趁住演唱會開始前,食番少少嘢醫肚,所以去拉麵店來一次速食。店鋪是半開放式的,而且燈光充足,於是我們找了一個位置坐下,便各點了一個拉麵和一個小食。土反上將軍拉麵老公點了這個蕃茄湯底的拉麵,湯底帶點酸酸的,叉燒夠厚得來索咗唔少湯底味,食落寧舍開胃。真田將軍拉麵而我這個就是豬軟骨拉麵,豬軟骨大大塊,食落啖啖肉。而職員好親切,向我們推介放在枱上的魚露,我們都倒了些入拉麵,真係食落更香,老公仲倒咗兩轉入碗麵度。日式煎餃子外皮煎得很香,食落很薄脆,裡面仲要熱辣辣啖啖肉。芝士炸蝦丸呢個真係不得了~ 咬開是不停標煙,而且裡面的芝士流心到好似水一般,仲要拉到一條長長的芝士絲~ 真係 Amazing~
趁住演唱會開始前,食番少少嘢醫肚,所以去拉麵店來一次速食。

土反上將軍拉麵

真田將軍拉麵
而我這個就是豬軟骨拉麵,豬軟骨大大塊,食落啖啖肉。

日式煎餃子
外皮煎得很香,食落很薄脆,裡面仲要熱辣辣啖啖肉。

芝士炸蝦丸

2017-07-07
$129.5 (晚餐)
2017-07-19 99 瀏覽
九展的美食街就要成型了,遠遠就嗅到香氣,可以想象,食店都開滿以後會吸引多少食客慕名而至。今日經過,先試了一間名字甚有綽頭的。武士精神一直是日本文化中墨色濃重的一筆,崇尚仁、義、忠、勇等傳統美德,著重名譽,以堅忍誠致,一絲不苟自我要求。以之命名的拉麵店彷彿就帶了一份與生俱來的嚴肅和認真。武士拉麵沒有愧對它的名字,由裝修,服務,配料到食物的品質都表現出其嚴謹的一面。首先店面寛敞整潔,裝橫就帶了日本特色,吧枱側貼了不同武士家族的家紋。餐牌上的拉麵主要以戰國時代著名的武士家族命名,旁側註名湯底的口味和材料,在點單紙上可按喜好自由調整湯的濃度和麵的口感,自由度d相當高。在店員的誠意推薦下,我選了他們的招牌德村將軍拉麵,店員特別介紹了一下湯底中提到的「魚介」,乃是鰹魚磨成的粉狀調味品,入口香脆,味道比一般的胡椒更惹味,伴上醬油,湯底份外濃郁,選擇的粗麵,雖有點像沾麵,但配上濃湯,味道很足,看著份量不多,卻很飽肚。另選了聽說很受女生歡迎的武田將軍拉麵,原因它用的是北海道牛乳湯底。事實上這款湯底在拉麵的選擇中並不常見,但能做到一如武士拉麵的香滑濃郁卻不容易,一入口那份純正的牛奶香就足見真材實料,伴上調
今日經過,先試了一間名字甚有綽頭的。

另選了聽說很受女生歡迎的武田將軍拉麵,原因它用的是北海道牛乳湯底。事實上這款湯底在拉麵的選擇中並不常見,但能做到一如武士拉麵的香滑濃郁卻不容易,一入口那份純正的牛奶香就足見真材實料,伴上調味的牛油,又把牛乳的香濃帶到了拉麵和配菜中。拉麵本身便配有日式叉燒和温泉蛋,這款武田拉麵又加上了大條蟹柳,突顯出北海道風味。

小食選了一款芝士炸蝦丸,依然是名符其實,咬開蝦丸的開殼,燙口的芝士就往外流。

值得一提的是,放置在桌上的調味料亦可見用心,除了辣椒,還有自家製的魚油,味道自成一家。

整體來說,拉麵的品質值得一讚,雖然價位不低,但出品能跟上,便是物有所值。
  • 武田將軍拉麵
  • 德川將軍拉麵
2017-07-01 117 瀏覽
今天約了朋友在九展睇戲,睇完戲都差不多是晚餐時間因為好耐都沒來過九展、都不知道有什麼餐廳可以選擇,所以就順便兜個圈、看看有什麼好睇、有什麼好吃原來都有不少outlet店舖,有好幾間餐廳,仲有一條食街添但就仍未開齊,只有幾間食肆。待開齊餐廳後、以後睇戲睇show前搵食就方便得多了行完一圈後、我們決定食日本拉麵☺️這間餐廳的食物種類不多、都好!方便我呢種有選擇困難症的人😅省下不少時間餐廳坐位算多、又有bar枱位以下是我這晚的選擇:湯底:好香既黑蒜味、開胃。反而豬骨味不太濃,被黑蒜味掩蓋了。叉燒尚算厚切、而且不肥膩、軟淋。惠顧拉麵一碗、加$8還可加配飲品一杯。我選擇了熱柚子蜜😋***這餐廳是免收加一喔***
今天約了朋友在九展睇戲,睇完戲都差不多是晚餐時間

原來都有不少outlet店舖,有好幾間餐廳,仲有一條食街添

行完一圈後、我們決定食日本拉麵☺️

餐廳坐位算多、又有bar枱位

以下是我這晚的選擇:

叉燒尚算厚切、而且不肥膩、軟淋。

惠顧拉麵一碗、加$8還可加配飲品一杯。
我選擇了熱柚子蜜😋

***這餐廳是免收加一喔***
2017-06-24
2017-06-21 210 瀏覽
雨天,我們4大2小本來打算到Megabox午餐,但遠處已看到Megabox停車場排了一大條車龍,便轉移陣地到九展。上次來九展是兩星期前參加千人襌修,原來九展現在開設了些品牌outlets店,還有一個彈床遊樂場地,假日時頗為熱鬧。九展現有的餐廳不是很多,有數間顯示即將會開幕。最後我們決定吃武士拉麵。拉麵有五款不同湯底,以不同將軍的名子命命,配合拉麵店的武士主題。每款拉麵的基本配料一樣,都有叉燒和温泉蛋。另外,在點菜紙可選擇湯底的濃度、粗麵或幼麵,以及麵質的軟硬度,亦可加錢加添配料。我點了足利將軍拉麵,即黑蒜豬骨湯底。湯底黑蒜味香濃而不膩,叉燒亦夠軟滑。我點的是粗麵,本來想點適中軟度的麵質,但後來服務員告知粗麵只有硬麵質。粗麵吃起來煙靱有咬口,是我喜歡的麵質 我們另外點了三款小食,明太子雞翼外皮鬆脆,微微帶辣。蟹餅我沒有吃,但切開看來像蝦餅,而不是一絲絲蟹肉的一款。餃子餡料多,但略嫌外皮煎得不夠香脆。開車的朋友吃飯記得取單,九展消費滿一百元可免費泊車一小時

開車的朋友吃飯記得取單,九展消費滿一百元可免費泊車一小時

2017-06-18
2017-06-21 110 瀏覽
係門口見到有武士拉麵的logo,就滿有期待咁去試下Lunchtime $58/$68碗,價錢ok 加配小食都係$10起,易入手,所以我都加左個蟹肉薯餅但個拉麵一上場,我就知出事啦.湯底淡而無味,稀到爆,無香味(我已經剔左濃味)麵唔掛湯,無哩口感,似係7x9野叉燒叫做有燒過,有味ge薯餅有薯餅味,at least 熱ge算啦已經無咩好講No next time.PS: 可不可以唔好播廣東歌?係好聽ge,但好唔夾個舖面喎扮下野播架文歌啦師傅😂-------同場加映,隔離食客係麵質湯底有唔同要求個姐姐求奇答係係係就擺低食客擰哂頭,一邊食一邊話好麻麻最後一句總結: 茶記質素嚟架喎笑左-------
係門口見到有武士拉麵的logo,就滿有期待咁去試下
Lunchtime $58/$68碗,價錢ok
加配小食都係$10起,易入手,所以我都加左個蟹肉薯餅
但個拉麵一上場,我就知出事啦
湯底淡而無味,稀到爆,無香味(我已經剔左濃味)
麵唔掛湯,無哩口感,似係7x9野
叉燒叫做有燒過,有味ge
薯餅有薯餅味,at least 熱ge
算啦已經無咩好講
No next time
PS: 可不可以唔好播廣東歌?
係好聽ge,但好唔夾個舖面喎
扮下野播架文歌啦師傅😂
-------
同場加映,隔離食客係麵質湯底有唔同要求
個姐姐求奇答係係係就擺低
食客擰哂頭,一邊食一邊話好麻麻
最後一句總結: 茶記質素嚟架喎
笑左
-------
武士拉麵
2017-06-14 77 瀏覽
The restaurant location is behind park n shop which was a little hard to find! The noodle and dumpling quality was good in Kowloon bay standard. If you don't like fast food or mass market Cantonese cuisine this is one of the better choice at emax!
2017-06-13 188 瀏覽
去九龍灣展貿中心睇show ,8點幾先開場,所以就順便係度揾埋晚餐食。九展俾我感覺係美食沙漠,但行行下竟然發現有個將會開既food court @@!!男朋友見到間拉麵,價錢又ok 就入左去。可能我地時間比較早,所以店內都冇太多客。拉麵和小食也有很多選擇足利將軍拉麵 ($98) + 溏心蛋($10)武士沾麵 ($118)忌廉蟹肉薯餅 2pcs ($22)日式煎餃子 5pcs ($28)拉麵湯底很濃郁,拉麵質地爽口彈牙, 叉燒半肥瘦,但溏心蛋不夠入味。柚子魚介wasbi沾麵湯底 魚介味濃, 柚子味清新, 湯內叉燒粒半肥瘦蟹肉餅啖啖肉 餃子皮薄餡多超過$200 可免費泊車2小時

男朋友見到間拉麵,價錢又ok 就入左去。
可能我地時間比較早,所以店內都冇太多客。

拉麵和小食也有很多選擇

足利將軍拉麵 ($98) + 溏心蛋($10)
武士沾麵 ($118)
忌廉蟹肉薯餅 2pcs ($22)

日式煎餃子 5pcs ($28)

拉麵湯底很濃郁,拉麵質地爽口彈牙, 叉燒半肥瘦
,但溏心蛋不夠入味。

蟹肉餅啖啖肉

餃子皮薄餡多

超過$200 可免費泊車2小時
2017-06-09
2017-06-03 76 瀏覽
偶然發現九展二樓多了好多新餐廳, 就少咗依間,喺九龍灣小有的拉麵館。叫咗個黑蒜湯拉麵, 雖然只是揀咗普通濃到湯底,但係味道比想像中好, 因為我配上咗粗麵。 粗麵吸到湯的味道,食落去好豐富, 不太鹹味之餘, 仲食出浸浸蒜香味,似有少少碳香味道,很不錯不過作為大胃的我, 試了加普通麵底, 感覺就立即比下了, 雖然面質不錯,但湯同麵不夾, 成碗碗湯麵口味淡了很多。 這亦是我同行朋友叫了濃湯底亦覺得不夠味道, 可能因為選擇了普通麵, 可以留意下。至於叫咗個明太子雞翼, 質感味道普通。還是粗麵蒜香湯底,值得一食

,很不錯

不過作為大胃的我, 試了加普通麵底, 感覺就立即比下了
, 可能因為選擇了普通麵, 可以留意下。

至於叫咗個明太子雞翼, 質感味道普通

還是粗麵蒜香湯底,值得一食

2017-06-02
2017-05-20 795 瀏覽
今日來九龍灣星影匯,睇《毒誡》嘅首映場,事前又要搵地方醫肚啦!知道武士拉麵喺呢度開咗分店,當然首選食佢啦!由於商場人流少,晚餐時段的客人也寥寥可數。最喜歡可以寫紙仔的拉麵店,讓食客自行選擇個人喜好。這裹不但可選湯底的濃淡度,還可選麵的粗幼度和軟硬度。「武士沾麵」(柚子魚介Wasabi沾麵)$118今晚比較想食沾麵,而呢款係店內唯一供應的沾麵。湯底濃郁到爆,非常香的魚介味,仲有叉燒粒係湯底中,極惹味。唯一不解嘅係我同朋友均選擇幼麵,但我嘅麵竟然比她嗰碗粗身,唔通沾麵fix死左用粗麵?「溏心蛋」$10質感綿綿的,很棒!「武田將軍拉麵」$118湯底為北海道牛乳湯底,我試左一啖,奶味極重,好吸引!朋友的評語係好好食,但食到後半段會有點滯。「芝士炸蝦丸」$35芝士會拉絲的,達流漿程度,推介!「明太子雞翼」$28雞翼已經去骨,一咬開肉汁迸發,裏面釀滿明太子,滋味的小食!呢餐食得十分滿意,不過地理位置實在太偏僻,如果唔係黎睇戲睇show,平時都好少入黎。如果下次再來睇戲,一定會再來食!

由於商場人流少,晚餐時段的客人也寥寥可數。

「武士沾麵」(柚子魚介Wasabi沾麵)$118

「溏心蛋」$10
質感綿綿的,很棒!

「武田將軍拉麵」$118

「芝士炸蝦丸」$35
芝士會拉絲的,達流漿程度,推介!

「明太子雞翼」$28
雞翼已經去骨,一咬開肉汁迸發,裏面釀滿明太子,滋味的小食!

2017-05-17
2017-05-13 107 瀏覽
是夜在九展看電影,本來打算隨便吃個簡餐,這裏給我的印象是美食沙漠。原來這裏已開闢了一條食街,赫然發現武士拉麵進駐,我和友人二話不說入座。我點了黑蒜油拉麵,蒜油香十足,配合餐廳建議的硬身粗麵十分煙韌惹味。半肥瘦叉燒用黑椒煎香,肉味濃郁。半溶溏心蛋亦十分香醇。美中不足是黑蒜油略蓋過了豚骨湯頭香味,但整體仍很不錯。試了一點友人的豬軟骨拉麵。湯頭魚介香十足,不過同樣略嫌蓋過豚骨香。豬軟骨肉稔味濃,挽回不少分數。去骨明太子雞翼十分出色。表皮香脆,中間混入適量微辣明太子,不會過鹹,炸得不會過火,留有少量雞油,滋味十足。忌廉蝦餅同樣香脆可口,作為小食合格有餘。這裏當然比不上某些過江龍名店,但在偏遠的九展,加上價值合理,此店已是最好的選擇。

忌廉蝦餅同樣香脆可口,作為小食合格有餘。

2017-05-06
2017-05-09 106 瀏覽
環境不錯,座位寬闊都座得好舒服,中午時段有set都幾底食,牛乳湯拉麵好味, 魚介湯拉麵(好香魚介味),但忘記了影相,如果食得辣可以試明太子雞翼,本人真係覺得幾辣,其他小食都不錯。
2017-05-02 112 瀏覽
行完展覽就醫下肚,新開張拉麵店,男人想試下分別叫左豐臣將軍同足利將軍,仲有客尤魚拉麵得2塊叉燒,比較少,面底都好少,食完其實唔飽,但都要成98蚊,就貴左d囉面底唔錯,湯都香濃,不過係食唔飽既,好少拉面會食唔飽囉,兩三啖已經食完,可能岩細食既人加左$10溏心蛋,但一d蛋香味都冇,粒蛋唔係日本蛋,咩味都冇尤魚穌好油,食落成口都係油黎,食左一條都唔想再吃總體,一般般,台又細張,唔係坐得好舒服,服務都麻麻地,叫極都唔應人,好似不愁做咁,下次寧願出返去德福食,唔太值依個價錢
行完展覽就醫下肚,新開張拉麵店,男人想試下

分別叫左豐臣將軍同足利將軍,仲有客尤魚

尤魚穌好油,食落成口都係油黎,食左一條都唔想再吃

2017-04-29 86 瀏覽
之前曾說過,要趁寫字樓搬遷前,在公司附近尋找一些沒吃過的食店,多作嘗試。上次走訪了啟祥道一幢甲級商廈,吃了頓相當有水準的港式火鍋,這晚就決定行遠一點,去國際展貿中心覓食。其實早兩星期和同事去 E-MAX 吃茶餐時,已經留意到這家位於 2 樓 VERY FOOD 食街的《武士拉麵》,不過見門外排了條長長的人龍,只好打退堂鼓,決定找個晚上再訪。下班後由公司緩緩踱步而至,可能是時間尚早的關係,食客果然比午市時少許多,可以好好享受片刻的寧靜。放眼四看,裝潢簡單務實,以啡木椅桌為主,牆上木架放有幾把武士刀作裝飾,跟店名相呼應。座位方面,除了開放式廚房前面嘅吧檯位外,大堂中間更設有多張四至六人方桌,而且可按客人數目移動,十分靈活,地方亦沒一般拉麵店咁狹窄侷促,令人感覺舒服。拿起桌上的餐牌,麵條口味共有十款選擇,有拉麵、有沾麵、亦有冷麵,而且全部以日本將軍命名,定價由 $88-$118 不等。柯打時要先填表,客人可自選湯底的濃淡、麵條的粗幼、麵質軟硬及追加配料。另外餐廳亦設有六款武士小食,如煎餃子、吉列炸蝦、蟹肉薯餅及飲品等供客人選擇,而且最重要的,就是全日免收加一。選了拉麵和沾麵各一,先上的真田將
選了拉麵和沾麵各一,先上的真田將軍拉麵 ($98),其實是醬油湯底的豬軟骨拉麵,揀咗濃湯底,粗身硬麵。細看,湯底色澤清澄,沒預期的金黃,馬上呷一口,雖然未至於滿嘴油香,但味道亦非常濃郁,帶豚骨的醇厚,而且沒想像中油膩。配料方面,比較簡單,除了木耳和碗邊的紫菜外,就只有豬軟骨和半隻溏心蛋,不過豬軟骨非常大塊,而且應該是先炙煎過再行燉煮,咬下既香口又軟綿入味,連嚼也不用嚼,便可一吞而下,超讚,值得推介。

至於麵條,硬度適中,夠彈牙又有嚼勁,而且掛湯力頗強,口感不俗。溏心蛋雖然只得半隻,不過體形頗大,而且蛋味特濃,中間蛋黃更呈流心狀,帶 Creamy 口感,又香又滑,令人吃得滿足。
輪到吃另一碗武士沾麵 ($118),這款其實是柚子魚介 Wasabi 沾麵,先舀起湯底看看,原來除了沾麵面頭的兩大片日式叉燒外,連湯內亦附有切成丁粒狀的叉燒,竟然將叉燒分為兩種吃法,做法非常貼心。嘗一口湯底,沒先前嘅醬油湯咁濃厚,反而帶魚介的鮮香,加上柚子的微酸、芥末的辛辣、蔥花的香味和入味鬆化的叉燒粒,口感非常特別。再挾起一箸麵,沾一下湯汁吃,由於麵身較粗,很易掛汁,而且硬度亦不俗,好吃。

至於叉燒方面,和先前嘅豬軟骨一樣,都是先經過火灸處理,而且面頭更黏滿黑芝麻。不蘸湯汁,直接吃一口,肉質夠腍和鬆化,唔嚡口、輕易咬開,完全無多餘油份,而且由於用火槍燒過,鎖住肉汁,所以有入口即溶的口感,當然如果愛濕潤一點的話,也可以先沾一沾湯才吃,食味各具特色。
一場來到,也想試試店子的小食,逐一挑選,全部都以煎炸物為主,啱曬我口味,揀咗吉列炸蝦同明太子雞翼。吉列炸蝦 ($28) 隻隻外形大小均等,而且色澤金黃,完全無炸過龍,狀甚誘人,嘗一口,皮包得雖然唔算很薄,但咬下鬆脆,食到蝦嘅原汁原味,啖啖肉很彈牙。至於外形漲卜卜的明太子雞翼 ($28),味道亦不遑多讓,鱈魚籽混入了雞肉及七味粉等調味,再釀入雞翼內,雞肉香口,而明太子亦一點也不腥,反而帶點兒微辣,入口也不算太油,最啱用來配辛口清酒。

其實對餐牌上的另一款北條將軍拉麵、即蕃茄胡麻冷麵,都很有興趣,相信會幾適合近日逐漸回暖的天氣吃,希望喺寫字樓搬遷前,再找天來一嘗。
2017-04-28
2017-04-27 114 瀏覽
今天和老婆仔去了位於九龍灣的婚展本來打算買婚戒但不果之後在這商場隨意吃點東西作晚餐不覺間走到商場這個人流不多的位置但這間拉麵店竟然也有不少客人所以我們也決定在這間拉麵店晚餐老婆仔選了一個118元的武田將軍拉麵而我就選了118元的武士沾麵因為我們都很肚餓所以決定加兩個小食選了35元的芝士炸蝦丸 以及 22元的忌廉蟹肉薯餅另外還加8元要了柚子武士蜜蜜飲這碗武田將軍拉麵其實是北海道牛乳拉麵一吃已經嚐到非常濃的奶味對於愛奶味的老婆仔非常合適她也很欣賞還有牛油去加強湯底的濃味沒想到能吃到這種濃度的拉麵拉麵質感也可以雖然偏貴但也可接受至於武士沾麵很久沒吃過沾麵了這裡的沾麵麵質感覺控制得很好只要稍為一沾濕吃就剛剛好了而湯底也是沾一點就剛好了老婆仔把麵浸了約10秒才吃就感覺過濃味不過能製作出這麼濃的湯底也不容易同樣很欣賞那份濃味炸蝦丸炸得很香不過不太能嚐到蝦味雖然有芝士但也相對較普通而忌廉蟹肉薯餅薯味非常多感覺小小的薯餅裡材料很豐富吃拉麵不夠飽的話再吃這個就剛好了不過老婆仔吃完拉麵就飽了所以只吃了半件把這美食留給我柚子武士蜜蜜飲就是簡單的柚子蜜尚算濃味不過份量非常多只需加8元就可享用這麼大杯的飲品非常
今天和老婆仔去了位於九龍灣的婚展

武士沾麵
忌廉蟹肉薯餅
柚子武士蜜蜜飲
2017-04-25 757 瀏覽
九展係大約半年前變身左做OUTLET MALL,今日先記得過黎望下有咩牌子,行完街街就發現除左新開了好多OUTLET,而家仲多左個FOOD COURT,場地唔算多人,我諗九展要做多D宣傳先得啦每張檯都會有綠茶自助任飲留意番只有部分食品係全日供應,有部分只做午市,相信午市呢度會旺場D,因為九龍灣都有唔少打工仔日式煎餃子 ($28)餃子外脆內軟,餃子皮不太厚明太子雞翼 ($28)雞翼已經去骨,再釀入明太子,係功夫之作,$28有2隻幾抵食足利將軍拉麵 ($98 + $10)呢個即係黑蒜油豬骨湯拉麵,加$10有一隻溏心蛋,溏心蛋熟度剛好,慶幸有加到,麵條可以揀粗或普通 ,亦可揀選麵質,黑蒜油豬骨湯底好濃郁,麻油味好香,叉燒肥瘦適中武士沾麵 ($118)湯底係柚子魚介WASABI,有唔少豚肉係湯中,選了硬麵質,每次夾一啖麵條放到湯中浸一浸,唔洗驚熱湯會將麵浸淋,但又可以沾上適當的湯,每次食沾麵都覺得呢個食法真係好聰明
每張檯都會有綠茶自助任飲
日式煎餃子 ($28)
餃子外脆內軟,餃子皮不太厚
明太子雞翼 ($28)
雞翼已經去骨,再釀入明太子,係功夫之作,$28有2隻幾抵食
足利將軍拉麵 ($98 + $10)
武士沾麵 ($118)

2017-04-21