2020-11-19 137 瀏覽
真心覺得好誇張,嚟咗幾次一係冇開,一係賣晒,加上Instagram啲kol講到好好食,所以今日好早就去排隊買咗半打,可能我唔太鍾意食忌廉,我只鍾意食日本嗰種生忌廉,所以對我來講忌廉有啲太多太膩,個麻薯係好唔錯好煙un ,好軟糯,即使放咗雪櫃一日,第二日食仍然保持到種煙un.泡芙個皮都唔錯幾脆,食得出好似好多層嘅感覺,但總結係性價比唔算高,亦未至於好食到呢個地步,無人排可以買,要排隊不了
2020-11-01 162 瀏覽
相信大家都好喜愛食泡芙,在鰂魚涌有一間隱世但又經常多人排隊嘅小店,只會在限定時間推出極少數量嘅特色泡芙,難得有機會一次過掃晒4款試晒佢地先!😋.🧁骯髒比利時🇧🇪朱古力麻糬泡芙💬有極香濃嘅比利時朱古力🍫,夾喺個泡芙嘅中間,都真係幾骯髒下,爆滿到咁食到一咀都係,唔駛顧儀態,食晒先算🤣.🧁日本🇯🇵小圓山抹茶🍵栗香🌰麻糬泡芙💬呢款仲誇張,兩大個cream夾係中間,抹茶🍵濃郁,栗子🌰忌廉令到多咗個層次,麻糬一大糰好重份量😳.🧁日本🇯🇵玄米茶芝麻麻糬泡芙💬茶香味濃,芝麻提升咬口,好似食緊雪糕🍦嘅感覺🤭.🧁美祿波波麻糬💬完全係美祿恐龍🦕嘅進化版,美祿波波同樣有口感,加埋麻糬嘅煙韌絕對是另一個層次😅
🧁骯髒比利時🇧🇪朱古力麻糬泡芙
🧁日本🇯🇵小圓山抹茶🍵栗香🌰麻糬泡芙
🧁日本🇯🇵玄米茶芝麻麻糬泡芙
💬茶香味濃,芝麻提升咬口,好似食緊雪糕🍦嘅感覺🤭
🧁美祿波波麻糬
近幾年由網店做到有實體店的甜品實在很多,不過要數最難買到的便是這一間囉治癒菓子 Healing Bakery - 位於鰂魚涌~專賣泡芙逢星期六日及公眾假期都休息,每天只有兩個出爐時間,而且現貨也不是每天供應的喔因為會預先在IG / FB 說明泡芙的供應狀況,所以建議大家先留意一下再去購買最後我是請了半天假在13:15的第一個出爐時間過到來排隊的排隊連拿到泡芙大約需時20分鐘左右 (先點單付錢再去旁邊等包裝好拿走)老實說這樣的尺寸原本估計最少要$35,於是付錢時發現每個的價錢是$28!有覺得幾抵吃的每兩個放進紙袋內,經過搭車回到家~泡芙也沒有怎麼走樣吧 四款口味的泡芙我都有買到!第一款是 - 小山園抹茶芋泥麻糬之前看還以為這個有雪糕,但其實是Cream來的喔採用小山園抹茶製作而成的忌廉有著抹茶的苦澀,一點也不甜芋泥同樣不甜,大概是因為這樣令到如果與抹茶忌廉同吃 ...就會產生一種微妙的味道 ... 再加上脆皮的泡芙、煙煙韌韌的廉糬~口感層次豐富!蜂蜜檸檬柚子麻糬 - 同樣不會很甜,有吃到柚子的味道。口味較淡能看到忌廉上有柚子絲~很清新,但蜂蜜、檸檬倒是沒怎吃得出相比之下,MOCHA朱古力

最後我是請了半天假在13:15的第一個出爐時間過到來排隊的

老實說這樣的尺寸原本估計最少要$35,
於是付錢時發現每個的價錢是$28!有覺得幾抵吃的
每兩個放進紙袋內,經過搭車回到家~泡芙也沒有怎麼走樣吧

四款口味的泡芙我都有買到!第一款是 - 小山園抹茶芋泥麻糬
之前看還以為這個有雪糕,但其實是Cream來的喔
採用小山園抹茶製作而成的忌廉有著抹茶的苦澀,一點也不甜
芋泥同樣不甜,大概是因為這樣令到如果與抹茶忌廉同吃 ...
小山園抹茶芋泥麻糬

能看到忌廉上有柚子絲~很清新,但蜂蜜、檸檬倒是沒怎吃得出
蜂蜜檸檬柚子麻糬

相比之下,MOCHA朱古力咖啡麻糬 & 美祿波波麻糬 就較濃味一點囉
前者看起來已經覺得好邪惡,而且味道十分夾!! 甜度亦適中
後者的美祿波波實在有點韌,還很甜 ...
MOCHA朱古力咖啡麻糬
美祿波波麻糬
題外話/補充資料: 泡芙放在陰涼地方可存放3小時左右,放進雪櫃則是大約1至2天 但都是建議最好即日品嚐,才能吃到脆皮的泡芙嘛 這店有WhatsApp預訂~可預留位置。另外每個月的泡芙口味會有更新的喔
2020-10-20
20 分鐘 (外賣自取)
MOCHA朱古力咖啡麻糬
🔹主打麻糬泡芙,仲要係低糖低油,食完冇罪惡感🥰佢哋嘅泡芙出爐時間定咗每日1315/1715,ig會講每日有邊4隻味㗎😳有時都可能會唔提供現貨售賣,所以建議去之前睇咗ig先,費事摸門釘🤣1️⃣⭐️髒髒朱古力麻糬⭐️$28 (8/10)朱古力控叫哩個就啱晒😍朱古力味一啲都唔假,好濃又完全唔甜😋 朱古力係偏苦嗰種,就連麻糬都整咗朱古力味添🍫麻薯好有咬口,同外脆嘅泡芙好夾😆Cream都加入左朱古力味,而質感就偏似吉士咁,好正💕 重點係食完完全冇罪惡感,食多幾個都仲得🤪2️⃣ 長野蘋果忌廉麻糬 $28 (7/10)蘋果好清甜,又有少少蘋果嘅爽口🍎Cream 軟滑得黎,一啲都無肥膩感,食完冇罪惡感😚 原味嘅麻糬好煙韌,但又唔會好難咬,同泡芙好夾❤️配合埋泡芙本身嘅外脆內軟,同埋面頭少少脆脆嘅焦糖,口感Up🥳 味道好清新,啱晒夏天食👍🏻如果啲cream有係吉士咁就更好了😗📌現貨得大概100個,賣晒就無㗎啦😳 (我地1705去到前面已經有10幾個人排隊)📌建議即買即食,先可以食到麻糬泡芙最好味嘅時候😗

1️⃣⭐️髒髒朱古力麻糬⭐️$28 (8/10)

2️⃣ 長野蘋果忌廉麻糬 $28 (7/10)

📌建議即買即食,先可以食到麻糬泡芙最好味嘅時候😗
  • 泡芙
2020-09-01 349 瀏覽
💛 #黃色經濟圈 呢間位於鰂魚涌嘅泡芙店相信好多人都識😚但係要買都要睇準時問話去🤫逢星期一至四每日開兩團仲要唔同口味😋詳情要留意番 @healing_bakery 嘅ig💛btw原諒我影得有啲衰🤦🏻‍♀️🤣因為疫情期間冇堂食屋企又冇乜靚位影🥺🍴髒髒朱古力麻糬($28)呢個味好吸引🤤好似都幾經常有現貨賣❤️同早排興起嘅髒髒包同樣嘅概念係泡芙嘅表面灑上可可粉😋食落都有幾濃朱古力味😋咬落除左一般泡芙有嘅cream之外仲放左麻糬增加左煙韌嘅口感😉🍴日本焙茶小倉紅豆麻糬($28)茶控嘅大家都應該會鍾意~雖然唔算係好濃但係焙茶嘅味好香😚配埋紅豆同麻糬中和番甜味❤️總括黎講泡芙係幾好食嘅😋但係又未至於要特登千里迢迢去食😚但經過就要去試下支持下啦😋溫馨提示店鋪只收現金~💛📍 治癒菓子 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴髒髒朱古力麻糬($28)

🍴日本焙茶小倉紅豆麻糬($28)

📍 治癒菓子 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
2020-08-26 730 瀏覽
呢間泡芙店想試好耐! 一直都無時間嚟今日終於有時間去見識! 佢每日有兩輪1:15pm 同5:15pm.女神想食無計馬死落地行照排. 大過個波波嘅髒髒朱古力泡芙啲麻糬咁彈手又煙韌,一口完全食唔晒,食完仲超級飽好圓滿好開心!最大重點係低糖得黎又重朱古力味連舊麻糬都係朱古力味!綠茶芋泥泡芙第二日係雪櫃拎返出嚟仲係咁新鮮無硬到仲好好食!#黃色經濟圈 #好愛港餐廳 #支持黃店 佢仲有好多味我好想試, 超好食不過就山長水遠閒日要突登去, 食好嘢就係要咁!

女神想食無計馬死落地行照排.

#黃色經濟圈 #好愛港餐廳 #支持黃店

2020-08-20
5 分鐘 (外賣自取)
  • 髒髒朱古力泡芙
  • 綠茶芋泥泡芙
2020-08-17 1861 瀏覽
每次好攰既時候,都會想試d未食過野,特別係甜品去衝擊下自己,今次向難度挑戰,揀了呢間由網店做到有實體店既治癒菓子我真係去前做足功課,知道佢星期六日係唔開既,weekdays有d日子門市現貨暫停供應、出爐時間每天只有兩轉,最重要當然要留意ig,搜集資料完畢,出發!玫瑰榛子伯爵茶麻糬個泡芙真係脆皮架,沒有平時泡芙好強烈既牛油味,好多人都以為中間係雪糕,但其實佢係輕身軟滑既cream伯爵茶味好香濃,撒上玫瑰同榛子碎點綴,增添口感之餘又靚,個底既麻糬好煙韌,口感好正小山園抹茶芋泥麻糬用上小山園抹茶粉,帶有微微苦澀,芋泥既芋頭香正好平衡返個味道,麻糬用上抹茶麻糬,食落好有日式甜品既感覺,當然呢個少甜版我更喜歡蜂蜜柚子麻糬咬第一啖覺得個味道好清新,個cream係酸酸甜甜既蜂密柚子味道,完全顛覆左泡芙一向卑人好膩既感覺,好好食,食多件都仲得呀😆髒髒比利時朱古力麻糬用上比利時朱古力,再撒上可可粉,連麻糬都係朱古力味的,朱古力是偏濃同苦味那種,就算你點有儀態食,食個陣都係會食到成咀都黑晒,所以大啖啖咬落去罷治癒菓子泡芙真係好有驚喜,4款都咁好食,真係好難揀,低糖低油配方,感覺上健康版泡芙食完都無咁gui

玫瑰榛子伯爵茶麻糬

小山園抹茶芋泥麻糬
玫瑰榛子伯爵茶麻糬,小山園抹茶芋泥麻糬

蜂蜜柚子麻糬

髒髒比利時朱古力麻糬,蜂蜜柚子麻糬

治癒菓子泡芙真係好有驚喜,4款都咁好食,真係好難揀,低糖低油配方,感覺上健康版泡芙食完都無咁guilty😝,店主都好有禮貌絕對值得排隊再次回購

玫瑰榛子伯爵茶麻糬,小山園抹茶芋泥麻糬
髒髒比利時朱古力麻糬,蜂蜜柚子麻糬
#200812.滿有驚喜 最治癒口味❤️☺️.<小山園抹茶芋泥麻糬泡芙 $28>期待已久的口味 二話不說下定決心要去買來一試💁🏿‍♀️泡芙如常脆口香甜帶蛋香😍抹茶帶淡淡甘香不搶戲🤤雖淡 卻能與芋香相映成輝❣️芋泥天然香甜🥰扎實幼滑又綿密😆配搭上招牌煙韌水潤麻糬perfect池👍🏿😚Btw抹茶粉是自行加的😆.喜歡這種反樸歸真 不造作 令人回味無窮的口味💛.📍#治癒菓子 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖#justeat_鰂魚涌 #justeat_甜品#justeat_💛#bestfoodhongkong #hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #food #foodstagram #cafe #foodporn #topfoodnews #支持小店 #良心小店 #鰂魚涌美食
#200812
芋泥天然香甜🥰扎實幼滑又綿密😆
配搭上招牌煙韌水潤麻糬perfect池👍🏿😚
Btw抹茶粉是自行加的😆
喜歡這種反樸歸真 不造作 令人回味無窮的口味💛
📍#治癒菓子 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
#justeat_鰂魚涌 #justeat_甜品
#justeat_💛
小山園抹茶芋泥麻糬泡芙
『嗨~又是我,泡芙了。』♕︎ 𝐻𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦, 𝑄𝑢𝑎𝑟𝑟𝑦 𝐵𝑎𝑦⠀⠀⠀玫瑰榛子伯爵茶麻糬⠀𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭𝐬 𝐧 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢⠀⠀我一向有點怕玫瑰味的東西,怕那種很假的玫瑰味(有沒有懂我在說甚麼?這個泡芙只有微微的玫瑰香,是很天然的那種。⠀伯爵茶入口的瞬間還蠻濃郁的,不過吃著吃著,可能已經習慣了這種味道,就不覺得很濃了,而且吃完後也不會有伯爵茶味殘留在口腔的。茶控表示還是最愛抹茶的回甘!⠀榛子在忌廉的表面上,稍微增添了口感。⠀⠀這一顆泡芙,我想推薦給喜歡伯爵茶清雅的您。個人很喜歡這個濃度的伯爵茶,不會太濃太苦澀,也不會太淡沒存在感。⠀⠀香梨忌廉芝士麻糬⠀𝑷𝒆𝒂𝒓 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒊 ⠀梨子的味道突出,很清爽,適合夏天的感覺。第一次吃梨子味道的忌廉,一開始還怕很奇怪,但是我多慮,完全沒有遺和感,反而creamcheese的味道就不明顯了。⠀⠀————————————————————⠀♔︎治癒菓子店排行榜(由上至下)⠀抹茶芋泥麻糬⠀小山園抹茶麻糬⠀日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬⠀日本焙茶黑糖蕨餅⠀日本黃豆粉黑蜜麻糬⠀⠀⠀⠀⠀

玫瑰榛子伯爵茶麻糬⠀

榛子在忌廉的表面上,稍微增添了口感。⠀

香梨忌廉芝士麻糬⠀

🔍 𝗛𝗲𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗿𝘆 治癒菓子⠀
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖⠀
🕰️Mon to Fri⠀
通常 13:15 出一次、17:15 出一次⠀
Opening hours updates on @healing_bakery⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_QuarryBay⠀⠀⠀
#168hk_notbad⠀
#168hk_dessert⠀

『千里送泡芙・榮登我心目中頭五的芝麻味』♥︎ 𝐻𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦, 𝑄𝑢𝑎𝑟𝑟𝑦 𝐵𝑎𝑦⠀⠀前幾天看見治癒果子店出了芝麻口味的泡芙,可惜我因為上班無緣吃到,誰知 @bellywongs 這人居然偷偷幫我買了還送到來九龍灣給我😭 愛你❤️ 順便把很久之前吃過的兩個味道一起發出來~⠀————————————————————⠀・日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬泡芙 $28⠀𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐮𝐟𝐟⠀芝麻味非常非常濃郁啊!芝麻控一定會很喜歡的!反而忌廉芝士的味道不太特出呢,間中咬著咬著會突然咬到一粒芝士,雖然不會有違和感,不過我個人覺得不要芝士都可以!⠀Very rich black sesame flavour! You will love it if your a fan of black sesame like me and @bellywongs!! Cant really taste cream cheese unless you bite into one cube of cheese, but it doesnt

・日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬泡芙 $28⠀
Very rich black sesame flavour! You will love it if your a fan of black sesame like me and @bellywongs!! Cant really taste cream cheese unless you bite into one cube of cheese, but it doesnt matter for me anyways, just eating the sesame cream is good enough.⠀

・Baileys甜酒咖啡麻糬 $28⠀
𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐮𝐟𝐟⠀
如果將Baileys cream 和 coffee cream 一起吃的話,Baileys的味道比較薄弱,主要為咖啡味,單吃Baileys的話就可以吃出酒香了!不過這次的咖啡cream比起之前吃咖啡味的cream都比較淡,老闆娘可能是怕兩者都濃烈的話會互搶吧!整體來說這顆比我想像中要清淡呢,重口味表示更濃烈就好了!⠀
Hope the taste of Baileys and Coffee can be a bit stronger☺︎︎⠀

🌟治癒菓子店排行榜🌟(由上至下)⠀
🕰️Mon to Fri⠀
通常 13:15 出一次、17:15 出一次⠀
Opening hours updates
2020-07-25 217 瀏覽
📌 治癒菓子~鰂魚涌已經想食呢間嘅泡芙好耐😋望落大大粒 啲忌廉湧晒出嚟好震撼😱鰂魚涌對我嚟講都幾遠🤣而且要留意住出爐時間 未必夾到時間😫前排終於的起心肝買嚟試下🥰每日嘅口味都會有唔同 大家記得留意佢哋嘅IG @healing_bakery 每人限買四件 有四至五款口味可以揀當日嘅口味有髒髒朱古力麻糬、小山園抹茶紅豆麻糬、蜂蜜柚子麻糬同日本九鬼芝麻忌廉芝士今次淨係揀咗兩款口味試下😜通常有兩輪出爐時間 分別係13:15同17:15現貨出爐 售完即止!泡芙係用低糖低油嘅配方製成 相對比較健康😛可存放雪櫃一至兩天 室溫則是三小時最好嘅當然係即刻食🤤1️⃣ 蜂蜜柚子麻糬 $𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)一出爐就排哂隊 買完梗係即刻食🤩一舊泡芙真係好大 起碼有一隻手掌咁大🤚🏻忌廉份量好多 好治癒😚柚子味好突出 係比較清新嘅口味反而唔係好食得出蜂蜜嘅味道🍯麻糬口感好正 好煙韌😆不過泡芙冇想像中咁酥脆 係比較偏淋嘅口感2️⃣ 髒髒朱古力麻糬 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗣𝘂𝗳𝗳 $𝟮𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)叫得呢個就預咗啲朱古力粉會食到成口都係🤣食得都幾論盡😂相比起蜂蜜柚子嘅味
📌 治癒菓子~鰂魚涌

今次淨係揀咗兩款口味試下😜
泡芙係用低糖低油嘅配方製成 相對比較健康😛
可存放雪櫃一至兩天 室溫則是三小時
最好嘅當然係即刻食🤤

1️⃣ 蜂蜜柚子麻糬 $𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
一出爐就排哂隊 買完梗係即刻食🤩

朱古力忌廉嘅味道好濃 甜到剛剛好
但確實唔會覺得好膩
麻糬依然係好煙韌 好有咬口
如果泡芙可以更加酥脆就好🤣

💡整體嚟講 如果想食到自己鍾意嘅口味就記得留意店家嘅IG啦!
大大嚿泡芙咁食真係幾治癒☺️

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: 治癒菓子
📍: 鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
🔍: 13:00-19:00(Mon-Fri) *SAT-SUN OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie鰂魚涌
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie甜品

你話我見識少我都係咁講,呢間可能係我食過最高質而且性價比又高嘅泡芙!!係真係我明明住對面海都一星期內特登去兩次😭😭特別係今次食完黑芝麻味,到而家呢一刻我都仍然對佢念念不忘,好想快啲可以𝕖𝕟𝕔𝕠𝕣𝕖✨.‼️𝙰𝚃𝚃𝙴𝙽𝚃𝙸𝙾𝙽‼️introducing the 𝔹𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔼𝕊𝕋 puff i’ve ever eaten in hong kong 😭😭😭 visited @healing_bakery twice in a week (i legit travelled across the harbour for it twice🥺) got to try their sesame flavour this time & IT WAS 𝔸𝕄𝔸ℤ𝕀ℕ𝔾 no jokes i 𝕃𝕆𝕍𝔼 how the sesame cream was strong in flavour but airy & light 😉 everything was just perfect altogether 💯 the chocolate one was also as impressive; big sur
‼️𝙰𝚃𝚃𝙴𝙽𝚃𝙸𝙾𝙽‼️
introducing the 𝔹𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔼𝕊𝕋 puff i’ve ever eaten in hong kong 😭😭😭 visited @healing_bakery twice in a week (i legit travelled across the harbour for it twice🥺) got to try their sesame flavour this time & IT WAS 𝔸𝕄𝔸ℤ𝕀ℕ𝔾 no jokes i 𝕃𝕆𝕍𝔼 how the sesame cream was strong in flavour but airy & light 😉 everything was just perfect altogether 💯 the chocolate one was also as impressive; big surprise with the chocolate flavour mochi✨ definitely visiting this place again very very soon!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 9/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟星期一至五出爐時間為1315/1715 • 𝕨𝕖𝕖𝕜𝕖𝕟𝕕𝕤休息 • 真係好好食!✨

《泡芙》
之前都介紹過,但係呢個𝕤𝕚𝕫𝕖加呢個價錢真係非常之合理!可能今次真係係佢一出爐17:15就即刻買嚟食(上次17:45先食),今次泡芙嘅口感更加正!上次略嫌佢有少少淋身,但今次好香脆!

《日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬泡芙》$28🌟9/10🌟
我真係好少比咁高分,但呢個黑芝麻泡芙真係不~得~了~真係好好食!!黑芝麻味超級濃郁!!招牌麻糬一樣咁正~不過其實唔會太食得出芝士嘅味道,純粹係食食吓個𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞會突然間有一舊芝士,鹹鹹地咁~食完第一啖嘅感覺係我要每日都望住 @healing_bakery 嘅𝕚𝕘,如果佢再出呢一款嘅話我一定要𝕞𝕒𝕜𝕖 𝕤𝕦𝕣𝕖自己食到!!😻(不過常客 @168hungryki 話今次係佢第一次見到有黑芝麻🥺)

《髒髒比利時朱古力麻糬》$28🌟8.5/10🌟
雖然呢款朱古力味冇黑芝麻味咁有驚喜,但都好好好好食😻好欣賞朱古力𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞濃郁得來唔會係死甜嗰一種,好香可可味,而且口感順滑輕盈,就算份量咁多都唔係話好滯💯最大驚喜係麻糬唔係普通原味嘅麻糬再加可可粉,係真係朱古力味😻😻😻成件事就係朱古力控嘅天堂!超滿足!😇
𝐻𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦 治癒菓子店
  • 日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬
𝕆𝕄𝔾真係無改錯名,食完 @healing_bakery 嘅𝑝𝑢𝑓𝑓真係會好治癒,好滿足😻其實已經想試咗好耐,但呢度只係𝑤𝑒𝑒𝑘𝑑𝑎𝑦𝑠開,成日都就唔啱出爐時間🥺所以大家如果有心試嘅話記住睇準佢每日1315/1715出爐時間,早少少去排隊!.omg one of the best puffs ive eaten in hong kong 😋 wanted to try this for a very long time now but this place only opens during the weekdays 😆 and they have designated times when they sell the puff! overall, for the prize you are paying is soo worth it! but they sell out quickly so make sure come on time!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟性價比高 • 1315/1715出爐 • 每日現貨數量有限 • 𝑤𝑒𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑𝑠唔開✨

《泡芙》🌟7.8/10🌟
以呢個𝑠𝑖𝑧𝑒嚟講,𝑝𝑢𝑓𝑓嘅價格定位合理!!特別係麻糬嘅份量!!真係有手掌咁大🤯而且招牌不愧為招牌,真係好正!口感軟糯又煙韌!不過就無咩味,一定要加埋啲𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚食啊!
個人好鐘意呢度嘅低糖𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚,雖然份量多但係口感輕盈,唔會話太甜太膩!今次我哋即刻食嘅,略嫌泡芙嘅外層唔夠脆,有少少淋淋地嘅感覺。

《長野蘋果忌廉芝士麻糬》$28
鋪滿咗一粒粒香甜爽口嘅蘋果粒粒,食落好𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ!!唔太食得出芝士嘅味道🥺

《草莓乳酪麻糬》$28
草莓乳酪𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚酸酸甜甜咁,好開胃~食得出有真 • 士多啤梨味🤣唔係平時嗰種好假藥水嘅嗰一種士多啤梨味!
𝐻𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦 治癒菓子店
草莓乳酪麻糬
『幸運之神降臨・只因下班還有現貨』𝙷𝚎𝚊𝚕𝚒𝚗𝚐 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚛𝚢, 𝚀𝚞𝚊𝚛𝚛𝚢 𝙱𝚊𝚢⠀⠀老闆娘~又是我了~這次吃了從來沒吃過的口味!今天到達時,店內有兩個外國客人,問什麼是黑蜜黃豆粉🤣 老闆娘和她的朋友都不知道怎麼解釋!等待期間還發現其中一個外國客人,跟我(很多年前)一樣,希望某男團😂⠀————————————————⠀・Mocha 朱古力咖啡麻糬 $28⠀𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐮𝐟𝐟 (𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞)⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.2/10⠀之前吃過巧克力味,也吃過咖啡味,但兩者混合的味道還是第一次吃!巧克力味依舊濃郁,咖啡味道也算很突出!兩者在口腔內真的像喝mocha一樣呢~忌廉十分細滑。麻糬裹上了一層巧克力粉~不過這次的麻薯偏軟身,個人喜歡更有咬口、更煙靭一點的麻糬~⠀⠀・日本黃豆粉黑蜜麻糬 $28⠀𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐨𝐲𝐛𝐞𝐚𝐧 𝐅𝐥𝐨𝐮𝐫 𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐮𝐟𝐟⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.3/1⠀黃豆粉的味道淡淡的,不算很濃,但我很喜歡這種清淡的感覺。有黑蜜的部分將味道提升自另一個層次,可惜略嫌不夠多,如果可以多一點黑蜜,味道就會更加豐富

・Mocha 朱古力咖啡麻糬 $28⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.2/10⠀

・日本黃豆粉黑蜜麻糬 $28⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.3/1⠀
黃豆粉的味道淡淡的,不算很濃,但我很喜歡這種清淡的感覺。有黑蜜的部分將味道提升自另一個層次,可惜略嫌不夠多,如果可以多一點黑蜜,味道就會更加豐富了!⠀

🌟治癒菓子店排行榜🌟(由上至下)⠀
7.95/10 ⠀
-⠀

-⠀
2020-06-20 187 瀏覽
我已經幫襯過幾次, 不論係買返公司請同事食、去人哋屋企唔可以兩梳蕉上去同埋買畀屋企人。我已經試過佢唔同嘅味道,分別有朱古力、士多啤梨、綠茶、玄米、烏龍、伯爵茶等。我最鍾意係呢個泡芙係一次過可以滿足你兩個願望,食到泡芙同cream之餘仲有煙煙韌韌嘅麻糬。佢嘅泡芙皮唔會脆到戒口,個面係比較酥脆而咬落去之後係有空氣感同少鬆軟,同裏面嘅cream和麻糬形成咗個對比,多一個層次。麻糬其實都幾大嚿唔會話得一小塊,佢嘅賣點係自家製麻糬,我覺得佢呢方面都做得幾出色。而且泡芙麻糬同cream嘅配搭唔會話統一都係同一隻味,佢會有唔同mix and match。單件計通常都係25至28蚊,可能唔同嘅味道有些少出入。呢個份量同製作嚟講我覺得其實唔可以話佢貴,因為佢真係好大份而且一個人食曬好飽肚。佢每日嘅出爐時間會喺社交平台度update,未必會每日都開門,通常出爐時間都係一點三同五點幾。