2019-05-31 284 瀏覽
佢有好多餸好多選擇...其實都可以用惹味黎形容🤣之前成日黎都係食個白咖喱豬扒飯~~👄👄呢個白咖喱豬扒飯不得了~~雖然明知道佢好肥🤣但係都仲係好想食。🥰今次試咗個新嘢炸越南春卷,同埋叫咗個牛油雞翼~我覺得呢個越南春卷冇我想像中咁好食...🧐但但但係佢炸到好香脆,牛油雞翼唔使講食到停唔到口~$42/4隻,絕對對得起呢個價錢。同埋有一樣野一定要讚嘅!!!👍🏻👍🏻👍🏻就係比起以前沙嗲王~~佢出餸快咗好多好多好多🗣💪🏻👍🏻整體上都好OK唔錯。
佢有好多餸好多選擇...其實都可以用惹味黎形容🤣
之前成日黎都係食個白咖喱豬扒飯~~👄👄
今次試咗個新嘢炸越南春卷,同埋叫咗個牛油雞翼~

就係比起以前沙嗲王~~佢出餸快咗好多好多好多🗣💪🏻👍🏻
整體上都好OK唔錯。
2019-05-26 205 瀏覽
沙爹面得個香字,啲面軟曬,湯完全冇味,白咖喱香茅豬排,豬排又係軟曬,而且豬排太多鬆肉粉,白咖喱撈飯都算過得去,不過正係得白咖喱,佢杯特飲就同藥水冇分別,最大嘅分別就係冇藥效咯,餐具都係隨便膚淺一下就算,店內環境較差,地板污跡冇人處理,而且還要收加一費用,店員還沒有禮貌,點餐還是上餐,甚至是臨走之前都沒有任何和客戶的交流,還咁收加一費用,在你收加一費用前請先保持店內員工基本的禮貌已經用餐環境,相比樓下的木八,沙爹王的cp值實在太低
白咖喱香茅豬排
2019-05-17 272 瀏覽
今日中午同朋友去旺角行街,唔知食咩好,就喺女人街行咗一個圈,今日出邊30幾度,已經踏入炎熱嘅夏季,真係頂唔順,咁啱行到沙嗲王門口,即刻諗起白咖喱豬扒飯,朋友一致認同gogogo上到去好彩唔使等位,朋友同我唔使321就決定食白咖喱豬扒飯,豬肉非常鬆化,咖喱汁有少少甜,話咁快食咗成碗飯,另外點左個海鮮Pizza咖喱,呢個有六吋長嘅Pizza,只係買$38超級抵食,上邊有非常多嘅芝士,還有咖喱汁薦底,當然唔少得有海鮮啦,有蝦有魷魚,仲有元貝添,不錯👍🏻中午時候仲送嘢飲添
2019-05-17
  • 白咖哩豬扒飯
2019-05-17 171 瀏覽
經過旺角走進女人街逛了一圈,也想不到吃什麼好,突然想起很久沒吃的沙嗲王就在前面。白加喱香茅豬扒飯吃過無數次了,今次想試試其他,點了一客芝士焗牛柳粒飯,可惜有點失望,沒有芝士味,飯底太淋,牛柳粒一般般,在旺角一碟飯的價錢還要七十多元,有點略貴。朋友則點了白咖喱豬扒,原來還是他最美味,香茅豬扒啖啖肉,白咖喱濃郁惹味,只配白飯已經好正,可以把整碟白飯吃光,多年來還保持一貫水準。午餐加$13配的凍青檸柑桔特飲,味道比較清淡,沒有柑桔味,只有一點青檸味,還要加$13不太值,還是加$3配上凍檸茶比較化算。

2019-05-12 147 瀏覽
沙爹王既白咖喱真係無得頂,次次黎親都必點,白咖喱香茅豬扒飯,大大盤咖喱,齋撈白飯食都好正,唔辣得黎好香好惹味,配埋豬扒就啖啖肉,又juicy又yummy!呢度既小食都唔錯,蒜蓉牛油雞翼,雞翼好大隻,外皮炸得好脆,內裏保持到肉汁,嫩滑~~呢個石頭鍋裝滿一顆顆既蘿蔔糕,表面煎到脆脆地,幾香口,有xo醬就辣辣地,好香~~小食黎講份量都幾多下,食極都仲有~~再order左一個喇沙,沙爹湯底,海鮮配料,有蝦同青口,味道都唔錯,好香濃~
蒜蓉牛油雞翼(2隻)

蒜蓉牛油雞翼(2隻)
2019-05-08 132 瀏覽
市面上有林林總總的美食真的選擇很多,正當諗到頭大了,就在眼前有一間沙嗲王,二話不說我兩口子就進入此食店。一進入鋪頭原來內裏已有很多食客,今天落雨還以為會冇乜人食,好彩只是等待了數分鐘便有位白咖喱豬扒飯是必揀的其次再揀了一碗沙嗲牛肩胛拉麵,還有一口炸雞球很可惜的是我急不及待食忘了,影白咖喱豬扒飯相,食後感覺已不及當年的咖喱香味,不過尚算是合格的而沙嗲牛肩胛拉麵,就比想像中有少少失色,拉麵質感欠奉,沙嗲味也不夠濃,牛的感覺試肥牛,一試也無妨!一口炸雞球,食落香脆不油膩,還有雞肉很軟熟期望下次再試他其他食品總括來說還是很好,可以
市面上有林林總總的美食

白咖喱豬扒飯是必揀的
其次再揀了一碗沙嗲牛肩胛拉麵
,還有一口炸雞
一口炸雞球
沙嗲肩胛肥牛拉麵

而沙嗲牛肩胛拉麵
,一試也無妨!
一口炸雞球,食落香脆不油膩,還有雞肉很軟熟

期望下次再試他其他食品

總括來說還是很好,可以
2019-04-17
3 分鐘 (堂食)
一口炸雞球
好掛住沙嗲王個白咖喱豬扒飯今日同朋友行完波鞋街 決定拉佢去食!我哋七點幾去到 唔使等位最鍾意沙嗲王大大間 夠闊落好坐 啱晒成班friend嚟gathering望完餐牌~基本上每次都係嗌個幾樣嘢食真係例牌菜 不過今日得兩個人 又唔係好肚餓 所以淨係叫左3樣最愛白咖喱香茅豬扒飯 ($61)必點之選!呢個可以話係沙嗲王嘅招牌菜幾乎每一枱都至少要叫一碟!香茅豬扒炸得酥脆 ~淡淡都係肉~加埋個椰香白咖哩汁撈飯 真係無得輸!脆蝦棒 ($27)每一條炸到熱辣辣又香又脆嘅春卷入面都食到蝦肉再配埋個人飛佛:魚柳包他他醬 食到停唔到口~蒜蓉牛油雞翼 ($41/4隻)雞翼唔使講啦~又大隻蒜蓉味勁重絕對啱重口味嘅香港人 即係我~沙嗲王真係好抵食重點係 佢每一次埋單都會再送幾張coupon俾你下次再嚟用!唔再嚟食真係唔抵啦
好掛住沙嗲王個白咖喱豬扒飯

今日同朋友行完波鞋街 決定拉佢去食!

我哋七點幾去到 唔使等位

望完餐牌~基本上每次都係嗌個幾樣嘢食

白咖喱香茅豬扒飯 ($61)
必點之選!呢個可以話係沙嗲王嘅招牌菜
幾乎每一枱都至少要叫一碟!
香茅豬扒炸得酥脆 ~淡淡都係肉~
加埋個椰香白咖哩汁撈飯 真係無得輸!

脆蝦棒 ($27)
每一條炸到熱辣辣又香又脆嘅春卷入面都食到蝦肉
再配埋個人飛佛:魚柳包他他醬 食到停唔到口~

蒜蓉牛油雞翼 ($41/4隻)
雞翼唔使講啦~又大隻蒜蓉味勁重
絕對啱重口味嘅香港人 即係我~

沙嗲王真係好抵食
2019-04-29 213 瀏覽
很久沒有來沙爹王,都有一年多,突然想食白咖哩豬扒就想起沙爹王回來一試啦白咖哩汁🥣濃郁滑滑嘅質地豬扒🥩柔軟香口,濃濃香芧味道好入味保持到依舊水準但價錢價貴了不少,不過值得回頭再光顧。
很久沒有來沙爹王,都有一年多,突然想食白咖哩豬扒
就想起沙爹王回來一試啦
白咖哩汁🥣濃郁滑滑嘅質地
豬扒🥩柔軟香口,濃濃香芧味道好入味
保持到依舊水準
但價錢價貴了不少,不過值得回頭再光顧。
白咖哩豬扒飯
2019-04-26 175 瀏覽
本身好鍾意食沙爹王♥可惜自己住嗰邊冇沙爹王,所以唔算成日食。每次去必點白咖喱豬扒飯/白咖喱豬扒米線加脆蝦棒或越南春卷♥今次喺銅鑼灣工作完,唔知食乜好。行經附近見到姐姐派傳單❤先記起原來好耐冇食沙爹王,難得嚟到一定要食❤由於都好耐冇食沙爹王,發覺原來餐牌已經轉咗。比以前多咗好多西式美食有多款不同口味嘅pizza同多左好多特色小食。今次發現咗白咖喱豬扒麻辣米線,決定一試❤香茅豬扒一如以往咁好味,肉質非常鬆軟。米線麻辣香味好出香濃嘅白咖喱汁與麻辣竟出奇地夾,不過個人覺得略為辣油過多,搶咗少少白咖喱香味♥整體來講都係十分惹味♥

今次發現咗白咖喱豬扒麻辣米線,決定一試❤

2019-04-07
2019-04-25 91 瀏覽
叫左個沙爹牛肉粉絲, 牛肉都幾多, 又大塊,但煮得好UN............. 沙爹味5算濃, 只係個湯好杰。叫多個蝦春卷, 幼幼的, 切開都有8-10小件, 入面是蝦膠, 又幾香蝦味, 加上炸得5係好勁, 5會太油, 5錯。

2019-04-14 182 瀏覽
今次叫左3款食物第一要讚係白咖哩香茅豬扒飯佢地話月銷60000份,果然名不虛傳!口感香濃柔和,重椰奶味,不辛辣,食得津津有味。豬扒易咀嚼,吾會死實實!岩岩鐘意撈汁食飯的朋友!第二 石鍋清酒煮蜆有時候有啲沙,湯底好重胡椒味,個人認為冇甩清酒味,而且蜆肉比較細粒。但$45都可接受第三 石鍋XO 醬炒蘿蔔糕炒得幾惹味,蘿蔔糕吾算好多粉團咁,食到有蘿蔔絲。$48起碼有10粒,所以都抵食!不過,食前要撈一撈,以免痴底!
今次叫左3款食物

第一要讚係白咖哩香茅豬扒飯
佢地話月銷60000份,果然名不虛傳!

第二 石鍋清酒煮蜆

第三 石鍋XO 醬炒蘿蔔糕
2019-04-14
2019-04-03 213 瀏覽
晚飯時間出到旺角諗唔到食咩好,見到咁大個沙嗲王咁大個招牌,就的起心肝去試吓!不過好多年前食過,都唔係好好食!見事隔咁多年,就睇下佢有冇進步啦!等位時間唔算長,我哋有四個人食,點左個二人套餐之後,再叫左牛油雞翼,同埋日色蟹粉石鍋配薄餅,佢可以配飯都得嘅,但係我哋嘅二人套餐已經有兩個啦!所以就試吓個薄餅啊,坐叫埋個軟殼蟹小食,總括而言,小食好好食㗎,都好新鮮滾熱辣,好鬆脆,熱呼呼的!不過兩個飯分別係芝士牛柳粒焗飯,同埋白咖喱豬扒飯,就冇咁出色啦!順帶一提,如果唔係好鍾意飲湯嘅,都唔建議叫湯飲!
2019-03-25 158 瀏覽
沙嗲王歷史悠久一向出名好食又平靚正,永遠都定係比好評㗎啦,性價比高,平靚正,大把人去食!食個午餐隨便叫。白咖喱香茅豬扒飯,不過真係好好食!雖然唔知白咖喱係咩構造,配埋豬扒真係好好食,對於自己一個食午餐食頹飯好好選擇!芝士一口貝,一個人的小食,有芝士有元貝仲有薯蓉底,36元有五隻,真係抵到爛!平靚正之選!就算請食飯都唔會覺得失禮。

由於工作早放嘅關係,同朋友約咗早少少去食沙嗲王,再慢慢行街。可能因為食飯時間尚早,唔使等位就可以入座,客人都唔算好多。同朋友點咗二人餐,佢點咗日式蟹粉豆腐鍋配飯,而我點咗沙嗲肩胛肥牛拉麵。試咗少少朋友嘅日式蟹粉豆腐鍋配飯,味道頗香甜,不過唔係我杯茶haha。去沙嗲王食沙嗲肩胛肥牛拉麵已經變成我嘅指定動作。不過呢次覺得沙嗲湯底味道太淡,沙嗲味唔夠濃郁。而肥牛都係普通,稍嫌薄身,入口無乜口感。老實講有啲失望。蒜蓉牛油雞翼(4隻)雞翼係必點,牛油香係足夠,蒜香就真係唔太食到。不過我同朋友都係志在食到熱辣辣嘅雞翼。石鍋奶油娃娃菜呢款係陪朋友食嘅,自己無咩興趣。客觀而言,娃娃菜係幾香同爽口,可能因為加咗奶油。不過亦因此有種油膩感,雖然係菜,但都唔敢食太多。飲品方面我一落單已經講明係要凍青蘋果紅茶(配啫喱),但張單寫住凍荔枝紅茶(配啫喱),未上飲品我已經同另一位店員反映,佢話會幫我轉。點知一上仍然係荔枝茶,結果又要再搵店員......想飲杯野都難。
由於工作早放嘅關係,
同朋友約咗早少少去食沙嗲王,再慢慢行街。
可能因為食飯時間尚早,
唔使等位就可以入座,客人都唔算好多。

同朋友點咗二人餐,
佢點咗日式蟹粉豆腐鍋配飯,而我點咗沙嗲肩胛肥牛拉麵。
試咗少少朋友嘅日式蟹粉豆腐鍋配飯,
味道頗香甜,不過唔係我杯茶haha。

去沙嗲王食沙嗲肩胛肥牛拉麵已經變成我嘅指定動作。
不過呢次覺得沙嗲湯底味道太淡,沙嗲味唔夠濃郁。
而肥牛都係普通,稍嫌薄身,入口無乜口感。
老實講有啲失望。

蒜蓉牛油雞翼(4隻)
雞翼係必點,牛油香係足夠,蒜香就真係唔太食到。
不過我同朋友都係志在食到熱辣辣嘅雞翼。

石鍋奶油娃娃菜
呢款係陪朋友食嘅,自己無咩興趣。
客觀而言,娃娃菜係幾香同爽口,可能因為加咗奶油。
不過亦因此有種油膩感,雖然係菜,但都唔敢食太多。

飲品方面我一落單已經講明係要凍青蘋果紅茶(配啫喱),
題外話/補充資料: 一開始幫我地落單嘅侍應態求好散漫, 我地每落一樣餸,佢就好似左耳入右耳出咁,用勁奇怪嘅語氣「嗯~」咁回應我地。 全程都係嗯,唔係要求店員要笑到四萬咁口,但至少唔好用擺明hea人嘅態度對客,始終令人感覺唔太好。 加上無覆單,不出所料最後係落錯單。
2019-01-31
2019-03-21 156 瀏覽
星期日行開旺角又無book食飯既話,都會惗起食沙爹王,覺得又抵又好食。白咖喱豬扒飯太出名,都唔需要多介紹。豬扒又軟同炸過,白咖喱汁都好好味。蟹粉豆腐飯食到一半先記得影,蟹粉配飯真係無得輸。韓式蜂蜜芥末醬雞翼雞翼炸得幾香口,不過醬有少少多,覺得有少少咸。薄餅薄薄地,幾鬆軟,幾抵食。
白咖喱豬扒飯
太出名,都唔需要多介紹。豬扒又軟同炸過,白咖喱汁都好好味。
蟹粉豆腐飯
食到一半先記得影,蟹粉配飯真係無得輸。
韓式蜂蜜芥末醬雞翼
雞翼炸得幾香口,不過醬有少少多,覺得有少少咸。
薄餅
薄薄地,幾鬆軟,幾抵食。
2019-03-17
10 分鐘 (堂食)
  • 蟹粉豆腐鍋,白咖喱豬扒