2021-03-17 98 瀏覽
好耐冇食越南菜,今日就同朋友黎到尖沙咀既河內大娘食晚餐。串燒拼盤好豐富,除左有燒大蝦,仲有燒雞肉同豬肉。全部都燒得岩岩好多好入味。豬肉串質感有d似腸仔都幾特別。香茅牛肉撈檬牛肉既份量都幾多,係自家腌製過再燒既,肉質好稔身唔韌。軟殼蟹米紙卷米紙卷大大件,卷皮好薄唔會太厚身,配少少魚露更好。飲品方面我揀左鹹檸梳打,養生既朋友就揀左蓮子龍眼冰,2杯都唔會太甜非常好。。。河內大娘越南餐廳尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖。。
好耐冇食越南菜,今日就同朋友黎到尖沙咀既河內大娘食晚餐。

香茅牛肉撈檬

牛肉既份量都幾多,係自家腌製過再燒既,肉質好稔身唔韌。

軟殼蟹米紙卷

米紙卷大大件,卷皮好薄唔會太厚身,配少少魚露更好。

河內大娘越南餐廳
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

2021-03-17 100 瀏覽
呢一間位於尖東越南餐廳已經係第2️⃣次去食,所以今次叫左唔同款式既食物😛—————————————————串燒拼盤🍢$149(9串)呢一個串燒拼盤好抵食🤩,當中有香芧豬肉串🐷,燒雞翼🐥,越式蝦串🦐,全部都係各3串,全部都好香口入味😍,超級抵食😋😋😋—————————————————順化粉🍜$89呢個順化粉充滿住濃濃既越南特色同味道🇻🇳,豬紅、豬手、牛展同越南扎肉,而且湯底有微微既辣味😜,食落去真係愈來愈有越南既味道😚,真係會愈食愈想食架!🤪—————————————————奧巴馬粉🥗$89小編見到個名咁得意就諗都唔諗叫左黎試下😆,上到枱見到係一個外表好吸引既燒豬肉撈檬😍食落口完全唔伏之餘仲有驚喜😱係好香好入味既燒豬肉撈檬粉😋事後再問返店員先知奧巴馬粉呢個名既由來係因為奧巴馬去越南既時候食左呢個燒豬肉撈檬,所以就用佢個名黎命名🤓————————————————-鹹檸梳打🍸$29鹹鹹地真材實料,食完咁多熱氣野之後降下火🔥真係一流😆—————————————————蓮子龍眼冰🍸$3939蚊既蓮子龍眼冰絕對係真材實料既代表👍🏻,蓮子同龍眼肉多到好似食緊糖水咁😛,蓮子仲要爽爽地,好有咬口,加上完全唔
—————————————————
串燒拼盤🍢$149(9串)
順化粉🍜$89
奧巴馬粉🥗$89
————————————————-
鹹檸梳打🍸$29
鹹鹹地真材實料,食完咁多熱氣野之後降下火🔥真係一流😆
蓮子龍眼冰🍸$39
39蚊既蓮子龍眼冰絕對係真材實料既代表👍🏻,蓮子同龍眼肉多到好似食緊糖水咁😛,蓮子仲要爽爽地,好有咬口,加上完全唔會苦,超級推介😙
順化粉
順化粉
  • 蓮子龍眼冰
2021-03-16 59 瀏覽
餐廳布置好有越南風情,以越南草棚,草帽做裝飾,又有好多越南娃娃,好似去左越南咁。🍽️大娘蒸粉包,入面係肉碎炒紅蘿白絲及木耳絲,包皮索哂饀料啲精華,味道正宗。🍽️皇牌火車頭粉必試,夠哂多料,份量又大,有牛丸、生熟牛肉、牛展、牛根和牛柏葉,仲有蘿白,水準不俗。🍽️越式海鮮檬粉,轉左河粉。個湯酸酸甜甜,夠醒胃,海鮮有魷魚、蜆、鮮蝦、蝦餅,原來店員話無哂豆卜,換左蜆比我,真夠運。兩個湯底各有風味,洋蔥絲、芫荽、九層塔令香味昇華,層次豐富。🥤飲品點了青檸梳打及鹹檸梳打,我自己中意走甜,夠酸好正。

🥤飲品點了青檸梳打及鹹檸梳打,我自己中意走甜,夠酸好正。

2021-03-15
2021-03-14 97 瀏覽
📍河內大娘越南餐廳(尖沙咀)味道👅 6.5/10今日介紹既美食,聽個名就知夠哂越南風味。本身都好鍾意食越南既野既我,當然要試一試啦。地理位置非常方便係正尖沙咀地鐵站出口附近。🥢極品牛三寶湯河粉湯底清香牛肉味配料配菜豐富牛丸幾彈牙半生熟牛肉牛展嘢味🥢香茅豬扒撈檬(推介個豬扒)大大份豬扒香脆可口多樣配菜(香草青瓜絲蘿蔔絲)檬粉彈牙🥢越式炸蝦餅(推介)至愛蝦餅外脆內軟蝦味十足🌾 用餐心情:最後柯打左2杯熱飲,杞子龍眼茶,蜜糖柑桔,好飲呀,足料甜度又剛剛好。地址:尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖人均消費💰:$70-100(免加一)
📍河內大娘越南餐廳(尖沙咀)

味道👅 6.5/10

今日介紹既美食,聽個名就知夠哂越南風味。
本身都好鍾意食越南既野既我,當然要試一試啦。
地理位置非常方便係正尖沙咀地鐵站出口附近。

🥢極品牛三寶湯河粉
湯底清香牛肉味
配料配菜豐富
牛丸幾彈牙
半生熟牛肉
牛展嘢味

🥢香茅豬扒撈檬(推介個豬扒)
大大份豬扒香脆可口
多樣配菜(香草青瓜絲蘿蔔絲)
檬粉彈牙

🥢越式炸蝦餅(推介)
至愛蝦餅
外脆內軟
蝦味十足

地址:
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
人均消費💰:$70-100(免加一)
  • 炸蝦餅
2021-03-13 35 瀏覽
今天友人提議到呢間位於尖沙咀的越南餐廳#河內大娘, 因為佢想食同事介紹嘅蕃茄蟹肉湯檬😊。#西貢牙車快沙律十分清新, 內有椰菜好脆又爽口, 與嫩嫩的雞肉混合, 夾酸酸甜甜的醬食得好開胃!#蕃茄蟹肉湯檬友人叫了呢個馳名嘅湯檬粉,內有大蝦2隻~肉質爽實, 手撕蟹肉~鮮甜, 扎肉~厚切內有軟骨夠咬口, 番茄湯底都夠香,湯給佢喝光光啊!#咖哩牛腩咖喱汁好正, 牛腩係新鮮牛腩,份量夠多, 大約都有成8舊 煮得好入味,  薯仔索晒啲汁, 一齊食好正! #青檸梳打友人叫了酸酸的青檸梳打, 解解肥膩感。#蓮子龍眼冰(涷)材料有半杯超足料,  蓮子、龍眼有補血安神滋潤功效, 甜度適中!

#西貢牙車快

#蕃茄蟹肉湯檬
番茄湯底都夠香,湯給佢喝光光啊!

#咖哩牛腩

#青檸梳打
友人叫了酸酸的青檸梳打, 解解肥膩感。
#蓮子龍眼冰(涷)
2021-03-13
2021-03-13 29 瀏覽
今日放工同朋友過左尖沙咀食飯我地平時搭車成日都會經過呢度,今次見到唔洗等位,所以就決定黎試下呢度既店員好友善,我地坐低無耐,就主動同我地介紹佢地既時令菜式最後我地要左一份“香茅煮大蜆”HKd$99+10%,之後要左一碗“順化粉”HKd$89+10%同店員推薦既“奧巴馬粉”HKd$89+10%香茅煮大蜆一份有十多隻飽滿又無沙既連殼蜆肉,味道清中帶鮮,浸透著淡淡既香茅之香跟住既順化粉隨之到來,感覺蠻豐富的帶有微微香辣既湯頭好惹味,搭配豬紅同肉類既配料十分不俗呢!!!而店員所推薦既奧巴馬粉其實係一款凍食既檬粉當中自家調配既汁料係酸酸甜甜既味道,很是開胃而厚切既胡椒扎肉同店家自家烤製既肉片亦值得一試當晚我地仲每人飲左杯充滿東南亞地區風味的特飲飲品添
今日放工同朋友過左尖沙咀食飯

跟住既順化粉隨之到來,感覺蠻豐富的

而店員所推薦既奧巴馬粉其實係一款凍食既檬粉

當中自家調配既汁料係酸酸甜甜既味道,很是開胃

而厚切既胡椒扎肉同店家自家烤製既肉片亦值得一試

當晚我地仲每人飲左杯充滿東南亞地區風味的特飲飲品添
2021-03-11 71 瀏覽
尋晚去開尖沙咀,突然想食越南菜,見到附近有呢間越南菜餐廳,就同朋友入去食下啦。大娘秘制牛油雞中翼 $49有四大隻,外脆內軟,啱啱炸起,咬落去啲肉汁即刻爆出黎。牛油味超香,好好食。芒果鮮蝦米紙卷 $79有四大件,每件都比起平時啲米子卷大件好多,係幾倍嘅size。每件米紙卷入面都有芒果、好大量嘅檬粉同埋一隻大蝦,點埋醬汁之後感覺好清新。奧班馬粉 $89我問店員點解呢個叫做奧巴馬粉,店員話原來係因為奧巴馬喺越南食過呢種粉。呢個粉幾得意,同平時啲撈檬唔同嘅係佢有一大碗醬汁比我地逐少逐少咁放啲面入去食,好似食緊日式沾麵咁。香茅豬肉超好食,好滑,同埋真係醃得好好味。扎肉都好彈牙好好食。蒜蓉包(三件)$24係法包加上蒜蓉牛油。蒜蓉牛油味好香,法包外脆內軟好好食。食到舔舔脷。咸檸梳打 $29鹹鹹地,又唔會好甜,幾好。青檸梳打 $29呢個係朋友飲嘅,我飲咗一啖,覺得青檸味好香好正。呢間越南菜有驚喜,可以下次再食。

大娘秘制牛油雞中翼 $49

芒果鮮蝦米紙卷 $79

奧班馬粉 $89

蒜蓉包(三件)$24

咸檸梳打 $29
鹹鹹地,又唔會好甜,幾好。

青檸梳打 $29
呢個係朋友飲嘅,我飲咗一啖,覺得青檸味好香好正。

呢間越南菜有驚喜,可以下次再食。
2021-03-09
  • 芒果鮮蝦米紙卷
2021-03-07 85 瀏覽
困咗咁耐,難得星期六放假梗係要岀去食晚飯喇。係尖沙咀行街經過呢間越南菜,坐得幾鬆動就入咗去坐了。餐牌都好多嘢食,唔係淨係得typical 嘅生牛肉河粉,價錢都非常合理。順化粉($89)- 平時去越南餐廳多數都係食河粉,檬粉等等。呢個順化粉係牛展、豬手、豬紅米線,份量十足,牛展仲好腍添。再配上少少辣嘅湯底,好惹味。奧巴馬粉($89)- 其實係檬粉配上魚露汁,酸酸地好開胃。有扎肉同用秘製醬汁醃嘅豬肉。扎肉好有口感,另外個豬肉都好入味,直頭好似岀面食嘅串燒烤豬肉咁。香茅豬扒三文治($49)- 其實食完兩個麵都飽飽地,但我哋仲想試下個三文治。果然有驚喜喎!三文治烘到勁脆口,裡面餡料都勁豐富,有超厚身嘅香茅逐扒同蔬菜,必定要試。青檸梳打($29)和蓮子龍眼冰($39)- 蓮子龍眼冰真係好足料,不過我覺得有啲甜,所以就嗌咗酸酸嘅青檸梳打。

同朋友好耐冇見,諗起之前去越南旅行所以就決定食越南野餐廳裡面既裝修都幾有特色我地首先就叫左個手打墨魚餅,裡面有粒粒墨魚肉好彈牙,炸得好香,好好味跟住就係香茅煮大蜆,每一隻蜆肉都好大粒,蜆肉鮮甜,個湯有好香嘅香茅味再嚟嘅就係鮮茄蟹肉湯檬,配料好豐富,又蟹肉、大蝦、扎肉等等我店員推介我哋食香茅燒魚,今日嘅燒係沙巴龍躉,條魚好新鮮,魚肉好滑,仲有淡淡嘅香料味道飲品我哋就叫咗蓮子龍眼冰,非常真材實料我同朋友都好滿意今日嘅晚餐
同朋友好耐冇見,諗起之前去越南旅行
所以就決定食越南野

餐廳裡面既裝修都幾有特色
我地首先就叫左個手打墨魚餅,裡面有粒粒墨魚肉
好彈牙,炸得好香,好好味
再嚟嘅就係鮮茄蟹肉湯檬,配料好豐富,又蟹肉、大蝦、扎肉等等
飲品我哋就叫咗蓮子龍眼冰,非常真材實料
我同朋友都好滿意今日嘅晚餐

2021-02-22
因為疾情的原因,很久沒有跟媽媽外出吃飯,特地選了一間越南餐廳,嘗試一下新口味。店員貼心地為我們介紹了烤魚、奧巴馬粉、米紙卷都是推薦的菜式。於是,我們依照店家的推薦及我們的喜愛,點選了以下這些菜式。🔸香茅煮大蜆蜆肉好大粒,很飽滿,超鮮甜,香茅味的湯清清淡淡,但能引出蜆肉的鮮度,而且帶有淡淡薄荷味,更為清新。🔹越式香茅烤魚-時令魚這次烤魚是用了一大條龍躉,火喉控制很適中,熟度烤得剛剛好。店員幫忙割開表皮以後,用筷子輕輕一夾,就能吃到啖啖魚肉。魚肉烤得剛剛好,香噴噴,非常嫩,而且有很多肉汁,沾上酸酸甜甜的醬料,一口接一口,一點都不膩,兩人搶著就吃完了。🔸奧巴馬粉我一直都喜歡吃撈檬,很想讓媽媽也嘗試一下,聽到奧巴馬粉這個很新奇的名字,兩話不說就選了它。奧巴粉主要是烤肉、扎肉、粉跟撈檬的汁。烤肉烤得很香口,調味嫩度都剛剛好。這樣的撈檬真的很好吃,連初次嘗試的媽媽都讚不絕口。🔹芒果鮮蝦米紙卷每個米紙卷都有原隻鮮蝦、配上一塊芒果,鮮蝦仍然脆口,芒果入饌很新奇,但意外地跟鮮蝦米紙卷很協調,沾上酸酸甜甜的醬汁,也是很清新可口。🔸鹹檸梳打🔹青檸梳打解渴解膩的很不錯。店舖的環境也是很有越南的感覺,總體是一個

🔸香茅煮大蜆

🔹越式香茅烤魚-時令魚

🔸奧巴馬粉

🔹芒果鮮蝦米紙卷

梳打
🔸鹹檸梳打
🔹青檸梳打
解渴解膩的很不錯。

店舖的環境也是很有越南的感覺,總體是一個很滿意的進餐體驗,有機會會再來吃。
梳打
2021-02-27 62 瀏覽
凍咖啡淡似飲水完全無越南味道,湯河係無溫度的,湯底無味道,無越南香料,味道差蒜蓉包只有牛油味,未食已經難食! 本身已經無咩人幫襯,原來係有原因,好鬼恐怖,建議不要光顧

2021-02-27
2021-02-26 118 瀏覽
🕰️用餐時間:19:00-21:30 👥人數:2人 店內環境寧靜,適合兩三人聚會。雖在市中心,但不會予人「趕客」之感。香芧煮大蜆蜆肉鮮甜,湯的香芧味好「出」,忍不住多喝幾匙🥄芒果鮮蝦米紙卷🥭芒果香甜,米子卷皮薄而不韌;一件的份量「唔野少」,要分兩「啖」食香芧烤魚🐟魚肉很滑,近肚位置的香芧味較濃、淡淡薑味除腥,可加魚汁(魚露+辣椒仔➡️挺辣🌶️),但魚肉本身已很美味。向上的那面較乾身,店員先為我們切開魚皮;食完一面,翻向另一面肉汁充沛,是另一種食法鮮茄蟹肉湯檸🍜湯底非茄膏,蕃茄不會蓋過海鮮味。配料很足:蟹肉🦀、蝦🦐、扎肉、紫洋蔥🧅,可用檸檬、辣椒仔調味。扎肉口感豐富,有豬耳、煄蹄鹹檸梳打🍋
🕰️用餐時間:19:00-21:30 👥人數:2人

香芧煮大蜆

蜆肉鮮甜,湯的香芧味好「出」,忍不住多喝幾匙🥄

香芧烤魚🐟

鮮茄蟹肉湯檸🍜

鮮茄蟹肉湯檸

鹹檸梳打🍋
鹹檸梳打
2021-02-24
鮮茄蟹肉湯檸
2021-02-18 80 瀏覽
河內大娘在尖沙咀帝后廣場,裝修得有北越情懷,店內既壁畫,擺設都好有越式風味。Menu選擇都幾多款式。而且價錢吸引。龍眼蓮子冰為餐廳自家製飲品,龍眼焗熟所以大大減低燥熱感,味道甜得自然清新帶甘,感覺好滋潤!大大杯,又潤又解渴。黃金炸魚皮,薄切更有香脆口感。咬落去soksobk聲,之後滲出咸蛋黃既咸鮮感覺。香脆得黎又唔油!幾惹味。越南海鮮湯檬粉!賣相好得,材料豐富有鮮蝦,魚餅, 魷魚,豆卜,蕃茄等,鮮蝦真材實料,蝦頭膏香濃郁!蝦肉彈牙有質感,幾新鮮,魚餅好香口陣陣香茅味滲出!湯底清新鮮香,豆卜吸哂湯味,超正。無味精very good!!檬粉有彈性質地剛好,整體非常吸引好食。

2021-02-17 80 瀏覽
🥗烤雞扒撈檬 $59✨一直都好鐘意食呢間既撈檬😋😋今次就試左烤雞扒撈檬~~首先要讚下佢地既雞扒,外脆內軟啖啖肉👍🏻👍🏻份量好多,仲要每件都好大舊🤤🤤同檬粉一齊食真係好夾~~同埋好鐘意佢地既魚露汁,每次黎都會倒好多落去撈檬粉😆😆酸酸辣辣好開胃~~環境方面都幾舒服,裝修都好有越南feel💕💕推介大家去試試🤗🤗
🥗烤雞扒撈檬 $59✨
一直都好鐘意食呢間既撈檬😋😋
今次就試左烤雞扒撈檬~~
首先要讚下佢地既雞扒,外脆內軟啖啖肉👍🏻👍🏻
份量好多,仲要每件都好大舊🤤🤤
同檬粉一齊食真係好夾~~
同埋好鐘意佢地既魚露汁,每次黎都會倒好多落去撈檬粉😆😆
酸酸辣辣好開胃~~
環境方面都幾舒服,裝修都好有越南feel💕💕
推介大家去試試🤗🤗
2021-01-18 181 瀏覽
河內大娘越南餐廳 是日去左位於尖沙咀的河內大娘食越南菜🇻🇳🍝奧巴馬粉諗唔到食咩嘅我哋就有老闆娘推介💁🏽‍♀️老闆娘推介呢個奧巴馬粉🧏🏻‍♀️相傳奧巴馬去到越南嘅餐廳是當地嘅老闆將自家拿手嘅小菜整比奧巴馬食🤔然後呢個撈濛粉就有奧巴馬命名📝入邊嘅豬肉係特別醃製嘅🐽食落好軟腍同埋香草味好入味 食得出但係有少少五香粉嘅味道🧂濛粉沾上嘅甜酸汁可以balance個油膩感🍜越式海鮮濛粉係地道越南湯粉湯底嘅味道加上鮮魷鮮蝦等等嘅海鮮🦞整體層次高檔左🥭芒果鮮蝦紙米卷食越南野點少得紙米卷🥢米紙餅皮好煙靭🙂芒果係整體嘅亮點非常之fresh 🍃鹹檸梳打🍸蓮子龍眼冰🍸夠哂足料同滋潤👍🏻
河內大娘越南餐廳

是日去左位於尖沙咀的河內大娘食越南菜🇻🇳