張加上做節人多,上菜比較慢,不過可以慢慢食傾吓偈,唔洗驚比人趕,都係另一番享受!下次去一定要試吓真正嘅大排檔小炒!
中秋節正日,選擇了新開張呢間「大排檔」。

下次去一定要試吓真正嘅大排檔小炒!
2023-09-29
2023-09-30 220 瀏覽
經過元州街見到西岸新開咗間大排檔又有點心同小菜咁就帶屋企人嚟試吓😝上到去見到裝修真係好用心,有波波燈,一大塊燈牌同一個懷舊麻雀打卡位,又真係幾有氣氛喎👍🏻🌽椒鹽粟米椒鹽粟米好惹味,外層香脆咬落去又爆汁屋企人都讚好食🍆避風塘茄子茄子炸到好香口,但入面又好軟熟,好啱用嚟餸啤酒🍗紅燒乳鴿乳鴿肉質好嫩滑,夠曬鹹香,只係放耐咗會有啲乾,如果再juicy啲就好喇🥢豉油王炒麵見係招牌菜就試吓啦,唔會太油,配埋韭黃銀芽真係絕配,可惜個麵唔多爽口彈牙總結小菜真係唔錯,香口嘢幾出色,每一碟份量都好足,汽水啤酒選擇多,下次會約埋班friend嚟食🤣

🌽椒鹽粟米
椒鹽粟米好惹味,外層香脆咬落去又爆汁屋企人都讚好食
椒鹽粟米

🍆避風塘茄子
茄子炸到好香口,但入面又好軟熟,好啱用嚟餸啤酒
避風塘茄子

避風塘茄子
紅燒乳鴿
豉油皇炒麵
2023-09-29 202 瀏覽
早幾日放工途中經過屋企附近, 發現天然居舊址有新酒樓開張, 於是襯中秋就到, 一於同屋企人提早做節, 試下新野我地因為同老人家同行, 所以早D食, 雖然無BOOK位, 6點令去有位唔駛等, 酒樓地方座位算寬敞, 叫得歡樂大排檔, 個佈置有D昔日舊香港設計,  D長者見到有共鳴, 而且有個打卡位都算有D心思食物方面味道算OK, 而且份量都足, 但招呼方面, 逃不過新開張就是會亂的命運, 樓面好似唔夠人, 要等一陣先有人招呼我地落單, 出菜有D慢, 不過服務人員普遍有禮貌, 無影響我地用餐心情, 而且佢地新開張晚市免茶芥同免加一, 所以平均來講算叫做抵食, 仲有其他餸菜掛住食唔記得影.......
仲有其他餸菜掛住食唔記得影.......
2023-09-21
2023-09-27 116 瀏覽
9 月生日 ,同朋友去長沙灣吃飯, 原來西岸國際大廈3樓,新開了間歡樂大排檔,我們 試食燒鵝,安格斯牛肉粒 , 懷舊蝦多士,新加坡胡椒炒蟹,好好咪,1664特價 18元一支。
2023-09-23 302 瀏覽
放咗工,即慶約咗成班朋友去慶祝小弟生日,諗住係長沙灣工司附近食飯,經過元州街見到有間新開張歡樂大排檔,裡面裝修幾懷舊幾特別,於是入去一試! 大排檔最講嘅就係鑊氣,佢哋嘅明蝦炒球,椒鹽鮮魷, 蝦多士同鼓油皇炒麵都做得幾出色!可能新開張原故,上菜較為慢, 老闆sam哥見我哋落佐order 都末有餸菜上碟,佢送咗碟叉燒比我地飲住酒等菜上,非常之好客!另一驚喜, 價錢確實公道,冇加一茶芥,埋單都唔使千三蚊,圍起每人都係百五蚊一位,以後放工係長沙灣又多個飯堂!
2023-09-22
生日