2019-02-27 171 瀏覽
老公話好耐冇食沙嗲王以前拍拖間中都會嚟,咁我同老公應該有幾年冇食所以今日我哋去開餐老公同我最鍾意就係呢個蟹肉豆腐煲跟住老公又好想食焗牛肉飯所以我哋決定散嗌因為個餐係唔可以同時叫呢兩樣主食我哋另外仲叫咗個沙律平時沙嗲王好快就上菜今日等左四個字先有得食😶不過當豆腐煲上菜嘅時候我就好唔高興,又係cost saving 我哋以前食嘅時候係滿晒㗎但今日見到又縮左水不過因為呢𠒇嘢太膩,所以呢個份量其實還叫做合格🙄Anyway, 又係份量減少,都係地主賺哂好唔高興不過公平講句食物味道係不變嘅
老公話好耐冇食沙嗲王
以前拍拖間中都會嚟,咁我同老公應該有幾年冇食
所以今日我哋去開餐
我哋另外仲叫咗個沙律
平時沙嗲王好快就上菜
今日等左四個字先有得食😶
不過當豆腐煲上菜嘅時候
我就好唔高興,又係cost saving
我哋以前食嘅時候係滿晒㗎
但今日見到又縮左水
不過因為呢𠒇嘢太膩,所以呢個份量其實還叫做合格🙄
Anyway, 又係份量減少,都係地主賺哂
好唔高興
不過公平講句食物味道係不變嘅
2019-02-24
2019-02-26 140 瀏覽
有日突然經過尖沙咀嘅沙爹王,見到沙爹王嘅餐牌好似唔同咗,先諗起原來自己都好多年無食過佢嘅白咖哩。再加上女朋友都好似無食過白咖哩,所以拿拿臨行上樓整番個餐食下。坐低望兩望個餐牌發覺好多新嘅餐單,但最後都叫咗白咖哩香茅豬扒飯,外加二款雞翼。一個係蒜味,一個係鹹蛋黃味,再多叫咗一份牛油焗蜆。白咖哩飯依舊正,無試過嘅朋友真係要試下,第二度食唔到呢啲野。另外蒜味雞翼同牛油蜆就好普通,而鹹蛋黃味就唔係咁啱胃口,隻味唔似平時食嗰啲鹹蛋黃魚皮。差啲唔記得講,特濃朱古力沙冰好鬼正。

差啲唔記得講,特濃朱古力沙冰好鬼正。
2019-02-04 269 瀏覽
黎沙嗲王緊係食白咖哩豬扒飯🤤🤤🤤🤤🤤🍛🍛🍛🍛🍛🐷🐷🐷🐷🐷一如穩定👍🏽👍🏽👍🏽🤪可能係連鎖店既關係🤔🤔🤔🤔豬扒岩岩炸起 香脆又香🤩🤩🤩多汁👍🏽👍🏽下午茶送埋野飲🥤🥤🥤🥤
黎沙嗲王緊係食白咖哩豬扒飯🤤🤤🤤🤤🤤🍛🍛🍛🍛🍛🐷🐷🐷🐷🐷
一如穩定👍🏽👍🏽👍🏽🤪可能係連鎖店既關係🤔🤔🤔🤔
2019-02-01 161 瀏覽
行左大半日街行到好肚餓,都差唔多到晚飯時間,冇乜特別野想食,就同朋友是但去左沙嗲王,貪佢多款式。我地諗住轉頭去食甜品,所以依家就唔食咁飽先,坐低點左一份小食,同一份主食。XO 醬蘿蔔糕:夠晒熱夠晒惹味,好食,不過多左啲油食到尾覺得好膩。黑椒烤雞扒:雞扒多汁烤得夠味,抵讚!仲有大量既菜,好少可餐廳俾咁多菜,好滿意白咖哩湯拉麵:呢個賣相好奇怪,一上黎既時候完全見唔到啲麵,好似碗忌廉湯咁,夾起啲麵同個湯竟然係一樣色,不過味道係ok 既,份量多到我地兩個都食唔晒。下次叫返飯會好啲。諗唔到食乜既時候,就再黎食沙嗲王啦。

諗唔到食乜既時候,就再黎食沙嗲王啦。
2019-01-19 186 瀏覽
今日一個人來到金馬倫道,好想回味學生年代嘅味道,沙嗲王實在令我掀起許多回憶。午飯時段要攞票等位,樓下已經有許多人正在等候安排入座,攞咗飛都等咗一陣,估唔到一人枱都要等。店內環境都幾闊落,坐滿食客,安排位置後點完嘢食,繼續要等。當然點了我最喜歡的白咖哩香茅豬扒飯(全場 no. 1)​​​​​​​,香茅汁少少辣好惹味,獨有袐製配方好吸引,一定要食,豬扒剛剛炸起,熱辣辣,非常肥美,冇得輸,十分可口,飯嘅份量已經唔少,食到最後仲有白咖哩汁剩,真係好想添飯。午餐包飲品,凍飲加$2,如果餐廳可以走飲管就更理想。隔離枱點了焗飯,賣相很吸引,下次可以嚟試下。飲品都有大量選擇,加少少錢已經可以有珍珠奶茶或特飲,如果天氣凍啲,叫熱鮮榨青檸柑梅蜜應該是不錯嘅選擇。這裏食滿廿蚊送兩蚊現金券,吸引大家下次再光臨。

店內環境都幾闊落,坐滿食客,安排位置後點完嘢食,繼續要等。

白咖哩香茅豬扒飯

午餐包飲品,凍飲加$2,如果餐廳可以走飲管就更理想。

隔離枱點了焗飯,賣相很吸引,下次可以嚟試下。

這裏食滿廿蚊送兩蚊現金券,吸引大家下次再光臨。
2019-01-15
午餐
白咖哩香茅豬扒飯
2018-12-31 212 瀏覽
沙嗲王簡直係我至愛 因為男女老幼都好鍾意食!!!而且又大份又 抵食,今次轉咗新餐牌佢可以自選麵,湯底同埋自選配料!湯底有幾種可以選擇包括沙嗲湯底,白咖哩湯底,清湯湯底等等而我就揀咗白咖哩湯底, 唔好睇佢白色色一pat嘢,覺得好難食。其實佢好好食㗎!!冇諗過佢同麵都可以如此地配搭 配咩好?!我當然係叫 雞髀 啦!!就係貪佢夠juicy又夠嫩滑, 脆脆口 的外皮,加上juicy的雞肉, 真係冇諗過咁平民嘅餐廳可以整得如此嘅好食,不得不讚
沙嗲王簡直係我至愛 因為男女老幼都好鍾意食!!!

而且又大份又 抵食,今次轉咗新餐牌
佢可以自選麵,湯底同埋自選配料!
湯底有幾種可以選擇包括沙嗲湯底,白咖哩湯底,清湯湯底等等

其實佢好好食㗎!!
冇諗過佢同麵都可以如此地配搭

配咩好?!

我當然係叫 雞髀 啦
!!

真係冇諗過咁平民嘅餐廳可以整得如此嘅好食,不得不讚
  • 白咖哩雞髀拉麵
2018-12-26 145 瀏覽
聖誕節正日,係商人謀取暴利嘅好日子,仲要係尖沙咀睇燈飾嘅聖地,充滿聖誕氣氛嘅聖誕大餐就被抬高左個價!路過金馬倫道就揀左久違嘅沙嗲王,對我來講,沙嗲王係回憶,好多年無去,有一段時間沉寂左,而家又好似多返舖咁!時間尚早,完全唔使等位,我地被安排係最中間嘅二人枱位置!座位係唔太舒服,pan唔夠高,坐到無腰骨咁,但服務搭夠,侍應姐姐見我地拎住一袋二袋就拎個布籃俾我地放嘢係枱底!見唔太肚餓,我地叫左一個飯同兩個小食,再加凍飲兩杯!越南薄皮春卷配檬汁:春卷皮薄同脆,而餡又多,個檬汁令個春卷更清新!但個人覺得有少少油黄金鹹蛋黄軟殼蟹🦀:標準size有2隻軟殼蟹,軟殼蟹肉質新鮮,但鹹蛋黄嘅味蓋過晒軟殼蟹嘅鮮味,重口味左少少!芝士焗牛柳粒飯配紅酒牛扒汁:芝士香軟,牛用美國穀飼牛,牛味濃,係好味嘅,但略嫌個汁頗咸,汁偏多!同一點唔太明嘅係點解佢強調「紅酒牛扒汁」,真係用牛扒淆制而成?聖誕節都無收貴到,老實價錢!讚

見唔太肚餓,我地叫左一個飯同兩個小食,再加凍飲兩杯

聖誕節都無收貴到,老實價錢!讚
2018-12-25
2018-12-04 195 瀏覽
雖然呢度附近有好多好野食, 但好耐冇食過沙嗲王, 所以就揀左佢喇.上到黎, 呢間沙嗲王既裝修偏向小清新風, 感覺好不一樣XD芝心餅外脆內軟, 一咬開, D芝士湧哂出黎!D芝士唔會好膩口! 加上夠哂熱, 正!椒鹽雞軟骨惹味, 香口, 食唔停口呀~蕃茄醬海鮮pizzaPizza底係薄餅黎, 所以比較鬆化軟.個蕃茄醬好夠味!海鮮既份量都算多~ 蟹粉豆腐鍋配薄餅呢個真係必食, 上枱就聞到好香喇!D蟹粉充滿住咸香~配埋滑滑豆腐同埋D蟹肉, 好好食~不過個人覺得配白飯好過配薄餅~
雖然呢度附近有好多好野食,
但好耐冇食過沙嗲王, 所以就揀左佢喇.

上到黎, 呢間沙嗲王既裝修偏向小清新風,
感覺好不一樣XD

芝心餅
外脆內軟, 一咬開, D芝士湧哂出黎!
D芝士唔會好膩口! 加上夠哂熱, 正!

椒鹽雞軟骨
惹味, 香口, 食唔停口呀~
椒鹽雞軟骨

蕃茄醬海鮮pizza
Pizza底係薄餅黎, 所以比較鬆化軟.
個蕃茄醬好夠味!
海鮮既份量都算多~
蕃茄醬海鮮pizza

蟹粉豆腐鍋配薄餅
呢個真係必食, 上枱就聞到好香喇!
D蟹粉充滿住咸香~配埋滑滑豆腐同埋D蟹肉, 好好食~
不過個人覺得配白飯好過配薄餅~
  • 蟹粉豆腐鍋
  • 芝心餅
2018-11-21 205 瀏覽
細個成日食沙嗲王 記得有排開到周圍都係 跟住無耐又汁哂 近排見又開返幾間 於是放學就食個晏搵返細個既味道!午市餐set價錢可以接受 食完有現金卷下次食就有得平!連鎖店黎講 沙嗲王既選擇都算幾多! 我地去到都諗左好耐叫咩好我地梗係5汁輸叫左個招牌白咖哩豬排飯先 $60 加多杯荔枝紅茶 食既係細個既童年味道! 個白咖哩飯既汁幾濃幾入味 整體黎講5錯幾好食!反而白咖哩烏冬個汁撈左落湯到有少少淡跟住我地叫左個蟹肉豆腐煲 個湯都幾濃幾入蟹味 價值大概82但因為散叫無野飲跟我地都叫左個海鮮焗飯$69同豬軟骨飯$61海鮮飯個咖哩有的搶左芝士個味 同海鮮少左的 但都可以接受值得一提既係呢到特有既荔枝紅茶! 底既jelly都算係由細到大食呢到既特色整體黎講呢到都幾適合做放飯大家諗5到食乜既算擇!

午市餐set價錢可以接受 食完有現金卷下次食就有得平!

反而白咖哩烏冬個汁撈左落湯到有少少淡

整體黎講呢到都幾適合做放飯大家諗5到食乜既算擇!
2018-11-21
  • 白咖哩豬扒飯
2018-11-15 167 瀏覽
約好親友到科學館玩,順便在附近晚餐。剛好發現銀包內有二張仁X醫院慈善奬劵的沙嗲王現金劵,所以兩家人到這裡晚餐。因為早到,在內堂的大枱就座。細看餐牌,看到二人套餐,有餐湯沙律前菜主菜飲品甜品。不用煩不用計算,一於點二套二人餐再加几款美食,應該足夠5大2小1B享用。是日餐湯  忌廉湯?大阪究極薯仔沙律  薯仔沙律淋上鹹中帶酸的醬汁,芝麻醬?柚子醋?胡麻醬?白咖喱香茅豬扒飯  此店名物,廿多年前已經很喜歡這款咖喱豬扒。軟棉棉滑溜的豬扒,配招牌白咖哩。套餐有二碟,之後再追加一碟。芝士焗牛柳粒飯 無食到。日式蟹粉豆腐鍋配薄餅蟹粉豆腐味道較淡,所以要單獨品嚐。而Roti 沾白咖喱反而更夾!蒜蓉牛油雞翼  炸皮超脆熱紫薯鮮奶   紫色的液體,紫薯味很怪,反而似人工的芋頭香精。鮮芒椰汁沙冰配西米  大大杯,小朋友至愛。芒果椰汁西米露   即係鮮芒椰汁沙冰配西米變為小碗版本。其實是同樣的配搭。散叫一碟青菜  個人覺得貴囉!而且菇類有酸味。扣減現金劵後,埋單六百几,仲送2枝辣椒醬,實行又食又拎。整體味道很正常,只是職員人數少,所以服務不足。不過這裡有長長的樓梯,對於小米之父~少運動人士真係好辛苦。幸好自己
因為早到,在內堂的大枱就座。
細看餐牌,看到二人套餐,有餐湯沙律前菜主菜飲品甜品
餐湯
是日餐湯
忌廉湯?
大阪究極薯仔沙律
大阪究極薯仔沙律
薯仔沙律淋上鹹中帶酸的醬汁,芝麻醬?柚子醋?胡麻醬?
白咖喱香茅豬扒飯
此店名物,廿多年前已經很喜歡這款咖喱豬扒。
軟棉棉滑溜的豬扒,配招牌白咖哩。
套餐有二碟,之後再追加一碟。
芝士焗牛柳粒飯
芝士焗牛柳粒飯
無食到。
日式蟹粉豆腐鍋配薄餅
蟹粉豆腐味道較淡,所以要單獨品嚐。
而Roti 沾白咖喱反而更夾!
炸皮超脆
熱紫薯鮮奶
熱紫薯鮮奶
紫色的液體,紫薯味很怪,反而似人工的芋頭香精。
鮮芒椰汁沙冰配西米
鮮芒椰汁沙冰配西米
大大杯,小朋友至愛。
芒果椰汁西米露
即係鮮芒椰汁沙冰配西米變為小碗版本。
其實是同樣的配搭。
散叫一碟青菜
個人覺得貴囉!而且菇類有酸味。
扣減現金劵後,埋單六百几,仲送2枝辣椒醬,實行又食又拎。

整體味道很正常,只是職員人數少,所以服務不足。
不過這裡有長長的樓梯,對於小米之父~少運動人士真係好辛苦。
幸好自己常運動。

Body Report :
芒果肉勁呀!排毒一流!
第二天就~出貨!
用餐優惠
現金券
2018-09-24 313 瀏覽
成日去沙嗲王 每次都係叫我至愛嘅白咖哩香茅豬扒飯 避風塘軟殻蟹等等今次難得見到新野 fd又有興趣試 就叫左黎share 。。(左) 黃金軟殼蟹 (加倍)~$95好重口味。。咸到淨食完全吾掂。。勁重咸蛋黃味。。我接受唔到,反而朋友卻說好好吃😂 結果成盤留哂比佢。好彩量也不算多 我吃了兩小塊 朋友能吃完其餘的。👑牛油蒜香雞翼 (右)炸得好脆 好明顯即叫即炸 好好味未食都聞到好香牛油同蒜蓉味 似有醃過 不像外面有時吃到的 裡面淡而無味。比讚。總體 招牌菜還是好吃的 但試新野前請三思

今次難得見到新野 fd又有興趣試 就叫左黎share 。。

(左) 黃金軟殼蟹 (加倍)~$95

好重口味。。咸到淨食完全吾掂。。勁重咸蛋黃味。。

👑牛油蒜香雞翼 (右)
炸得好脆 好明顯即叫即炸 好好味
未食都聞到好香牛油同蒜蓉味 似有醃過
不像外面有時吃到的 裡面淡而無味。比讚。

總體 招牌菜還是好吃的 但試新野前請三思
2018-09-21 181 瀏覽
約左朋友來尖沙嘴食晚飯,行過樓下睇餐牌,見到價錢比較平,而且食物種類又多,就入左去試。我地三個人叫左蟹粉豆腐泡飯,咖喱海鮮pizza,脆蝦棒,同西蘭花炒菇。見到menu上寫個蟹粉豆腐泡飯係人氣菜式所以就叫來試下,來到個時個石鍋仲係滾,熱辣辣。食落去豆腐好滑,配埋鹹鹹地嘅蟹粉,配搭得幾好,撈飯食好o岩,雖然個人覺得偏鹹左d,但依然係好味。本來以為個海鮮咖喱pizza係中等size,但來到先發現係好迷你。佢嘅海鮮配料有蝦,魷魚同帶子,每樣各兩至三件。芝士撈埋咖喱汁,感覺幾新鮮,味道都好,個pizza皮亦唔硬,好軟身。至於脆蝦棒一碟有八條,每條都啖啖蝦肉,配埋沙律醬好好食。碟西蘭花炒菇係最唔好食嘅,西蘭花同菇都無咩味,好似比滾水煮熟完就算咁。四樣野加埋每人一杯野飲大概要$90一個人,性價比幾高,食物質素大致上都幾好。沙爹王算係抵食之選,好o岩一班朋友聚會。
2018-09-13 168 瀏覽
有朋友俾咗張$6 coupon我 咁我就趁下午茶時段用咗去啦我嗌咗個白咖哩香茅豬扒飯 配熱檸水 $49 再加咗個印度薄餅😋 個汁送飯真係一流 咖哩完全唔辣 但係好香 加埋香茅豬扒真係唔駛十分鐘就食晒個飯 佢嘅印度薄餅只需要加 $15 就有兩件 上枱時仲熱辣辣 建議上枱後食咗呢樣先 熱辣辣食俾起攤凍咗 好食十倍有多👍🏻 不過如果係加配嘅 佢唔會額外再俾汁㗎 要用跟飯嘅汁😮 其實就咁食都相當唔錯 強烈建議大家要試下呢個印度薄餅⭐️埋單連加一就$70.5 下午茶嚟講就唔係平㗎啦 但係就十分豐富😻 佢而家做緊優惠 每食滿$20蚊就送$2 coupon 下次再食就可以用喇😼 今次我又有張$6 coupon 下次又再去過😛

2018-08-19 1637 瀏覽
男友是新世紀福音戰士的粉絲,知道沙嗲王同Eva crossover,立即來朝聖。 我們到了尖沙咀的新店,位於金馬倫道,地理位置優越。但是屬樓上鋪,門面不太顯眼。 樓梯已貼滿Eva的場景照,還有主角們的foamboard,拍照必備。 餐廳裝潢很新,繼續貼滿很多eva場景照。比起其他crossover卡通的餐廳,更有heart。 主題餐牌也有造型呢。 Eva主題的食品不多,只有4款主食、3款甜品,再加膠樽裝飲品。 男友說除了第五使徒,其餘3款主食的賣相也很像樣;甜品及飲品則較平凡。 (左) 式波.明日香.蘭格雷の水果冷泡茶 (士多啤梨+石榴) $29 (右) 綾波零の菠蘿荔枝梳打 $29 飲品都是用同一款膠樽,只是裝不同飲品就有不同名字。順帶一提,膠樽可以拿走來紀念啊。 紅色的明日香是時下最流行的水果冷泡茶。茶味很淡,亦無茶香。士多啤梨/石榴味欠奉,只有一股死甜。喝了兩三口就投降了。 相反,藍色的綾波麗菠蘿荔枝梳打好喝得多。菠蘿味愈浸泡愈突出,加上冰凍荔枝梳打,適合夏天的悶熱天氣。 第7の使徒襲來 $88 番茄芝士蟹粉豆腐鍋加十字造型的酥餅,男說說把第7の使徒襲擊的畫面神還

主題餐牌也有造型呢。

(右) 綾波零の菠蘿荔枝梳打 $29

第7の使徒襲來 $88

番茄芝士蟹粉豆腐鍋加十字造型的酥餅,男說說把第7の使徒襲擊的畫面神還原。

酥皮有點油,浸過豆腐鍋後淋得快要化開,口感不討好。豆腐鍋芝士味缺缺,豆腐也不夠滑溜。但加上蟹粉油,還有一絲絲蟹肉,還蠻足料的。

尼尼絲の芝士肉醬薄餅 $45

薄餅也是以酥皮作餅底,配上充滿水份的肉醬,又是淋到糊作一團。
肉醬有點過咸,幸好還有些烤得焦香的芝士搭救。

第4の使徒Demi Glace芝士牛柳粒飯 $88

法式醬汁Demi Glace作伴的牛柳粒飯,味道非常平凡,亦無肉味。
牛柳粒不夠軟熟,說是牛腩更加貼切。

3道餸中,最令我滿意的是第7の使徒的豆腐鍋,第二就是牛柳粒飯。那個pizza⋯⋯除非你是加菲貓,才會熱愛那滿滿的肉醬pizza吧。

但以卡通crossover的餐廳來說。食物質素還算合格。喜歡Eva的朋友們,還是可以一試呢!

餐廳資料:
沙嗲王
地址: 尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈1樓
電話: 27556678
2018-08-11 270 瀏覽
沙嗲王 海盜想必是不少人的回憶Signature dish 當然是白咖哩豬扒飯可是我的最愛是另有其他午市套餐都是60至80元也算合理每次也毫不猶豫叫了豬軟骨糖心蛋飯豬軟骨煮得十分淋 可輕易的連骨一併吃汁也調教得十分適中 不會過咸 且有味道旁邊還有一小堆的雜菜 解膩 也較健康飯上沾上又豬軟骨的醬油 更開胃份量多 即使肌腸漉漉也不會不夠吃還有糖心蛋半粒 大滿足附送飲品 不建議叫咖啡/奶茶叫特色飲品更吸引
沙嗲王 海盜想必是不少人的回憶
Signature dish 當然是白咖哩豬扒飯