2017-01-10 1117 瀏覽
2017年第一擊 !今次crazyeater黎到大圍!比有大排隊風味既強記雞粥吸引!廢話不多說!K小姐同我兩個人坐定就叫左4樣野!1)炒麵 - 一般炒麵 !Normal過你同我 !不過勝在大大碟 !價格實惠 !2)乳鴿 - 水平之上 !街坊之選 !3)水蟹粥 - K小姐同A先生非常期待 !結果⋯⋯達標 !水蟹都幾甜,又多蟹膏 !略嫌粥底未有完全吸收水蟹的「甜」!4)炒聖子 - 重口味之選 !有鑊氣 !聖子夠大隻!4樣野加埋大約$280 ! 總括 - 食物質素已達水平,勝在環境氣氛超好!一定要坐街邊感受下!同一班三五好友黎最好!

炒麵
2)乳鴿 - 水平之上 !街坊之選 !
乳鴿
3)水蟹粥 - K小姐同A先生非常期待 !
4)炒聖子 - 重口味之選 !有鑊氣 !聖子夠大隻!
炒聖子

2017-01-06
乳鴿
炒聖子
2016-12-31 807 瀏覽
兩個人 有好多野都想食兩個人 又想食炸大腸 又想食蠔餅兩個人 五款餸最後打包半個蠔餅返屋企六點半 七點入座 星期五人流唔算多 一開始仲怕要等位兩個人 如果要等位 可以轉食其他 好易選擇
2016-11-29 985 瀏覽
大圍的強記雞粥非常馳名,遠遠已經看到大型霓虹燈。白粥底米粒煮得起花, 白粥非常綿而雞肉十分嫩滑,雞的油分是整碗熱騰騰的粥中的精華,白切雞令粥底帶鹹味及有雞的油脂,披了層粥雞肉更嫩滑,肉中有米香,吃掉一半再等上菜,放了一陣都沒有出水,值得一讚。壯觀的份量加上點即叫即做,等上10分鐘的炸蠔餅,蠔肉肥美而不腥;外面炸至今黃色,脆身又有空氣感, 而內裡粉漿軟綿,十分美味。沙薑雞腳炆得很"淋"而且十分入味。
大圍的強記雞粥非常馳名,遠遠已經看到大型霓虹燈。
炸蠔餅
沙薑雞腳
沙薑雞腳炆得很"淋"而且十分入味。
炸蠔餅
沙薑雞腳
2016-11-06 847 瀏覽
唔係想特登比負皮佢,但d野真係愈黎愈差😞差到忍唔住要將第一次既食評獻比強記炒麵-凍既(枱枱都係)蠔餅-燶過古天樂,同時硬到食唔到,只能係廢墟中吉d蠔出黎食,慘過第二次世界大戰搵樹皮食蠔仔肉碎粥-入面d柴魚乾硬到咬唔爛(自問係廿靚歲後生仔牙力仲好好未需要去搵咪咪姐)辣酒東風螺- 唔辣,直頭乜味都冇,但d螺係既鮮,嘥哂呢度真係除左粥之外最好唔好食其他野,大家食之前都係三思下,其實大圍仲有好多好野食完
炒麵-凍既(枱枱都係)
辣酒東風螺- 唔辣,直頭乜味都冇,但d螺係既鮮,嘥哂

2016-11-06
2016-11-01 742 瀏覽
呢間位於大圍但係叫沙田雞粥嘅強記.. 聽聞來到沙田就要必食雞粥.. I don't know why.. 不過儘管到大圍強記試一試.. 當碗粥來到賣相並沒有很吸引.. 因可能煲粥嘅關係雞肉都有點老.. 不過粥底軟綿綿都幾好味.. 但放得耐雞油就係面.. 見到未免令人卻步.. 豉油皇鮮魷芽菜底.. 我自己本身好鐘意食芽菜.. 而且鮮魷個質感都好新鮮彈牙.. 整體都幾好味.. 但都係放耐左就會好鹹入晒啲味.. 另外叫左一味招牌菜乳鴿..👎🏻 認真說.. 我覺得非常一般.. 肉質老.. 皮又唔脆.. 酒樓即叫都好食啲.. 🙈叫左呢味真係有啲失望..

沙田雞粥
豉油皇鮮魷
紅燒乳鴿
2016-10-30
2016-10-24 707 瀏覽
昨晚因工作,晚餐食得不好,勁𦧲朋友陪我食宵夜。收工後,朋友帶我來了大圍呢間出名既飯店,生意很好,半夜三更,都坐滿客。 一坐低立即點了最出名既🐔粥,我最愛的燒雀仔🐦,及沙羗雞腳!個粥好綿但有D結,味好,有五件雞件,內有倆件大大件雞比肉雞腳夠淋入味乳鴿今次外皮炸得乾了少少,上枱很久仍然熱辣辣,香氣撲鼻,肉質嫩身,好吃!(之前都是朋友外賣給我吃😍,買到回家仍然外脆內有肉汁的)吃完望見牆上推介有花雕醉鴿$75-,下次好有興趣試!
昨晚因工作,晚餐食得不好,勁𦧲朋友陪我食宵夜。
個粥好綿但有D結,味好,有五件雞件,內有倆件大大件雞比肉
雞腳夠淋入味
(之前都是朋友外賣給我吃😍,買到回家仍然外脆內有肉汁的)

吃完望見牆上推介有花雕醉鴿$75-,下次好有興趣試!
2016-09-12 1038 瀏覽
因為小時讀的中學在附近,這是另一間真是吃次數較多的粥店。老實說,總覺得這裡的粥是有水準的,到了近年大家才知這裡是寶。這裡每天營業不久,總是座無虛席的。地方只是簡單的粥麵店的模樣,坐的是圓橷,檯擺得密,坐無虛席。最後,很多人也問我這裡的「滑雞粥」如何。我知,很多朋友也都讚好這裡的滑雞。我說這裡的滑雞真的滑。多少年沒吃雞粥了......因為真的沒有幾個地方會真的認真煲雞粥。這裡的粥底綿滑而味道清鮮,雞件吃起來肉味濃郁是真的。價錢只是二十幾元,是物有所值的收費。

2016-09-08
2016-07-29 2656 瀏覽
今晚與朋友們到大圍晚餐,於是來到這几條街,真是越來越多餐廳在此開店,讓人花多眼亂。看到某家粥火鍋,很多人在等位。唯有去隔離雞粥,職員表示有位,所以馬上入內就座了。點了几款美食,又很快的上枱了。 雞粥 一窩   棉棉的粥底,面浮了一層雞油。雞肉鮮甜 炒麵 配辣醬  朋友推介這款,信得過。辣椒醬是微微酸的蒜蓉辣椒醬,讓人懷念的味道。 沙嗲牛肉粉絲 菠蘿,雪藏牛肉,醬汁較稀 太和骨 即是炸腩排再淋上酸甜辣醬汁,炸得不太乾身。 炒白菜 有炸蒜及蒜蓉 見到客人,即安排座位入座,上菜快,食物正常,價格合理。5人共409元,一百蚊有找,抵你咁旺。
看到某家粥火鍋,很多人在等位。
唯有去隔離雞粥,職員表示有位,
所以馬上入內就座了。
點了几款美食,又很快的上枱了。
雞粥 一窩

棉棉的粥底,面浮了一層雞油。雞肉鮮甜
 配辣醬
朋友推介這款,信得過。
辣椒醬是微微酸的蒜蓉辣椒醬,讓人懷念的味道。

沙嗲牛肉粉絲

菠蘿,雪藏牛肉,醬汁較稀
太和骨

即是炸腩排再淋上酸甜辣醬汁,炸得不太乾身。

炒白菜
炒白菜

有炸蒜及蒜蓉

見到客人,即安排座位入座,上菜快,食物正常,價格合理。
5人共409元,一百蚊有找,抵你咁旺。
2016-07-11 1199 瀏覽
一個字,正!兩個字,勁正!有大排檔風味,D野食夠曬火候同香味。本來想叫豆豉硯,跟住夥計推薦清酒煮硯,話啱夏天食。好在聽咗佢講,真心超正!!唔似得其他鋪頭好多殼,可能因為夠新鮮,基本上每粒都有肉,唔會肉同殼分離,而且粒粒清甜,加上有芫茜同西芹味,無論送飯定送酒都好味。另外叫咗個椒鹽雞軟骨同蒜蓉白菜仔,個雞軟骨配醋食,加碗白飯,超級大滿足!!埋單兩百左右,抵!
一個字,正!兩個字,勁正!

埋單兩百左右,抵!
2016-07-05 841 瀏覽
尊登駕車去大圍宵夜好想食粥,點知入了黑店(積存街強記。叫了兩碗豬肝粥,份量小的驚人。兩碗得兩小片豬肝1吋x1吋半x2mm厚像紙咁薄,皮蛋切到細細粒直頭見唔到皮蛋嘅。下次不會再幫襯!
2016-05-23 1247 瀏覽
作為一個沙田人,最出名嘅正宗強記雞粥我反而係第一次去。細個對粥冇乜好感,但大個左先開始識得欣賞。不過今次我冇見粥食,而係叫左 我最愛的韭菜豬紅,蠔仔粥,炸魚片頭。韭菜豬紅極力推介好少可會食到豬紅係咁入味, 平時食個d豬紅都係會比較淡,而今次我食的韭菜豬紅, 鉅記醬油味道非常之入味, 一咬落去入面d汁流曬出嚟,煮得岩岩好,唔會太un除此之外我亦叫左一個蠔仔粥, 蠔仔粥就唔係真係粥黎嘅, 而係潮州式的湯飯, 安德烈都十分之好味, d蠔仔亦都好大粒, 好肥美好甜。最後我亦叫左一個炸魚片頭, 要特別一講既係佢d豉油, 應該係煮過所以唔會好咸,特別甜, 同埋炸魚頭上面有唔少既炸蒜蓉,椒鹽等等, 食落口相當鬆脆,香口
,蠔仔粥,炸魚片頭。
韭菜豬紅
韭菜豬紅極力推介
蠔仔粥
炸魚片頭

韭菜豬紅
蠔仔粥
炸魚片頭
幫襯大圍強記超過廿年,當年住在大圍,無論晚飯定係宵夜都是常客!自從搬到港島區後,便少了到大圍,到強記開餐就少了很多!幸好我家大少都好鍾意強記嘅雞粥同乳鴿,所以上週末就再重臨舊地!嚟到強記,必點雞粥+乳鴿是常識吧!雞粥水準依然高!(比起火炭嗰邊好好多!😂)粥底味鮮而雞肉仍然鮮嫩!Good!無令我失望!紅燒乳鴿大小適中,皮脆肉嫩,熱辣辣,一啖咬落去重會爆汁!正!另加炸大腸,豉汁炒蜆同豉油皇炒麵!炸大腸好在“脆”同“熱”!水準之作!反而炒蜆一般,重手咗少少,咸咗D!😂豉油皇炒麵同雞粥係絕配!必點!總括嚟講,大少非常滿意!我同太座滿意之外重多咗一種懷愐之情!
自從搬到港島區後,便少了到大圍,到強記開餐就少了很多!
嚟到強記,必點雞粥+乳鴿是常識吧!
雞粥水準依然高!(比起火炭嗰邊好好多!😂)
粥底味鮮而雞肉仍然鮮嫩!Good!無令我失望!
另加炸大腸,豉汁炒蜆同豉油皇炒麵!
炸大腸好在“脆”同“熱”!水準之作!
反而炒蜆一般,重手咗少少,咸咗D!😂
豉油皇炒麵同雞粥係絕配!必點!
總括嚟講,大少非常滿意!
我同太座滿意之外重多咗一種懷愐之情!
  • 紅燒乳鴿
  • 雞粥
  • 炒麵
2016-04-11 1044 瀏覽
外賣,蟹粥好多膏,粥底好棉好鮮甜,一個外賣碗已經夠2-3人份量;蠔餅鬆脆蠔大仔,好耐冇機會食到呢種口感;沙薑雞腳必食,好味。芝士蝦球伊麵,相對來說是最一段,蝦球是雪蝦球,美中不足
2016-04-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 膏蟹粥
2016-03-16 780 瀏覽
晚上唔知食咩,新年後餐餐大魚大肉,所以今日想食青啲,去咗大圍食雞粥,去到有好多間唔知食邊間,我係一個外貌行先的人,所以選咗依間,入到去地方好闊堂,好舒服,叫咗個知名的雞粥加個炒麵,雞粥好入味,啲雞好多,個粥好綿,好好味個然名不虛傳,炒麵,炒得夠味,又唔干,好味,
個然名不虛傳,炒麵,炒得夠味,又唔干
,好味,
2016-03-03
  • 雞粥
  • 炒麵
2016-02-17 821 瀏覽
老實講 真係有名過於實的狀況 其實排唔係咁好食咋WO......真係麻麻地......蠔仔肉碎粥(窩) 蠔仔夠多而且吃起來無沙無腥味 唔錯 粥底的飯粒足夠 無痴低無燶的狀況 飯粒軟熟 肉碎都多 唔會好韌 軟度適中 加上有少少芫茜 整體上吃起來都可以。蝦球芝士燴伊麵 伊麵有好多菇菇 煮得都好(淋)下 食得出蝦球係雪藏蝦 吃起來無雪藏味 不過都無咩芝士味 但蝦肉都爽口彈牙的 仲有十二粒咁多的 另外 伊麵麵質雖然彈牙 但份量真係少得可憐 四個人食 一人夾得一(駐)就無喇 唉 而且哩個伊麵真係無咩芝士味 重點芝士味就較好 香酥軟殼蟹 哩碟野一上枱 大家真係O哂咀又無奈 真係碎得散得好可憐 至於味道 由於係即叫即炸的關係 所以都夠熱同鬆化 普普通通不過不失啦 而且炸粉都唔係好多 份量/賣相/味道唔值80蚊
蠔仔肉碎粥(窩)
蝦球芝士燴伊麵
香酥軟殻蟹