2016-01-17 1004 瀏覽
本土人撐本土野, 但呢間遠近馳名嘅酒家應該好多人都識。叫左雞粥,粥底質地好綿,水同米既比例剛剛好, 火喉夠, 而且食完一入都唔口喝。碗粥唔使加任何調味料,因為已經吸收哂雞肉既精華,好鮮好甜。d雞亦係新鮮雞,咬落唔鞋口, 反而超滑。 另一個推介係紅燒乳鴿。經過鹵水再炸既乳鴿香到骨子裡。香噴噴的乳鴿色香味俱全 : 紅油油的色澤、酥脆的皮又香味四射、味道甘香齒頰留香。最正就係熱辣辣新鮮出爐。我會再返黎😎!
本土人撐本土野, 但呢間遠近馳名嘅酒家應該好多人都識。

超滑雞粥

我會再返黎😎!
2016-01-01
5 分鐘 (堂食)
超滑雞粥
2015-09-10 1224 瀏覽
鸡粥还有豆腐青菜鲮鱼汤,鸡粥很够味道,应该是煮了很久的,但30元一碗有点小,但鲮鱼汤让我们惊艳了,好好吃啊,很大份,很多青菜豆腐,很热,两个人都吃不完新鲜,入味
2015-09-01 1007 瀏覽
那天凌晨我和朋友到了這間強記雞粥。叫左一鍋蟹粥一隻炸鴿一個炒4季豆還有一個炒麵其他野還可以。就是個蟹粥。好地地一個蟹粥點解會有奶王包既味。你冇睇錯我都冇講錯係奶王味。270$真係好嬲冇下次。。
真係好嬲
冇下次。。
2015-06-28 1171 瀏覽
是晚與同事有JOB要過大圍, 完工後已經9點幾10點, 大家都未食晚飯, 肚子已經打晒鼓了~~記得上年來大圍時, 還有夜茶點心 及 轉角的大排檔,本想再食多一次, 怎料兩間都消失了, 有點失望唯有轉戰強記.....10點零去到,都差不多滿座, 但剛好有一枱走, 不用等位不用望餐牌都會識點: 雞粥、炒麵唸住加多一個煲 所以都係要望一望餐牌0既~~最後揀了清湯牛腩煲, 加多支大排檔 較少見的德國黑啤先來的是德國黑啤 ($30)其實本身我也不大喜歡喝啤酒, 因為怕苦但同事說黑啤入口沒有平常的啤酒苦, 麥味較香,因此抱着一試無妨的心態試着一小杯果然較易入口, 雖然尚有一點苦味, 不過還是太懂所謂的麥味 到底是怎樣的味道但德國黑啤確實在這類中式食肆是較少見的雞粥 ($3X)有分一窩或一碗的, 但見一整窩太大了, 擔心吃不完要做大嘥鬼, 所以先點一碗的, 不夠吃才再點其實一碗也有很多份量, 應該可分到4個小飯碗的量雞件數量約3-4件左右, 每件雞件的SIZE 都算大舊看得出 粥內滲着雞油, 應該真係一齊煲, 而不是煲完粥底才放雞入去的粥底十分綿滑, 只是雞味不太濃但仍算滿意之作~~炒麵 ($4X)
是晚與同事有JOB要過大圍, 完工後已經9點幾10點,
大家都未食晚飯, 肚子已經打晒鼓了~~
記得上年來大圍時, 還有夜茶點心 及 轉角的大排檔,
本想再食多一次, 怎料兩間都消失了, 有點失望
唯有轉戰強記.....

10點零去到,都差不多滿座, 但剛好有一枱走, 不用等位
不用望餐牌都會識點: 雞粥、炒麵
唸住加多一個煲 所以都係要望一望餐牌0既~~
最後揀了清湯牛腩煲,
加多支大排檔 較少見的德國黑啤

先來的是德國黑啤 ($30)
其實本身我也不大喜歡喝啤酒, 因為怕苦
但同事說黑啤入口沒有平常的啤酒苦, 麥味較香,
因此抱着一試無妨的心態試着一小杯
果然較易入口, 雖然尚有一點苦味,
不過還是太懂所謂的麥味 到底是怎樣的味道
但德國黑啤確實在這類中式食肆是較少見的

雞粥 ($3X)
有分一窩或一碗的, 但見一整窩太大了,
擔心吃不完要做大嘥鬼, 所以先點一碗的, 不夠吃才再點
其實一碗也有很多份量, 應該可分到4個小飯碗的量
雞件數量約3-4件左右, 每件雞件的SIZE 都算大舊
看得出 粥內滲着雞油, 應該真係一齊煲,
而不是煲完粥底才放雞入去的
粥底十分綿滑, 只是雞味不太濃
但仍算滿意之作~~

炒麵 ($4X)
以前從沒想過宵夜大排檔的必點菜式, 竟然是炒麵的
但經有次朋友推薦後, 就已經成為我的宵夜必點菜
因為要炒得好, 做得乾身, 配菜份量適中, 而又不會油膩, 實在不是易事
越簡單的菜式, 反而越考師傅的功夫
這炒麵在這幾方面都符合了~~

最後上的是 清湯牛腩煲
這牛腩煲不是說不好吃,
只能說顛覆了我對清湯牛腩煲的概念
因為這個湯底明明就是胡椒豬肚湯的湯底

但材料換成牛腩及蘿蔔
加了不少量的唐芹菜, 也灑了很多香口的炸蒜

牛腩數量很多, 也是燉得很冧身了
湯底略鹹了一些, 如果配飯應該是適中,
只是今次沒有點白飯而已

經過這次, 發現即使是在一些舊區
許多老牌小店都陸續消失, 確實有點失落
$60 (宵夜)
2015-06-23 1125 瀏覽
we decided to go back to keung kee chicken porridge 强记鸡粥. keung kee is at tai wai, just 1 stop from shatin, where we were staying at royal park hotel. we reached there about 9pm on 2.6.2015.we got a table immediately. they have 3 adjoining shops, and were quite filled up.haven’t research on the history yet, but their sign says 正牌沙田鸡粥, but is located at tai wai. maybe originally from shatin.we ordered the steamed razor clams in garlic & tanhoon 蒜蓉聖子粉丝。it came with heaps of garlic & tanhoon. the s
the small razor clams cannot match with large ones we have in singapore. & somehow the steaming is just slightly over. it appears to be same with scallops we had the next day.
it was a good enough dish, especially we had 13 razor clams for just HK$95.
sis wanted to try their signature dish here, the roast pigeon. the skin was very crispy & great aroma. but the photo looked better than it tasted.
the meat was like average, maybe less than average.
i would rather spend HK$150 on drumstick quarter roast goose at yat lok.
kueng kee is of course famous for its chicken porridge 鸡粥.
the last time we had a pot – HK$120. since only 2pax this time, i just ordered the HK$30 bowl. still it's very good, smooth & tasty porridge & tender sweet chicken.
dinner for 2pax & 3 dishes came to HK$195=S$34…pretty ok la..
roast pigeon
roast pigeon
2015-06-02
2015-04-28 1157 瀏覽
今日做完EVENT, 揸車去左沙田食雞粥. 成日都聽沙田雞粥, 但其實KAKA係未食過的~ 所以今日一於去試試~ 身上只有$300 cash, 問了店員唔可以比credit card, 而ATM亦要行好遠~ 不過店員話, $300夠架喇~ 我同男友叫了一個雞粥, 咕嚕斑塊, 燒乳鴿, 仲有蒜蓉白菜仔. 雞粥不錯, 雖然唔係話好好好綿, 但都可以, 雞也不鞋. 燒乳鴿就燒得剛剛好, 脆脆的~ 好好味呀~ 咕嚕斑塊做得最出色. 咕嚕汁調得剛好, 而且外層還是脆的~ 很久沒有食過那麼好吃的咕嚕斑塊. 蒜蓉白菜仔則麻麻地, 太油~ 不得不提, 佢地個白飯都好好吃的說. 軟硬度適中...KAKA最怕軟淋淋的飯~

雞粥不錯, 雖然唔係話好好好綿, 但都可以, 雞也不鞋.
燒乳鴿就燒得剛剛好, 脆脆的~ 好好味呀~
2015-04-27
2015-03-07 950 瀏覽
一直都有幫襯開沙田/大圍/火炭各區的"沙田雞粥", 剛剛星期日和家人一起到大圍"沙田強記雞粥", 但這次以後, 相信都不會再幫襯這家了.1. 雞粥: 粥底唔綿, 火喉唔夠, 雞件本身唔多新鮮, 所以無任何雞油...2. 紅燒乳鴿: 皮一D都唔脆, 肉好老好"鞋", 相信煮好左好一段時間...3. 炒麵: 呢個反而能夠保持水準, 好爽身. 只是女士們擔心太油膩...4. 椒鹽瀨尿蝦: 不錯的. 瀨尿蝦比較細隻, 一分錢一分貨...算OKAY的. 不過火喉真係同西貢那邊相差好遠, 可能都係功多藝熟吧.5. 其他菜: 對比上一次都是比較油膩, 或者下一次點菜時要強調少油吧.總結: 有意食"沙田雞粥"的朋友, 建議到大圍火車站那邊/火炭巴士站那邊試試看吧.

2014-11-13
2015-02-02 1339 瀏覽
今日同舊同學聚餐, 本來約咗去合發, 同學個靚老婆去到無位, 於是改咗黎強記,佢話坐低咗之後啲伙記就猛咁問佢啲人幾時黎齊,又話要撘枱, 我哋一坐低就猛咁催我哋點菜, 好似鬼咁巴閉咁。黎到強記梗係要食雞粥啦, 窩粥好大窩, 都幾好味。叫咗2隻乳鴿,味道唔錯,不過個皮唔脆。炒蟶子, 殼多過肉,又細隻,味道一般椒鹽鮮魷, 啲鮮魷無乜味, 賣相又差, 失望我好鍾意食菜, 叫咗個炒芥蘭, 個菜加咗啲肉碎, 菜得好少, 而且仲係有啲硬, 差 除咗雞粥外, 我覺得最好食係個炒麵, 我食咗2大碗, 可能係其他嘢唔好食啦
黎到強記梗係要食雞粥啦, 窩粥好大窩, 都幾好味。
雞粥
叫咗2隻乳鴿,味道唔錯,不過個皮唔脆。
乳鴿
炒蟶子, 殼多過肉,又細隻,味道一般
炒蟶子
椒鹽鮮魷, 啲鮮魷無乜味, 賣相又差, 失望
椒鹽鮮魷

炒芥蘭
2015-01-30
2014-11-02 8034 瀏覽
蟹粥$240 D粥唔綿,同埋唔知乜野味,有D似藥水味乳鴿味道好蘇整體一般,可能雞粥會好D未試猪大腸吾係好脆,有d失望law名大於實 但我見隔離枱D海鮮好似幾ok不過我下次都會試多次雞粥先我建議早D去好D,好多人排隊
蟹粥$240
D粥唔綿,同埋唔知乜野味,有D似藥水味
乳鴿味道好蘇
整體一般,可能雞粥會好D未試
猪大腸吾係好脆,有d失望law
名大於實
但我見隔離枱D海鮮好似幾ok
不過我下次都會試多次雞粥先
我建議早D去好D,好多人排隊
蟹粥
15 分鐘 (堂食)
2014-10-28 7224 瀏覽
服務:亞姐落單語氣唔好,己經落單叫左幾個餸再問佢有無介紹,就叫我睇餐牌。食物:膏蟹粥落米酒,得米酒味無蟹概鮮甜味。(侍應話係咁,我地用新鮮蟹架)蠔餅係好大塊好大粒,但係無味。
2014-10-27
2014-10-24 7164 瀏覽
成日聽人講去大圍食雞粥,自己真係1次都未去過。咁啱揸車經過就入去試試佢。叫咗3樣食物,招牌嘅一定要叫啦,一碗雞粥($30),夠2個人share,因為仲要試其他美食。粥好綿,有4-5塊雞,抵食又好味。炒麵($40),嚇咗一跳,個份量好多,根本就係4人份量。結果食唔曬要打包返屋企,炒得好好,好乾身,唔錯。一定唔少得食家們喺Openrice推介嘅紅燒乳鴿($65/隻),啲皮好脆又多肉,好好味。下次一定再嚟

炒麵($40),嚇咗一跳

2014-10-24
2014-10-11 5681 瀏覽
好鍾意呢度小菜,好夠鑊氣,六點後已經人多,開始要搭檯,不過都一樣捧場,紅燒乳鴿、清湯牛腩、椒鹽尿蝦都好出色,清湯腩有少少辣,因為加入胡椒粒,但筋都俾得多,鍾意牛筋人士啱晒。尿蝦落單前講明唔會太大隻,但味道出色,值回票價。
2014-10-11
  • 椒鹽尿蝦
  • 蟹粥
  • 紅燒乳鴿
2014-08-16 5112 瀏覽
講咗好多次要去食雞粥,今日終於實現喇!呢間雞粥系我地每次必幫襯的!雞粥,綿綿的,多雞件,是必點的!放耐咗都唔會米還米,水還水的蠔餅,炸得脆口,都系我地每次必點的!炸大腸,比較失色,唔夠脆,少咗一陣大腸獨有的味道豉油皇炒面,夠乾身,正!乳鴿,第一次系呢到食,都唔錯,啲鴿肉唔會太乾

蠔餅,炸得脆口,都系我地每次必點的!

炸大腸,比較失色,唔夠脆,少咗一陣大腸獨有的味道

豉油皇炒面,夠乾身,正!

乳鴿,第一次系呢到食,都唔錯,啲鴿肉唔會太乾
  • 雞粥
2014-05-25 5397 瀏覽
人生中總要參加一些喜慶或哀傷的場合,今晚與內子及其同事出席完一個『哲人其萎』的場合,順道在大圍吃個晚餐,慰籍一下大家鬱結的心靈和饑餓的身軀。憑著同事的指引,找到食肆之所在,我們一行九人上了閣樓,地方雖然簡陋,原來也不乏捧場客。紅燒乳鴿 $65(隻),是沙田有名的美食,預每人半隻,不用斬開,乳鴿炸得皮脆肉香,很熨手,醃得入味,個人認為不錯,但有些朋友則覺得太鹹。豉油皇炒麵,看見差不多每檯都點,我們人多,要點兩碟才夠,簡單的材料,麵條,銀芽,葱段,豉油,炒得好也很好吃,但賣相看來顏色較淺,果然味道平淡、死咸,色香味,三者皆缺,怪不得合九人之力也吃不了。香酥軟殻蟹,只是一小隻蟹,斬件後上了脆漿炸,再加些炸蒜、炸辣椒碎,入口惹味、辛辣,但蟹味一般,也炸得不夠脆,份量少,收$75,性價比低。沙田雞粥一窩$120,煮得夠滾夠熱,有好幾件雞件,粥很綿,惟雞粥無雞味、無肉味,雞肉也乏味,薑絲也沒有,這裏的沙田雞粥一般而已。蜜椒雞煲,帶骨斬件的雞塊,與洋葱,甜椒,黑椒同炒,夠鑊氣,但糖下得重手,太甜。蒜蓉炒菜心,加了炸過的蒜蓉炒,簡單好味,主要是菜夠新鮮。來試過一次就夠,乳鴿不錯,雞粥不是強項!
豉油皇炒麵
香酥軟殻蟹
沙田雞粥一窩
蜜椒雞煲
蒜蓉炒菜心,加了炸過的蒜蓉炒,簡單好味,主要是菜夠新鮮。
蒜蓉炒菜心
來試過一次就夠,乳鴿不錯,雞粥不是強項!
蒜蓉炒菜心
2014-05-15 4093 瀏覽
$65一隻,皮脆多汁,肉味鮮濃,但一隻要65,係大排檔黎講算超班地貴。蠔餅睇落已知炸得唔透,可以再炸得金黃啲,所以食落都唔夠鬆脆,擺一彈都林林地,不推薦。雞粥雖然係招牌,但只係不過不失。同場仲有腐乳炒通菜,幾好味,菜嫩咸味適中。豉油王炒面都有正常水平,不會油淋淋,加辣醬更有風味
雞粥雖然係招牌,但只係不過不失。
同場仲有腐乳炒通菜,幾好味,菜嫩咸味適中。

豉油王炒面都有正常水平,不會油淋淋,加辣醬更有風味
2014-05-13
  • 乳鴿