2021-09-20 133 瀏覽
常客,一星期lunch總有一兩次過來食。食材絕對上乘,湯底很接近台灣風味但質素不穩定,今天吃的手工面(類似闊面),太薄,師父煮既時間過左龍,成個面淋曬,無咬口,無彈性(普通話說法就是糊了),湯底也不夠熱。我是星期一下午3-5點去食,不算繁忙時間。這出品確是令人失望有上好材料,沒用心做,確是浪費。但我確實前幾次吃,面條都是彈牙,有咬口,湯底熱辣辣。但失手次數都差不多50%,店鋪真係要專注一下穩定性,專門賣牛肉面,但面條質素不穩定,很可惜
常客,一星期lunch總有一兩次過來食。

食材絕對上乘,湯底很接近台灣風味

有上好材料,沒用心做,確是浪費。
但我確實前幾次吃,面條都是彈牙,有咬口,湯底熱辣辣。

2021-09-19 94 瀏覽
燉蕃茄腱心牛肉麵 $84麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88餐廳主打牛肉麵的湯底以及麵條,蕃茄湯底都有幾濃既蕃茄味,但我覺得有少少鹹;麻辣湯底見到一層厚厚的辣油,無想像中咁辣,但真係飲唔落。麵條我幾喜歡手工闊麵,較有咬口嚼勁,而且幾索湯。牛腱幾大件幾腍,但唔係入口溶化的口感。另外有碟酸菜,拌麵食都幾正。燙季節蔬菜 $42 半碗麵既價錢,份量都算係咁,大大塊椰菜浸湯白,幾鮮甜,幾爽脆。另外叫左杯酸梅湯特飲 $28,好飲。台灣過江龍係有點台灣風味,但係價錢非常香港(大家都明白係交租既…),飲品要散叫,食碗麵飲杯野連埋加一埋單成$150,值唔值真係見仁見智。
燉蕃茄腱心牛肉麵

燉蕃茄腱心牛肉麵 $84
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88
麵條我幾喜歡手工闊麵,較有咬口嚼勁,而且幾索湯。
燙季節蔬菜

酸梅湯特飲

另外叫左杯酸梅湯特飲 $28,好飲。
燉蕃茄腱心牛肉麵
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
燙季節蔬菜
酸梅湯特飲
2021-09-15 60 瀏覽
一直聽朋友講好好食終於有時間過黎荃灣試一試過江龍段純貞平日六點多抵達餐廳,填了紙仔直入。餐廳的裝潰充滿古典味看到介紹話用上台灣秘方製作,再配上多種藥材跟牛大骨等燉製湯底的確讓人期待原味牛肉麵,細麵湯底帶著藥材味厚切大牛肉滷得非常入味和骨軟腍細麵也非常掛湯,吸盡精華麻辣嫩五花牛肉麵,細麵比原味多左一份麻辣香,非常惹味五花牛肉也很嫩,牛肉味濃鹽酥雞鹽酥雞次粉唔會好厚,入口啖啖肉底下還配上炸九層搭胚芽珍珠奶茶珍珠軟硬度亦都適中,口感很好荔枝乳酸飲料有新鮮荔枝,整體不錯
一直聽朋友講好好食
終於有時間過黎荃灣試一試過江龍段純貞
平日六點多抵達餐廳,填了紙仔直入。餐廳的裝潰充滿古典味

的確讓人期待

原味牛肉麵,細麵

湯底帶著藥材味
厚切大牛肉滷得非常入味和骨軟腍
細麵也非常掛湯,吸盡精華

麻辣嫩五花牛肉麵,細麵
比原味多左一份麻辣香,非常惹味
五花牛肉也很嫩,牛肉味濃

鹽酥雞
鹽酥雞次粉唔會好厚,入口啖啖肉
底下還配上炸九層搭

胚芽珍珠奶茶
珍珠軟硬度亦都適中,口感很好
荔枝乳酸飲料
有新鮮荔枝,整體不錯
  • 鹽酥雞
  • 原味牛肉麵
2021-09-14 67 瀏覽
過江龍台灣菜!幾次經過都排長龍,今日專程早啲嚟試試佢!紅燒腱心半筋半肉牛肉麵:麵底可揀幼麵或手工麵,梗係要試下手工麵啦!果然好唔同,麵條非常粗身,好有咬口!湯底濃厚,有少少藥材味道!故名思義牛腱肉一半係筋一半係肉,肉質好腍有肉味,又無一般牛肉嘅羶味!三寶麵:如果想試多幾款部位就揀三寶,有牛腱,牛肚,牛筋。牛肚非常爽口。青花椒香手撕雞乾拌麵:手撕雞滿佈麵上,配以花生碎,拌勻碗底充滿胡椒味嘅湯汁,有種微麻辣嘅口感!每碗麵都附有一細碟嘅酸菜,爽口,不太鹹不太酸,配以麵一齊食,中和牛肉嘅肥膩,開胃菜!新鮮豚肉鍋貼:鍋貼皮不脆不香,外皮顏色白色多過啡色,好似無煎過一樣,敗北一道菜式,難食!
過江龍台灣菜!幾次經過都排長龍,今日專程早啲嚟試試佢!
2021-09-07 113 瀏覽
晚飯時間見有半條人龍,但都係排左十五分鐘就入到👍🏼地方比較淺窄,坐有少少逼,不過為左食個麵就無麥所謂😛.🔸原味牛肉麵 ($84)💎排隊排左十五分鐘,雖然已有人龍但都唔算等好耐。出哂名嘅牛肉麵都算無令人失望,一黎就飲幾啖湯先🤤個人覺得藥材味可以再出d,藥材控🕺🏼湯底由新鮮牛脂、香蔥、豆豉、薑、蒜同23種中藥材再加牛骨高湯秘製而成,飲落有微辣暖胃嘅感覺。我地選左一碗細麵一碗係手工闊麵,中意手工麵多d,比較有口感而唔韌。而細麵無想像中彈牙,不過友人偏好細麵質感。即使粗幼不一,吸同掛湯能力都好好。🔸胚芽珍珠奶茶 ($28)呢個無咩味有點淡口,珍珠太淋了🥲亦爭左少少胚芽香🔸冰糖醬花生 ($15)裝到滿滿嘅一碟花生小食,甜甜地花生又好淋😛食哂成碟最後就覺得咸左少少,但可以接受。
🔸原味牛肉麵 ($84)💎
原味牛肉麵 (手工麵)
原味牛肉麵(細麵)
原味牛肉麵

🔸胚芽珍珠奶茶 ($28)
呢個無咩味有點淡口,珍珠太淋了🥲亦爭左少少胚芽香
胚芽珍珠奶茶

🔸冰糖醬花生 ($15)
冰糖醬花生
2021-09-04
15 分鐘 (堂食)
原味牛肉麵 (手工麵)
原味牛肉麵(細麵)
原味牛肉麵
冰糖醬花生
2021-09-01 37 瀏覽
星期日帶呀女上完playgroup,之後我同老公不約而同地想食台灣野,search到呢間台灣牛肉麵鋪頭,於是就過黎試吓睇完成個餐牌,大部份牛肉麵嘅湯底都少辣,剩係得雞湯抄手啱呀女食之後我地叫左兩個麵同一個雞湯抄手雞湯抄手三寶手工麵紅燒腱心半筋半肉牛肉細麵個牛肉細麵真係不得了,湯底夠濃味,牛筋牛肉好軟腍好惹味,但個手工麵就普通咗啲,細麵可以掛多啲湯,雞湯抄手呀女一啖接一啖咁食,仲好鐘意飲個雞湯呢餐下午茶我地都好滿意😄
之後我地叫左兩個麵同一個雞湯抄手

雞湯抄手

三寶手工麵

紅燒腱心半筋半肉牛肉細麵

呢餐下午茶我地都好滿意😄
2021-08-29
下午茶
2021-08-28 81 瀏覽
每次經過如心的段純貞都是堆滿滿的人排隊,難得今天三時多,人流不多很快就按排了坐位。嫩五花牛肉麵愛好牛的我就點了嫩五花牛肉麵,上枱時是生牛肉,朋友很驚訝,但我就很期待,因為對於牛確是有點要求,輕輕用湯燙一下,就開始起動,牛肉很嫩口,牛味濃郁,湯底很濃,是我杯茶。酥炸排骨麵(嫩雞湯)朋友的炸排骨即是炸豬扒,有點厚度的豬扒,炸過後一點也不乾身,反而留有肉汁,確是有點驚喜。朋友配了粗麵,說也不錯。鹽酥雞件小食雞件也有五,六件,份量滿滿,外脆內軟味道足夠香芋珍珠奶茶/胚牙珍珠奶茶胚牙珍珠有點咬口,珍珠彈牙,點了少甜,口味剛好在台灣有多間分店的段純貞,味道確有正宗台灣風味,下次會再來
嫩五花牛肉麵
酥炸排骨麵(嫩雞湯)
鹽酥雞件
小食雞件也有五,六件,份量滿滿,外脆內軟味道足夠
香芋珍珠奶茶/胚牙珍珠奶茶
胚牙珍珠有點咬口,珍珠彈牙,點了少甜,口味剛好

在台灣有多間分店的段純貞,味道確有正宗台灣風味,下次會再來
呢間之前都見過唔少foodie推介,仲見過有朋友參加佢個大食比塞😆今日黎開荃灣終於有機會一試😀紅燒腱心半筋半肉麵 ($88) - 我自己好鍾意食牛筋所以必點半筋半肉,牛牛同牛筋都炆到好淋同的確好入味,係一碗唔錯嘅牛肉麵,只係無d人寫到咁神奇啫🤔 同埋我叫左手功麵,都幾彈牙幾得意,都值得一試麻辣腱心牛肉麵 ($84) - 呢碗朋友嘰嘅,我試左一啖,牛肉麵都係紅燒原味好食d,個麻辣味會搶左個湯本身嘅味🤔 不過佢嗌幼麵,份量就都幾多👍🏼🥤香芋珍珠奶茶 ($28) - 坦白講呢個幾失望,好似好淡味嘅芋頭雪糕,d珍珠又唔彈牙,唔太合格😕Overall黎講如果想食台灣麵係可以一試,只係唔好太期望有咩驚喜,standard嘅貨式,不過野飲就唔洗試啦😥

2021-08-23 61 瀏覽
呢間面都食過幾次,質素唔錯,所以今次帶埋朋友過嚟試吓,佢都覺得唔錯,最欣賞呢度有BB櫈,適合有BB的家庭!另外都欣賞佢嘅服務殷勤,即使有BB都唔會黑面, BB仲細個,整跌嘢真係在所難免,店員都有心機幫我哋換過啲碗碟,真心感激我哋兩個人不過叫咗三碗麵,因為全部都想試吓,發覺真係好好食,兩個人食三碗,冇難度啦!雞絲拌麵:三碗麵裏面最好食係呢碗,因為唔會太重負擔,唔會太油,而且好夠味道,好夠濃郁,麵質彈牙!麻辣牛肉麵:好濃郁,牛肉夠諗,好大舊,不過我哋兩個大人都略嫌佢太辣,平時少食辣嘅朋友應該會覺得有啲辣,適合食辣高手雞麵:比較清淡,棉質好粗身,好大牙,掛湯能力勁好,雞肉都好高質素,好滑,好好食

2021-08-22 36 瀏覽
前排經過荃灣,經過呢間餐廳,發現超多人食❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️店員亦都好好禮貌👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻於是就決定試吓,結果果然一試難忘,手作面超闊,湯底濃郁,抵食之選擇🥰🥰🥰🥰🥰🥰😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆🥰🥰🥰🥰🥰🥰

2021-08-22 54 瀏覽
今日去咗如心廣場二期嘅台灣過江龍 段純貞呢間餐廳主打牛肉麵,有幾款不同口味,有麻蓉,紅燒,蕃茄。今次我哋就點咗一個紅燒腱心半筋半肉牛肉麵,一個來店必點嘅三寶面(腱心牛肚牛筋),一個酥炸排骨麵。先講牛肉麵,湯底真係好濃郁,飲完都唔會覺得有口渴嘅感覺,其次嗰啲牛肉炆得好琳,唔會有好乾嘅感覺。牛筋同埋牛肚都好食,所以我哋忍唔住再加多個滷水拼盤,想試多佢一兩樣嘢,但可惜既係滷水拼盤就冇乜特別。另外排骨麵都有驚喜,排骨份量都好多同埋炸得好香口,好食! 飲品方面嗌咗個珍珠奶茶,珍珠好有咬口,茶底幾香。總括呢個價錢如果食牛肉麵算係正常。
今日去咗如心廣場二期嘅台灣過江龍 段純貞
呢間餐廳主打牛肉麵,有幾款不同口味,有麻蓉,紅燒,蕃茄。
另外排骨麵都有驚喜,排骨份量都好多同埋炸得好香口,好食!
飲品方面嗌咗個珍珠奶茶,珍珠好有咬口,茶底幾香。
總括呢個價錢如果食牛肉麵算係正常。
2021-08-15 89 瀏覽
2021年8月7日(六)和K哥來食個簡單午餐跟住去睇電影落單後都沒有主動提供水,問佢攞水就會比一杯你。我哋每人叫咗一碗麵燉濃湯雞麵$84麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵$88因為K哥唔食得辣,所以選擇左呢碗燉濃湯雞麵,雞湯濃郁,雞腿肉好吃。我想食辣就要左麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵,上菜嘅時候職員倒瀉咗湯落枱面,職員說換過一碗新嘅俾我,點知轉頭詐詐諦諦攞返同一碗俾我味道係一般正常嘅麻辣湯麵,喜歡他夠麻夠辣,好多紅油,多到過分,唔食得辣嘅朋友千祈唔好選擇,腱心半筋半肉質感都好淋,手工麵好吃,夠質感呢度係有加一服務費及用膳限時45分鐘。食碗麵都要$100 ,飲埋杯人均要$150,值唔值就見仁見智,追求試新店嘅就一試無妨。
2021年8月7日(六)
和K哥來食個簡單午餐跟住去睇電影
落單後都沒有主動提供水,問佢攞水就會比一杯你。
我哋每人叫咗一碗麵
燉濃湯雞麵$84
麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵$88

呢度係有加一服務費及用膳限時45分鐘。
2021-08-07
2021-08-11 62 瀏覽
行過見到.咁就試試下三寶牛.手工麵(鍵心.牛肚.牛根)鍵心.咬口.札實而不癡牙牛肚.一般好食麻辣半肉半根.手工麵尼個堅辣.堅香.手工麵有掛汁既旦咬落口感.彈性全無(我個麻麻尼個感覺)半肉半根.係好味到一個點肉不癡牙根.軟硬真係.一絕👍🏻另佢有一碟配咸菜.尼個麵好味.不過咸👍🏻服務員:水準麵係基本.冇介紹冇推介.我叫麻辣有冇少辣.佢就叫我食紅燒.試想想.有就有.冇就冇.麻辣/紅燒…兩種味來….唉
行過見到.咁就試試下

三寶牛.手工麵(鍵心.牛肚.牛根)
鍵心.咬口.札實而不癡牙
牛肚.一般好食

麻辣半肉半根.手工麵
尼個堅辣.堅香.
手工麵有掛汁既
旦咬落口感.彈性全無(我個麻麻尼個感覺)
半肉半根.係好味到一個點
肉不癡牙
根.軟硬真係.一絕👍🏻

另佢有一碟配咸菜.尼個麵好味.不過咸👍🏻

段純貞是台灣新竹市的人氣牛肉麵店,而這品牌更在上年尾在香港開設海外店😆 這裡主打麵食包括三寶麵、招牌紅燒腱心牛肉麵、燉番茄腱心牛肉麵等😋今次本人就選擇試他們的三寶麵🍜.三寶麵由牛腱心、牛筋及牛肚組成嘅三寶麵🍜牛肉麵湯底是用新鮮的牛脂加入牛骨後,再加入24種藥材熬製而成🤩牛腱心肉質嫩滑鬆軟👍🏻牛筋牛肚軟稔入味,整體頗有水準😋而麵條可選手工粗麵或細麵🙃本人選了前者,麵條厚身能掛湯,而且口感煙韌👍🏻.冷泡凍頂烏龍茶茶味清幽香醇,帶點回甘🙂

三寶麵
牛腱心肉質嫩滑鬆軟👍🏻牛筋牛肚軟稔入味,整體頗有水準😋

冷泡凍頂烏龍茶
茶味清幽香醇,帶點回甘🙂
2021-08-08 41 瀏覽
同朋友久仰大名,終於有機會嚟試下呢間臺灣牛肉麵店。鋪頭主打牛肉麵,我唔好牛筋,嗌咗個紅燒牛肉麵(手打麵),而我朋友就嗌咗個麻辣半肉半筋麵(都係手打麵)。先講我個碗牛肉麵。佢嘅湯底好濃,好醒胃!而個牛肉真係好似臺灣嘅牛肉麵咁樣浸到好淋。要知道香港無幾多間牛肉麵嘅牛肉係真係煲得淋嘅,所以呢間嘅牛肉麵我好欣賞而我朋友都對佢個碗麻辣麵讚賞有加,話啲肉好好。只不過佢唔太頂得順呢到嘅麻辣,所以唔係好食得麻辣嘅人可能要諗真啲先好嗌啦。最令我驚喜嘅其實唔係麵,而係鹽酥雞。佢嘅鹽酥雞雖然貴,但大份,好足料。更重要嘅係,佢嘅鹽同胡椒味都好出,唔會好似出面做嘅一味死鹹。呢碟小食我推薦大家食!

2021-08-06
20 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞