2018-10-30 16004 瀏覽
之前經過山林道時,這店開業不久,很喜歡其簡約的設計,已打算來試試。今午再經過,原來加設了下午茶時段(2:30-4:00),收費比午餐便宜$20。剛好尚未吃午飯,便進去試試。午市應該接近滿座,現在食客開始結賬離去,環境比較清靜,坐得更加舒適。加設下午茶時段實為明智之舉,因為這是延續午市自助餐的,可以把剩餘的食物找個銷路。正因如此,大部份食物都不再補充,而熱盤內的熟食,也只是微溫。食物的種類算是豐富,前菜的水果沙律吧有十數款、炸物有六款、熱盤十款、炒飯和米粉、素甜品接近十款,還有熱湯、冷熱飲品和糖水等。即使每樣只試一件,未試勻已經很飽了。我較喜歡的,有椒鹽豆腐粒、炒菜心、炒米粉和素甜品。覺得有些食物味道過濃,如咖哩雜菜太辣;有些食物則稍淡,例如羅漢果茶和蘿蔔糕。雖然每個人的口味不同,不過有那麼多選擇,定會找到自己喜歡的。以$68這個價錢來說,可以任吃1.5小時,怎計也是划算的。

2018-10-29
2018-10-29 812 瀏覽
早前在網上發現這間餐廳,剛巧今天要到附近,便順道誘拐肥爸在這兒用餐🍴肚餓的肥爸先出去取餐,我則坐在一旁等他~我們的座位坐近門口,這裏的裝潢設計簡約,我覺得坐在這裏挺舒服放鬆😌肥爸拿了這些,他最喜歡那道南瓜🎃及茄子🍆南瓜很creamy;茄子軟滑👍🏻我覺得炸物不俗;而素咕嚕肉原來是合桃,頗為特別😋;黃耳薑蛋醋亦跟醋腳薑的味道相差無幾👍🏻這兒還有沙律自行配搭,但我沒太大興趣😅肥爸反而喜歡取水果粒吃😂另一邊是甜品區,種類繁多,看到我眼花撩亂,每種都想試🙈糕點味道紮實;腰果酥鬆化;紅豆沙亦夠綿滑順口,但我最愛吃是綠茶芋泥餅,芝麻夠香,外脆內軟😋我很愛吃這裡的甜品呢!行過看見紫薯青蘋果沙律球,也取了一粒品嚐,口感挺特別。愛吃甜的朋友請注意這個反沙芋頭⚠️芋頭軟熟,外面包著一層砂糖,好吃😋吃完一輪,肥爸都飽了,並表示想不到素菜也能如此多元化🤣如果想初體驗素食的好滋味,不妨來這間較貼地的素菜餐廳吧!

水果沙律區

甜品區

另一邊是甜品區,種類繁多,看到我眼花撩亂,每種都想試🙈
甜品

前菜

行過看見紫薯青蘋果沙律球,也取了一粒品嚐,口感挺特別。

2018-10-08
甜品區
甜品
2018-10-25 584 瀏覽
平日放假,同屋企人食個long lunch,媽媽一值都想試素食buffet,感覺食好西之餘,又食得健康啲,所以book左“每日”試一試。Lunch Buffet 75分鐘,每位$88,價錢合理。店舖空間不算大,但簡約設計令人感覺舒服。食物款式比預期多,熱食、冷盤、甜品、水果、飲品,共約60款。熱食沒有太多花巧調味,反而食到食材的鮮味,姜汁芥蘭、咕嚕肉、椒鹽豆腐十分推介。咕嚕肉有驚喜,以合桃扮作肉食,味道同口感出乎意料地夾。另外水果茶同羅漢果茶也是健康解膩之選。

2018-10-09 1277 瀏覽
第一次食素食buffet,好有驚喜🤗同男朋友同埋男朋友mammy一齊去食lunch,我地食2:00雖然有好多再無refill,但係反而覺得唔浪費食物!紫薯青萍果沙律,反沙芋,楊枝甘露同埋有個咕嚕肉(合桃),沙律吧竟然有羽衣甘藍😱,兩款果茶都唔錯!另外薑醋蛋都要試!其實仲有好多野未試,甜品都算多選擇!auntie食開素都讚賞!值得推介!環境好文青feel!員工有禮貌!價錢合理!一定會再黎提提大家要自己收執餐具!

提提大家要自己收執餐具!
-🦄每日-午市自助餐 Hkd88Rating🌕🌕🌕🌗🌑-呢間每日既素食自助餐店都係開左唔係好耐🤔趁著有時間就去左試下😋睇啲報導都好似幾吸引咁-琴日大約13:30既時候就入座🕜個陣唔係好多人 唔需要等位👍🏻😬但可能午市都開始左一段時間😂食物唔係好齊全 有啲盤係吉既冇野食既😅紫薯青蘋果沙律係我最愛🍏食左一次之後係咁Encore另外有個芋絲津白砂鍋都唔錯架👍🏻🍲熱辣辣既津白加埋雜菌同芋絲浸左係啲好清甜既湯底到 相對食落比較清淡但味道又唔錯😝蒜蓉粉絲勝瓜都encore左幾次啲勝瓜面頭全部都係蒜蓉🤩個陣蒜香味真係重到癲左-另外熱盤既蔬菜選擇都幾多下🧐🧐菜心 青菜 四季豆 芥蘭 豆角 茄子🍆比較推介既係素蟹柳西蘭花🥦好合我口味 有啲特別啲既熱盤好似係咕嚕肉同椰汁南瓜咁🎃但呢2樣我就冇食到喇😂😂-沙律區方面選擇相對少🥗有啲失望😭紅菜頭食落味道有啲怪😅😅然後選擇真係少左啲 都簡唔到想食既款式🙄甜品同飲品就相對地多選擇喇🤗幾推介佢既羅漢果茶 好清甜👍🏻另外是日湯水係合掌瓜蘿蔔栗子湯🌰🥣又係好清甜 飲落好舒服好滋潤🍂-總括來講 呢間餐廳食物選擇款式一般般啦 唔係好多但質素方面 味道同賣相都唔錯既👍🏻👍🏻而
🦄每日

感覺上Cp值會較高haha🙈🙈😝😝
2018-10-03
  • 紫薯青蘋果沙律
2018-10-03 1131 瀏覽
身為素食者,知道有新開素食店,急不及待去試,開業期間,這店食物味道和店員招呼都超讚,我不停請朋友去試,近幾次卻感到失望。8月朋友生日,三人訂位,壽星女因交通阻塞而遲到,吃了15分鐘,侍應來趕人,我們解釋朋友遲到,會盡快交枱。卻一再被趕,掃興離場。提議:過時加費,一般人不會特意拖延,可是個別情况也可有點人情味啊!上星期,我11:30去電訂12:15,2人。有之前經驗,等齊人才進場,12:20到,居然說以為我們不到,沒留位給我們了。訂位時是有留電話的,而且遲5分鐘…沒遇過食店那麽緊!而對方鐵着臉,沒有請我們稍等,連基本待客的禮貌都欠奉。昨天去電訂位,店員表示新制,只吃75分鐘,而且限三場,第一場是11:40,我反映時間太急,而且有那麽多限制…,店員回應從沒客人反映時間急,有些只吃半小時便離開,真不知好氣還是好笑,我不是客嗎?不是正在反映嗎?素食者都是心平氣和的,也希望素店生意興隆,以上意見,希望“每日”可改善。辦素食除了為賺錢,也應有推廣素食的使命感,更要講求人情味!態度不佳,有損辦素食行業一直努力建立的美好形象。
2018-10-01 706 瀏覽
訂左枱話冇訂, 重要説冇辦訂法. 而我們這日也不是第一枱客這樣. 安排運亂, 大家記住早一日打去確定比較好. 雖然不能享用食物亦不知食物如果, 但職員態度可見是需要改善的一環
2018-10-01
2018-09-12 1421 瀏覽
網上寫1小時30分鐘中午自助餐,去到是1小時15分鐘,實在太匆忙了,未能完全品嘗食物味道,更不是與好友相聚的好地方,這可能是試業期間的安排,不知日後會否改善。食物質素很好,食材新鮮,最欣賞是沒有用仿葷加工食物,純天然材料又能製作數十款食品,不過黃耳薑醋蛋,完全找不到黃耳。
2018-09-12 1378 瀏覽
本人媽媽先前係佢地度食左一餐,本身諗住再幫親,因為當時未經歷呢件事。經歷完就確定唔會再推介俾任何人。媽媽幫佢地訂左兩盒月餅,個負責人話9月1号後黎拎就可以啦。點知今日專登黎到,佢竟然話叫我地去隔離舖,又唔講去邊度,等我地盲中中,再反去問佢,跟住咁岩有另一個所謂嘅月餅負責人話suppose要訂,不過都話唔緊要今日都俾到我地。之搞等左10分鐘,又話幫朋友deliver又話等人覆。搞黎搞去,又話check唔到訂左第二盒,又叫反我地去另一邊,如是者,兩個所謂負責人就係你前面整黎整去做戲咁,浪費我地好多時間,俾n咁多個excuse,真係嬲嬲地。最後其中一個就去拎左兩盒月餅過黎,我地以為終於搞掂,點知佢反口,話周圍都有得賣,退反錢俾我地,話唔賣俾我地,仲要講到自己好委屈,冇收過個朋友一蚊。咁嘅服務係點。

咁嘅服務係點。
2018-09-10 1238 瀏覽
午市用餐時間為75分鐘,本人入座時間為12:08  分,食到中段時間餐廳職員通知要一點交枱,我說不是75分鐘嗎,他回應時黑面跟住說,咁  1:10  交枱然後黑面走咗!服務態度差而且與表上的時間不符!差差差!
素菜
又有新開業的素食自助餐店。晚上與爸媽、弟弟夫婦一同在這裡吃晚餐。預祝爸爸農曆生日。這些素食自助餐廳都是想以優惠的價錢,讓非素食者嘗試以不同烹調方式製作的素食。推廣素食的變化多端、不單調的味道、不油膩的口感。 位於尖沙咀山林道的每日蔬食自助餐,面向街道的一邊有落地玻璃窗。可以採光,也增加餐廳的空間感。 玻璃窗窗框是淡色木頭物料。室內的餐桌椅也是木製品。天花沒有特別的裝潢,採用原本的設計。牆壁鬚上白色油漆。地板是淡灰色石磚。整個感覺是自然、舒適。 中間是放置食物的地方。餐廳的最後面、靠牆的位置也設有長桌子放置食物。 這是靠近街道右側的座位。 我們坐在左側,從座位拍攝後半部份左邊的座位。雖然到達餐廳時還沒有開始晚餐時段,但已有十人左右進入餐廳等候。所以,我不便向著客人拍照。假日的自助餐是$168。沒有加一服務收費。限時九十分鐘。 這是吸引我來吃自助餐的食物。一球球鮮紫色的東西,是紫薯青蘋果沙律球。特別在於加進了青蘋果汁。 這種顏色也顯示紫薯用量不少。紫薯的味道確實濃郁。口感軟滑。聽聞青蘋果汁的酸味影響了味道。可能是客人反映後有改進。我只嚐到淡淡的青蘋果味。而且,並不酸。但確是讓紫薯有一點點清

又有新開業的素食自助餐店。

晚上與爸媽、弟弟夫婦一同在這裡吃晚餐。
預祝爸爸農曆生日。

推廣素食的變化多端、不單調的味道、不油膩的口感。

可以採光,也增加餐廳的空間感。

玻璃窗窗框是淡色木頭物料。
室內的餐桌椅也是木製品。
天花沒有特別的裝潢,採用原本的設計。
牆壁鬚上白色油漆。
地板是淡灰色石磚。

整個感覺是自然、舒適。

中間是放置食物的地方。
餐廳的最後面、靠牆的位置也設有長桌子放置食物。

這是靠近街道右側的座位。

我們坐在左側,從座位拍攝後半部份左邊的座位。

所以,我不便向著客人拍照。

假日的自助餐是$168。
沒有加一服務收費。
限時九十分鐘。

紫薯青蘋果沙律球

這是吸引我來吃自助餐的食物。
一球球鮮紫色的東西,是紫薯青蘋果沙律球。
特別在於加進了青蘋果汁。

紫薯青蘋果沙律球

這種顏色也顯示紫薯用量不少。
紫薯的味道確實濃郁。
口感軟滑。

聽聞青蘋果汁的酸味影響了味道。
可能是客人反映後有改進。
我只嚐到淡淡的青蘋果味。
而且,並不酸。
但確是讓紫薯有一點點清新的味道。
即使吃一個也不會讓胃部有被佔據了的感覺。

這些是涼菜。
名牌上都會註明是全素、有蛋奶或五葷。
全素的選擇有很多。

不過,菜式每天不同。
有朋友說她光顧的那一天的純素選擇好像是一半一半。

有五葷的菜式也不少。
所以,我和媽媽也要小心選擇。

部份的炸物。
還有少量製作中。

中間食物桌兩邊放置的熱葷。

最後靠牆壁的食物桌有沙律、水果、甜品等。

看回照片,才知道我沒有吃過這區域的大部份食物……

他們用了一個小時便吃飽了。
我是慢慢吃的。
但最後只有我吃的話也沒有意思。
所以,我沒有繼續進食。

整體來說,食物的味道多是偏淡。
但不會油膩。
醬汁也不多。

以中式的菜為主。
款式足夠讓人選擇。
添加份量也足夠快。

紅豆沙

我只吃了一款甜品 — 紅豆沙。
這紅豆沙做得不錯。
甜度不高。
紅豆煮得軟腍。
稠密度剛好。

用餐後,店家主動問客人意見。
希望做得更好。
媽媽覺得不應該提供有五葷的食物。
可能也有客人建議不應該提供有蛋奶的菜式。
所以,店家也在摸索客人的喜好。
有時候提供的食物並不一定迎合自己心意。

如可以的話,客人可以先了解清楚當天的食物款式才訂座。
2018-08-26
慶祝紀念
生日
紅豆沙
為左呢間餐廳,我決定寫第一次食評,仲要係負評。一開始我地一行9人book夜晚7點,book既時候接聽電話既丫姨話ok,食90分鐘,然後佢話6點開始,問我地想吾想6點食。我話我地人多,難得約左時間,改吾到,對方都話ok,就收左線。跟住今日晏就突然打黎,問我食7半o吾ok,9個人真係好難突然揾地方hea,而且我地一早約好左。聽落我估到其實佢地應該做緊一場6:00,一場7:30,當初為左做我地生意,所以承應我地7:00開始食。其實我地時間就吾到,吾食呢間冇咩所謂,仲有好多選擇,而且一開始佢地冇說明分兩場食,之後要我地就番佢,真係理解吾到,道理亦吾響佢到,所以我堅持食7點,對方就好冇禮貌咁cut左線。我地準時到達,食到最後15分鐘,響門接客果位丫姨(同電話把聲一樣,係同一人)不斷圍繞我地張枱,直視我地食完未,真係有被人監督既感覺。然後有個staff問我地可吾可以早10分交枱,其實講到出聲咁問真係好煩嫌,早走係人情,準時走係道理。自己下巴輕輕想做盡生意,但冇諗過其實根本handle吾到,態度同時間都掌握得好差。最後我地頂吾順丫姨監視既目光早走左,食品味道同價錢都中規中矩,但未去到我願意受住氣黎食
為左呢間餐廳,我決定寫第一次食評,仲要係負評。

最後我地頂吾順丫姨監視既目光早走左,食品味道同價錢都中規中矩,但未去到我願意受住氣黎食。除非果位中長髮、戴眼鏡、白色衫既丫姨吾做,否則我絕對吾會再黎。

趕客既員工,一個就夠。
2018-09-08
2018-09-06 828 瀏覽
同舊同學聚舊,有人不太食肉,並提議呢間,價錢親民,位置方便,近地鐵站,店舖裝修簡約,坐得舒服,但只有90分鐘用饍時間就短左少少。食物選擇亦算不少,沙律,湯,冷熱飲品,甜品,糕點,前菜,熱食,炒飯炒麵具存,但味道普遍偏向清淡,時間所限未能品嚐所有食物,但個人較喜歡的有:紫薯蘋果沙律球,啖啖紫薯香,帶點蘋果清新的口感,波菜薯蓉餅,並不太脆,但幾特別、反沙芋,芋頭夠粉,但糖厚了一點、炸雲吞配甜酸汁,香脆、紅棗糕,不太甜,紅棗味濃、椒鹽豆腐,味香豆腐滑、楊枝甘露,好味。
紫薯蘋果沙律球,啖啖紫薯香,帶點蘋果清新的口感,
波菜薯蓉餅,並不太脆,但幾特別、
反沙芋,芋頭夠粉,但糖厚了一點、
炸雲吞配甜酸汁,香脆、
紅棗糕,不太甜,紅棗味濃、
椒鹽豆腐,味香豆腐滑、
楊枝甘露,好味。
2018-09-05
2018-09-05 836 瀏覽
星期六打電話book 已講明兩個大人一個三歲半小朋友, 歺廳話五歳以下唔收費星期日午餐時段入座率大概一半 俾左梳化位四人檯我地 ..食食下又多左人入黎但都只係入左六七成左右仲有好多位有位女職員立刻走過黎話如果一陣滿座仲有人等,我都要俾返小朋友個座位佢,再加一句 “你知我無收你小朋友錢𠺢可?” 好似我地拿左佢著數請問我地如何抱住一個三歳半小朋友食飯?小朋友都三十幾磅四十磅佢絕對需要自己坐一個位...一係你標明要收錢,大小同價定點收你喜歡但無可能咁樣講野加上你要做生意都唔差一個位啦,我地無出聲但如果真係要我俾返小朋友個位佢我會直接講我俾多一個錢講返食物,我覺得ok唔會好油 價錢108可接受 我不是素食者但希望間唔中可以茹素但真係無下次 唔係因為食物唔好但做生意不需要賺到盡

但真係無下次 唔係因為食物唔好但做生意不需要賺到盡

2018-08-25 1261 瀏覽
看到廣告介紹...文青的素食!立刻跑來試試! 乾淨衛生的環境不錯! 就是枱太密集...做生意呢! 看到枱面款式,跟現正新式素食自助餐餐廳沒太多分別! 但有些驚喜是不停有其他新款式食物端上,是否可用推陳出新來形容呢只有限時1.5小時!有點不夠時間吃呢!
只有限時1.5小時!有點不夠時間吃呢!