今晚黎到呢間位於銅鑼灣鬧市中嘅江浙滬, 主打食上海菜招牌鮮肉小籠包果然係招牌菜, 外皮夠薄身, 但夾起時都唔會穿, 餡料嘅肉汁夠多, 一咬就爆汁, 食嘅時候一定要小心燙嘴上海糯米燒賣第一次食呢款點心, 用燒賣皮包住炒過嘅糯米飯作餡料, 非常特別上海香蔥煎餅雖然香蔥份量唔算多, 但個薄餅煎到超級鬆脆香口美味酸菜魚份量夠大, 用上大量酸菜煮成, 薄切嘅魚肉口感非常嫩滑, 湯底味道酸酸辣辣, 非常刺激開胃, 而且仲加入粗扁身嘅水晶粉, 大愛
今晚黎到呢間位於銅鑼灣鬧市中嘅江浙滬, 主打食上海菜

招牌鮮肉小籠包

上海糯米燒賣

上海香蔥煎餅
雖然香蔥份量唔算多, 但個薄餅煎到超級鬆脆香口

美味酸菜魚

2020-05-20
2020-05-21 86 瀏覽
家母超級鐘意食上海菜,今日係sogo supermarket掃完貨,就帶媽咪去附近間上海菜館食lunch茶水係炒米茶黎架,好香好好飲香蔥海蜇頭有蒜香🧄&黑醋香海蜇頭夠爽口,仲非常入味😋😋底下仲有青瓜墊底酸辣湯啲料好多超級豐富,飲第一啖,淨係得醋味,完全無辣味,心諗有啲失望⋯⋯點知原來係根據個人口味自己落豆瓣醬加左豆瓣醬黎,酸辣湯既味道出哂黎鮮肉小籠包個皮比較厚不過肉汁好多,鮮肉質地亦好滑川味泡菜蝦仁炒飯最鍾意食粒粒飯呀不過略微不夠乾身,如果可以再乾身少少會更好味道酸酸辣辣,好惹味而家有9折優惠埋單既時候只收$234

茶水係炒米茶黎架,好香好好飲

香蔥海蜇頭
有蒜香🧄&黑醋香
海蜇頭夠爽口,仲非常入味😋😋底下仲有青瓜墊底

酸辣湯
啲料好多
加左豆瓣醬黎,酸辣湯既味道出哂黎

個皮比較厚
不過肉汁好多,鮮肉質地亦好滑

川味泡菜蝦仁炒飯
最鍾意食粒粒飯呀
不過略微不夠乾身,如果可以再乾身少少會更好
味道酸酸辣辣,好惹味

而家有9折優惠
埋單既時候只收$234
2020-05-21
午餐
2020-05-21 143 瀏覽
最近終於比較安心地約朋友食下野,勁想食酸菜魚嘅時候見到呢間上海菜,見到枱同枱之間唔會好逼,地方闊落坐得舒服,堂食有9折,就入去食下。天氣咁熱,先黎個冷盤,雞絲粉皮嘅麻醬好香好滑,雞絲嫩滑,粉皮爽滑又夠凍,每人一個都食到,好味!翡翠魚米羹,好香嘅桂魚蓉,咸淡濃厚適中,水準之作。雲吞雞湯都可以1位咁叫,可以試多幾款湯都得!雞湯好夠雞味,仲有雞脾肉食,肉質嫩滑,滿足。小籠包皮薄多汁,肉質鮮味。主角酸菜魚!桂魚份量十足,魚肉滑嫩,酸菜惹味,辣度適中,唔會好嗆,但又會食到個身微微熱嘅感覺,過癮!仲有寛粉條吸哂d 湯汁,推介!每人約120蚊度,又抵食又好味之選。

雞絲粉皮

翡翠魚米羹,好香嘅桂魚蓉,咸淡濃厚適中,水準之作。

雲吞雞湯

小籠包

小籠包皮薄多汁,肉質鮮味。

酸菜桂魚

每人約120蚊度,又抵食又好味之選。

雞絲粉皮
雲吞雞湯
酸菜桂魚
儘管疫症壓力仍存在,可人終要好好生活才行,見情況還好便約了朋友下班後吃吃飯聊聊天。雖在銅鑼灣,但也可找到較實惠的小店。就是崇光至希慎中間的一條橫街~找了間評價還好又不貴的店坐下。整體還不錯,光線足,座位之間又不會太窄,感覺有空間。點了陳醋木耳$46,醋味很足,很開胃適合夏天用涼菜先解解膩消胃吃飯。然後是小籠包$46,裡頭啖啖肉,湯是鎖在肉裡,一咬就是很清的肉汁,皮也不厚,還算不錯。接著是水煮牛肉$138,牛很薄一片很入味,裡頭豆皮芽菜也多。香濃多料。鴨血粉絲湯$46則很清香,鴨血不會腥,口感也好。魚湯薦子津白$56,因用魚湯熬所以很香甜。菜都是魚湯的清香味。白糖桂花糕$36,很香軟清香,淡淡的清甜,又熱辣辣,我個人幾喜歡。整體店還不錯,3人吃也是$405,款又多又不怎破費。聊得又開心,爽。

鴨血粉絲湯$46則很清香,鴨血不會腥,口感也好。

2020-05-20 50 瀏覽
最近疫情好返咁多,係時候出嚟搵吓新嘢食啦,而家間餐廳,都放咗喺入面寬唔寬敞,廢事去咁密集既環境食野,路過怡和街內街,見到呢間店環境不錯,就入黎試下。此店主打江南美食,款式選擇都幾多,有辣有唔辣,有手工菜亦有家常便飯,一入到舖頭,古典而清確雅既裝飾都幾襯間鋪,加埋輕音樂,同埋大大嘅玻璃可以見住廚房入邊嘅廚師都帶齊口罩,讓人放心不少。野食方面,揀左👇金陵鹽水鴨$66這是一個冷盤,鴨肉用鹽水醃浸,簡簡單單既調味,更能帶出鴨嘅味道。瑤柱賽螃蟹$66平時食開嘅泰國蟹白雪雪,通常都係剩係得蛋白,再加啲未,今次個賽螃蟹除咗好足料又有瑤柱之外,仲加咗啲魚條,之後仲想幫佢print啲色彩,落咗啲綠色嘅點到,令整碟賽螃蟹生色不少。泡菜肥牛麵$66Fusion 菜,在很傳統的中國麵碗上,放著韓式泡菜,令湯底更濃郁,雖說是肥牛但不太肥膩,味道不錯。

野食方面,揀左👇

金陵鹽水鴨$66

瑤柱賽螃蟹$66

泡菜肥牛麵$66
2020-05-18 55 瀏覽
今日去銅鑼灣行街!朋友帶我去食正中上海菜!"江浙滬"一入餐廳有好有上海小餐館的風格!有一個大大的玻璃窗可以看到師父有做菜!👍🏻👍🏻🤣😂我們點了雪菜肉絲炒年糕好有鑊氣!年糕彈牙可口!肉絲清爽鮮美!炸豬扒麵豬扒是厚切!炸得好香!好入味!麵的質地細滑!湯底濃郁!鮮肉小籠包超好食!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻皮厚簿剛好!肉鮮多汁!一咬就爆汁!😋😋😋😋🤤豆沙窩餅豆沙香甜軟糯!外脆內軟!
今日去銅鑼灣行街!
朋友帶我去食正中上海菜!
"江浙滬"一入餐廳有好有上海小餐館的風格!
有一個大大的玻璃窗可以看到師父有做菜!
👍🏻👍🏻🤣😂
我們點了
雪菜肉絲炒年糕
好有鑊氣!年糕彈牙可口!肉絲清爽鮮美!

炸豬扒麵
豬扒是厚切!炸得好香!好入味!

麵的質地細滑!湯底濃郁!

豆沙窩餅
豆沙香甜軟糯!外脆內軟!
係人都知江南出產既四大才子,當中既唐伯虎基本上無人不曉,無論電視劇定電影都總會出現過無數次佢既足跡。才華真係一種好吸引既魅力,就算我係男人老狗都覺得,呢種魅力可以令人入升價十倍,同樣錢係買唔到既能力。而令我不禁哼起林俊傑首江南.. 當夢被埋在江南煙雨中,心碎了才懂。既然未去過江南,吸收唔到天地靈氣,不如係銅鑼灣走返轉「江浙滬」,一樣食到江浙菜體驗呢份文化情懷。📌麵 類 -▪ 擔擔麵 - $46▫ 擔擔麵最講求麻醬既湯底,呢個就夠哂四川風味啦,滿滿既花生碎混埋肉碎一齊,口感非常豐富。而麵條唔會煮到過軟淋,配搭湯底一齊食,麻香味夠出眾,我幾鍾意。📌小 菜 -▪ 瑤柱賽螃蟹 - $66▫ 最鍾意有賽螃蟹既上海菜,但好怕出面餐廳整到好油膩,但呢個幾有驚喜。首先蛋白質感嫩滑,味道唔會太濃,最重點入口唔會好油淋淋,加少少醋再提高成個香味。加上瑤柱既份量都幾足料,呢個價錢抵食。📌點 心 -▪ 招牌鮮肉小籠包 - $46 (4隻)▫ 最成功既小籠包一定要皮薄多汁,呢個就滿足到我啦。新鮮滾熱辣,一咬開頂部,裡面充滿住湯汁,相當濕潤;而外皮唔會太過厚身,仲唔會一夾就散;而豬肉食落仲相當Juicy,口感非常
係人都知江南出產既四大才子,當中既唐伯虎基本上無人不曉,

一樣食到江浙菜體驗呢份文化情懷。

📌麵 類 -
▪ 擔擔麵 - $46

📌小 菜 -
▪ 瑤柱賽螃蟹 - $66

首先蛋白質感嫩滑,味道唔會太濃,最重點入口唔會好油淋淋,加少少再提高成個香味。
加上瑤柱既份量都幾足料,呢個價錢抵食。

📌點 心 -
▪ 招牌鮮肉小籠包 - $46 (4隻)

豬肉食落仲相當Juicy,口感非常到位,呢個一定要嗌!
2020-05-18
15 分鐘 (堂食)
  • 擔擔麵
  • 瑤柱賽螃蟹
  • 招牌鮮肉小籠包
2020-05-16 75 瀏覽
一直都非常喜歡吃上海菜,這次便試了位於銅鑼灣的「江浙滬」,食物質素很不錯,性價比也高。該店的地理位置非常方便,地鐵站F1出口直走一兩分鐘就到了。👉 鮮肉小籠包熱騰騰的鮮肉小籠包雖不至於驚豔,但湯汁很多,還算不錯😊👉 特色煎餃很香脆,裡面有肉、蝦和菜,吃起來外脆內軟,很香口😍👉 冰梅小排骨非常不錯的,個人覺得酸甜味適中,很開胃😋👉 XO醬炒年糕份量十足,XO醬也很濃郁,年糕偏柔韌👍

該店的地理位置非常方便,地鐵站F1出口直走一兩分鐘就到了。

👉 鮮肉小籠包
鮮肉小籠包
熱騰騰的鮮肉小籠包雖不至於驚豔,但湯汁很多,還算不錯😊

👉 特色煎餃
特色煎餃
很香脆,裡面有肉、蝦和菜,吃起來外脆內軟,很香口😍

👉 冰梅小排骨
冰梅小排骨
非常不錯的,個人覺得酸甜味適中,很開胃😋

👉 XO醬炒年糕
XO醬炒年糕
份量十足,XO醬也很濃郁,年糕偏柔韌👍
2020-05-04 212 瀏覽
今晚揀左銅鑼灣既江浙滬試上海菜分別食左6款第一個係雞絲粉皮嘩,個花生醬係食過咁多間既最濃郁既一間超驚喜第二個係口水雞雞本身無味,為左突出個口水醬汁都唔錯,辣度夠第三個係鹽水鴨餸飯一流,食多件就重味左dd第四個係上海小籠包熱辣辣,入面超juicy第五味係葱油拌麵比較漏,因為豉油加葱油都好多下最尾係主菜:酸菜魚魚片夠薄,仲要片到無骨,無械可擊!酸菜既味煮曬入湯,非常濃郁!佢係用粗條既薯粉份量足夠4個人食
今晚揀左銅鑼灣既江浙滬試上海菜
分別食左6款

第一個係雞絲粉皮

嘩,個花生醬係食過咁多間既最濃郁既一間
超驚喜

第二個係口水雞

雞本身無味,為左突出個口水醬汁
都唔錯,辣度夠

第三個係鹽水鴨

餸飯一流,食多件就重味左dd

第四個係上海小籠包

熱辣辣,入面超juicy

第五味係葱油拌麵
比較漏,因為豉油加葱油都好多下

最尾係主菜:酸菜魚

魚片夠薄,仲要片到無骨,無械可擊!

酸菜既味煮曬入湯,非常濃郁!

佢係用粗條既薯粉
份量足夠4個人食
酸菜魚片
2020-05-02
$200 (宵夜)
酸菜魚片
2020-04-20 220 瀏覽
行完夜山十點幾啲餐廳收得7788,但佢就收12點,仲全單8折,所以入左去。啲野幾抵食,味道唔差。仲有我最愛的酒釀小丸子服務非常好第一次幫襯,唔知係平時都好定係疫情期間先咁好。同行一友人茹素,我地問個麵湯可否無肉,佢都另外煮個無肉湯,有求必應。期間仲不停幫手斟茶。又食主菜又小菜又甜品@銅鑼灣地段,都係75蚊疫情價,生意難做呢....
啲野幾抵食,味道唔差。仲有我最愛的酒釀小丸子

服務非常好

第一次幫襯,唔知係平時都好定係疫情期間先咁好。
2020-04-18
$75 (宵夜)
3K
2020-03-08 355 瀏覽
友人極力推介嚟間上海店,今晚終於到來嚐一下,果然無介紹錯,食物水準好,價格平宜親民,服務非常好。叫了一碗酸辣湯麵,份量不少。麵條有靱性,吃起來有嚼口。酸辣湯底好好味,非常杰身,材料足豐富,酸辣度恰到好處,唯一是湯底再多一點點就更加好...我實在太鐘意飲酸辣湯了。另叫了一碗菜肉雲吞大大粒,餡料豐富,近乎迫爆,好有口感,調味出色。湯裡加入了紫菜,好滋味!店舖細細但服務非常周到,樣樣做足,另客人有窩心感覺。
店舖細細但服務非常周到,樣樣做足,另客人有窩心感覺。
2020-03-07
2020-03-03 237 瀏覽
3月3號 8點幾放工 餓到暈暈地野食好夠熱 服務好好好好好 特別有個叔叔 口音吾正( 唔係歧視 只係唔知佢個名係咩 )佢好細心 佢係令人會想再黎食 好好人 令人覺我好舒服仲有2個ee 都好好 做到頭甩髻甩 應該好攰但都keep到服務態度 勵害 咕嚕肉 👍🏻酸辣湯 👍🏻鴨肉血粉c湯👍🏻
3月3號 8點幾
放工 餓到暈暈地
野食好夠熱 服務好好好好好
特別有個叔叔 口音吾正( 唔係歧視 只係唔知佢個名係咩 )
佢好細心 佢係令人會想再黎食
好好人 令人覺我好舒服
仲有2個ee 都好好 做到頭甩髻甩 應該好攰
但都keep到服務態度 勵害

咕嚕肉 👍🏻酸辣湯 👍🏻鴨肉血粉c湯👍🏻

2020-03-03
$150 (宵夜)
2020-03-01 329 瀏覽
我從來唔寫食評,但今次係呢啲非常時期遇到嘅事情我真係要幫佢宣揚開去!向來覺得呢間野都OK好食,但嚴重唔衛生有用嗎?呢間嘢我耐不時都會黎幫親,但今次之後我唔會再黎!係呢個武漢肺炎肆虐嘅緊張時刻,呢間銅鑼灣嘅江浙滬竟然有職員唔帶口罩,仲要係廚房出出入入,仲要上菜!我order左4個餸,頭兩個餸係有帶口罩職員上菜,第三、四道餸係個位黑衫無帶口罩黑衫職員上菜(職員話佢係老闆)。佢上第三道菜嘅時候,見佢無帶口罩,我已經O嘴。不過見佢上完菜即刻走左出門口食煙,咁我估計佢係因為趕著食煙手快快除左口罩順便上完我道菜先出去。(雖然我覺得咁樣嘅food safety都唔係咁好㗎啦,不過我又唔係係啲咩高級餐廳,無謂咁腌尖啦)佢食完煙後我一直望著佢,佢原來一直都唔戴口罩,仲要上埋我第四道餸。上菜時有講係上緊咩菜式。有無病菌散落我道菜,我真係唔知😨我即刻叫佢戴翻口罩。佢聽到我EE哦哦,好不滿,即刻話再煮過俾我。我二話不說退翻碟嘢比佢即刻埋單走。當然亦忍唔住話佢地啦!😡試問一間餐廳嘅老闆衛生意識咁低,佢嘅衛生程度可以有幾高?依家唔係平時普通病菌可以抵抗到,依家呢個病毒我地無抗體㗎,大佬!枉佢門口大大隻字寫著「齊抗

枉佢門口大大隻字寫著「齊抗疫,抗疫價」嗰啲咁嘅廢話。抗疫?播毒就有份!
2020-02-03 281 瀏覽
今日帶媽媽來吃浙江菜,這邊新春加價了,茶錢要$6一位,很多道菜都加價了。環境方面有很多卡位,中國式裝修,不過不知道為什麼蒼蠅有點多。。。今天叫了個嫩雞煨麵 $52,雞沒有看見,麵倒有三小碗左右。面質好軟綿。另外點了冰梅小排骨 $86,冰梅好像話梅,酸酸的,排骨比較韌,比較有咬口,整體偏酸不太甜。花雕醉雞 $72,花雕很夠味,媽快吃醉了,雞也有嫩滑的部分,不錯。到最後我們都吃飽了,埋單$244。這邊服務生很勤快,不斷來添茶,這裡的茶是蕎麥茶,很好喝,很有四川的感覺。

到最後我們都吃飽了,埋單$244。

午餐
2020-01-21 216 瀏覽
除左泰國菜~上海菜我都非常鍾意食!~以前屋企一直去鳳凰村有間老字號「美味齋」~可惜幾年前結業左~cwb lee間上海舖一直聽聞水準不錯~價錢又ok所以今晚試試佢!!入到去有d清清地ge茶🍵(5收茶錢嫁)雞絲粉皮($46)份量都算對得住個價錢~但d粉皮5太滑~亦太凍清炒河蝦仁($128)有鑊氣~但論好食5夠tst有間老子號上海飯店咁好食~(係寶勒巷條街個間!)蒜蓉津白($52)正正常常~收$52我覺得有d貴⋯冇咩特色~XO將炒年糕($72)lee個值得叫!d年糕5會太「淋」有口感!而每一件都有味!!好味!份量又夠!!小籠包($42)有肉汁爆出黎!又5太肥!好味ge!☺️仲有個糯米蒸燒賣啊($42)但我5記得影相🤦🏻‍♀️哎呀本身見到覺得特別就叫左點知伏黎完全冇味😂😂😂😂食舊粉咁😅😅😅但大致都值得試!~我發現佢d小菜係好味d同抵食d!!
除左泰國菜~
上海菜我都非常鍾意食!~
以前屋企一直去鳳凰村有間老字號「美味齋
」~
可惜幾年前結業左~
cwb lee間上海舖一直聽聞水準不錯~
價錢又ok
所以今晚試試佢!!

入到去有d清清地ge茶🍵(5收茶錢嫁)

雞絲粉皮($46)
份量都算對得住個價錢~
但d粉皮5太滑~
亦太凍

清炒河蝦仁($128)
有鑊氣~

蒜蓉津白($52)
正正常常~
收$52我覺得有d貴⋯
冇咩特色~

XO將炒年糕($72)
lee個值得叫!
d年糕5會太「淋」
有口感!
而每一件都有味!!
好味!
份量又夠!!

小籠包($42)
有肉汁爆出黎!
又5太肥!
好味ge!☺️
仲有個糯米蒸燒賣啊($42)
但我5記得影相🤦🏻‍♀️
哎呀本身見到覺得特別就叫左
點知伏黎
完全冇味😂😂😂😂
食舊粉咁😅😅😅

但大致都值得試!~
我發現佢d小菜係好味d同抵食d!!