2020-03-10 200 瀏覽
難得同friend出街,由晏就行到夜晚,都有啲攰行過沐白朋友建議入去飲下野,就去左買杯飲下,一人揀左一杯仲有差唔多一個鐘收舖,店員開始洗緊野,但都有問必答,好好禮貌最後買左杯伯爵紅茶鮮豆乳+珍珠+紅豆,店員好快手就整好左幾杯野飲歈落茶味好香,伯爵茶香味獨特,豆乳味唔算太出,珍珠好有咬口好入味,蜜紅豆就林左少少,不過整體都唔錯店內環境好乾淨,一直播緊台灣歌,好舒服!呢個鐘數仲要無乜人,可以飲曬杯野先再起行,完美!
難得同friend出街,由晏就行到夜晚,都有啲攰
行過沐白朋友建議入去飲下野,就去左買杯飲下,一人揀左一杯

店內環境好乾淨,一直播緊台灣歌,好舒服!
呢個鐘數仲要無乜人,可以飲曬杯野先再起行,完美!
2020-02-23
2020-01-08 484 瀏覽
素來都鐘意食芋圓,又鐘意飲珍珠奶茶,自從發現左呢間鋪之後,由珍珠轉飲芋圓左:芋頭芋圓鮮奶右:伯爵茶豆奶加芋圓今次我飲右,朋友飲左。其實我都經常黎飲,所以除左芋頭鮮奶都想試其他野,今次就伯爵茶豆奶,vegan都岩飲。重點係芋圓!黎呢到一定要飲芋圓,同珍珠一樣煙煙韌韌但又冇珍珠咁難消化。(個人黎講)有時飲珍珠會勁滯,頂住頂住咁。呢到飲芋圓都會飽,不過就冇咁頂住。不過飲過咁多次之後,最最最好飲都係芋頭鮮奶。連朋友本身唔食芋頭都覺得好味。係會比其他茶甜少少,因為芋頭都帶甜。我自己就會叫微糖。芋頭同奶真係絕配!!有別於其他珍奶店,呢到有位坐,仲有得叉電!有時約左人又未夠鐘可以係到飲杯奶坐陣,禁電話都唔怕冇電。
素來都鐘意食芋圓,又鐘意飲珍珠奶茶,
自從發現左呢間鋪之後,由珍珠轉飲芋圓

左:芋頭芋圓鮮奶
右:伯爵茶豆奶加芋圓

今次我飲右,朋友飲左。

不過飲過咁多次之後,最最最好飲都係芋頭鮮奶。
連朋友本身唔食芋頭都覺得好味。
係會比其他茶甜少少,因為芋頭都帶甜。我自己就會叫微糖。
芋頭同奶真係絕配!!

有別於其他珍奶店,呢到有位坐,仲有得叉電!
有時約左人又未夠鐘可以係到飲杯奶坐陣,禁電話都唔怕冇電。
2019-11-20
外賣自取
  • 芋頭芋圓鮮奶
2020-01-06 295 瀏覽
之前係某社交平台睇過呢間飲品店既介紹,佢地既大甲芋頭鮮奶原來出哂名用台灣著名既大甲芋頭製成既...勁鐘意芋頭製品既我真係睇到我流哂口水今日咁啱約左朋友係附近食飯,見仲有啲時間朋友先黎到,我就入去買左杯大甲芋頭鮮奶飲住等佢啦店鋪既款式都幾多下,不過都係堅持初衷,揀我最想試既大甲芋頭鮮奶入面原來仲有吧檯櫈可以俾客人坐係度慢慢飲,仲有叉電線提供添,又幾大方喎鮮奶同芋蓉變左分層,鮮奶無加任何調味,滿口香濃幼滑既鮮奶芋蓉打得好仔細,質地好綿密,仲勁香芋頭味! 口味帶少少甜,食得出係芋頭本身既天然甜味整體黎講味道幾唔錯,下次可以試下佢既草莓鮮奶

鮮奶同芋蓉變左分層,鮮奶無加任何調味,滿口香濃幼滑既鮮奶

整體黎講味道幾唔錯,下次可以試下佢既草莓鮮奶
2020-01-05
3 分鐘 (堂食)
2020-01-03 216 瀏覽
#wings美食分享 #wings黃店遊.🍁大甲芋頭鮮奶$30最愛台式飲品店無容質疑💕香氣濃郁的台灣芋頭配上明治牛奶🥛半杯滿帶微顆粒感芋泥用料大方~口感順滑奶味十足嘅日本牛奶🍼想無限encore🤪 草莓牛奶&木瓜牛奶也非常推薦😚Ps鏡頭內呢杯係熟飲所以看不到美美的分層🥺.🌱沐白小農 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖.#香港手作#烘焙#手作#手作甜點#甜品#手作甜品#香港網店#網店手作#網店#hkig#hkfood#hkigfood #igfoodies #foodie #foodblogger #handmade #loveeating #2eat2gether #hkfoodstagram #hkfoodies #eating #eatingwell #eatingshow #eatingislife
#wings美食分享 #wings黃店遊
🍁大甲芋頭鮮奶$30
最愛台式飲品店無容質疑💕
香氣濃郁的台灣芋頭配上明治牛奶🥛
半杯滿帶微顆粒感芋泥用料大方~
口感順滑奶味十足嘅日本牛奶🍼
想無限encore🤪
草莓牛奶&木瓜牛奶也非常推薦😚
Ps鏡頭內呢杯係熟飲所以看不到美美的分層🥺

🌱沐白小農 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖
2019-11-07 261 瀏覽
一直想試”沐白”好耐,耐何分店只有3間,有一晚喺尖沙咀食完晚飯終於試到佢啦。”沐白”有提供少量座位供客人等候同休息(加分),始終唔係個個都鍾意一路行一路飲。另外特別欣賞”沐白”堅持健康主義,強調用鮮奶,非人工奶精;用天然蔗糖,非果糖;用天然蜂蜜,非調和蜜。因為堅持更令每位客人安心購買。🍓【Strawberry Milk草莓鮮奶$35】店員好細心問需唔需要少甜少冰,明治鮮奶配上新鮮草莓果肉,天然得嚟又解渴,清新之選。

再次黎到尖沙咀依間沐白,鐘意佢地依度有好多座位同打卡位,仲有得叉電!嗌完野飲就可以坐住慢慢等▪️大甲芋頭鮮奶 $30+6佢地既芋頭真材實料,充滿大甲芋頭獨有既香😭❤️雖然店員話要攪勻先飲,但我更加鐘意啲芋泥沉曬底咁飲,可以啜到稠身既芋泥~佢地用左明治鮮奶沖,所以啲奶都幾香濃。今次依杯仲加左小芋圓,佢地既芋圓同出面果d唔一樣咖,細細粒偏透明,介乎珍珠同芋圓之間。其實平時我唔係好鐘意食芋圓...但竟然覺得依隻幾好食,仲要飲極都有,真係唔好話唔飽😅不過本身個芋泥味太濃啦,要分開仔細dap先dap到芋圓個味😌▪️芝雪木瓜鮮奶 $39招牌既芋頭奶好飲,但木瓜奶選手竟然勢勻力敵😨宣布打和~木瓜奶鮮甜順口之餘奶味香濃,重點係個芝士奶蓋整得好好好正,咸咸甜甜又夠濃厚😍市面好少可以奶蓋係我滿意,依個卻很可以😎
嗌完野飲就可以坐住慢慢等

▪️大甲芋頭鮮奶 $30+6
佢地既芋頭真材實料,充滿大甲芋頭獨有既香😭❤️

▪️芝雪木瓜鮮奶 $39
招牌既芋頭奶好飲,但木瓜奶選手竟然勢勻力敵😨宣布打和~
市面好少可以奶蓋係我滿意,依個卻很可以😎
2019-10-28 109 瀏覽
💜大甲芋頭鮮奶芋圓($36)🔻兔_良心黃店推薦指數:🌕🌕🌕🌖🌑甜度:少甜🌕🌕🌕🌑🌑質地:奶滑 顆粒感 煙韌餡料:芋頭 地瓜芋圓🔺之前係元朗店飲過一次,覺得成杯偏甜由其d芋泥好甜😂黃店只限尖沙咀沐白,質素都高d😏依家配料有得加芋圓,更吸引~更有咬口,拎上手底部芋泥仲係暖,要上下shake均先好飲,第一啖飲就覺得好夠味,無論芋頭定奶味都好香濃😌但飲多2啖就有d甜,依款甜度係無得揀,低甜的話更好!而底部的地瓜芋圓口感就偏軟一點,如嚼感強d會加分🥰芋頭控就要試下~**依到嘅光線極難影相,佈滿射燈,我好怕依種燈光😖力已盡,後期執光。🧡芝士奶蓋木瓜鮮奶($34)🔻推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑甜度:適中🌕🌕🌗🌑🌑質地:奶滑 果肉感餡料:木瓜蓉🔺以前都有係鮮榨果汁店叫木瓜奶飲🙈加奶蓋又係另一個層次😚鹹鹹香香,飲落又夠奶味夾埋freshfresh嘅木瓜果肉,沒有不好喝的理由😋解渴~ 本身怕甜,店員說木瓜原本有甜度!怕甜可以選半糖/無糖,我揀左無糖,以為會無味到好淡,但真的不會😋覺得剛好!推薦~
💜大甲芋頭鮮奶芋圓($36)
🔻兔_良心黃店
推薦指數:🌕🌕🌕🌖🌑
甜度:少甜🌕🌕🌕🌑🌑
質地:奶滑 顆粒感 煙韌
餡料:芋頭 地瓜芋圓
🔺

🧡芝士奶蓋木瓜鮮奶($34)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑
甜度:適中🌕🌕🌗🌑🌑
質地:奶滑 果肉感
餡料:木瓜蓉
🔺
香港開張之後終於同fd一齊試左佢地既招牌同埋其他款式🙈💕店舖以木質裝潢與白色磚牆為主感覺清新白淨~而且坐係度都有插電位大甲芋頭鮮奶加珍珠($30+4) 8.5/10材料選用用大甲芋頭,有層次有咬口!之前試過飲其他,係用人工芋蓉明顯無禁香濃~新鮮製作的芋香味十足~芋頭顆粒會比較實淨,所以入口會比較爽的感覺,非純泥狀!再加上用明治鮮奶較為順滑又同芋頭好夾!呢款果然係大家熱推🤤因為真係一試難忘!甜度固定,但不會過甜而係適中~珍珠用黑糖慢煮2小時,帶點黑糖香烤味又唔會過份軟~草莓鮮奶 ($35) 8/10草莓🍓控表示真係絕對要試,入面加入鮮榨草莓,熱辣辣個陣飲好冰爽~再同奶混合而成,有點像草莓牛奶!飲飲下仲會咬到啲果肉架!再加料配芋圓都好夾,有芋頭香味~不過如果配件份量多D就好🤤好想再咬~木瓜鮮奶($35) 7.5/10記得飲用前先輕輕攪拌,帶適量甜度,用新鮮木瓜打成果泥而不加果醬~細緻滑溜,感覺天然不過甜~同埋都有木瓜果肉係裏面💕
香港開張之後終於同fd一齊
試左佢地既招牌同埋其他款式🙈💕
店舖以木質裝潢與白色磚牆為主
感覺清新白淨~而且坐係度都有插電位

大甲芋頭鮮奶加珍珠($30+4) 8.5/10

草莓鮮奶 ($35) 8/10

木瓜鮮奶($35) 7.5/10
📍 沐白小農 🌟尖沙咀.🔶 #芝雪木瓜鮮奶 💰34👅9.66/10.芝雪口感濃厚稠木瓜同奶奶完美mix埋一齊 滑得黎又仲有啲果肉咬下 💛真係同台灣飲既有得揮呀🤭🤩.絕對係香港台飲店既大佬呀🤤憑良心做人做事 必屬佳品.@mubailhongkong地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號 (m記隔離)
📍 沐白小農 🌟尖沙咀

真係同台灣飲既有得揮呀🤭🤩
絕對係香港台飲店既大佬呀🤤
憑良心做人做事 必屬佳品
@mubailhongkong
地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號 (m記隔離)
外賣自取
2019-10-22 97 瀏覽
又黎支持黃店~🥰最近唔多好珍珠奶茶(係好事黎!)😆😆😆但我對芋頭類甜品仍然係0抵抗力😭😭😭😭所以就一於試一試😍😍😍朋友好唔識做咁話芋頭多數用香精之後睇過openrice其他食評係話食得到芋頭蓉!所以我就唔理照黎買😆😆大甲芋頭鮮奶$30+小芋圓$6好味好味好味不過原來佢本身已經有珍珠 兩樣mix埋要仔細食先分得出 但總之就係好味😋(ps朋友仲想俾八達通😂😂😂大家都記得盡量少啲用八達通喇☺️☺️☺️☺️
又黎支持黃店~🥰
最近唔多好珍珠奶茶(係好事黎!)😆😆😆
但我對芋頭類甜品仍然係0抵抗力😭😭😭😭
所以就一於試一試😍😍😍
朋友好唔識做咁話芋頭多數用香精
之後睇過openrice其他食評係話食得到芋頭蓉!
所以我就唔理照黎買😆😆
大甲芋頭鮮奶$30+小芋圓$6
好味好味好味
2019-10-21 105 瀏覽
/沐白🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa飲品篇 #良心小店篇➖➖➖之前其實都有飲過幾次沐白質素都唔錯 今次再飲仲試左芋圓同木瓜奶+奶蓋😊➖➖➖1️⃣大甲芋頭鮮奶+地瓜芋圓 $ 36芋泥綿密 味道天然 有芋頭粒嘅話就更佳不過就固定左甜度 個人口味都接受到💛芋圓都係第一次試!煙煙韌韌的 幾好咬😆算係我飲過數一數二喜歡嘅芋頭奶😛➖➖➖分數: 8/10➖➖➖2️⃣芝雪木瓜鮮奶 $34 之前都無試過呢款 今次一於試下!芝士奶蓋夠稠身 唔會好快就沉底~而且有咸香嘅芝士味 幾出色!木瓜鮮奶 味道天然 有新鮮木瓜肉~奶味都幾濃郁 呢個相對無咁濟😝➖➖➖分數:8.3/10➖➖➖📍沐白小農
/沐白🇭🇰/
#sa尖沙咀篇 #sa飲品篇 #良心小店篇
之前其實都有飲過幾次沐白
質素都唔錯 今次再飲
仲試左芋圓同木瓜奶+奶蓋😊
1️⃣大甲芋頭鮮奶+地瓜芋圓 $ 36
芋泥綿密 味道天然 有芋頭粒嘅話就更佳
不過就固定左甜度 個人口味都接受到💛
芋圓都係第一次試!
煙煙韌韌的 幾好咬😆
算係我飲過數一數二喜歡嘅芋頭奶😛
分數: 8/10
2️⃣芝雪木瓜鮮奶 $34
之前都無試過呢款 今次一於試下!
芝士奶蓋夠稠身 唔會好快就沉底~
而且有咸香嘅芝士味 幾出色!
木瓜鮮奶 味道天然
芝雪木瓜鮮奶
2019-10-15
大甲芋頭鮮奶
芝雪木瓜鮮奶
大甲芋頭鮮奶💛 $30#tastytommy良心食店 (最後張圖💛)飲完尖沙咀分店真係返唔到轉頭!!😍 大甲芋頭泥慷慨得多 味道又香濃 配埋明治鮮牛奶chok勻黎飲好正😋 強烈推薦大家加配芋圓粒 好好咬😛芝雪花生芝麻黑糖波霸鮮奶 $35呢杯野超豐富!! 面頭芝麻同花生碎非常香噴噴 味道香口過台灣飲過既蜜X麻美好多! 然後係薄薄一層芝士奶蓋 味道都好出色 可惜太少啦唔夠喉🥺 終於飲到黑糖鮮奶 攪拌後奶味黑糖味都岩岩好 底下波霸仍然暖暖地 非常煙韌 總之啖啖都充滿驚喜!🤗整體黎講尖沙咀分店💛出色過元朗果間🥶好多! 仲要多好多座位同影相位! 我個fd都係元朗人 仲係前元朗店忠粉 連月黎幫襯佢既次數夠買台中單人來回機票去食大甲芋🙊 宜家佢後悔終生🙊 表示寧願出尖咀飲都唔再飲元朗果間🙊 我個fd肯改過自新值得寬恕😇 但尖沙咀沐白咁曳曳 一世都唔可以原諒 大家要大力懲罰佢呀🤪🤗 今生只飲尖沙咀沐白!!!!!

大甲芋頭鮮奶💛 $30
#tastytommy良心食店 (最後張圖💛)

芝雪花生芝麻黑糖波霸鮮奶 $35

2019-10-15 93 瀏覽
終於試到台灣過江龍嚟到香港嘅沐白小農。店面雖然唔大,但入面都有幾個座位可以坐低慢慢歎,仲有幅白磚牆同彩虹凳比你打卡,環境都唔錯架😀大甲芋頭鮮奶($30)加芋圓($6) 呢個係沐白小農嘅主打飲品,芋頭味好濃郁,加埋優質嘅鮮奶,簡直絕配!雖然芋頭好香甜,但唔會過甜啱啱好,所以唔會膩到令你覺得唔想飲。芋頭鮮奶加埋芋圓就一定係perfect match 喇!芋圓好煙靭好好味,飲完好滿足!🤤至於黑糖波霸鮮奶($30)就係沐白另一樣主打嘅飲品。黑糖波霸鮮奶而家周圍都飲到,但要做到好似沐白咁唔會過甜,而珍珠軟硬程度啱啱好就好少見。啲珍珠煮好即刻放入杯入面,攞上手仲係辣手嘅,撞上冰凍嘅鮮奶,嗰種冷熱交錯嘅感覺好正。另外值得一讚嘅係佢份量好足👍🏼 冰量啱啱好,唔似得其他店咁,飲完發現完來有半杯都係冰嚟🤨伯爵茶紅茶珍珠拿鐵($32) 有唔少人都好怕飲鮮奶茶,因為好多時鮮奶茶嘅奶味同茶味都冇奶精奶茶咁重🤪但呢度個鮮奶茶味道唔錯,伯爵茶底個佛手柑味好出,好香,完全冇晒之前嘅憂慮。 雖然叫咗少甜但都略甜,不嗜甜嘅朋友就記得要考慮下半糖或微糖。至於珍珠都好煙靭,但始終唔夠黑糖波霸咁好食🙈

2019-10-14 66 瀏覽
邊個好想飲芝士奶蓋呀!埋嚟睇啦喂!🤜🏽—————————————————🔹 芝雪木瓜鮮奶($39)..好唔聽話咁直接插枝飲筒落去飲——成口都係木瓜果肉粒,伴隨明治鮮奶嘅香味!跟翻規矩開蓋倒入口,個芝士奶蓋都幾香濃、順滑!木瓜奶同芝士呢個組合sounds werid,但原來鹹鹹甜甜咁又幾夾!😋🍼不過唔好甜嘢嘅小pin就覺得,奶蓋都係啱襯茶底多啲,無咁heavy,留翻個肚食其他嘢🤣自從係臺灣返嚟,就無再幫襯過茶飲店!終於可以飲翻最愛嘅芋頭牛奶!—————————————————🔹 大甲芋頭鮮奶 ($30)..個杯一半係芋頭蓉、一半係鮮奶,超足料呀!😋一飲落去超滿足,芋頭蓉仲有碎顆粒,多個層次又可以咬吓,比得上係臺灣嘅芋頭奶!🍼甜度無得較,但完全唔會過甜🥰
邊個好想飲芝士奶蓋呀!埋嚟睇啦喂!🤜🏽
—————————————————
🔹 芝雪木瓜鮮奶($39)

—————————————————
🔹 大甲芋頭鮮奶 ($30)
2019-10-10 72 瀏覽
🔅尖沙咀♾沐白小農🔅🔸尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖話說一直都好想試呢間店既野飲!!大家post既大甲芋頭燒著哂我🔥竟然係無安排下有機會試到芋頭真係有驚喜 係香港地飲到咁既芋香不過整體而言佢既鮮奶味係比較淡既😗有興趣可以睇下我對3杯既喜愛度👇🏻❶大甲芋頭鮮奶 30HKD呢款真係必試!同路既朋友一試驚喜話佢會再來🤣未混前 都睇到佢既芋頭幾重手搖晃後 芋泥融合哂落牛奶到飲唔太到芋泥既口感 反而係重重既芋香味不過就係奶味唔夠重但芋泥完全搶救到!❷草莓鮮奶 30HKD草莓肉絕對係啖啖吸入🍓有種酸酸甜甜既味蕾衝擊感奶香係呢到更加唔出 但係真係好清新係飲完唔會膩又唔會甜既首選❸芝雪花生芝麻黑糖波霸鮮奶如果唔係嗜甜者 唔好輕易挑選‼️見佢係新品 所以就揀來試一下佢既層次唔係一般既多 成5-6層既搭配佢飲落係好香花生同芝麻香 飲起來仲有顆粒感黑糖波霸略嫌過甜左小小芝雪既奶香味比牛奶出太多啦(但都甜多啦所以要有一定既甜度愛好先推薦點
🔅尖沙咀♾沐白小農🔅
🔸尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖

話說一直都好想試呢間店既野飲!!
大家post既大甲芋頭燒著哂我🔥

未混前 都睇到佢既芋頭幾重手
搖晃後 芋泥融合哂落牛奶到
飲唔太到芋泥既口感 反而係重重既芋香味
不過就係奶味唔夠重
但芋泥完全搶救到!

❷草莓鮮奶 30HKD
草莓肉絕對係啖啖吸入🍓