2012-09-26 36 瀏覽
估唔到第一篇食評就係要彈, service 勁差~(1) 攞碗糖水過黎既時候倒寫10分之1, 淋濕左少少我隻腳, 無講sorry, 仲唔添番俾我, 當無事發生(2) 成班侍應係度玩, 有個食住個包, 一路食一路做(3) 因為佢一路食包一路收錢, 又找錯錢俾我老公, 明明張電腦單寫住$54, 佢都可以收左70幾蚊, 仲話我地食左3樣野 , 其實係隔離個台加左單, 唔係我地! 收錯錢又無講唔好意思, 當無事發生! 呢個小妹妹侍應真係...以後都唔會再去, 雖然佢個"馬路天使" ( 馬蹄爽 加 蛋花) 幾新穎
估唔到第一篇食評就係要彈, service 勁差~

(2) 成班侍應係度玩, 有個食住個包, 一路食一路做

呢個小妹妹侍應真係...

2012-09-08
2012-09-19 30 瀏覽
今天午飯後尚有時間,於是一嚐午飯後的甜品。由於尖沙咀部份甜品店還未開門,於是到這裡試吓。由於早前電視節目甜姐兒介紹過,可是在下還未有機會嚐試,直到今天可謂如願以償了。在下今天點了芒果腸粉試試。當腸粉來到時,就覺得兩條長長的腸粉,中間包住了芒果。第一口品嚐時,就覺得皮是較硬,而且芒果從兩旁流出,芒果流出來時,有的是芒果粒,也有芒果碎。整體來說,腸粉內的芒果有其香味,未至於十分好甜,而芒果皮較硬,尚有口感,但是在下認為倘若芒果再熟一點的話,在下相信更能體驗芒果的鮮甜和香味,粉皮倘若可以做得更稠就好。在下的飯後甜品正值在下午一時多,所以店舖內沒有一個客人,只有兩名店員在內,所以很快就坐下來並點選甜品。在享用甜品的同時間中也有顧客購買外買。
這是室內拍攝的情況

店外的甜品櫃,內有多款甜品
2012-09-19
店外的甜品櫃,內有多款甜品
2012-09-13 19 瀏覽
29.2.2012每隔四年才有的2月29日, 當然要做些事情讓自己有個美好回憶喇. 除了和好友訂立目標之外, 我更約了另外一位好友在放工後一起看電影"昴山素姬".看完電影才十時多, 因此我們就找間糖水店繼續我們的girls' talk. 本來我想吃些冰凍的甜品, 但中醫師叫我戒生冷野, 迫於無奈之下就揀了薑汁芝麻湯圓.價值$20一碗的薑汁芝麻湯圓裡面有五粒大大的湯圓. 湯圓皮不是太厚, 裡面的餡---黑芝麻蓉份量頗多, 也沒有過份的甜. 浸著湯圓的薑汁的薑味濃郁, 喝罷很暖胃. 想不到吃完這五粒湯圓也感到飽飽, 將來一定再到此吃其他甜品.
29.2.2012

2012-02-29
$20 (宵夜)
2012-09-05 64 瀏覽
很多人問過我:你愛不愛吃榴槤?"不知道"一直都是的答案,因為我真的不知道XD很小的時候我曾經吃過,可是它的味道我早已忘了,而且自此沒有吃過了.噢今次機會來了,我突然想吃甜品,朋友就帶我到沛公甜品,一看到牆上十分吸引的榴槤千層班戟poster,就二話不說勇字當頭要嚐嚐榴槤的味道!!!我很清楚當我吃第一口,榴槤的味道就如酒精上腦般沖昏我的頭腦,霎時間我就愛上了!每一層都是有啖啖榴槤果肉的忌廉,層與層之間有一塊薄薄的蛋皮,大大減少膩的感覺,也提升了班戟的口感!再者,看着班戟細緻的每一層,心情也變得更好,因為我喜歡吃一些考功夫的精緻小吃可惜榴槤本身實在是太膩了,怕膩的我吃了一大半就已經再也不下了...不過我真的強烈推介愛榴槤的人吃!!!當然我還試了朋友們點的甜品這個也是高出水平之作!香濃朱古力包含了粒粒棉花糖,曲奇,成功營造出Rocky road的感覺不過比起前者,這個較為失色!榴槤千層班戟太搶了吧!至於以上兩個甜品,由於比較普通,印象模糊了...但絕對是穩陣之作!其實我還另外點了紅豆冰,沒有拍照,不太建議大家點,因為它淡得好像開水一般,紅豆又沒有用糖水浸過,當它是白開水飲就ok有機會再試試其
榴槤千層班戟

當然我還試了朋友們點的甜品
石板街千層班戟
不過比起前者,這個較為失色!榴槤千層班戟太搶了吧!
芒果椰汁西米露
芒果沙冰

有機會再試試其他甜品! Life cannot be without desserts
2012-06-27
榴槤千層班戟
石板街千層班戟
2012-08-23 14 瀏覽
話說一行四人係尖沙咀食完個dinner再睇完個堆多啦A夢,發覺無甜品到肚突然諗起寶勒巷附近有幾間甜品鋪, 所以過去望一望去到驚見滿晒人, 但我地等左一陣就入到去(補充: 六月某日同樣時間行過呢間鋪, 間鋪裡面無人....得員工係度做野, 心諗班員工究竟serve緊乜野?)我地叫左以下既甜品:西瓜椰汁涼粉冰(左上)& 芒果椰汁涼粉冰(右上):朋友們聲稱球形西瓜數量不多(只有兩粒);而芒果形狀係不規則,口感及狀態似係用過搞拌機過個d / 似人咬完吐番出黎,。如果用高少少既碗裝住會易食同賣相好睇d,因為咁樣做會令到芒果以一個更佳既形狀展示出黎...整體黎講味道係ok, 但略嫌過甜西瓜椰汁西米露(左下):呢碗係我食既!唯一同出面有分別既係,西瓜以球形方式展示出黎,我覺得幾ok。整體黎講味道係ok, 但略嫌過甜x2山楂話梅沙冰(右下):真係一個幾有創意既嘗試...評價如下:1. 味道偏甜帶酸,一個幾得意既味道享受2. 山梅插面可謂有創意既展示方法3. 沙冰個口感ok!如果呢杯以全流質形態展示, 我諗我唔會飲4. 但賣相顏色真係扣分...其實無計,山楂不嬲都係咁既色,再加埋沙冰變成左pat棕色既野
突然諗起寶勒巷附近有幾間甜品鋪, 所以過去望一望
去到驚見滿晒人, 但我地等左一陣就入到去
我地叫左以下既甜品

西瓜椰汁涼粉冰(左上)& 芒果椰汁涼粉冰(右上):

整體黎講味道係ok, 但略嫌過甜

西瓜椰汁西米露(左下):
整體黎講味道係ok, 但略嫌過甜x2

山楂話梅沙冰(右下):
真係一個幾有創意既嘗試...評價如下:
1. 味道偏甜帶酸,一個幾得意既味道享受
2. 山梅插面可謂有創意既展示方法
4. 但賣相顏色真係扣分...其實無計,山楂不嬲都係咁既色,再加埋沙冰變成左pat棕色既野,真係一路食一路笑....
如果愛不停食山楂既朋友值得一試

食完過後,我地一行四人一致認為
去呢間野食甜品應該叫實體性質既食物(姐係cake..etc)

p.s. 有一個好孝順既同行朋友順便買左"紫米露"番屋企孝敬屋企人,碗野黎到驚見係一碗" 椰汁西米露",check單原來係落錯單。。。好彩最後都換左碗番黎,但發現碗野變左做紅色既" 椰汁西米露"..............................
2012-08-22
15 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2012-06-27 10 瀏覽
與朋友吃完晚飯,想吃飯後甜品。從遠處見此店,於是入內一試。我們各自叫甜品,朋友叫了班戟及楊枝甘露,我叫了一客榴槤甘露。榴槤甘露 ($26):職員端來,只見碗中是大量西米和白色汁,賣相不太討好。吃下去,汁是帶少許榴槤味的,還算不錯。除了西米,還有多粒淺黃色和白色的類似布甸的東西,沒有什麼味的,也吃不出實際是什麼。榴槤肉很香甜,但沒有撈勻在糖水中,而是一大pat的在碗底的。感覺上,全部材料是"求其"放在一起,沒有用心製作。試了少許朋友的石板街千層班戟,沒什麼朱古力味,忌廉太多,而且整件甜品是不凍的,十分令人失望。店員的服務態度也只是一般,我去完洗手間出來,一店員撞倒了我,她沒有說對不起;而且她們都沒什麼笑容,呆呆板板的樣子。整體感覺十分一般,沒有再來的意欲。
與朋友吃完晚飯,想吃飯後甜品。從遠處見此店,於是入內一試。

榴槤甘露
2012-06-09
3 分鐘 (堂食)
$26 (宵夜)
2012-06-16 26 瀏覽
十分有創意的糖水店!完完全全係一個藝術品實驗室!食咁多樣野除左個心花怒放之外,都係好奇怪,挑戰味蕾!吾該老細自己試下先,吾好要食客做實驗老鼠!涼粉係一舊舊切吾段既野!馬露係勁古怪好thick,吾知自己食緊乜野。至於個黑珍珠,個味我已經吾想提了
2012-06-15
10 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
  • 心花怒放
2012-06-06 9 瀏覽
在尖咀食完飯諗住去食糖水 就揀左沛公, 要等一陣位, 好彩都唔係等好耐~ 等位時的服務尚算可以啦~入去坐低, 睇左好耐食咩好, 好老實, 坐就一定唔舒服0架喇, 但只係食個糖水, 冇得要求咁多。最後叫左榴槤pancake, 粟子pancake, 一杯榴槤飲品, 一個紅豆腸粉, 另外一個唔記得係咩先來榴槤pancake, 粟子pancake。榴槤pancake 朋友們聲稱質感較會鬆散, 幸好榴槤味都幾濃, 粟子pancake 反而有驚喜, 好creamy, 好重粟子味, 質感亦較好。無耐榴槤飲品上枱, 嘩.....一放低就見到一粒黑色有腳0既野0係入面, 即刻叫人換過佢啦。0個位疑似老闆0既男士埋黎, "唔好意思", "對唔住"都冇一句, 就面帶疑惑拎走杯野就算, 你唔係以為我地專登放隻野入去呀麻...無幾耐再來一杯, 而紅豆腸粉都上枱了。腸粉我吃了一少啖, 覺得酸, 但我以為這是特色, 無為意, 怎料朋友一吃即吐, 說是"叔"了。又要叫那位疑似老闆過黎, 佢又係面帶疑惑。拎走左碟野, 佢試過話冇事喎......但都好彩佢話如果我地唔要可以 cancel, 咁即刻cancel la, 同

好重粟子味, 質感亦較好。

似老闆過黎, 佢又係面帶疑惑。拎走左碟野, 佢試過話冇事喎......但都好彩佢話如果我地唔要可以 cancel, 咁即刻cancel la, 同樣地"對唔住"都冇一句。
吃到尾聲, 問朋友那杯榴槤飲品如何, 佢話冇味, 好似飲水咁。睇一睇杯野個名...0我.....叫"似水榴鏈"好,貼哂題啦...

總括而言, 今日得個粟子pancake 係比較似樣, 其他野可以用"失望"黎形容, 我諗應該都唔會再有下次了

2012-06-05
5 分鐘 (堂食)
2012-06-02 22 瀏覽
今晚在圓方看戲後,一行四人好開心乘的士到朋友介紹的沛公甜品吃糖水。山楂沙冰可以,味道像台灣的"阿媽的酸梅湯",三檸沙冰…好怪,雜果馬露天使竟然是用鑵頭生果,今我非常失望,pancake是沒特別的!朋友還說試榴蓮甜品再評論…唉!
今晚在圓方看戲後,一行四人好開心乘的士到朋友介紹的沛公甜品糖水。山楂沙冰可以,味道像台灣的"阿媽的酸梅湯",三檸沙冰…好怪,雜果馬露天使竟然是用鑵頭生果,今我非常失望,pancake是沒特別的!朋友還說試榴蓮甜品再評論…唉!
2012-06-01
2012-05-14 9 瀏覽
等左好奈,差唔多成個鐘榴蓮斑戟同芒果斑戟,呢兩樣都一般只有cream味.…啖啖cream 榴蓮沙冰,少少榴蓮味都無,飲冰水咁沙參玉竹燉木瓜,有臭味 有點頂唔順,咁樣都$38最後服務態度差,很失望!!無下次.…
等左好奈,差唔多成個鐘
榴蓮斑戟同芒果斑戟,呢兩樣都一般
只有cream味.…啖啖cream
榴蓮沙冰,少少榴蓮味都無,飲冰水咁
沙參玉竹燉木瓜,有臭味
有點頂唔順,咁樣都$38

最後服務態度差,很失望!!
無下次.…
2012-05-12
40 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2012-03-18 12 瀏覽
之前睇左無線電視節目介紹依家甜品店,睇到好吸引,今日終於有機會試下啦^_^叫左推介的千層pancake~芒果味,口感軟綿綿,幾好,不過芒果酸酸的,而且越食越 ' 濟 ',實在太多cream,食到有啲怕怕,最後食唔哂-_-" 可能幾個人share食會好啲。另外叫左個榴蓮法式燉蛋,真係榴蓮味陣陣飄香^_^,都幾好味鐘意食榴蓮嘅,可以一試
榴蓮法式燉蛋
2012-03-18
$28 (其他)
榴蓮法式燉蛋
2012-03-02 8 瀏覽
路過此店,見他主打PANCAKE,一於來個沛公樂園HK$58.00,心想鎮店之寶一定不錯, 誰知 ?這名為石板街班戟,食落只感到滿口甜忌廉,那班戟皮比紙還薄,相信任何人蓋上眼試一口,只知滿口甜忌廉,完全食不出班戟,而士多啤利完全是平價貨式,白白沒味的,所有都令人太失望了,其實甜品是帶給人喜悅的,但這款只令你更加不快,希望店主有心想做好間甜品舖,主打一定要做得好!

2012-02-25
2012-03-01 13 瀏覽
未試過呢間甜品店, 見門口貼左好多雜誌介紹, 就入左去食。叫左個店舖推介同傳媒推介既芒果千層pancake同曲奇千層pancake。先食芒果千層pancake, 其實都係一般芒果pancake既味道, 不同既係呢度o個d唔凍, 同埋係一層層咁, 賣相似蛋糕。之後就食曲奇千層pancake, 一入口, 個口好似俾佢"漿"住左咁, 味道好甜好漏, 同埋又係唔凍, 唔好食!食完之後要急急走人, 即刻去買野飲解渴!
未試過呢間甜品店, 見門口貼左好多雜誌介紹, 就入左去食。

食完之後要急急走人, 即刻去買野飲解渴!
2012-02-29
2012-01-29 12 瀏覽
距離上次吃沛公已經有一段時間了,當日在尖沙咀吃完晚餐,順路再去沛公。芒果千層班戟:記得上次吃很美味,所以這次又要了這個,但有些失望。芒果和忌廉的比例不合適,芒果太少、忌廉太多,芒果本身不夠甜,偏酸,忌廉有太甜、太多,和friend share只是吃了半個,已經覺得很膩。焗酥皮栗子西米:不是剛整出來的,事先整好再加熱,味道差好多。酥皮完全不脆,雖然是熱的,但已經變軟,看酥皮塌下去就知道了。裏面的栗子西米只是溫熱,栗子碎也不夠爛。不知道是不是之前印象太好,這次期望太高,總之這次水準欠佳。

芒果太少、忌廉太多,好膩!
不是剛整出來的
不知道是不是之前印象太好,這次期望太高,總之這次水準欠佳。
2012-01-26
20 分鐘 (堂食)
2012-01-04 54 瀏覽
這天和幾個好朋友一行四人到尖沙咀看電影和打邊爐,之後朋友突然說很想吃甜品,於是我就想起了「沛公甜品」,這是由於上一次到尖沙咀寶勒巷的「五代同糖」食糖水的時候,赫然發現那個傳聞中的芒果玫瑰花蛋糕原來不在「五代」,而是在其對面街的「沛公」,於是便發誓下一次到這裡一定要試一試,恰巧打完邊爐都仍未肚餓的好朋友嚷著要食糖水,才有機會一睹這個傳聞中的芒果玫瑰花蛋糕的芳容。 甫坐下,我們便感到十分興奮,由於正值冬天,朋友都叫一些較滋潤清補的糖水,如冰糖雪耳海底椰同埋酒釀桂花燉雪梨,而我的目標當然是芒果玫瑰花了~~朋友還叫了曲奇千層班戟^^ 酒釀桂花燉雪梨的味道不錯,材料很實在,內裡有原隻雪梨、又有桂花糖、蜜棗、南北杏、酒釀等,但酒釀的味道不太突出,反而桂花糖的清甜卻十分突出,味道滋潤清甜,是秋冬的最佳選擇,而且它是冬季限定哦~~~~朋友說太甜了,但我覺得甜度剛剛好,這是因應個人口味的,所以問題不大,如果真的害怕太甜,店裡也有其他燉雪梨的選擇。 心花怒放這個名字改得很好,因為它送到,朋友們便「嘩嘩」大叫,真的令人心花

門口排了很多人,可證它的吸引力^^
它的LOGO好可愛^^
酒釀桂花燉雪梨

芒果玫瑰花蛋糕呀~~原來佢叫做「心花怒放」^^

心花怒放這個名字改得很好,因為它送到,朋友們便「嘩嘩」大叫,真的令人心花怒放呢!原本以為玫瑰花的下層只是一層蛋糕或班戟皮包著CREAM,但原來它是班戟皮包著芒果布甸,所以吃下去時都很有驚喜,而上面的芒果肉很甜,所以就連吃下去也令人心花怒放了~~而店內有大個版本的心花怒放,男孩子用來送給女朋友就最好了^^
曲奇千層班戟
這個是曲奇千層班,我沒有吃到,但朋友說質感很好~~~

總結:甜品店的用料很足,決非「金玉其外,敗絮其中」之流,筆者很喜歡它的冬季限定系列,令人在冬日中吃了感到很窩心很溫暖。唯一的是店舖有點小,容納不下太多人,使客人在門外等候需時,加上店舖的店員服務欠佳,有時呼叫她們較難,她們很難才聽到你的呼叫,而且在態度上也不會十分殷勤,筆者認為,糖水給人快樂的感覺,而開設糖水店的目的是帶給別人快樂,除了是源自於糖水本身之外,店員親切友善的服務態度也是其中一種帶給顧客快樂的途徑,使吃完你的糖水之後有快樂滿足的感覺,因此,這是需要改善的地方。
2012-01-03
10 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
門口排了很多人,可證它的吸引力^^
它的LOGO好可愛^^
芒果玫瑰花蛋糕呀~~原來佢叫做「心花怒放」^^
酒釀桂花燉雪梨
曲奇千層班戟
  • 心花怒放、酒釀桂花燉雪梨