2024-11-07
對上一次食已經係疫情期間去西營盤做檢測嗰時,有朋友住港西,話煲仔飯出名。上次飲埋佢地個湯就一直記住!今日難得平日日頭嚟開西環,處理好事務就止渴一下。時間大約1點,午飯時間,店中9成半滿座,我一個人勉強可以安排到座位。樓面有兩位姨姨負責,坐低可以慢慢睇Menu,我就先叫咗一個例湯(有三個size)栗子合桃淮山紅蘿蔔豬骨湯(大HK$30)作為一個湯怪諗都唔使諗就一定係要大,大碗對我嚟講其實都依然唔夠飲!因為煲仔飯係即叫即整,所以都要預10至15分鐘。北菇滑雞煲仔飯($90)加臘腸($20)每個煲仔飯都係即叫即整,如果要飯焦係要另外要求及加錢,我就冇加飯焦,其實無咁香口⋯某程度食煲仔飯其實要有啲飯焦夾埋一齊咁先會更香更正。一個煲仔飯計計埋埋都成舊水都咪話唔貴不過唔係成日食,係秋冬天食,所以豪一豪。煲仔飯上枱嗰時姨姨有溫馨提示,佢哋嘅豉油係鹹豉油嚟嘅,叮囑唔好落太多會太鹹。佢係一個合格嘅煲仔飯,但又未去到難忘。
上次飲埋佢地個湯就一直記住!
今日難得平日日頭嚟開西環,處理好事務就止渴一下。
栗子合桃淮山紅蘿蔔豬骨湯(大HK$30)
因為煲仔飯係即叫即整,所以都要預10至15分鐘。
北菇滑雞煲仔飯($90)加臘腸($20)
佢係一個合格嘅煲仔飯,但又未去到難忘。