可能係食評吹得太誇張,亦可能我自己期望太高拉,食完唔覺得特別好味,淨係覺得失望,唔值得嘥時間同心機去食。見到有d食評話老細好好人?初初都ok既,算幾有禮貌,不過講多兩句就無端端唔理客人拉。整體黎講我唔會覺得佢好人囉,仲有少少影響左食野既心情,話晒都山長水遠過去。食物黎講,只能話係有水準,唔算好好。都係個句,唔值得跨區走去食囉。可能我淨係試左朱古力同甜酒拉,希望其他味會更好拉,唔係真係對唔住d食評同咁多特登去食既朋友囉。
外賣自取
@healing_bakery 《 好後悔冇買多啲嘅麻薯泡芙😭💛 》🍫髒髒比利時朱古力麻糬 (9/10)🍵小山園抺茶麻糬 (8.7/10)🍘日本濃香黑芝麻糬 (10/10)❗️❗️❗️❗️ 俾 @bellywongs @168hungryki 燒着左😂🤣一見到有黑芝麻出即刻同 @jacstomachh 一齊夾份訂🔆🧡❤️每個泡芙都超級巨大!攞上手好墜手!而且啲餡好似要爆出嚟咁😍❤️👑最推介一定係非黑芝麻麻薯莫屬❗️❗️一定要去試!麻薯好煙韌軟糯 好黐手好拉絲 好有咬口🤣上面有啲黑芝麻粒粒😌黑芝麻忌廉好濃郁幼滑🥳一擺落口 啲忌廉喺口腔爆發出嚟⚠️如果再多啲cream就好啦😭比利時朱古力都好好味 🍫 食落去唔會過甜👍而且面層仲有一層朱古力coating🤤而且唔單止麻薯鋪滿咗朱古力粉😍成個泡芙都有好多朱古力粉🤩正!抹茶都好出色😍又係鋪滿左抹茶粉 🍵食到回甘味不過可以再濃啲本身諗住食一個點知忍唔住食咗三個😢好後悔冇買多幾個😢下次一定會再去食其他味!——————————————————📍治癒菓子 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖#hkfood #hkfoodie #hkfoods #hkfoo
@healing_bakery
《 好後悔冇買多啲嘅麻薯泡芙😭💛 》

🍫髒髒比利時朱古力麻糬 (9/10)
🍵小山園抺茶麻糬 (8.7/10)
🍘日本濃香黑芝麻糬 (10/10)❗️❗️❗️❗️

抹茶都好出色😍又係鋪滿左抹茶粉 🍵食到回甘味不過可以再濃啲

——————————————————

📍治癒菓子 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖

#hkfood #hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodporn #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #鰂魚涌 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #鰂魚涌美食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #香港甜品 #香港加油
2021-03-04 138 瀏覽
今次黎到鰂魚涌朝聖 咁岩撞正治癒菓子店開店時間 仲要一開始唔係好多人排隊 於是立即等佢開門聽講呢間舖頭唔係日日都開門 產品款式仲要次次唔一樣 見到咁多人排隊 我都忍唔住買返兩個呢次我地買左蘋果麻糬泡芙同抹茶栗子泡芙來食 我地先食蘋果麻糬泡芙 因為比較淡味清新 唔會令味蕾停留濃厚的味道 以致食唔出另一款的滋味先講蘋果麻糬泡芙 蘋果非常清甜 唔會太淋 保留口感 配合煙煙韌韌的麻薯 唔同層次 非常配合 另外店舖的泡芙用料上乘 絕對對得住個價錢 唯一美中不足的是餡料同泡芙唔太夾 至於另一款栗子同抹茶餡料足足有兩大球 非常驚喜 餡料絲滑又唔會太甜膩 感覺到店舖有履行少甜健康的理念

2021-02-26 153 瀏覽
治癒菓子,煙韌mochi😆——好難先買到嘅泡芙,成日都排長龍,售完即止。每人限買四個,我就四個口味都買嗮黎試,不過有兩個冇影到相🤣.阿華田脆脆麻糬泡芙 (圖二,$28) 唔好食🥲唔太鍾意呢個味道...啲阿華田粉味道好奇怪。其實當年麥當勞個阿華田學糕我都覺得好難食🤢而呢個泡芙另我諗起個麥當勞雪糕...利申我好鍾意飲華田的。▶️評分:3/10.椰香芋泥麻糬 (圖3,$28)呢個都麻麻地😖咁鍾意食芋泥製品嘅我,都覺得呢個芋泥唔太掂...冇味道,唔綿滑,入面有顆粒但大細太過參次🙈啲Cream係真係有椰味,但我覺得唔太香😂 ▶️評分:4/10.髒髒比利時朱古力麻糬泡芙 ($28)好似係熱門口味,終於冇失望!朱古力味道濃郁,味道唔會過甜,唔錯🥰最鍾意舊朱古力麻糬!▶️評分:7.5/10.粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬泡芙 (圖四上;$28)呢個都不錯!Cream嘅咖啡味好特出,焦糖醬同咖啡味嘅cream好夾👍🏻花生碎令成件事口感豐富咗。▶️評分:7/10.不得不讚,麻糬真係好食!好煙韌好chewy,有少少拉絲添😍尤其朱古力味正!而泡芙本人,外皮好脆👌咬落好有空氣感。.——📍治癒菓子鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下
治癒菓子,煙韌mochi😆
——
阿華田脆脆麻糬泡芙 (圖二,$28)
▶️評分:3/10
椰香芋泥麻糬 (圖3,$28)
▶️評分:4/10
髒髒比利時朱古力麻糬泡芙 ($28)
▶️評分:7.5/10
粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬泡芙 (圖四上;$28)
▶️評分:7/10

——
📍治癒菓子
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖
@healing_bakery 既麻糬泡芙成日係ig見到都好吸引 越睇越想食 終於把心一橫特登去試!😚佢既地點唔係好就腳 星期六日唔開門 平日都唔係日日開 就算開門都只係開兩個出爐既時間😫menu仲要日日都唔同 除左要留意佢ig出post都真係好講緣分🤯我係早幾日預訂既 店主好好💕🥺我同佢講我下星期開始就好難夾時間去拎 然後佢就加位比我過兩日去拎😳😍勁開心~去到門店勁香泡芙味🤤職員好細心咁同我介紹番 見到粒粒都勁大舊 內心勁興奮😂🙈泡芙皮係淋身的 但好香牛油味而且內裡層次既空氣感都hold到 唔會扁晒 食落好鬆化🤤cream好輕身唔漏 完全唔會過甜 勁岩我口味😚麻糬/蕨餅厚厚的 世界級好食 係彈牙煙韌既口感😋我一定會再食 要試埋其他味😆✨🥇日本焙茶桂花黑糖蕨餅🍂🌼 $28有兩隻cream 一隻焙茶一種桂花 焙茶桂花味都好出 黑糖蕨餅比麻糬更軟身 好煙韌 我最中意呢個😍🥈小山園抹茶麻糬🍵 $28回甘既抹茶味 麻糬都係沾滿抹茶粉💚🥉焦糖蘋果伯爵茶麻糬🍎☕ $28甜甜酸酸又爽口蘋果粒痴左係邊邊 好fresh又增加口感 伯爵茶cream濃到帶有少少花香味😆🍘日本濃香芝麻麻糬

日本焙茶桂花黑糖蕨餅
焦糖蘋果伯爵茶麻糬
🥉焦糖蘋果伯爵茶麻糬🍎☕ $28
日本濃香芝麻麻糬
🍘日本濃香芝麻麻糬 $28
呢個都好食😋純粹我對佢expectation過高(因為見個個都話佢芝麻best🙈) 係好濃黑芝麻味 帶有黑芝麻個種青青既味道~
🍫髒髒比利時朱古力麻糬 $28
係唔甜既濃朱古力味!我中意😍仲有一細塊硬左既朱古力醬係側邊🤤麻糬沾滿朱古力粉~🤪食到成口都係😂
日本焙茶桂花黑糖蕨餅
小山園抹茶麻糬
焦糖蘋果伯爵茶麻糬
日本濃香芝麻麻糬
  • 泡芙
終於終於終於有得再食 healing bakery 喇~真係食過第一次之後就好快有第二次第三次第四次⋯每日朝早見到佢哋𝗽𝗼𝘀𝘁當日口味都勁想去🥺奈何對我來講真係有啲遠,所以成日都係得個睇字(*´-`)終於忍唔住好想再食,特登過去排隊買~星期一至五1:15pm同5:15pm出爐,記得大半年前第一次食準時出爐時間去都會買到,但我上星期4:55pm到已經係排第四個!到5:15pm人龍已經好長好長~大家有心食的話記住早少少去排隊呀!.finally got to eat @healing_bakery again 😋 literally something i wanna eat over and over again 😆 make sure u check their ig for updates cause they sell out pretty quickly and they have different flavors all the time 🤤 arguably the best puff in hong kong 🇭🇰.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物

💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 9/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟星期一至五出爐時間為𝟷𝟹𝟷𝟻/𝟷𝟽𝟷𝟻 • 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍𝚜休息 • 每日留意𝚒𝚐 𝚞𝚙𝚍𝚊𝚝𝚎𝚜 • 真係好好食!✨

《泡芙》$28
泡芙口感唔係行特別香脆嘅口感,試過出爐嘅時候即刻食會脆脆地,但亦都試過遲半個鐘食就會有少少淋🤏今次係放咗喺雪櫃一晚第二日先,所以都唔會𝗲𝘅𝗽𝗲𝗰𝘁超級脆☻︎不過依然係好𝗳𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆,好食的!
每一個都會有大大舊麻糬,今次黑芝麻開心果同埋𝗢𝗿𝗲𝗼就配上原味麻糬,而朱古力同阿華田就係朱古力味麻糬!大愛朱古力麻糬再加可可粉,朱古力控超滿足( ˘ ³˘)♥︎

《日本黑芝麻開心果麻糬》🌟8.8/10🌟
之前食過黑芝麻味真係有一種勁好食𝗺𝗶𝗻𝗱-𝗯𝗹𝗼𝘄𝗻嘅感覺,所以見到佢加埋我近期𝘂𝗻𝗹𝗼𝗰𝗸嘅開心果,真係忍唔住一定要試吓!
黑芝麻𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺同樣出色,真係濃郁到好似食緊芝麻糊咁,好正好正!再加埋超級香濃嘅開心果𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺,每一啖都係超滿足超幸福嘅感覺!兩者比較起上嚟開心果嘅味道會再重少少🤏

《阿華田脆脆麻糬》$28🌟7.8/10🌟
唔知有冇人同我一樣好鍾意飲阿華田🤣所以見到阿華田未到嘅嘢都唔會放過😈比較起上嚟阿華田𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺嘅味道唔算特別濃郁,主要阿華田味道來自面頭嘅阿華田粉同脆脆。朱古力麻糬真係令到成件事加左唔少分♡´・ᴗ・`♡
ꪮ𝘳ꫀꪮ 脆脆麻糬

《ꪮ𝘳ꫀꪮ 脆脆麻糬》$28🌟7.8/10🌟
本身以為𝗼𝗿𝗲𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺會好膩,但又唔會喎!可能因為本身質感比較輕盈,同樣係食完一啖又一啖!面頭鋪滿𝗼𝗿𝗲𝗼脆脆,有大塊小小嘅餅乾口感,亦都有碎碎嘅,口感層次豐富。感覺上整體甜度都偏高🤏不過好彩原味麻糬都有助中和返甜度♡︎
《髒髒比利時朱古力麻糬》$28🌟8.5/10🌟
第二次食呢個味了~所以我都放棄咗冇拎出嚟影相🤣好欣賞朱古力𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺濃郁得來唔會係死甜嗰一種,好香可可味,而且口感順滑輕盈,就算份量咁多都唔係話好滯💯
《᥇ꫀꪶꪶꪗの超主觀口味排行榜》
(利申: 唔鍾意食茶味🤣)
♡︎ 日本九鬼黑芝麻忌廉芝士
ꪮ𝘳ꫀꪮ 脆脆麻糬
  • 髒髒比利時朱古力麻糬
  • 黑芝麻
2021-02-10 180 瀏覽
有同事辭職請食散水餅😢其實之前已經自己去過一次,因為佢每日都係1315/1715會出爐,而且出爐之後好快賣晒,所以真係要教啱時間先去,如果唔係真係會白行一趟😕朋友今次訂咗100個迷你泡芙,分別有🍫髒髒比利時朱古力麻糬🍵小山園抺茶麻糬🍇藍莓乳酪麻糬🍘日本黑芝麻紫薯麻糬☕️伯爵茶牛乳布甸麻糬今次除咗朱古力味之外我其他都食過,成舊puff係好多料🤩🤩茶味既抺茶同埋伯爵茶好香茶味好夠濃😋 黑芝麻紫薯就比黑芝麻搶左,唔係好食得出紫薯味,但都好好味,連唔太食黑芝麻既我都接受到。👍🏻 藍莓乳酪都好好味😆依間個ig 好出名,係因為真係好味,真係大推大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
有同事辭職請食散水餅😢

🍘日本黑芝麻紫薯麻糬
☕️伯爵茶牛乳布甸麻糬

外賣送餐
2021-01-26 294 瀏覽
一路都想食好耐,無奈呢間小店有原則只係賣新鮮出爐即製既泡芙,限量售完即止,所以要夾得啱佢出爐時間去先食到🍰🍰今日係13:15出爐,係未出爐前既時間都係製作中,所以仲係落住閘,準時13:15開閘。未夠鐘已經有條長龍係門口,好彩一夠鐘開門條隊都清得好快,大家一早已經揀定要買咩,唔會左揀右揀好合作👍🏻👍🏻賣相唔錯,爆曬餡非常足料,各樣料既份量適中味道調較得啱啱好。最讚係:1)泡芙比一般泡芙專門店更加鬆脆,食落唔會滯既質地👍🏻👍🏻新鮮既texture絕對係第二度伐唔到,雪過就會硬左唔係咁架喇,一定要試下!2)Cream超級香咖啡味朋友食既係朱古力味,據佢講好濃唔算膩。我哋兩個都有翻焯既意欲🤗雖說唔膩,但其實都好大個,口痕如我中午食完之後直到晚飯之前都冇摷過野食🤣🤣平時三點就開始搵野食哈哈哈

最讚係:
2)Cream超級香咖啡味

朋友食既係朱古力味,據佢講好濃唔算膩。
我哋兩個都有翻焯既意欲🤗

2021-01-26
15 分鐘 (外賣自取)
  • 花生海鹽焦糖咖啡麻糬
2021-01-24 265 瀏覽
之前一直都好想試,但每日都有限量供應,而且得2段時段可以去買,一直都好難夾到時間去,住家終於可以試到人氣泡芙喇因為排隊每人只限買4個,一於就買哂當日嘅口味,而每一個都是同樣價錢$28🍫髒髒比利時朱古力麻糬 (9/10)呢一款好適合朱古力控嘅朋友,真的是必試,好濃朱古力味但又唔會好甜,連麻糬&Cream 都是用黑朱古力口味😋食完都唔會覺得膩🍵小山圓抹茶小倉紅豆麻糬 (8/10)有微苦澀的抹茶cream 再配上紅豆嘅甜,味道好夾🌾日本玄米茶黑芝麻糬 (8/10)玄米茶味道係淡淡地但好香,配上非常濃郁嘅黑芝麻,可以平衡返個味道🌰榛子粒玫瑰伯爵麻糬(9/10)伯爵茶好香濃,表面撒上玫瑰及榛子做點綴,增添美感總括來講,泡芙係脆皮款式,中間夾住好似雪糕形狀的Cream及麻糬,麻糬都做得好煙韌,而且用咗低糖配方,唔會覺得好甜,泡芙size 一點都唔細,食完都好飽,好滿足😆而且因為都好大個,我食到好無儀態😂好論盡!🌟出發排隊前留意當日售賣情況,如果預訂已滿,當日可能無現貨賣🌟真的好想去食嘅朋友,記住1315 /1715👈🏻兩段出爐時間🌟買唔到現貨朋友都唔使灰心,小店係可以預訂的,詳情🔎可以去返佢哋IG

🍫髒髒比利時朱古力麻糬 (9/10)
髒髒比利時朱古力麻糬

🍵小山圓抹茶小倉紅豆麻糬 (8/10)
有微苦澀的抹茶cream 再配上紅豆嘅甜,味道好夾
小山圓抹茶小倉紅豆麻糬

🌾日本玄米茶黑芝麻糬 (8/10)
日本玄米茶芝麻糬

🌰榛子粒玫瑰伯爵麻糬(9/10)
伯爵茶好香濃,表面撒上玫瑰及榛子做點綴,增添美感
榛子粒玫瑰伯爵麻糬

🌟買唔到現貨朋友都唔使灰心,小店係可以預訂的,詳情🔎可以去返佢哋IG睇
  • 泡芙
鰂魚涌一直有一間位置隱蔽但魅力沒法擋的#黃店 小店🤍每天新鮮出爐的泡芙在門外已經聽到它們的召喚了🏃🏻‍♀️.// 巨型Puff空氣感很強💨而且每一顆都漲漲的🐡 超!級!爆!餡!💫感覺它們的內餡隨時掉下來🤣//1. 髒髒比利時朱古力麻糬🍫// 好像沒見過一粒麻糬是完全給朱古力包裹住,完全是一粒髒髒麻糬🤤🍫脆皮是用黑濃朱古力所以不會很甜😚而cream也是滿滿的可可愛🤎就好像在食朱古力雪糕一樣濃(๑ּగ⌄ּగ๑) //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖2. 泰式奶茶麻糬🪆// 一打開盒子就聞到泰式奶茶超香🤩cream沒有到很濃 但是每一口都有那個茶香食到!!! c(ˊᗜˋ*c) 麻糬也很有份量(๑•̀ㅂ•́)و✧ 但是厚度也剛剛好🤍軟Q軟Q的🤏🏼//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑3. 海鹽焦糖咖啡🍯// 咖啡味超濃🥰好高質!!! 表層有咖啡糖讓整個puff本身也不會沒有味道✨除了咖啡忌廉以外 裡面還有一個牛奶布甸🍼 牛奶味超香濃🤍但如果和其他配料一拼食的話味道就不是太明顯~//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖.如果想食一定要預早在門外排隊啊!因為幾乎每天都大排長龍 出爐不久很快就會售罄了🈵!而且要注意 @healing baker

1. 髒髒比利時朱古力麻糬🍫
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖

2. 泰式奶茶麻糬🪆
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

3. 海鹽焦糖咖啡🍯
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖

如果想食一定要預早在門外排隊啊!因為幾乎每天都大排長龍 出爐不久很快就會售罄了🈵!而且要注意 @healing bakery的ig看看當天會不會營業喔⚠️❤️

🍮 #aiii_foodie
2020-12-28 156 瀏覽
今次帶大家嚟到鰂魚涌一嚐人氣脆皮麻糬泡芙 (@healing_bakery) ---- 治癒菓子店,同大家成日見到嘅鬍鬚爸爸🧔🏻唔同,唔係大量生產,每個都人手製作,味道仲每日唔同,每隻口味都非常特別,包你出面食唔到㗎!.髒髒比利時朱古力麻糬泡芙 🍫第一個先食朱古力味,面頭有朱古力淋醬同可可粉,下面有朱古力麻糬,中間就係朱古力Cream,以為就咁簡單咁就錯啦,食落入面仲有一塊塊嘅比利時朱古力,但佢地採用嘅係低糖配方,所以朱古力味都唔算好甜。.Oreo脆脆麻糬泡芙 🍪滿滿嘅Oreo碎,配埋忌廉同原味麻糬,我哋最鍾意依款! 因為麻糬本身無乜甜味,而上面甜甜嘅Oreo碎就Balance返個味道。.煉乳草莓麻糬泡芙 🍓草莓煉奶味道嘅Cream好大舊好挺身,好似食緊酸酸甜甜嘅雪糕咁,配返下面嘅原味麻糬,所以都唔會太甜。.小山園抹茶小倉紅豆麻糬泡芙 🍵抹茶同紅豆係絕配,微苦澀嘅抹茶忌廉配甜甜嘅紅豆泥,下面仲有抹茶味麻糬,好夾!.Foodastics排名: Oreo > 抹茶紅豆 > 煉乳草莓 > 髒髒朱古力.除咗以上四種,佢地仲有十幾廿種唔同味道,剩係抹茶都有三四種唔同配搭
髒髒比利時朱古力麻糬泡芙 🍫
Oreo脆脆麻糬泡芙 🍪
煉乳草莓麻糬泡芙 🍓
小山園抹茶小倉紅豆麻糬泡芙 🍵
Foodastics排名:
Oreo > 抹茶紅豆 > 煉乳草莓 > 髒髒朱古力
除咗以上四種,佢地仲有十幾廿種唔同味道,剩係抹茶都有三四種唔同配搭,想試晒真係要勤力啲去排隊先得。由於治癒菓子店採用低糖配分,以上四隻味其實都比坊間嘅泡芙無咁甜,如果真係想食好甜嘅甜品可能真係未必啱你啦,但想過下甜品癮🍡🥠🥮又怕肥嘅女士們或者怕甜嘅男士就啱晒!
泡芙Size真係好大個,入面仲有大大舊麻糬,脆皮加埋煙煙韌韌嘅麻糬,一個人食一個都夠晒飽,食完超滿足。當日買完之後放左喺雪櫃幾個鐘先食,忌廉仲好挺身,表面嘅脆皮都仲Keep到,唔會淋晒,但當然都建議即買即食啦!
如果大家想食嘅話,要留意返佢只有兩個出爐時間♨️(13:15/17:15),佢地只會係出爐時間開門,其餘時間都閉門烘焙中,星期六日同紅日都唔開📅,所以要小心唔好摸門釘,而且有時訂單全滿都可能排唔到現貨㗎!佢地仲會每日都會更新現貨口味,有關詳情要留意IG (@healing_bakery)。不過據觀察,就算係Lunch time,都有好多人去排隊👫👭👬,最好喺出爐時間早十至十五分鐘前到。
2020-12-16 174 瀏覽
治愈菓子店每隔一段時間就會心癮起,幫襯在附近的人氣小店治愈菓子店。這家店是我見過最神奇的店,不是每一天開門,就算開,每一天也最多只開兩個時段,13:15及17:15,口味每天也有變化,要上它的網站看。由於營業時間短,買的貨也很少,因此每次開門營業時都是大排長龍的,而且味道很特別,顧客多是正常的。我很怕甜品會太甜,所以喜歡這家店的甜度不高。是日口味一共有四種:我選擇了以下兩種:Mocha朱古力咖啡麻糬台灣茉莉綠茶黑芝麻糬這裏的泡芙外層與眾不同,比一般泡芙外層更鬆脆,咬下去會有清脆的聲音,香味也濃郁。麻糬不太甜,口感煙韌,和泡芙整體十分合襯。這家店的特色,一般會有兩球淡忌廉,分別有兩種口味:台灣茉莉綠茶黑芝麻糬茉莉綠茶口味有淡淡的茶味,不過底下的黑芝麻味道更濃郁,要單獨吃綠茶口味才能吃出茶味,不然的話會徹底被黑芝麻蓋過,但兩款味道也很天然。Mocha朱古力咖啡麻糬底層的淡忌廉是朱古力口味,上面的是咖啡口味,再配上比利時朱古力脆脆,一入口是滿口甘香的朱古力及咖啡口味,是我其中一種最愛的味道。麻糬更細心地灑上可可粉,增添賣相與香氣。總評分: 8.5/10(評分準則是基於對食物味道、賣相、餐廳環
治愈菓子店

是日口味一共有四種:

我選擇了以下兩種:
Mocha朱古力咖啡麻糬

台灣茉莉綠茶黑芝麻糬

麻糬不太甜,口感煙韌,和泡芙整體十分合襯。
這家店的特色,一般會有兩球淡忌廉,分別有兩種口味:
台灣茉莉綠茶黑芝麻糬

Mocha朱古力咖啡麻糬

麻糬更細心地灑上可可粉,增添賣相與香氣。

總評分: 8.5/10
(評分準則是基於對食物味道、賣相、餐廳環境、服務質素及價錢。)
2020-12-10 110 瀏覽
招牌麻糬 x 脆皮泡芙💛店主每日都會喺ig公布現貨出爐時間同埋泡芙口味💛真係唔係咁容易買到 要撞正佢出爐而你又得閒去買😂😂😂出爐嘅時間佢先會開門 而且要排隊買 每人都有限購買件數 所以最好一出爐嘅時候就去買.泡芙好大個 喺街食有啲論盡 佢舖頭度有張長枱 不過就冇位坐😅.泡芙嘅外皮好鬆脆麻糬都幾大塊 而且口感好煙韌 好軟熟 啱晒鍾意食有口感嘅人又唔算太甜😋 🌟髒髒比利時朱古力麻糬 🍫🌟日本豆乳黃豆粉麻糬🍮 $28
招牌麻糬 x 脆皮泡芙💛

又唔算太甜😋

🌟髒髒比利時朱古力麻糬 🍫
🌟日本豆乳黃豆粉麻糬🍮 $28
2020-12-10 126 瀏覽
<治癒菓子💛>之前有朋友請食呢個泡芙做散水餅一直念念不忘🥰店舖每日只有2輪出爐時間而且有4款味揀~~仲要唔係日日有現貨咁岩有日平日去鰂魚涌做野先買到🥺.今次我買左抹茶、髒髒朱古力同阿華田!😆💛每個泡芙都好大粒😚外層鬆脆而且入面都有舊軟綿綿嘅麻薯😍😍麻薯厚身又大份連埋cream食都唔會好甜!抹茶味同朱古力味都好濃郁💕💕💕.📸 #治癒菓子地址:鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖.
<治癒菓子💛>
之前有朋友請食呢個泡芙做散水餅
一直念念不忘🥰
店舖每日只有2輪出爐時間
而且有4款味揀~~
仲要唔係日日有現貨
咁岩有日平日去鰂魚涌做野先買到🥺

今次我買左抹茶、髒髒朱古力同阿華田!😆💛
每個泡芙都好大粒😚
外層鬆脆
而且入面都有舊軟綿綿嘅麻薯😍😍
麻薯厚身又大份
連埋cream食都唔會好甜!
抹茶味同朱古力味都好濃郁💕💕💕

📸 #治癒菓子
地址:鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖

『幸福的卡路里・成功解鎖第21款口味😌』♕︎ 𝐻𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦, 𝑄𝑢𝑎𝑟𝑟𝑦 𝐵𝑎𝑦⠀⠀⠀⠀⠀原來我已經嘗了21款的泡芙😂⠀自己都覺得自己痴線😌⠀瘋狂攝入幸福的卡路里🐷⠀⠀⠀〔玄米茶濃香芝麻麻糬 $28〕⠀第一次吃這款!⠀玄米茶本身是較淡味但很香的茶⠀而芝麻本身又非常濃郁⠀所以兩者一起吃的確會互搶⠀玄米茶cream本身都算濃郁!⠀芝麻味當然也是超濃郁的!⠀甜度剛剛好~⠀但我自己將兩種cream分開吃😌⠀就覺得perfect池了⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.1/10⠀⠀⠀⠀〔小山園抹茶TIRAMISU麻糬 $28〕⠀抹茶味一向都很濃郁的啦👅⠀Tiramisu版本其實是加了酒味的cream⠀兩者其實蠻配合的⠀但沒有很驚豔的感覺~⠀始終沒有芝士味感覺不太像tiramisu呢⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.50/10⠀⠀⠀⠀————————————————————⠀⠀⠀♔︎治癒菓子店排行榜(由上至下)⠀⠀⠀小山園抹茶芋泥麻糬⠀玄米茶濃香芝麻麻糬👅⠀⠀小山園抹茶麻糬⠀⠀⠀日本九鬼黑芝麻忌廉芝士麻糬⠀⠀日本焙茶栗香麻糬⠀⠀⠀日本焙茶黑糖蕨餅⠀⠀⠀日本黃豆粉黑蜜麻糬⠀小山園抹茶TIRAMISU麻糬👅⠀⠀⠀⠀
⠀⠀

Yes⠀⠀⠀
——————————————————⠀⠀⠀
🔍 𝗛𝗲𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗿𝘆 治癒菓子⠀⠀⠀
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖⠀⠀⠀
Opening hours updates on @healing_bakery⠀⠀⠀
——————————————————⠀⠀⠀