餐廳: 永年士多 (寶城洋樓)
資訊:

天氣熱辣辣,還特別由天水圍出元朗吃午餐,一去到還見到一條長隊,本來覺得心情悶熱的。不過,排隊時間不算太久,大概不到半小時吧!入到去,很快找到位坐下,等叫飛拿食物,十分八分鐘吧,就有凍冰冰的凍檸茶及熱辣辣的車仔麵吃。兩個人叫了碗大碗麵,本以為像三哥的夠兩人吃,但原來是不夠的。下次還是要一人一碗。大碗麵,小辣,我覺得不辣,但老公說因為我用小碗吃,沒有盛起太多辣醬的關係。湯底小小甜,好味開胃。入面有豬紅五六小方塊(好吃,有口感)、雞翼尖4隻,雞翼兩隻(魯水的,好吃)、魚旦兩迷你小粒(硬、味道一般)魷魚、菜心(嫩)、紅腸(ok),米粉加上甜甜的湯底亦是perfect!凍檸茶是滿的,我先喝一口,才拮檸檬。茶味夠,碎冰,加上檸檬新鮮,檸檬茶真的很好喝。冰凍檸茶match車仔麵,真的超正!要再來,一人要每人叫一碗。

要再來,一人要每人叫一碗。
  • 大碗麵
  • 凍奶茶
2019-07-01 157 瀏覽
今日入左元朗工作,同事都介紹呢間車仔麵,話好出名、好好食。咁我就好有興趣去試下喇。然後我十一點半去,原來未開門,要十二點先開。一到十二點我就行過去,十二點十分,已經排長龍排到咁,我都嚇一嚇。但咁出名,都想試一試,一排就排左二十分鐘。呢度令我好 surprise 的是,原來係採用快餐店模式,先落單然後自己取食物自己找位。不過我今日一個人,所以都唯有捧住去搵位。食物,我揀左唔辣、米粉、豬腸、牛筋、豬紅、流心蛋。唔辣結果有小小辣,個湯都算幾油。米粉正常。豬腸味道正常,但好似有小小拿拿地的味。牛筋不是淋的,係硬硬地果種,不過我唔太岩食。豬紅岩我口味,偏甜,都多。流心蛋,係因為女朋友鐘意食,想試下如果好食帶佢食,但對我來說,呢個比較似一隻普通烚蛋,流不流心真係見人見智,我覺得係熟哂蛋。服務,是不要有期望,未有見到任何同事有笑容,一開工就唔開心了。室內都好熱,本身不是大汗人,但食到流哂汗。坐係店內聽得最多的是 “自己攞”。出菜個店員不停叫人自己攞,我問 “飲品呢”,佢話 “自己攞” (出菜處有好多飲品排住,但客人係見唔到單號的),但我係飲凍檸茶走甜,我真係唔識搵,所以唯有麻煩佢幫我攞。只係我係度諗

食物,我揀左唔辣、米粉、豬腸、牛筋、豬紅、流心蛋。
唔辣結果有小小辣,個湯都算幾油。
米粉正常。
豬腸味道正常,但好似有小小拿拿地的味。
牛筋不是淋的,係硬硬地果種,不過我唔太岩食。
豬紅岩我口味,偏甜,都多。

服務,是不要有期望,未有見到任何同事有笑容,一開工就唔開心了。室內都好熱,本身不是大汗人,但食到流哂汗。坐係店內聽得最多的是 “自己攞”。出菜個店員不停叫人自己攞,我問 “飲品呢”,佢話 “自己攞” (出菜處有好多飲品排住,但客人係見唔到單號的),但我係飲凍檸茶走甜,我真係唔識搵,所以唯有麻煩佢幫我攞。只係我係度諗,去麥當勞大家樂買完野去拎餐,都唔會就咁得您一句 “自己攞”。實在太利厲。

本身其實係想俾 ‘OK’ 評,但食完到而家,成個口都係味精,好口乾,十分口乾。所以不好意思了,因為覺得不抵食。不是金錢不抵,只係要熱要時間排隊,食完要承受散不走的味精,我覺得不抵了。

以上內容全部是我個人經歷,完全屬實 (希望可以方便 Openrice 同事批閱,不用再 email 回覆才通過)。

2019-07-01
20 分鐘 (堂食)
2019-06-26 96 瀏覽
車仔麵係港式食物裏面 一直都係我嘅首選🤩今日嚟到元朗搵食 梗係要試吓呢間係元朗好出名每逢食飯時間都排晒長龍既 永年士多🤩🤩食飯時間 門口有成20幾個人排隊啱啱圍住間鋪頭一個圈😵😵😵大概排左半個鐘可以去到落order 人氣小店來講算合理👌🏻👌🏻三餸車仔麵 連飲品 大概$45 視乎你飲汽水定係佢啲特色飲品我哋叫咗兩碗面 一碗係三寶 豬紅豬皮蘿蔔另一碗係餃子糖心蛋雞翼尖調味相當唔錯 辣汁好惹味 不過偏辣小辣都頂唔順 要不停飲嘢解辣三寶做得好好 全部野都相當入味餃子係自家製 多菜少肉 餃子控表示欣賞 👍🏻依家尖沙咀都開咗鋪頭九龍人終於唔使特登入新界食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
車仔麵係港式食物裏面 一直都係我嘅首選🤩

餃子係自家製 多菜少肉 餃子控表示欣賞 👍🏻

依家尖沙咀都開咗鋪頭
九龍人終於唔使特登入新界食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-06-25 94 瀏覽
永年由原本只得元朗一間鋪,開到而家尖沙咀都有,甘以後隨時想食就方便好多啦好耐無梨過元朗鋪,今次照舊叫我最中意既豬腸同埋雞翼,豬腸舊舊都脹卜卜,好入味,份量多好滿足!! 至於雞翼都係大大隻,另外叫左蟹籽丸,味道正常,麵底就叫左油麵,總係覺得食車仔麵最夾就係油麵哈哈另外叫左件咖央多,香脆可口熱辣辣,醬既份量唔少,每啖都食到麵包同醬,正!!

2019-06-25 124 瀏覽
食咗永年好多年,一直都食唔厭,幫襯咗起碼5年,每次去親元朗,都會食番一碗先安樂,今次閒日5點幾,唔算太多人,唔洗等位,正!叫咗碗四寶油麵小辣,有豬腸,豬皮,蘿白,魚蛋,四個餸剛剛好,最正係豬皮,索曬d汁,夠曬入味,食車仔麵,叫個少辣就足夠食到個頭標汗,好彩有叫杯凍奶茶,最鐘意佢用碎冰,好懷舊,茶味夠濃,成個餐食曬,都係50幾蚊,飽飽!而且裝修得幾好,冷氣又足夠,夏天入去涼下冷氣真爽,不過,假日真係好多人,爆曬棚,烈日當空下等位真係會曬到燶!

湯底屬清水完全無味不用講,只吃到餸既油味。我地是比較遲(9:29pm)入舖的,不知他們何時關,但他也是招呼我們入店內迅速落單。到9:30pm他們一野關閘,一野撞了我朋友他肩也沒道歉,只顧一味收舖。到我們一路吃著,他們一味吵著要快快收拾好,大大聲推枱櫈,我們還在吃已經肆無忌憚地掃地拖地,完全造成壓力影響食慾。員工態度奇差,食物質素又欠佳,絕對不會再光顧,亦不想有其他朋友瀨野!

2019-06-22
2019-06-20 118 瀏覽
有朋友講過點解車仔麵都要排隊 但食過就知佢足料 湯底都十分入味 係高質既 而且我好鐘意入佢既奶茶或抹茶紅豆冰 食完油膩既車仔麵 入返杯真係好爽!但的確要排起碼20分鐘隊🥺🥺
2019-05-25 313 瀏覽
試過幾次呢間車仔麵,微辣都已經足夠刺激味蕾,加上重味精湯底,的確係傳統車仔麵。是日點咗我最鐘意既白蘿蔔,還有牛筋同韮菜餃。白蘿蔔勁好味,又淋又入味,放咗陣浸下仲入味,連d辣味都浸埋入去,真係超野味牛筋就不夠淋,但都入味,尚算ok,韮菜餃就真係一般,下次唔會再點。再加杯紅豆奶茶冰真係無得彈朋友叫咗紅腸、豆卜及魚蛋,但唔知點解佢d餸份量少得驚人豆卜得一粒半,紅腸有三大片,魚蛋份量就正常。唔知係咪家下d豆卜好貴呢?佢又叫微辣,但成碗都係辣醬,辣到佢呢⋯⋯應該係廚房攪錯咗原本好好地一碗麵就變得唔好了。

朋友叫咗紅腸、豆卜及魚蛋,但唔知點解佢d餸份量少得驚人
原本好好地一碗麵就變得唔好了。
2019-05-25
下午茶
  • 紅豆奶茶冰
2019-05-22 227 瀏覽
今日終於試到呢個勁出名嘅車仔麵排左差唔多半個鐘隊,入到去梗係要食返夠本~啲餸無論係蘿蔔雞翼定係豬腸都超級入味,湯底好濃郁,我仲叫多咗份多士餐奶茶勁香滑!就算要排半個鐘都覺得好抵
永年士多,其實都唔使點介紹,出晒名嘅車仔麵每日都吸引到人喺佢哋鋪頭門口排隊!其實佢啲餸正正常常,符合返佢嘅價錢,不過我今次叫咗中辣,佢哋做得最好就係個辣醬,次次都食到出晒汗,不過好過癮!豬腸一定要食,其他你哋可以試吓,豬腸嗰個口感真係不得了。

豬腸一定要食,其他你哋可以試吓,豬腸嗰個口感真係不得了。
2019-05-18 258 瀏覽
#永年食番碗賀一賀佢先☺️絕對係會令人上癮既湯底甜得黎又夠辣!必點 : 羅白💗豬紅💗豬腸💗入曬湯底陣味,正!豬紅洗得好乾淨,沒有沙羅白好甜又林食到標汗都要繼續食😋P.S. 菜就唔嗌都得~唔新鮮又洗唔乾淨😅評分: 8.8 / 10
#永年

食番碗賀一賀佢先☺️
絕對係會令人上癮既湯底
甜得黎又夠辣!
必點 : 羅白💗豬紅💗豬腸💗
入曬湯底陣味,正!
豬紅洗得好乾淨,沒有沙
羅白好甜又林
食到標汗都要繼續食😋
P.S. 菜就唔嗌都得~唔新鮮又洗唔乾淨😅

評分: 8.8 / 10
2019-05-01
  • 車仔麵
  • 三餸車仔麵
2019-05-13 214 瀏覽
話說星期六朝早十一點零鐘嚟到元朗,處理完啲事之後,又未到食飯時間,諗住hea到12點食飯。跟住突然靈機一觸,不如去試下永年士多嘅總店喇。其實呢間餐廳想試好耐架喇,由佢未裝修之前去到而家一樣係大排長龍,每次經過見到咁多人等位都唔使入去 ,望一望手錶,大約11點九,鋪頭都未開門,應該未有人排隊啩。點知去到就出事喇,原來已經排咗一堆人,間鋪12點開門,最後都順利被一輪入咗去。難得嚟到,一於就試過最勁嘅面。十寶大碗麵。一見到碗麵都覺得好誇張,啲餸疊得好高。十寶麵包括左魚蛋,豬紅菜,紅腸,魷魚,豬皮,豬大腸,雞翼尖,雞翼,蘿蔔。豬皮真係好爽好大牙,豬大腸就好入味,蘿蔔亦都好爽甜,真係唔怪得佢有咁多人等位。都係嗰句,難得嚟到,唔爭在試埋佢兩個特飲,綠茶紅豆特飲,綠茶有些少苦澀,但配上紅豆就恰到好處,奶茶紅豆就相對甜些少,兩杯都好飲嘅,就睇下大家想甜啲定還是清啲呀。

難得嚟到,一於就試過最勁嘅面。
十寶大碗麵。一見到碗麵都覺得好誇張,啲餸疊得好高。

• 大碗麵
2019-05-08 275 瀏覽
在元朗住的個個都認識永年士多,是一間道地的車仔面店。雖則店名為「士多」,但實則店內環境舒適,有時尚的裝橫,不像一般車仔面店般舊式裝修,而且不會過於狹窄。細心之處是,永年士多的托盤,它是防滑的設計,減少打瀉面食的機會。今次吃的是三餸面,盛惠$44,價錢是在車仔面中較高的店。韮菜餃可見到是一粒粒的,不是用攪拌機所弄碎的。而且肉質鮮味,豬肉與韮菜的份量控制得很好。雞翼是用陳年滷水醃的雞翼,非常入味,而且咬下去啖啖肉,不是「細小」雞翼喔。湯底是由老雞、豬筒骨、雞腳、果皮及藥材等熬製出來的,但味道絕不是藥材味,而是偏甜的味道,個人很喜歡呢!配合彈牙的油面確實一流!

今次吃的是三餸面,盛惠$44,價錢是在車仔面中較高的店。

韮菜餃

雞翼

2019-05-02 396 瀏覽
元朗車仔面名物永年士多,以前有唔少港島九龍人都會特登入黎食,不過自從永年係各地區開左分店後,感覺元朗總店都好似少人左d,無咁迫。我食開元朗總店,呢晚夜晚黎食,唔算好多人,唔洗搵定位。不過星期日可能日頭多人食,我心愛既豬紅賣晒,於是就叫左豬腸+菜+流心蛋油面小辣。朋友就叫左豬腸+豆卜+牛根油面唔辣,另外我地仲配左鍊奶多士同檸檬柚子蜜。1. 豬腸+菜+流心蛋油面小辣永年既車仔面一向係偏甜,但我偏偏又好鐘意呢種甜甜辣辣既口感。特別推介一定要食永年既豬腸,臭臭地甜甜地,好過癮!菜就係普遍菜心,不過幾新鮮。流心蛋大失望,成粒變左熟蛋,我個人就麻麻地熟蛋蛋黃,同車仔面唔夾。2. 朋友就叫左豬腸+豆卜+牛根油面唔辣豆卜幾新鮮,好有豆味,又幾索味下! 牛根好”林”好軟,都唔錯!3. 鍊奶多士同檸檬柚子蜜落單時我地唔記得左加牛油,剩鍊奶多士,所以失色左d,大家一定一定要加牛油,因為好味度會提升一百倍!檸檬柚子蜜都唔錯唔太甜,通常我同朋友都會share飲品,因為覺得一杯野品都算幾大杯,食完個面通常都好飽,share飲就岩岩好!

1. 豬腸+菜+流心蛋油面小辣

2. 朋友就叫左豬腸+豆卜+牛根油面唔辣

3. 鍊奶多士同檸檬柚子蜜

2019-05-01
  • 豬腸
  • 豬紅
2019-04-27 293 瀏覽
五個朋友去食車仔麵,其中兩個朋友入去等枱,企係張枱旁邊,等客人食完,另外三位朋友在門口排隊落單比錢,結果等枱等了10分鐘,排隊落單排了12分鐘。餐廳內人多,出入容易有碰撞,冷氣夠凍很舒服。蘿白超甜,表面有少少綠色。山根軟硬適中。流心蛋很滑。魚皮餃正常。雞翼一般。冬菇可接受。清湯湯底清甜。微辣和少辣湯底均很辣。凍樽仔奶茶16元,香濃幼滑。抹茶紅豆冰15元,大大杯,多紅豆。
餐廳內人多,出入容易有碰撞,冷氣夠凍很舒服。
清湯湯底清甜。微辣和少辣湯底均很辣。
凍樽仔奶茶16元,香濃幼滑。
抹茶紅豆冰15元,大大杯,多紅豆。
2019-04-27